Greška

Došlo je do greške.

Test: Biostar Racing B550 GTQ

02.11.2020 10:11 | 0 Hardver
Test: Biostar Racing B550 GTQ

Dobra i pristupačna matična ploča u klasi srednje jakih AMD sistema. Sa cenom od 125€ nudi modernu VRM jedinicu sa "power stage" uređajima, brz rad sa RAM modulima i odličnu ponudu konekcija na ATX I/O panelu. Uz standardno dobru softversku podršku, ovo je jedna od najboljih Biostar ploča koje smo do sada imali u rukama. Biostar se kvalitetom i garancijom od 4 godine, definitivno približio ...

Biostar je već dobro poznato ime na našim prostorima. Imali smo prilike da se upoznamo i družimo sa proizvodima ove renomirane kuće za PC komponente i priznajemo da su nekako ciljali i pogodili tržišni profil kupca sa našeg podneblja. Ne mislimo ništa loše jer u krajnjem takav kupac i spisak njegovih potreba su možda i najteži za kombinovanje proizvoda koji treba da postigne tržišni uspeh. Drugim rečima, činjenica da ovdašnji korisnik nema puno novca, ne znači da je spisak njegovih želja i zahteva manji. Naprotiv, takve korisnike je po nekom nepisanom pravilu, najteže zadovoljiti.

Biostar se u čitavoj ovoj priči dobro snalazi. Filozofija nije ponuditi samo najjeftinije, već kroz ciljane ustupke korisniku ponuditi suštinu nove tehnologije, tako da sve ima i ništa ne fali, ali i sa nekim pametnim kompromisima koji su višak i realno bespotrebni ili malo korišćeni na jednom takvom proizvodu. Isto tako smo svedoci da Biostar vidno podiže kvalitet iz generacije u generaciju, a o tom najbolje govori i činjenica da novije modele krasi garancija od čak 4 godine, a što je retkost i kod “first-tier” prioizvođača PC komponenti.

Biostar_Racing_B550_GTQ_1s.jpg 

Znate da nismo nimalo nežni kada su u pitanju testovi matičnih ploča. Jasno smo u par navrata skrenuli pažnju na neke detalje koje nam se nisu svideli u slučaju prethodno testiranih modela, i za divno čudo u Biostar-u se nisu bunili kao neki drugi proizvođači, već su strpljivo slušali primedbe korisnika i tražili svoj put ka boljem proizvodu. Uostalom on i treba da bude “saliven” prema potrebama onoga koji ga koristi. Takav pristup nam se sviđa i treba ga pohvaliti!

Biostar Racing B550 GTQ - karakteristike

Danas imamo priliku da vam predstavimo jednu veoma zanimljivu ploču - Racing B550 GTQ koja cilja srednju klasu korisnika, trenutno i najaktuelniju ako imate u vidu opšu popularnost AMD Ryzen 3, 5 i 7 serije procesora. Dragulj među njima je bez svake sumnje R5 5600X model koji nasleđuje ultra-popularni R5 3600X Matisse primerak. Zato je ova ploča bazirana na AMD B550 čipsetu i kao krojena za pomenute procesore koji zajedno čine dobru baznu platformu za “mejnstrim” PC visokih performansi.

Biostar_Racing_B550_GTQ_2.jpg 

Zašto spominjemo baš ovaj procesor. Pa zato što se pokazao  idealnim u smislu balansa performansi, mogućnosti i cene za ovaj rang, a kao da je krojen upravo za ovaj tip matične ploče. Racing B550 GTQ zajedno sa jednim takvim CPU primerkom je stvorena za spisak poslova koje korisnik u ovoj kategoriji ima na listi prioriteta, a pri tome je potpuno dorasla zahtevnima današnje generacije gejming naslova. Jednom rečju – “ono pravo” za većinu srednje zahtevnih korinsika i pri tome ima još jednu dozu rezerve za neke zahtevnije poslove. Taman :)

Ploča definitivno ima mogućnost rada i sa jačim modelima jer je uostalom tako i napravljenja, ali svakako smeštena u realne okvire jer definitivno ne želi da ide preko svojih mogućnosti, pošto za to postoje jači Racing X570 modeli. Često smo bili svedoci situacija nekih mnogo poznatijih brendova koji deklarišu slične modele za posao kome jednostavno nisu dorasle, pa dođe do pregrevanja VRM-a i rada na ivici specifikacija. To vam jednostavno ne treba. Realno sagledajte svoje potrebe i sa tom mišlju uskladite karakteristike komponenti vašeg računara.

Biostar_Racing_B550_GTQ_3s.jpg 

Dakle, B550 GTQ podržava rad svih aktuelnih AMD Ryzen modela iz Matisse i Vermere generacije procesora od Ryzen 3, preko Ryzen 5 i 7 pa do najjačih Ryzen 9 modela.

Racing B550 GTQ je ploča napravljena u mikro ATX formatu.  Uveliko prati prepoznatljivi stil Biostar Racing modela kojim želi da naglasi svoju sportsko-takmičarsku prirodu. Crna štampa sa sivim print trakastim ilustracijama i po kojim LED RGB ukrasom nam deluju poznato.

VRM modul za napajanje je prijatno iznenađenje. Biostar se u ovom, veoma bitnom delu za rad matične poloče i CPU čipa, bitno popravio. Subjektivno nam Biostar AMD modeli deluju bolje u ovom trenutku od onih za Intel procesore. Zato je Racing B550 GTQ dobio 6+4 konfigurisan VRM čiji je rad potpuno digitalno kontrolisan. Detalj koji nam se posebno svideo je da više ne koristi klasične tranzistore već Dr.MOS Renesans 90A visoko integrisane “power stage” uređaje koji su daleko efikasniji u radu. U velikoj meri su zaslužni što se ploča manje greje, a procesor preciznije napaja, tako da Ryzen CPU lakše koristi prednosti PBO i XFR 2 ubrzanja.

 Biostar_Racing_B550_GTQ_4s.jpg

Takvim se pokazao i u realnim situacijama, jer tokom rada sa našim referentnim CPU primerkom, R3 3300X nije prelazio 74 stepeni Celzijusa na “default” vrednostima, odnosno par stepeni više na OC frekvenciji od 4.5 GHz, obezbeđujući potpuno stabilan rad procesora i sistema u celini. Glavni deo, zadužen za napajanje procesorskih jezgara se hladi aluminijumskim blokom koji je uklopljen u jedan veliki ukrasni štit i proteže sve do dela sa ATX I/O konektorima. Istovremeno je ukrašen “izlomljenom” RGB lajsnom.

Ploča nudi četiri DDR4 memorijska podnožja za maksimalnih 128 GB RAM-a. Podržan je rad modula na visokim radnim frekvencijama, a nama se naročito svidela jer je bez ikakvih problema pokrenula našu test HyperX Predator na 1900 MHz (efektivno DDR4-3800) i time omogućila sinhroni rad na 1900MHz memorijskog kontrolera, memorijskih modula i Fabric magistrale. Sve to na Matisse modelu koji su inače raspoloženi za rad do maksimalnih  1900 MHz na ovim podešavanjima. Znači, ploča je sposobna da isporuči sam maksimum aktuelne generacije procesora. Otuda je Racing B550 GTQ pobrao naše simpatije, a PC dobio još jednu marginu oštrine i brzine u radu. Sjajno ponašanje za jedan “mejnstrim” sistem.  

 Biostar_Racing_B550_GTQ_5s.jpg

Na raspolaganju su vam dva PCIe x16 slota. Narano samo prvi, bliži procesorskom ležištu radi sa svih 16 PCIe komunikacionih putanja i to 4. generacije (Matisse i Vermere), tako da je podržan rad i iskorišćene performanse poslednje generacije Radeon NAVI 21 grafičkih karti, ali i GeForce RTX 30 modela na bazi Ampere arhitekture koji takođe koriste prednosti povećanog transfera PCIe Gen4 standarda. Slotovi su ojačani tako da će bez problema primiti malo veće i teže modele grafičkih karti. Drugi slot, pak radi u redukovanom PCIe x4 Gen3.0 režimu koji je pod kontrolom čipseta. Ploča dodatno nudi i dva PCIe x1 Gen3.0 slota.

Takođe, tu su i dva M.2 PCIe slota. Primarni je pozicioniran, iznad prvog PCIe x16 slota i direktno je vezan sa sistemskim kontrolerom Ryzen procesora koji u slučaju Ryzen 3000 i 5000 seriji procesora obezbeđuje 4x PCIe putanje 4. generacije za maksimalno brz transfer podataka sa NVMe SSD uređaja. Vodite računa da će u tom slučaju drugi PCIe x16 slot automatski biti prebačen u x1 PCIe režim rada.

 Biostar_Racing_B550_GTQ_6s.jpg

Drugi M.2 slot takođe ima na raspolaganju 4x PCIe putanje, ali Gen 3.0 specifikacija. Oba M2. konektora rade i sa M.2 SATA SSD modelima. Ovaj drugi kada je popunjen M.2 PCIe SSD uređajem će automatski isključiti SATA 3 i SATA 4 konektore, a ukoliko ste pak instalirali M.2 SATA SSD, biće isključen samo jedan, SATA 3 konektor. Pomenimo i detalj da su obe M.2 pozicije pokrivene odgovarajućim hladnjacima za M.2 SSD-ove. Ploča pored pomenutih M.2 raspolaže i sa šest standardnih SATA 3 konektora za diskove i SSD uređaje.

Zvuk se procesira na Realtek ALC-1150 codec-u. Starije ali provereno rešenje jer je zvuk tokom testova bio sasvim ok i na slušalicama i na zvučnicima. Standardno rešenje koje će u potpunosti zadovoljiti ciljnu grupu korinsika. Jednom rečju nismo osetili nedostatak ALC1220 codec-a novije generacije, bar ne u standadrnom delokrugu rada, komunikacije preko Viber-a i igranja.

 Biostar_Racing_B550_GTQ_7s.jpg

Komunikacija sa internetom je obezbeđena prisustvom Realtek RTL8118AS full duplex, gigabitnog kontrolera koji je zaštićen od dejstva statičkog elektriciteta, tako da iznenadno pražnjenje ne može da ubije vaš LAN i internet konekciju tek tako.

Kada su u pitanju konektori za povezivanje ventilatora, B550 GTQ bi mogao da bude izdašniji. Ni njihov raspored nije baš najbolji. Jedan konektor na koji se kaći kuler za CPU podržava i rad pumpi vodenog hlađenja. Ponuđena su još dva, dodatna smeštena na donju ivicu matične ploče. Ako je škrta po pitanju povezivanja ventilatora, izdašna je u pogledu podrške za rad i sinhronizaciju RGB uređaja. Tri konektora se nalaze pri vrhu, tik iznad DDR4 slotova. Podržan je rad RGB uređaja na +12V i +5V, adresibilnih i klasičnih RGB uređaja.

 Biostar_Racing_B550_GTQ_8s.jpg

U pogledu podrške mid-board konekcija tu je jedna USB 3.1 Gen1 za povezivanje USB portova na prednjoj strani kućišta, zatim par USB 2.0 konektora na donjoj ivici ploče gde se nalaze i jedan serijski i jedan audio mid-board konektor. Između njih je svoje mesto našao neizostavni, klasični ClrCMOS džamper za resetovanje BIOS-a na fabričke vrednosti.

ATX sekcija konektora nudi obilje opcija za vezu sa perifernim uređajima, čak i pomalo raskošno za ovaj rang cene. Tu pre svega mislimo na prisustvo USB-C 3.2 Gen2 porta, kao i još jednog USB-A 3.2 Gen2 sa transferom od 10 Gbps. Ovo je definitivno veliki plus za ovu ploču. Osim toga tu je i par klasičnih USB-A 2.0, zatim četiri USB 3.2 Gen1 konekcija, 3x 3.5mm audio konektora, jedan LAN port, jedan kombinovani PS/2 za tastaturu i miša. Na kraju tu je i sekcija konektora za vezu sa monitorima i ekranima ukoliko koristite APU procesr sa integrisanim grafičkim jezgrom, po jedan: HDMI, DVI i DisplayPort konektor u standardnoj formi.

Biostar_Racing_B550_GTQ_BIOS.gif 

Softverski deo ploče je jednako dobar. BIOS je stilizovan u bojama matične ploče, ali nema tipučno grafičko okruženje što je u neku ruku i bolje nego neki neuspeli eksperiment. Ovako su opcije i glavni meni logično organizovani, pa se opcijama pristupa brzuo i lako. Zbog toga i deluje nekako poznato, prijateljski sa prepoznatljivo sivom “biostarovskom” temom.

Sve bitne opcije rada i overklokinga su prisutnwe, čak i više od toga što će prosečnom korisniku zatrebati. Tu je i deo za monitoring kao i inteligentnu kontrolu rada sistemskih ventilatora.  Međutim, to nije sve jer se na BIOS nadovezuje RACING GT EVO softverski alat koji besplatno preuzimate, a funkcionalno i u pogledu dizajna je produžetak BIOS opcija sa kojima se sjajno upotpunjuje u jednu sveobuhvatnu i funkcionalnu celinu. Pri tome je grafički lep i pregledan, pa u tom pogledu Biostar deluje iznenađujuće dobar. Bolji i lepši od većine vodećih “first-tier” proizvođača.  Uostalom to možete najbolje zaključiti iz sledećih primera.

RacingSW.gif 

Biostar Racing B550 GTQ - performanse

Test sistem:

MB: 

Biostar Racing B550 GTQ

CPU: 

AMD Ryzen 3 3300X, Ryzen 5 5600X

RAM: 

HyperX PREDATOR RGB 4266 CL20 2x 8GB

VGA: 

AMD Radeon RX 5700 XT 8G GDDR6

HDD:  Seagate Barracuda ST3000 3TB SATA 6Gbps
SSD:  Crucial P5 M.2 NVMe 500 GB
Cooler:

AMD Wraith Prism

PSU:  Cooler Master V1200 Platinum
Driver:

AMD Chipset 2.10.13.408
Adrenalin 2020 Edition 20.12.1 

OS: Windows 10 64-bit ver. 20H2

Biostar_Racing_B550_GTQ_9.jpg

Performanse:

Benchmarks 2020 ( Home Media Performance )
Obrada muzike
Konverzija videa
Obrada fotografija
Gigabyte B550I Aorus Pro AX
Biostar Racing B550 GTQ
Gigabyte B550 Vision D
Gigabyte B550 Aorus Pro
Gigabyte B550 Aorus Master
ASRock B550M-Pro4
0 38 75 113 150
manje je bolje (sec)
Benchmarks 2020 ( Windows 10 System - RAM Performance )
transfer rate
Gigabyte B550I Aorus Pro AX
Biostar Racing B550 GTQ
Gigabyte B550 Vision D
Gigabyte B550 Aorus Pro
Gigabyte B550 Aorus Master
ASRock B550M-Pro4
0 13 25 38 50
veće je bolje (GB/s)
Benchmarks 2020 ( Windows 10 System - CPU AES Performance )
transfer rate
Gigabyte B550I Aorus Pro AX
Biostar Racing B550 GTQ
Gigabyte B550 Vision D
Gigabyte B550 Aorus Pro
Gigabyte B550 Aorus Master
ASRock B550M-Pro4
0 5000 10000 15000 20000
veće je bolje (MB/s)
Benchmarks 2020 ( Windows 10 System - CPU Archiver Performance )
transfer rate
Gigabyte B550I Aorus Pro AX
Biostar Racing B550 GTQ
Gigabyte B550 Vision D
Gigabyte B550 Aorus Pro
Gigabyte B550 Aorus Master
ASRock B550M-Pro4
0 1250 2500 3750 5000
veće je bolje (MB/s)
Benchmarks 2020 ( Blender 2.82 - Goosberry Benchmark )
time
Gigabyte B550I Aorus Pro AX
Biostar Racing B550 GTQ
Gigabyte B550 Vision D
Gigabyte B550 Aorus Pro
Gigabyte B550 Aorus Master
ASRock B550M-Pro4
0 10 20 30 40
manje je bolje (min.)
Benchmarks 2020 ( Division 2 - 1080p, Ultra, DirectX 12 )
frejmrejt
Gigabyte B550I Aorus Pro AX
Biostar Racing B550 GTQ
Gigabyte B550 Vision D
Gigabyte B550 Aorus Pro
Gigabyte B550 Aorus Master
ASRock B550M-Pro4
0 24 47 71 93
veće je bolje (fps)
Benchmarks 2020 ( Far Cry 5 - 1080p, Ultra, DirectX 12 )
frejmrejt
Gigabyte B550I Aorus Pro AX
Biostar Racing B550 GTQ
Gigabyte B550 Vision D
Gigabyte B550 Aorus Pro
Gigabyte B550 Aorus Master
ASRock B550M-Pro4
0 38 75 113 150
veće je bolje (fps)
Benchmarks 2020 ( Assassin`s Creed Odyssey - 1080p, Very High )
frejmrejt
Gigabyte B550I Aorus Pro AX
Biostar Racing B550 GTQ
Gigabyte B550 Vision D
Gigabyte B550 Aorus Pro
Gigabyte B550 Aorus Master
ASRock B550M-Pro4
0 25 50 75 100
ve'e je bolje (fps)
Benchmarks 2020 ( Counter Strike GO - 1080p, High )
frejmrejt
Gigabyte B550I Aorus Pro AX
Biostar Racing B550 GTQ
Gigabyte B550 Vision D
Gigabyte B550 Aorus Pro
Gigabyte B550 Aorus Master
ASRock B550M-Pro4
0 113 225 338 450
veće je bolje (fps)
Temperatura ( BIOS "default" podešavanja )
maksimalno opterećenje
mirovanje
Gigabyte B550I Aorus Pro AX
Biostar Racing B550 GTQ
Gigabyte B550 Vision D
Gigabyte B550 Aorus Pro
Gigabyte B550 Aorus Master
ASRock B550M-Pro4
0 25 50 75 100
manje je bolje (Celsius)
Potrošnja ( BIOS )
maksimalno opterećenje
mirovanje
Gigabyte B550I Aorus Pro AX
Biostar Racing B550 GTQ
Gigabyte B550 Vision D
Gigabyte B550 Aorus Pro
Gigabyte B550 Aorus Master
ASRock B550M-Pro4
0 38 75 113 150
manje je bolje (Watt)

Biostar Racing B550 GTQ - utisci u radu

Ploča je pravo osveženje i verujem da će mnogi koji traže dobru ploču za iole pristojan novac, biti zadovoljni i srećni pored Racing B550 GTQ modela. Ostaje na Biostaru da malo ubrza postupak oko inicijalizacije BIOS-a i momenta kada počne da podiže sistema. Čini nam se da je ta pauza bespotrebno duga.

CPUZ.png 

Što se tiče utisaka u radu oni su zaista dobri. Ploča veoma lepo sarađuje sa memorijom, podiže bez problema radnu frekvenciju što moram priznati je lepa promena obzirom da su pređašnji modeli bili prilično neraspoloženi u tom pogledu. B550 GTQ je dalejko bolji po tom pitanju i spremniji na eksperimentisanje i to prilično uspešno.

U radu je ostvario rezultate koji su u samom vrhu kategorije B550 baziranih matičnih ploča, ostavivši iza sebe čak mnogo skuplje B550 modele najpoznatijih marki iz ove branše. Nije to neka velika razlika ali pomena itekako vredna.

Biostar_Racing_B550_GTQ_10s.jpg 

Temperatura VRM modula prilikom testov aopterećenja sa Ryzen 3 3300X procesorom nije prelazila 50 stepeni što je jako dobra osobina ove ploče. Procesor se grejao u granicama konkurentskih modela, dok je potrošnja bila među modelima koji su veće “trošadžije” ali i dalje u rangu jednog Gigabyte B550 Vision-D i manja od ASRock B550 Pro4 modela koji je zapravo direktna konkurencija.

Raspoložena je za overkloking i postigla je bez problema zacrtani prag od 4.5GHz za sva jezgra uz Vcore napon od 1.35V. Potrošnja se blago povećala na 75W dok je maksimalna temperatura porasla za par stepeni. Dobar rezultat!

 BlenderOC.jpg

Što se tiče RAM modula, ranije smo spomenuli da je postigla 3800MHz na CL16 latencijama, što govori u prilog da sa ovom pločom možete sklopoti računar i dobro mu izoštriti performanse. Ploča sa dosta mogućnosti u pogledu dodatne optimizacije performansi, a što je svakako pohvalno za ovaj cenovni rang.

Biostar Racing B550 GTQ - zaključak

Zaključujemo da je Biostar sa Racing B550 GTQ mnodelom napravio dobar posao. Ploča odlično radi i dodatno ubrzava što nije bila odlika nekih ranijih modela. Cena u maloprodaji iznosi oko 125€ i što je pošteno razrezana cena u pogledu mogućnosti ove ploče. Kome je i to puno ima na izboru A520MH za 70-ak evra, ali i jeftinu B550 u vidu B550MH verzije koja košta istu sumu. Ne očekujte opcije i performanse Racing modela, ali to je već neka druga priča i tema kojom ćemo se baviti možda u bliskoj budućnosti.
 
 Biostar_Racing_B550_GTQ_11s.jpg
 
Uglavnom ostaje činjenica da je Biostar sa B550 GTQ dobro uklopio sve potrebne i željene mogućnosti jedne dobre ploče u jeftinijem srednjem rangu i zaista je dobro opremio opcijama. Tu pre svega mislimo da odličnu ponudu USB portova i podršku rada M.2 SATA uređaja na svim konektorima, a što nije odlika mejnstrim modela iz više srednje klase. Do tada, ostaje konstatacija da je Racing B550 GTQ neočekivano korektna u radu i odlično skrojen komplet mogućnosti i performansi za dati novac! 
 
____________________________________________
 
Prednosti:
- Odlična podrška za rad sa brzim RAM modulima,
- Dr. Mos uređaji u VRM-u
- Izdašna ponuda konektora na ATX I/O
- USB-A i USB-C 3.2 Gen2
- Podrška različitih standarda RGB uređaja
- M.2 SATA podrška na oba slota
- Dobre OC osobine
- Softverska komponenta i BIOS
 
Nedostaci:
- Raspored i brojnost konektora za ventilatore
 
CENA: oko 125€

Komentari

0 Dodaj komentar

Test: Gigabyte B550I Aorus Pro AX

Test: Gigabyte Z590 Aorus Master

10203
10205
10206
10207
10208
10209