Greška

Došlo je do greške.

Test: Biostar B360GT3S Racing

27.02.2019 16:46 | 0 Hardver
Test: Biostar B360GT3S Racing

Matična ploča iz asortimana poznatog proizvođača čije modele ne susrećemo tako često. Pokazala se dobro na testu i time preporučila kao dostojna alternativa mnogo poznatijim brendovima iz ove kategorije. Sa pristupačnom cenom i naoružanama brojnim funkcijama sa poslednjim tehničkim specifikacijama, predstavlja zanimljiv izbor za osnovu jednog dobrog "mainstream" desktop računara...

Sigurni samo da najvećem broju korisnika i u najvećem broju slučajeva nije po svaku cenu potrebna najbolja i najskuplja ploča. Svakako se nemojte oprediliti ni za najjeftinju. Zapravo, najteže je izabrati onu zlatnu sredinu – ne potrošiti previše novca, a pronaći dobru, pouzdanu i brzu ploču. Pri tome mora ispuniti sve funkcionalne zahteve savremene procesorske platforme. Sve češće takve, skoro idealne primerke za svakodnevni rad i gejming uz kompletan spisak aktuelnih standarda brze komunikacije – pronalazimo u mikro ATX formatu. Takav je slučaj i sa pločom koja je ovoga puta u glavnoj ulozi našeg testa – Biostar B360GT3S Racing.

Biostar svakako nije marka koja se često može pronaći na našem tržištu, a kamoli na uporednim testovima, pa svakako ova prilika da isprobamu jednu iz ponude potencijalno najpopularnijeg “mainstream” segmenta, budi naše posebno interesovanje. U pitanju je model koji ne pretenduje na tron ultimativnih matičnih ploča namenjenih Intel platformi, već svesno svoje kvalitete usmerava ka dobrom balansu osobina i krarkteristika koji rezultiraju idealno konfigurisanim računarom u srednjoj klasi. Kao takva zadovoljava apsolutno sve potrebe prosečno zahtevnog korisnika.

Biostar_B350_GT3S_1s.jpg 

Možda zvuči idealno lako izaći u susret profilu običnog korisnika, ali u praksi to nije nimalo naivno. Napraviti ravnotežu savremenih karakteristika i povoljne cene je jednako težak zadatak koliko i napraviti neki vrhunski primerak.

Biostar B360GT3S Racing - karakteristike

Ova ploča kao što joj i oznake u nazivu jasno sugerišu je namenjena radu 8. generacije Intel Coffee Lake procesora kao i njene evolucije u vidu 9. generecije Intel Core modela sa dodatkom “Refresh” u oznaci. Imajte u vidu da se zahteva novija vezija BIOS-a kako bi procesori serije “9000” proradili na ovom modelu.

Veći letimičan pogled vam govori da je Biostar B360GT3S Racing “mainstream” ploča. To se posebno vidi po načinu građe VRM modula izvedenom u 4+3 faze zbog prirode samog Intersill mikrokontrolera koji je digitalno kontroliše. Deo tranzistora koji napaja procesorska jezgra je prekriven odgovarajućim hladnjakom dok je drugi deo praktično otkriven i vide se MOSFET tranzistori. Jasno vam je sugerisano da su ove ploče prilagođene srednjoj kategoriji manje zahtevnih Intel Core CPU primeraka, dok oni najjači poput otključanih Core i7 i Core i9 su ipak prikladniji više pozicioniranim modelima u ponudi Biostar-a. Otuda smi i kao neki gornji prag postavili naš test Core i5 – 8600K primerak procesora, dovoljno zahtevnog da ploču ove klase stavi na prilična iskušenja.

Biostar_B350_GT3S_2s.jpg

Zahvaljujući manjem broju glomaznih hladnjaka imate lak i neometan pristup svim konektorima i slotovima. Ploča raspolaže sa 4 DIMM memorijska podnožja čija je radna frekvencija limitirana standardima koji vladaju u ovoj ekonomičnoj klasi, ali mi smo uspeli da je blago ubrzamo iznad standardnih 2666 MHz koliko je dozvoljena vrednost prema JEDEC standardima. To je posledica činjenice da ploča u startu radi na nešto većoj frekvenciji sistemske magistrale 102 MHz, umesto standardnih 100 MHz, a što se održava i na veći radni takt sistemske memorije.  Ukupno je moguće instalirati  do 64GB RAM memorije.

Kada je u pitanju podrška rada uređajima za instalaciju programa, čuvanje aplikacija i podataka, B360GT3S Racing nudi dve pozicije za rad M.2 SSD diskova: prva M.2 pozicija bliže procesorskom podnožju podržava rad SATA i NVMe SSD diskova te je ograničena na komunikaciju sa dve PCIe transportne linije, dok druga M.2 pozcija je predviđena za rad NVMe i Optane diskova i koristi 4 PCIe veze. Osim M.2 diskova imate na raspolaganju i 6 standardnih SATA 3 konekcija za hard diskove i SATA SSD modele. Prvi SATA 3 port će biti isključen kada u prvom M.2 slotu.
 Biostar_B350_GT3S_3s.jpg

B360 klasa ploča je predviđena za rad sa jednom kartom i za nju je namenjen PCI Express x16 slot sa punim arsenalom transportnih putanja treće i trenutno najbrže generacije. Slot je oklopljen i ojačan metalnim pojačanjem konstrukcije kako bi izdržao velike i teške modele grafičkih karti. Drugi slot samo izgleda kao onaj za grafiku, ali je zapravo redukovan po broju PCIe putanja kojih ima četiri (x4). Ploča nudi još jedan PCIe x1 za naknadno proširenje mogućnosti ugradnje odgovarajućih karti (Firewire i sl.).

Za zvuk je odabran Realtek ALC1150 koji podržava višekanalnu reprodukciju zvuka. Audio kanali su zbog kvaliteta signala i eliminacije šuma vođeni u odvojenim slojevima štampane ploče. Audio sekcija koristi namenske kondezatore i poseduje specijalno pojačalo za slušalice (100 dB). Ovaj detalj je definitivno usmeren ka potrebama potencijalnih gejmera.

Biostar_B350_GT3S_4s.jpg

U pogledu LAN rešenja, Biostar nije pravio ustupke koji su inače uobičajeni u ovoj cenovnoj klasi. Ugradio je odlični Intel I219V gigabitni mrežni kontroler. Tako će brzina mrežnog saobraćaja u lokalu i na internetu biti maksimalna u slučaju kada se koristiti mrežni kabal.

Ploča poseduje Dual BIOS opciju sa namenskim mikroprekidačem za pravljenje bezbednosne kopije sadržaja upravljačkog softvera. U Biostaru posebno ističu da su dosta truda uložili u estetiku ove ploče. Izrađena je u mat crnoj štampi sa printom velikog sitilizovanog solova “R” koje simboliše pripadnost ovog modela Racing seriji. Podržan je rad RGB svetlosnih efekata kroz jedan red ugrađenih LED raspoređenih do pola dužine bočne zadnje strane. Ova svetlosna grupa se prostire tačno do sekcije ATX konektora i svetli u 10-ak režima radeći u klasičnom RGB režimu. Pored toga podržan je rad dva RGB 5050 kanala na koje se mogu priključiti odgovarajuče LED svetlosne trake na 12V. Kontrola efekata se vrši preko odgovarajućeg VIVID LED DJ alata u okviru Racing aplikacije.

Biostar_Racing_sw.gif

Korisnici koji vode pažnju o radu sistema, pozdraviće detalj prisutnosti konektora za dodatne ventilatore i njihovo upravljanje pomoću AI FAN programa u kome se radni režim ventilatora može podsiti shodno odgovarajućem scenariju rada. Dovoljno je izabrati jedan od ponuđenih predefinisanih profila, a mašinska inteligencija na ploči će odraditi svoj deo posla, rešavajući vas brige da vodite računa o tom delokrugu rada računara. Možete i ručno preuzeti kontrolu podešavajući krivu rada prema vašem ličnom nahođenju.

ATX sekcija ulazno/izlaznih konektora sadrži jedan PS2 za tastaturu ili miša, a tik ispod njega je pozicija sa dva USB 2.0 konektora očigledno namenjenih povezivanju periferija. Nakon toga nailazimo na sekciju video konektora za povezivanje sa monitorima i velikim ekranima, a po njihovoj brojnosti i raznovrsnosti (VGA, HDMI, DVI) nedvosmisleno zaključujemo kako je ovaj model idealan za Home Media kućni računar. Dotični utisak pojačava i prisustvo 6 analognih audio konektora za povezivanje višekanalnih zvučnika.

Biostar_Racing_bios.gif

BIOS kao i čitava ploča nosi sufiks Racing aludirajući da je osavremenjen u pravcu UEFI podrške. Osim par detalja u pitanju je klasični BIOS interfejs u kome ćete se bez greške snaći. Opcije za podešavanje su grupisane u: Main, Advanced, Chipset, Boot, Security i O.N.E. kategorijama u kojima ćete pronaći sve standardne opcije za podešavanje čak i overkloking sistema. Ipak treba imati u vidu da B360 čipset nije namenjen overklokingu i da ima brojna ograničenja koja su posledica strategije matične kompanije Intel.

Biostar B360GT3S Racing - utisci u radu

Biostar B360GT3S Racing ostavlja očekivano prosečan utisak u radu. Imajte na umu da je ovo ploča iz srednje jeftine klase proizvoda pa u skladu sa time treba i podesiti očekivanja. Ona pruža taman toliko koliko i treba jednom prosečno zahtevnom korisniku – ni manje, ali ni više od toga.

Zaokružena je prilično lepo mogućnostima i ponudom savremenih, brzih standarda, ali kao što je to i uobičajeno, primetili smo i određene nedostatke koji nisu toliko veliki da se ne mogu ispraviti već sa sledećom revizijom ove, u suštini dobre matične ploče.

CPUzOC.jpg

Zasmetala nam je činjenica da je ploča u startu došla sa starijom verzijom BIOS-a koja nije imala podršku za 9. generaciju Intel Core procesora. Logično je da će se korisnici opredeliti u sadašnjoj situaciji skoro neprimetne razlike u ceni između 8. i 9. verzije Intel Core procesora za onaj noviji, a tada možete imati problema jer se ploča neće probuditi  -  neophodan je BIOS update, a to može da znači dodatno maltretiranje i pronalazak nekoga ko ima odgovarajući CPU ili odlazak u servis itd. Ako je verovati ljudima iz Biostar-a, to nije slučaj sa primercima B360GT3S modela u maloprodaji koji redom stižu sa novom verzijom BIOS-a. Inače, ovaj problem je aktuelan sa svim proizvođačima pa u slučaju kupovine B360 matičnih ploča, obavezno proverite kod prodavca da li stiže sa najnovijom, aktuelnom verzijom BIOS-a. U suprotnom ćete imati problema kao i mi.

Međutim to nije kraj naših muka. Ploča je prilikom inicijalnog podizanja sistema savršeno proradila sa integrisanim Intel HD 630 grafičkim adapterom. Kada smo hteli da se prebacimo na eksternu grafičku kartu – ni makac. Mrak na ekranu i poruka kako monitor ne detektuje signal preko DisplayPort-a, a isto je usledilo i sa pokušajem preko HDMI-a. Promena druge grafičke karte nije rešila problem. U konsultaciji sa tehničkim osobljem Biostar-a, otkrili smo da je razlog tome CSM opcija u BIOS-u koja je bila isključena (Disabled) i da je treba uključiti (Enabled). Zaista je i bilo tako, morali smo da izvadimo grafičku kartu, prebacimo kabal na konektor integrisanog grafičkog adaptera, uključimo pomenutu opciju u BIOS Boot meniu, vratimo grafičku kartu i konačno podignemo sistem. Nepotrebno, po našem mišljenju jer bi logičnije bilo da po “difoltu” CSM opcija bude uključena.

CPUzOC_blend.jpg

 

Naime, problem ove opcije je u tome što određeni modeli grafičkih karti ne podržavaju UEFI, pa se CSM podrška u BIOS-u mora isključiti. Obzirom da naša referentna AMD VEGA 64 grafička karta, kao i jedna novija Gigabyte RX 570 nisu “probudile”, onda je za pretpostaviti da je logičnije u startu fabrički uključiti pomenutu opciju, nego korisnike izlagati priličnom stresu prethodno opisane situacije. Samo zamislite da ste sklopili računar i zatvorili kućište. Smatramo da bi Biostar ovo morao da promeni u sledećoj verziji BIOS-a kada su u pitanju fabričke postavke upravljačkog softvera

Ako izostavimo gore opisane probleme, ploča odlično radi. Instalacija teče perfektno, jedino što ćete nakon osnovne instalacije Windows 10 OS-a, morati naknadno da instalirate drajver za LAN, a što je postao obavezan korak kod novijih Intel gigabitnih Ethernet kontrolera. Nakon toga će ostatak posla dovršiti Windows Update mehanizam automatskog ažuriranja. 

Zbog malo overklokovanog BUS-a, ploča radi žustro i beleži za nijansu bolje performanse posebno u delu rada RAM memorije. Sve se to dalje prenosi i na CPU performanse. Mala, ali vidna razlika u korist Biostar modela.

Biostar_B350_GT3S_5s.jpg

Sve ostalo je za pohvalu. Brzina USB 3.1 portova je na zavidnom nivou, prilikom kopiranja sa brzih USB 3.1   SSD diskova podaci se prenose transferom koji će vam izmamiti osmeh na licu. Šteta je što na ATX I/O sekciji nema više dostupnih USB 3.0 konekcija. Arhaični VGA i DVI konektori bi mogli da ustupe dragoceno mesto daleko potrebnijim USB portovima.

U aplikacijama i igrama ploča postiže standardni nivo brzine karakterističan za klasu Intel B360 baziranih ploča. Od pomoći je i Racing softverski alat koji je zapravo uprošćena i grafički doterana verzija upravljačkog softvera pretvorena u Windows kompatibilnu aplikaciju odakle se upravlja radom ventilatora, RGB svetla, nadzire se nad vitalnim parametrima rada i pokušava sa overkloking eksperimentima.

Biostar_B350_GT3S_6s.jpg

Kada je reč o overklokingu nismo se proslavili sa našim Ci 5-9600K primerkom. Ploča bi ga probudila da zadatoj frekvenciji ručno fiksirane vrednosti multiplikatora, ali čim bi započeli sa CPU intezivnim operacijama, ona bi frekvenciju jezgara oborila na fabričke vrednosti bez obzira što se “zaključali” sva jezgra. Inače, maksimalno dozvoljena vrednost multiplikatora za Ci5-9600K je 46x. Bilo nam je čudno kada se procesor probudio na OC vrednosti koja je bila iznad fabrički deklarisanih vrednosti. Intel je naime na B360 modelima onemogućio OC postupak.

VRM modul iako skroman, u potpunosti je na visini zadatka i tokom intezivnijih CPU poslova nije prelazio temperaturu od 50 stepeni, što je za svaku pohvalu.

Biostar B360GT3S Racing - performanse

Test platforma:

MB: 

Biostar B360GT3S Racing

CPU:  Intel Core i5 9600K
RAM:  2x8GB HyperX Predator 3600 CL16  
VGA:  AMD VEGA 64 8 GB
HDD:  Seagate Barracuda ST2000
SSD:  Kingston A400
Cooler: Cooler Master MasterLiquid Pro 240
PSU:  Cooler Master V1200 Platinum 
Display ASUS ProArt PA27AC HDR Professional
OS: Windows 10 Home ver. 1809
Drivers:

Intel INF 0.1.17861.8101
Adrenalin 2019 Edition 19.1.1

 

 

Performanse:

Windows 10 App ( Video Adobe Premiere Pro CC rendering )
Vreme izvršenja
B360GT3S Racing
0 13 25 38 50
manje je bolje (sec.)
Windows 10 App ( Muzika dBpoweramp FLAC u MP3 )
Vreme izvršenja
B360GT3S Racing
0 50 100 150 200
manje je bolje (sec.)
Windows 10 App ( Foto Adobe Photoshop CC Speedtest )
Vreme izvršenja
B360GT3S Racing
0 5 10 15 20
manje je bolje (sec.)
Windows 10 System ( RAM Performanse )
Transfer podataka
B360GT3S Racing
0 25 50 75 100
veće je bolje (GB/s)
Windows 10 System ( CPU AES Cryptographic Performance )
Transfer podataka
B360GT3S Racing
0 7500 15000 22500 30000
veće je bolje (MB/s)
Windows 10 System ( CPU WinArchiver Performance )
Transfer podataka
B360GT3S Racing
0 2500 5000 7500 10000
veće je bolje (MB/s)
3D Gejming ( Hitman 1080p )
broj frejmova u sekundi
B360GT3S Racing
0 25 50 75 100
veće je bolje (fps)
3D Gejming ( Deus Ex: Mankind Divided 1080p )
broj frejmova u sekundi
B360GT3S Racing
0 25 50 75 100
veće je bolje (fps)
3D Gejming ( The Division 1080p )
broj frejmova u sekundi
B360GT3S Racing
0 28 55 83 110
veće je bolje (fps)
3D Gejming ( Rise of the Tomb Raider 1080p )
broj frejmova u sekundi
B360GT3S Racing
0 33 65 98 130
veće je bolje (fps)

Biostar B360GT3S Racing - zaključak

Biostar B360GT3S Racing je novajlija na našem tržištu i ploče koje se do sada nisu često sretale na našem tržištu. Zbog toga nam je bilo potrebno određeno vreme upoznavanja i privikavanja. Nakon toga, iskustvo saradnje sa pločom je kao i sa svakom drugom. Jednom kada je podesite i pustite u rad, ploča odlično sarađuje isporučujući nivo performansi koji i očekujete od Coffee Lake Refresh procesora i Intel B360 čipseta, a što drugim rečima znači veoma, veoma brzo u uslovima realnog rada. Zbog toga i ne treba da čudi što su mnogi proizvođači svoje matične ploče iz slične klase kojoj pripada i današnji B360GT3S, počastile epitetom “gejming”.
 
Biostar_B350_GT3S_7s.jpg
 
Cena ove ploče se kreće oko 100€ poput konkurentskih modela proizvođača iz “prve lige”. B360GT3S će imati lošiju startnu poziciju, zbog prethodno opisanih problema koje smo uočili, ali koji se suštinski ne odnose na neki bitan sistemski hendikep. Bez uočenih problema tj. kada ih rešite i ako ih uopšte budete imali, ploča radi savršeno lepo, stabilno i brzo. 
 
Biostar_B350_GT3S_8s.jpg
 
Naoružana svim potrebnima opcijama gde pre svega mislimo na USB 3.1 10 Mbps portove, dva M.2 slota i višekanalnim audio izlazima za “surround” zvučnike, svakako se radi o modelu ploče koja će prosečnog korisnika učiniti srećnim. Ipak, u pitanju je najpopularniji segment gde vodeći proizvođači imaju jednako dobre i atraktivne modele, pa otuda Biostar ima prilično težak zadatak da se izbori za svoje mesto. Zbog toga ako vam neko ponudi Biostar B360GT3S kao alternativu modelima vodećih proizvođača, nemojte je izbegavati jer se zaista radi o korektno urađenom modelu koji uz par sitnih intervencija u BIOS-u može da bude odličan izbor u mainstram klasi!
 
 
Prednosti:
- Odličan balans mogućnosti i cene
- USB 3.1 (Tip-A i Tip-C), M.2 SSD podrška
- Izlazi za višekanalne zvučnike
- Brz i lak za korišćenje BIOS interfejs
- Prisustvo RGB podrške (2x 5050 kanala)
 
Nedostaci:
- Nedovoljan broj USB portova na ATX I/O sekciji
- Ne baš najbolje podešene fabričke opcije BIOS-a (CSM UEFI)
 
CENA: oko 100€

Komentari

0 Dodaj komentar

Test: Z390 Aorus Pro (Video)

Test: Gigabyte X570 Aorus Master

10203
10205
10206
10207
10208
10209