Greška

Došlo je do greške.

Test: Benq TH585 gaming projektor (Video)

20.05.2020 13:28 | 0 Multimedija
Test: Benq TH585 gaming projektor (Video)

Do sada smo viđali razne uređaje namenjene gejmingu, pa zašto ne i projektor... BenQ TH585 je upravo model namenjen igranju na velikim dijagonalama, kao naravno i kućnoj zabavi.

Ivan Mančić

 

Kućna zabava je nešto na šta većina nas troši prilično novca, bio to gaming, TV, serije, filmovi, muzika, ili šta god već volite. Iako je potpuno ljudski nekada biti i pomalo iracionalan kada je trošenje novca u pitanju, u slučaju ovog konkretnog segmenta je nekako najlakše sebi opravdati trošak jer je ipak u pitanju nešto što vam nakon napornog dana služi da se opustite i uživate. A kad se uživa, najbolje je to raditi u velikom stilu, zar ne?  Ili na velikom ekranu. Televizori velikih dijagonala su sve popularniji i većina onih koji u ovom trenutku kupuju novi TV verovatno merkaju neki od 55 i 65”, makar ako im je to finansijski dostupno. No, postoji još jedna kategorija “velikih ekrana'' koja je u drugom planu, ali može predstavljati validnu alternativu. 


U pitanju su naravno projektori, koji po nižoj ceni mogu pružiti zaista ogromne dijagonale, i preko stotinak inča, pa samim tim i doživljaj kakav bi vas koštao višestruko više novca u slučaju TV-a. Praktično bioskop u koji porodično možete ići svaki dan. 
Nama se ovog puta na testu našao jedan projektor koji celoj ovoj priči dodaje još jednu dimenziju. U pitanju je BenQ TH585 koji pripada kategoriji projektora za kućnu zabavu, ali koji BenQ preporučuje i kao idealni gaming projektor. Nama je ovo zvučalo kao zanimljiv koncept, pa smo proverili šta je to što TH585 ima da ponudi po ceni od oko 700€ na domaćem tržištu.

Dizajn

Spolja, ovaj model ne odudara naročito od većine regularnih projektora. Uobičajeni format i dimenzije i bela boja čine da na prvi pogled deluje kao i toliko drugih modela u ponudi.  BenQ jeste dodao nešto svog stila u vidu paterna na gornjoj površini, kao i zlatnog detalja oko sočiva, ali to je otprilike to.


benqth5854_resize.jpg


Na gornjoj površini, tu su i tasteri za uključivanje i kontrolu, pa je na samom projektoru moguće obaviti praktično sve operacije koje su vam neophodne.

benqth5855_resize.jpg


Naravno, ovo će biti od koristi ukoliko projektor stoji na nekoj površini, ali ako se odlučite da ga montirate na plafon, tu je i mali i zgodan daljinski na kome se nalazi priličan broj tastera za praktično sve što vam može biti potrebno, od kontrole projektora, do kontrole multimedije. 

benqth5856_resize.jpg


Na gornjoj površini, tu su i točkići za podešavanje zuma i fokusa, koji će vam u kombinaciji sa pozicioniranjem samog projektora na određenoj udaljenosti od zida omogućiti da dobijete sliku željenih dimenzija. 

benqth5858_resize.jpg


Korekcija geometrije je moguća u vidu vertikalnog Keystone podešavanja, pa je moguća projekcija naniže ili naviše,, dok horizontalni nismo uspeli da pronađemo, pa će biti neophodno da projektor bude postavljen paralelno sa zidom na koji planirate projekciju.

benqth58510_resize.jpg


Na uglu prednje i leve strane, kao i na desnom boku nalaze se i ventilacioni otvori sa po ventilatorom na svakoj strani, a projektor u radu disipuje sasvim solidnu količinu toplote, koja je uvek prisutna kod izvora intenzivnog svetla. Srećom, buka je na prosečnom i prihvatljivom nivou i neće predstavljati problem, osim ako projektor ne stoji baš tik pored vas tokom rada.

benqth58512_resize.jpg


Na donjoj strani nalaze se tri nožice, dve na zadnjem i jedna na prednjem delu, čijom je rotacijom moguće podešavati visinu i položaj projektora, a tu su i dve rupe za montažu na nosače ili plafon.
 

benqth58513_resize.jpg


Na zadnjoj strani zatičemo konektore, pa su tu dva HDMI porta od čega jedan podržava i MHL konekciju sa mobilnim uređajima, kao i pomalo arhaični VGA, odnosno D-Sub konektori, jedan za ulaz, a jedan za izlaz, koji vam omogućuju da povežete neki stariji računar i monitor istovremeno na projektor.  
Tu su i 3.5mm audio ulazi i izlazi, kao i USB koji nažalost nije moguće koristiti kao izvor za reprodukciju multimedijalnih fajlova, što je zaista prava šteta, tim pre što projektor ne podržava ni WiFi, pa je veza kablom sa nekim od pomenutih portova jedini način da projektor koristite. Benq je predvideo da korisnici po potrebi dodaju neki od uređaja poput Chromecast-a, pa USB praktično služi za napajanje takvih uređaja. Takođe, tu je i RS-232 port koji služi za daljinsku kontrolu projektora.

Projekcija

Što se slike tiče, Benq TH585 može projektovati sliku do čak 7.62m u dijagonali, odnosno celih 300”, što je priznaćete, prilično veliko. Istina, za ovakvu projekciju bi bila potrebna udaljenost od zida od skoro 10m, pa će se većina kućnih korisnika ipak zadovoljiti nešto manjom projekcijom - npr. za sliku od 100” je potrebno oko 3.32m udaljenosti, što je nešto što je u većini slučajeva realno izvodljivo. 

benqth58516_resize.jpg 

I malo je reći da je gledanje filmova i igranje na ovako velikom uslovno rečeno “ekranu” sjajno iskustvo. Veličina je ipak bitna, a sa slikom koja je veća i od vas, prosto imate osećaj da ste tamo, u tom filmu ili igri i doživljaj je drugačiji nego na monitoru ili TV-u. Upravo igranje, naročito nekih konzolnih naslova ili makar onih koji se igraju gamepadom, jer tastatura i miš baš nisu praktični, je ono čemu je BenQ posvetio posebnu pažnju i što ovaj model izdvaja u odnosu na mnoge druge.

benqth5859_resize.jpg


Naime, za pravi doživljaj u igrama nije dovoljna samo velika slika, već i kašnjenje prikaza, odnosno input lag mora biti što manji, što je nešto što je kod projektora obično poslednja stvar o kojoj proizvođači razmišljaju. Kod ovog modela je aktivacijom game moda input lag moguće svesti sa oko 49 na 16.3, što je dovoljno nisko za brze reakcije i u rangu game modova na boljim televizorima aktuelne generacije.

benqth58515_resize.jpg


Za razliku od 4K televizora, rezolucija projektovane slike je u ovom slučaju Full HD, odnosno 1920x1080 piksela, što ne deluje kao dovoljno ukoliko to uporedite sa televizorima velikih dijagonala, pa čak i monitorima od 27” pa naviše. Srećom, za razliku od LCD televizora i monitora kod kojih na velikoj dijagonali ova rezolucija uzrokuje vidljive piksele, kod projektora oni nisu vidljivi usled rasipanja svetla pri projekciji na podlogu, pa je krajnji rezultat to da je i na velikim dijagonalama kvalitet projekcije znatno prihvatljiviji. Nešto poput starih CRT monitora kod kojih su i niže rezolucije izgledale korektno, iz istih razloga.

benqth58514_resize.jpg


Inače, Benq TH585 je baziran na DLP tehnologiji projekcije, koja ima takozvani color wheel, pa praktično naizmenično iscrtava plavu, zelenu i crvenu komponentu slike kombinujući ih na samoj projekcionoj površini. Na nekim prethodnim DLP modelima koje smo testirali ovakav način projekcije je umeo da uzrokuje primetnu dugu, odnosno razdvajanje boja kada tokom gledanja brzo promenite fokus, pomerite glavu ili pogledate u drugu tačku. Dobra vest je da je kod ovog modela to svedeno na minimum, pa efekat skoro da nismo ni primećivali. 

benqth58518_resize.jpg


Ugrađena lampa na ovom modelu pruža svetlinu od vrlo visokih 3500 lumena, što je značajna stavka, obzirom da projektor često koristimo i u ne baš idealnim uslovima. Tako se TH585 lepo snalazi i ako ga koristite recimo u dnevnoj sobi u kojoj nije izvodljivo napraviti potpuni mrak, ili čak prostoriji sa tek malo manje osvetljenja od uobičajenog dnevnog svetla.  
Vek trajanja lampe je deklarisan na 4000 sati u normalnom modu i do 15.000 sati u štedljivom, što uz prosečno svakodnevno korišćenje od 3 sata garantuje  između 3.5 i 13 godina korišćenja bez potrebe za zamenom lampe.

Slika i zvuk

benqth5851_resize.JPG


Što se kvaliteta prikaza tiče, ovaj projektor nudi 10 bita po kanalu boje i za projektor rekli bismo korektnu preciznost boja, uz DeltaE odstupanje od 6.7. Ono što zapravo vidite će u velikoj meri zavisiti i od površine na koju se slika projektuje, mada se u meniju nalazi i podešavanje boje podloge kako bi se slika prilagodila npr. zidu koji nije beo, već žut ili u nekoj drugoj nijansi.  Sa nekih metar i po razdaljine, izmerili smo maksimalnih 8500nita osvetljenja, što je dosta visoko, a nivo crne i kontrast zavise od toga koliko je zamračena prostorija u kojoj projektor koristite i moramo reći, ukoliko nije baš potpuni mrak, vrednost kontrasta je ipak znatno manja od onoga što su je u stanju da pruži prosečan TV ili monitor. 

benqth58519_resize.jpg


Zanimljivo je da ovaj projektor podržava i sada već pomalo zaboravljeni 3D, za šta će vam doduše biti potrebne aktivne 3D naočare, ali je lepo što opcija postoji, jer 3D filmova i igara koje podržavaju takav prikaz i dalje ima u priličnom broju. 
Interesantno je i da je projektor u slučaju korišćenja 3D-a u stanju da isporuči do 144 slike u sekundi, dok je u 2D modu osvežavanje standardnih 60Hz. 

benqth58520_resize.jpg


Kako projektori rade na sličnom principu kao i CRT televizori i monitori, odnosno iscrtavanjem linija, ono što bi se kod monitora nazivalo odziv panela, odnosno pixel persistance je ovde zaista izuzetno nizak, pa je prava šteta što nije moguće koristiti 144Hz i u 2D modu, jer bi u tom slučaju ovaj projektor zapravo bio najbrži gaming display koji možete pronaći. No, eto nečega čemu možemo da se nadamo za neki naredni model poput npr. TH685 koji podržava osvežavanje od 120Hz. 

benqth58521_resize.jpg


Za kraj, pomenućemo i zvuk, koji je definitivno najslabija strana ovog modela i nije čak ni na zadovoljavajućem nivou. Ugrađen je zvučnik od 10W, ali nismo stekli utisak da je u stanju da isporuči i blizu te snage, a pritom pojačavanje preko 50% unosi i baš primetna izobličenja. Praktično, prosečan laptop je glasniji i kvalitetniji po ovom pitanju, pa je preporuka da se svakako oslonite na neko eksterno rešenje, a projektor koristite za ono što mu je jača strana.

Zaključak


Sve u svemu, Benq TH585 je definitivno zanimljiva alternativa televizorima velike dijagonale, a  naročito kada je gaming u pitanju. Po ceni nekog od prosečnih 55” 4K modela dobijate praktično sliku preko čitavog zida (zavisno od prostora, naravno), solidnog kvaliteta prikaza, uz nizak input lag i 3D mogućnosti ukoliko nekada poželite da ih iskoristite. 
Moramo priznati da smo se sasvim lepo zabavili uz ovaj projektor i da je šteta što u paketu ne dolaze i odgovarajuće 3D naočare, jer bismo se u tom slučaju baš teška srca rastali od ovog modela.

 
Prednosti:
 
- Nizak input lag
- 3D podrška
- Projekcija do čak 300"
 
 
Mane:
 
- Loš zvuk na ugrađenom zvučniku
- Nedostatak horizontalne Keystone korekcije

Komentari

0 Dodaj komentar

Test: Epson EF-100 laserski projektor (Video)

Test: Xiaomi Mi 4K 150 (Video)

10304
10305
10306
10307
10308
10309