Greška

Došlo je do greške.

Test: BenQ MP723

23.12.2008 17:43 | 0 Multimedija
Test: BenQ MP723

U zavisnosti od tehnologije prikazivanja slike, savremeni projektori se dele na LCD, LCOS i DLP projektore. Slika se na LCD projektorima dobija uz pomoć tri polisilicijumska panela koji prikazuju jednu od tri osnovne komponente boje: crvenu, zelenu i plavu (RGB). Kroz njih prolazi usmerena svetlost iz lampe koja se preko objektiva projektuje na platno. Kompanija Canon je razvila LCOS tehnologiju koja takođe koristi tri panela kao i LCD, ali se svetlost, umesto da prolazi kroz panele,
Vladimir Miladinović

Test: BenQ MP723

U zavisnosti od tehnologije prikazivanja slike, savremeni projektori se dele na LCD, LCOS i DLP projektore. Slika se na LCD projektorima dobija uz pomoć tri polisilicijumska panela koji prikazuju jednu od tri osnovne komponente boje: crvenu, zelenu i plavu (RGB). Kroz njih prolazi usmerena svetlost iz lampe koja se preko objektiva projektuje na platno. Kompanija Canon je razvila LCOS tehnologiju koja takođe koristi tri panela kao i LCD, ali se svetlost, umesto da prolazi kroz panele, odbija od njih.

 

Američka kompanija Texas Instruments samostalno je razvila DLP (digital light processing) tehnologiju u čijoj je osnovi DLP čip na kojem se nalaze minijaturna ogledala koja služe kao optički prekidači. Svako ogledalce odgovara jednom pikselu konačne slike. Izrađena od aluminijuma, ogledala su veličine 16 mikrona i težine nekoliko milionitih delova grama. Međusobno su povezana minijaturnim kalemom (kroz koji protiče električna struja), i šarkama  koja pokreću ogledala u dva položaja: u prvom položaju ogledala reflektuju svetlost koja dolazi iz lampe, dok se u drugom položaju svetlost ne reflektuje. U prvom položaju se svetlost odbija o DLP čip, prolazeći kroz prsten koji se okreće sinhronizovano sa okretanjem ogledalaca na čipu. Na prstenu se nalaze tri osnovne boje (RGB), pa kad svetlo iz lampe prođe kroz prsten, svaka tačka se oboji u odgovarajuću boju koja se zatim preko objektiva projektuje na platno. Od rezolucije DLP projektora zavisi i broj ogledala. U projektoru XGA rezolucije (1024 x 768), na DLP čipu se nalazi preko 786000 mikro ogledala. DLP projektori imaju bolji kontrast zbog ogledala koji u prvom položaju odlično reflektuju svetlost, a u drugom je položaju skoro potpuno zamračuju. Zbog toga su ovi projektori posebno pogodni za kućni bioskop.

LCD projektori su jeftiniji u odnosu na DLP projektore, i to je jedan od glavnih razloga zašto je LCD tehnologija prisutnija na tržištu. S druge strane, DLP projektori su kvalitetniji i lakši za održavanje, a cene su im sve pristupačnije. BenQ je kompanija poznata po svojim proizvodima na polju elektronike, računara i komunikacija. Dvadeset godina njenog razvoja uticali su da postane jedan od uticajnih brendova u svetu informacionih tehnologija. Digitalni ekrani, projektori, foto-tehnika, uređaji za umrežavanje i komunikaciju, kao proizvodi kompanije BenQ usavršavaju se u laboratorijama za istraživanje i razvoj u celom svetu, od kojih su najpoznatije laboratorije u Americi, Australiji, Kini i Indiji. Na našem današnjem testu našao se BenQ model projektora sa DLP tehnologijom, pod oznakom
MP723.

Namenjen profesionalnoj upotrebi, ovaj model DLP projektora se svojim karakteristikama ali i nešto višom cenom izdvaja od konkurentskih modela. Kako se pokazao u praktičnom radu i da li je s pravom zaslužio profesionalnu namenu, videćete u nastavku teksta.

Specifikacija

Tehnička specifikacija

Prirodna rezolucija

XGA (1024 x 768)

Odnos stranica

16:9 / 4:3

Podržane rezolucije

480p, 576p, 480i, 1080i, 720p do 1280x1024 (SXGA)

Osvetljenje

3300 ANSI lm

Reprodukcija boja

Pun kolor 16.77 miliona boja

Kontrast

2000:1

Veličina prikaza

0.61 - 7.6m (po dijagonali) sa 1 - 11m razdaljine

Sistem projekcije

DLP, Texas Instruments

Tip lampe

280W

Radni vek lampe

3000/4000h (Normal i Economic režim)

Ulazi/Izlazi

D-Sub (in i out), DVI-I (HDCP), Composite, S-Video,                                                 
RS-232, mini USB, 3.5mm audio

Objektiv

 

Tip

Manual zoom, 1.10:1

Blenda

F=2.4 – 2.48

Žižna daljina

20.7 mm – 22.8 mm

Težina

3.5 Kg

Dimenzije

305x275x131 mm

Deklarisana buka

34dB (29 dB u Economic modu)

Sadržaj pakovanja

 

Kabl za napajanje

Da

PC kabl

D-Sub 15-pin (m/m)

Torba za nošenje uređaja

Da

Daljinski upravljač

Da, sa dve baterije

Korisničko upustvo

Da

Cena (€)

1037 evra sa PDV

Spoljašnji izgled i komande

Spoljašnji izgled i komande

BenQ MP723 je izrađen od kvalitetne plastike u kombinaciji sjajno crne boje i teksture nalik koži. Na sjajnoj površini ostaju otisci prstiju, pa je neminovno učestalije čišćenje. Izgledom i čvrstinom ostavlja profesionalni izgled, kojem doprinosi i „ozbiljna“ boja uređaja. Kućište projektora se ne ugiba pod pritiskom, a čitav sklop deluje izuzetno kvalitetno. Projektor je nešto većih dimenzija i težine, pa ne spada u grupu lako prenosnih uređaja, što se može uzeti kao nedostatak. Srećom, lampa se menja otvaranjem poklopca sa gornje strane, što olakšava montažu projektora na plafon.

Na prednjoj strani se osim objektiva i ugrađenog poklopca za zaštitu,  nalazi IC senzor za prijem signala iz daljinskog upravljača, stopa za podešavanje visine prednjeg dela, kao i otvor za ventilaciju. Sa gornje strane se nalaze fokus i zum prsten od metala koji su mogli biti i pristupačniji, ali svakako čitavom uređaju daju profesionalniji izgled. Sam objektiv deluje kvalitetno i čvrsto. Ispod se nalaze tri diode koje svetle kada je uređaj uključen (Power), pregrejan (Temperature) i kada je uključena lampa (Lamp). Za vreme testa nije se uključivala dioda za temperaturu.

Na aluminijumskoj pločici sa gornje strane nalaze se komandna dugmad, velika i logički raspoređena. Pločica se može skinuti pa se projektor ne može uključiti bez nje, a moguće je i podesiti šifru bez koje je takođe onemogućena upotreba uređaja. Uz projektor se isporučuje i kvalitetan daljinski upravljač, sa svim funkcijama kao i na samom uređaju. Daljinski upravljač je nešto većih dimenzija, ali zato stabilno leži u ruci i na sebi ima dugme kojim se aktivira laserski pokazivač, neophodan kod prezentacija.

Da je projektor namenjen za profesionalnu primenu vidi se i po tajmeru koji može biti stalno uključen na ekranu kako bi upozoravao izlagača na proteklo vreme. Sa leve i desne strane projektora nalaze se samo masivni otvori za ventilaciju. Projektor se u toku rada nije puno zagrevao, ali je buka ventilatora bila iznad naših očekivanja, što je posle dimenzije i mase uređaja još jedan minus. Na zadnjoj strani projektora nalaze se S-Video, kompozitni, D-Sub i DVI-I video, RS-232 i mini USB konektori, kao i jedan 3.5mm audio i 12V triger port. Pogled na donju stranu uređaja nas još jednom ubeđuje u njegovu izuzetno kvalitetnu izradu.

OSD - meni

OSD - meni

Ulazak u meni otkriva nam mogućnost finih podešavanja, pomoću kojih projektor možemo detaljno prilagoditi trenutnim uslovima eksploatacije. Jedna od interesantnijih opcija jeste i prilagođavanje projekcije boji pozadine, pa za korišćenje projektora nije neophodno platno bele boje (koje je svakako preporučljivo), već se slika može projektovati i na obojenom zidu. Da je uređaj namenjen profesionalnoj upotrebi govore i opcije za fino podešavanje boja, a osim unapred definisanih modova slike moguće je potpuno prilagoditi osvetljenje, kontrast, temperaturu boje i oštrinu prikaza svakom korisniku posebno.

Automatsko biranje ulaznog signala je veoma brzo, što je za svaku pohvalu. Uređaj sam prepoznaje tip ulaznog signala i odmah projektuje sliku, bez dodatnih podešavanja i ručnog biranja opcija. Prikazom osnovnih informacija o tipu ulaznog signala, odabranom modu slike, rezoluciji (za test smo na projektor priključili laptop sa odnosom stranica 16 : 9), kolornom profilu i broju radnih sati lampe, kao i pomoćnim instrukcijama koje će svakako pomoći boljem upoznavanju uređaja, samo potvrđujemo stečeni utisak o odličnom meniju.

U praksi

U praksi

Kako je projektor BenQ MP723 namenjen profesionalcima, u testu smo pokušali da tako i prilagodimo uslove eksploatacije. Punih 3300 ANSI lumena je sasvim dovoljno da se slika može projektovati pri dnevnom svetlu i u velikoj sali, a kontrast od 2000:1 pruža realan doživljaj prilikom gledanja multimedijalnih sadržaja.

Kao što smo već rekli, uređaj ne spada u lake, kompaktne i tihe projektore, ali to kompenzuje kvalitetom slike koja je na visokom nivou. Reprodukcija boja je verna. Boje su žive a slika svetla i kontrasna čak i po dnevnom svetlu. Reprodukcija crne boje je vrlo dobra, svakako bolja od projektora sa LCD tehnologijom.

Na primeru projekcije slike sa desktopa računara može se videti kvalitet prikaza koji je veoma veran originalnom prikazu na TFT monitoru računara. Projektor se može koristiti i u edukativne svrhe. Na primeru obrade portreta u jednom od specijalizovanih programa za obradu, možemo videti upotrebnu vrednost modela BenQ MP723. Kvalitet prikaza koji nudi ovaj projektor je na zavidnom nivou, a posebno su nam se dopale precizno reprodukovane boje i prodoran kontrast. Prilikom gledanja filmova, oduševilo nas je koliko detalja ovaj projektor “izvlači” u tamnijim i svetlijim delovima slike, odnosno slabo-kontrastnim scenama i tu se, gotovo po pravilu, primećuje najveća razlika između DLP i LCD tehnologije.

Projektori sa DLP tehnologijom su posebno pogodni za projekciju multimedijalnih sadržaja. Sa slikama živih boja i odličnog kontrasta, bilo nam je pravo zadovoljstvo odgledati sa DVD-a koncert i video-spotove Zdravka Čolića. Na Nokia testu reprodukcije boja, BenQ MP723 je pokazao odlične rezultate. Geometrija slike je relativno dobra, a može se i fino podešavati preko daljinskog upravljača ili preko dugmadi na samom uređaju.

Zaključak

Zaključak

Od samog izgleda ovog DLP projektora, preko kvaliteta izrade i završne obrade, pa do kvaliteta slike, može se slobodno reći da pripada višoj klasi koja bi mogla nositi PRO prefiks. Neke od dodatnih opcija kao što su prilagođavanje projekcije boji pozadine ili skidanju komandne pločice sa uređaja kao i finom podešavanju boja, svrstavaju ga u red univerzalnih projektora široke namene. Zbog svojih nešto većih dimenzija i mase nije pogodan za često nošenje, ali se zato može lako montirati na plafon, pa u tom slučaju ni nešto veća buka u radu neće predstavljati problem. BenQ MP723 je vrlo elegantno dizajniran projektor namenjen ozbiljnoj klijenteli, što ne znači da će odgovarati samo poslovnoj upotrebi. Kako je njegova spoljašnjost crna, lako će se uklopiti u svaku dnevnu sobu kao deo nameštaja, ali za njega valja odvojiti dosta prostora. Radni vek lampe od 3000 - 4000 radnih sati je sasvim dovoljan za relaksiranu eksploataciju projektora sa punim kapacitetom. Da je BenQ MP723 nešto niže cene nego što jeste, svakako bi dobio neku od naših nagrada. Ovako nam ostaje da uživamo u kvalitetu slike i njegovoj izradi, ali i da se nadamo snižavanju cena projekora sa DLP tehnologijom.

Projektor na test ustupio EWE Computers.

Test: Epson EMP-TW1000

Test: Epson EB-X6

  • Povezane teme:
10304
10305
10306
10307
10308
10309