Greška

Došlo je do greške.

Test: BenQ MP723

23.12.2008 17:43 | 0 Multimedija
Test: BenQ MP723

U zavisnosti od tehnologije prikazivanja slike, savremeni projektori se dele na LCD, LCOS i DLP projektore. Slika se na LCD projektorima dobija uz pomoć tri polisilicijumska panela koji prikazuju jednu od tri osnovne komponente boje: crvenu, zelenu i plavu (RGB). Kroz njih prolazi usmerena svetlost iz lampe koja se preko objektiva projektuje na platno. Kompanija Canon je razvila LCOS tehnologiju koja takođe koristi tri panela kao i LCD, ali se svetlost, umesto da prolazi kroz panele,

Test: BenQ MP723
Vladimir Miladinović

Test: BenQ MP723

U zavisnosti od tehnologije prikazivanja slike, savremeni projektori se dele na LCD, LCOS i DLP projektore. Slika se na LCD projektorima dobija uz pomoć tri polisilicijumska panela koji prikazuju jednu od tri osnovne komponente boje: crvenu, zelenu i plavu (RGB). Kroz njih prolazi usmerena svetlost iz lampe koja se preko objektiva projektuje na platno. Kompanija Canon je razvila LCOS tehnologiju koja takođe koristi tri panela kao i LCD, ali se svetlost, umesto da prolazi kroz panele, odbija od njih.

 

Američka kompanija Texas Instruments samostalno je razvila DLP (digital light processing) tehnologiju u čijoj je osnovi DLP čip na kojem se nalaze minijaturna ogledala koja služe kao optički prekidači. Svako ogledalce odgovara jednom pikselu konačne slike. Izrađena od aluminijuma, ogledala su veličine 16 mikrona i težine nekoliko milionitih delova grama. Međusobno su povezana minijaturnim kalemom (kroz koji protiče električna struja), i šarkama  koja pokreću ogledala u dva položaja: u prvom položaju ogledala reflektuju svetlost koja dolazi iz lampe, dok se u drugom položaju svetlost ne reflektuje. U prvom položaju se svetlost odbija o DLP čip, prolazeći kroz prsten koji se okreće sinhronizovano sa okretanjem ogledalaca na čipu. Na prstenu se nalaze tri osnovne boje (RGB), pa kad svetlo iz lampe prođe kroz prsten, svaka tačka se oboji u odgovarajuću boju koja se zatim preko objektiva projektuje na platno. Od rezolucije DLP projektora zavisi i broj ogledala. U projektoru XGA rezolucije (1024 x 768), na DLP čipu se nalazi preko 786000 mikro ogledala. DLP projektori imaju bolji kontrast zbog ogledala koji u prvom položaju odlično reflektuju svetlost, a u drugom je položaju skoro potpuno zamračuju. Zbog toga su ovi projektori posebno pogodni za kućni bioskop.

LCD projektori su jeftiniji u odnosu na DLP projektore, i to je jedan od glavnih razloga zašto je LCD tehnologija prisutnija na tržištu. S druge strane, DLP projektori su kvalitetniji i lakši za održavanje, a cene su im sve pristupačnije. BenQ je kompanija poznata po svojim proizvodima na polju elektronike, računara i komunikacija. Dvadeset godina njenog razvoja uticali su da postane jedan od uticajnih brendova u svetu informacionih tehnologija. Digitalni ekrani, projektori, foto-tehnika, uređaji za umrežavanje i komunikaciju, kao proizvodi kompanije BenQ usavršavaju se u laboratorijama za istraživanje i razvoj u celom svetu, od kojih su najpoznatije laboratorije u Americi, Australiji, Kini i Indiji. Na našem današnjem testu našao se BenQ model projektora sa DLP tehnologijom, pod oznakom
MP723.

Namenjen profesionalnoj upotrebi, ovaj model DLP projektora se svojim karakteristikama ali i nešto višom cenom izdvaja od konkurentskih modela. Kako se pokazao u praktičnom radu i da li je s pravom zaslužio profesionalnu namenu, videćete u nastavku teksta.

Test: Epson EMP-TW1000

Test: Epson EB-X6

  • Povezane teme:
10304
10305
10306
10307
10308
10309