Greška

Došlo je do greške.

Test: Benq EX2780Q Monitor (Video)

02.03.2020 13:25 | 0 Multimedija
Test: Benq EX2780Q Monitor (Video)

Benq EX2780Q je 2K 144Hz gaming monitor, ali i puno više od toga. Univerzalno dopadljiv dizajn, 2.1 zvuk kakav do sada nismo čuli i HDRi procesiranje učinili su da ovaj model na sve u redakciji ostavi baš jak utisak.

Ivan Mančić

Benq je kompanija od koje, zbog njene reputacije i tradicije očekujemo dobre monitore. Doduše, dobre gejming modele najpre očekujemo pod kompanijinim Zowie brendom, koji je i fokusiran na gejming i eSports, ali postoje i izuzeci od pravila, jer Benq neke od modela koji svakako jesu za gaming, ali su i znatno univerzalniji, izdaje pod svojim glavnim brendom. Jedan takav je upravo stigao na naš test i već sam pogled na specifikacije obećava puno toga, možda i više nego što bismo očekivali obzirom na cenu od oko 530€ na našem tržištu. 


Spominje se tu 2k rezolucija, HDR, 144Hz, USB-C povezivanje, 2.1 zvuk i još ponešto, pa sve to deluje prilično “napucano” na papiru, odnosno kartonu, ako gledate kutiju.
Kako to stvarno radi, proverili smo u jednom dvonedeljnom druženju sa ovim monitorom, što u radu što u igranju i sveli utiske kako bismo vam predstavili sve što ovaj model može.

Dizajn, zvuk

benqex2780q09_resize.jpg


Najpre, to što EX2780Q nije deo Benq Zowie gaming serije uopšte nije loša stvar. Dizajnerski tim koji stoji iza, da tako kažemo “običnih” Benq proizvoda po našem mišljenju radi verovatno još bolji posao, pa ovaj model ima veoma dopadljiv izgled koji je ujedno i znatno univerzalniji od onoga što uglavnom nude gejming modeli. Tanak okvir panela sa blagom marginom je sada već postao standard kod aktuelne generacije monitora, a donja ivica je u ovom slučaju malo šira, doduše sa dobrim razlogom, i prekrivena mrežastim paternom u tamno bronzanoj varijanti koji izgleda sjajno i monitoru daje elegantan i moderan izgled.

benqex2780q07_resize.jpg


U istoj boji je i postolje, mada je ono izrađeno od metala, a koje vam dozvoljava samo podešavanje nagiba panela za 5 stepeni ka dole i 20 stepeni unazad, bez rotacije, pivota i visine. Oblik postolja je takav da ćete u rupu u sredini taman moći da parkirate mobilni telefon ili daljinski koji dolazi uz monitor. 

benqex2780q02_resize.jpg


Po obodu na bočnim ivicama se nalaze otvori za ventilaciju, dok je zadnja strana jednostavna i jedini detalj je mrežica slična onoj na prednoj strani na kojoj se nalazi Benq logotip.

benqex2780q12_resize.jpg

Tu su i tasteri i jedan mini joystick kojima možete vršiti kontrolu menija i podešavanje monitora, mada ćete u tu svrhu verovatnije ipak koristiti jednostavan i vrlo dobro osmišljen daljinski upravljač koji dolazi i sa svojim gumenim postoljem, a poseduje kvalitetne tastere i nudi brzu kontrolu svih, a naročito najčešće korišćenih parametara.

benqex2780q14_resize.jpg


Konektori se nalaze sa donje strane, a pored 3.5mm izlaza za slušalice tu su Displayport 1.4 i dva HDMI 2.0 porta, kao i jedan USB 3.1 Type-C port koji podržava prenos slike i može napajati uređaje do 60W. Treba napomenuti da je i u HDMI i DP modu moguće koristiti punu rezoluciju i osvežavanje, ali da će 10bitni mod rada biti dostupan samo putem DisplayPort-a sa osvežavanjem od 120Hz. 

benqex2780q16_resize.jpg


Ovo je jedan od onih monitora koji dolaze sa sopstvenim zvučnicima, pa je Benq sa donje leve strane panela stavio i jedan točkić kojim možete kontrolisati jačinu zvuka. Ipak, taj zvuk u ovom slučaju nije tu samo radi reda, već je potpuno iznenađujuće u pitanju verovatno najkvalitetnije rešenje koje smo imali prilike da čujemo na nekom monitoru do sada. U pitanju je 2.1 sistem sa dva satelita od po 2W i wooferom od 5W, a potpisan sa Trevolo, što je serija Benq audio uređaja inovativnog dizajna sa elektrostatičkim membranama koje su pretpostavljamo korišćene i u ovom slučaju.

benqex2780q17_resize.jpg


Ne znamo kako su uspeli da ovako veliki zvuk upakuju u tako ograničen prostor, ali ovaj monitor zvuči bolje od dobrog dela računarskih desktop zvučnika, sa odličnim basom koji se prostire do čak 40Hz i vrlo solidnim balansom i zvučnom slikom. To praktično znači da je ugrađeni sistem dovoljno kvalitetan da za većinu korisnika obesmisli kupovinu dodatnih zvučnika, osim ako nisu zahtevniji po pitanju zvuka ili žele nešto glasnije, pošto je jačina tek dovoljna za normalno slušanje, ali nećete baš moći da pravite kućne žurke.

Slika

Što se slike tiče, tu nije ništa manje zanimljivo jer nas je takođe sačekalo nekoliko iznenađenja. Najpre, sam panel koji je napravljen od strane Inolux-a i vodi se kao IPS u većini specifikacija, ali je u pitanju zapravo AAS, odnosno Azimuthal Anchoring Switch, koji jeste nalik IPS-u, ali gene vuče iz VA tehnologije.

benqex2780q01_resize.jpg

Rezultat toga je da AAS nasleđuje neke dobre strane obe tehnologije, poput uglova gledanja IPS-a, ali i manjeg IPS glow efekta pri gledanju u mraku. Mala je šteta što kontrast nije nasleđen od VA, već je i dalje na IPS nivou sa izmerenih 1100:1. S druge strane, odziv panela je bio prijatno iznenađenje i u brzim FPS igrama bio daleko bolji od VA, pa čak i od svih skorije testiranih IPS modela, pružajući vrlo dobro iskustvo u igrama, ne baš na nivou brzih TN panela, ali svakako na zadovoljavajućem nivou. Odziv je zvanično deklarisan na 5ms GTG, što zbog proizvođača koji lepe 1ms na sve možda deluje puno, ali je zapravo realna cifra i u praksi daje čak i bolje rezultate od pomenutih kvazi 1ms monitora u kombinaciji sa uključenom AMA, odnosno Advanced Motion Accelerator funkcijom, što je fancy ime za overdrive panela. 

benqex2780q03_resize.jpg


U tome naravno pomaže i osvežavanje panela od 144Hz, a ovaj monitor podržava i Freesync, pa (nezvanično, ali radi besprekorno) i G-Sync Compatible varijabilno osvežavanje i to u opsegu od 48-144Hz, pa možete uživati u vrlo glatkom prikazu, bez trzanja i lomljenja slike. Vredi pomenuti i šampionski input lag od svega 8.1ms, koji je u rangu najboljih modela koje smo testirali.

benqex2780q22_resize.jpg


Rezolucija panela je 2560x1440 piksela, što je optimalno za veličinu od 27”, pa je slika taman dovoljno detaljna da ne primećujete individualne piksele. Ovo naravno povećava i hardversku zahtevnost u igrama, pa je preporuka da se opremite nekom jačom grafičkom kartom kako biste u punoj meri iskoristili visoko osvežavanje i igrali igre što bliže toj gornjoj granici od 144fps.

benqex2780q29_resize.jpg


Što se kvaliteta slike tiče, on je možda bio i najprijatnije iznenađenje. 
Najpre, u pitanju je 10bitni panel, tačnije 8bita sa upotrebom FRC-a, ali je prema našim merenjima u stanju da prikaže čak 93.5% DCI-P3 spektra, što je veoma pohvalno i definitivno na Wide Color Gamut teritoriji. Monitor nudi veliki broj modova slike prilagođenih različitim vrstama upotrebe, od čitanja do gejminga, a najtačniji prikaz je očekivano u Rec.709 modu sa prosečnim Delta E odstupanjem od 2.5 i maksimalnim od 4.4, oba čvrsto u granicama koje se smatraju vernim prikazom.  

benqex2780q24_resize.jpg


Samim tim, ovaj monitor vrlo uspešno može poslužiti i onima koji pored igranja žele da rade i obradu slika ili videa. 
S druge strane, gejmere ne zanima preterano veran prikaz, već žele nešto što će ih oduševiti i tu je Benq uspeo da izvede nešto što nas je redom sve u redakciji, kao i one koji su videli monitor iznenadilo na prvi pogled.

Dodatne mogućnosti (HDR, HDRi)

Pomenuli smo već da monitor poseduje HDR podršku, pa istu možete uključiti u Windowsu i gledati filmove, Youtube videe ili igrati igre koje podržavaju HDR. U pitanju je istina bazični VESA HDR400 standard, obzirom da monitor poseduje maksimalno izmereno osvetljenje od 359 nita, pa efekat nije baš kao na znatno svetlijim HDR televizorima i monitorima, već monitor mapira HDR na mogućnosti samog panela. 

benqex2780q27_resize.jpg


Pored HDR Display moda, monitor poseduje i dva HDRi moda, Game i Cinema HDRi, što je zapravo emulacija HDR-a osmišljena od strane Benq-a, ali koja iznenađujuće radi znatno bolje od pravog HDR-a. Rezultat ovoga su zasićenije boje, oštriji detalji i kontrast koji deluje znatno veći, pa sadržaji, a naročito igre deluju apsolutno impresivno, toliko da je svako ko je video ovo na delu imao isti komentar koji počinje sa “Au”. Ako vam kažem da mislim da samo zbog ove funkcije vredi uzeti monitor, mislićete da preterujem, ali zaista je tako. 

benqex2780q21_resize.jpg


Najbolje od svega je što u ovom slučaju igre i ne moraju da podržavaju HDR, već se vizuelno poboljšanje dobija u bilo kojoj igri, ili videu, a od dva HDRi moda, nama se Cinema HDRi učinio kao vizuelno najlepši. 
HDRi je super za igre i filmove, a za svakodnevni rad Benq ima funkciju nazvanu BI+, odnosno Brightness Intelligence +, koja uz pomoć senzora ambijentalnog osvetljenja može tokom dana podešavati svetlinu ekrana kako bi gledanje bilo najprijatnije za oči korisnika. 

benqex2780q25_resize.jpg


Za one koji žele da fino podese sliku po svom ukusu, tu su i funkcije poput Black Equalizer, Color Vibrance, Sharpness i SuperResolution kojima podizanjem nivoa senki, zasićenosti boja i nivoa detalja možete sebi i olakšati uočavanje protivnika u igrama.

Zaključak


Sve u svemu, Benq je sa EX2780Q napravio univerzalan monitor koji pruža zaista puno toga i ima šta da ponudi kako gejming, tako i multimedijalnim korisnicima. Uz 27” i visoku rezoluciju, ovaj monitor je neki optimum za dobro gejming iskustvo, ali i gledanje filmova i svakodnevni rad. Kada se tome doda visoko osvežavanje, a naročito sjajno HDRi procesiranje, ovo je definitivno monitor u kome će uživati svako, zbog čega mu i dodeljujemo našu Highly Recommended nagradu.

benqex2780q29_resize.jpg


Zaista odličan zvuk i mogućnost i USB konekcije su i više nego bonus u ovom slučaju.

Cena je, rekli smo na početku, oko 530€, što je smatramo vrlo korektno za monitor ovih mogućnosti. 

 

Prednosti:

  • Sjajan zvuk

  • Kombinacija 2K rezolucije i 144Hz

  • HDRi procesiranje

  • Dobra fabrička kalibracija boja

  • Brightness Intelligence +Mane:

  • Nije moguće podešavanje visine, rotacije i pivot

Test: LG 32GK650-F gaming monitor (Video)

Test: Dell S3220DGF (Video)

10304
10305
10306
10307
10308
10309