Greška

Došlo je do greške.

Test: Benq EW277HDR Entertainment monitor (Video)

19.07.2019 13:55 | 0 Multimedija
Test: Benq EW277HDR Entertainment monitor (Video)

BenQ je u ofanzivi sa gejming monitorima, ali imaju i ozbiljnih aduta kada je u pitanju multimedija i rad koji zahteva tačan prikaz. Jedan takav model nam se našao na testu i doneo neke vrlo zanimljive funkcije.

Ivan Mančić

Benq je ime koje ne treba posebno predstavljati. Već oko 18 godina na tržištu, kompanija ima zaista jako prisustvo, nama krajnjim korisnicima najvidljivije kroz monitore i projektore, ali se u BenQ ozbiljno bave i profesionalnim signage rešenjima, medicinskim uređajima i još raznim drugim oblastima. Čini se da je proteklih godina ova kompanija nekako najaktuelnija zahvaljujući svojim Zowie brendiranim proizvodima namenjenim gejming i e-sport populaciji, dok su oni drugi modeli namenjeni neigračkoj populaciji bili malo u drugom planu. Tako je od poslednjeg testa nekog “običnog” BenQ monitora na našem sajtu prošlo ravno 11 godina.


Najzad, došlo je vreme da to promenimo, jer nam je na test pristigao Benq EW277HDR monitor koji pripada njihovoj Entertainment seriji. Dakle monitor za svakodnevno uživanje u multimediji, rad, pa zašto da ne i neki casual gejming i to sa pristupačnom cenom od oko 230€.

Dizajn

benqew277hdr20_resize.jpg


U skladu sa namenom, ovog puta nema nekih crvenih detalja na koje smo navikli kod gejming modela, već je dizajn monitora vrlo sveden i efektan. Praktično celokupna spoljašnjost je izrađena od plastike, ali je kvalitet izrade i materijala zaista izvanredan i po tom pitanju ovaj monitor ostavlja dobar utisak u poređenju sa modelima koje smo imali prilike da testiramo u skorije vreme.

benqew277hdr21_resize.jpg


Okvir panela je vrlo tanak, uz dodatnu marginu od par milimetara, dok nešto veća donja ivica izgledom podseća na liveni metal. Ona krije i tastere za kontrolu sa donje strane, što je pomalo arhaično rešenje u današnje vreme gde je mini joystick praktično postao standard. Srećom, u ovom slučaju ovo rešenje nije loše, zahvaljujući odličnoj organizaciji menija i oznakama koje se iznad svakog od tastera pojavljuju, zavisno od trenutnog menija i izabranih stavki. 

benqew277hdr33_resize.jpg


U desnom delu je i dodatni taster koji aktivira neke vrlo interesantne funkcije o kojima ćemo nešto kasnije.
Pozadina monitora je u tipičnom Benq stilu sa velikim logotipom koji dominira u sredini, a izrađena u crnoj boji sa teksturom brušenog metala.

benqew277hdr06_resize.JPG


Na njoj su i konektori, dovoljni za povezivanje i novijih i starijih računara, a dopada nam se i što su direktno dostupni na zadnjoj strani, bez zavlačenja ispod monitora. Na raspolaganju su vam dva HDMI i jedan D-Sub port, kao i 3.5mm konektori za slušalice i Line In ulaz.

benqew277hdr05_resize.JPG


Tekstura brušenog metala krasi i postolje, doduše u nekoj gunmetal sivoj boji, a rešenje postolja je vrlo jednostavno i stabilno, pa moramo priznati da nam estetski dopada, jer se monitor i pored jednostavnog dizajna razlikuje od modela koje smo imali prilike da viđamo. Funkcionalno, postolje ne nudi puno opcija, osim podešavanja nagiba panela u opsegu od 5 stepeni ka dole, do 15 stepeni ka gore, pa ćete za rotaciju morati da okrećete monitor sa sve postoljem. Takođe, nije podržana ni VESA montaža na nosač.

benqew277hdr22_resize.jpg

Slika

benqew277hdr12_resize.JPG


Srce ovog monitora, ili možda pre lice, čini AMVA panel potpisan od strane AU Optronicsa, sa pravim osmobitnim prikazom po kanalu boja, bez FRC trikova. Full HD rezolucija na 27” je praktično na granici, pa je stvar ukusa da li vam je veličina piksela neprimetna ili bi možda voleli malo više piksela po inču. Naš utisak je da je oštrina korektna, a modeli više rezolucije su svakako i skuplji.

benqew277hdr29_resize.jpg


Panel je presvučen Antiglare premazom, bez zaštitnog stakla, koji vrlo efektno ubija refleksije čak i pri jakom izvoru svetla iza posmatrača. Obzirom na multimedijalnu namenu monitora, mislimo da je VA tip panela pun pogodak, jer je kontrast, koji se u našim merenjima kretao oko 3000:1, jedna od najbitnijih stavki za dobar prikaz video sadržaja. Zbog toga je slika koju ovaj panel pruža je vrlo upečatljiva na prvi pogled i ostavlja zaista dobar utisak.

benqew277hdr40_resize.jpg


Takođe, Benq EW277HDR ima i zaista fantastičan sRGB mod slike koji pruža impresivnu tačnost prikaza boja, uz Delta E odstupanje od samo 1.5, i to pri praktično maksimalnoj svetlini koju je ovaj monitor u stanju da prikaže, što obično nije slučaj. 
Istina, voleli bismo da je maksimalno osvetljenje i nešto veće od izmerenih 300nita, ne toliko zbog kvaliteta prikaza na koji nemamo zamerke, već zato što se monitor hvali podrškom za HDR10, a koja se usled nedovoljno visokog osvetljenja za pravi HDR prikaz svodi na mapiranje HDR sadržaja na mogućnosti samog panela.

benqew277hdr01_resize.JPG


Prava šteta, obzirom da je gamut boja koje ovaj monitor pokriva preko 73% DCI-P3 spektra (u našim merenjima; po fabričkim specifikacijama preko 90%), pa bi uz nešto veće maksimalno osvetljenje ovo mogao biti sasvim respektabilan HDR monitor. 
No i pored toga, zahvaljujući širokom gamutu i izvanrednoj preciznosti prikaza, Benq EW277HDR predstavlja apsolutno sjajan izbor za profesionalce koji se bave dizajnom, obradom videa ili bilo kojim drugim poslom u kome je tačan prikaz veliki plus.

Dodatne opcije

benqew277hdr36_resize.jpg


Kad smo kod poslova koji zahtevaju duge sate rada za računarom, jedna od stvari koje je Benq oduvek gurao u prvi plan je zaštita očiju. Čini se da su oni čak jedna od prvih kompanija koje su tome davale akcenat i hvalili se svojim flicker free rešenjima. 
Tako i EW277HDR dolazi sa dva TUV Rheinland sertifikata, jedan za odsustvo treperenja, a drugi za malu emisiju plavog svetla.

benqew277hdr34_resize.jpg


Ovog puta, Benq je otišao i korak dalje i u ovaj monitor implementirao nešto što su nazvali Brightness Inteligence Plus. U pitanju je tehnologija čiji je cilj da pruži prikaz koji je prijatan za oči i to u svim uslovima osvetljenja. Verovatno vam se dešavalo da npr. ceo dan sedite za računarom, a da uveče nakon što zađe sunce počnu da vas bole oči, a ni paljenje ili gašenje svetla u sobi ne pomaže. Teoretski, tokom dana je veća svetlina ekrana poželjna, dok je u tamnoj prostoriji 120 nita neki optimum za prijatno gledanje.


benqew277hdr16_resize.JPG

benqew277hdr18_resize.JPG


BI+ ne samo da automatski reguliše osvetljenje ekrana, već u svoj algoritam uključuje i toplinu boja, čineći recimo čitanje elektronskih knjiga ili pregled web strana u mračnoj prostoriji znatno prijatnijim. Ovo zaista radi, a ako se pitate kako, monitor je opremljen senzorom osvetljenja na prednjoj strani, ispod BenQ logotipa, koji prepoznaje tačne uslove u prostoriji, poput jačine i tipa osvetljenja, u svakom trenutku i reaguje na promene prilagođavanjem topline i jačine pozadinskog svetla. Promene su postepene i linearne, pa ih praktično tokom korišćenja nećete ni primećivati.

benqew277hdr32_resize.jpg


Vredan bonus je i dinamičko podešavanje gama krive prema trenutnom sadržaju, kako bi se zadržali detalji i u svetlim i tamnijim delovima slike, što radi jako dobro, ali je i dovoljno suptilno da ne čini prikaz neprirodnim. Naravno, Brightness Inteligence Plus je moguće uključiti ili isključiti putem odgovarajućeg tastera, pa tako npr. možete koristiti ovu funkciju za prijatniji dugotrajan rad, a isključiti je po potrebi kada vam je neophodna što veća preciznost prikaza. 
Isti taster reguliše i emulaciju HDR-a, ali je njen efekat relativno suptilan i najpre uočljiv u tamnim delovima scene gde boje bolje zadržavaju veću zasićenost nego što bi to inače bio slučaj.

benqew277hdr31_resize.jpg


Moramo priznati doduše da HDR sadržaji na ovom monitoru izgledaju odlično, ne toliko zbog HDR efekta, već pre zbog činjenice da je u pitanju monitor zaista dobrog prikaza, ali obe specijalne funkcije svakako imaju pozitivan uticaj na kvalitet prikaza kada je video u pitanju. Korišćenje HDR-a prilikom npr. pregleda web strana će biti stvar ukusa - nekome će se dopasti da HDR ostavi uključen, dok će nekome pojačani kontrast delovati malo neprirodno, naročito kod prikaza teksta. 
Interesantno je i da ove opcije nemaju negativan uticaj na input lag, koji je kod ovog monitora izuzetno niskih 8.8ms, u rangu najboljih testiranih gejming monitora, što ga čini i odličnim izborom za konzolni gejming ili casual PC igre.

benqew277hdr41_resize.jpg


Vredi pomenuti i jednu stvar koja nam je obično kod monitora zadnja rupa na svirali. Naime zvučnici na monitoru su obično tu više za ukras nego što su upotrebljivi i koriste se mahom kada baš nemate ništa drugo. Iznenađujuće, zvuk na EW277HDR je sasvim pristojan i potiče od dva zvučnika jačine 2x2W na zadnjoj strani monitora. Iako zbog relativno skromne jačine sa njim nećete praviti žurku, balans u opsegu frekvencija koje su interni zvučnici u stanju da reprodukuju je sasvim solidan i više nego uspešno može da zameni male eksterne desktop zvučnike.

benqew277hdr23_resize.jpg

Zaključak


Sa cenom od oko 230€, Benq EW277HDR svakako nije u rangu najpovoljnijih 27” monitora, ali mislimo da kvalitet izrade, preciznost prikaza i prilično unikatne dodatne mogućnosti realno opravdavaju tu razliku u ceni. Digitalni profesionalci u koje spadamo i mi u redakciji će umeti da cene ono što ovaj monitor nudi i stoga Benq EW277HDR ima našu preporuku u vidu Benchmark Approved priznanja.

benqew277hdraward_resize.jpg 

Dok je izbor monitora za gejming nikad veći, pravo je osveženje videti i model kome je pri dizajnu posvećena jednaka pažnja, ali u svrhu boljeg uživanja u filmovima i udobnijeg rada. 

 


Prednosti:

  • Izuzetna preciznost prikaza boja

  • BI+ opcija koja odlično radi u praksi


Mane:

  • (uslovno) Full HD rezolucija

Komentari

0 Dodaj komentar

Test: AOC C27G1 - 144Hz gejming monitor (Video)

Test: Lenovo Legion Y44W-10 gejming monitor (Video)

  • Povezane teme:
10304
10305
10306
10307
10308
10309