Greška

Došlo je do greške.

Test: BenQ A620p

14.10.2006 22:39 | 0 Multimedija
Test: BenQ A620p

BenQ u svojoj ponudi verovatno ima najširi dijapazon DLP baziranih projektora. Bilo u cenovnom ili tehnološkom smislu u njihovoj ponudi teško da nećete pronaći upravo onakav projektor kakav odgovara vašim potrebama, a sve to upakovano u prilično neupadljivu ambalažu. Baveći se luksuznijim HD projektorima, gotovo da smo izgubili iz vida da se glavna bitka bije upravo na manjim, "kućnim" modelima, prihvatljivijim po ceni koji ipak zadovol

Nemanja Jevtić

Test: BenQ A620p

Baveći se luksuznijim HD projektorima, gotovo da smo izgubili iz vida da se glavna bitka bije upravo na manjim, "kućnim" modelima, prihvatljivijim po ceni koji ipak zadovoljavaju sve potrebe kućnog gledanja. BenQ MP620p spada u kategoriju " Mainstream " projektora, iako BenQ razlikuje i " Home Cinema " i " Home Entertainment " kategorije. Ipak, " Mainstream ” kategorija reprezentuje ono svakako najinteresantnije u njihovoj ponudi, a suštinska razlika je na prvi pogled izbor konekcije koju projektor podržava. Tako, da konačno dešifrujemo, " Mainstream " nudi rešenja laka za transport, adekvatna za veću dnevnu sobu (delimično osvetljenu) ili konferencijske sale za prezentacije. Reč je XGA projektoru rezolucije 1024x768, a reprodukcijom "progressive" slike. Svi BenQ projektori koriste Texas Instruments-ovu DLP tehnologiju, a o njenima prednostima i manama u odnosu na LCD smo već ranije, u više navrata, pisali. Osnovna razlika između modela 620p i sledećeg u nizu, 720p je naravno u podršci za HD koju 620-ica nema. Van toga, školjka modela 620p identična je mnogima iz BenQ-ove ponude, recimo W100 modelu, samo što se " Mainsteam " serija isporučuje u crnoj boji. Iako deluje daleko atraktivnije, crna boja projektora je krajnje nezgodna za održavanje, jer se svaka mikro-čestica prašine i otisak prsta vide na njemu obzirom na visoki sjaj završne obrade.


Sa druge strane, 620p nudi većinu prednosti DLP tehnologije kao što su kontrast od 2000:1 i osvetljenje od 2200 Ansi-Lumena, ali i manji optički zoom od 1.15:1. Stoga, u slučaju da vam ovakav potpadne pod ruku savetujemo vam da iskoristite kalkulator na BenQ-ovom sajtu koji može da vam izračuna prilično tačno na kojoj razdaljini treba da se postavi projektor da biste dobili željenu dijagonalu ili obratno, koliko platno treba da napravite za distancu na koju ste postavili projektor. 620p podržava i 4:3 i 16:9 aspekte, kao i BenQ QuickCool funkciju koja hladi lampu punim kapacitetom tek kada se ona zagreje do određene temperature, ne bi li tako dodatno smanjili nivo buke koji se kreće o okvirima manjim od 30dB (prosečan kuler na procesoru proizvode toliko buke). Što se interfejsa povezivanja tiče, ovaj model orijentisan je možda više na korisnike računara obzirom da poseduje premošćivanje između računara i monitora sa D-SUB IN i OUT konektorima, dok je za ostalo krajnje dovoljan jedan kompozitni RCA ili SVideo ulaz; obzirom da smo napomenuli da projektor ne podržava HD, kompozitni ulazi jednostavno nisu bili toliko neophodni kao ni DVI obzirom da velika većina laptop računara ne podržava ovakav izlaz slike.

Kao i ostali BenQ modeli, i 620p poseduje stereo 3.5mm ulaz na sebi za zvuk male snage, ali sasvim dovoljan za "prvu pomoć" na terenu. BenQ se isporučuje u kompletu sa jednim D-Sub kablom, kablom za napajanje, daljinskim upravljačem i veoma zgodnom zaštitnom torbom za prenošenje. Iako je reč o sasvim solidnom uređaju, pred nadolazećem HD standardu možda je pametnija investicija pogledati i za nijansu skuplje modele čiji interfejs nudi više tipova kvalitetnijih konekcija, obzirom da ima se karakteristike veoma vernih reprodukcija boja, kontrasta i osvetljenja poklapaju, a radni vek gotovo svake lampe iznosi oko 3000 radnih sati.


Rezolucija XGA (1024 x 768)
Sistem projektovanja DLPTM by Texas Instruments
Brightness 2200 ANSI Lumen
Radni vek lampe 3000/4000 hours (Normal/Economic mode)
Kontrast 2000:1
Težina 2.7 kg
Noise Level <29/25 dB
Dimenzije 284 x 94 x 231 mm
Veličina projektovane slike 80 - 760cm
Zoom Ručni Zoom, 1.15:1
Input Analog RGB: D-sub, S-Video, Composite video: RCA
Video kompatibilnost NTSC/PAL/SECAM

Uređaj za potrebe testa ustupio KimTec.

Test: Samsung SP-H710AE

Test: BenQ MP611c

  • Povezane teme:
10304
10305
10306
10307
10308
10309