Greška

Došlo je do greške.

Test: Bang & Olufsen Beoplay A9 (Video)

08.06.2022 11:43 | 0 Multimedija
Test: Bang & Olufsen Beoplay A9 (Video)

Danska kompanija Bang & Olufsen poznata je po svojim neobičnim proizvodima visoke klase, a jedan od njih nam se ovom prilikom našao na testu. U pitanju je Beoplay A9, u suštini zvučnik, odnosno audio uređaj, ali i više od toga - dekoracija, komad nameštaja... nameštaj koji peva.

Svet audio tehnike je jedno jako zanimljivo tržište i svako ko je sa njim imao kontakta bi se verovatno složio da tu ima svega - od zaista dobrih uređaja do prodaje magle, od tradicionalnih do ezoteričnih proizvoda i što je najzanimljivije, svaki od njih ima svoje kupce koji su tim proizvodima u krajnjem slučaju zadovoljni.
 
 
Jedna od kompanija koja jako dugo uživa zaista visoku reputaciju u ovom domenu je i Danski Bang & Olufsen za koji nikako ne možemo reći da nude tradicionalne proizvode - naprotiv.
 
Ono što Bang & Olufsen radi je oduvek bilo spoj industrijskog dizajna, pa čak i umetnosti sa funkcionalnim audio i TV uređajima. Nekada je taj spoj više naginjao na jednu, nekada na drugu stranu, ali za dobar deo njihovih uređaja možemo reći da su jedinstveni, posebni i drugačiji.

Dizajn, karakteristike, funkcionalnost

Ovih dana su nam se na testu našla čak tri njihova proizvoda, a prvi koji vam predstavljamo je upravo iz ovog kreativnijeg dela spektra i veoma neobičan. U pitanju je Bang & Olufsen Beoplay A9 - u osnovi zvučnik, ali u jednakoj meri i moderna skuptura, ukras, komad nameštaja.
 
bp_1s.jpg
 
Kako nismo znali šta nam tačno stiže na test, prvi kontakt sa ovim uređajem je zaista bio iznenađenje i možemo reći da iako smo do sada videli zaista puno kvalitetne audio opreme, ovako nešto vidimo po prvi put. Beoplay A9 zapravo više podseća na neku satelitsku ili panel antenu nego na audio uređaj, ali moramo reći da izgleda zaista zanimljivo i neobično, ali na dobar način.
 
Gledano s prednje strane u pitanju je veliki krug prečnika od oko 70 cm koji je postavljen na tronožac, a gledano sa strane, u pitanju je elipsa. Prednja površina je prekrivena tkaninom, a uokvirena poliranim aluminijumskim prstenom na kome se nalazi samo diskretan Bang & Olufsen logotip. Tkanina nije bilo koja, već je proizvod još jedne poznate Danske kompanije Kvadrat, a u pitanju je neka kombinacija pamuka i vune koja deluje i izdržljivo i dovoljno prozirno da zvuk može da neometano prolazi kroz nju.
 
Sa neke normalne razdaljine to zaista izgleda dobro, ali moramo zameriti to što prelom tkanine duž prstena nije svugde baš ravnomeran i jednak, što nije nešto što bismo očekivali na ovako skupom uređaju, iako je to primetno samo kad se malo zagledate iz blizine.
 
bp_2s.jpg
 
Beoplay A9 je dostupan u 6 različitih kombinacija boja, crna, bela, bronzana, zlatna, mesing i Nordic Ice. Ova poslednja koja nam se i našla na testu iako izgleda odlično, je još i najmanje atraktivna, jer neke od varijanti izgledaju izvanredno sa kombinacijom drveta, metala i tkanine.
 
Ideja je naravno da se omogući da se ovaj uređaj uklopi u određeni ambijent i praktično postane deo dekora i u tom smislu je Bang & Olufsen, tačnije dizajner Ølvind Alexander Slaatto odradio odličan posao, oblikom, bojama i izborom materijala. Ovo je uređaj koji je i zamišljen kao lep detalj u nekom skupom domu, koji će zauzeti neki ugao i pored estetskog momenta ponuditi i funkcionalnost, pogotovo za neku ambijentalnu muziku gde apsolutno briljira, ali o tome ćemo nešto kasnije. Pored postolja, moguća je i montaža na zid putem opcionog dodatka.
 
Naravno, nije obavezno da Beoplay A9 postavite u ugao sobe ili uz zid jer on izgleda lepo i sa zadnje strane koja je u ovom slučaju od čisto bele plastike sa otvorima u donjem delu oko mesta u koje se šrafe nogare i ručkom u gornjem delu koja je ujedno i bas reflex otvor. Duž gornje ivice sa zadnje strane se nalaze i tačke koje zapravo služe kao kontrole osetljive na dodir, pa je prevlačenjem prstiju levo ili desno moguće kontrolisati jačinu zvuka, dodirom pauzirati ili preskočiti pesmu i sličcno. Na oba kraja kontrola na dodir se nalaze i dva LED indikatora koji će signalizirati potvrdu neke akcije ili uparivanje putem Bluetooth-a
 
bp_3s.jpg
 
Na dnu poleđine uređaja se nalazi i odvojiva maska koja krije sekciju sa konektorima u kojoj se nalaze jedan 3.5mm kombinovani linijski analogni i uptički digitalni ulaz, konektor za LAN kabl, kao i konektor za napajanje na koji se povezuje kabl koji je u skladu sa dizajnom uređaja i sa tekstilnom izolacijom spolja.
 
I dobro, verujemo da vas sad zanima kako to zapravo zvuči. Pa, moramo reći da zvuči iznenađujuće dobro. Mnogi pokušaji ovog tipa su često bili više forma nego funkcija, pa je zanimljiv dizajn bio daleko veći adut od kvaliteta zvuka. Beoplay A9 je u tom smislu prijatno iznenađenje i zvuči više nego zadovoljavajuće po pitanju kvaliteta i frekventnog balansa. Da se razumemo, ne zvuči baš na nivou vrhunskih audiofilskih ili studijskih rešenja, ali mu to nije nije cilj, ovde je poenta u balansu dizajna i inovativnog formata i dobrog zvuka, što je možemo reći uspešno i postignuto.
 
Zvuk koji izvire iz njega je dosta ubedljiv i sa basom koji se prostire čak do oko 30Hz, pri čemu je do 35Hz sasvim upotrebljiv, pa ima dosta “težine” i vrlo se lepo reprodukuje udarac bubnja npr. Po specifikaciji je frekventni opseg od 33Hz do 22Khz, pa možemo reći da uređaj isporučuje to što je obećano. Zvuk u ovom slučaju proizvodi čak 7 zvučnika, dva srednjetonca od po 3”, dva full range zvučnika od 1.5”, dva visokotonca od 2.75” i jedan woofer od 8”.
 
bp_4s.jpg
 
Zanimljivo je da svaki od njih ima zasebno pojačalo u klasi D čija je ukupna deklarisana snaga 1500W, ali je tipična potrošnja stuje iz zida 23W, pa je jasno da je ta cifra daleko od realne. Ipak, kako su pojačivači u ovoj klasi vrlo efikasni, realno je nešto oko ili preko 20W, što i dalje nije malo, pa sa ovim zvučnikom bez problema možete napraviti žurku u nekom velikom stanu. Prema Bang & Olufsenu, optimum je između 15-100 m².
 
Zvučna slika je sasvim korektna za izvor zvuka sa malim razmakom visokotonaca, a za one koji žele baš pravi stereo moguće je upariti i dva ovakva uređaja u pravi stereo sistem. Skup sport, ali možemo da zamislimo da će onaj kome to padne napamet imati zaista dobro iskustvo, pogotovo za ono što smo pomenuli kao jaču stranu ovog modela, a to je ambijentalni zvuk.
 
Naime, ovaj model je izuzetno prijatan za tiho slušanje, kada pustite neku muziku u pozadini koja vam ne remeti koncentraciju i u tom pogledu je jedan od najboljih audio uređaja koje smo čuli. Bang & Olufsen je implementirao i algoritam koji kompenzuje niske i visoke frekvencije pri tihom slušanju, pa je čak i taj ambijentalni zvuk vrlo kvalitetan i odličnog balansa, a opet nenametljiv i vrlo ugodan.
 
U Bang & Olufsen mobilnoj aplikaciji koja je dostupna na Android i iOS platfomi je moguće izabrati i neki od modova zvuka prilagođenih žurkama, govoru, slušanju uveče ili upravo ambijentalnom zvuku, a tu je i njihov prepoznatljiv Beosonic krug sa balansom svetlog, toplog, opuštenog ili energičnog putem koga možete doterati zvuk umesto klasičnog ekvilajzera koji je u ovom slučaju dostupan samo u vidu kontrola za visoke i niske frekvencije.
 
bp_5s.jpg
 
Ono što je zanimljivije, a i korisnije je mogućnost automatske korekcije frekventnog odziva prema konkretnoj prostoriji i poziciji zvučnika u njoj koja se obavlja putem aplikacije i za svega par sekundi izmeri i napravi odgovarajući profil koji zvuk približava onome kako je zamišljeno da zvuči.
 
Što se izvora zvuka tiče, Beoplay A9 nudi dosta opcija. Najpre dve fizičke veze kablom, analognu 3.5mm i optičku digitalnu putem istog kombo konektora. Tu je naravno i Bluetooth veza i to u verziji 4.2, sa podrškom za SBC i kvalitetniji AAC kodek koji iako nije na nivou aptX ili LDAC ipak nudi korektan bitrate za ovu namenu.
 
Uređaj poseduje i mrežnu vezu, kako putem kabla, tako i bežično na 2.4 i 5GHz, a internet i mrežna konekcija se koriste za mogućnosti poput integrisanih audio servisa ili striminga zvuka sa mobilnih i drugih uređaja u mreži. Integrisani u uređaj su Deezer sa sve HiFi podrškom, kao i TuneIn radio koji omogućuje slušanje i raznih domaćih radio stanica, a što se striminga tiče, podržani su Google Chromecast i Apple Airplay 2, kao i Spotify Connect i DLNA. 
 
Takođe, Bang & Olufsen nudi i Beolink Multiroom funkciju za one koji poseduju više njihovih uređaja u raznim prostorijama, a koja omogućuje istovremenu reprodukciju istog sadržaja na svim uređajima. 
 
bp_6s.jpg
 
Što se ostalih pametnih funkcija tiče tu je i alarm ako želite da vas budi muzika ujutru, kao i podrška za Google asistenta, mada treba napomenuti da postoje verzije Beoplay A9 sa i bez njega, pa treba obratiti pažnju ukoliko vam je potrebna ta funkcija. U verziji sa Google asistentom ovo je praktično jedan veliki pametni zvučnik, kao Amazon Echo, odnosno Google Nest na steroidima.

Finalni utisci

Sve u svemu, Bang & Olufsen Beoplay A9 je jedan jako interesantan proizvod koji je apsolutno sjajan za ono čemu je namenjen - dekoracija doma, ali i fleksibilan audio uređaj sa dobrim zvukom i modernim opcijama povezivanja i deljenja muzike. A kome je on namenjen?
 
 
Pa najpre onima koji su spremni da izdvoje 419.799 dinara, odnosno nešto preko 3500€ za njega, imaju lep dom sa praznim kutkom u koji bi se Beoplay A9 uklopio u nekoj od svojih varijanti, ili čak verovatnije onima koji dizajniraju prostor od nule i žele da ga učine zanimljivijim.
 
Ako spadate u tu grupu i želite da vidite uživo ovaj ili neki drugi Bang & Olufsen uređaj, to možete učiniti u njihovoj brend prodavnici u Beogradu u Cara Lazara 11.
 
To su bili naši utisci, a želimo da čujemo i vaše, pa vas sve pozivamo da u komentarima iznesete i svoje mišljenje o ovom uređaju - kako vam se dopada njegov dizajn i ceo koncept i da li ste pre za ovako nešto ili neke tradicionalnije zvučnike?

Test: Vivax SP-7080H Soundbar (Video)

10304
10305
10306
10307
10308
10309