Greška

Došlo je do greške.

Test: ATI vs. nVidia - OpenGL i Shader performanse

14.05.2002 09:27 | 0 Hardver
Test: ATI vs. nVidia - OpenGL i Shader performanse

Danas je najpopularniji vid testiranja grafičkih kartica pokretanje igara Quake 3 i programa 3D Mark 2001. Da li je to pravo merilo ili korisnici sa ovim karticama rade i u nekim drugim programima? Većina njih koristi OpenGL i napredne funkcije Pixel i Vertex Shadera, te smo upravo u programima koji prikazuju moć akceleratora u ovim domenima, testirali aktuelne grafičke kartice...

Uvod

Danas je najpopularniji vid testiranja grafičkih kartica pokretanje igara Quake 3 i programa 3D Mark 2001. Ako želite da promenite test, možete samo koristiti igru koja je
"po engine-u" srodna Quake-u (što se na kraju svodi na isto), ili igru/test koja je napisana da podrži određenu familiju kartica (DroneZ, Aquanox, VillageMark, Chameleon Mark). Jedna grupa test programa je prevaziđena i nerasprostranjena u isto vreme (Giants, Evolva, Unreal Tournament), a druga ne radi sa veoma popularnim serijama video kartica (Mercedes Benz Truck Racing, MDK 2 Do izlaska naslednika Quake 3 igre (Doom 3 / Quake 4), ili narednog Unreal Tournamenta, testiranje se mora svesti na trenutno prihvatljive programe, koji ne spadaju u grupu nepoželjnih iz već pomenutih razloga. Upravo zato smo i mi rešili da prikažemo neke od trenutno aktuelnih grafičkih kartica u drugačijem svetlu.

Testovi grafickih kartica ATI vs. nVidia - OpenGL i Shader performanse


Posetioci našeg sajta i foruma, verovatno se sećaju tema u kojima smo raspravljali o vezi između nVidia GeForce i Quadro kartica, koje su hardverski veoma slične. Pisali smo i o tome kako će i grafički profesionalci ceniti da kod kuće imaju “igračku karticu”, koju su platili i deset puta manje nego njihova firma za onu na kojoj svaki dan rade. Za čitaoce koji još ne shvataju poentu, obrazloženje sledi. nVidia Quadro je serija video kartica za profesionalnu grafičku primenu, i košta i do osam puta više od odgovarajućeg GeForce modela. Treba znati da današnje igre predstavljaju veoma zahtevan softver, neretko zahtevniji i od nekih veoma kompleksnih grafičkih programa. Slobodno se može reći da u srcu Quadro, Quadro 2, Quadro MXR, i Quadro 3 video kartica kuca srce GeForce 256, GTS, GeForce 2 MX i GeForce 3 modela. Quadro ipak karakterišu odlični i specijalno pisani drajveri, velika brzina real-time rendering-a u programima koji koriste OpenGL, te odlična podrška softverskih kompanija. Quadro se od GeForce-a razlikuje po ceni, a tehnički po nešto izmenjenoj referentnoj shemi, (layout na samoj štampanoj ploči) i koji radi na malo višim radnim taktovima za jezgro i memoriju. Isto tako, zahvaljujući tome što je kompanija ELSA bila zadužena za proizvodnju Quadro modela, kvalitet komponenti, RAMDAC filtera, predkonektora i svih elemenata na ploči, kao i kontrola kvaliteta, bili su na najvišem mogućem nivou.

Svakako, našli su se i ljudi, dovoljno domišljati (i hrabri da sa svima podele svoje znanje) koji su GeForce kartice "preradili" u odgovarajući Quadro, i to uz samo malo rizika. Dakle, ako postoji potreba, i vi možete praktično postati "vlasnik" veoma skupog parčeta hardvera. Postoje čak i posebni programi, odnosno "drajveri" koji će od GeForce kartice napraviti Quadro, a tu je i mogućnost zamene BIOS-a. Ipak, mi ovde nismo da bi vam saopštili ili dali “brzo uputstvo da napravite Quadro karticu”, već da bi videli kako se aktuelne kartice snalaze u nešto drugačijim, zahtevnijim bench programima, koji su usko specijalizovani, ili pokazuju performanse neke od opcija iz jezgra, OpenGL performanse i tako dalje...

Predstavljanje novih testova...

Novi Testovi

Pošto je ovo jedan od retkih članaka u kome je apsolutno svaki test nov i nepoznat većini čitaoca, dužni smo da ukratko predstavimo svaki test ponaosob. Neka prvi od njih bude demo iz igre Comanche 4, posebno napravljen kao benchmarking program jer opcija za testiranje ne postoji u regularnoj igri, i ovaj test je potrebno downloadovati sa NovaLogic-ove web prezentacije.


Comanche 4 je vizuelno veoma atraktivna, moderna i kompleksna igra koja koristi Direct3D biblioteke iz DirectX-a verzije 8.1. Postoje dva codepath-a, tj. programske verzije u okviru engine-a za vizuelizovanje grafičkih funkcija koje direktno pristupaju hardveru. Jedan je namenjen non-Direct X 8 komplanarnim video karticama, dok je druga namenjena onima koji rade sa Pixel i Vertex Shader-ima. Kartice koje podržavaju bilo kakvu vrstu hardverske akceleracije T&L-a, su dobrodošle, a treba znati da se procesor rasterećuje i kada su prisutni Shaderi jer se efekti vode, eksplozija i partikla, odrađuju u funkcijama ovih programskih celina unutar GPU-a.
Sama igra izgleda samo malo lepše na karticama sa Pixel i Vertex Shader funkcijama, što znači i da su programeri znalački odradili emulaciju istih, ali i da je njihova implementacija trivijalna. Pomalo je i čudno što sam demo traži Direct X 8.1, za razliku od igre, koja radi i sa verzijom 8.0. Još čudnije je i što znamo da je verzija Shader-a 1.1, a ne 1.3 koja podrazumeva DX 8.1. Ovaj test smo koristili da bi utvrdili koja kartica bolje i brže izvršava PS i VS (1.1) koji se trenutno najviše koriste, i koji su implementirani i u nekim programima za rendering i animaciju. Može se izvršavati u svim 3D rezolucijama koje kartica podržava, a unapred su predviđene sve od 640*480 do 1600*1200. Može se birati 16-bitni i 32-bitni mod, a moguće je isključiti i zvuk, što smo mi, tokom testiranja i uradili.

Codecreatures Benchmark Codecreatures Benchmark je jedan od najzahtevnijih testova koji postoji. Filozofija programera koji su ga pravili, slična je filozofiji ljudi iz MadOnion.com-a, koji su, kao što znamo, krivi za današnju popularnost 3D Mark testova. Dakle, neka sve bude zahtevno i atraktivno na oko. Ovaj test koji koristi Shadere verzije 1.3, ali više pokazuje mogućnost brze primene tekstura jako visoke rezolucije i zaista ogromne količine poligona. Rezultat je nešto najlepše što smo ikad videli na našim monitorima. Prikazuje poljanu, potočić i jezerce. Trava se njiše na vetru a svaki maslačak u njoj je i kompleksan 3D objekat. Tu je i sva fauna koja ide uz takav ambijent, dok je broj poligona na drveću i životinjama koje se vide impresivan. Vizuelna atraktivnost i fotorealističnost, nadmašuje Nature demo iz 3DMark 2001 testa, barem onoliko koliko 3DMark 2001 nadmašuje verziju iz 2000. godine. Ovaj test je, čini se, namenjen za sledeću generaciju video kartica. Default test se izvršava u tri osnovne rezolucije: 1024*768, 1280*1024 i 1600*1200. Postoji i poseban deo u kome je moguće editovati ove rezolucije, i meriti performanse od rezolucija 640*480 do najvišeg grafičkog moda koji kartica podržava.

nVidia Chameleontest je samo dorađena verzija Chameleon demoa koji je pratio promociju GeForce 3 kartica. Prikazuje kameleona koji menja boje i postaje providan i refleksivan, dok kamera rotira oko njega. Karakterističan je po velikom broju poligona, i koristi stariju verziju Shader-a (1.1). Test kombinuje morfing tekstura, blending, refrakciju i refleksiju uz enviroinment bump mapping sa ogromnom teksturom. Engine koristi i DXTC kompresiju, koja smanjuje ukupnu veličinu tekstura u sceni. 112MB za jedan objektat je dovoljan znak da su teksture u jako visokoj rezoluciji.
Test se izvršava u tri moda: shiny, real i glass. Prvi pokazuje enviroinment i cube mapping, naravno uz snalaženje kartice u sceni sa velikim brojem poligona. Mod “real” dodaje i klasične bump mape uz texture blending i procedural adaptive morphing. Mod “glass« aktivira efekte refrakcije dok je objekat prisutan, a alpha i druga, bump tekstura i dalje na njemu. Ako ste gledali film “Predator”, znaćete o čemu govorimo. Izvršava se u rezolucijama 1024*768, 1280*1024 i 1600*1200, a zvučne efekte nije moguće isključiti.

SPECviewperf je OpenGL test namenjen testiranju kartica koje se koriste u programima kao što su AutoCAD i slični ili 3D Studio MAX i slični. Mi smo koristili verziju 6.1.2, poslednju verziju dostupnu u vreme kada smo vršili testiranje. Sastoji se od sedam celina, ali su četiri od njih veoma karakteristične i njih smo i koristili. Modul “lightscape« pokazuje performanse akceleratora kada su u pitanju tzv. “žičani modeli«. Ovaj modul, koji radi u MS-DOS prozoru i u nekoj neproporcionalnoj rezoluciji, iscrtava wireframe-ove i radi sa nekoliko vrsta osvetljenja od kojih je najzahtevniji raytrace metod. Advanced Visualisator prikazuje model robota-igračke, koji je, kao i svi ostali testovi, veoma kompleksan. Ovim objektom se brzo manipuliše u sceni, a predstavljen je, takođe kao i ostali testovi, na više načina: wireframe only, flatshaded, flat sa svetlosnim izvorima, sa refleksijom, teksturom i multiteksturom. medMCAD je test koji prikazuje dva modela pick-up truck automobila različite veličine kojima se manipuliše u sceni. proCDRS je najzahtevniji test u kome je prikazan veoma, veoma komplikovan model laserskog štampača. Broj poligona odnosno detalja na njemu je prosto zapanjujući. I njima se manipuliše (rotira i pomera) u sceni, međutim najkarakterističniji deo ovog testa je kada se ovaj model "seče". Tada se prikazuje i njegova još kompleksnija unutrašnjost. Ovo je veoma važan OpenGL test jer se on izvršava hardverski u T&L jedinici. Zapravo sam akcelerator izračunava kako će izgledati isečeni deo objekta, tako stvarajući potpuno novi model u svakom sledećem frejmu. U pitanju je karakterističan i relevantan test jer se ove funkcije akceleratora dosta koriste u CAD i rendering programima.

Izabrane kartice i Test konfiguracija...

Kartice na testu

Odlučili smo se da nove testove pokrenemo na nekoliko aktuelnih kartica. To su bile Microstar GeForce 4 Titanium 4600 i 4400, zatim Gigabyte Maya Radeon 8500 Deluxe i Pro i na kraju Chaintech GeForce 3 Ti200 sa 128MB memorije.
Mnogi će se pitati zbog čega smo baš testirali na ovim karticama, a odgovor može bude i velika verovatnoća da će neko ko iz entuzijazma ili polu profesionalno radi AutoCAD ili neki modeling program, uvek kupiti barem GeForce 3 Ti200, a možda i neku moćniju karticu, kao što je Radeon 8500 ili GeForce 4 Ti.


Test Setup

Kartice smo testirali na sledećoj konfiguraciji:

Procesor
Pentium 4 Northwood 2.2GHz @ 2.2GHz
Matična ploča
Zida Tomato Intel i845D DDR; AC97 disabled
Memorija
DDR 512MB PC2100 CAS 2
Hard Disk
Seagate Barracuda ATA4 80GB
Video Karte
Gigabyte Radeon 8500 Deluxe - 64MB DDR; 4.13.9009
Gigabyte Radeon 8500 Pro - 64MB DDR; 4.13.9009
Microstar GeForce 4 Ti4600 - 128MB DDR; Detonator 27.50
Microstar GeForce 4 Ti4400 - 128MB DDR; Detonator 27.50
Chaintech GeForce 4Ti200 - 128MB DDR; Detonator 27.50
Monitor
Samsung SyncMaster 171s (TFT)
Cooling
Intel box cooler for Pentium 4 Northwood 2.2GHz
CD RW uređaj
Samsung 24x10x40x IDE
Operativni sistem
Windows Millenium Edition
Igre/Bench programi

Comanche 4 Benchmark Demo
nVidia Chameleon Mark
Codecreatures Benchmark
SPECviewperf 6.1.2

U pitanju je nešto drugačija konfiguracija od one na koju ste navikli. Vodili smo se pretpostavkom da ozbiljniji korisnici, entuzijasti ili poluprofesionalci, idu na sigurno i rade na brzim Pentium 4 mašinama. Većina njih ne zna da bi dosta jevtiniji AthlonXP 1900+, odradio isti, ako ne i bolji posao. U svakom slučaju, hteli smo i da proverimo kako se igre i programi ponašaju na moćnoj Intel platformi, što odavno nismo imali prilike.

Comanche 4...

Pure Direct3D Pixel Shader Performance - Comanche 4

Testovi grafickih kartica ATI vs. nVidia - OpenGL i Shader performanse

Direct3D test koji koristi Pixel i Vertex Shadere, pokazao je apsolutnu dominaciju i prednost GeForce 4 Ti modela. Očito je da ovoj igri prija i visok fillrate i memorijski propusni opseg. Gigabyte Radeon kartice sustižu i prestižu GeForce 3 Ti200 u ovom testu tek u višim rezolucijama.

Testovi grafickih kartica ATI vs. nVidia - OpenGL i Shader performanse

Situacija u 32-bita se ne razlikuje mnogo od one u radu sa 65 hiljada boja. Primetno je, doduše, da su se “ostale” kartice malo približile GeForce 4 Ti modelima. Ono što je karakteristično u oba moda, jeste da GF4 Ti karticama, gotovo uopšte ne padaju performanse kako se prelazi u više rezolucije, što apsolutno nije slučaj sa ostalim karticama sa testa.

Chameleon Mark..

nVidia optimized - Chameleon Mark

Iako nVidia tvrdi suprotno, ovaj benchmark je apsolutno favorizovao GeForce 4 Ti i uopšte nVidia kartice.

Testovi grafickih kartica ATI vs. nVidia - OpenGL i Shader performanse

Veoma je karakteristična prednost GeForce 4 modela u odnosu na GeForce 3 i to zahvaljujući daleko višem kloku, ali i daleko boljim radom sa Shader-ima. To smo proverili tako što smo takt Ti4400 kartice spustili na vrednosti na kojima radi GeForce 3 Ti200 model. Pad performansi uopšte nije bio tako drastičan.

Testovi grafickih kartica ATI vs. nVidia - OpenGL i Shader performanse

Radeon 8500 procentualno gubi malo više od nVidia kartica pri prelasku sa “glass« na »real« mod rada, što će reći da drajveri imaju malo problema ili sa klasičnim bump mapping-om, ili sa texture blending-om. Ipak, prisutna prednost konkurencije, ogleda se prvenstveno u optimizaciji.

Testovi grafickih kartica ATI vs. nVidia - OpenGL i Shader performanse

Ovo je mod u kome se, u najvišoj rezoluciji ne-GF4Ti kartice konačno bliže GeForce četvorkama u odnos koji najviše odgovara prosečnom i realnom. To je zbog toga što je Enviroinment / Cube mapping nešto na šta je ATI Technologies inače ponosan.

Codecreatures Benchmark...

Najmoderniji i najzahtevniji - Codecreatures

Ovaj test uopšte ne favorizuje nVidia kartice, već je, pre svega, realan. Krivac za loše performanse ATI kartica su samo i isključivo drajveri i to najviše u Vertex Shader 1.3 segmentu. Radeon 8500 apsolutno ima i više nego dovoljno fillrate-a i propusnog opsega da bi prevazišao nivo jednog GeForce 3 Ti200 (na default vrednostima, naravno). To je ono na šta mislimo kada kudimo kvalitet ATI drajvera. Ako vas brinu cifre, to je samo zato što niste videli test J

Testovi grafickih kartica ATI vs. nVidia - OpenGL i Shader performanse

Ovaj deo testa prikazuje prosečan broj frejmova u sekundi. Primetna apsolutna prednost GeForce 4 Ti kartica, koje očigledno jako dobro barataju sa Shader-ima.

Testovi grafickih kartica ATI vs. nVidia - OpenGL i Shader performanse

U ovoj tabeli, ATI kartice su zaista podbacile. Pogledajte te razlike, a zanemarite GeForce 4 Ti za trenutak, ako možete.

Testovi grafickih kartica ATI vs. nVidia - OpenGL i Shader performanse

Kao što se vidi, problem nije u broju poligona, već samo u Direct X 8.0 specifičnim funkcijama. Ova tabela prikazuje prosečan broj prikazanih poligona u sekundi, u milionima. Dakle, ukupan broj poligona u sceni, pomnožen sa brojem prikazanih frejmova.

Testovi grafickih kartica ATI vs. nVidia - OpenGL i Shader performanse

Čudno je to kako su Radeon kartice solidno odradile posao u dve niže rezolucije. I baš kada GeForce 3 Ti200 kartici treba da ponestane memory bandwidth-a, one podbacuju, i to žestoko.

Testovi grafickih kartica ATI vs. nVidia - OpenGL i Shader performanse

Ne zaboravite, ovako će igre izgledati u budućnosti. Pažljivo birajte svoju karticu, pogotovo ako ste igrač. Naravno, svrha ovog članka jeste profesionalna primena, a pošto dobra većina radi sa Shader instrukcijama, stvar je veoma jasna.

Testovi grafickih kartica ATI vs. nVidia - OpenGL i Shader performanse

Iznad je tabela koja kao da odgovara na pitanje: kako ste prošli na kraju godine? GeForce 4 Ti4600 odličan, Ti4400 jak vrlo dobar, G3Ti200 samo dobar i Radeon 8500, dovoljan.

SPECviewperf 6.1.2

Professional use - OpenGL SPECviewperf 6.1.2

Testovi grafickih kartica ATI vs. nVidia - OpenGL i Shader performanse

U pitanju je samo jedna tabela, koju ćemo sada prodiskutovati. Svakako, ATI je ovde oduševio i pomalo nas razvedrio jer je dao odlične performanse u najbitnijim testovima. Oni su intenzivni, testiraju mnogo bitnih stvari i zaista dugo traju. Advanced Visualisator, Radeon kartice su odradile zaista sjajno i, iako na dosta nižem taktu, gotovo sustigle GF4 Ti4400 model. GeForce 3 je ostavljen daleko iza. U testu Lightscape, GeForce 4 kartice su podbacile, što je pomalo i tradicionalno za ovaj test. U njemu su svojevremeno, GeForce 2 MX modeli davali bolje rezultate od tek pristiglih i skupih GeForce 2 Ultra kartica. Takođe, Radeon 8500 je zabeležio dobre rezultate. MedMCAD pokazuje da je ATI ipak sređivao drajvere u pojedinim segmentima, i to dobro, što znači da nije bez osnova tvrdnja da su njihovi modeli više okrenuti profi upotrebi nego gaming-u. U ovom testu, Radeon 8500 je još bliži GeForce 4 Ti 4600 kartici, koja radi na višim taktovima, a prestigao je model Ti4400. I konačno, u apsolutno najbitnijem testu, proCDRS-u, nVidia je totalno podbacila. Radeon 8500 je čak četiri puta brži od GeForce 3 Ti200 kartice koja ima duplo više memorije, i više od tri puta brži od najskupljeg GeForce 4 Ti4600 modela !!! Ovome će se posebno obradovati CAD i CAM inženjeri, koji bi kod kuće želeli da projektuju. SPECviewperf test je prošao u znaku ATI kartica.

Zaključak

Zakljucak

Ako ste pročitali ceo test, verovatno vam je sve jasno. Comanche test pokazuje jaku prednost GeForce 4 Ti kartica, i iz toga zaključujemo da se nVidia modeli bolje snalaze sa starijom verzijom Pixel i Vertex Shader-a. Codecreatures benchmark kao vrlo zahtevan, samo najnovije nVidia kartice odrađuju dovoljno brzo, i to na sistemu sa Pentium 4 Northwood procesorom na 2.2GHz i 512MB brze DDR memorije. Codecreatures mark je pokazao da ATI još dosta mora da "pegla" drajvere, dok SPECperf testovi vraćaju poverenje u ATI-ja, barem OpenGL profesionalcima. proCDRS, je najzahtevniji i najbitniji test, a Radeon 8500 ga je odradio i tri puta brže od daleko skupljeg GeForce 4 Ti modela. Dakle, stvar je samo u optimizaciji. Još jednom ćemo ponoviti da je "isecanje" modela veoma bitno u profesionalnoj CAD/OpenGL primeni, a da se svi programi nove generacije, ovde oslanjaju na GPU. Testovi u kojima ima mnogo Pixel i Vertex Shader instrukcija, govore da su nVidia modeli još uvek bolji izbor za korisnike koji se bave animacijom i modeliranjem. Ali, ako radite sa wireframe-ovima, CAD programima i projektovanjem, Radeon 8500 je veoma dobar izbor, pogotovo ako u obzir uzmemo i cenu.

Test: Gigabyte Radeon 8500 Deluxe/Pro

Test: Chaintech GeForce 4 Ti4600 Special Edition

  • Povezane teme:
10203
10205
10206
10207
10208
10209