Greška

Došlo je do greške.

Test: ASUS ZenFone 3 Max (Video)

06.03.2017 14:32 | 1 Mobile
Test: ASUS ZenFone 3 Max (Video)

Uvođenjem Max serije telefona u svoju ponudu, ASUS kao da je poslušao vapaje brojnih korisnika. Krajem 2015. kada se prvi Max telefon pojavio, trend "’istanjivanja" telefona već se uveliko primio među proizvođačima, i sigurno ste bar nekad čuli nekoga da kaže (ili pročitali napisano) kako bi više voleo da telefon bude i koji milimetar deblji, ali sa baterijom koja će izdržati primetno više od proseka, koji se u većini slučajeva autonomiju ograničavao na jedan dan srednje do malo jače upotrebe smartfona.

ASUS ZenFone 3 Max

Miroslav Nikolić

ZenFone Max bio je upravo po meri pomenutih, sa dodatnim osvrtom na poslovne korisnike, kojima bi odlična autonomija verovatno najviše i mogla doprineti. Konkretno, nešto veći ekran (5.5) omogućavao je malo širi dijapazon radnji na smartfonu, dok je imitacija kože na leđima uređaja davala notu ozbiljnosti pojavi tog modela. Možda najveća zamerka u vezi tog telefona bila je vezana za hardver: čipset je bio prilično skroman, a ekran prilično niske rezolucije - dakle, sve je bilo podređeno postizanju što bolje autonomije. Slična priča bila je i sa naslednikom, koji se pojavio na proleće 2016. godine, imajući u vidu da je dobio tek neznatno unapređenje u vidu blago pojačane procesorske snage.

Ipak, krajem prethodne godine, prateći ZenFone 3 paletu smartfona, čak tri Max modela našla su se u ASUS-ovoj trenutnoj ponudi. Najveći od njih zadržao je dimenzije prethodnih, uz promene pre svega na polju dizajna, dok su druga dva zamišljeni kao alternativa, i to namenjena onima koji ipak nisu raspoloženi za ogromne telefone, ali za odličnu autonomiju jesu. Od ta dva, 3s Max je hardverski i stilski niže pozicioniran, dok se mi upravo družimo sa ZenFone 3 Max ZC520TL modelom, za koji  očekujemo da će privući ubedljivo najviše kupaca - pre svega zbog svog solidno izbalansiranog odnosa veličine i ergonomije.Ipak, u ovom momentu, zadatak Max modela znatno je teži od trenutka kada se rodonačelnik ove serije pojavio. U međuvremenu, na tržištu se pojavilo nekoliko serija telefona sa izraženim kapacitetima baterije, kao osnovnim atributima, i pritom - većina njih je prilično pristupačna. Na pamet nam, već onako na prvu loptu, odmah padaju Lenovo K serija, kao i Redmi i Redmi Note serije Xiaomi-a. Sve ove telefone, pored autonomije, krase naravno i mnoge druge pozitivne strane, te da bi ostao relevantan - ZenFone 3 Max mora da se istakne među konkurentima. Na narednim stranama pokušavamo da odgonetnemo da li je i koliko u tome uspeo...


Raspakivanje i dizajn

Pakovanje ovog modela nosi u sebi jedan element koji se sreće ekstremno retko u kutijama novih mobilnih telefona. Naime, pored uobičajenih uputstava za korišćenje uređaja, adaptera za struju i micro-USB kabla, tu je i Power Bank kablic, kojim se omogućava punjenje i drugih uređaja koristeći bateriju ZenFone 3 Max modela kao izvor. Ovim gestom, ASUS pokušava dodatno da skrene pažnju na osnovni prodajni adut svog modela.


asus_zenfone_3_max_1_s.jpg


Sam dizajn telefona je takoreći standardan: ničime se osobito ne ističe, ali je razumno privlačan, imajući u vidu jednostavne linije telefona, elegentnu siluetu i besprekorno uklopljen prednji panel sa ostatkom metalnog kućišta. Iako možda neće izazvati uzdahe, ovakav dizajn svakako neće oterati nijednog potencijalnog kupca. Ono što bi moglo izazvati i pokoji uzdah je kvalitet materijala i izrade ovog uređaja. Metal prekriva sve osim pomenutog prednjeg Gorilla Glass stakla, i čini da se telefon u ruci doima kao pravi tenk - čvrstina i osećaj izdržljivosti uređaja prosto su sveprisutni. Uz to, ni najmanji mogući zazor nije moguće primetiti: sve je uklopljeno vrhunski precizno i na nivou telefona znatno više cene.


asus_zenfone_3_max_2_s.jpg


Pored toga, i ergonomija je odlična. Već smo pomenuli, ZC520TL model u Max "porodici" upravo ima za cilj da privuče korisnike koji ne žele preterano velik telefon. Sa svojom 5.2-inčnom dijagonalom ekrana, koja predstavlja "sweetspot" u smislu upotrebljivosti i veličine, mislimo da to upravo i postiže, dok zaobljene ivice dovode do toga da telefon zaista vrlo prijatno pristaje u šaku, i baratanje njime je moguće i jednom rukom, bar u dobrom broju situacija.


asus_zenfone_3_max_4_s.jpg


Prednja strana telefona, pored naravno ekrana, nema mnogo sadržaja: navigacioni tasteri su softverski, pa se ispod displeja nalazi samo ASUS logo, dok iznad ekrana zatičemo zvučnik za razgovore, i sa njegove leve strane prednju kameru i senzore. Pozadi je nešto veća gužva: dva plitka ulubljenja, poput stilizovanih linija, razdvajaju telefon na manje gornji i donji, i srednji deo. U gornjem je samo sekundarni mikrofon, dok su pri vrhu srednjeg kamera i blic, a odmah ispod kamere i senzor otiska prsta. Pri samom dnu srednje ploče je mono zvučnik, a iznad njega i još jedan logo proizvođača. Primarni mikrofon za razgovore je sa donje strane telefona, kao i micro-USB ulaz, dok je 3.5mm priključak sa gornje strane. Power button i Volume tasteri su na desnoj strani smartfona.


asus_zenfone_3_max_6_s.jpg


Presijavanje metala prilikom okretanja telefona u šaci, posebno po linijama izvrsno odrađenih spojeva, potvrđuje da ovaj model definitivno ima i ponekog keca u rukavu na polju pojavnih karakteristika. Sigurni smo da će budući kupci biti i time privučeni, uz sjajnu izradu - dakle, baterija svakako nije jedini adut ZenFone 3 Max-a.


 asus_zenfone_3_max_10_s.jpg

asus_zenfone_3_max_7_s.jpg

Milan Neregistrovan korisnik
Telefon kupljen oko 29/30.12.2016.god. u Gigatronu, uvoznik EWE.
Licni i utisak drugih jeste da je telefon lep, mnogi su iznenadjeni kvalitetom i dizajnom. Prepirucujem Nillkin zastitnu masku.
Jednostavan i pregledan za upotrebu, odziv primeren hardveru-svakako nije spor.
Od samog pocetka uoceni nedostatak jeste to sto me sagovornici slabo cuju ukoliko je telefon bar malo odvojen od lica. Mozda i nije do aparata ali ne bi bilo lose nakon ovog testa taj utisak prebeti Asus-u.
Baterija ce svakako izdtzati PRAVI 1 dan tj.24h, a sa povremenim rezimom ustede energije i vise od 2 dana.
Svakako preporuka za kupovinu uz sugestiju Asusu za moguci problem sa mikrofonom.

Test: Samsung Galaxy A5 2017 (Video)

Test: Huawei P10 (Video)

  • Povezane teme:
10104
10105
10106
10107
10108
10109