Greška

Došlo je do greške.

Test: Asus Zenfone 2 Laser

20.11.2015 16:30 | 3 Mobile
Test: Asus Zenfone 2 Laser

Jedan od brojnih modela iz Zenfone 2 serije, pozicioniran među cenovno pristupačnijim varijantama nosi sufiks Laser. Kao što mu ime govori, odlikuje se laserskim autofokusom kamere, a ovo je varijanta sa manjim 5-inčnim 720p ekranom i Snapdragon čipsetom. Onima koji koriste dve kartice u telefonu može biti interesantan, jer je reč o DualSIM smartfonu...


Dragoljub Radovanović

Odluka kompanije Asus ove godine bila je da se predstavi što veći broj alternativa kada su u pitanju njihovi smartfoni, tačnije veliki broj modela druge generacije Zenfone serije. Sve to može biti malo zbunjujuće prosečnom potrošaču, jer ne samo da postoji osam različitih članova ZenFone porodice, već i među tim modelima postoje podvarijante sa različitim hardverom. Pružićemo konkretan primer, gde Laser model na svetskom tržištu dolazi u pet različitih varijanti:

- ZE601KL sa 6-inčnim 1080p ekranom, 2GB ili 3GB RAM-a, Qualcomm Snapdragon 616 (octa-core) čipsetom
ZE550KL/ZE551KL sa 5.5-inčnim 720p/1080p ekranom, 2GB ili 3GB RAM-a, Qualcomm Snapdragon 410 MSM8916(quadcore) / Qualcomm Snapdragon 615 MSM8939 (octa-core) čipsetom
ZE500KL / ZE500KG sa 5-inčnim 720p ekranom, 2GB RAM-a, Qualcomm Snapdragon 410 čipsetom

Kao što vidite, lako je pogubiti se u svim ovim oznakama, a primerak koji se konkretno zatekao na našem testu jeste ZenFone 2 Laser ZE500KL, i to je zapravo jedina varijanta koja se prodaje kod nas. Do sada smo imali prilike da isprobamo Asus Zenfone 2 ZE551ML i Zenfone Selfie ZD551KL, tako da je ovo treći model koji testiramo iz ovogodišnje, druge generacije Zenfone porodice. Pomenuli smo već da se model Laser ističe laserskim autofokusom, koji je zapravo prisutan i na Selfie modelu, a pogledajmo detaljnije tačne specifkacije ovog Laser ZE500KL smartfona.


asus_zenfone_2_laser_s.jpg

Hardver

Kao što vidimo, ZE500KL je cenovno pristupačnija varijanta Laser modela i samim tim je inferiornija po specifikacijama. Konkretno zatičemo Qualcomm Snapdragon 410 čipset namenjen srednjoj klasi telefona, koji se sastoji od četvorojezgarnog Cortex A53 procesora sa frekvencijom rada od 1.2 GHz i Adreno 306 grafičkog čipa. Zenfone druge generacije sadrži modele koji idu čak do 4GB-a radne memorije, ali pošto je Laser ZE500KL među pristupačnijim, opremljen je sa 2GB RAM-a.

Specifikacije
 • Proizvođač Asus
 • Model Zenfone 2 Laser ZE500KL
 • Predstavljen avgust 2015.
 • Operativni sistem Android
 • Verzija OS Lollipop 5.0.2
 • Tip ekrana IPS, kapacitivni touchscreen
 • Rezolucija ekrana 1280x720
 • Gustina ekrana 294 ppi
 • Kamera 13 MP
 • Video [email protected]
 • Prednja kamera 5 MP
 • Blic dual-LED
 • Dijagonala ekrana 5.0 inča
 • WiFi Wi-Fi 802.11 b/g/n
 • Bluetooth Da, v4.0
 • GPS Da
 • USB Micro-USB 2.0
 • FM Radio Da
 • 3.5 mm konektor Da
 • Ostali senzori i konekcije Accelerometer, proximity, compass, laser focus
 • Memorijski slot microSD
 • CPU Quad Core Cortex A53 1.2 GHz
 • Memorija telefona 16 GB
 • RAM 2 GB
 • GPU Adreno 306
 • Chipset Qualcomm MSM8916 Snapdragon 410
 • Dimenzije 143.7 x 71.5 x 10.5 mm
 • Masa 140 g
 • Baterija Li-Po 2400 mAh
 • Prenos podataka DC-HSPA+: UL 5.76 / DL 42 Mbps, LTE Cat4:UL 50 / DL 150 Mbps

Skladište je po običaju proširivo microSD karticama kapaciteta do 128GB-a, a unutrašnje skladište telefona veličine je 16GB-a. Odlika najviše povezana sa imenom ovog modela je kamera sa laserskim autofokusom, tačnije u pitanju je senzor rezolucije 13MP, sa f2.0 otvorom blende na zadnjoj strani, a za selfije je tu 5MP prednja kamera. Maksimalna rezolucija video snimka je 1080p, a kada je u pitanju kapacitet baterije, ZenFone 2 Laser ZE500KL poseduje 2400mAh varijantu.

Dizajn

Svi modeli u Zenfone 2 generaciji su međusobno vrlo slični po dizajnu, odabran je jedan prepoznatljiv izgled, pa se može reći da je i Laser sličan sa već testiranim Zenfone 2 ZE551ML i Zenfone Selfie smartfonima. Ono što je ovde konkretno drugačije u odnosu na pomenute jeste da se tu radilo o 5.5-inčnim fabletima, dok je Laser ZE500KL kompaktniji 5-inčni telefon. Pakovanje je uobičajno za Zenfone seriju, kutija je sa ugrađenim mehanizmom izvlačenja, zasečenim kartonom i rupama na gornjem boku. Sadržina kutije uključuje 5.2V 1A punjač, microUSB kabl, ZenEar slušalice sa izmenjivim vrhovima i uputstvo.


asus_zenfone_2_laser_1_s.jpg


asus_zenfone_2_laser_2_s.jpg


asus_zenfone_2_laser_3_s.jpg


Prednja strana telefona je crna, dok leđa dolaze u raznim bojama - naš konkretan primerak je siva varijanta. Laser i drugi ZenFone 2 modeli su nešto duži zbog velike površine ispod ekrana gde su kapacitivni tasteri i dodatni crni deo sa hrapavom koncentričnom teksturom. U levom ćošku gore postoji zeleni notifikacioni LED, tu je srebrna slušalice i desno od nje 5MP prednja kamera. Kao i obično, taster za jačinu zvuka smešten je na leđima, pa sa leve i desne strane nema nikakvih dugmića, dole je microUSB port a na vrhu nalazi se power taster i 3.5mm priključak. Pozadina je zaobljena i ima imitaciju brušenog metala, u vrhu vidimo 13MP kameru, levo od nje dualtone LED blic, desno infracrveni laserski emiter, a u samom dnu telefona postoji rupičasta perforacija iza koje je zvučnik. DualSIM slotovi za kartice su ispod poklopca, konkretno MicroSIM veličine, a tu je i microSD slot.


asus_zenfone_2_laser_4_s.jpg


asus_zenfone_2_laser_5_s.jpg


asus_zenfone_2_laser_6_s.jpg


Softver

Zenfone 2 Laser je dosta sličan ili bolje reći identičan sa svojim ZenFone 2 ZE551 ML i Selfie rođacima, gde donosi ZenUI presvučeni Lollipop 5.0.2. Pomenuti korisnički interfejs kompanije Asus dosta je šarenolik i ispunjen povećim brojem preinstaliranih aplikacija, broj za koji bismo rekli da je možda čak i prevelik za jedan smartfon.


asus_zenfone_2_laser_softver_1_s.jpg


asus_zenfone_2_laser_softver_2_s.jpg


Tu je zaista pregršt Asusovih aplikacija koje broje u desetinama, prosto toliki broj da su morale biti raspoređene po folderima u fioci sa aplikacijama kako bi se korisnik snašao. Tu su i 3rd Party preinstalirane aplikacije, a pokušaćemo da ih spomenemo sve kako biste videli o kojem broju je reč. Najpre u Apps4U folderu tu je CleanMaster, Dr. Safety, Amazon Kindle, Zinio, Free Games i TripAdvisor.


asus_zenfone_2_laser_softver_3_s.jpg


asus_zenfone_2_laser_softver_4_s.jpg


Od nestandarnih aplikacija u drugom folderu tu je Omlet Chat i Puffin, zatim nastavljamo sa Asus aplikacijama kao što su PhotoCollage, What's Next, Do it Later, Share Link, WebStorage. U alatkama se nalazi aplikacija za Asus podršku, zatim za Audio Wizard za štelovanje zvuka, Auto Start manager, Backup, Power Saver, Quick Memo, Remote Link, Splendid, Super Note... Spisak se nastavlja, Data Transfer, Asus Mobile manager, Asus Cover, Mini Movie, MyAsus, ZenCircle, ZenTalk i interesantni Laser Ruler koji procenjuje razdaljinu od predmeta pomoću laserskog fokusa.


asus_zenfone_2_laser_softver_5_s.jpg


asus_zenfone_2_laser_softver_6_ss.jpg

 

Zaista ogroman broj, preko 30 preinstaliranih aplikacija, od kojih su neke manje ili više korisne, ali svejedno, nama se ne dopada ovolika količina aplikacija. Tu je i ZenMotion opcija za pokretanje aplikacija crtanjem slova po ekranu i motion gestovi. Interfejs je dosta redizajniran u odnosu na izvorni Lollipop, a ostaje pitanje ukusa da li vam se to dopada ili ne.


asus_zenfone_2_laser_softver_7_s.jpg


asus_zenfone_2_laser_softver_8_s.jpg


asus_zenfone_2_laser_softver_9_s.jpg


asus_zenfone_2_laser_softver_10_s.jpgUtisci u radu

Dok su Zenfone Selfie i ZenFone 2 ZE551ML nešto glomazniji fableti, Laser ZE500KL je manji od njih obzirom na razliku u dijagonali 5.5 naspram 5 inča. Samim tim je i nešto prijatniji za korišćenje kod osoba sa manjom šakom, a u isto vreme je i lakši za 30 grama od pomenutih modela. Dosta je tanak na samim ivicama, samo 3.9mm, mada se zaobljenje proširuje i u najdebljoj tački je širok 10.5mm. Zbog zaobljenja ne deluje debelo, a takođe zbog toga i lepo leži u ruci. Jedina zamerka koju imamo kada je dizajn telefona u pitanju jeste da su površine ispod i iznad ekrana previše široke, a ni trake sa leve i desne strane ekrana nisu naročito uske.


asus_zenfone_2_laser_7_s.jpg


asus_zenfone_2_laser_8_s.jpg


Do sada smo imali 1080p ekrane sa dijagonalama od 5.5 inča na prethodna dva modela koja smo testirali, a Zenfone Laser ZE500KL ima manji 5-inčni 720p ekran. To znači da postoji razlika u oštrini prikaza, 401 naspram 294 piksela po inču, mada u praksi i nije toliko primetna, jedino kada se više približite ekranu onda se može primetiti blaža nazubljenost teksta i elemenata.  Tehnologija je i dalje IPS tipa, i možemo reći da je prikaz vrlo korektan kada su boje u pitanju. Boje su dakle generalno tačne, a kao i što većina proizvođača radi i Asus pomera malo balans bele boje ka hladnijim predelima kako bi dobio svetliji prikaz. Konkretna cifra DeltaE odstupanja je 3.94, a temperatura boja je 7597k. Svetlina na maksimalnom osvetljenju nije savršena, mada je malo bolja nego na prethodna dva Zenfone modela, viša je za nekih tridesetak cd/m2, tačnije izmerili smo 363 cd/m2. Ekran dakle neće biti savršeno vidljiv na jakom suncu kao telefoni sa preko 500 cd/m2. 


asus_zenfone_2_laser_9_s.jpg


asus_zenfone_2_laser_calman_s.jpg


asus_zenfone_2_laser_svetlina_s.jpg


Baš smo nedavno na testu imali još jedan smartfon iz srednje klase sa Snapdragon 410 čipsetom, konkretno Coolpad Porto model, i kod njega smo takođe bili zadovoljni performansama koje je pružao. Vrlo je slična situacija sa Asus Zenfone Selfie ZE500KL modelom, a obzirom da Asus ima 2GB umesto 1GB ipak je bio nešto odzivniji i sveukupno brži. U praksi zaista nema većih usporenja, kao što je to slučaj i sa većinom današnjih Android smartfona iz srednje klase. Čisto kao neku referencu hteli bismo da istaknemo Antutu rezultat od 23770 poena, što znači da je sasvim dovoljan za svakodnevnu upotrebu u vidu surfovanja, slušanja muzike, Whatsapp, Viber, itd, ne treba očekivati da pokreće zahtevne 3D naslove jer Adreno 306 i nije tako moćan GPU. 


asus_zenfone_2_laser_10_s.jpg


Glavne odlike Laser modela su lasersko fokusiranje i 13MP zadnja kamera. Zadnja kamera sa F2.0 blendom obećava, ali je i ona baš kao i Selfie i ZenFone 2 ZE551ML zahvaćena problemom sa preteranim šumom. Boje su generalno prijatne, a beleženje fotografija je izuzetno brzo zbog odličnog laserskog fokusiranja koje izostaje na modelima kao što su iPhone 6 ili drugi Android flegšipi, na primer Samsung Galaxy S6. Ipak, kvalitet samih fotografija i dinamika nisu baš sjajni, a često se desi da su hajlajti pregoreli, što se može videti iz nekih naših primera. Bokeh je prijatan zbog relativno velike F2.0 blende, ali šum ovde ponovo kvari utisak... Noćne performanse su u redu, a 1080p snimanje je oštro i prepuno detalja. U celoj priči nam se najviše dopada što postoji kompletan manuelni režim gde se mogu kontrolisati vrednosti kao što je ISO, brzina okidača, balans bele boje, EV, metering, pa čak postoji i elektronska libela. Mogu se izvući prilično svetle fotografije noću sa 1/2 SS ako držite telefon veoma mirno ili ako koristite neki vid stativa. Uglavnom, zadnja kamera je iznad proseka, nije na nivou aktuelnih flegšipa, ali rezultati su sasvim dobri za telefon iz srednje klase.


asus_zenfone_2_laser_kamera_interfejs_1_s.jpg


asus_zenfone_2_laser_kamera_interfejs_2_s.jpg


Video primeri:


asus_zenfone_2_laser_dan_1080p.jpg


asus_zenfone_2_laser_sumrak_1080p.jpg


asus_zenfone_2_laser_mrak_1080p.jpg


Primeri fotografija:

Link


Bili smo pomalo zabrinuti kako će se pokazati prelazak sa 3000mAh kod 5.5-inčnih Zenfone modela na 2400 mAh kod ovog 5-inčnog, a ispostavilo se da nije bilo nikakvih razloga za brigu, naprotiv. Kako stvari stoje, Snapdragon 410 je izgleda sjajno optimizovan po pitanju trajanja baterije, a kako rezolucija ekrana ostaje niža (720p) dobili smo izuzetan rezultat uključenosti ekrana od čak 6 časova i 40 minuta. To je rezultat na 250cd/m2 svetlini kao i uvek, pa smo zaista oduševljeni autonomijom, koja je primetno bolja čak i od pojedinih flegšipa koji gravitiraju oko cifre od 5 sati, neki čak i ispod toga. Odlična kombinacija komponenti za bateriju kako se ispostavilo, pa ako vam je autonomija prioritet, Zenfone 2 Laser ZE500KL je odličan izbor.


asus_zenfone_2_laser_baterija_s.jpg

 

Zaključak

Lako je pogubiti se u silnim Zenfone varijantama koje postoje u Asus ponudi, ali konkretno ZE500KL Zenfone 2 Laser telefon koji smo testirali deluje dosta primamljivo i biće pristupačan većini obzirom na cenu od 250 evra. Srednja klasa telefona jeste prepuna raznih alternativa, u tom rangu se mogu razmatrati i drugi brendovi, razni kineski proizvođači, ali ipak je Asus "zvučnije" ime i uliva veliku dozu poverenja kada je kvalitet u pitanju. DualSIM telefoni su baš postali popularni u poslednje vreme, a i Laser je među modelima koji podržava dve kartice, a oba slota podržavaju 4G LTE vezu, što je nestandardno i u isto vreme pohvalno.


asus_zenfone_2_laser_nagrada.jpg


Dizajn je subjektivna kategorija, ali ovaj kalup za drugu generaciju Zenfone telefona je sasvim u redu, iako je nešto duži i širi nego što se danas smatra poželjnim. Ređi su telefoni koji pružaju kompletan pristup svim parametrima iz manuelnog režima kamere, što nam se veoma dopalo kod Laser modela. Kvalitet fotografija nije idealan, ali je foksuiranje zahvaljujući laserskom emiteru vrlo brzo. Takođe, izuzetno nam se svidela prilično dugačka autonomija sa kojom nas je Zenfone 2 Laser ZE500KL vrlo prijatno iznenadio. Interfejs je uglavnom solidan, mada zamerka kao i kod Selfie modela ide na preteran broj preinstaliranih aplikacija. Ništa od ovih negativnih stvari ne kvari iskustvo u većoj meri, kada se sve sabere i oduzme, Zenfone 2 Laser zaista deluje kao dobra kupovina... 

Prednosti

- Odlična autonomija
- Vrlo solidne performanse
- Brzo lasersko fokusiranje i manuelni režim kamere
- Dual SIM
- 4G LTE

Mane

- Preterana količina šuma u fotografijama
- Pretrpan preinstaliranim aplikacijama
- Lošiji odnos ekran-telo

Cena: 29.990 RSD - 250 evra

Smartfon na test ustupio Asus.

Komentari

0 Dodaj komentar

Test: Coolpad Porto

Test: Apple iPhone 6s Plus

10104
10105
10106
10107
10108
10109