Greška

Došlo je do greške.

Test: ASUS ZenBook UX510U (Video)

12.06.2017 13:28 | 4 Mobile
Test: ASUS ZenBook UX510U (Video)

ZenBook serija je oduvek išla na eleganciju kao svoj udarni adut. Prepoznatljivi laptopovi visokog stila su našli svoj put do srca brojnih korisnika. Može li isto da uradi i model UX510U, uprkos tome što je po dimenzijama nešto veći nego što smo navikli da vidimo kada pomislimo na ime “ZenBook”? I kakva je uopšte filozofija koja se krije iza ovog računara? To ispitujemo u današnjem testu...

Asus ZenBook UX510U

Filip Majkić

Navikli smo da ASUS ultrabuk računari stižu pod oznakom ZenBook. Međutim, odrednica danas obuhvata i neke druge uređaje, pa smo skloni da kažemo da danas ZenBook predstavlja seriju elegentnih i stilski dopadljivih računara, pre svega. UX510U je tipičan primer za tu tvrdnju. Naime, radi se o elegantnoj “petnaestici”, koja koristi ultrabuk hardver, ali uz pokoji dodatak koji se ne sreće na takvim uređajima.Drugim rečima, ovo je računar za osobe koje žele elegantan računar za rad i svakodnevnu upotrebu, takav da je privlačan, ali i da ima natprosečne opcije i omogućavaju komforan rad, zbog čega se uostalom i opredeljuju za 15.6-inčni laptop. Tu je numerička tastatura, sve je većih dimenzija, opcije konektivnosti su odlične, a na kraju krajeva, i diskretna Nvidia GeForce GTX 950 grafika omogućava i da se vlasnici poigraju. Deluje idealno? Možda, ali ostaje pitanje cene jer mnogi koji žele kompromis zapravo ciljaju na niže cenovne kategorije, dok se ovde radi o premijum modelu. Krenimo redom...


Uređaj

Vizuelni identitet ZenBook serije se u potpunosti održava. Prepoznatljivi dizajn nije promenjen. No, ono što je neuobičajeno jeste 15.6-inčna forma računara. Takođe, on je nešto deblji u odnosu na klasičan ultrabuk, jer je bilo potrebno da se obezbedi čvršća struktura. Proporcije nisu narušene, bez obzira na nešto veće dimenzije.


asus_zenbook_1_s.jpg


Drugim rečima, čim ugledate računar, biće vam jasno da se radi o pripadniku ZenBook familije. Obilno korišćenje aluminijuma, dominirajuće sive nijanse, divno oblikovan metal i vrhunski izgled nikoga neće ostaviti ravnodušnim. Pozitivna strana jeste što na ovakvom  računaru ne ostaju otisci prstiju, te je njegovo održavanje izuzetno lako i efikasno.


asus_zenbook_3_s.jpg


Težina računara od oko dva kilograma sugeriše da pojavu ipak ne treba brkati sa funkcionalnošću. To je nekako tema o kojoj generalno treba voditi računa sa UX510U. On deluje kao ultrabuk, ali to nije – i sa pozitivne i sa negativne strane. Verovatno ga nećete tako lako nositi sa sobom, što zbog dimenzija, što zbog težine. Sa druge strane, njega odlikuje hardver koji se ne sreće obično po ultrabuk računarima, kao i brojne opcije konektivnosti, gde su portovi pritom punih dimenzija. Drugim rečima, ovo je elegantan računar za rad i zabavu.


asus_zenbook_5_s.jpg


Unutrašnjost je takođe tipična za ZenBook familiju. Crni okviri oko ekrana, crna čiklet tastatura sa belim pozadinskim osvetljenjem i metalni nasloni za dlanove, uz generalno veoma “čiste” i pregledne površine – sve to odlikuje UX510U. Za oko zapada i Harman Kardon oznaka koja sugeriše vrhunski kvalitet zvuka, naročito u kombinaciji sa Sonic Master tehnologijom. ASUS je prosto pronašao recepturu u ovom domenu za svoje top modele i, iskreno, mi tu ništa ne bismo menjali. Otvori za zvučnike se nalaze dole, pri prednjoj strani.


asus_zenbook_9_s.jpg


Kad smo kod toga, red je da ponovo naglasimo da UX510U, zahvaljujući 15.6-inčnoj formi, ne mora da pravi kompromis sa konektivnošću, i to mu uzimamo kao veliki plus. Na levoj strani se nalaze kombo port, čitač SD kartica, dva USB porta i Kensington bravica. Desno su smešteni indikatori rada, USB Type-C – tako da je obezbeđena i podrška za nove vidove periferija i drugih uređaja – kao i još dva USB porta, HDMI izlaz i strujni priključak.

 

 

Zane Griff Neregistrovan korisnik
@ dsnbrooks
Bilo bi dobro da potkrepis tu tvrdnju nekim linkom.
ZenBook serija je fenomenalno uradjena vec godinama.
dsnbrooks Novi član postova: 36
Ne bih se ja igrao sa Asus-om, naročito ne sa skupljim modelima... imaju najveći procenat reklamacija po broju prodatih komada
dovla84 Član postova: 27
U 15,6" laptop staviti "U" procesor je , po meni, besmislen potez. Tako nesto ima smisla staviti u laptop koji ima manju formu i koji je zapravo veoma prenosiv (13" , 12" i sl.). Svakako ne bih dao novac za ovako nesto.
Goran Neregistrovan korisnik
Tabela specifikacije uredjaja je potpuno pogresna. Odnosi se na neki Tesla TV uredjaj.

Test: Lenovo ThinkPad T470p (Video)

Test: Lenovo Legion Y520 (Video)

  • Povezane teme:
10104
10105
10106
10107
10108
10109