Greška

Došlo je do greške.

Test: ASUS ZenBook UX301

03.02.2014 08:00 | 1 Mobile
Test: ASUS ZenBook UX301

Taman kada pomislimo da će biti vrlo teško osmisliti neki novi ultrabuk koncept i ponuditi tržištu nešto sveže, ASUS stiže da nas demantuje. Ovaj put se ne radi o eksperimentu ili hibridnom rešenju, već je zaista reč o čistokrvnom ultrabuk konceptu. Šta je ovde posebno, po čemu se računar izdvaja od sličnih naprava? Po tome što uređaj stiže “zastakljen”. Upoznajmo ZenBook UX301, pravog pravcatog Gorilu među ultrabuk računarima, premda na prvi pogled uopšte neće tako delovati...

Filip Majkić

Gorilla Glass staklo ojačano tako da može da izdrži visok stepen pritisaka, ogrebotina, udara i drugih deformacija nije novost na mobilnom tržištu. Postoji dosta telefona i tableta koji koriste upravo takav recept. Međutim, kod mobilnih PC računara stvari stoje malo drugačije. Pada nam na pamet samo jedan uređaj koji je dolazio s Gorilla Glass staklom, a to je HP Spectre ultrabuk.
 


Istini za volju, postoji još dosta naprava koje koriste ovo staklo preko ekrana, ali praktično nijedan koji ga koristi za zaštitu drugih delova računara koji bi eventualno bili prevučeni njime. Upravo takav uređaj jeste ZenBook UX301, najnoviji ultrabuk kompanije ASUS. Ne samo da je tajvanska kompanija uspešno implementirala Gorilla Glass 3 tehnologiju u zaštitnom smislu, već se taj potez ispostavio i kao pun pogodak u estetskom smislu. Verujte, slike nikako ne mogu da dočaraju kako laptop izgleda uživo. No, pođimo redom.


 

Dizajn

Primerak smo dobili u luksuznom pakovanju, koje po svemu podseća na kutiju za cipele iz prestižnih svetskih radnji. U pakovanju se nalazi nekoliko dodataka, od kojih bismo po korisnosti u apsolutni vrh stavili futrolu za nošenje izrađenu od, ne zamerite nam na izrazu, stilizovanih materijala koji se izuzetno lepo osećaju pod prstima – ali ne znamo ni sami tačno koji su materijali u pitanju. U svakom slučaju, sve deluje izuzetno luksuzno i kvalitetno.

 


Osim toga, treba istaći i dva adaptera. Jedan pretvar DisplayPort izlaz u VGA izlaz, a drugi USB u LAN priključak. Naravno, tu je i sada već standardan ASUSov strujni ispravljač za ultrabuk računare više klase, specifičnog dizajna, istanjen, u minimalističkom stilu. 45 W je više nego dovoljno da napaja ovakvu mašinu bez problema. Uputstvo za upotrebu na srpskom jeziku je prilično opširno, a tu su i trakica za vezivanje kablova, kao i krpica za brisanje, koja će vam itekako značiti budući da na površinama visokog sjaja ostaje pozamašna količina otisaka prstiju...
 


Izgledom smo jednostavno – zapanjeni, bez ikakvog preterivanja. Gorilla Glass 3 se nalazi ne samo na displeju, već i na poklopcu uređaja. To se istovremeno oseća pod prstima, ali i daje specifičan vizuelni šmek. Na fotografiji iznad možete videti to prelamanje koje rezultuje linijom koja spaja dve naspramne stranice laptopa. U zavisnosti od vašeg ugla posmatranja, ta linija će stalno menjati pravac, širiti se i skupljati, ali će uvek postojati! Imajući u vidu da i sam ultrabuk stiže u tamno plavoj / ljubičastoj boji (u doba renesanse, pošto je ljubičasta tkanina/svila bila najteže dostupna, to je bila najcenjenija, ekskluzivna boja visoke klase i bogatog sveta, koji je obožavao da se oblači u ljubičasto), sve odiše specifičnim stilom i šmekom.
 


Istovremeno, na poklopcu imamo ASUS simbol koji sija belom svetlošću kada je računar upaljen, a takođe ima specifičan prelaz iz aktivnog u neaktivno stanje kada, recimo, spuštate ili podižete poklopac računara. U unutrašnjost imamo odličan Full HD IPS panel sa uglovima gledanja od 178 odsto, preko koga je presvučeno Gorilla Glass staklo. “Ceramic Glass finish”, kako ASUS predstavlja svoju kreaciju.
 


Sada se verovatno pitaite od čega je izrađen računar. Premijum materijal sasvim sigurno, a zvanično, u pitanju je aluminijum. Međutim, sa svojim finišom, on svakako deluje kao duraluminijum. Našu pretpostavku da se zapravo radi o ovoj leguri podržava činjenica da je računar otporan na pritiske, a ne samo na ogrebotine, što bi teško išlo sa običnim aluminijumom. Ovaj materijal se nalazi u unutrašnjosti i na poleđini, a na donjem delu se mogu naći i nožice za prijanjanje, zajedno sa otvorima za hlađenje.
 

 

 

Hardver

Sa debljinom od samo 15,5 milimetara, te masom od 1,4 kilograma, ZenBook UX301 je jasno pozicioniran kao klasičan ultrabuk, i sa te strane gledano, ne može se očekivati čudo kada su podržane konekcije u pitanju. Sa desne strane imamo čitač SD kartica, USB 3.0 port i DisplayPort konektor. Na levoj strani su audio konektor, još jedan USB 3.0 port, mini HDMI izlaz i priključak za strujno napajanje. Takođe, treba reći da imamo po jedan mali zvučnik pozicioniran na levom i desnom boku.

 


Nemojte zaboraviti na adaptere koji se isporučuju uz mašinu, budući da oni podižu broj dostupnih konektora. Da podsetimo, to su mini DisplayPort – to – VGA adapter, kao i USB – to – LAN adapter. Jednostavno, debljina kućišta, a i dizajn računara, ne dozvoljavaju ugradnju tako debelih konektora na ovakvu mašinu. Ultrabukovi su donekle ograničeni svojom formom, a moramo reći da nam ne smeta što je tako; u skladu sa svojim potrebama i preferencijama, korisnici se mogu opredeliti za ili protiv ultrabuka. Kao što ne volimo tanke laptopove sa ultrabuk hardverom koji pokušavaju da budu ultrabuk iako to nisu, tako ne bismo voleli ni ultrabukove koji na silu pokušavaju da integrišu raznorazne osobine koje im, da tako kažemo, ne priliče.
 


Hardver, specifikacija

U domenu hardvera se ASUS opredelio za poslednju iteraciju hardvera za ultrabukove. Radi se, dabome, o Haswell platformi, izrađenoj oko Intel Lynx Point-LP čipseta. Već smo u više navrata spominjali da na mobilnoj platformi Haswell donosi brojna smislena unapređenja, a to posebno važi za ultrabuk računare. Ne samo po pitanju bržeg rada procesora, frekvencija ili brže grafike, već takođe u raznim optimizacijama za brojne scenarije koje su razvijene i koje mogu dramatično pomoći kod određenih parametara rada kao što su termalna disipacija i posledično zagrevanje, ili trajanje baterije.


CPU našeg računara je smešten u klasu ultraštedljivih (ULV), dakle da se radi o ultrabuk procesoru, koji nije mejnstrim platforma. To je Core i5 4200U, koji radi na 1,6 GHz i u Turbo režimu može dostići radni takt od 2,6 GHz. Dvojezgarni procesor podržava i Hyperthreading, odnosno do četiri simultana threada. Ima 3 MB keš memorije, izrađen je u 22-nanometarskoj izradi i maksimalna termalna disipacija mu je deklarisana na 15 W. Vredi pomenuti da ova platforma podržava Trusted Platform Module 2.0 tehnologiju, koja omogućava lakšu integraciju u poslovna, korporativna okruženja i donosi više bezbednosne standarde koji se mogu iskoristiti.
 


Njegova karakteristika jeste prisustvo Intel HD 4400 grafičkog čipa. Intel je obećao bolje performanse u novoj generaciji, ali i podršku za displeje veće rezolucije. Grafika radi na 200 MHz bazno, a njen radni takt se penje do 1,1 GHz. Ne treba zaboraviti ni Intel WiDi (Wireless Display) tehnologiju, koja je takođe prisutna i podržana i koja može slati sliku bežično na sliku kompatibilnih televizora (noviji modeli imaju ugrađen WiDi risiver) ili bilo kakav displej koji ima priključen eksterni risiver.Specifikacije
 • Proizvođač Asus
 • Model ZenBook UX301
 • Procesor Intel Core i5-4200U 1.6 GHz
 • Klasa procesora Core i5
 • Generacija procesora Haswell
 • RAM memorija 4 GB
 • Tip memorije DDR3 1600MHz
 • Skladište 128GB SSD
 • Dijagonala ekrana 13.3 in
 • Rezolucija ekrana 1920 x 1080
 • Tip ekrana FHD IPS LED Glare 10-point touchscreen
 • Grafika Intel HD 4400
 • Portovi 2x USB 3.0, mini HDMI, mini Display Port, čitač SD memorijskih kartica, audio konektor
 • Web kamera 1.3MP sa mikrofonom
 • LAN 10/100/1000 Mbit
 • WiFi 802.11 b/g/n
 • Bluetooth Da, 4.0
 • Optički uređaj DVD/CD čitač i pisač
 • Dimenzije 32.5 x 22.3 x 1.55 cm
 • Masa 1.4 Kg
 • Baterija 50WHrs, 4560mAh, 6-cell Li-ion Polymer
 • Operativni sistem Windows 8 64-bit

Korisniku je na raspolaganju 4 GB DDR3-1600 memorije. Kada je skladišni prostor u pitanju, koristi se SSD. To je i jedini logičan izbor ne samo imajući u vidu klasu računara, već i vidove njegove upotrebe. Konkretno, upotrebljen je model kompanije SanDisk, kapaciteta 128 GB. Pre nego što pomislite da se radi o istom modelu koji već neko vreme gledamo u ASUS računarima, moramo reći da smo na merenjima dobili izvestan pomak, kako u domenu kvaliteta upisa, tako i u domenu sintetičkog transfera. No, više o tome na narednoj stranici.
 


Ekran računara koga smo imali na testu je glossy Full HD (1920 x 1080) IPS ekran. Podržava 10-point multitač komande, i u suštini se radi o istoj onoj tehnologiji koja se pokazala odlično na nekim ranijim testovima ASUS računara. Za izradu panela zadužena je japanska kompanija Sharp. Ponovimo još jednom, ekran je prevučen Gorilla Glass staklom. Optičkog uređaja nema. Svi USB portovi na računaru su USB 3.0 tipa.
 


Prisutne su sve standardne opcije konektivnosti...minus LAN port, naravno. Nažalost, dizajn računara nije ostavio prostora za njegovu implementaciju kao što smo gore i primetili. Tu su i Bang & Olufsen ICEpower stereo zvučnici, postavljeni na bočnim delovima računara. Uz računar se, naravno, isporučuje Windows 8 operativni sistem, koji je i najracionalnije rešenje imajući u vidu osetljivost ekrana na dodir...

 
Rezultati testova

Ovde možete pronaći rezultate koje ostvaruje ASUS UX301 u poređenju sa dva hibrida, modelom iste kuće oznake T300, kao i Sony VAIO Duo 13 hibridom. Manje više, donose sličan hardver, pa je samim tim i iskustvo slično.

 

 

ASUS ZenBook UX301

Sony Vaio Duo 13

ASUS Transformer Book T300L

Battery Eater – Reader test

8:10

9:45

8:15

PC Mark 7

4552

4405

4467

Cinebench 11.5 OpenGL

17,62 fps

17,57 fps

14,93 fps

Cinebench 11.5 Rendering

2.43 pts

2,41 pts

2,5 pts

Resident Evil 5 (High, 1366 x 768, no AA, no AF)

36,6 fps

38,8 fps

26,3 fps

Unigine  (High, 1366 x 768, no AA, no AF)

20,4 fps
538 poena

21,9 fps
551 poena

14,8 fps
394 poena

Nuclear MC

9822

9869

9655

wPrime 32M (sec)

23,932

23,816

24,204

HD Tune Transfer (MB/s)

325,7

304,3

276,8

 

Utisci

Šta vam ovde možemo preneti, što vam već nismo rekli u testovima sličnih računara? Invazija ultrabuka i činjenica da se radi o marketinški najatraktivnijim proizvodima su uticali na to da nam mnogi na test šalju upravo njih, pre i radije nego klasične laptopove. Sa druge strane, to ima za posledicu da se družimo sa manje-više istim uređajima, identičnog nivoa performansi zahvaljujući istovetnom hardveru, koji se najviše razlikuju po metodu interakcije (sa ili bez ekrana osetljivog na dodir...a čak je i Full HD rezolucija nekako postala standard) i po tome kakvi su im tačped i tastatura...

 


Na performanse nemamo nikakve primedbe. Windows 8 radi odlično, naročito zahvaljujući brzom SSD-u. Osećaj u radu je veoma pozitivan, naročito uz kontrolu dodirom, kojom se zbilja ostvaruje visok nivo intimizacije sa računarom. Garantujemo da će svako pre ili kasnije uhvatiti sebe kako pokušava da dodirom izda hrpu komandi za koje do juče nije verovao da je moguće izdati na bilo koji drugi način osim preko miša i/ili tastature.
 


Jedan od osnovnih utisaka u svakodnevnom korišćenju nam je bio koliko smo puta zapravo posezali za krpicom za brisanje. Visok stepen refleksije na mestima gde je implementiran Gorilla Glass 3 znači istovremeno i puno otisaka, a u skladu sa tim, i posezanje za magičnom krpom i sličnim varijantama. Nekako nas je ASUS odvikao od toga, sa njegovim računarima već toliko dugo nismo morali praktično uopšte da posežemo za krpicama za brisanje, jer su veoma dugo oni mat, sa finišom bez refleksije, otporni na otiske prstiju i tome slično. Stoga nam je sve ovo bilo nekako čudno.
 Ekran

O ekranu je verovatno izlišno trošiti reči. ASUS nas je u svojim računarima tokom čitave 2013. godine navikao na odlične Full HD IPS ekrane, visoke osvetljenosti, sa 10-point touch tehnologijom. Jednostavno rečeno, ekran je izvanredan, bolji u suštini teško da ćete naći. Panel je izradio Sharp, kao što smo već pomenuli. Pride, treba primetiti da zahvaljujući IPS tehnologiji korisnici mogu da uživaju u odličnim uglovima gledanja, koje ASUS deklariše na 178 stepeni.
 


Mala razlika u odnosu na druge ekrane u ASUS računarima jeste u tome što je ovde ekran prevučen Gorilla Glass 3 staklom, tako da će biti još izdržljiviji u raznim situacijama, a takođe to znači i da ekran odlikuje određeni stepen refleksije. Iskustvo u korišćenju – odlično.
 


Tastatura, tačped

Tastatura je u suštini nepromenjena u odnosu na druge ASUS ultrabukove, izuzev što je sada hod tastera koji milimetar dublji. To zapravo vidimo kao prednost, naročito kada se setimo koliko je plitak hod tastera bio u inicijalnim modelima ZenBook familije prilikom lansiranja prvih ultrabukova. Ukupno gledano, korišćenje je veoma ugodno. Tu je i pozadinsko osvetljenje bele boje, čiji se intenzitet može kontrolisati putem odgovarajućih funkcijskih tastera.
 


Sa tačpedom je priča nešto drugačija. Veliki je, ponaša se kao klikped, ima “mat glass” površinu, na dodir je izuzetno prijatan. Međutim, nismo imali utisak da je odzivan koliko to može biti – dobar jeste, ali nam se dešava da se pokreti detektuju kao manji nego što su zapravo napravljeni. Jednostavno, kao da prsti blago proklizaju po tačpedu, pa je potrebno napraviti veći/duži pokret nego inače, što je moguće da je posledica materijala korišćenih u izradi tačpeda.
 Temperature
 


Buka

Kada je buka u pitanju, nemamo zamerki. Uređaj se hladi aktivnim kulerom, koji je u nezahtevnom režimu rada je skoro sasvim nečujan. Izmereni nivo buke možete videti na priloženoj slici.
 Baterija

Standardno za ultrabukove, uz UX301 ide ugrađena baterija kojoj se ne može direktno pristupiti. Reč je o 50 Wh Li-Pol bateriji, koja omogućava veoma dobru autonomiju. Tako ASUS ZenBook UX301 može da se podiči autonomijom od oko osam časova, što je dobar rezultat. Nije rekord, ali je sasvim korektno. Ukazali bismo na primedbe da se kod novih Haswell platformi autonomija baterije rapidno skraćuje ako se sa laptopom nešto intenzivno radi. Slično se i ovde dešava. Ukoliko napravu opteretite nečim zahtevnijim, naročito u 3D režimu, a ona radi na bateriji, ne očekujte 4-5 sati autonomije zato što u nezahtevnim okolnostima isporučuje čak 8 sati, već manje od dva sata autonomije.
 

 

 

Zaključak


Zaključak

Model na našem testu nije jedini koji je dostupan iz ove familije u ovom trenutku na domaćem tržištu. Postoji ZenBook Infinity UX301, sa ekranom rezolucije 2560 x 1440 piksela, jačim procesorom i grafikom (Intel Core i7-4558U sa Iris 5100 grafikom i 8 GB RAM memorije, te 256 GB SSD-om. No, to će vas zadovoljstvo koštati više od dve hiljade evra, jer je njegova cena oko 256 hiljada dinara.
 


Varijanta sa našeg testa nudi daleko bolji odnos uloženog i dobijenog, premda svakako oni koji žele najviše mogu da posegnu za skupljom varijantom. No, UX301 fantastično uspeva u jednoj stvari – da ponudi korisnicima raspoloženim da plate skuplje računare prelep proizvod! UX301 je jednostavno to – prelep ultrabuk. Neće se on po mnogo čemu izdvojiti od drugih ultrabukova više kategorije, iako je tačno da je ekran možda najbolji u klasi, iako je tastatura možda najbolja u klasi – to su stvari koje se teže prodaju, odnosno na koje kupci slabije reaguju u odnosu na izuzetno atraktivan dizajn.
 


Stoga ćemo i mi dodeliti priznanje za UX301 ultrabuk. On nije samo lep laptop, već je i veoma sposoban, koristan, kvalitetan. Drugim rečima, njegove pozitivne odlike se ne završavaju samo na estetici, ali smo vrlo uvereni da će upravo po tome biti najprepoznatljiviji u masi drugih ultrabukova. Čak i ako se plašite da vas ne “zavara” prelepa ljubičasta boja, Gorilla Glass 3 staklo demonstrira kako nekada dodaci koji su privlačni imaju itekako i svoju korisnu stranu. Kupcima ovog uređaja unapred čestitamo na tome što će na stolu ispred sebe imati ne samo odličan računar, već i vizuelnu atrakciju.


 


Prednosti:

- Vizuelna atraktivnost
- Gorilla Glass 3
- Odličan ekran
- Kvalitet izrade
- Tastatura
- Dobar nivo performansi (čipovi, SSD...)
- Bogato pakovanje


Nedostaci:

- Tačped je mogao biti bolji
- Puno sjaja, što zahteva puno brisanja


Računar na test ustupio ASUS.

Komentari

0 Dodaj komentar

Test: ASUS Transformer Book T300L

Test: Lenovo Yoga 2 Pro

10104
10105
10106
10107
10108
10109