Greška

Došlo je do greške.

Test: ASUS ZenBook Flip 14 UX461UN (Video)

19.01.2018 09:35 | 2 Mobile
Test: ASUS ZenBook Flip 14 UX461UN (Video)

Najtanji hibridni 2-u-1 uređaj sa diskretnom grafikom - sintagma je kojom ASUS opisuje svoju najnoviju kreaciju. Postoji mnogo načina na koje ga možemo opisati, a svaki bi sadržao superlative. Reč je o besprekorno izrađenom hibridu kome se ekran može zarotirati do 360 stepeni, sa osmom generacijom mobilnih Intel Core čipova, a tu je i Nvidia MX150 diskretna grafika. Deluje idealno, zar ne?

Ukoliko pogledamo evoluciju računara kompanije ASUS, ne možemo ostati nezadivljeni. Njihovi laptopovi su fenomenalno osmišljeni i veoma kvalitetni, ali posebno impresionira što iz generacije u generaciju praktično nemaju slabih tačaka i omaški, iako se puno radi i eksperimentiše. Uostalom, ASUS je praktični izmislio kategoriju hibridnih uređaja, doduše sa laptopovima kojima se ekran mogao odvojiti od tastature fizički i na taj način pretvoriti u tablet. Sada imamo nešto drugačiji koncept koji je u međuvremenu manje-više zadominirao tržištem.

 

Na test smo dobili dva uređaja. Oba izgledaju neverovatno lepo, sa čistim, velikim metalnim površinama. Razlike su minimalne i tiču se boje poklopca (svetlija, odnosno tamnija nijansa metalik sive, premda svetlija kao da ima i nijanse zlatne), modela procesora i prisustva diskretne Nvidia MX150 grafike, budući da se jedan model oslanja isključivo na “integrušu”, a drugi na Nvidia grafiku. Naravno, nas najviše zanima koliko može jedan ovakav laptop kada ga koristite kao pravog pravcatog univerzalca.


Uređaj na testu

Oba laptopa su nam stigla u formi semplova. Nažalost, nemamo prodajnu kutiju, niti znamo njen sadržaj. Ipak, koliko smo mogli da vidimo na promotivnim materijalima, trebalo bi da pored standardne opreme bude dostupna i olovka. Nažalost, mi je nismo imali na raspolaganju da je isprobamo, ali smo ubeđeni da će i taj deo funkcionisati odlično, jer nema razloga daw tako ne bude.

asus_zenbook_flip14_1_s.jpg

Sama izrada laptopa je jednostavno izuzetna! Nema sumnje da će Flip 14 ostaviti utisak na svakoga ko ga bude video uživo. Svim površinama dominira besprekoran metal, a naročito impresionira poklopac gde se od logotipa kompanije ASUS prema ivicama prostiru diskretni koncentrični krugovi. Kada je ZenBook blizu nekog izvora svetla, dve duguljaste povšine se jave kao odbljesak i kako menjate ugao, i oni menjaju svoj položaj. Jednostavno, upadljivo, elegantno i sa merom.

Na prednjem delu nailazimo na isečak ispod ekranskog podnožja, tako da je koriniku lakše da uhvati i otvori ekran kada je isti zaklopljen. Zaista odlično rešenje koje pokazuje da je ASUS mislio na mnoge sitnice. Kada smo kod ekrana, on se drži na dve šarke. Zanimljivo je da je prilikom otvaranja ekrana potrebna minimalna sila, što je odlično rešenje. ASUS ove šarke naziva ErgoLift, i testira ih na 20 hiljada ciklusa otvaranja i zatvaranja, što dodatno garantuje visok kvalitet.

U unutrašnjosti zatičemo manje-više standardnu priču. Ekran je oivičen crnim površinama. Nasloni za dlanove i površine oko tastature su slični spoljnom delu, to jest izrađeni su od brušenog aluminijuma. Tačped je velike površine, što uvek pozdravljamo. Pri desnom boku zatičemo logo Harman Kardon, iz čega postaje jasno ko potpisuje zvučnike ovog računara. Takođe, istakli bismo male izbočine na samim ivicama i prema napred, koje trebaju da dodatno umekšavaju prijanjanje ekrana prilikom zatvaranja/poklapanja laptopa.

Sve u svemu, ASUS ZenBook Flip 14 je vrhunski izrađen uređaj. Od ove kompanije nismo ni očekivali manje, ali svaki put kada se sretnemo sa besprekorno osmišljenim prenosnim računarom želimo da to vrlo jasno istaknemo. Ovo je upravo takav slučaj...

Hardver

Još jedna stvar po kojoj je ZenBook Flip 14 poseban jeste što je to prvi uređaj koji dolazi na naš test sa osmom generacijom Intel Core procesora. Da li je reč o samo još jednom osvežavanju sa minimalnim ubrzanjima? Ne baš. Naime, ovaj put zatičemo najveće pomake u pogledu performansi u proteklih nekoliko godina, i drago nam je što je tako.

 

Konkretno, Flip 14 koristi Intel Core i5-8250U procesor. Najveća i najznačajnija vest za ultrabuk procesore nove generacije jeste što konačno Core i5 i Core i7 modeli više nisu dvojezgarni, već se sada radi o pravim četvorojezgarnim procesorima! Osma generacija se vodi kao Kaby Lake Refresh, i njihova termalna disipacija je i dalje deklarisana na 15 W.


Specifikacije
 • Proizvođač Asus
 • Model ZenBook Flip 14 UX461UN
 • Procesor Intel Core i5-8250U, 1.6 GHz (Turbo 3.4 GHz)
 • RAM memorija 8 GB
 • Tip memorije DDR4
 • Skladište Sandisk SSD 512 GB
 • Dijagonala ekrana 14 in
 • Rezolucija ekrana 1920 x 1080
 • Tip ekrana LED-backlit Full HD IPS, touchscreen
 • Grafika Intel HD 620

  Nvidia GeForce MX150
 • Portovi 1x USB 3.1 gen 1 USB-C port (Data transfer only)
  2x Type A USB 3.1 Gen 1
  1x HDMI
  1 x Micro SD Card reader
  1x Comboaudio jack
 • Web kamera HD web kamera
 • WiFi 802.11 b/g/n/ac
 • Bluetooth Da
 • Dimenzije 327 x 226 x 13.9 mm
 • Masa 1.5 kg
 • Baterija 57Wh li-pol
 • Operativni sistem Windows 10

 

CPU nominalno radi na 1.6 GHz. U slučaju potrebe, radni takt se može podići na čak 3.4 GHz! To je ogroman raspon i nadamo se da će mnogi proizvođači poći stopama kompanije ASUS i obezbediti adekvatne kulere. Kada se tako dramatično uveća takt u zahtevnijim scenarijima, neminovno je i značajno veće zagrevanje. Osim toga, ukoliko se stavi neadekvatan kuler, moglo bi doći do narušavanja kulture rada pošto taj kuler ne bi bio u stanju da se izbori sa termalnim zahtevima. No, dosta teoretisanja. Ovde to ne zatičemo, već sve radi kako treba!

Procesor je izrađen u 14-nanometarskoj proizvodnoj tehnologiji. . Potrošnja je deklarisana na 15 W, s tim što Intel omogućava “rekonfigurisanje” procesora i potrošnje, pa je tako “TDP-up” deklarisan na 25 W, a “TDP-down” na 7,5 W. Najzad, tu je i podrška za Hyperthreading, odnosno do osam simultanih threadova. Prisutno je 6 MB keš memorije. Da, ovo je definitivno ogroman pomak u segmentu ultrabukova i 2-u-1 računara!

 

Šta sa grafikom? Kada je integrisana grafika u pitanju, zatičemo poznati Intel HD 620 čip koji je upotrebljiv za osnovne primene. No, u konkretnom laptopu imamo Nvidia MX150 grafiku. Reč je o novom mobilnom grafičkom čipu. O njemu smo već pisali budući da smo se sa njim susreli u jednom mejnstrim računaru koji smo nedavno testirali. Najkraće rečeno, radi se o mobilnoj grafici koja pruža performanse u nivou GTX 950M modela sa DDR3 memorijom. No, to postiže na značajno drugačiji način. MX150 je, najjednostavnije rečeno, “nabrijana” do maksimuma. Ima visoke radne taktove od 1227 MHz za GPU i 6008 MHz za 2 GB GDDR5 memorije, sa povišenim boost taktom za GPU od čak 1468 MHz, što je prilično impresivno za mobilni GPU.

Sa druge strane, grafika je ukroćena uskom memorijskom magistralom od samo 64 bita (naspram 128-bitne GTX 950M) i manjim brojem CUDA procesora 384 naspram 640. Krajnji efekat je stoga sledeći: u igrama koje su manje zahtevne u pogledu složenosti obrade MX150 će imati vrlo blagu prednost, dok će u zahtevnijim naslovima sa kompleksnom geometrijom i proračunavanjima blagu prednost imati GTX 950 – ali svakako će performanse biti približno podjednake. Sa druge strane, MX150 ima daleko manju potrošnju od GTX 950 i ona iznosi svega 30 W, tako da je to od velikog značaja u domenu prenosnih računara. Opisano posebno dolazi do izražaja jer je sada moguća relativno bezbolna implementacija u hibridne uređaje, što je sjajna stvar, budući da zaista pospešuje univerzalnu upotrebljivost ovakve mašine.

 

Laptop koristi 8 GB DDR4-2133 LP memorije. Kada je skladišni prostor u pitanju, radi se o SSD-u sa NVMe podrškom, što je odlična vest, ali i logičan izbor budući da je reč o računaru koji se pomera, obrće, nosi u ruci. Kapacitet iznosi 512 GB u našem slučaju. No, i kada je reč o memoriji i kada je reč o skladišnom prostoru, na raspolaganju će biti nekoliko varijanti kada se hibrid bude pojavio u prodaji.

Uređaj ima masu od 1.5 kilograma, što je zaista odlično dostignuće kada imamo u vidu da je ovo 14-inčni laptop. Najzad, isporučuje se sa Windows 10 operativnim sistemom. Biće dostupne i Pro i Home varijante, što je uvek dobro videti, pošto će i kućni i profesionalni korisnici moći da iskuse sve pogodnosti novog operativnog sistema.


Konektori

Kompletan spisak konektora možete videti u priloženoj tabeli. Ipak, važno je znati kakav je raspored na samom uređaju. ASUS je sve pozicionirao na bokovima uređaja. Sa donje strane se jedino mogu naći zvučnici, postavljeni bočno blizu prednjih ivica. Takođe, obzirom da se Flip 14 može koristiti i kao tablet, taster za paljenje računara / ekrana je postavljen na boku, baš kao i tasteri za pojačavanje zvuka. Ovi tasteri su postavljeni na levom boku, dok na desnom boku pri prednjoj strani nema ničega, što je dobro jer je to mesto gde će desnoruki korisnici postavljati miša.

 

Levo se, osim pomenutih tastera, nalaze još punokrvni USB 3.1 port, indikator baterije i veliki otvor za hlađenje. Na desnoj strani zatičemo još jedan USB 3.1 port standardne veličine, ali i jedan USB-C port. Takođe, tu su i HDMI izlaz, konektor za strujni adapter, kombo audio priključak, te čitač microSD kartica. Imajući u vidu namenu, svrhu i dizajn računara, konektora je sasvim dovoljno i dobro su raspoređeni.

Testovi

Direktno smo sučelili ZenBook Flip 14 sa Lenovo Yoga 720 hibridom. Reč je o računarima sličnog koncepta, ali se Yoga mogla pohvaliti “punokrvnim” procesorom i platformom, odnosno prisustvom ipak nešto snažnije grafike. Naravno, ove rezultate shvatite uslovno, jer je ipak ASUS kreirao manji računar pogodniji za prenošenje. Evo i konkretnih rezultata koje ostvarujemo u praksi...

 

Baterija ( Trajanje baterije )
Minuti (više je bolje)
ZenBook Flip 14 UX461UN
IdeaPad Yoga 720
120 220 440 660 1000
Autonomija baterije u minutima
Cinebench 11.5 ( OpenGL )
fps (više je bolje)
ZenBook Flip 14 UX461UN
IdeaPad Yoga 720
5 37 73 110 150
OpenGL test Cinebench 11.5 aplikacije
Cinebench 11.5 ( CPU )
poena (više je bolje)
ZenBook Flip 14 UX461UN
IdeaPad Yoga 720
1 6 12 18 25
CPU rendering test Cinebench 11.5 aplikacije
Nuclearus MultiCore ( Nuclear )
Poena (više je bolje)
ZenBook Flip 14 UX461UN
IdeaPad Yoga 720
5000 8750 17500 26250 40000
Broj poena koji se ostvaruju u seriji kompleksnih testova na relaciji CPU-čipset-memorija
wPrime ( 32M )
sekundi (manje je bolje)
ZenBook Flip 14 UX461UN
IdeaPad Yoga 720
5 13 25 38 55
Broj sekundi za koje se odradi kalkulisanje kvadratnog korena putem rekurzivne Njutnove metode
HD Tune ( Transfer )
MB/s (više je bolje)
ZenBook Flip 14 UX461UN
IdeaPad Yoga 720
35 792 1583 2375 3200
Brzina transfera diska
Resident Evil 5 ( 1366 x 768, High )
fps (više je bolje)
ZenBook Flip 14 UX461UN
IdeaPad Yoga 720
10 98 195 293 400
Broj frejmova u sekundi koji se ostvaruje u igri Resident Evil 5
Unigine ( Heaven Benchmark )
broj poena (više je bolje)
ZenBook Flip 14 UX461UN
IdeaPad Yoga 720
100 2025 4050 6075 8200
Broj poena u 3D testu Unigine Heaven
PCMark 8 ( PCMark 8 Accelerated )
Poeni
ZenBook Flip 14 UX461UN
IdeaPad Yoga 720
0 2500 5000 7500 10000
Broj poena (više je bolje)
3D Mark ( Fire Strike )
Poeni
ZenBook Flip 14 UX461UN
IdeaPad Yoga 720
200 6200 12400 18600 25000
Broj poena (više je bolje)

 

Utisci

Malo je reći da smo veoma zadovoljni novim hardverom. Već smo spominjali dobitke, koji u realnosti idu oko 20 do 30% u zahtevnijim scenarijima. Zaista, novi hardver itekako pomaže da se ostvari i dostigne novi nivo performansi, te na taj način ZenBook Flip 14 uspeva da odmakne od standardnih rivala. Tu je 8 GB sistemske memorije, kao i veoma brz SSD, što rezultuje glatkim odzivom sistema.

 

Stvari postaju još bolje kada uračunamo i prisustvo diskretne grafike. Sa MX150, možete sasvim komotno igrati manje zahtevne igre, ali i koristiti ga u neke multimedijalne svrhe, pa čak i za ubrzavanje proračunavanja u nekim profesionalnim aplikacijama sa CUDA podrškom. Iako ne treba očekivati čuda, MX150 će sasvim rado odgovoriti na potrebe ove vrste. Nije naročito snažan, ali je sasvim dovoljan da utisak o upotrebljivosti čitavog računara dodatno podigne, dajući mu određenu notu svestranosti.

ux461skrin2_s.jpg

Uređaj je veoma upotrebljiv u svim režimima rada. U suštini, modeli kojima se ekrani obrću za 360 stepeni se koriste u četiri moda - kao regularni notebook, zatim kao tablet, ali i u dva međumoda. To su Tent, kada se ekran obrne za više od 270 stepeni tako da donje ivice prednjih strana postanu oslonac, odnosno Presentation, gde se uređaj osloni na tastaturu, a ekran zarotira tako da zapravo deo sa tastaturom služi kao oslonac tabletu, pa tada može da ga koristi i više osoba. U svim režimima rada UX461UN funkcioniše besprekorno.

ux461skrin3_s.jpg

ASUS uz svoj računar isporučuje dosta softverskih dodataka. Najpre, tu je Windows Ink podrška sa (očekivanom) olovkom, pa je sasvim logično što na računaru zatičemo SketchBook aplikaciju. Preinstaliran je i Microsoft Office, ali ne samo on, već dosta toga od kompanije Microsoft, uključujući tu i Minecraft. Tu je i dosta ASUS softverskih dodataka. Oni pomažu kontrolisanju određenih aspekata računara, kao recimo Battery Health Charging, kojim možete da podešavate punjenje baterije, ili pak Splendid video softver kojim možete da optimizujete prikaz ekrana za određene potrebe. Sonic Master Audio će vam pomoći da izvučete maksimum iz ugrađenih Harman/Kardon zvučnika i možemo reći da je i po tom pitanju Flip 14 primetno iznad proseka svoje klase.


Ekran

Računar stiže sa Full HD ekranom IPS tipa. Ovo je fantastičan ekran, sa visokim vrednostima osvetljenja. Kontrast je takođe odličan, i podešen na oko 1000:1, što znači da je ekran jasan, živahan i vidljiv iz raznih uglova i pri raznim vrednostima osvetljenja pozadine. Sve u svemu, rekli bismo da je ASUS napravio odličan posao po ovom pitanju.

ekran_flip14.jpg

Naravno, obzirom da je reč o ekranu osetljivom na dodir, omogućeno je i korišćenje putem dodira, što će mnogi korisnici pozdraviti, a već smo spominjali i olovku, kao i softver kojim možete podešavati razne aspekte ekrana. Deklarativno, on podržava prikaz 100% sRGB opsega boja, odnosno 72% NTSC opsega. Uglovi gledanja iznose 178 stepeni.


Tastatura, tačped

Tasteri su pune veličine, što znači da nema nikakvih kompromisa sa dimenzijama. Naravno, kao i kod drugih četrnaestica, nema numeričkog dela tastature. Čiklet tastatura ZenBook Flip 14 modela je odlično odmerena, sa dubinom hoda tastera od 1.4 milimetra, što u praksi rezultuje veoma udobnim iskustvom u kuckanju. Tu je i pozadinsko osvetljenje bele boje, čiji se intenzitet može podešavati.

Tačped je velike površine, funkcioniše kao klikped i oivičen je srebrnastom lajsnom koja se presijava, dajući uređaju dodatnu notu elegancije. Podržava mnoštvo multitač komandi, reaguje odlično na pritisak, a tu je i podrška za nove Windows 10 funkcije. Treba istaći da podržava gestove sa upotrebom do četiri prsta, ali i upotrebu olovke zarad prepoznavanja rukopisa! Opet, pošto nismo dobili olovku uz uređaj, to nismo mogli direktno da isprobamo, ali u finalnoj verziji i u punom pakovanju bi trebalo da se nađe mesto i za olovku.


Buka

Što se buke tiče, nećete imati nikakvih problema. ASUS nikada nije bio problematičan po tom pitanju, pa što bi sada počinjali? Čisto da odagnamo tu sumnju zbog eventualnog skoka u performansama i slično. Sve radi tiho i mirno, kuler se ubrza u razumnoj meri kada se laptop optereti, ali sve protiče u najboljem redu.

buka_flip14.jpg


Zagrevanje

Zagrevanje je na očekivanom nivou za ovakav laptop. Uz adekvatno provetravanje i upotrebu, ne vidimo razloga da imate bilo kakvih problema. Prosto, laptop obavlja posao sasvim dobro i po tom kriterijumu.

temp_min_flip14.jpg

temp_max_flip14.jpg


Baterija


Najzad, stižemo do možda i najboljeg dela ovog uređaja. ASUS obećava čak 13 sati rada na bateriju, a mi smo izmerili 11 sati i 40 minuta - ravno 700 minuta, i to bez aktiviranja nekih posebnih režima uštede. Sjajno! Naravno, nivo baterije uvek zavisi od stepena i tipa opterećenja, ali sasvim je realno da ćete imati odlično iskustvo po ovom pitanju, pošto ćete bez problema prebacivati i puno radno vreme.

ux461skrin1_s.jpg

To nije sve. Litijum-polimerska baterija ovog ZenBook računara kapaciteta kapaciteta 57 Wh ima još poneki trik u rukavu. Naime, uz uređaj se isporučuje specijalan adapter sa podrškom za brzo punjenje. On je u stanju da napuni bateriju do čak 60% za samo 50 minuta. Takođe, za svega 10 minuta će se baterija dopuniti za 13 odsto. Kada to prevedete u sate rada koji su omogućeni sa baterijom koja toliko dugo traje, dobijete situaciju da sa veoma kratkim punjenjem možete da dobijete još sat-dva rada. Odlično!

 

Zaključak

Kada razmislimo o ovom uređaju, dolazimo u problem - vrlo je teško pronaći objektivne mane i slabosti. Zaista, osim same činjenice da je uređaj relativno skup za srpske prilike (što opet nije problem njega, već naših platežnih sposobnosti), ne vidimo šta je to što bismo mogli pripisati kao manu. Recimo da je malo teže koristiti ga u formi tableta što je sasvim logično zbog dimenzija i težine od 1.5 kilograma, te da će biti višpe korišćen u svojoj laptop formi ili nekom drugom režimu rada. Šta dodati na to? Zaista, nemamo nikakvih naročitih objektivnih zamerki. Moglo bi se možda tražiti da ekran bude još više rezolucije (ali čemu?), priželjkivati novi Core i7 umesto Core i5 (zašto?), ili možda želeti Thunderbolt port, ali sve to bi zaista bila ozbiljna mentalna gimnastika.

 

Sa druge strane, mnoštvo je stvari koje impresioniraju i koje su na zaista visokom nivou kada je ovaj računar u pitanju. U tom domenu, pohvale same naviru. Odličan je pomak koji je u hardverskom smislu omogućio prelazak na Core 8000 seriju procesora. Hardverski, ZenBook Flip 14 je odlično odmeren! Tu su brz SSD i dovoljno memorije, a imate i diskretnu grafiku koja je sasvim upotrebljiva, što je retkost u klasi hibridnih računara. Da li uopšte trebamo da trošimo vreme na pohvale izradi, dizajnu, sveopštem utisku o kvalitetu?

award_flip14_s.jpg

Sve u svemu, UX461UN se opasno približio pojmu savršenog. Reč je o univerzalno upotrebljivom i svestranom računaru, koji će po praktično svim pitanjima zadovoljiti svog vlasnika. Naš utisak je izuzetno pozitivan i stoga ASUS ZenBook Flip 14 UX461UN od nas dobija zasluženo priznanje! Ukoliko vam je potreban hibridni računar, obavezno na najuži spisak stavite ovaj model.

 

Prednosti:

- Vrhunska izrada i dizajn
- Hardverska platforma i pomak koji nova generacija Intel mobilne platforme donosi
- GeForce MX150 grafika
- Svestran računar upotrebljiv u brojnim scenarijima
- Fantastična autonomija i opcije brzog punjenja
- Tastatura, tačped, kontrola dodirom


Nedostaci:


- Bez posebnih nedostataka
- (Uslovno) Nešto viša cena za naše uslove


Računar na test ustupio Asus.

 

Dunavski bik Neregistrovan korisnik
Da li je greška u HDD Tune testu ili je stvarno tolika razlika u korist Lenovo računara?

Test: Acer Predator Helios 300

Test: Lenovo ThinkPad E580 (Video)

10104
10105
10106
10107
10108
10109