Greška

Došlo je do greške.

Test: ASUS Zenbook Flip 13 UX362 (Video)

09.04.2019 14:00 | 0 Mobile
Test: ASUS Zenbook Flip 13 UX362 (Video)

Svaki put kada pomislimo da nije moguće da se iznova iznenadimo novim elegantnim i tankim računarom, kada postanemo mišljenja da je tu ipak manje-više sve rečeno, ASUS uspe da nas iznenadi. Ovaj put na testu imamo najtanji 13,3-inčni hibridni računar na svetu! Stiže u sklopu, sasvim logično, Zenbook Flip familije. Koliko je u stanju da pruži?

Hibridni računari su dosta teški za procenjivanje, jer njihova upotrebljivost biva dokazana vremenom, pre nego testom ili nekom udarnom karakteristikom. S obzirom da ponajviše zavise od iskustva samog korisnika, jasno je da mu moraju biti što upotrebljiviji u raznim režimima korišćenja. Zenbook Flip 13 je takođe takav model.

 

Spada u grupu hibrida sa ekranom koji se može rotirati za do 360 stepeni. U zavisnosti od ugla pod kojim je ekran postavljen u odnosu na bazu, imamo laptop i tablet režime, ali i tent i presentation režime, kada je uređaj ekrana otvorenog za preko 90 stepeni i postavljen na svoje ivice (tent, praktično u obliku šatora) ili na svoju bazu (presentation, budući da se samo ekran odiže od tla). I to je samo početak priče, imajući u vidu da je ASUS nekako uspeo da praktično sve što je ostvario postigne zadržavajući eleganciju, stil i mogućnosti regularnog laptopa, uključujući tu i ultra-tanke ivice (NanoEdge) oko ekrana i još štošta.


Uređaj

ASUS-ov laptop stiže u regularnom pakovanju, u kome se nalaze laptop i strujni ispravljač. Veoma koristan dodatak za svakodnevnu upotrebu je futrola za nošenje. Tu je još jedna stavka, koja mnogima može biti ekstremno korisna – olovka. O njoj ćemo više govoriti u utiscima. S druge strane, nema konvertora bilo kog tipa, što je u slučaju ovog laptopa prilično neophodno, a to ćete shvatiti kada budemo govorili o portovima i konektorima, što je kod UX362 malo komplikovanija priča nego inače.


asus_zbf302_1_s.jpg


Proizvođač je uspeo da zadrži fantastična dizajnerska rešenja sa drugih skorašnjih Zenbook uređaja. Računar je stigao u prelepoj teget boji. Pored nje, prisutni su brojni metalik detalji, poput lajsne na bokovima, ASUS logotipa na poklopcu i slično. Sugestija je jasna već na prvi pogled – ovo je klasa! Na poklopcui je utisak pojačan koncentričnim krugovima koji kao da izviru iz ASUS logotipa, potvrđujući dugovečnost Seashell dizajna koji je tajvanski proizvođač još davno, davno usvojio za svoje ultra-prenosive mobilne uređaje.Nije sve u dizajnu - ima nešto i u izradi. Naime, ZenBook Flip 13 je izrađen u skladu sa najvišim standardima i zahtevima vojne industrije. Tako ovaj hibrid podržava MIL-STD-810G vojne standarde izdržljivosti i pouzdanosti, a sam uređaj je podvrgnut seriji rigoroznih testova koji podrazumevaju funkcionisanje na ekstremnim visinama, u ekstremnim temperaturama i pri ogromnoj količini vlažnosti.

 


 

Na prednjoj strani se nalazi udubljenje koje olakšava podizanje poklopca, lepo i funkcionalno rešeno. NanoEdge displej ovde utoliko više impresionira ukoliko znamo da je reč o modelu sa ekranom osetljivim na dodir, samim tim neizbežno i nešto veće debljine, za koji je bilo potrebno prilagoditi dizajn, makar donekle. Utisak je fenomenalan i zaista moramo reći da ekran oduševljava, baš kao i kod ranijih Zenbook modela koje smo probali. ASUS sa ponosom ističe da je postignut procenat pokrivenosti prednje strane ekrnaom od čak 90%, dok su ivice debele svega 3,5 milimetara. I druge odlične stavke su tu. Laptop se pored ultra-tankih ivica i fascinantnog ekrana može ponositi i ErgoLift šarkama. One su dizajnirane tako da kada otvorite ekran podignu donji deo laptopa na nagib do 3 stepena. Na ovaj način se dodatno pomaže i unapređuje ergonomija, što može puno značiti osobama koje puno kuckaju, ili koje eventualno žele da koriste ovaj laptop u poslovne svrhe.Takođe, laptop ima dve kamere. ASUS se ponosi novom, ultratankom web kamerom sa podrškom za IR (infracrveno) prepoznavanje lica, koje treba da pomaže i prilikom logovanja na računar. Druga kamera je novitet i, rekli bismo, raritet. Smeštena je levo od tastature i reč je o kameri spremnoj za AR (Augmented Reality). Zbog svoje pozicije, ona može biti korišćena samo u tablet i tent modovima.Debljina od svega 16,9 milimetara i težina od 1,3 kilograma su više nego prihvatljivi, pa tako ovaj hibridni uređaj lako možemo svrstati u kategoriju ultra-prenosivih. Posebno je važno da to što stalno dodirujete ekran osetljiv na dodir utiče na bližu intimizaciju sa računarom u odnosu na standardne ultrabuk i laptop računare, i takvi korisnici u daleko većoj meri primećuju razne karakteristike i dizajn uređaja, budući da ih stalno obrću i prevrću po rukama. Imamo li na umu odličnu bateriju, definitivno je jasno da je ASUS napravio sjajan i zaokružen uređaj. No, dok to ustvrdimo, imamo još dosta toga da pređemo.

Hardver

Hardver

Slično kao i kod Zenbook 14 modela, i Zenbook Flip 13 je dobio fantastične komponente u malom i kompaktnom kućištu. Uređaj se može podičiti sjajnim hardverom – praktično identičnim onim koji smo sreli kod UX433 modela koji smo nedavno testirali, uključujući  mobilne Core i7 procesore, odličan NVMe SSD, s tom razlikom što se ovde ipak nije našlo mesta za ugradnju diskretne grafike.U laptopu zatičemo Intel Core i7 procesor najnovije generacije, koja nosi kodnu oznaku Whiskey Lake. Reč je o četvorojezgarnom Core i7-8565U procesoru, 14-nanometarskom mobilnom procesoru koji ima veoma širok raspon radnih taktova u zavisnosti od opterećenja. Bazna frekvencija je postavljena na 1,8 GHz, ali u slučaju potrebe može ići do čak 4,6 GHz! Procesor podržava Hyperthreading, pa može da izvršava do 8 thread-ova istovremeno. Raspolaže sa 8 MB keš memorije, a njegov TDP je deklarisan na 15 W.


Specifikacije
 • Proizvođač Asus
 • Model ZenBook 13 Flip UX362F
 • Procesor Intel Core i7-8565U, 1,8 - 4,6 GHz
 • Klasa procesora Core i7
 • RAM memorija 16 GB
 • Tip memorije LPDDR3 1866
 • Skladište NVMe Samsung 512 GB SSD
 • Dijagonala ekrana 13.3 in
 • Rezolucija ekrana 1920 x 1080
 • Tip ekrana IPS Anti-Glare Wide View
 • Grafika Intel HD 620
 • Portovi 1 x USB 2.0
  1 x USB3.1 Type A (Gen1)
  1 x USB3.1 Type C (Gen 2)
  1 x Headphone-out & Audio-in Combo Jack
  1 x HDMI
  1 x čitač kartica
 • Web kamera 3D IR webcam
 • LAN Ne
 • WiFi 802.11 b/g/n/ac
 • Bluetooth Da
 • Dimenzije 319 x 199 x 15.9 mm
 • Masa 1.09 kg
 • Baterija 50WHrs, 3-cell Li-ion
 • Operativni sistem Windows 10 Professional (64bit)
 • Dodatno Harmon / Kardon audio, Virtual NumPad


UX362F koristi integrisani Intel HD 620. Naravno, kao i kod drugih “integruša” sa kojima stižu slični računari, ni ova nije naročito interesantna, niti snažna sa radnim taktom od 1,15 GHz. Međutim, jeste štedljiva! U slučajevima kada nije neophodno da radi diskretna grafika, sasvim će fino poslužiti, a uz to biti milostiva prema bateriji.

Za multimedijalno uživanje korisnici mogu biti mirni, budući da je audio sistem sertifikovao poznati brend Harman Kardon. Osim ovih audio specijalista, ASUS je implementirao svoj skup Sonic Master tehnologija, a dva zvučnika ovog računara se mogu podičiti i dvokanalnim pametnim pojačivačem. Korisnici mogu u nekoliko lakih koraka optimizovati zvuk koji UX362 pruža.Model koji smo dobili je praktično top varijanta, pa je stizao sa upravo takvom konfiguracijom memorije i skladišta. Naime,  stiže sa čak 16 GB LPDDR3 memorije, kao i sa SSD-om kapaciteta čak 512 GB! Više nego dovoljno za moderan laptop, a rekli bismo, i više nego što se očekuje od računara ovako malih dimenzija, iako znamo da dimenzije nemaju puno veze sa kapacitetima memorije i diska. Kako bilo, brzi NVMe SSD itekako pozitivno doprinosi sveukupnom radu uređaja, ali o tome nešto kasnije. Za sada konstatujemo da je SSD kreirao Samsung.

WiFi Dual band i Bluetooth 5.0 su podržani, dok zbog debljine uređaja nije bilo mesta za LAN port, ali ni za neke druge portove, o čemu ćemo pisati direktno ispod ovog pasusa. Za kraj, recimo da Zenbook Flip 13 dolazi sa Windows 10 Pro operativnim sistemom.Konektori

Konektori su veoma čudna stavka na koju trebate da obratite pažnju. Postoje dve varijante računara koji vam danas predstavljamo, koje nose identičnu oznaku. Model na našem testu NIJE imao standardne USB i HDMI portove, koji su prisutni na alternativnom modelu. Naš računar je imao samo dva USB-C 3.1 Gen1 porta, zatim jedan audio combo port, te priključak za strujni adapter.Dakle, ništa od HDMI izlaza, ništa od standardnih USB portova. Što nas vraća na uvod, gde sada dolazi do izražaja stavka da se računar ne isporučuje sa bilo kakvim konvertorom. To može biti dosta problematično po kompatibilnost i sposobnost računara da se povezuje sa drugim uređajima. Stoga na to treba obratiti pažnju i dobro se raspitati o kojoj se varijanti uređaja radi.


 

Testovi

Kako bismo stekli što bolji uvid, uporedili smo ZenBook Flip 13 UX362 sa nedavno testiranim ZenBook 14 UX433 ultrabukom. Reč je o veoma sličnim računarima, s tom razlikom što UX433 stiže sa Nvidia GeForce MX 150 grafikom, koja ga, sasvim logično, favorizuje kada su grafički testovi u pitanju. No, tim je možda interesantnije videti kako se računari ponašaju jedan naspram drugom. Šta nam kažu grafikoni?


Baterija ( Trajanje baterije )
Minuti (više je bolje)
ZenBook 14 UX433
ZenBook 13 Flip UX362F
120 220 440 660 1000
Autonomija baterije u minutima
Cinebench 11.5 ( OpenGL )
fps (više je bolje)
ZenBook 14 UX433
ZenBook 13 Flip UX362F
5 37 73 110 150
OpenGL test Cinebench 11.5 aplikacije
Cinebench 11.5 ( CPU )
poena (više je bolje)
ZenBook 14 UX433
ZenBook 13 Flip UX362F
1 6 12 18 25
CPU rendering test Cinebench 11.5 aplikacije
Nuclearus MultiCore ( Nuclear )
Poena (više je bolje)
ZenBook 14 UX433
ZenBook 13 Flip UX362F
5000 8750 17500 26250 40000
Broj poena koji se ostvaruju u seriji kompleksnih testova na relaciji CPU-čipset-memorija
wPrime ( 32M )
sekundi (manje je bolje)
ZenBook 14 UX433
ZenBook 13 Flip UX362F
5 13 25 38 55
Broj sekundi za koje se odradi kalkulisanje kvadratnog korena putem rekurzivne Njutnove metode
HD Tune ( Transfer )
MB/s (više je bolje)
ZenBook 14 UX433
ZenBook 13 Flip UX362F
35 792 1583 2375 3200
Brzina transfera diska
Resident Evil 5 ( 1366 x 768, High )
fps (više je bolje)
ZenBook 14 UX433
ZenBook 13 Flip UX362F
10 98 195 293 400
Broj frejmova u sekundi koji se ostvaruje u igri Resident Evil 5
Unigine ( Heaven Benchmark )
broj poena (više je bolje)
ZenBook 14 UX433
ZenBook 13 Flip UX362F
100 2025 4050 6075 8200
Broj poena u 3D testu Unigine Heaven
PCMark 8 ( PCMark 8 Accelerated )
Poeni
ZenBook 14 UX433
ZenBook 13 Flip UX362F
0 2500 5000 7500 10000
Broj poena (više je bolje)
3D Mark ( Fire Strike )
Poeni
ZenBook 14 UX433
ZenBook 13 Flip UX362F
200 6200 12400 18600 25000
Broj poena (više je bolje)

Utisci

Veoma je važno kod hibridnih računara kako se ponašaju u različitim režimima rada i kakav utisak ostavljaju. Mišljenja smo da je ZenBook Flip 13 možda i sam vrh po tom pitanju. Razlog je veoma jednostavan – zbog ultra-tankih ivica oko ekrana, njega je zaista nikad udobnije koristiti u formi laptopa, ali i u drugim formatima tipičnim za hibridni računar. Prosto, imate i vizuelni utisak da je to što držite u rukama tablet kada ga preklopite na taj način, umesto da je reč o nekoj skalameriji koja privremeno obavlja funkciju tableta.Mala masa i dimenzije računara svakako pogoduju korišćenju u različitim režimima. Druga stavka koja je tu važna je šarka. Ispostavlja se da je ErgoLift šarka sasvim dorasla zadatku, i utisci koje je ostavila na nas su veoma pozitivni. Računar čvrsto stoji u svim modovima i pod svim uglovima između baze i ekrana. Istini za volju, nije baš lako duže vremena držati u ruci tablet od 1,3 kilograma dijagonale 13,3 inča, ali to je tipično za sve računare ovog tipa.

Same performanse su – besprekorne, barem za ovakvu vrstu računara. Core procesori za ultramobilno tržitše nisu više toliko slabiji od regularnih verzija, tehnologija izrade je napredovala, a sa njom i izrada kulera i provodnih elemenata, i najzad, poslednja generacija Core procesora je dobila vrlo lep boost performansi. Kada se sve te stvari spoje, dobijamo računar koji zaista nudi mnogo u pogledu performansi.Te performanse su odlične! Sa Core i7 procesorom u Whiskey Lake izdanju, izdašnom količinom memorije, te ultra-brzim NVMe SSD-om, on zaista melje sve pred sobom. Tu i tamo će, u zavisnosti od stepena zagrevanja, doći do snižavanja povišenih radnih taktova, ali to nije ništa neuobičajeno, niti čudnovato. Sa ogromnim rasponom za turbo taktove, sumnjamo da ćete uopšte primećivati da li je takt bustovan na 3,5 ili 4 GHz. Prosto, stvari tako stoje. Tako nećete ni osetiti da zapravo bust na maksimalnih 4,6 GHz traje neznatno.

Priča o zagrevanju je neretko nerazdvojna od kulture rada. Ovde imamo situaciju na koju nismo navikli. Naime, obično se ovakvi računari isporučuju sa kulerima koji u nekom trenutku prelaze u pasivan/bešumni režim. No, Flip 13 ima kuler koji uvek radi. Naravno, na nižim obrtajima je skoro bešuman, dok se više čuje kada se “zaleti” u momentima intenzivnijeg opterećenja, što je sasvim prirodno. Samo primećujemo da nismo zabeležili prelazak u pasivni režim rada.Posledica toga je, logično, da se laptop vrlo malo zagreva. Nijednog trenutka nećete doći u neprijatnu situaciju nitij osećati ogromno zagrevanje na nekom delu, što je posebno važno kod ovakvih računara. Izuzetak bi jedino bila gornja ivica, gde su izduvi za ventilaciju. Utisak tog tipa je izuzetno važan jer se Zenbook Flip 13 intenzivno dodiruje i u tom pogledu nije kao ultrabuk varijante, koje nema razloga pipati, jer niti imaju ekrane osetljive na dodir, niti se njihova forma može transformisati.


Ekran

Ekran je odličan! Naravno, jasno je vidljiv sloj koji obezbeđuje podršku za upravljanje dodirom. Isto tako, neizbežna je određena doza refleksije, koja potiče otuda što su ekrani osetljivi na dodir po svojoj prirodi glossy tipa. Rezolucija je Full HD i na ovoj dijagonali i nije naročito neophodno insistirati na većoj rezoluciji. IPS ekran sa odličnim uglovima gledanja se na sve spomenuto može osloniti na NanoEdge tanke ivice, koje pomažu atraktivnosti računara bez obzira u kom se režimu koristi, jer niko nije imun na ivice debljine svega 3,5 milimetara.Ulazni uređaji

Produktivnost je važna stavka, posebno zbog toga što će mnogi poželeti da koriste ovaj računar u poslovne svrhe. Tastatura je prilično dobra, sa tasterima pune veličine, te dubinom hoda od 1,4 milimetara. Iskreno, voleli bismo da je dubina hoda veća, i samim tim bi kucanje bilo još prijatnije, ali dobro. Gornji red sa F tasterima ima popriličan broj dodatnih funkcija, a prisutna je i funkcija pozadinskog osvetljenja. No, ono što je veliki adut pronalazimo na tačpedu.ZenBook Flip 13 ima zanimljiv adut – pritiskom na dugme smešteno u ćošku tačpeda, tačped se pretvara u – Numberpad. Drugim rečima, ovako možete dobiti brojeve, za koje nije bilo mesta na fizičkoj tastaturi. Istini za volju, ovi tasteri kada se koriste nemaju haptički fidbek ili neku povratnu informaciju, pa će verovatno trebati neko vreme da se naviknete do tog stepena da ne pravite greške u kucanju. Međutim, svakako se radi o korisnom dodatku za sve one koji rade sa brojevima u bilo kom pogledu. Takođe, treba reći da je tačped kao takav – odličan. Pravo je zadovoljstvo raditi na njemu, budući da podržava širok spektar pokreta, multitač komande i slično.Najzad, tu je i u uvodu spomenuta olovka, takođe vrlo atraktivnog dizajna i sa dva tastera. ASUS Pen zaista ima oblik olovke. Ona korisnicima daje mogućnost da ispolje svoju kreativnu stranu, ali isto tako da koriste brojne funkcije Windows Ink tehnologije, za lično zadovoljstvo ili za poslovnu upotrebu. Možete skicirati, bojiti crteže, ali isto tako i podvlačiti važne stvari u dokumentima i to deliti sa kolegama jednostavnim pokretima olovke.


Baterija

ASUS isporučuje laptop sa veoma dobrom troćelijskom baterijom od 50 Wh. U konkretnom slučaju, sa Core i7 procesorom, uspeva da izdrži tik preko 8 sati. Punjač koji ASUS isporučuje u paketu ima posebnu mogućnost u domenu punjenja baterije. Naime, za samo 50 minuta punjenja će dopuniti 60 posto baterije. Kompletno punjenje traje nešto preko dva sata.


 

 

Zaključak

Kada je reč o upotrebljivosti, ASUS je definitivno uspeo da ovlada tom formulom. No, formulu je obogatio dopadljivošću i kvalitetom, u svom stilu. Sa te strane sa Zenbook Flip 13 modelu nema šta zameriti. To ipak ne znači da je uređaj bez mana, iako je zaista verovatno najbliže idealnom hibridnom uređaju od svih modela koje smo do sada testirali.

 

Pre svega, zavrzlama sa konektorima može dosta uticati na korisničko iskustvo. Zatim, objektivan problem je i veoma visoka cena. Jasno nam je zbog čega je tako – konkretan uređaj koristi izuzetan hardver, brz procesor, izrada je odlična, pažnja je posvećena svim detaljima, od audio sistema, preko ekrana do implementacije nekih novih tehnologija. I što je najlepše, sve to dolazi u veoma zgodnom, kompaktnom pakovanju.


award_ux362_s.jpg


Sam računar je lako preporučiti. No, morate biti iskreni prema sebi i odgovoriti na pitanje da li vam je ovakav računar potreban, budući da Zenbook Flip 13 ima određene mogućnosti koje objektivno posmatrano ne trebaju svakome. No, Zenbook je uvek i u svakom izdanju bio računar za probranu publiku. To je i sada. Sa naše strane, laptop nagrađujemo Benchmark Approved priznanjem.


Prednosti:

- Fantastičan dizajn i kvalitet izrade
- Odlične performanse, posebno imajući u vidu format računara
- Izuzetno tanki okviri oko odličnog ekrana
- Odličan ekran
- Vrlo dobri zvučnici za kategoriju
- Veoma upotrebljiv u svim režimima primene


Nedostaci:

- Portovi na testiranom modelu, tj. nedostatak standardnih portova i konektora na koje smo navikli
- Veoma visoka cena


Računar na test ustupio ASUS.

Komentari

0 Dodaj komentar

Test: Acer Predator Triton 500 (Video)

Test: Lenovo Yoga Book C930 (Video)

10104
10105
10106
10107
10108
10109