Greška

Došlo je do greške.

Test: ASUS ZenBook 3 UX390U (Video)

29.06.2017 12:43 | 1 Mobile
Test: ASUS ZenBook 3 UX390U (Video)

ASUS je jedna od kompanija koje su prve prihvatile i promovisale Intelov koncept ultrabook računara. Nekako u današnje vreme sa gomilom hibrida, tankih i lakih 2-u-1 uređaja suviše lako zaboravljamo da je ultrabuk nešto od čega je sve krenulo. Isto tako, zaista treba priznati da korisnici hibridnih računara preko 90 odsto vremena zapravo upotrebljavaju njegovu ultrabuk formu. Da li se formula ultra-tankog laptopa promenila u međuvremenu?

Asus Zenbook 3 UX390U

Filip Majkić

Pitanje je da li se pomenuta formula promenila u suštinskom smislu, ali je svakako unapređena u mnogim parametrima. Procesori su sve bolji u smislu energetske efikasnosti, čipovi su sve brži i u apsolutnom smislu, dok su hardverska unapređenja prisutna u mnogim domenima. Tako recimo SSD-ovi postaju nestvarno brzi, tu je DDR4 memorija, integrisana grafika više nije tako slaba kao što je bila, upotrebljavaju se novi, bolji materijali.

ZenBook linija je odličan dokaz u prilog upravo takve tvrdnje. ZenBook 3 je zaista nestvarno kvalitetan i elegantan uređaj, i to je osnovni utisak kada ga držite pred sobom. Nama je na test došao model UX390U, 12.5-inčni laptop koji zaista pleni svojim izgledom, ali i hardverskim mogućnostima. Pogledajte zbog čega nam se toliko svideo.


Dizajn, konektori

ASUS ZenBook 3 jeste jedan od najelegantnijih uređaja koje možete kupiti. Klasičnog je oblika, a opet vrlo neobičan, možda zbog svoje tamno plave boje koja mu daje određenu notu elegancije. Materijali su prosto – fantastični. Aluminijumska školjka i legura aluminijuma i magnezijuma daju solidnu čvrstinu, ali istovremeno rezultuju vrlo laganim uređajem, tako da ćete ga nositi sa sobom bez ikakvog napora. Isto važi i za neke operacije, poput otvaranja poklopca.

 asus_zenbook_3_ux390u_5_s.jpg

asus_zenbook_3_ux390u_6_s.jpg

Unutrašnjost je podjednako dopadljiva. Tačped je solidne širine, a tastatura ima tastere dobrih dimenzija, premda nešto plići hod samih tastera. U gornji deo tačpeda je ugrađen i skener otisaka prstiju. Ekran je, pak, prevučen tankim slojem Gorilla Glass 4 stakla, dajući dodatnu notu stabilnosti i čvrstine. Sve ovo je posebno značajno ukoliko imamo u vidu da je UX390U težak svega 910 grama!

asus_zenbook_3_ux390u_1_s.jpg 

asus_zenbook_3_ux390u_2_s.jpg

U pakovanju sa kojim se isporučuje zatičemo nekoliko dodataka, osim standardnih prospekata i garancija. Naime, tu je vrlo simpatična torbica za nošenje, koja u stilskom smislu prati ZenBook. Zahvaljujući njoj ćete lako računar nositi sa sobom. Sa druge strane, tu je i USB-C adapter koji sa druge strane izbacuje čak tri različita izlaza – standardni USB, HDMI za video izlaz, kao i još jedan USB-C port. Strujni adapter se povezuje na USB-C. Imajte u vidu samo da se računar ne puni ako strujni adapter vežete na port adaptera iz pakovanja, već punjač morate direktno povezati na USB-C port samog računara.

asus_zenbook_3_ux390u_3_s.jpg 

Što se portova i konektora tiče, sasvim je jasno da se po tom pitanju morao praviti određeni kompromis. Računar ima samo jedan USB-C port, na desnoj strani, skoro pri samom kraju bočne linije. Preko puta, sa leve strane, je audio konektor. To je sve! Otuda će priloženi adapter svakako dobro doći. Naravno, u današnje vreme se mnoštvo konekcija ostvaruje bežičnim putem, ali ovo prosto morate imati u vidu kada kupujete računar...

 

 

krecky Novi član postova: 11
Pohvale za test. Samo da napomenem da vam se potkrala greska u specifikaciji,zapravo naveli ste specifikaciju za lenovo yogu
Kombinacija boja, po meni nije bas najsrecnije odabrana. Mada, kad videh cenu na boju sam u potpunosti zaboravio

Test: Lenovo Legion Y520 (Video)

Test: Lenovo Yoga 910 (Video)

10104
10105
10106
10107
10108
10109