Greška

Došlo je do greške.

Test: Asus Z97-Deluxe WiFi & NFC

03.11.2014 17:51 | 2 Hardver
Test: Asus Z97-Deluxe WiFi & NFC

Često možete da nas čujete kako kukamo o nedostatku dodatne opreme i kod najskupljih modela. Asus nasuprot tome nudi ploču koja ima apsolutno sve što jedan napredni korisnik može da poželi.

Matične ploče zasnovane na Intel Z97 čipsetu koje smo testirali nisu bile preterano dobro opremljene u pogledu dodatne opreme. Čak i bolji modeli su imali relativno kratak spisak opreme. Asus je očigledno želeo da korisnicima koji žele da naprave PC sa svim potrebnim mogućnostima to i omogući kroz Asus Z97-Deluxe WiFi & NFC model.

 award_s_2.JPG

Ova ploča stiže u veoma velikoj kutiji, pa smo prvo pomislili da je reč o X99 modelu. Po navedenim tehnologijama kao što su NFC, Thunderbolt, Wireless punjač i WiFi modul, jasno je da se radi o ploči koja u fokusu ima PC sa ogromnim kućnim i poslovnim mogućnostima, koje su pre gejming i OC tehnologija na listi prioriteta.

 

Otpakivanjem otkrivamo veliki broj knjižica, koje su tu da vas upute u sve opcije ove ploče, posebno što se tiče Thunderbolta, Wireless punjača i NFC modula. Savetujemo vas da ih dobro proučite, jer će ova dokumentacija biti od izuzetne koristi, posebno za one koji se nisu susretali sa ovim dodacima.

 

Broj kablova koji se isporučuju je ogroman. Tu je sve, od gomile SATA kablića, SLI mosta, do DisplayPort, USB 3.0 i drugih kablova koji su potrebni da bi se sve pustilo u rad. Tu je Antena sa magnetom, WiFi modul i još mnogo toga.


NFC i Wireless charger moduli su takođe tu i povezuju se putem USB kablova. Bežični punjač je odličan dodatak ukoliko imate uređaj koji može da ga iskoristi ili dodatak kao što su "leđa" za telefon koja omogućavaju bežično punjenje.

 

Zanimljiv dodatak je i NFC modul koji se povezuje putem USB 3.0 porta, a ima i dva dodatna. Osim što možete da ga stavite na pristupačno mesto i time približite dva USB konektora za fleš diskove i slične uređaje, dobijate i NFC uređaj. Uz njega stiže i jedan NFC tag, pa možete da podesite da samo vi putem NFC taga možete da mu pristupite. Naravno, tu je i niz drugih opcija, a sve je dostupno nakon što instalirate drajver i softver za podešavanje.


Specifikacije
 • Proizvođač Asus
 • Model Z97-DELUXE(NFC & WLC)
 • Platforma Intel
 • Veličina ATX
 • Podnožje LGA 1150
 • Čipset Intel Z97
 • Tip memorije DDR3
 • Broj memorijskih slotova 4 kom.
 • PCI-Express 7 kom.
 • SATA 6Gbps 6 kom.
 • SATA Express 2 kom.
 • M.2 1 kom.
 • USB 2.0 4 kom.
 • USB 3.0 6 kom.
 • LAN 2 kom.
 • Video izlazi HDMI, DisplayPort, Mini DisplayPort
 • Ostali konektori Optički S/PDIF izlaz, ASUS Wi-Fi GO! modul
 • Audio 7.1
 • Audio izlazi 6 kom.

Nastavak

Asusovu standardnu seriju je do sada najčešće crna štampana ploča sa svetlo plavim elementima kao što su slotovi, hladnjaci i sl. Proizvođač je to promenio i sada imamo jako interesantnu kombinaciju bakarno-zlatnih detalja i crne štampane ploče Dok sam "layout" i mogućnosti nisu ništa drugačije od ploča iz elitnih serija, verujemo da je Asus namerno želeo da budu malo manje atraktivne u vizuelnom aspektu.

asus_z97_deluxe_wifi_nfc_002_s.jpg

asus_z97_deluxe_wifi_nfc_003_s.jpg

Ipak, Deluxe model zaista izgleda impresivno kao i bilo koja RoG ili Sabertooth ploča zbog masivne naponske jedinice, ekstremno velikog broja konekcija, slotova i drugih mogućnosti. Kao ploča koja upošljava Intelov Z97 čipset, ploča se zasniva na LGA1150 podnožju što znači da poseduje poršku za Intelove procesore bazirane na Haswell, ali i na nadolazećoj Devil's Canyon arhitekturi.
 

asus_z97_deluxe_wifi_nfc_004_s.jpg
 

Asus je u ovaj model ugradio 16-faznu digitalnu naponsku jedinicu. Za kontrolu je zadužen 8-phase digitalni kontroler IR3580 koji je preimenovan u prepoznatljivi Digi+. Kako kontroler ima podršku za maksimalno osam faza, upotrebljeni su dableri tako da suštinski nije reč o "nativnoj" 16phase naponskoj jedinici. Ipak, i ova konfiguracija je više nego impresivna, kao i overklok mogućnosti koje su među najboljim u klasi iako nije reč o ploči kojoj je overklok glavni fokus i isti se nalazi tek negde na polovini spiska sa prioritetima.
 

asus_z97_deluxe_wifi_nfc_005_s.jpg

asus_z97_deluxe_wifi_nfc_013_s.jpg

asus_z97_deluxe_wifi_nfc_016_s.jpg 

Pored CPU soketa se nalaze i dva priključka sa četiri pina za kuler procesora što može biti korisno u određenim situacijama.  Desno od CPU soketa se nalaze četiri DIMM slota sa podrškom za DDR3 module brzine do 3200 MHz. Naravno, reč je o zvaničnoj podršci, ali će i brži moduli sasvim lepo raditi. Radi lakšeg prepoznavanja montaže u dual-channel režim, slotovi su obojeni u crveno i sivo, ali nismo sigurni da je ovo bila najpametnija odluka proizvođača. Prosto, nijanse su u pitanju i tamnom kućištu teško je primetiti razliku. Dodajte i jedan veliki "tower" kuler u računicu koji će vam zakloniti pogled na module i postoji mogućnost da se promaši slot. Možda ovo zvuči kao cepidlačenje, što u suštini i jeste, tako da nećemo ovo uzimati kao manu. Sa druge strane, pohvalićemo MemOK! tehnologiju čiji je prekidač smešten neposredno do DIMM slotova.
 

asus_z97_deluxe_wifi_nfc_006_s.jpg

Donja ivica štampane ploče krije "Power", "Reset" i druge kontrolne tastere, kao i uvek veoma korisni POST ekran koji će prikazati potencijalne greške i uzrok za bilo koji potencijalni problem. Lista kodova se nalazi u uputstvu, tako da ćete lako moći da detektujete bilo kakav kvar.
 asus_z97_deluxe_wifi_nfc_009_s.jpg

Deluxe model, za razliku od Z97-A, ne poseduje starie PCI slotove, već su upotrebljeni isključivo PCI-Express u različitim oblicima. Tu je tri PCI-Express 3.0 pune veličine uz mogućnost rada u x16/x1/x1 ili x8/x8/x1, odnosno u x8/x4/x4 režimu. Pored njih, prisutna su i četiri PCIe x1 slota za manje zahtevne kartice.

asus_z97_deluxe_wifi_nfc_012_s.jpg

asus_z97_deluxe_wifi_nfc_018_s.jpg

Ploča je sjajno opremljena i drugim konekcijama, pa je tu čak 10 SATA 6 Gbps priključaka. Imajte u vidu da od toga četiri mogu da budu zauzeta ukoliko povežete dva uređaja sa SATA Express 10 Gbps interfejsom. Da bi to bilo moguće, pored Intelovog, tu je i dodatni ASMedia kontroler. Ne zaboravimo ni M.2 interfejs koji je bitan deo novog Intel čipseta, a slot se nalazi na povoljnoj lokaciji i nije smešten između slotova kako se to često praktikuje.


asus_z97_deluxe_wifi_nfc_008_s.jpg

asus_z97_deluxe_wifi_nfc_017_s.jpg


 

Zadnji panel je sjajno opremljen i bogat je raznim konektorima. Tu su najaktuelniji tipovi video izlaza, a pod tim mislimo na DisplayPort, HDMI i miniDisplayPort odnosno Thunderbolt. Do njih je smešteno čak deset USB konektora od kojih čak šest odgovaraju 3.0 specifikaciji. Ugradnja ovako velikog broja USB konektora itekako omogućava komforman rad onima koji koriste veliki broj perifernih uređaja. Za dodatne konektore, ponovo možemo da zahvalimo dodatnom ASMedia kontroleru. Na kraju, tu su dva LAN priključka, šest analognih audio i jedan S/PDIF konektor.

asus_z97_deluxe_wifi_nfc_014_s.jpg


asus_z97_deluxe_wifi_nfc_015_s.jpg 

Audio sekcija kod ove serije nosi naziv Crystal Sound 2, a radi se o prilično sličnom rešenju kao i kod skupljih modela. Očekivano, upotrebljeni su ALC 1150, Texas Instruments pojačalo i kvalitetni Nichicon kondenzatori. Moramo da pohvalimo "de-pop" strujno kolo koje blokira pucketanje zvučnika kada pokušavate da ga povežete sa konekcijama na panelu. Osim što odlično radi, sačuvaće vam uši i zvučnike ukoliko ostanu pojačani u većoj meri. Kao i bolji modeli i Z97-A ima kanale smeštene u različite nivoe štampane ploče kako bi se izbegao neželjeni "crosstalk". Ipak, u odnosu na skuplje ploče teško je ne primetiti da Crystal Sound 2 sekcija izgleda nešto "mršavije" sa komponentama. U praksi, razlike su male i zaista ih je jako teško primetiti.
 

asus_z97_deluxe_wifi_nfc_010_s.jpg

asus_z97_deluxe_wifi_nfc_011_s.jpg
 

Kao i kod svih drugih modela iz nove generacije, Asus se odlučio na Intelov mrežni gigabitni kontroler pod oznakom I818V. Asus ekskluzivno koristi Intel LAN kontrolere kao prvi izbor, a u ovom slučaju to važi i za drugi, jer je odluka pala ponovo na Intel kontroler samo druge oznake. Kao ploča kod koje se dosta toga automatski prilagođava korisniku, upotrebljeni su TPU i EPU čipovi koji uz odličan softverski paket olakšavaju prilagođavanje korisniku u pogledu izbora optimalnog odnosa napona, taktova, temperatura i broja obrtaja ventilatora.


asus_z97_deluxe_wifi_nfc_020_s.jpg

asus_z97_deluxe_wifi_nfc_019_s.jpg

Bios, AutoOC, Performanse

BIOS

UEFI bios je odličan kao što smo to i očekivali, a identičan je po izgledu i funkcionalnosti Asus Z97-A i ostalim iz "klasične" serije. Mada, osim specifičnih opcija, svi Asus biosi izgledaju suštinski isto uz promenu kolorne šeme. Sve ostalo se svodi na specifične opcije vezane za konkretni model.
  

Podešavanja na polju overkloka ima zaista mnogo i Asus nije štedeo u ovom smislu. Zapravo, sada ima mnogo manje razlika nego nekada između standardne i naprednih serija što je odlična vest za sve one koji vole overklok, ali ne mogu da izdvoje bužet za crno-crveni model ili mu jednostavno nisu potrebni dodaci kao što su GameFirst, KeyBot itd.
 


 


 


 


 

Ukoliko koristite M.2 ili PCI Express interfejs, nemojte da zaboravite da napravite odgovarajuće podešavanje u zavisnosti od toga šta vam odgovara.
 


 

Ploča ima solidan broj opcija, a podržani su overklok profili, implementiran je EZ Flash 2 Utility koji olakšava instalaciju nove verzije biosa (koje izlaze jako često za ovu ploču, već je predstavljeno nekoliko novih verzija). Asus je ubacio i opciju zvanu "setup animator" kao i odlično rešenje za automatsko podešavanje ventilatora koje se krije iza opcije Q-Fan. Alternativno, tu je odlično manuelno rešenje koje uz grafički prikaz olakšava precizno prilagođavanje kontrole ventilatora u zavisnosti od temperature procesora.
 

 

 

Auto OC i performanse

 
Automatski overklok se obavlja iz UEFI biosa, a Asusov mehanizam za ove potrebe je primetno blaže od TuF i RoG serije. Konkretno, Z97-Deluxe je za naš testni Core i5 4670K kao maksimalnu vrednost pronašao relativno nizak takt od 4127 MHz. Pritom, za ove potrebe je iskoristio i prilično nizak napon od svega 1.170 V, a kao i Z97-A i ovaj model je manje agresivan prilikom automatskog overkloka procesora.
 
 
 
 
 

Takt memorije je zaokružen na 2000 MHz, dok je GPU podignut na 1300 MHz što je više nego dobro za ploču koja je namenjena prosečnom korisniku koji ne želi da bilo šta bude "nategnuto". U skladu sa tim, rezultati su nešto niži u odnosu na ostale modele, iako su GPU performanse nešto bolje od očekivanih.

 

Rezultati- Cinebench R15,AIDA64 RAM,WinRaR 5.10 beta 4...

Cinebench R15 ( R15 )
CPU
CPU Single Sore
OpenGL (fps)
GA-Z97X-UD5H CPU: 4.4 GHz, RAM: 1860 MHz, GPU: 1200 MHz
Z97 Killer CPU 4.3 GHz, RAM: 1866 MHz, GPU: 1200 MHz
Z97-Deluxe CPU 4.12 GHz, RAM: 2000 MHz, GPU: 1250 MHz
Z97-A CPU 4.12 GHz, RAM: 2000 MHz, GPU: 1250 MHz
0 375 750 1125 1500
64-bit
AIDA64 RAM ( AIDA64 RAM )
Copy
Read
Write
GA-Z97X-UD5H CPU: 4.4 GHz, RAM: 1860 MHz, GPU: 1200 MHz
Z97 Killer CPU 4.3 GHz, RAM: 1866 MHz, GPU: 1200 MHz
Z97-Deluxe CPU 4.12 GHz, RAM: 2000 MHz, GPU: 1250 MHz
Z97-A CPU 4.12 GHz, RAM: 2000 MHz, GPU: 1250 MHz
0 15000 30000 45000 60000
AIDA64 RAM
WinRAR 5.1 ( WinRAR 5.10 Beta 4 )
kb/s
GA-Z97X-UD5H CPU: 4.4 GHz, RAM: 1860 MHz, GPU: 1200 MHz
Z97 Killer CPU 4.3 GHz, RAM: 1866 MHz, GPU: 1200 MHz
Z97-Deluxe CPU 4.12 GHz, RAM: 2000 MHz, GPU: 1250 MHz
Z97-A CPU 4.12 GHz, RAM: 2000 MHz, GPU: 1250 MHz
0 2000 4000 6000 8000
WinRAR 5.10 Beta 4
x264 HD4.0 ( video encoding benchmark )
Pass 2 (fps)
Pass 1 (fps)
GA-Z97X-UD5H CPU: 4.4 GHz, RAM: 1860 MHz, GPU: 1200 MHz
Z97 Killer CPU 4.3 GHz, RAM: 1866 MHz, GPU: 1200 MHz
Z97-Deluxe CPU 4.12 GHz, RAM: 2000 MHz, GPU: 1250 MHz
Z97-A CPU 4.12 GHz, RAM: 2000 MHz, GPU: 1250 MHz
0 63 125 188 250
video encoding benchmark
FryBench time ( FryBench time )
sec
GA-Z97X-UD5H CPU: 4.4 GHz, RAM: 1860 MHz, GPU: 1200 MHz
Z97 Killer CPU 4.3 GHz, RAM: 1866 MHz, GPU: 1200 MHz
Z97-Deluxe CPU 4.12 GHz, RAM: 2000 MHz, GPU: 1250 MHz
Z97-A CPU 4.12 GHz, RAM: 2000 MHz, GPU: 1250 MHz
0 1500 3000 4500 6000
sec

Rezultati- FutureMark 3DMark,FutureMark 3DMark 11...

Futuremark 3DMark ( 3D Mark )
Ice Storm
Cloud Gate
Fire Strike
Z97-A CPU 4.12 GHz, RAM: 2000 MHz, GPU: 1250 MHz
Z97-Deluxe CPU 4.12 GHz, RAM: 2000 MHz, GPU: 1250 MHz
Z97 Killer CPU 4.3 GHz, RAM: 1866 MHz, GPU: 1200 MHz
GA-Z97X-UD5H CPU: 4.4 GHz, RAM: 1860 MHz, GPU: 1200 MHz
0 25000 50000 75000 100000
Score
Futuremark 3DMark 11 ( Futuremark 3DMark 11 )
Final score
Physics score
Graphics score
Z97-A CPU 4.12 GHz, RAM: 2000 MHz, GPU: 1250 MHz
Z97-Deluxe CPU 4.12 GHz, RAM: 2000 MHz, GPU: 1250 MHz
Z97 Killer CPU 4.3 GHz, RAM: 1866 MHz, GPU: 1200 MHz
GA-Z97X-UD5H CPU: 4.4 GHz, RAM: 1860 MHz, GPU: 1200 MHz
0 2500 5000 7500 10000
Performance preset
Bioshock Infinite ( Bioshock Infinite )
1680x1050
Z97-A CPU 4.12 GHz, RAM: 2000 MHz, GPU: 1250 MHz
Z97-Deluxe CPU 4.12 GHz, RAM: 2000 MHz, GPU: 1250 MHz
Z97 Killer CPU 4.3 GHz, RAM: 1866 MHz, GPU: 1200 MHz
GA-Z97X-UD5H CPU: 4.4 GHz, RAM: 1860 MHz, GPU: 1200 MHz
0 8 15 23 30
Bioshock Infinite
Hitman Absolution ( Hitman Absolution )
1680x1050
Z97-A CPU 4.12 GHz, RAM: 2000 MHz, GPU: 1250 MHz
Z97-Deluxe CPU 4.12 GHz, RAM: 2000 MHz, GPU: 1250 MHz
Z97 Killer CPU 4.3 GHz, RAM: 1866 MHz, GPU: 1200 MHz
GA-Z97X-UD5H CPU: 4.4 GHz, RAM: 1860 MHz, GPU: 1200 MHz
0 10 20 30 40
Hitman Absolution
Metro Last Light ( Metro Last Light )
1680x1050
Z97-A CPU 4.12 GHz, RAM: 2000 MHz, GPU: 1250 MHz
Z97-Deluxe CPU 4.12 GHz, RAM: 2000 MHz, GPU: 1250 MHz
Z97 Killer CPU 4.3 GHz, RAM: 1866 MHz, GPU: 1200 MHz
GA-Z97X-UD5H CPU: 4.4 GHz, RAM: 1860 MHz, GPU: 1200 MHz
0 5 10 15 20
Metro Last Light
Just Cause 2 ( Just Cause 2 )
1680x1050
Z97-A CPU 4.12 GHz, RAM: 2000 MHz, GPU: 1250 MHz
Z97-Deluxe CPU 4.12 GHz, RAM: 2000 MHz, GPU: 1250 MHz
Z97 Killer CPU 4.3 GHz, RAM: 1866 MHz, GPU: 1200 MHz
GA-Z97X-UD5H CPU: 4.4 GHz, RAM: 1860 MHz, GPU: 1200 MHz
0 15 30 45 60
Just Cause 2

Zaključak

Asus Z97-Deluxe WiFi&NFC je veoma specifičan paket. Reč je o fenomenalnoj ploči koja ima spisak opreme na sebi koji može da zaseni i mnoge X99 modele. U varijanti koju smo mi testirali "WiFi&NFC" broj dodataka je zaista ogroman i ovo je ploča koja ima najveći paket opreme koji smo imali prilike da vidimo u poslednjih nekoliko godina. Kao takva omogućava ogroman komfor u radu za sve napredne korisnike, a pritom ima i naponsku jedinicu koja može da posrami i mnoge ploče specifično namenjene za overklokersku populaciju.

award_s_2.JPG

 

Najbolji deo je da dolazi i u varijanti bez dodataka sa cenom koja je 30% manja. Stoga, sve zavisi od vaših potreba. Ovaj model možda nema gejming specifične mogućnosti kao što su Keybot, GameFirst i sl., ali je po našem mišljenju među najboljim modelima u Asus ponudi.

 

Prednosti:
- Najbolje opremljena Z97 ploča
- Konekcije i slotovi
- Kvalitet komponenata
- Audio sekcija
- Fantastičan WiFi modul

Nedostaci:
- Cena

Komentari

0 Dodaj komentar

Test: Asus Maximus VII Impact

Test: Asus X99 Pro

10203
10205
10206
10207
10208
10209