Greška

Došlo je do greške.

Test: Asus Z97-A

08.07.2014 09:50 | 0 Hardver

BIOS, AutoOC, Performanse

BIOS

UEFI bios je odličan kao što smo to i očekivali, ali nismo mislili da će razlika u odnosu na RoG modele biti tako malo. Naravno, izostale su napredne opcije za podešavanje komponenata kojima ova ploča ni ne raspolaže, ali isto tako ne treba zaboraviti da je ovo model kod kojih razne specifičnosti vezane za RoG i TuF proizvode izostaju. U pogledu samog interfejsa, razlike se svode na drugačiji skin koji je nešto pitomiji u odnosu na druge serije koje su nešto "ekstremnije".
 


  

Podešavanja na polju overkloka ima zaista mnogo i Asus nije štedeo u ovom smislu. Zapravo, sada ima mnogo manje razlika nego nekada između standardne i naprednih serija što je odlična vest za sve one koji vole overklok, ali ne mogu da izdvoje bužet za crno-crveni model ili mu jednostavno nisu potrebni dodaci kao što su GameFirst, KeyBot itd.
 


 


 


 


 

Ukoliko koristite M.2 ili PCI Express interfejs, nemojte da zaboravite da napravite odgovarajuće podešavanje u zavisnosti od toga šta vam odgovara.
 


 

Ploča ima solidan broj opcija, a podržani su overklok profili, implementiran je EZ Flash 2 Utility koji olakšava instalaciju nove verzije biosa (koje izlaze jako često za ovu ploču, već je predstavljeno nekoliko novih verzija). Asus je ubacio i opciju zvanu "setup animator" kao i odlično rešenje za automatsko podešavanje ventilatora koje se krije iza opcije Q-Fan. Alternativno, tu je odlično manuelno rešenje koje uz grafički prikaz olakšava precizno prilagođavanje kontrole ventilatora u zavisnosti od temperature procesora.
 

 

 

Auto OC i performanse

 
Automatski overklok se obavlja iz UEFI biosa, a Asusov mehanizam za ove potrebe je primetno blaže od TuF i RoG serije. Konkretno, Z97-A je za naš testni Core i5 4670K kao maksimalnu vrednost pronašao relativno nizak takt od 4127 MHz. Pritom, za ove potrebe je iskoristio i prilično nizak napon od svega 1.173 V što govori o tome koliko je ova ploča manje agresivna od Sabertootha i Maximusa.
 
 
 
 
 
 
Takt memorije je zaokružen na 2000 MHz, dok je GPU podignut na 1300 MHz što je više nego dobro za ploču koja je namenjena prosečnom korisniku koji ne želi da bilo šta bude "nategnuto". U skladu sa tim, rezultati su nešto niži u odnosu na ostale modele, iako su GPU performanse nešto bolje od očekivanih.

 
 

 
 

Komentari

0 Dodaj komentar

Test: Asus Maximus VII Ranger

Tehnologije MSI matičnih ploča - OC Genie 4 i Audio Boost 2

10203
10205
10206
10207
10208
10209