Greška

Došlo je do greške.

Test: Asus Z97-A

08.07.2014 09:50 | 0 Hardver

Detaljnije

Na polju SATA interfejsa, Z97-A je moderan i odlično opremljen, ali se Asus u isto vreme nije nepotrebno rasipao. Kako se budžet ne bi trošio na, za većinu korisnika, nepotreban dodatak, Asus je odlučio da ovaj model ne opremi dodatnim kontrolerom. Dakle, to znači da je pristno samo Intelovo rešenje. U skladu sa tim dostupno je šest SATA 6 Gbps priključka. Tu je i SATA Express koji omogućava "bandwidith" od 10 Gbps, ali to znači da se odričete dva SATA 6 Gbps konektora što ukupan broj u tom slučaju svodi na četiri. Ne zaboravimo ni M.2 interfejs koji je bitan deo novog Intel čipseta, a slot se nalazi između PCIe slotova. Isto tako, M.2 pozajmljuje "lane-ove" od PCIe slotova, pa ukoliko aktivirate M.2 ostavite PCIe x1 slotove praznim.
 


 

Zadnji panel je sjajno opremljen i bogat je raznim konektorima. Tu su svi aktuelni tipovi video izlaza, a pod tim mislimo na analogni D-Sub, kao i tri digitalne veze u vidu DisplayPorta, HDMI i DVI priključka. Do njih je smešteno šest USB konektora od kojih čak četiri odgovaraju 3.0 specifikaciji. Ugrađen je kombinovani PS/2 port, zajedno sa gigabitnim LAN-om i odličnim setom audio priključaka. Pored pet uobičajenih 3.5 mm analognih konektora, tu je i digitalni S/PDIF.

 


 

Audio sekcija kod ove serije nosi naziv Crystal Sound 2, a radi se o prilično sličnom rešenju kao i kod skupljih modela. Očekivano, upotrebljeni su ALC 1150, Texas Instruments pojačalo i kvalitetni Nichicon kondenzatori. Moramo da pohvalimo "de-pop" strujno kolo koje blokira pucketanje zvučnika kada pokušavate da ga povežete sa konekcijama na panelu. Osim što odlično radi, sačuvaće vam uši i zvučnike ukoliko ostanu pojačani u većoj meri. Kao i bolji modeli i Z97-A ima kanale smeštene u različite nivoe štampane ploče kako bi se izbegao neželjeni "crosstalk". Ipak, u odnosu na skuplje ploče teško je ne primetiti da Crystal Sound 2 sekcija izgleda nešto "mršavije" sa komponentama. U praksi, razlike su male i zaista ih je jako teško primetiti.
 


 

Kao i kod svih drugih modela iz nove generacije, Asus se odlučio na Intelov mrežni gigabitni kontroler pod oznakom I818V. Asus ekskluzivno koristi Intel LAN kontrolere kao prvi izbor, a tek ukoliko je tu drugi kontroler, pored Intelovog kompanija će naći mesto za Realtek. Kao ploča kod koje se dosta toga automatski prilagođava korisniku, upotrebljeni su TPU i EPU čipovi koji uz odličan softverski paket olakšavaju prilagođavanje korisniku u pogledu izbora optimalnog odnosa napona, taktova, temperatura i broja obrtaja ventilatora.
 

 


 

Komentari

0 Dodaj komentar

Test: Asus Maximus VII Ranger

Tehnologije MSI matičnih ploča - OC Genie 4 i Audio Boost 2

10203
10205
10206
10207
10208
10209