Greška

Došlo je do greške.

Test: Asus Z97-A

08.07.2014 09:50 | 17 Hardver
Test: Asus Z97-A

Nova generacija Asus matičnih ploča se sastoji od ogromnog broja modela namenjenih različitim ciljnim grupama. Za sada smo se susreli sa Republic of Gamers i The Ultimate Force modelima, a konačno na red stiže jedan proizvod koji ne pripada nekoj posebnoj grupi i koncipiran je tako da odgovara prosečnom korisniku. To znači da nema nekih specifičnih opcija vezanih za gejming, niti su komponente iz TUF serije. Sa druge strane, tu je niža cena koja odgovara široj ciljnoj publici

Nebojša Todorović

Kao pripadnik, da kažemo tako, "obične" linije ploča koje su zasnovane na Intelovom Z97 čipsetu ova ploča je spakovana u dosta konzervativniju kutiju u odnosu na TUF i RoG pripadnike. Crna kutija nema mnogo informacija, a Asus u prvi plan ističe svoju "5-Way" optimizaciju koja prilagođava sve bitne stavke kako biste izvukli optimum iz svog sistema. 

Zadnja stranica je izuzetno informativna, što je praksa za pohvalu i Asus definitivno prati aktuelne trendove. Slika ploče sa izvučenim bitnim stavkama, kao i detaljen specifikacije daju veliki broj potrebnih informacija kako laicima, tako i naprednijim korisnicima.
 


U pakovanju pored ploče nalazimo i sve neophodne elemente, ali ništa više od toga. Tu je dokumentacija, disk sa drajverima i potrebnim aplikacijama, SLI mostić, tri SATA kabla i lim za zadnji panel kao poslednja stavka. Ne smemo zaboraviti ni Q-Connector adaptere koji mogu biti korisni u određenim situacijama.
 


 

Asusova "konfekciju" je do sada najčešće crna štampana ploča sa svetlo plavim elementima kao što su slotovi, hladnjaci i sl. Asus je rešio da polako menja ovaj imidž i dok je nekima nova kolorna šema nešto manje atraktivna, autoru ovog teksta više odgovara od svetloplave varijante. Ipak, većina će se složiti da je Asus pametno učinio novu liniju standardnih modela nešto manje atraktivnom nego šti su to RoG i TuF. Sam "layout" nije drugačiji od ulaznih verzija iz elitnih porodica, a slično se može reći i za mogućnosti. Zapravo, razlike se svode na detalje i ništa više od toga.
 


 

Kao ploča koja upošljava Intelov Z97 čipset, ploča se zasniva na LGA1150 podnožju što znači da poseduje poršku za Intelove procesore bazirane na Haswell, ali i na nadolazećoj Devil's Canyon arhitekturi.
 


 

Kao standardni model Z97-A nema naponsku jedinicu koja je u klasi TuF ili boljih RoG modela. Ipak, ona broji osam faza uz upotrebu Digi+ VRM-a. Zavojnice imaju feritno jezgro, umesto legura koje se sreću kod TuF modela, ali su i dalje prilično kvalitetne i dovoljne čak i za entuzijaste. Prosto, filtriranje napona je izvedeno vrlo kvalitetno, iako će se u odnosu na "high-end" ponudu iz Asusa u ekstremnim situacijama nešto više zagrevati. Kondeznatori su oklopljeni, ali nije reč o 10K black mettalic koje srećemo kod bolje pozicioniranih modela. Sve ovo ne treba nikoga da brine, štaviše sasvim smo sigurni da osim najzagriženijih overklokera niko neće primetiti razliku.
 


 

Pored CPU soketa se nalaze i dva priključka sa četiri pina za kuler procesora što može biti korisno u određenim situacijama.  Desno od CPU soketa se nalaze četiri DIMM slota sa podrškom za DDR3 module brzine do 3200 MHz. Naravno, reč je o zvaničnoj podršci, ali će i brži moduli sasvim lepo raditi. Radi lakšeg prepoznavanja montaže u dual-channel režim, slotovi su obojeni u crveno i sivo, ali nismo sigurni da je ovo bila najpametnija odluka proizvođača. Prosto, nijanse su u pitanju i tamnom kućištu teško je primetiti razliku. Dodajte i jedan veliki "tower" kuler u računicu koji će vam zakloniti pogled na module i postoji mogućnost da se promaši slot. Možda ovo zvuči kao cepidlačenje, što u suštini i jeste, tako da nećemo ovo uzimati kao manu. Sa druge strane, pohvalićemo MemOK! tehnologiju čiji je prekidač smešten neposredno do DIMM slotova.
 


 

Asus Z97-A obezbeđuje veliki broj PCI slotova. Tri PCI-Express slota imaju pune dimenzije, ali treba naglasiti da u skladu sa brojem PCI-Express "lane-ova" kojima Intel Z97 raspolaže ne mogu svi da rade u x16 režimo. Stoga, prva dva slota odgovaraju PCI-Express 3.0 specifikaciji i mogu da rade u x16/x1 ili x8/x8 konfiguraciji. Treći je zapravo PCI-Express 2.0 i ograničen je na x4 rad. Osim njih, tu su i dva PCI-Express x1 slota, kao i stari PCI koji pojedini korisnici i danas koriste, a proizvođači su počeli sve aktivnije da ga istiskuju sa svojih proizvoda. Treba napomenuti i to da određeni PCIe slotovi dele linije sa M.2 slotom.
 

 

Specifikacije
 • Proizvođač Asus
 • Model Z97-A
 • Platforma Intel
 • Veličina ATX
 • Podnožje LGA 1150
 • Čipset Intel Z97
 • Tip memorije DDR3
 • Broj memorijskih slotova 4 kom.
 • PCI-Express 5 kom.
 • PCI 2 kom.
 • SATA 6Gbps 4 kom.
 • USB 2.0 2 kom.
 • USB 3.0 4 kom.
 • LAN 1 kom.
 • Video izlazi VGA (D-Sub) x1
  HDMI x1
  DVI-D x1
  DisplayPort x1
 • Ostali konektori PS/2 kombinovani konektor za tastaturu/miša, Optički S/PDIF izlaz
 • Audio 7.1
 • Audio izlazi 5 kom.

Detaljnije

Na polju SATA interfejsa, Z97-A je moderan i odlično opremljen, ali se Asus u isto vreme nije nepotrebno rasipao. Kako se budžet ne bi trošio na, za većinu korisnika, nepotreban dodatak, Asus je odlučio da ovaj model ne opremi dodatnim kontrolerom. Dakle, to znači da je pristno samo Intelovo rešenje. U skladu sa tim dostupno je šest SATA 6 Gbps priključka. Tu je i SATA Express koji omogućava "bandwidith" od 10 Gbps, ali to znači da se odričete dva SATA 6 Gbps konektora što ukupan broj u tom slučaju svodi na četiri. Ne zaboravimo ni M.2 interfejs koji je bitan deo novog Intel čipseta, a slot se nalazi između PCIe slotova. Isto tako, M.2 pozajmljuje "lane-ove" od PCIe slotova, pa ukoliko aktivirate M.2 ostavite PCIe x1 slotove praznim.
 


 

Zadnji panel je sjajno opremljen i bogat je raznim konektorima. Tu su svi aktuelni tipovi video izlaza, a pod tim mislimo na analogni D-Sub, kao i tri digitalne veze u vidu DisplayPorta, HDMI i DVI priključka. Do njih je smešteno šest USB konektora od kojih čak četiri odgovaraju 3.0 specifikaciji. Ugrađen je kombinovani PS/2 port, zajedno sa gigabitnim LAN-om i odličnim setom audio priključaka. Pored pet uobičajenih 3.5 mm analognih konektora, tu je i digitalni S/PDIF.

 


 

Audio sekcija kod ove serije nosi naziv Crystal Sound 2, a radi se o prilično sličnom rešenju kao i kod skupljih modela. Očekivano, upotrebljeni su ALC 1150, Texas Instruments pojačalo i kvalitetni Nichicon kondenzatori. Moramo da pohvalimo "de-pop" strujno kolo koje blokira pucketanje zvučnika kada pokušavate da ga povežete sa konekcijama na panelu. Osim što odlično radi, sačuvaće vam uši i zvučnike ukoliko ostanu pojačani u većoj meri. Kao i bolji modeli i Z97-A ima kanale smeštene u različite nivoe štampane ploče kako bi se izbegao neželjeni "crosstalk". Ipak, u odnosu na skuplje ploče teško je ne primetiti da Crystal Sound 2 sekcija izgleda nešto "mršavije" sa komponentama. U praksi, razlike su male i zaista ih je jako teško primetiti.
 


 

Kao i kod svih drugih modela iz nove generacije, Asus se odlučio na Intelov mrežni gigabitni kontroler pod oznakom I818V. Asus ekskluzivno koristi Intel LAN kontrolere kao prvi izbor, a tek ukoliko je tu drugi kontroler, pored Intelovog kompanija će naći mesto za Realtek. Kao ploča kod koje se dosta toga automatski prilagođava korisniku, upotrebljeni su TPU i EPU čipovi koji uz odličan softverski paket olakšavaju prilagođavanje korisniku u pogledu izbora optimalnog odnosa napona, taktova, temperatura i broja obrtaja ventilatora.
 

 


 

BIOS, AutoOC, Performanse

BIOS

UEFI bios je odličan kao što smo to i očekivali, ali nismo mislili da će razlika u odnosu na RoG modele biti tako malo. Naravno, izostale su napredne opcije za podešavanje komponenata kojima ova ploča ni ne raspolaže, ali isto tako ne treba zaboraviti da je ovo model kod kojih razne specifičnosti vezane za RoG i TuF proizvode izostaju. U pogledu samog interfejsa, razlike se svode na drugačiji skin koji je nešto pitomiji u odnosu na druge serije koje su nešto "ekstremnije".
 


  

Podešavanja na polju overkloka ima zaista mnogo i Asus nije štedeo u ovom smislu. Zapravo, sada ima mnogo manje razlika nego nekada između standardne i naprednih serija što je odlična vest za sve one koji vole overklok, ali ne mogu da izdvoje bužet za crno-crveni model ili mu jednostavno nisu potrebni dodaci kao što su GameFirst, KeyBot itd.
 


 


 


 


 

Ukoliko koristite M.2 ili PCI Express interfejs, nemojte da zaboravite da napravite odgovarajuće podešavanje u zavisnosti od toga šta vam odgovara.
 


 

Ploča ima solidan broj opcija, a podržani su overklok profili, implementiran je EZ Flash 2 Utility koji olakšava instalaciju nove verzije biosa (koje izlaze jako često za ovu ploču, već je predstavljeno nekoliko novih verzija). Asus je ubacio i opciju zvanu "setup animator" kao i odlično rešenje za automatsko podešavanje ventilatora koje se krije iza opcije Q-Fan. Alternativno, tu je odlično manuelno rešenje koje uz grafički prikaz olakšava precizno prilagođavanje kontrole ventilatora u zavisnosti od temperature procesora.
 

 

 

Auto OC i performanse

 
Automatski overklok se obavlja iz UEFI biosa, a Asusov mehanizam za ove potrebe je primetno blaže od TuF i RoG serije. Konkretno, Z97-A je za naš testni Core i5 4670K kao maksimalnu vrednost pronašao relativno nizak takt od 4127 MHz. Pritom, za ove potrebe je iskoristio i prilično nizak napon od svega 1.173 V što govori o tome koliko je ova ploča manje agresivna od Sabertootha i Maximusa.
 
 
 
 
 
 
Takt memorije je zaokružen na 2000 MHz, dok je GPU podignut na 1300 MHz što je više nego dobro za ploču koja je namenjena prosečnom korisniku koji ne želi da bilo šta bude "nategnuto". U skladu sa tim, rezultati su nešto niži u odnosu na ostale modele, iako su GPU performanse nešto bolje od očekivanih.

 
 

 
 

Rezultati- Cinebench R15,AIDA64 RAM,WinRaR 5.10 beta 4...

Cinebench R15 ( R15 )
CPU
CPU Single Sore
OpenGL (fps)
GA-Z97X-UD5H CPU: 4.4 GHz, RAM: 1860 MHz, GPU: 1200 MHz
Z97 Killer CPU 4.3 GHz, RAM: 1866 MHz, GPU: 1200 MHz
Z97-Deluxe CPU 4.12 GHz, RAM: 2000 MHz, GPU: 1250 MHz
Z97-A CPU 4.12 GHz, RAM: 2000 MHz, GPU: 1250 MHz
0 375 750 1125 1500
64-bit
AIDA64 RAM ( AIDA64 RAM )
Copy
Read
Write
GA-Z97X-UD5H CPU: 4.4 GHz, RAM: 1860 MHz, GPU: 1200 MHz
Z97 Killer CPU 4.3 GHz, RAM: 1866 MHz, GPU: 1200 MHz
Z97-Deluxe CPU 4.12 GHz, RAM: 2000 MHz, GPU: 1250 MHz
Z97-A CPU 4.12 GHz, RAM: 2000 MHz, GPU: 1250 MHz
0 15000 30000 45000 60000
AIDA64 RAM
WinRAR 5.1 ( WinRAR 5.10 Beta 4 )
kb/s
GA-Z97X-UD5H CPU: 4.4 GHz, RAM: 1860 MHz, GPU: 1200 MHz
Z97 Killer CPU 4.3 GHz, RAM: 1866 MHz, GPU: 1200 MHz
Z97-Deluxe CPU 4.12 GHz, RAM: 2000 MHz, GPU: 1250 MHz
Z97-A CPU 4.12 GHz, RAM: 2000 MHz, GPU: 1250 MHz
0 2000 4000 6000 8000
WinRAR 5.10 Beta 4
x264 HD4.0 ( video encoding benchmark )
Pass 2 (fps)
Pass 1 (fps)
GA-Z97X-UD5H CPU: 4.4 GHz, RAM: 1860 MHz, GPU: 1200 MHz
Z97 Killer CPU 4.3 GHz, RAM: 1866 MHz, GPU: 1200 MHz
Z97-Deluxe CPU 4.12 GHz, RAM: 2000 MHz, GPU: 1250 MHz
Z97-A CPU 4.12 GHz, RAM: 2000 MHz, GPU: 1250 MHz
0 63 125 188 250
video encoding benchmark
FryBench time ( FryBench time )
sec
GA-Z97X-UD5H CPU: 4.4 GHz, RAM: 1860 MHz, GPU: 1200 MHz
Z97 Killer CPU 4.3 GHz, RAM: 1866 MHz, GPU: 1200 MHz
Z97-Deluxe CPU 4.12 GHz, RAM: 2000 MHz, GPU: 1250 MHz
Z97-A CPU 4.12 GHz, RAM: 2000 MHz, GPU: 1250 MHz
0 1500 3000 4500 6000
sec
 

Rezultati- FutureMark 3DMark,FutureMark 3DMark 11...

Futuremark 3DMark ( 3D Mark )
Ice Storm
Cloud Gate
Fire Strike
Z97-A CPU 4.12 GHz, RAM: 2000 MHz, GPU: 1250 MHz
Z97-Deluxe CPU 4.12 GHz, RAM: 2000 MHz, GPU: 1250 MHz
Z97 Killer CPU 4.3 GHz, RAM: 1866 MHz, GPU: 1200 MHz
GA-Z97X-UD5H CPU: 4.4 GHz, RAM: 1860 MHz, GPU: 1200 MHz
0 25000 50000 75000 100000
Score
Futuremark 3DMark 11 ( Futuremark 3DMark 11 )
Final score
Physics score
Graphics score
Z97-A CPU 4.12 GHz, RAM: 2000 MHz, GPU: 1250 MHz
Z97-Deluxe CPU 4.12 GHz, RAM: 2000 MHz, GPU: 1250 MHz
Z97 Killer CPU 4.3 GHz, RAM: 1866 MHz, GPU: 1200 MHz
GA-Z97X-UD5H CPU: 4.4 GHz, RAM: 1860 MHz, GPU: 1200 MHz
0 2500 5000 7500 10000
Performance preset
Bioshock Infinite ( Bioshock Infinite )
1680x1050
Z97-A CPU 4.12 GHz, RAM: 2000 MHz, GPU: 1250 MHz
Z97-Deluxe CPU 4.12 GHz, RAM: 2000 MHz, GPU: 1250 MHz
Z97 Killer CPU 4.3 GHz, RAM: 1866 MHz, GPU: 1200 MHz
GA-Z97X-UD5H CPU: 4.4 GHz, RAM: 1860 MHz, GPU: 1200 MHz
0 8 15 23 30
Bioshock Infinite
Hitman Absolution ( Hitman Absolution )
1680x1050
Z97-A CPU 4.12 GHz, RAM: 2000 MHz, GPU: 1250 MHz
Z97-Deluxe CPU 4.12 GHz, RAM: 2000 MHz, GPU: 1250 MHz
Z97 Killer CPU 4.3 GHz, RAM: 1866 MHz, GPU: 1200 MHz
GA-Z97X-UD5H CPU: 4.4 GHz, RAM: 1860 MHz, GPU: 1200 MHz
0 10 20 30 40
Hitman Absolution
Metro Last Light ( Metro Last Light )
1680x1050
Z97-A CPU 4.12 GHz, RAM: 2000 MHz, GPU: 1250 MHz
Z97-Deluxe CPU 4.12 GHz, RAM: 2000 MHz, GPU: 1250 MHz
Z97 Killer CPU 4.3 GHz, RAM: 1866 MHz, GPU: 1200 MHz
GA-Z97X-UD5H CPU: 4.4 GHz, RAM: 1860 MHz, GPU: 1200 MHz
0 5 10 15 20
Metro Last Light
Just Cause 2 ( Just Cause 2 )
1680x1050
Z97-A CPU 4.12 GHz, RAM: 2000 MHz, GPU: 1250 MHz
Z97-Deluxe CPU 4.12 GHz, RAM: 2000 MHz, GPU: 1250 MHz
Z97 Killer CPU 4.3 GHz, RAM: 1866 MHz, GPU: 1200 MHz
GA-Z97X-UD5H CPU: 4.4 GHz, RAM: 1860 MHz, GPU: 1200 MHz
0 15 30 45 60
Just Cause 2
 

Zaključak

Asus Z97-A nije matična ploča koja ima entuzijaste na umu, ali je daleko od toga da je lošija od RoG i TuF modela. Štaviše, razlike se svode na detalje koji služe da profilišu ploču i učine je namenjenim za specifičnu ciljnu grupu. Sa druge strane Z97-A je mnogo više okrenuta korisnicima koji nemaju neke specifične potrebe, ali žele kvalitetnu platformu za svoj novi sistem.Asus Z97-A zaista ima sve potrebne funkcije i opremu koja bi mogla bilo kome da zatreba. Od nedostataka bismo naveli to što je ugrađeno "svega" šest USB portova, jer većina korisnika napreduje sa potrebama na ovom polju i sve više uređaja biva povezano sa glavnim računarom u kući. Osim toga, sve ostalo je na mestu i istinski ne možemo da nađemo bilo kakvu zamerku.


Za:

- Kvalitetne komponente
- Odnos cene, mogućnosti i performansi
- Crystal Sound 2
- Dosta opcija u BIOS-u

Protiv:

- Samo šest USB konektora


Matičnu ploču za potrebe testiranja ustupio ASUS

Komentari

0 Dodaj komentar

Test: Asus Maximus VII Ranger

Tehnologije MSI matičnih ploča - OC Genie 4 i Audio Boost 2

10203
10205
10206
10207
10208
10209