Greška

Došlo je do greške.

Test: Asus Z97-A

08.07.2014 09:50 | 0 Hardver
Test: Asus Z97-A

Nova generacija Asus matičnih ploča se sastoji od ogromnog broja modela namenjenih različitim ciljnim grupama. Za sada smo se susreli sa Republic of Gamers i The Ultimate Force modelima, a konačno na red stiže jedan proizvod koji ne pripada nekoj posebnoj grupi i koncipiran je tako da odgovara prosečnom korisniku. To znači da nema nekih specifičnih opcija vezanih za gejming, niti su komponente iz TUF serije. Sa druge strane, tu je niža cena koja odgovara široj ciljnoj publici

Asus Z97-A

Nebojša Todorović

Kao pripadnik, da kažemo tako, "obične" linije ploča koje su zasnovane na Intelovom Z97 čipsetu ova ploča je spakovana u dosta konzervativniju kutiju u odnosu na TUF i RoG pripadnike. Crna kutija nema mnogo informacija, a Asus u prvi plan ističe svoju "5-Way" optimizaciju koja prilagođava sve bitne stavke kako biste izvukli optimum iz svog sistema. 

Zadnja stranica je izuzetno informativna, što je praksa za pohvalu i Asus definitivno prati aktuelne trendove. Slika ploče sa izvučenim bitnim stavkama, kao i detaljen specifikacije daju veliki broj potrebnih informacija kako laicima, tako i naprednijim korisnicima.
 


U pakovanju pored ploče nalazimo i sve neophodne elemente, ali ništa više od toga. Tu je dokumentacija, disk sa drajverima i potrebnim aplikacijama, SLI mostić, tri SATA kabla i lim za zadnji panel kao poslednja stavka. Ne smemo zaboraviti ni Q-Connector adaptere koji mogu biti korisni u određenim situacijama.
 


 

Asusova "konfekciju" je do sada najčešće crna štampana ploča sa svetlo plavim elementima kao što su slotovi, hladnjaci i sl. Asus je rešio da polako menja ovaj imidž i dok je nekima nova kolorna šema nešto manje atraktivna, autoru ovog teksta više odgovara od svetloplave varijante. Ipak, većina će se složiti da je Asus pametno učinio novu liniju standardnih modela nešto manje atraktivnom nego šti su to RoG i TuF. Sam "layout" nije drugačiji od ulaznih verzija iz elitnih porodica, a slično se može reći i za mogućnosti. Zapravo, razlike se svode na detalje i ništa više od toga.
 


 

Kao ploča koja upošljava Intelov Z97 čipset, ploča se zasniva na LGA1150 podnožju što znači da poseduje poršku za Intelove procesore bazirane na Haswell, ali i na nadolazećoj Devil's Canyon arhitekturi.
 


 

Kao standardni model Z97-A nema naponsku jedinicu koja je u klasi TuF ili boljih RoG modela. Ipak, ona broji osam faza uz upotrebu Digi+ VRM-a. Zavojnice imaju feritno jezgro, umesto legura koje se sreću kod TuF modela, ali su i dalje prilično kvalitetne i dovoljne čak i za entuzijaste. Prosto, filtriranje napona je izvedeno vrlo kvalitetno, iako će se u odnosu na "high-end" ponudu iz Asusa u ekstremnim situacijama nešto više zagrevati. Kondeznatori su oklopljeni, ali nije reč o 10K black mettalic koje srećemo kod bolje pozicioniranih modela. Sve ovo ne treba nikoga da brine, štaviše sasvim smo sigurni da osim najzagriženijih overklokera niko neće primetiti razliku.
 


 

Pored CPU soketa se nalaze i dva priključka sa četiri pina za kuler procesora što može biti korisno u određenim situacijama.  Desno od CPU soketa se nalaze četiri DIMM slota sa podrškom za DDR3 module brzine do 3200 MHz. Naravno, reč je o zvaničnoj podršci, ali će i brži moduli sasvim lepo raditi. Radi lakšeg prepoznavanja montaže u dual-channel režim, slotovi su obojeni u crveno i sivo, ali nismo sigurni da je ovo bila najpametnija odluka proizvođača. Prosto, nijanse su u pitanju i tamnom kućištu teško je primetiti razliku. Dodajte i jedan veliki "tower" kuler u računicu koji će vam zakloniti pogled na module i postoji mogućnost da se promaši slot. Možda ovo zvuči kao cepidlačenje, što u suštini i jeste, tako da nećemo ovo uzimati kao manu. Sa druge strane, pohvalićemo MemOK! tehnologiju čiji je prekidač smešten neposredno do DIMM slotova.
 


 

Asus Z97-A obezbeđuje veliki broj PCI slotova. Tri PCI-Express slota imaju pune dimenzije, ali treba naglasiti da u skladu sa brojem PCI-Express "lane-ova" kojima Intel Z97 raspolaže ne mogu svi da rade u x16 režimo. Stoga, prva dva slota odgovaraju PCI-Express 3.0 specifikaciji i mogu da rade u x16/x1 ili x8/x8 konfiguraciji. Treći je zapravo PCI-Express 2.0 i ograničen je na x4 rad. Osim njih, tu su i dva PCI-Express x1 slota, kao i stari PCI koji pojedini korisnici i danas koriste, a proizvođači su počeli sve aktivnije da ga istiskuju sa svojih proizvoda. Treba napomenuti i to da određeni PCIe slotovi dele linije sa M.2 slotom.
 

 

Specifikacije
 • Proizvođač Asus
 • Model Z97-A
 • Platforma Intel
 • Veličina ATX
 • Podnožje LGA 1150
 • Čipset Intel Z97
 • Tip memorije DDR3
 • Broj memorijskih slotova 4 kom.
 • PCI-Express 5 kom.
 • PCI 2 kom.
 • SATA 6Gbps 4 kom.
 • USB 2.0 2 kom.
 • USB 3.0 4 kom.
 • LAN 1 kom.
 • Video izlazi VGA (D-Sub) x1
  HDMI x1
  DVI-D x1
  DisplayPort x1
 • Ostali konektori PS/2 kombinovani konektor za tastaturu/miša, Optički S/PDIF izlaz
 • Audio 7.1
 • Audio izlazi 5 kom.

Komentari

0 Dodaj komentar

Test: Asus Maximus VII Ranger

Tehnologije MSI matičnih ploča - OC Genie 4 i Audio Boost 2

10203
10205
10206
10207
10208
10209