Greška

Došlo je do greške.

Test: ASUS Z87-Pro

19.12.2013 08:35 | 1 Hardver
Test: ASUS Z87-Pro

Paralelno sa pristizanjem Z87-K modela na test, iz lokalnog ASUS predstavništva stigla nam je na test i Z87-PRO ploča. Kao po običaju, ovaj model bi trebao da se cenovno “uglavi” negde ispod Z87-Deluxe, a odmah ispod nje slede modeli sa PLUS, A, C i K sufiksima. Dakle, na prvi pogled ovde nema mnogo dileme, dobra platforma, solidno opremljena, spremna za osnovu vrhunskih sistema. Imamo velika očekivanja od ovakvih matičnih ploča, ali istovremeno i visoke kriterijume. Pogledajmo kako se Z87-PRO ponaša u praksi...

Zoran Petrović

Ca cenom koja je skoro 60% viša od K modela, a 50% niža od Deluxe verzije, PROfesionalni ASUS u startu ima velike ciljeve kojima ploča treba da odgovori. I već na prvi pogled stvari izgledaju dosta drugačije i jasno je da se radi o modelu koji je mnogo bliskiji Deluxe nego jeftinijim verzijama. Onog trenutka kada podignete kutiju, osetićete da je mnogo teža zbog količine opreme, hladnjaka, dimenzija i komponenata upotrebljenih na ovom modelu.

Da bi se izdvojila u višu klasu, ova matična ploča je opremljena i WiFi modulom, što ja automatski izdvaja od konkurencije. Iako su WiFi adapteri pristupačni, integrisana komponenta na samoj ploči je uvek dobrodošla stvar, makar samo kako bi vam eliminisala jedan kabl na kućištu. Očekivano, kombinacija crnog PCB-a i elemenata najviše podseća na Deluxe verziju, a pre nego što se bacimo na konkretne podatke i opremu, evo par reči o čipsetu kojim je opremljena.


Intel Z87 Express

Sa novom generacijom procesora Intel je predstavio i novi čipset. Opet, nomenklatura se kreće po ustaljenoj praksi, pa imamo čipsetove koji počinju sa 8. Najjači je Z87 Express, a tu su i slabije verzije (H87, Q85, B85…) koje ćemo videti uskoro. Ukratko, Z87 Express ne donosi previše novina sa svoje strane. Prva i najbitnija stvar je izmenjeni soket. Za razliku od LGA 1155, Intel se vratio korenima i predstavljanju novog soketa za svaku generaciju, pa sada novi soket ima oznaku LGA 1150, i broji 1150 iglica. Intel sigurno ima logično objašnjenje zbog čega je ovo potrebno, i zbog čega je soket morao da bude promenjen, ali smo sigurni da je presudila činjenica nekompatibilnosti sa prethodnom generacijom čime se novi korisnici primoravaju da kupuju nove ploče u paketu sa novim procesorima.Tu je isti broj USB portova podržan kroz čipset kao i kod prethodne generacije (14), a sada ima dva USB 3.0 porta više, čime dolazimo do maksimalnih šest USB 3.0 portova koje čipset može da obezbedi. Za razliku od prethodne generacije gde su samo USB 3.0 kontroleri bili kontrolisani od strane xHCI, ovaj interfejs je sada zadužen za sve USB portove. Za razliku od dosadašnjih OHCI, UHCI i EHCI arhitektura koje su kontrolisale USB 2.0 i starije portove xHCI ima veliki broj prednosti. Nova arhitektura omogućava efikasnije operacije, minimizacija pristupu memoriji kada je port u "idle" stanju, eliminišu se upis u registre, a minimizuje čitanje pri normalnim transferima podataka…
Broj SATA portova je ostao isti (maksimalno šest), ali je za razliku od dosadašnja dva SATA 6 Gb/s porta sada moguće da svih šest budu po bržem standardu. Takođe, za razliku od serije 7 gde je u B i Q čipsetovima postojala nativna podrška za PCI slotove, toga više kod serije 8 nema. Ne sumnjamo da će dodatnim kontrolerima moći da se obezbedi i po koji PCI slot, ali je Intel jednom za svagda rešio da "ubije" ovaj prastari interfejs. Takođe, kontrola digitalnog interfejsa je pomerena u sam CPU, što nije bio slučaj kod serije 7.
 CPU je i dalje zadužen za PCI Express konekcije, pa ćemo podsetiti da je na taj način obezbeđeno 16 PCI Express 3.0 linija u verziji (x16 ili x8/x8 ili x8/x4/x4). CPU, kao što smo napomenuli kontroliše i tri nezavisna displeja, a tu su i dva kanala ka DDR3 memoriji sa nativnom podrškom za DDR3 1600 MHz. Očekivano, unapređeni memorijski kontroler će bez ikakvih problema podržavati i 2133 MHz, a iz Intela kažu da ni barijera od 3 GHz nije nedostižna sa Haswell procesorima… još samo da neko pronađe odgovarajuću memoriju.Komunikacija procesora sa čipsetom se, kao i dosad obavlja preko FDI i DMI 2.0 interfejsa. Čipset daje dodatnih osam PCI Express 2.0 linija, do 14 USB portova, od toga maksimalno šest USB 3.0. Čipset daje i šest SATA postova, koji svi mogu podržati SATA 6 Gb/s i biti u SATA ili eSATA izvedbi. Tu su i Intel HD Audio, kao i Gigabitni LAN te tehnologije poput Intel Rapid Storage sa RAID podrškom, Intel Smart Connect i Intel Rapid Start. Uz sve pomenuto postignuta je i dodatna efikasnost na polju potrošnje, pa novi čipsetovi troše osetno manje, što bi posebno trebalo da se odrazi na autonomiju kod mobilnih verzija.

Specifikacije
 • Proizvođač Asus
 • Model Z87-Pro
 • Platforma Intel
 • Veličina ATX
 • Podnožje LGA 1150
 • Čipset Intel Z87
 • Tip memorije DDR3
 • Broj memorijskih slotova 4 kom.
 • PCI-Express 7 kom.
 • SATA 6Gbps 8 kom.
 • USB 3.0 6 kom.
 • LAN 1 kom.
 • Video izlazi VGA, DVI-D, HDMI, DisplayPort
 • Ostali konektori PS/2 Mouse/Keyboard Port, Optical S/PDIF out konektor, ASUS Wi-Fi GO! modul
 • Audio 7.1
 • Audio izlazi 6 kom.
 

 

 

Ploča na testu

Da li se opredeliti za Deluxe, PRO, A, C ili K paket u suštini se svodi na količinu opreme koja se na ploči nalazi. Naravno, tu je i slabija naponska jedinica, ali je manji broj čipova, konektora, portova i elemenata prosta matematika koja se jedina uzima u obzir. Ono što je bitno je da koji god model da odaberete, kada je kvalitet u pitanju, sa ASUS pločama nema greške.

Sa čak dvanaest faza digitalne naponske sekcije vrhunskog kvaliteta ova ploča bez problema može biti korišćenja u nekom overklok takmičenju, ako imate takvih aspiracija. Kako su faze raspoređene u 8+4 delove okrenute pod uglom od 90 stepeni, jedne u odnosu na druge, tako je i hlađenje izvedeno iz dva dela koja pokrivaju MOSFET elemente. Naravno, za razliku od Deluxe modela, nisu korišćeni toliko kvalitetni elementi, a ni hladnjaci nisu međusobno spojeni vrućom cevi kako bi se toplota ravnomernije prenosila. Sve u cilju zadržavanja visokog kvaliteta i ne preterano visoke cene. Element koji nedostaje je i treći deo hladnjaka koji se nalazi tik ispod CPU soketa, a koji je sa pomenuta dva povezan vrućom cevi. Broj faza je spao za dve, ali to ne treba previše da brine, jer se radi o više nego dovoljno filtracionih faza za vrhunsko CPU napajanje. Zarad dodatne struje CPU poseduje i osmopinski +12V konektor, a celokupan izgled neodoljivo podseća na mnogo skuplji deluxe model.

Četiri DIMM slota imaju šnale samo sa gornje strane, pa skidanje memorije neće biti problem čak iako imate veoma dugačke grafičke kartice, a podržana je memorija do 3 GHz. Izbrojali smo čak šest 4-pinskih konektora za ventilatore koji su savršeno raspoređeni, a koje ćete uz pomoć kvalitetnog ASUS softvera za kontrolu rada ventilatora moći da kontrolišete i prilagođavate vašim potrebama.

Za skladištenje podataka brine se ukupno osam SATA 6 Gb/s slotova kao kombinacija Z87 čipseta i ASMedia ASM1061 kontrolera. Konektori su postavljeni uz ivicu i zarotirani za 90 stepeni, pa ćete na ovaj način mnogo jednostavnije i bolje preraspodeliti kablove i napraviti red unutar kućišta. Ukoliko želite da proširite funkcionalnost sistema na respolaganju vam je sedam PCI Express slotova. Tri su pune veličine i omogućavaju kombinovanje grafičkih karti, ali treba imati u vidu da su prva dva PCI Express 3.0, da drugi (srednji) slot ima x8 mogućnosti, dok je treći PCI Express 2.0 sa maksimalnim x4 protokom, pa njegovo korišćenje ne preporučujemo za jake grafičke karte ili multi GPU sisteme.

Po obodu se nalazi veliki broj konektora i prekidača, a napomenućemo da ova ploča poseduje alfanumerički displej, Power taster i gomilu drugih prekidača (MemOK, DirectKey, BIOS FLBK, EPU, TPU) kojima se direktno mogu pokrenuti i kontrolisati pojedini elementi rada ploče.

Pored distinktivnog WiFi + Bluetooth modula sa eksternom antenom zadnji panel ima P/S2, šest USB 3.0 konektora, VGA, DVI, HDMI i DP, a tu su i LAN i audio konektori (6x analog + optički S/PDIF). Iako ne vidimo preteranu potrebu opremanja ploča sa četiri video izlaza kada je ekstremno mali broj korisnika koji daju 160+ € za ploču, da bi koristili integrisanu grafiku procesora, nema razloga da ne pohvalimo temeljitost u izradi koja ne prinuđava korisnika da se snalazi sa adapterima ili na neki drugi način.


5X PROTECTION

Na kutiji ploče ćete zateći veliku “5X PROTECTION” parolu koja govori da ova ploča spada u seriju modela koji imaju naprednu zaštitu na pet ključnih delova matične ploče. Petostruka zaštita obuhvata Digi+ naponsku jedinicu koja omogućava kvalitetno napajanje procesora uz dinamičku kontrolu čipa zaduženog samo za pravilno napajanje procesora. Druga stavka su osigurači koji štite RAM od prejake struje i napajanja. ESD zaštita postaje sve popularnija, pa ni ASUS nije izostao sa zaštitom od elektrostatičkog pražnjenja koje često može da bude uzrok oštećenja kako ploče, tako i priključenih komponenata. ASUS rešenje nudi aktivno zaštitno kolo koje se brine da su elektrostatička pražnjenja uzemljena kako treba čime se onemogućava oštećenje komponenata.

Četvrta stavka zaštite su oklopljeni konedenzatori sa čvrstim elektrolitima koji imaju životni vek deklarisan na 5000 radnih sati čime se osigurava pravilan rad komponenata na duže staze, čak i u ekstremnim uslovima. I na kraju, peti element zaštite predstavlja antikorozivni štit zadnjeg I/O porta koji je u suštini izrađen od nerđajućeg čelika tretiranog tankim slojem hrom oksida koji osigurava antikorozivna svojstva i duži životni vek.

 

 

BIOS, softver, OC

BIOS sekcija se, očekivano, ne razlikuje mnogo od onoga što smo viđali i kod jeftinijih, a i kod dosta skupljih modela. Prepuna je opcijama, jednostavna, intuitivna, podeljena u Easy i Advanced deo, pa svako može odabrati onaj koji je u skladu sa svojim potrebama. Intuitivni raspored, napredne funkcije, sve je tu, a sve funkcioniše u sprezi sa bogatim softverskim paketom koji se isporučuje uz ploču. AI Suite obuhvata ceo niz korisnih alata, preko kojih možete overklokvati CPU, memoriju, integrisani GPU, ali i baviti se profilisanjem rashladnog sistema i drugim naprednim funkcijama.

Ovaj paket obuhvata ogroman broj programa sa previše funkcija, pa bi površno opisivanje svih njih zahtevalo serijal tekstova. Ono što je bitno za krajnjeg korisnika je da ih treba sve isprobati i onda ostaviti one koje su mu bitne, a sigurno je da će ih biti prilično.


Auto OC

Za razliku od Z87-K automatski OC na ovom modelu se odvija preko 4-Way Optimization alata. Potrebno je da odaberete kako želite da optimizujete sistem, da li želite pored overkloka da kontrolišete potrošnju preko EPU čipa, kao i šta želite da uradite sa hlađenjem. OC deo procesora je takođe odvojen na Ratio i BCLK deo, na šta smo već imali primedbe. Verujemo da je ASUS inženjerima mnogo lakše da programiraju overklok samo jednog elementa, a ne globalnih mogućnosti.

Uglavnom, kako god to zvučalo, ovaj overklok je vrlo bazičan i prost, a mi smo između dva (množilac ili BCLK) odabrali OC kada se podiže množilac jer su tada ukupne performanse znatno bolje. Očekivano, CPU je dobio 17% OC-a, iGPU je skočio za 9%, a memorija je sa 1866 MHz podignuta na 2 GHz. Skoro identično kao i sa mnogo slabijim Z87-K modelom, što uostalom govore rezultati koji su skoro pa identični.

Kao što smo rekli i prošli put, rezultate možete videti u poređenju sa drugim modelima, ali iz ugla praktične primene, ovaj način overkloka deluje vrlo pogrešno jer praktično ima vrlo ograničenu upotrebu. Ako probate da iskombinujete maksimalni BCLK koji je ploča dobila, sa množiocem dobićete vrlo nerealne taktove na kojim ploča neće hteti ni da se probudi. Jeste da vas klik na dugme ništa ne košta, ali za kompaniju kakva je ASUS, i jedan ozbiljan proizvod, ovo je moralo da se izvede mnogo bolje.

 

 

Rezultati, deo 1


Win RAR 5.0 64-bit ( Benchmark test )
Benchmark test
Core i5 4760K def: CPU: 3,4 GHz, RAM: 1866 MHz, GPU: 1200 MHz
Z87-PRO OC: CPU: 4.2 GHz, RAM: 2000 MHz, GPU: 1300 MHz
Z87X-OC OC: CPU: 4.3 GHz, RAM: 2000 MHz , GPU: 1600 MHz
Z87-K OC: CPU: 4.2 GHz, RAM: 2000 MHz, GPU: 1300 MHz
0 2250 4500 6750 9000
KB/s
Futuremark 3DMark ( 3D Mark )
Ice Storm
Cloud Gate
Fire Strike
Core i5 4760K def: CPU: 3,4 GHz, RAM: 1866 MHz, GPU: 1200 MHz
Z87-PRO OC: CPU: 4.2 GHz, RAM: 2000 MHz, GPU: 1300 MHz
Z87X-OC OC: CPU: 4.3 GHz, RAM: 2000 MHz , GPU: 1600 MHz
Z87-K OC: CPU: 4.2 GHz, RAM: 2000 MHz, GPU: 1300 MHz
0 25000 50000 75000 100000
Score
Futuremark 3DMark 11 ( Futuremark 3DMark 11 )
Physics score
Final score
Graphics score
Core i5 4760K def: CPU: 3,4 GHz, RAM: 1866 MHz, GPU: 1200 MHz
Z87-PRO OC: CPU: 4.2 GHz, RAM: 2000 MHz, GPU: 1300 MHz
Z87X-OC OC: CPU: 4.3 GHz, RAM: 2000 MHz , GPU: 1600 MHz
Z87-K OC: CPU: 4.2 GHz, RAM: 2000 MHz, GPU: 1300 MHz
0 2500 5000 7500 10000
Performance preset
Nucleus test 2.0.0 Final Score ( Nucleus test 2.0.0 Final Score )
Nucleus test 2.0.0 Final Score
Core i5 4760K def: CPU: 3,4 GHz, RAM: 1866 MHz, GPU: 1200 MHz
Z87-PRO OC: CPU: 4.2 GHz, RAM: 2000 MHz, GPU: 1300 MHz
Z87X-OC OC: CPU: 4.3 GHz, RAM: 2000 MHz , GPU: 1600 MHz
Z87-K OC: CPU: 4.2 GHz, RAM: 2000 MHz, GPU: 1300 MHz
0 7500 15000 22500 30000
Nucleus test 2.0.0 Final Score
AIDA64 CPU ( AIDA64 CPU )
CPU Queen
CPU PhotoWorxx
FPU SinJulia
Core i5 4760K def: CPU: 3,4 GHz, RAM: 1866 MHz, GPU: 1200 MHz
Z87-PRO OC: CPU: 4.2 GHz, RAM: 2000 MHz, GPU: 1300 MHz
Z87X-OC OC: CPU: 4.3 GHz, RAM: 2000 MHz , GPU: 1600 MHz
Z87-K OC: CPU: 4.2 GHz, RAM: 2000 MHz, GPU: 1300 MHz
0 15000 30000 45000 60000
AIDA64 CPU
AIDA64 RAM ( AIDA64 RAM )
Write
Read
Copy
Core i5 4760K def: CPU: 3,4 GHz, RAM: 1866 MHz, GPU: 1200 MHz
Z87-PRO OC: CPU: 4.2 GHz, RAM: 2000 MHz, GPU: 1300 MHz
Z87X-OC OC: CPU: 4.3 GHz, RAM: 2000 MHz , GPU: 1600 MHz
Z87-K OC: CPU: 4.2 GHz, RAM: 2000 MHz, GPU: 1300 MHz
0 15000 30000 45000 60000
AIDA64 RAM
 

Rezultati, deo 2

Cinebench R11.5 ( R11.5 )
OpenGL
CPU
Core i5 4760K def: CPU: 3,4 GHz, RAM: 1866 MHz, GPU: 1200 MHz
Z87-K OC: CPU: 4.2 GHz, RAM: 2000 MHz, GPU: 1300 MHz
Z87X-OC OC: CPU: 4.3 GHz, RAM: 2000 MHz , GPU: 1600 MHz
Z87-PRO OC: CPU: 4.2 GHz, RAM: 2000 MHz, GPU: 1300 MHz
0 15 30 45 60
64-bit
FryBench time ( FryBench time )
sec
Core i5 4760K def: CPU: 3,4 GHz, RAM: 1866 MHz, GPU: 1200 MHz
Z87-K OC: CPU: 4.2 GHz, RAM: 2000 MHz, GPU: 1300 MHz
Z87X-OC OC: CPU: 4.3 GHz, RAM: 2000 MHz , GPU: 1600 MHz
Z87-PRO OC: CPU: 4.2 GHz, RAM: 2000 MHz, GPU: 1300 MHz
0 1500 3000 4500 6000
sec
x264 HD4.0 ( video encoding benchmark )
Pass 1 (fps)
Pass 2 (fps)
Core i5 4760K def: CPU: 3,4 GHz, RAM: 1866 MHz, GPU: 1200 MHz
Z87-K OC: CPU: 4.2 GHz, RAM: 2000 MHz, GPU: 1300 MHz
Z87X-OC OC: CPU: 4.3 GHz, RAM: 2000 MHz , GPU: 1600 MHz
Z87-PRO OC: CPU: 4.2 GHz, RAM: 2000 MHz, GPU: 1300 MHz
0 63 125 188 250
video encoding benchmark
Sniper Elite v2 ( Sniper Elite v2 )
1680x1050
Core i5 4760K def: CPU: 3,4 GHz, RAM: 1866 MHz, GPU: 1200 MHz
Z87-K OC: CPU: 4.2 GHz, RAM: 2000 MHz, GPU: 1300 MHz
Z87X-OC OC: CPU: 4.3 GHz, RAM: 2000 MHz , GPU: 1600 MHz
Z87-PRO OC: CPU: 4.2 GHz, RAM: 2000 MHz, GPU: 1300 MHz
0 9 18 27 35
Sniper Elite v2
Bioshock Infinite ( Bioshock Infinite )
1680x1050
Core i5 4760K def: CPU: 3,4 GHz, RAM: 1866 MHz, GPU: 1200 MHz
Z87-K OC: CPU: 4.2 GHz, RAM: 2000 MHz, GPU: 1300 MHz
Z87X-OC OC: CPU: 4.3 GHz, RAM: 2000 MHz , GPU: 1600 MHz
Z87-PRO OC: CPU: 4.2 GHz, RAM: 2000 MHz, GPU: 1300 MHz
0 8 15 23 30
Bioshock Infinite
Hitman Absolution ( Hitman Absolution )
1680x1050
Core i5 4760K def: CPU: 3,4 GHz, RAM: 1866 MHz, GPU: 1200 MHz
Z87-K OC: CPU: 4.2 GHz, RAM: 2000 MHz, GPU: 1300 MHz
Z87X-OC OC: CPU: 4.3 GHz, RAM: 2000 MHz , GPU: 1600 MHz
Z87-PRO OC: CPU: 4.2 GHz, RAM: 2000 MHz, GPU: 1300 MHz
0 10 20 30 40
Hitman Absolution
Just Cause 2 ( Just Cause 2 )
1680x1050
Core i5 4760K def: CPU: 3,4 GHz, RAM: 1866 MHz, GPU: 1200 MHz
Z87-K OC: CPU: 4.2 GHz, RAM: 2000 MHz, GPU: 1300 MHz
Z87X-OC OC: CPU: 4.3 GHz, RAM: 2000 MHz , GPU: 1600 MHz
Z87-PRO OC: CPU: 4.2 GHz, RAM: 2000 MHz, GPU: 1300 MHz
0 15 30 45 60
Just Cause 2
 

Zaključak

U poređenju sa Z87-K modelom, PRO je za klasu iznad u svakom smislu, počev od kvaliteta korišćenih elemenata, preko količine istih, do bogate opreme, bežičnih modula i proste veličine ploče (pun ATX format). I količina opreme u paketu nije spartanska, pa vam se čini da tih dodatnih 60% koje plaćate nije previše. Z87-PRO predstavlja pravu kvalitetnu ploču više srednje klase. Nemate prevelik broj OC opcija, dve mrežne karte, 40 USB 3.0 i 20 SATA konektora, ni 4-Way SLI i CrossFire sa 4 grafike, koje su inače potrebne 0,1% korisnika, ali imate apsolutno sve ostalo, i to na vrhunskom nivou. Svi elementi su veoma kvalitetni, ima ih taman koliko treba, ni premalo, ni previše, tako da ova ploča predstavlja retko dobar i optimalno izbalansiran izbor komponenata, s jedne, i cene s druge strane.

Naravno, ako su samo performanse ono što vas interesuje, a nemate potrebe za bežičnim mrežama, dodatnim USB i SATA kontrolerima, ASUS ima veliki broj takođe odličnih modela u nižim cenovnim rangovima, pa ne sumnjamo da će svako pronaći nešto za svoj ukus. No, Z87-Pro model zaista jeste ono što se očekuje pre svega od platforme kao celine, dakle na celom potezu procesor - kontrolerska logika - ploča, da nesputano i bez kompromisa dobijemo maksimum performansi, a u ovom slučaju, i po vrlo dobroj ceni za to što se korisniku nudi. Sve u svemu, ovo je jednostavno odlična matična ploča.


Za:

- izbalansirana Z87 ploča
- petostruka zaštita
- bogat softverski paket
- bogata oprema
- WiFi i Bluetooth
- odlična OC platforma

Protiv:

- ograničene Auto OC mogućnosti


Matičnu ploču na test ustupio ASUS.

Komentari

0 Dodaj komentar

Test: ASUS Z87-K

Test: ASUS A88X-PRO

10203
10205
10206
10207
10208
10209