Greška

Došlo je do greške.

Test: ASUS Z87-Expert

02.04.2014 13:25 | 1 Hardver
Test: ASUS Z87-Expert

Nedavno predstavljeni model ASUS Z87-Deluxe/QUAD čini jedan od najbolje opremljenih modela, ako ne i najbolji, a da ne pripada TUF, ROG ili WS serijama. Kao što smo i napomenuli, u seriji tekstova ćemo vam predstaviti nekoliko novih modela koji su nedavno stigli na naše tržište, a sledeći “na tapetu” je ASUS Z87-Expert. Model koji se nalazi odmah ispod Z87-Deluxe/QUAD je Z87-Deluxe/DUAL, ali ćemo o njemu nekom drugom prilikom, jer ovoga puta sa Z87-Expert zadiremo u ozbiljno nižu cenovnu kategoriju

Zoran Petrović

Sa cenom koja je skoro duplo niža od Z87-Deluxe/QUAD modela, Z87-Expert pretenduje da nam za lepo nižu svotu novca ponudi vrlo atraktivan proizvod. Iako se ne radi o Deluxe verziji i Expert nudi ozbiljan nivo opreme. Već na prvi pogled jasno je da se radi o vrlo ozbiljnoj platformi, jer nijedan deo prostranog ATX PCB-a ne zvrji prazan. Sa nedostatkom nekolicine kontrolerskih čipova i nekoliko hladnjaka, već na prvi pogled Expert neodoljivo podseća na Deluxe seriju. Kako se radi o osetno jeftinijem modelu sve ovo smo uzeli s rezervom, jer to uglavnom znači da su uštede morale da se izvedu na nekoliko nivoa. Pre same ploče, evo malo reči i o najjačem Intel čipsetu za Haswell procesore.

Intel Z87 Express

Sa novom generacijom procesora Intel je predstavio i novi čipset. Opet, nomenklatura se kreće po ustaljenoj praksi, pa imamo čipsetove koji počinju sa 8. Najjači je Z87 Express, a tu su i slabije verzije (H87, Q85, B85…) koje ćemo videti uskoro. Ukratko, Z87 Express ne donosi previše novina sa svoje strane. Prva i najbitnija stvar je izmenjeni soket. Za razliku od LGA 1155, Intel se vratio korenima i predstavljanju novog soketa za svaku generaciju, pa sada novi soket ima oznaku LGA 1150, i broji 1150 iglica. Intel sigurno ima logično objašnjenje zbog čega je ovo potrebno, i zbog čega je soket morao da bude promenjen, ali smo sigurni da je presudila činjenica nekompatibilnosti sa prethodnom generacijom čime se novi korisnici primoravaju da kupuju nove ploče u paketu sa novim procesorima.Tu je isti broj USB portova podržan kroz čipset kao i kod prethodne generacije (14), a sada ima dva USB 3.0 porta više, čime dolazimo do maksimalnih šest USB 3.0 portova koje čipset može da obezbedi. Za razliku od prethodne generacije gde su samo USB 3.0 kontroleri bili kontrolisani od strane xHCI, ovaj interfejs je sada zadužen za sve USB portove. Za razliku od dosadašnjih OHCI, UHCI i EHCI arhitektura koje su kontrolisale USB 2.0 i starije portove xHCI ima veliki broj prednosti. Nova arhitektura omogućava efikasnije operacije, minimizacija pristupu memoriji kada je port u "idle" stanju, eliminišu se upis u registre, a minimizuje čitanje pri normalnim transferima podataka…
Broj SATA portova je ostao isti (maksimalno šest), ali je za razliku od dosadašnja dva SATA 6 Gb/s porta sada moguće da svih šest budu po bržem standardu. Takođe, za razliku od serije 7 gde je u B i Q čipsetovima postojala nativna podrška za PCI slotove, toga više kod serije 8 nema. Ne sumnjamo da će dodatnim kontrolerima moći da se obezbedi i po koji PCI slot, ali je Intel jednom za svagda rešio da "ubije" ovaj prastari interfejs. Takođe, kontrola digitalnog interfejsa je pomerena u sam CPU, što nije bio slučaj kod serije 7.
 CPU je i dalje zadužen za PCI Express konekcije, pa ćemo podsetiti da je na taj način obezbeđeno 16 PCI Express 3.0 linija u verziji (x16 ili x8/x8 ili x8/x4/x4). CPU, kao što smo napomenuli kontroliše i tri nezavisna displeja, a tu su i dva kanala ka DDR3 memoriji sa nativnom podrškom za DDR3 1600 MHz. Očekivano, unapređeni memorijski kontroler će bez ikakvih problema podržavati i 2133 MHz, a iz Intela kažu da ni barijera od 3 GHz nije nedostižna sa Haswell procesorima… još samo da neko pronađe odgovarajuću memoriju.Komunikacija procesora sa čipsetom se, kao i dosad obavlja preko FDI i DMI 2.0 interfejsa. Čipset daje dodatnih osam PCI Express 2.0 linija, do 14 USB portova, od toga maksimalno šest USB 3.0. Čipset daje i šest SATA postova, koji svi mogu podržati SATA 6 Gb/s i biti u SATA ili eSATA izvedbi. Tu su i Intel HD Audio, kao i Gigabitni LAN te tehnologije poput Intel Rapid Storage sa RAID podrškom, Intel Smart Connect i Intel Rapid Start. Uz sve pomenuto postignuta je i dodatna efikasnost na polju potrošnje, pa novi čipsetovi troše osetno manje, što bi posebno trebalo da se odrazi na autonomiju kod mobilnih verzija.

 

Specifikacije
 • Proizvođač Asus
 • Model Z87-Expert
 • Platforma Intel
 • Veličina ATX
 • Podnožje LGA 1150
 • Čipset Intel Z87
 • Tip memorije DDR3
 • Broj memorijskih slotova 4 kom.
 • PCI-Express 7 kom.
 • SATA 6Gbps 8 kom.
 • USB 3.0 6 kom.
 • LAN 1 kom.
 • Video izlazi VGA, DVI-D, HDMI
 • Ostali konektori Optički S/PDIF izlaz, PS/2 tastatura/miš kombinovani port, Thunderbolt port, ASUS Wi-Fi GO! module
 • Audio 7.1
 • Audio izlazi 5 kom.
 

Ploča na testu

Za Experte

Na istim osnovama kao i kod Deluxe modela Expert nudi ozbiljan hardver upakovan na crno lakiran PCB. Iako se naponska sekcija sastoji “samo” od osam faza namenjenih za CPU i iGPU, ni u jednom trenutku ne treba posumnjati u njen kvalitet i ono što ona može da pruži. Naime, izbor komponenata je na najvišem nivou, a ne treba zaboraviti ni da se filtriranje napona vrši pod palicom digitalnog kontrolera koji se brine da kvalitet struje koji dolazi do komponenata osetljivih i na najmanje šumove bude besprekoran. DIGI+ naponska sekcija zadužena je i za dodatne dve faze napajanja koje se brinu za RAM i koje osiguravaju vrlo visoke radne frekvencije memorije.Četiri DIMM slota podržavaju rad sa memorijom na 3 GHz, a susedna naponska sekcija dobila je ozbiljno hlađenje u vidu masivnih hladnjaka koji pokrivaju naponsku sekciju oko CPU soketa. Oba hladnjaka naponske sekcije su identična kao kod Deluxe modela s tim što je treći izostao, a samim tim i vruća cevka koja ga povezuje sa kulerom levo od soketa. Kuler koji stoji iznad soketa je u stvari prevelik za dve faze napajanja, jer bi i upola manji završavao posao, ali verovatno im je isplativije, a i izgleda bolje da se koristi kuler koji “pasuje” na više modela. Sa maksimalno 32 GB koliko primaju ova četiri slota nećete morati da brinete o kapacitetu ni u budućnosti, a pomenute frekvencije garantuju da ni sa veoma brzim modulima nećete imati problema.Portovi zaduženi za kontrolu HDD/SSD periferija su grupisani u donjem desnom uglu i zatoritani za 90 stepeni, što je vrlo praktično ako imate normalno kućište u kojem su mislili o pravilnom rasporedu kablova, a što može da zasmeta ukoliko posedujete skučena “no name” kućišta. Pored šest SATA 6 Gb/s konektora koja obezbeđuje Z87 čipset ASMedia kontroler dodaje još dva (ofarbana u drugu boju).Kada su slotovi za proširenje u pitanju ova ploča poseduje tri PCI Express slota u istoj konfiguraciji kao i Deluxe/QUAD model, što znači da na raspolaganju imate ukupno 16 PCI Express 3.0 linija. Sa jednom grafikom u prvom slotu imaćete svih 16 na raspolaganju, sa dve se to deli na x8/x8, dok se sa tri grafike magistrala deli na x8/x4/x4 po PCI Express 3.0 standardu. Podržane su konfiguracije sa četiri GPU-a (NVIDIA ili AMD), odnosno 3-Way CrossFireX, za tri AMD grafike, što znači da ćete, bar sa ovom verzijom BIOS-a morati da se zadovoljite sa maksimalno dve NVIDIA grafike u SLI modu.Zadnja strana nudi bogat izbor konekcija, pa napominjemo da je svih šest USB portova izrađeno po 3.0 standardu (iskreno, voleli bismo da ih je više), a društvo im pravi PS/2, WiFi modul, VGA, DVI i HDMI video konektori, LAN, audio sekcija (sa optičkim S/PDIF) i Thunderbolt konektor (prve generacije). Da bi ploča mogla da izdrži sve ove konekcije tu je i poznati PLX čip koji obezbeđuje dodatne linije od procesora ka periferijama, a koji je, očekivano, smešten tik ispod CPU soketa.

Da se radi o ozbiljnoj ploči bilo nam je jasno još kada smo videli 8-pinski konektor napajanja procesora, a onda smo se rodatno uverili kada smo videli dodatke po raznim delovima PCB-a. U donjem delu ploče smešten je Power taster, pored kojeg je Debug LED, praćen sa BIOS flashback i Direct Key tasterima, koji su itekako bitni kod overkloka. Tu je i dobro poznato MemOK dugme, a dole desno ASUS je smestio TPU i EPU prekidače, pa ćete dok je ploča “na stolu” moći lepo da se igrate overkloka (kao što smo to mi radili).S obzirom na to da je velika šansa da u svom domu posedujete bar tri WiFi uređaja ne čudi što se ASUS odlučio da na ovaj model smesti WiFi/Bluetooth adapter sličan onome kao kod Deluxe modela, samo što je hardverska osnova malo drugačija i ne podržava “ac” standard.Naravno, prisutan je i pomenuti Thunderbolt, pa je to jedna od karakteristika koja ovu ploču treba da izdvoji od konkurencije. Iako se ne radi o drugoj generaciji Thunderbolt uređaja, itekako moćni interfejs će svakako znati da cene oni koji imaju želje i potrebe za njim. Od dodatnih kontrolera, pored ASMedia SATA i Intel Thunderbolt čipova koje smo pomenuli ne treba zaboraviti ni PLX, a tu je još jedan ASMedia čip, ovoga puta zadužen za dodatna četiri USB 3.0 porta na zadnjoj strani. Za ostatak USB portova brinu se čak četiri USB 2.0 headera koja daju ujupno osam USB portova (preko Z87 čipseta) i dodatni USB 3.0 header, za prednji panel kućišta.Kada je hlađenje u pitanju ASUS nikako ne zanemaruje ovu komponentu, čak naprotiv, pa ova ploča, pored odlične softverske podrške ima čak pet 4-pinskih konektora za ventilatore koje možete kontrolisati bilo preko UEFI sekcije, bilo preko AISuite 3 softverskog paketa.

 

 

 

Softver, BIOS, OC

Napredna BIOS sekcija koja nikoga neće ostaviti ravnodušnom, jer raspolaže sa pregršt naprednih opcija kojima će stari vukovi bez problema cediti dodatne megaherce iz bilo koje komponente koja je povezana na ploču. Uz brzu ASUS softversku podršku koja ažurira BIOS vrlo redovno ovo daje još jednu dodatnu dimenziju upotrebi ovog modela.AI Suite 3, sad već standardno poseduje pregršt korisnih opcija, pa pored kontrole bežičnih konekcija možete birati komponente koje su vam potrebnem, i ne opterećivati sistem stvarima koje ne koristite, a ovaj “Lego” sistem moramo pohvaliti. Naravno, tu je i dobro poznata tehnologija 4-Way optimization koja manuelno ili automatski podešava naponsku jedinicu, CPU, hlađenje i energetski efikasan rad.Korišćenjem upravo ove tehnologije ploča je sa nominalnog takta naš testni Core i5 4670K podigla sa 3,4/3,8 GHz na 4,2 GHz, ubrzavajući i GPU na 1302 MHz, ali ostavljajući RAM na deklarisnih 2133 MHz jer je overklok množioca dao bolje rezultate od overkloka putem magistrale. Iako je ovo niže od onoga što smo postigli sa ASUS Z87-Deluxe/QUAD, i dalje se radi o rezultatima koji su bolji od nominalno višeg OC-a ASRock Z87 PRO3 modela. Po pitanju stabilnosti, raspona Turbo frekvencije i overkloka, ASUS je pokazao da na domaćem terenu konkurencija nema šta da traži, te da OC softver odlično radi svoj posao.Nešto niža radna frekvencija procesora, u odnosu na Deluxe/QUAD model je najverovatnije posledica nešto slabije naponske sekcije, ali daleko da su rezultati nezadovoljavajući, i da neko manuelno neće postići višestruko bolje rezultate, uz ozbiljnije hlađenje i manuelno podešavanje BIOS-a.

 

 

Rezultati

Win RAR 5.0 64-bit ( Benchmark test )
Benchmark test
Z87-Expert CPU: 4.2 GHz,RAM:2133 MHz,GPU:1302 MHz
Z87-Deluxe CPU: 4.4 GHz, RAM: 2133 MHz, GPU: 1302 MHz
Z87 Pro3 CPU 4.3 GHz, RAM: 2133 MHz, GPU: 1200 MHz
0 2250 4500 6750 9000
KB/s
Cinebench R15 ( R15 )
CPU
CPU Single Sore
OpenGL (fps)
Z87-Expert CPU: 4.2 GHz,RAM:2133 MHz,GPU:1302 MHz
Z87-Deluxe CPU: 4.4 GHz, RAM: 2133 MHz, GPU: 1302 MHz
Z87 Pro3 CPU 4.3 GHz, RAM: 2133 MHz, GPU: 1200 MHz
0 375 750 1125 1500
64-bit
AIDA64 RAM ( AIDA64 RAM )
Write
Read
Copy
Z87-Expert CPU: 4.2 GHz,RAM:2133 MHz,GPU:1302 MHz
Z87-Deluxe CPU: 4.4 GHz, RAM: 2133 MHz, GPU: 1302 MHz
Z87 Pro3 CPU 4.3 GHz, RAM: 2133 MHz, GPU: 1200 MHz
0 15000 30000 45000 60000
AIDA64 RAM
x264 HD4.0 ( video encoding benchmark )
Pass 2 (fps)
Pass 1 (fps)
Z87-Expert CPU: 4.2 GHz,RAM:2133 MHz,GPU:1302 MHz
Z87-Deluxe CPU: 4.4 GHz, RAM: 2133 MHz, GPU: 1302 MHz
Z87 Pro3 CPU 4.3 GHz, RAM: 2133 MHz, GPU: 1200 MHz
0 63 125 188 250
video encoding benchmark
FryBench time ( FryBench time )
sec
Z87-Expert CPU: 4.2 GHz,RAM:2133 MHz,GPU:1302 MHz
Z87-Deluxe CPU: 4.4 GHz, RAM: 2133 MHz, GPU: 1302 MHz
Z87 Pro3 CPU 4.3 GHz, RAM: 2133 MHz, GPU: 1200 MHz
0 1500 3000 4500 6000
sec
Futuremark 3DMark ( 3D Mark )
Ice Storm
Cloud Gate
Fire Strike
Z87-Expert CPU: 4.2 GHz,RAM:2133 MHz,GPU:1302 MHz
Z87-Deluxe CPU: 4.4 GHz, RAM: 2133 MHz, GPU: 1302 MHz
Z87 Pro3 CPU 4.3 GHz, RAM: 2133 MHz, GPU: 1200 MHz
0 25000 50000 75000 100000
Score
Futuremark 3DMark 11 ( Futuremark 3DMark 11 )
Physics score
Final score
Graphics score
Z87-Expert CPU: 4.2 GHz,RAM:2133 MHz,GPU:1302 MHz
Z87-Deluxe CPU: 4.4 GHz, RAM: 2133 MHz, GPU: 1302 MHz
Z87 Pro3 CPU 4.3 GHz, RAM: 2133 MHz, GPU: 1200 MHz
0 2500 5000 7500 10000
Performance preset
 

Gaming testovi

Sniper Elite v2 ( Sniper Elite v2 )
1680x1050
Z87-Expert CPU: 4.2 GHz,RAM:2133 MHz,GPU:1302 MHz
Z87-Deluxe CPU: 4.4 GHz, RAM: 2133 MHz, GPU: 1302 MHz
Z87 Pro3 CPU 4.3 GHz, RAM: 2133 MHz, GPU: 1200 MHz
0 9 18 27 35
Sniper Elite v2
Bioshock Infinite ( Bioshock Infinite )
1680x1050
Z87-Expert CPU: 4.2 GHz,RAM:2133 MHz,GPU:1302 MHz
Z87-Deluxe CPU: 4.4 GHz, RAM: 2133 MHz, GPU: 1302 MHz
Z87 Pro3 CPU 4.3 GHz, RAM: 2133 MHz, GPU: 1200 MHz
0 8 15 23 30
Bioshock Infinite
Hitman Absolution ( Hitman Absolution )
1680x1050
Z87-Expert CPU: 4.2 GHz,RAM:2133 MHz,GPU:1302 MHz
Z87-Deluxe CPU: 4.4 GHz, RAM: 2133 MHz, GPU: 1302 MHz
Z87 Pro3 CPU 4.3 GHz, RAM: 2133 MHz, GPU: 1200 MHz
0 10 20 30 40
Hitman Absolution
Metro Last Light ( Metro Last Light )
1680x1050
Z87-Expert CPU: 4.2 GHz,RAM:2133 MHz,GPU:1302 MHz
Z87-Deluxe CPU: 4.4 GHz, RAM: 2133 MHz, GPU: 1302 MHz
Z87 Pro3 CPU 4.3 GHz, RAM: 2133 MHz, GPU: 1200 MHz
0 5 10 15 20
Metro Last Light
Just Cause 2 ( Just Cause 2 )
1680x1050
Z87-Expert CPU: 4.2 GHz,RAM:2133 MHz,GPU:1302 MHz
Z87-Deluxe CPU: 4.4 GHz, RAM: 2133 MHz, GPU: 1302 MHz
Z87 Pro3 CPU 4.3 GHz, RAM: 2133 MHz, GPU: 1200 MHz
0 15 30 45 60
Just Cause 2
Tomb Raider ( Tomb Raider )
1680x1050
Z87-Expert CPU: 4.2 GHz,RAM:2133 MHz,GPU:1302 MHz
Z87-Deluxe CPU: 4.4 GHz, RAM: 2133 MHz, GPU: 1302 MHz
Z87 Pro3 CPU 4.3 GHz, RAM: 2133 MHz, GPU: 1200 MHz
0 10 20 30 40
Tomb Raider
 

Zaključak

Odmereno

Upravo tako ćemo oceniti ovu ploču. Za malo preko 200 EUR-a koliko mora izdvojiti za ASUS Z87-Expert model, prosečan korisnik dobija odličnu platformu sa pregršt mogućnosti unapređenja na svakom koraku. U startu vam se nudi dosta dodatne opreme, od koje će najveći broj biti koristan, a posebno napominjemo Thunderbolt kao nestandardnu opremu koja može biti ono što će prelomiti pri izboru vaše nove ploče. Svakako se radi o jednom ozbiljnom i kvalitetnom modelu koji nudi i više od onoga koliko košta, pa ako ste se našli u prethodnoj priči i Z87-Expert se uklapa u vaš budžet predlažemo da ozbiljno razmislite o ovoj kvalitetnoj matičnoj ploči.

 


Za:

- Thunderbolt
- solidna dodatne opreme
- Wifi i Bluetooth
- Z87 čipset
- 3000+ MHz RAM
- dobra OC podrška, manuelna i automatska
- UEFI BIOS sekcija bez premca i prave konkurencije
- podrška za tri AMD grafike/četiri GPU-a (NVIDIA ili AMD)

Protiv:

- “samo” šest USB portova na zadnjoj strani


Matičnu ploču za potrebe testa ustupio Gigatron.

Komentari

0 Dodaj komentar

Test: ASUS Z87 Deluxe QUAD

Test: MSI Z97 MPower Max AC

10203
10205
10206
10207
10208
10209