Greška

Došlo je do greške.

Test: Asus Z270-WS

29.06.2017 21:05 | 0 Hardver
Test: Asus Z270-WS

Asusova WorkStation serija matičnih ploča je uvek lepo osveženje u odnosu na druge modele koje kompanija nudi, jer su zaista drugačije od klasičnih ploča. Uvek su opremljene velikim brojem konektora, slotova i svim ostalim dodacima koje bi napredni korisnici mogli da požele. Jednostavno, ovo su ploče bez kompromisa koja impresioniraju svojim mogućnostima daleko više nego izgledom i "gejming" reputacijom. Ovo su ploče za prave ljubitelje hardvera.

Asus Z270-WS

Nebojša Todorović

Workstation modeli su osmišljeni tako da mogu da se svrstaju u svojevrsni profesionalni segment gde su bitne mogućnosti, fleksibilnost sistema, kao i stabilnost u svim uslovima rada. U današnje vreme je pomalo interesantno to što ovakve ploče nisu rezervisane za LGA2011-3 platformu za koju sam Intel navodi da je pre svega namenjena profesionalcima. Prosto, LGA1151 je sada postao namenjen mejnstrim kategoriji i kao takav nema procesore koje bi zadovoljili ove korisnike.

Primera radi, najskuplji Core i7 7700K, iako vrlo brz procesor ima "svega" četiri fizička jezgra i ograničen broj PCIe linija. Jedina kompenzacija je donekle da sam proizvođač to nadoknadi dodatnim hardverom na ploči. Nažalost, to implicira povećanu cenu i nešto što biste sa LGA2011 platformom dobili nativno, jer čak i najslabiji procesor za ove sisteme i gotovo dva puta više PCIe linija i više jezgara. To su ipak neka druga pitanja, a verujemo da dok ima potražnje Asus će da proizvodi, tako da kada interesovanje za LGA1151 i Workstation ploče nestane, verovatno više ih nećemo viđati. Do tada, ostaje da uživamo u ovim zaista posebnim modelima.


 asus_z270_ws_011_s.jpg


Dovoljno je baciti pogled na kratko i zaključiti da nije reč o svakidašnjoj matičnoj ploči bez obzira na to o kojoj platformi govorimo. Posebno kada znamo da je reč o LGA1151 ploči vrlo brzo dolazimo do zaključka da svega ima više nego inače. Gde god da pogledate Z270-WS je bogatije opremljen od prosečnog modela u klasi i sve vrvi od ugrađenih komponenti, pa je teško naći slobodan i kvadratni centimetar na štampanoj ploči.


 asus_z270_ws_013_s.jpg


Naponska jedinica je veoma kompleksna, a filtracija napona se obavlja u osam faza prema procesoru, dok je četiri zaduženo za iGPU što znači da je reč o 8+4 konfiguraciji. Upotrebljene su kvalitetne komponente u vidu Microfine Alloy zavojnica i japanskih 10K kondenzatora. Ove komponente imaju dug životni vek i u regularnim uslovima će trajati duže nego sama platforma.


 asus_z270_ws_019_s.jpg


Desno od ležišta za procesor su smeštena četiri DIMM slota za memorijske module. Maksimalni podržani kapacitet je 64 GB, a moduli mogu biti do 3866 MHz prema zvaničnoj specifikaciji dok je za kontrolu napona zadužen usamljeni Digi+ kontroler sa oznakom ASP 1103.


 asus_z270_ws_021_s.jpg


Kao što smo već rekli LGA1151 platforma je ograničen sa PCIe linijama, pa je Asus morao sam da se pobrine za to. Imajući u vidu da ima četiri potpuno funkcionalna PCIe slota pune veličine, Asus je ugradio PLX čip koji mu omogućava da sva četiri PCIe X16 slota rade u x8 režimu čime je omogućena podrška i za četvorostruki CrossFireX, ali i SLI što se ne viđa često. Pored njih, tu je i jedan PCIe 3.0 x4.


 asus_z270_ws_027_s.jpg


Bitno je napomenuti da se preporučuje povezivanje i 6pin PCIe naponskog konektora ukoliko želite da rad sa više od dve grafičke karte bude potpuno stabilan i kako bi se PCIe slotovi "dotirali" snagom.


asus_z270_ws_034_s.jpg
 

 

 

Komentari

0 Dodaj komentar

Test: Asus RoG Strix Z270F Gaming

Test: Asus Maximus IX Apex

10203
10205
10206
10207
10208
10209