Greška

Došlo je do greške.

Test: ASUS WS X299 SAGE

15.02.2018 15:17 | 0 Hardver
Test: ASUS WS X299 SAGE

Morate malo pustiti mašti na volji i zamisliti šta biste voleli da imate kao alat u radu sa zahtevnim poslovima poput 3D modeliranja, renderinga i sličnih aktivnosti. Tek tada ćete shvatiti da tako nešto možda i postoji, ali da čitav recept ne može proći bez jedne ploče kakva je WS X299 Sage.

Odlučili ste da vam treba dobar i kvalitetan računar za posao. I to ne bilo kakav, već iz domena rada na računaru i bavljenja profesionalnim aplikacijama za obradu videa, fotografije, muzike, 3D modeliranja itd. Treba vam dobra i sigurna osnova ili kako to mi kažemo procesorska platforma. Pretpostavimo da ste se odlučili za Intel LGA 2066 pri čemu nećemo ulaziti u polemiku zašto ne AMD Threadripper i X399 jer to jednostavno nije tema ovog teksta. Dakle, Intel u svojoj najboljoj verziji za radne stanice pojačan mnoštvom jezgara i raspoloživih PCI Express putanja za podršku brzim uređajima kao što su neke specijalne karte za video montažu, brzi NVMe diskovi u RAID konfiguraciji, višestruki 10Gbps LAN adapteri i slično. Treba vam dobra ploča koja će sve to da podrži, a pri tome biste izbegli šarene gejming teme. Jednostavno, želite klasičnu, pouzdanu, stabilnu i brzu matičnu ploču – ASUS ima dogovor za vas i zove se WS X299 Sage.
 
Asus gaji već dugi niz godina tradiciju Workstation matičnih ploča. Odatle potiče “WS” skraćenica u oznaci modela danas testiranog primerka. U pitanju su obično ploče u svom izvornom obliku, bez specijalnih detalja za ulepšavanje i šminke, ali brutalno kvalitetne u svojoj suštini namene, spremene da pruže maksimalni radni vek i vrhunske performanse. 
 asuswsx299sage1s.jpg
 
U tom duhu je dizajnirana i napravljena današnja ploča - ASUS WS X299 Sage. Bez glamura i euforije već pragmatičnost i mudrost. Dotične reči su možda i najbolji opis ove ploče. 
 
Glomazno i teško pakovanje najavljuje premijum proizvod. Iskreno, sadržaj pakovanja pre svega dodatne opreme, nas malo interesuje jer svi pogledi su uprti u matičnu ploču. Ona je u glavnoj ulozi. I zaista je u najmanju ruku veličanstvena sa svih svojih sedam PCI Express x16 fizičkih slotova koji su za ovu priliku ojačani metalnim strukturama. Neki manje upućeni bi pomislili da je ovo ploča za “majnovanje” ali to je zabluda onih manje iskusnih i zaslepljenih groznicom kriptovaluta. Istina je da ova ploča koristi ovoliki broj slotova kao opciju nadogradnje, proširenje i podrške radu najbržim uređajima današnjice u svrhu konfigurisanja radne stanice vrhunskih performansi i mogućnosti. 
 
Kombinacija crnog mat pertineksa, vrhunksih elektronskih komponenti i brojnih masivnih hladnjaka povezanih toplotnim cevima uz osećaj težine koji vam nedvosmisleno govori da je ploča pored svih kvalitetnih rešenja, izrađene u tehnici višestruko brojnih slojeva štampe u cilju obezbeđenja vrhunskog kvaliteta i integirteta signala, daju nepogrešivi zaključak da u rukama držite vanserijski primerak ASUS matične ploče. Definitivno primerak za visoke domete. 
 asuswsx299sage2s.jpg
 
Nema eksperimentisanja, nema kitnjastih detalja, sve je potređeno kvalitetu i konkretnoj svrsi. Otuda osećaj brutalnog kvaliteta. Potpuno različita od “mainstream” komercijalnih rešenja. Zato nam je osvojila srca već prilikom prvog susreta. Ova ploča jednostavno vapi za najjačim Core i9 CPU primercima jer je nedvosmileno projektovana imajući u vidu najbolje izdanke Intelove CPU tehnologije.

ASUS WS X299 SAGE - tehničke karakteristike

Ogromno LGA 2066 podnožje sa sistemom dvostrukih poluga za zaključavanje pozicije procesora je okruženo duplim pozicijama DIMM memorijskih slotova koji primaju maksimalno 128GB RAM memorije i to dopuštajući ugradnju modula koji se mogu overklokovati čak do 4200MHz. Tik između njih se nalazi kvalitetn 8-fazna VRM jedinica za regulaciju napona kojom se hrane brojna procesorska jezgra. Ona je digitalno kontrolisana i pojačana prisustvom čak dva dodatna 8-pinska +12V EPS konektora. Toplotu sa tranzistora VRM modula odvodi masivan hladnjak izrađen u tehnici velikog broja rashladnih rebara raspoređenih u dva dugačka bloka čiriličnog slova “Г“, međusobno povezanih toplotnom cevi za efikasniji transport generisane toplote kojim se vodi u manje kritične i zagrejane oblasti. Svoj kvalitet je dokazala i tokom OC procedure kada je zadatu vrednost radnih napona procesorskih jezgara držala apsolutno perfektno bez i najmanjih oscilacija čime je obezbedila skoro idealne uslove za funkcionisanje ubrzanog procesora. 
 asuswsx299sage3s.jpg
 
Tik iza uobičajene pozicije jednog od četiri DIMM grupe slotova se nalazi i sekcija za napajanje dotičnih DDR4 slotova i memorija. Elektornika je takođe prekrivena solidnim telom hladnjaka koje je isprepletano toplotnom cevi pružajući se jednim krakom do hladnjaka čipseta dok je drugi povezan sa još jednim, manjim hladnjakom na poziciji nekadašeg sistemskog kontrolera. Njihova uloga je hlađenje multiplekser čipova kada se sve PCI Ekspress linije uposle u svrhu brzog transporta podataka. Upravo u tu svrhu ova ploča koristi dva multiplekser čipa za povećanje broja raspoloživih PCIe transportnih putanja čime se pravilno povezuju veliki broj prisutnih PCI Express lsotova, omogućujući vam maksimalnu slobodu u cilju proširenja mogućnosti vašeg sistema.  Kada se ugrađena elektronika pod dejstvom prenosa velike količine podataka počne grejati, na scenu stupaju haldnjaci u cilju održanja optimalnih radnih temperatura. Jednom rečju, ASUS ništa nije prepustio slučaju već je WS X299 SAGE opremio i pripremio za zahtevnu misiju ultimativne “workstation” matične ploče.
 
Intel X299 čipset se krije ispod velikog ravnog alu hladnjaka i prema specifikacijama Intela sposoban je da arbitrira 24 PCIe transportne putanje. Podržana je poslednja, aktuelna Gen 3.0 specifikacija PCI Express komunikacionih linija što znači maksimalni mogući transfer podataka. Pored onih koje kontroliše čipset na raspolaganju su i dodatne putanje pod kontrolom sistemskog kontrolera samog CPU čipa. U zavisnosti od modela procesora zavisiće njihov raspoloživi broj. Maksimalnim brojem raspolažu najjači Core i9 modeli (44), dok je naš CPU test primerak Core i7-7820X obezbedio dodatnih 28 linija. Kao što možete zaključiti u pitanju je rešenje za one najzahtevnije kojima je brzina u razmeni podataka jednostavno potreba i imperativ u obavljanju svakodnevnih poslova. 
 asuswsx299sage4s.jpg
 
Zbog toga je specijalitet WS X299 ploče prisustvo velikog broja PCIe x16 slotova. Ipak, oni ne rade svi u maksimalnom režimu aktivnih putanja zbog ograničenja čipseta i kontrolera. Svaki drugi radi u x16 režimu dok drugi, četvrti i šesti rade u redukovanom režimu x8 aktivnih transportnih putanja. Na taj način je moguće konfigurisati Quad x16 ili sedam međusobno povezanih karti u  x16/x8/x8/x8/x8/x8/x8  režimu rada. Time ćete izvući apsolutni maksimum iz tehnologije grafičkih karti i to čak onih naprednih profesinalnih rešenja poput Nvidia Quadro karti. Impresivno.
 
Podrška za diskove je jednako impresivna. Ponuđeno je čak osam SATA 3 konekcija i dva M.2 slota u maksimalnoj PCIe 3.0 x4 konfiguraciji. Maksimalna podrška za rad diskova je dopunjena prisustvom dva U.2 konektora. Ovde je bitno napomenuti da je podrška radu U.2 konektora podržana isključivo u radu sa modelima procesora koji imaju na raspolaganju 44 PCIe linije tj. najjačim Core i9 primercima. 
 asuswsx299sage5s.jpg
 
Poprilično jak deo sa diskovima mora da prati i odgovarajuća infratstruktura za mrežni saobraćaj. Otuda LAN sekciju čini dvostruka konfiguracija Intel gigabitnih mrežnih kontrolera: I219-LM, I210-AT. Njihova karakteristika je da imaju mali stepen zauzeća procesora tokom aktivnosti što rasterećuje CPU bez posledica po brzi transfer podataka preko lokalne mreže. U pitanju su LAN kontroleri koje možete susresti i na serverskim proizvodima, a što je svakako u skladu sa celokupnim imidžom pouzdanog i robusnog rešenja kakva je WS X299 SAGE matična ploča. 
 
U pogledu kvalitetnog zvuka, ASUS se kod ovog modela opredelio za standardno Realtek ALC1220 codec rešenje sa podrškom za DTS i 8-kanalni zvuk. Integrisano je pojačalo za zvučnike i slušalice, a poseban kvalitet zvuku pruža činjenica ugradnje audiofilskih kondezatora i separacija zvučnih kanala čiji vodovi prolaze kroz različite slojeve štampane matične ploče kako bi se očuvao izvorni kvalitet signala.  
 asuswsx299sage6s.jpg
 
Detalj koji je posebno bitan kod ovakvih tipova matičnih ploča jeste raznovrsnost opcija konekcija. Sve to iz razloga potrebe da se podaci razmenjuju i prebacuju što većom brzinom. Kako bi zadovoljio potencijalne korisnike, ASUS je na WS X299 Sage model ugradio: dva USB 3.1 porta izvedenih u obliku tip-A konektora i jednog obostranog tip-C koenktora. Zatim, tu je 6x USB 3.0 konekcija, 4x USB 2.0 od kojih je jedan zadužen i za specijalnu opciju oporavka sadržaja BIOS-a matične ploče (USB BIOS Flashback). Deo spiska konekcija na ATX panelu su i pomenuta dva LAN priključka kao i jedan optički audio S/PDIF, te grupa od 5 klasičnih 3.5” mini banana analognih konektora. Navedeni spisak se odnosi isključivo na ATX panel, dok su na raspolaganju i konektori na samoj matičnoj ploči za dodatno izvođenje u slučaju kada su popunjeni oni na ATX panelu: 2x USB 3.0, 2x USB 3.1.
 
Imajući u vidu zahtevnost misije koja je poverena PC radnoj stanici na bazi ploče jednog ovakvog kalibra, WS X299 Sage raspolaže sofisticiranim sistemom telemetrije koji počiva na mreži toplotnih senzora rasporađenih na vitalnim tačkama matične ploče kao što su VRM jedinica, čipset, M.2 slot, CPU ležište kao i između brojnih PCIe slotova.  Prisutni su i specijalni konektori za napajanje pumpe vodenog hlađenja, AiO pumpe, a kome to nije dovoljno tu je i dodatna karta razdelnik portova za priključivanje ventilatora sa PWM/DC kontrolom broja obrtaja. 
 asuswsx299sage7s.jpg
 
U skladu sa visokim očekivanjima je i već legendarni ASUS UEFI BIOS. Prisutan je kompletan spisak naprednih opcija koji se proziva sa “F7” funkcijskim tasterom. Onima manje vičnim radu u BIOS-u, biće dovoljan i početni ekran da učitaju XMP DRAM profile i podese osnovne funkcije rada sistema. Bez obzira na činjenicu kako je misija ultimativne stabilnosti i robusnog rada u stresnom poslovnom okruženju, ključni zahtev u radu ove ploče, ona nije lišena naprednih overkloking funkcija, tako da bez problema možete ubrzati Core i7 i Core i9 procesore. Ploča sa druge strane pruža odgovarajuću infrastrukturu za takve poduhvate pre svega u vidu robusne VRM jedinice i pratećih sistema koji obezbeđu besprekorno stabilno napajanje bez velikih “oscilacija” koje bi mogle da naruše stabilnost rada u takvim situacijama. Jednostavno rečeno, VRM jedinica je referentnog dizajna i kvaliteta, obzirom da je predviđena da se izbori sa zahtevima Core i9 modela sa čak 18 fizičkih jezgara. 
 
Utisci u radu su zaista impresivni jer ploča potvrđuje svoju referentnu, da ne kažemo već legendarnu pouzdanost i stabilnost u radu. Mi koristimo jednu “worksatiton” LGA775 verziju ploče već punih 10 godina sa punim poverenjem i bez najmanjih problema u radu. Bolje preporuke jednostavno nema jer je dotična “mašina” prošetala različite pozicije od nekada glavne radne stanice do današnje uloge “pisaće” mašine. Ne treba da naglašavamo da je svo vreme bila apsolutno na visini zadataka, jer je tokom čitavog perioda upotrebe “držala” dva hard diska u RAID 1 konfiguraciji.
 
asuswsx299sageuradus.jpg
U radu na fabričkim vrednostima
 
Prilikom testiranja WS X299 Sage isprobali smo i u overkloking disciplini iako to ponavljamo, nije primarna disciplina ove serije matičnih ploča. Bez obzira na to, sasvim lepo je dorasla OC izazovima zbog vrhunskih karakteristika i izrade vitalnih delova od kojih zavisi stabilnost rada CPU čipa i RAM memorije. Dodajte tome poslovično dobar BIOS i dobijate alat za visoke OC domete.
 
Overkloking postaje prilično nezahvalna tema u slučaju LGA 2066 procesora zbog veličine čipa, broja jezgara i prateće keš memorije. Ogroman broj tranzistora je dodatno breme prilikom overklokinga. Kabasti procesori troše osetno više energije zbog čega se više greju, lako probijajući granične limite radnih temperatura zbog čega zahtevaju premijum rashladnja rešenja. Posebna priča je što prilikom grejanja postaju energetski neefikasni, što VRM jedinicu sa njenim digitalnim sistemom kontrole izlaže dodatnom stresu. Samo “majstorski” dizajnirane i napravljene ploče mogu odgovoriti dotičnom izazovu. Ne treba ni sumnjati da je to upravo slučaj sa našim današnjim ASUS WS X299 Sage primerkom.
 
Elem, nakon višečasovnog eksperimentisanja, naš test etalon Core i7-7820X sa 8 fizičkih i 16 logičkih jezgara smo ubrzali do maksimalno stabilnih 4.7GHz uz potpuno stabilan i siguran rad pri naponu od 1.25V. Uz aktivnu LLC Level 5 funkciju, napon procesorskog jezgra je bio kao “zakucan” na zadatu vrednost. Koristili smo CM AiO sistem prekonfigurisanog vodenog hlađenja koji je možemo slobodno reći, neki minimum u OC disciplini ovako zahtevnog procesora, jer ga bez po muke za kratko vreme dovodi do samih granica efikasnog hlađenja.
 
Ubrzanje koje se dobija je mogući predmet diskusije jer imajući u vidu baznu svrhu ove ploče čija je misija stabilan i dugovečan rad jedne profesionalne PC radne stanice, je iskreno zanemarljiv u kontekstu prethodno rečenog. Otuda smatramo da ne vredi žrtvovati njen stabilan i siguran rad zarad skromnog overkloking ubrzanja. 

ASUS WS X299 SAGE - performanse

Test sistem:

MB:  Asus WS X299 Sage 
CPU:  Intel Core i9 7820X Skylake-X
RAM:  4x8GB HyperX Savage DDR4 2400 CL15 
VGA:  AMD Radeon RX480 8GB
HDD:  Seagate Barracuda ST1000
SSD:  Kingston A400 240GB
Cooler: Cooler Master AiO MasterLiquid Pro 240 
PSU:  Cooler Master V1200 Platinum 

 

Performanse:


Windows 10 System ( RAM Performanse )
Transfer podataka
ASUS WS X299 Sage
0 25 50 75 100
veće je bolje (GB/s)
Windows 10 System ( CPU AES Cryptographic Performance )
Transfer podataka
ASUS WS X299 Sage
0 7500 15000 22500 30000
veće je bolje (MB/s)
Windows 10 System ( CPU WinArchiver Performance )
Transfer podataka
ASUS WS X299 Sage
0 2500 5000 7500 10000
veće je bolje (MB/s)
Windows 10 App ( Video Adobe Premiere Pro CC rendering )
Vreme izvršenja
ASUS WS X299 Sage
0 13 25 38 50
manje je bolje (sec.)
Windows 10 App ( Muzika dBpoweramp FLAC u MP3 )
Vreme izvršenja
ASUS WS X299 Sage
0 50 100 150 200
manje je bolje (sec.)
Windows 10 App ( Foto Adobe Photoshop CC Speedtest )
Vreme izvršenja
ASUS WS X299 Sage
0 5 10 15 20
manje je bolje (sec.)
3D Gejming ( Hitman 1080p )
broj frejmova u sekundi
ASUS WS X299 Sage
0 25 50 75 100
veće je bolje (fps)
3D Gejming ( Deus Ex: Mankind Divided 1080p )
broj frejmova u sekundi
ASUS WS X299 Sage
0 25 50 75 100
veće je bolje (fps)
3D Gejming ( The Division 1080p )
broj frejmova u sekundi
ASUS WS X299 Sage
0 28 55 83 110
veće je bolje (fps)
3D Gejming ( Rise of the Tomb Raider 1080p )
broj frejmova u sekundi
ASUS WS X299 Sage
0 33 65 98 130
veće je bolje (fps)

ASUS WS X299 SAGE - zaključak

ASUS WS X299 Sage je baš posebna poloča. Mnogi je nikada nisu, niti će je ikada videti, a kamoli probati ili posedovati. E, baš tako. Toliko je svojstvena da je poput retke dragocenosti za koju znaju samo oni koji cene svojstvene vrednosti. Iskreno, zbog toga i nije za svakoga.
 
Mnogi je mogu poželeti zbog njene neuobičajene pojave sa pregršt metalom oklopljenih PCI Express slotova. Teško je objasniti običnom korisniku zbog čega je ova ploča tako skupa i posebna, naročito onima koji i ne pomišljaju da ikada u životu iskoriste više od jednog GPU-a. Kako im onda objasniti i opravdati prisustvo PCI Express “multipleksera” i čitave prateće logike koja itekako utiče na visoku cenu ovog jedinstvenog proizvoda. Pogotovu iz razloga što zahteva i određeni stepen predznanja u vidu pravilnog konfigurisanja, a sve u cilju postepenog izvlačenja maksimalnih performansi. Ovo je ploča koja definitivno traži poznavanje materije i načina rukovanja sistemom. Otuda je kao idealna za one zahtevne i sa najvećim prohtevima. Zaista bi teško preporučili išta drugo za strogo profesionalnu namenu gde se traži sigurnost i stabilnost u radu uz istovremeno najviši nivo performansi. Jednom rečju, rad bez greške.
 
Sa najjačim primercima Intel Core i7 i Core i9 procesora čini veoma moćnu platformu, preciznije rečeno bazu za najmoćnije grafičke stanice koje trenutno možete i zamisliti. Morate malo pustiti mašti na volji i zamisliti šta biste voleli da imate kao alat u radu sa zahtevnim poslovima poput 3D modeliranja, renderinga i sličnih aktivnosti. Tek tada ćete shvatiti da tako nešto možda i postoji, ali da čitav recept ne može proći bez jedne ploče kakva je WS X299 Sage.  
 asuswsx299sageaws.jpg
 
Sve to ima i svoju cenu. Obzirom na neuobičajena rešenja i mogućnost da ostvarite neke svoje skrivene želje u radu sa najzahtevnijim aplikacijama, WS X299 Sage stiže po ceni od skoro 500€. Proizvodi unikatnih karakteristika nikada nisu bili jeftini, a naročito u slučaju specijalizovanih matičnih ploča i to u najviše pozicioniranoj Intel LGA 2066 kategoriji. 
Na kraju i onaj najsuroviji zaključak. Da li vredi traženog novca? Za one koji se nisu prepoznali u prethodnom tekstu definitivno ne, jer jednostavno za njih ima pregršt jeftinijih ploča sa manje opcija koje će i dalje u potpunosti odgovoriti njihovim nezahtevnim potrebama svakodnevnog rada. Sa druge strane, oni zahtevniji korisnici kojima je “kliknula” ideja u pravcu iskorišćenja velikog broja raspoloživih PCI Express slotova i transportnih linija, shvatiće da pred sobom imaju pravu retkost koja nema cenu, ali ni dostojnu alternativu! 
 

Prednosti:
- Referentni kvalitet izrade
- Izuzetno pouzdana i stabilna u radu
- Odličan upravljački softver
- Obilje PCI Express slotova
 
Nedostaci:  
- Nepraktična pozicija drugog M.2 ležišta
 
CENA: 500€

Komentari

0 Dodaj komentar

Test: Asus ROG Maximus X Formula

Test: Gigabyte X470 Aorus Gaming 7 WiFi

10203
10205
10206
10207
10208
10209