Greška

Došlo je do greške.

Test: Asus VivoTab Note 8

04.04.2014 15:02 | 12 Mobile
Test: Asus VivoTab Note 8

Niz 8-inčnih Windows 8 tableta koje smo nedavno predstavili na sajtu nastavlja se modelom kompanije Asus. Iako hardverski dosta sličan sa konkurencijom od strane kompanija Toshiba ili Acer, VivoTab Note 8 poseduje adut u vidu uključenog aktivnog stajlusa. Celu priču iza njega vodi Wacom digitajzer sa 1024 nivoa osetljivosti na pritisak, u kombinaciji sa IPS ekranom rezolucije 1280 x 800 tačaka. Pokretan je od strane Intel Bay Trail platforme, stiže sa besplatnim Office paketom, 5MP zadnjom kamerom...sve u svemu, vrlo zanimljiv novitet na domaćem tržištu!

Test: Asus VivoTab Note 8

Dragoljub Radovanović

Na tržištu tableta u poslednje vreme se pojavljuje veći broj - u suštini dosta sličnih - tableta sa Windows 8.1 verzijom Microsoftovog operativnog sistema. Nešto manja forma uređaja kao što je ovaj je tu sa namerom da privuče pažnju potrošača koji traže funkcionalnost i bolju prenosivost u jednom paketu. Problem nastaje kada se u ponudi nađe previše modela sa manje-više identičnim specifikacijama, od strane različitih proizvođača. Možemo da zamislimo kako sve to može izgledati iz ugla kupaca koji traže ovakav tablet, tačnije koliko zbunjujuće može delovati proces opredeljivanja i kupovine.

Asus je odlučio da se na neki način istakne iznad konkurencije i učini svoj tablet primamljivijim izborom. Na koji način? Pa, jednostavno - uključivanjem dodatka koji ne nudi baš svaki proizvođač. Pričamo naravno o stajlusu, ali ne onom običnom univerzalnom sa velikim gumenim vrhom. Ne, ovde je reč o aktivnoj olovčici iza koje stoji nešto kompleksnija tehnologija. Možda i najpoznatiji po Note seriji uređaja kompanije Samsung, Asus takođe koristi Wacom digitajzere koji nude izuzetan nivo osetljivosti na pritisak, pružajući odlično iskustvo kod crtanja i unošenja beleški. Više o tome dalje u tekstu, jer prvo želimo da se osvrnemo na dizajn ovog modela.

Dizajn

Pre nego što se dotaknemo priče o samom dizajnu, želimo da podelimo par reči o pakovanju Asus VivoTab Note 8 modela. Kutija je bele-svetlo sive boje sa ne tako često prisutnim spojenim poklopcem, koji i nije toliko bitan kao ono što se nalazi ispod njega. Tablet se nalazi u providnoj foliji na kojoj su istaknute ključne specifikacije, a tu je takoreći i osnovna oprema. Ona podrazumeva samo punjač i microUSB kabl, a od dokumentacije imamo licencu za Microsoft Office, garantnu knjižicu i vodič za brzi početak. Prilično standardan sadržaj pakovanja za ovu klasu uređaja.

Što se dizajna tiče, ne možemo da se otrgnemo utisku da on postaje pomalo izlizan. Pričamo o donekle generičkoj prednjoj strani sa crnim trakama, zaobljenim ćoškovaima i padajućim kosinama ka bokovima - elemente koje smo sretali kod nekoliko MemoPad, pa i FonePad modela sa Android platformom. Naša poenta je da većina Asus tableta dosta liče jedni na druge, tako da bi osvežavanje po pitanju dizajna sasvim dobro došlo. Osećamo da je Asus pomalo zapustio ovaj deo priče kada je reč o ovom tipu uređaja.

Na sredini iznad ekrana nalazi se prednja kamera, dok je ispod njega samo Asus logo. Sa leve strane tu je nestandardna lokacija za Windows Home dugme, odmah ispod njega smešten je microSD slot, a na donjoj nema nikakvih detalja. Odmah u dnu desne strane nalazi se prostor u kojem je smešten stajlus, dok su Power i Volume dugmići smešteni pozicionirani bliže vrhu. Koliko smo uspeli da primetimo, rupica mikrofona je odmah iznad power dugmeta, a na vrhu su preostali samo microUSB port i 3.5mm priključak za slušalice. Pomalo nas je iznenadilo što nema microHDMI izlaza, kojeg smo zatekli kod konkurencije.

U celoj priči oko dizajna i izrade tableta, koja je inače sasvim pristojna, najviše nam se dopala njegova zadnja strana. Ona je izrađena od mekanog materijala, tačnije gumirane plastike, čiji smo veliki obožavaoci. Zaista nam se sviđa osećaj koji ona pruža, ne samo kod ovog tableta nego i kod mnogih drugih, a takođe i smartfona. Iza imamo 5MP kameru bez blica, srebrni Asus logo i veći broj nalepnica iznad zvučnika u dnu, koje će većina najverovatnije ukloniti istog časa kada kupi tablet. Moramo reći da gumirana plastika doprinosi boljem utisku pri rukovanju, jer da smo sreli običnu plastiku ne bismo bili toliko zadovoljni sveukupnim iskustvom.
 

 

hunder Član postova: 4135
jel moguce da nema hdmi out?
ASUS Srbija Vendor official support postova: 645
Evo najnovije informacije. Od danas VivoTab Note 8 ima nizu cenu - 38.490 dinara.
ASUS Srbija Vendor official support postova: 645
Model sa 32 GB kosta 40.990 dinara, ali izgleda da negde ima i jeftinije da se nadje.
ozazi Član postova: 730
Ja sam ga vec video u jednoj prodavnici u Nisu, cena je 39990.
hunder Član postova: 4135
cena?

Test: Acer Iconia W4

Test: Lenovo Yoga Tablet 8

10104
10105
10106
10107
10108
10109