Greška

Došlo je do greške.

Test: ASUS VivoBook 15 X512 (Video)

04.06.2019 16:51 | 0 Mobile
Test: ASUS VivoBook 15 X512 (Video)

VivoBook 15 X512 je koncept idealnog prenosnog računara srednje kategorije. Modernih karakteristika i sa rešenjima koje do sada nismo susretali u ovoj cenovnoj kategori, ovaj laptop pretenduje na titulu najboljeg “mainstream” prenosnog računara. Potpuno spreman za izazove umereno zahtevnog rada, ali i povremene zabave, VivoBook 15 X512 je računar sa kojim ćete voleti da provodite vreme tokom dana. On će vam sa druge strane uzvratiti natprosečnim performansama, pametnom upotrebom baterije i izrazito kultivisanim ponašanjem...

U procesu neprekidne potrage za idealom savršenog laptop računara koji zadovoljave sve potrebe prosečnog korisnika, do ruku nam je došao ASUS VivoBook 15, model X512. Ovim računarom ASUS ozbiljno namerava da marginalizuje konkurenciju, nudeći optimum performansi u srednjoj klasi prenosnih računara.

 

Napraviti idealno dobar i ne preterano skup računar je komplikovan zadatak. Prosečni korisnik očekuje da dobije najviše za svoj novac i posebno neki vid rezerve, dugoročnog obezbeđenja kada je u pitanju aktuelnost računara tokom godina upotrebe. Sa druge strane ne želi da potroši previše novca i praktično je to takmičenje poput natezanja konopca između proizvođača i pomenute grupe korisnika – pa ko dobije više i pobedi.

Upravo u tom zahtevu se i najbolje definiše ”mainstream” klasa – potrošiti razumno, dobiti upotrebljiv i moderan uređaja, a što podrazumeva i meru neophodnog kompromisa. Ne možete uštedeti, a da ne iskusite žuč kompromisa. Taj balans dobijenog i uskraćenog predstavlja sliku i priliku srednje klase. Ko bolje uskladi ove zahteve, imaće naklonost ogromnog dela tržišta. Definicija koja postavlja jednu realnu dilemu - postoji li uopšte tako nešto?

Asus misli da ima odgovor na dotični zahtev, a on se upravo zove VivoBook 15 X512.

ASUS VivoBook 15 X512 - karakteristike

VivoBook 15 X512 je moderan prenosni računar srednje klase. To je naglašeno njegovim izgledom i utiskom koji ostavlja na prvi pogled. Kompaktne dimenzije jedne “petnaestice”, malo pažljivijem oku korisnika sugerišu da se tu nešto prilično promenilo. Iako je dijagonala ekrana 15.6”, oblik tela ovog notebook-a nije razvučeno veliki, već je postao nekako kompaktniji, zgodniji.

VivoBook15_x512_1s.jpg 
Prvi utisak nije varka, a odgovor se nalazi ispod poklopca. Naime, u metalik srebrnu šasiju od kvalitetnog ABS-a koji verno simulira prisustvo metalnih materijala, krije se neuobičajeno rešenje. Otvaranjem poklopca koji je zapravo kućište ugrađenog monitora, pokazuje nam kako je Asus dizajn učinio efikasnijim. Primenom NanoEdge koncepta, ivice i okvir ekrana su maksimalno smanjenje, pa je efikasna vidiljiva površina došla u prvi plan. Zapravo, smanjenjem plastičnog okvira oko ekrana postignut je mnogo prijatniji osećaj - kao da vam je vidno polje prošireno, što priznajemo veoma prija u radu i realnim situacijama upotrebe. Praktično je bočni okvir sa strane sveden na samo 5.7 mm, dok je gornja lajsna na kojoj su smešteni senzori, HD web kamera i stereo mikrofoni, tek nešto deblja sa svojih 8 mm. Kuru mršavljenja je prošla i poslovično “najdeblja” lajsna na dnu ekrana, a konačni rezultat je da čak 88% ukupne površine poklopca, zauzima ekran. Jednom rečju sjajno rešenje i u tom pogledu nijedan drugi računar u srednjoj klasi ne nudi ovako pregledan ekran.

Oblik uređaja je nešto što pohvaljujemo kod VivoBook 15 X512 modela. Namera proizvođača je da oblikom asocira na ZenBook seriju ultrabook uređaja, pa je i VivoBook 15 dobio onaj karakteristični klinasti oblik sa “špicastom” prednjom stranom. Naravno, u pitanju je uspela stilska igra oblika sa zasečenim, podvučenim ivicama jer ovaj notebook ima profil od nepuna 2 cm. Širok je 36 cm i težak 1.75 kg. Međutim i dalje neodoljivo podseća na ultrabook kategoriju.

VivoBook15_x512_2s.jpg 
Iako se po obliku i vidljivoj površini definitivno izdvaja od konkurencije u svojoj klasi, poželeli bi panel kvalitetnijeg prikaza, a koji inače isporučuje Full HD rezoluciju. Mi smo na testu imali klasični TN ekran sa svim njegovim prednostima i manama, ali razmotrite i opciju dostupnog IPS modela.

Još jedna zanimljivost ekrana VivoBook 15 X512 modela je prisutna ErgoLift šarka koja uz pomoć svojevrsnog ispusta na donjoj ivici poklopca ekrana, zapravo podiže zadnji deo čitavog laptop računara za 5 mm - zauzimajući položaj pod uglom i stvarajući svojevrsnu zonu efikasnog provetravanja ispod baze računara. Na taj način računar lakše diše, a CPU i GPU se bolje hlade. Jednako koristan efekat blago uzdignute pozicije ralčunara, raduje vaše ruke jer su zglobovi manje opterećeni prilikom kucanja po tastaturi.

VivoBook15_x512_3s.jpg

Kad smo već kod tastature, ona je pomerena bliže ekranu i smeštena u elegantno udubljenje performirane površine srebrno-metalik tela. Deluje veoma lepo na pogled, tačnije vrlo elegantno. Tasteri su “chiclet” tipa sa mekanim i solidnim hodom tastera. Vidno je poboljšanje u odnosu na neke ranije modele iz srednje kalse, ali isto tako smatramo da ima još dosta prostora za unapređenje ovog dela računara. Mi smo imali metalik sivu verziju sa tasterima u boji šasije na kojima su oznake svetlo grafitne nijanse. Zbog toga se prilično teško identifikuju jer nema pozadinskog osvetljenja na tasterima. Savetujemo da izaberete model sa prisustvom dotične opcije ukoliko insistirate na svetlo metalik verziji, a koja je ruku na srce, prilično “stajliš”. Inače, primećujemo i ovde da su dimenzije “skupljene” obzirom da je deo sa numeričkom tastaturom pripojen glavnom delu sa slovnim oznakama, pošto je u potpunosti izostavljen onaj tradicionalni međuprostor koji ih je nekada razdvajao, a pri tome su numerički tasteri postali užih, manjih dimenzija. Pohvaljujemo i prisustvo lokalizovanih tastera koji su od neprocenjive pomoći prilikom kucanja teksta. 

Touchpad je odličan i osetljiv na dodir sa precizno odmerenom rekacijom na pokret prsta. Dobio je pomalo konzervativniji četvrtasti oblik, umesto duguljastog što je još jedan dokaz kompatnijih dimenzija VivoBook 15 X512 modela. Zanimljivo je da uz pomoć softvera, možete pisati prstom po površini touchpad-a. Simpatična opcija.

VivoBook15_x512_4s.jpg 
VivoBook15_x512_5s.jpg

Kada govorimo o hardveru, recimo da je procesorska platforma bazirana na Kaby Lake generaciji, konkretno je u pitanju Core i3 7050U štedljivi dvojezgarac sa “hajper treding” opcijom dvostruko većeg broja logičkih procesora u Windows 10 okruženju.  Sa frekvencijom od 2.3 GHz ovaj štediša je prilično živahan u radu i u uslovima standardnih zahteva oličenih u scenariju rada poput: pregleda internet sadržaja čak i sa više otvorenih tabova istovremeno, baratanja elektronskom poštom, sasvim je dovoljan za gledanje filmova u Full HD i Ultra HD rezoluciji, pokretanje kancelarijskih aplikacija za obradu teksta, tabelarne kalkulacije itd. Uparen je sa 8GB DDR4 2133 RAM dvokanalno konfigurisane memorije. Grafički par čine integrisana Inte HD 620 grafika i diskretni GPU GeForce  MX110 sa 2GB GDDR5 video memorije.

Za skladištenje podataka je izabran hibridni sistem na bazi brzog SSD diska kapaciteta 256 GB i 1 TB velikog mehaničkog diska. Time je pomiren zahtev za brzim odzivom u radu i velikim raspoloživim kapacitetom za snimanje podataka. VivoBook 15 X512 ne raspolaže klasičnom LAN opcijom za povezivanje na lokalnu mrežu. Umesto toga na raspolaganju vam je 5. generacija Intel (802.11ac) bežičnog mrežnog kontrolera koji pokriva WiFi na dve talasne dužine (2.5 i 5 GHz). U kompletu sa njim stiže i podrška za Bluetooth bežičnu vezu sa 4.1 specifikacijama.

cpuz_4.png dm1s.jpg

Elegantni bokovi su ispunjeni odgovarajućim konektorima za povezivanje eksternih uređaja. Na desnoj stranici zatičemo jedan USB 3.0, HDMI, USB-C (USB 3.0), kombinovani 3.5” audio konektor za slušalice i mikrofon, te konačno otvor za čitač mikor SD memorijske kartice. Sa druge strane se nalazi par USB 2.0 konektora i LED isgnalizacija aktivnosti laptop računara i indikator punjenja baterije. Ugrađena je dvo-ćelijska baterija kapaciteta 37 Wh. 

ASUS VivoBook 15 X512 - utisci u radu

Prva činjenica na koju želimo da vam skrenemo pažnju jeste da je VivoBook 15 X512 skoro nečujan u radu i pri tome se veoma, veoma malo greje. Buka praktično ne postoji, dok je levi deo kućišta skoro potpuno hladan pod rukom sa izmerenih 28-29 stepeni u gornjem i donjem delu. Desni deo je nešto topliji, ali tek jedva malo više od telesne temperature što na dodir ruke osećate kao prijatno mlaku površinu sa 30 stepeni u donjem i 39 stepeni u gornjem delu tik ispod ekrana. U pitanju su izmerene vrednosti na površini kućišta računara pri opterećenju i aktivnom eGPU procesoru tokom igranja Fortnite-a. Ispod poklopca su vrednosti veće, pa se temperatura CPU-a kreće u rasponu od 45-80 stepeni. Uobičajeno ponašanje U/Y serije Intel Core procesora koje nema penale u pogledu performansi jer tokom testova nismo dotakli maksimalni prag koji bi uključio “throttling” mehanizam i tome oborio ionako niskih 2.3 GHz. Dakle, jedno potpuno kontrolisano radno okruženje.

VivoBook15_x512_6s.jpg 
VivoBook15_x512_7s.jpg 
Pri tome se potrošnja kreće od 6.5W u stanju mirovanja Windows 10 desktop okruženja, preko 13.5W u laganoj aktivnosti pokretanja aplikacija i internet pretraživača. Nezahtevne kancelarijske aplikacije troše 19W, dok puštanje filmova u 4K H265 formatu zahtevaju 23.5W. Računar najviše troši prilikom igranja kada smo u 1080p rezoluciji pri “medium” podešenim detaljima i aktivnim GeForce MX110 grafičkim procesorom, izmerili 45W. Dakle, isporučeni adapter za napajanje računara radi sa priličnom dozom rezerve, obzirom da je predviđen da isporuči maksimalnih 65W električne energije.

Računar je brz i skoro momentalnog odziva na komande. U većini svakodnevnih aplikacija radi brzo i lako. Prelazite iz aplikacija bez poteškoća u uslovima nekog “normalnog” multitaskinga kada su pokrenute dve ili tri umereno zahtevne aplikacije.

Ako se pitate čemu GeForce MX110 GPU kada je za obične svakodnevne poslove dovoljna i Intel HD 620 integrisana grafika, odgovor nalazimo u činjenici da je ovo ipak računar opšte namene i time predviđen za sporadičnu, laku zabavu kojoj nije strano ni igranje “on-line” battle royal igara, a dotični GeForce MX110 sa svojom lokalnom memorijom će taman obezbediti minimalni nivo igrivosti pri niskim i srednje zahtevno podešenim grafičkim detaljima, a što inače Intel HD 620 nije sposoban. Pri ovim podešavanjima očekujte “frejmrejt” u rasponu od prosečnih 44-69 fps-a uz pretpostavku stabilne i brze internet konekcije. Dakle i u delu zabave, VivoBook 15 X512 je na nivou najbolje “mainstream” reputacije jer će vam dozvoliti sasvim zadovoljavajući osećaj igranja. Obratite samo pažnju na dobru internet vezu obzirom da je moguća samo WiFi konekcija, pa ako imate slabiji ruter očekujte povremene prekide koji su posledica sporijeg interneta, a penali su povremena zastajkivanja dok igra ne pruzme potrebne podatke. Imajte ovaj vid ograničenja na umu.

VivoBook15_x512_8s.jpg 
Baterija se pokazala “žilavom” u radu. Dobro drži uređaj obzirom na dijagonalu ekrana, hibridnu konfiguraciju diskova i eGPU. Izmerili smo tačno tri sata u standardnom miksu aplikacija za obradu fotografija, videa i muzike. Laptop je radio u režimu visokih performansi bez gašenja ekrana i sličnih štedljivih opcija. Kada je baterija “pala” na 5%, upravljački sistem automatski preuzima kontrolu “zamrzava” trenutno pokrenute aplikacije i odlazi u hibernaciju – ne dozvoljava da se baterija potpuno isprazni i ugasi računar. Takt procesora se obara sa 2.3 GHz na bukvalno 399 MHz – kada notebook odaje jedva primetne znake života ne bi li sačuvao tračak potrebne energije, svodeći se isključivo na nekoliko servisa i neophodnih aktivnosti. Puni se veoma brzo pa 60% kapaciteta dostiže u prvom satu, što je odlično ukoliko se nalazite u pokretu.

ASUS VivoBook 15 X512 - performanse

Specifikacije
 • Proizvođač Asus
 • Model VivoBook 15 X512
 • Procesor Intel Core i3-7020U
  2300 MHz
  2 Cores/4 HTT
 • Klasa procesora Core i3
 • Generacija procesora Kaby Lake U/Y
 • RAM memorija 8 GB
 • Tip memorije DDR4
 • Skladište 256 GB SATA SSD
  1 TB 5400 rpm SATA HDD
 • Dijagonala ekrana 15.6 in
 • Tip ekrana 15.6" (16:9) TN LED-backlit
  FHD (1920x1080) 60Hz
  Anti-Glare Panel with 45% NTSC
 • Grafika iGPU Intel HD 620
  dGPU Nvidia GeForce MX100 2MB VRAM GDDR5
 • Portovi 1 x COMBO audio jack
  1 x Type-A USB 3.1 (Gen 1)
  1 x Type-C USB 3.0 (USB 3.1 Gen 1)
  2 x USB 2.0 port(s) Type A
  1 x HDMI
  1 x micro SD card
 • Web kamera HD 720p
 • LAN Ne
 • WiFi 802.11 b/g/n/ac
 • Bluetooth Da, 4.1
 • Optički uređaj Ne
 • Dimenzije Širina= 357.2 mm
  Dupina= 230.4 mm
  Visina= 19.9 mm
 • Masa 1.75 kg sa baterijom
 • Baterija 2 -ćelijska 37 Wh
 • Operativni sistem nema
 • Dodatno ASUS SonicMaster Technology
  Ispravljač: 19 V DC, 3.42 A, 65 W
 
 
 
Home Media Performance ( Obrada fotografija )
Vreme izvršenja
VivoBook 15 X512
Swift 7 (2019)
0 13 25 38 50
manje je bolje (sekunde)
Home Media Performance ( Konverzija video sadržaja )
Vreme izvršenja
VivoBook 15 X512
Swift 7 (2019)
0 13 25 38 50
manje je bolje (sekunde)
Home Media Performance ( Obrada muzike )
Vreme izvršenja
VivoBook 15 X512
Swift 7 (2019)
0 38 75 113 150
manje je bolje (sekunde)
 
Productivity Office Performance ( Overall )
points
Swift 7 (2019)
VivoBook 15 X512
0 1125 2250 3375 4500
veće je bolje (pts)
Productivity Office Performance ( MS Word )
time
Swift 7 (2019)
VivoBook 15 X512
0 30 60 90 120
manje je bolje (sec.)
Productivity Office Performance ( MS Excel )
time
Swift 7 (2019)
VivoBook 15 X512
0 30 60 90 120
manje je bolje (sec.)
Productivity Office Performance ( MS Power Point )
time
Swift 7 (2019)
VivoBook 15 X512
0 60 120 180 240
manje je bolje (sec.)
 
WEB Internet Performance ( Overall )
WebXPRT 2015
VivoBook 15 X512
Swift 7 (2019)
0 200 400 600 800
veće je bolje (pts)
 
Baterija ( Trajanje baterije )
Minuti (više je bolje)
Swift 7 (2019)
ASUS TUF Gaming FX705DU
VivoBook 15 X512
120 220 440 660 1000
Autonomija baterije u minutima

ASUS VivoBook 15 X512 - zaključak

ASUS je svoj zadatak na temu idealnog notebook računara srednje klase uradio prilično dobro. VivoBook 15 je više nego korektan u svakom suštinskom aspektu. Lepo izgleda, lako se nosi i dobro radi. Zadovoljiće sve članove jedne porodice od straijih sa konzervativnijim potrebama rada, pa sve do onih mlađih željnih zabave. Imajte pri tome na umu da je ovo laptop srednje kategorije sa svim svojim vrlinama, ali i ograničenjima koje nosi ovaj cenovni rang.
 
 
A, ona iznosi oko 65.000 dinara što je oko 550€. Nije na nivou najjeftinijih modela, ali ni najskupljih. Od ovih prvih je taman toliko bolji da vam u radu ostavi osećaj zadovoljstva, a ne konstantnog razočarenja sitnicima koje znače udoban i komforan rad. Sa druge strane ne može da se meri sa najskupljim i najbržim primercima. Jednom rečju prava sredina i model koji bi svakako mirne duše mogli da preporučimo svakome ko želi dobar i brz računar za svakodnevni rad.
 
VivoBook15_x512_9s.jpg 
Kao što smo rekli na samom početku, nije jednostavno napraviti ovakav računar koji će pomiriti zahteve za brzim i komfornim radom sa nekim specifično dobrim karakteristikma kao što su opisane kod VivioBokk 15 X512 modela i sa druge strane, prihvaltjivom cenom. Uvek će biti onih nezadovoljnih koji smatraju da može više, ali sa druge strane neće biti mali broj onih koji smatraju da su dobili savršen računar za njihove potrebe. Smatramo sebe objektivnim korisnicima na osnovu stečenog iskustva i bezbroj testiranih laptop rešenja u ovoj klasi, pa otuda mirne duše možemo reći da je VivoBook 15 X512 trenutno najkompletniji u srednjoj kategoriji laptop računara. Prostora za unapređenje svakako ima, ali na redu je konkurencija jer je ASUS sa VivoBook 15 X512 modelom zadao novi reper idelanog “mainstream” prenosnog uređaja! 
 
Prednosti:
- Solidne performanse
- Izuzetno tih i hladan u radu
- Veliko efikasno vidno polje
- Dobro zaokružen sistem za prosečne potrebe
 
Nedostaci:
- Neubedljiv prikaz kolora
- Oznake na tasterima slabo vidiljive
 
CENA oko 550€

Test: Acer Swift 7 - model 2019 (Video)

Test: TUF Gaming FX705DU (Video)

10104
10105
10106
10107
10108
10109