Greška

Došlo je do greške.

Test: Asus VG278H 3D

21.11.2011 12:52 | 1 Multimedija
Test: Asus VG278H 3D

Benchmarku je pružena ekskluzivna prilika da prvi u Srbiji testira pravi 3D gejmerski monitor od kompanije Asus, sa stopom osvežavanja od 120Hz i 2ms vremenom odziva, a reč je modelu VG278H. Pomenuti model poseduje LED osvetljeni FullHD panel dijagonale od 27 inča, odličnu osvetljenost od 400 cd/m2, 1000:1 statični kontrast, HDMI 1.4 i DualLink DVI ulaze, podršku za novu i poboljšanu NVIDIA® 3D Vision™ 2 tehnologiju, par novih aktivnih 3D Vision 2 naočara i ugrađeni IR prijemnik u okviru monitora. Zahvaljujući novoj 3D LightBoost tehnologiji , 3D efekat je do dva puta svetliji i živahniji nego obično. Više informacija o ovom gejmerskom monitoru možete naći u nastavku teksta...

Dragoljub Radovanović

Kao što znate, Asus je kompanija koja posvećuje ogromnu pažnju PC gejming zajednici, praveći hardver koji će biti maksimalno iskorišćen u današnjim igrama. Entuzijasti koji žele da izvuku maksimum iz proizvoda koji su bitni za kvalitetan gejming, kao što su matične ploče, grafičke karte, slušalice, cele desktop konfiguracije, laptopovi, ali i monitori - često će se okrenuti ka Asus proizvodima koji nose Republic of Gamers oznaku. ROG - popularna skraćenica koja se koristi za ovu gejming zajednicu, koja je lider u gejming svetu i često se pojavljuje na raznim bitnijim gejming skupovima, kao što su QuakeCon, BlizzCon i Dreamhack.
Asus nas je počastio jednim od retkih modela monitora na našem tržištu koji rade na 120Hz u 2D režimu, što je veoma bitna stvar za polu-profesionalni i profesionalni gejming. Naravno, ne morate biti profesionalac da biste primetili koliko je 120Hz stopa osvežavanja bolja i glatkija od standardne stope od 75Hz, koju većina nas ima na monitoru. Štaviše, razlika je toliko očigledna da ćete je primetiti samim pomeranjem kursora miša i prevlačenjem prozora po ekranu. Glavna stvar kod 120Hz monitora je ipak gejming, jer ovaj nivo stope osvežavanja pruža ultra glatko iskustvo pri igranju igara, pogotovo u First Person Shooter kategoriji, ili prevedeno na naš jezik, pucačinama iz prvog lica. Druga bitna stvar kod posedovanja 120Hz monitora je puno iskorišćavanje hardvera. Na primer - ako imate hardver koji vam pruža preko 120 fps-a u nekoj igri, a vaš monitor ima maksimalnu stopu osvežavanja od 75Hz - vi zapravo vidite samo 75 fps-a od mogućih 120 fps-a. Kod ovakvog modela kao što je Asus VG278H, dobijate punih 120 frejmova u sekundi u igrama, bez ikakvog cepanja slike ili iseckanih pokreta.

Kao pozadinsko osvetljenje, ovaj model koristi diode koje emituju svetlost, popularnije LED, koje pružaju ovom monitoru čak 400 cd/m2 - jedan od najsvetlijih monitora koje smo imali prilike da vidimo. Njegova standardna rezolucija iznosi 1920 x 1080 piksela, pruža statični kontrast od 1000:1, što je sasvim solidna cifra za TN (Twisted Nematic) tip panela koji poseduje. Pored 120Hz stope osvežavanja, gejmerima će od izuzetne važnosti biti i vreme odziva, koje iznosi minimalne 2 milisekunde na ovom modelu.Jedna takođe veoma bitna stvar kod ovog monitora je podrška za NVIDIA® 3D Vision™ 2 tehnologiju - drugu generaciju 3D Vision tehnologije, koja je donela poprilično poboljšanje što se tiče 3D efekta. Ako niste upoznati sa ovom tehnologijom, potrošićemo par reči na nju, kako bi ste imali bolje razumevanje o ovoj materiji.

3D Vision 2 tehnologija koristi aktivne shutter naočare, koje kao i svake naočare poseduju levo i desno staklo, samo što ovde ta stakla u sebi sadrže i tečni kristal. Kod ovih stakala sa tečnim kristalom postoje samo dva stanja operacije - otvoreno (prozirno) i zatvoreno (neprozirno) stanje. Ovo otvaranje i zatvaranje stakala se odvija alternativno - jedno staklo je uvek otvoreno dok je drugo zatvoreno. Kada monitor prikazuje sliku za levo oko, naočare blokiraju signal desnog oka, time što zatvaraju "kapak" desnog stakla, dok kada monitor prikazuje sliku za desno oko, naočare zatvaraju kapak levog stakla. Ovo alternativno otvaranje i zatvaranje se odvija jako velikom brzinom, tako da kada gledamo kroz naočare, nismo ni svesni da se to dešava. Upravo ovaj proces otvaranja i zatvaranja, u kombinaciji sa slanjem leve i desne slike, stvara 3D efekat koji vidimo ispred ekrana monitora.
Novine 3D Vision 2 tehnologije, u odnosu na stariju tehnologiju, podrazumevaju da su stakla kod novih naočara čak 20% veća, što pruža veću površinu gledanja i smanjeno curenje ambijentalnog svetla u vaš periferni vid. Druga novina je LightBoost tehnologija, koja čini sliku u stereo režimu dva puta svetlijom, što podrazumeva i duplo svetliji 3D efekat kada se gleda kroz naočare. Kao i obično, uslov za korišćenje 3D Vision tehnologije je posedovanje kompatibilne NVIDIA grafičke kartice, Dual-Link DVI kabla (koji se dobija u paketu ovog modela) ili HDMI 1.4 kabla i Infracrveni predajnik za sinhronizaciju sa naočarima. Što se tiče infracrvenog predajnika, Asus je na ovom modelu monitora bio ljubazan da ga direktno ugradi u okvir, kako bi zauzimao manje prostora na vašem stolu.


Dizajn, specifikacija

Kada uzmemo u obzir da ovaj monitor poseduje 27-inčni panel, što čini ovaj monitor masivnim, moramo vam skrenuti pažnju da će vam biti potreban nešto dublji sto na kojem će se nalaziti , kako bi ste se pravilno distancirali od njega i sačuvali vid. Ovaj model poseduje sada već široko zastupljeni 16:9 aspekt ekrana, koji se preferira za reprodukciju filmova, ali i gejming. Monitor poseduje okvir sa crnom glossy plastikom, koja će nekome biti privlačnija od mat plastike, ali to je već subjektivan utisak. Širina okvira je ista na svakoj od ivica, a može se reći da je okvir razumno tanak. Ono što odskače od oblika pravougaonika su blago zaobljeni ćoškovi, ali i "stepenik" na gornjoj ivici monitora u kome je smešten infracrveni predajnik. Ovom predajniku se može menjati horizontalni ugao, u zavisnosti od vaše visine i položaju u odnosu na monitor, kako bi se osigurala što direktnija trajektorija emitovanja ka naočarima, kako one ne bi gubile sinhronizaciju.Monitor poseduje standardne dugmiće za navigaciju i podešavanje opcija u meniju, koji se nalaze u donjem desnom uglu ispod panela, dok su njihove uloge grafički naslikane na prednjoj strani. Prisutna su i dva skrivena zvučnika jačine 2 x 3W, koji vas sigurno neće oduševiti svojim kvalitetom, ali će vršiti svoju ulogu. Što se tiče promena uglova panela na ovom modelu, dostupna su vam horizontalna i vertikalna podešavanja, kao i promena visine. Horizontalni ugao možete menjati do 20 stepeni unazad i -5 stepeni unapred, dok vertikalni ugao (rotacija) može ići do 150 stepeni u levu i desnu stranu. Visina panela od ivice postolja može ići od 0-100 milimetara.
Moramo uputiti apel Asus-u i svim ostalim kompanijama da malo više obrate pažnju na stabilnost monitora na stolu, pogotovo kada se radi o ovako velikim dijagonalama. Smatramo da je postolje na ovom modelu trebalo biti veće barem za 25% i da je njegova veza sa panelom mogla biti ćvršća. Kao rezultat monitor se povremeno klackao na našem stolu, pogotovo jer je bio podešen na maksimalnu visinu. Opet napominjemo, u budućnosti treba obratiti pažnju na stabilnost monitora - pogotovo kod gejmera za koje nije retko da se pomalo previše unesu u tok igre. Inače, oblik postolja je kružan, takoreći oblika ringle na šporetu i na njemu je naslikano poveće "3D". Montiranje postolja se vrši uz pomoć dva šrafa, koji imaju dodatak za koji vam ne treba šrafciger, tako da ih možete zavrtati ručno. Na vratu postolja nalazi se plastika koja vam pomaže da grupišete kablove monitora, kako bi oni bili uredniji.

Konekcije koje ovaj model poseduje nalaze se pozadi i uključuju:


- HDMI 1.4
- Dual-Link DVI
- D-Sub (VGA)
- PC Audio ulaz
- Ulaz za slušaliceSpecifikacija:Rezultati testiranja, deo 1

Monitor je pre početka procedure testiranja postavljen na fabrička podešavanja, a u Windows-u je postavljen standardni profil boja. Režimi slike koje model Asus VG278H poseduje su:


- Standard
- Theater
- Game
- Night
- Scenery
- sRGB


Što se tiče temperatura boja, poseduje sledeće opcije:


- User Mode (monitor je fabrički podešen na ovu opciju ) - standardna podešavanja u njoj su 100r 100g 100b
- Cool
- Normal
- Warm

Kao što to uvek radimo, proverili smo i temperature boja kod svakog režima slike, kako bi vam skrenuli pažnju na to koji je režim najpribližniji 6500k granici:


- Standard - 6726k
- Theater - 6928k
- Game - 7135k
- Night - 7164k
- Scenery - 7272k
- sRGB - 6702k


Proverili smo i tri podešavanja topline boja u Standard režimu i ona su pružala sledeće vrednosti:


- Standard (Cool) - 11044k
- Standard (Normal) - 6726k
- Standard (Warm) - 8326k


Temperature boja nisu previše odstupale od poželjne 6500k granice, gde je sRGB davao najbližu vrednost, ali veće gamma odstupanje i netačnije boje od Standard režima koji smo izabrali kao najpogodniji za dalju kalibraciju. Moramo priznati da su vrednosti koje smo dobili, štaviše,bile prilično tačne čak i bez kalibracije, štaviše, u Standard podešavanju Gamma vrednost je bila tačno na 2.2 sa 0% odstupanja, a temperatura 6726k, što je samo 3% odstupanja od mete.

Tačnost boja je bila takođe solidna, ali smo sve ove vrednosti uspeli kalibracijom da još poboljšamo, kao što ćete videti u slikama i tabelama koje ćemo vam ostaviti u nastavku. Dubina crne boje je bila visoka na standardom podešavanju, najviše zbog toga što je osvetljenost bila na dosta visokom nivou, ali kada smo osvetljenost smanjili na znatno manji nivo, dubina crne boje je bila mnogo prihvatljivija. Na prethodni model Asus-a koji je bio na testu imali smo više zamerki na out-of-box rezultate, što nije slučaj i sa ovim modelom, njegovi rezultati testiranja su prilično dobri, kao što ćete videti i sami.

 Asus_vg278h_standard_90b_80c

 

Opcije u OSD meniju Podešavanja
Brightness 90
Contrast 80
Režim slike Standard 

  Dobijeni rezultati
Luminance (cd/m2) 405
Black Point (cd/m2) 0.42
Contrast Ratio 963:1
Gamma 2.2
Temperatura boje 6726
Delta-E prosek 2.6
Delta-E maksimum 5.5

 


Asus_vg278h_game_90b_80c
 

Opcije u OSD meniju Podešavanja
Brightness 90
Contrast 80
Mod slike Game

  

  Dobijeni rezultati
Luminance (cd/m2) 384
Black Point (cd/m2) 0.72
Contrast Ratio 530:1
Gamma 2.2
Temperatura boje 7135
Delta-E prosek 4.3
Delta-E maksimum 9.3
Asus_vg278h_theater_90b_80c

 

Opcije u OSD meniju Podešavanja
Brightness 90
Contrast 80
Mod slike Theater

 


 

  Dobijeni rezultati
Luminance (cd/m2) 392
Black Point (cd/m2) 0.53
Contrast Ratio 744:1
Gamma 2.4
Temperatura boje 6928
Delta-E prosek 4.6
Delta-E maksimum 14.3

 


Asus_vg278h_nightmode_90b_80c

 

Opcije u OSD meniju Podešavanja
Brightness 90
Contrast 80
Mod slike Nightmode

 


 

  Dobijeni rezultati
Luminance (cd/m2) 380
Black Point (cd/m2) 0.82
Contrast Ratio 464:1
Gamma 2.3
Temperatura boje 7164
Delta-E prosek 3.1
Delta-E maksimum 7.0

 

Asus_vg278h_scenery_90b_80c

 

 

Opcije u OSD meniju Podešavanja
Brightness 90
Contrast 80
Mod slike Scenery

 


 

  Dobijeni rezultati
Luminance (cd/m2) 398
Black Point (cd/m2) 0.54
Contrast Ratio 731:1
Gamma 2.1
Temperatura boje 7272
Delta-E prosek 4.5
Delta-E maksimum 10.8


Asus_vg278h_sRGB

 

Opcije u OSD meniju Podešavanja
Brightness -
Contrast -
Mod slike sRGB

 


 

  Dobijeni rezultati
Luminance (cd/m2) 130
Black Point (cd/m2) 0.42
Contrast Ratio 3121
Gamma 2.0
Temperatura boje 6702
Delta-E prosek 2.8
Delta-E maksimum 5.7

 KALIBRISAN REZULTAT


Pošto je Standard podešavanje samo po sebi već bilo prilično tačno, proces kalibracije nije bio previše komplikovan. Kalibracijom smo uspeli da poboljšamo temperaturu boja i da je dovedemo na 6500k, smanjili smo nivo osvetljenosti na 120 cd/m2 i povećali smo tačnost boja, koja je prilično dobra uzevši u obzir da je ovo ipak monitor sa TN tipom panela. Pošto ovaj monitor ide čak do 443 cd/m2 na maksimalnom osvetljenju , da bi smo nivo osvetljenja doveli na 120 cd/m2, morali smo vrednost Brightness-a da spustimo na čak 2 od mogućih 100. Ipak, kalibracija je uspešno izvršena i veoma smo zadovoljni rezultatima koji su dobijeni.


Asus_vg278h_standard_user_mode_2b_100c_85_80_79

 

Opcije u OSD meniju Podešavanja
Brightness 2
Contrast 100
Mod slike Standard, User Mode: 85r 80g 79b

 


 

  Dobijeni rezultati
Luminance (cd/m2) 120
Black Point (cd/m2) 0.15
Contrast Ratio 778:1
Gamma 2.2
Temperatura boje 6477
Delta-E prosek 0.6
Delta-E maksimum 1.3
Stabilnost kontrasta

Stabilnost kontrasta testiramo tako što vratimo monitor na fabrička podešavanja i standardni profil boja u Windows-u, pa zatim polako povećavamo vrednost od 0 osvetljenosti, penjujući se u stopama po 10 do vrednosti od 100. Izmerena stabilnost kontrasta je bila jako dobra, kontrast je varirao minimalno od 0-100 osvetljenosti, sa maksimalnom razlikom od samo 16, što je odličan rezultat.
 

OSD Brightness Luminance Blackpoint Contrast
0 132 0.15 908:1
10 164 0.18 910:1
20 197 0.22 906:1
30 228 0.25 910:1
40 260 0.29 907:1
50 291 0.32 898:1
60 322 0.36 900:1
70 353 0.39 905:1
80 384 0.42 906:1
90 413 0.45 912:1
100 443 0.48 914:1

 

Nastavak testova

Uglovi gledanja

Uglovi gledanja su bili standardni za TN panel tehnologiju, koja i dalje pati od color shift efekta i posvetljavanja slike kada se pomerimo iz predela u centru monitora. Isto važi i za vertikalne uglove gde se slika posvetljava kada je gledamo odozgo, a dobija negativni efekat kada se posmatra od ispod.
PixPerAn

Ovo je oblast u kojoj model Asus VG278H zaista sija. Kombinacija od 2ms vremena odziva i 120Hz stope osvežavanja čini da brza pokretna slika na ovom monitoru bude prikazana skoro bez ikakvih tragova i duhova. Ovakav rezultat će zadovoljiti i najzahtevnijeg gejmera, koji od monitora u ovoj oblasti traži ništa manje nego savršenstvo - koje će sa ovim modelom naravno i dobiti. Prezadovoljni smo performansama monitora u ovom polju.
 


 


Input lag


Ulazno kašnenje, ili vreme od pritiska na komandu do izvršavanja akcije na ekranu, je pored vremena odziva još jedna veoma bitna stavka u gejming svetu. U tom svetu razlika u milisekundama može da promeni tok igre - na primer u FPS baziranim igrama može praviti razliku da li ćete nekoga ubiti ili ćete biti ubijeni. Iako je ulazno kašnjenje nemoguće eliminisati, možemo reći da ga je Asus na ovom modelu sveo na veoma nizak nivo. U našim rezultatima pojavljivale su se najčešće cifre od 0m, 12ms i 16ms, ali veoma retko se pojavljivala i cifra od 17ms. Pošto su se cifre od 0ms i 16ms pojavljivale srazmerno isti broj puta, možemo grubo reći da je srednja vrednost ulaznog kašnjenje oko 8ms, što će zadovoljiti i najzahtevnijeg gejmera. Ulazno kašnjenje smo testirali i na 60Hz i na 120Hz, a između te dve stope osvežavanja razlike u ulaznom kašnjenju nije bilo. Ovo je još jedan dokazatelj da model VG278H itekako ispunjava uslove za kvalitetan i profesionalni gejming.
  

3D efekat


Ono što je NVDIA 3D Vision 2 tehnologija reklamirala i navodila kao prednosti, moramo priznati da je upravo to i ispunila. Pošto imamo priliku da uporedimo 3D efekat dobijenom na plazma televizoru i 3D efektu dobijenom na ovom modelu monitora - može se reći da je NVIDIA odradila fenomenalan posao sa svojom tehnologijom. Ono što bismo istakli kao glavnu stvar je to da 3D efekat ima zaista dobru svetlinu. Druga i takođe bitna stvar je dubina 3D efekta, za koju smatramo da je veoma dobra i ostavlja odličan utisak. Treća stvar koja je bitna, je to je pojava crosstalk-a smanjena na minimum. U raznim semplovima filmova, kao i NVIDIA semplovima slika koje dolaze uz 3D Vision, došli smo do zaključka da je 3D efekat jako dobar - toliko dobar da bismo ga kotirali sa 3D efektom koji dobijamo na 51-inčnoj 3D plazmi. NVIDIA je opet dokazala da je veliki igrač u ovom polju, a u kombinaciji sa ovim modelom monitora uradili su odličan posao što se tiče 3D prikaza.


Završetak testova, Zaključak

CheckMon

U programu CheckMon, crna pozadina je bila prilično ujednačena za monitor sa TN tipom panela, ali je blago probijanje ipak primećeno sa ivica monitora, što je karakteristično za TN panel tehnologiju, ali ni blizu te mere da bi počelo da odvraća pažnju. Bela boja je bila čisto bela, dok su i ostale boje bile prikazane kao prilično ujednačene, bez primetnih razlika u svetlini i nijansama.

 


 

 

Zaključak


Model Asus VG278H je ispunio naša očekivanja, možda ih čak i malo prevazišao. On se pokazao i više nego dobro u gejming svetlu, ali to je bilo pomalo i očekivano, jer mu je to ipak primarna namena. Veoma nizak odziv se postarao da dovede nivo pojave duhova i tragova na skoro nepostejeći nivo, dok mu je 120Hz stopa osvežavanja omogućila ultra glatke pokrete, a kada kombinujemo obe stvari, dobijamo jako dobro gejming iskustvo. Dijagonala od 27 inča i FullHD rezoluciija takođe doprinose ukupnom gejming iskustvu, ali takođe i gledanju filmova, kao i iskustvu surfovanja internetom. Bili smo dosta zadovoljni i out-of-box podešavanjima i rezultatima koja su ona pružala, koje smo izmerili pomoću našeg kolorimetra. Kada uzmemo u obzir stvari koje smo pomenuli i nivo performansi koje ovaj monitor pruža, jednostavno ne možemo propustiti priliku da ovom modelu dodelimo Higly Recommended nagradu.


 

3D efekat koji u kombinaciji sa NVIDIA tehnnologijom pruža je tek priča za sebe i smatramo da je on u rangu sa boljim HDTV-ovima. 3D slika je dosta svetla, dubina je odlična i nema puno crosstalk-a - sve to doprinosi jako dobrom 3D iskustvu. Kombinujte 3D efekat sa 3D Vision ready igrama i eto još boljeg doživljaja. Jedina stvar koja može biti loša u celoj ovoj priči je da se dobre stvari i dobro plaćaju, tako da će cena od 600 evra, kolika je trenutna cena u inostranstvu, za neke osobe biti pomalo strma. Bilo kako bilo, gejmer koji zahteva vrhunske performanse u igrama od svog monitora neće žaliti novac na tako bitan uređaj kao što je monitor.


Prednosti


- 120Hz stopa osvežavanja
- 2ms vreme odziva
- Fenomenalan 3D efekat
- Par aktivnih NVIDIA 3D Vision 2 naočara u paketu
- LightBoost tehnologija


Nedostaci


- Postolje je moglo biti stabilnije
- (Uslovno) Nešto veća cena


Cena: oko 570 evra

Komentari

0 Dodaj komentar

Test: Dell UltraSharp U2312HM

Test: Asus ProArt PA238Q IPS

10304
10305
10306
10307
10308
10309