Greška

Došlo je do greške.

Test: ASUS USB-N53 Dual-Band WiFi Adapter

04.01.2012 13:00 | 1 Hardver
Test: ASUS USB-N53 Dual-Band WiFi Adapter

ASUS je ozbiljno shvatio svoju najavljenu ofanzivu u svet mrežnih uređaja, pa nam je ovaj put od njih stigao jedan vrlo interesantan USB WiFi adapter koji predstavlja ultimativno rešenje za WiFi povezivanje notebook računara. USB-53 ima deklarisanu teorijsku brzinu od 300 Mbit/s, veliki domet, podržava rad na frekvencijama od 2,4 i 5 GHz, a uz sve to uspeva i da izgleda atraktivno. Ciljna grupa za ovu vrstu uređaja su korisnici kojima je potrebna velika brzina p

Bojan Dančuo

Test: ASUS USB-N53 Dual-Band WiFi Adapter

Bežične kućne mreže su danas praktično sveprisutne i neophodne kako bi utolile žeđ za pristupom Internetu koju imaju svi novi gedžeti i prenosni računari. Pristupačnost WiFi tehnologije sada više ne predstavlja problem, ali baš zato što je ima svuda, na površinu isplivava nova prepreka za postizanje većih brzina, a to je zagušenje frekvencija prevelikim brojem predajnika koji se bore za svoje mesto u etru. Kako je frekvencija od 2,4 GHz trenutno ubedljivo najrasprostranjenije korišćena u ove svrhe i svi današnji WiFi adapteri moraju da je podržavaju, nije retka situacija da u urbanoj zoni možete na njoj u svakom trenutku uhvatiti bar po 10 aktivnih WiFi mreža. Frekventni opseg koji se koristi za prenos podataka je taman toliko širok da može da propusti tri istovremena toka podataka koji ne smetaju jedan drugom, tako da ako sve vaše komšije u isto vreme počnu da prenose HD film na svoj laptop... u problemu ste.
 


 

Ovde na scenu stupa drugi WiFi standard, koji koristi mnogo čistiju frekvenciju od 5 GHz (2,4 GHz se koristi i za bežične telefone, a i mikrotalasne rerne emituju u tom spektru). Stari 802.11a standard je podržavao rad na ovoj frekvenciji, ali su uređaji za njega bili skupi i nisu baš bili namenjeni kućnoj upotrebi. Srećom, novi 802.11n standard u svoju specifikaciju uključuje i rad na 5 GHz, pa osim malog porasta cene, ne postoji prepreka da novi uređaji bazirani na njemu ne mogu da rade i na toj frekvenciji.

ASUS-ov USB-N53 adapter koji se našao kod nas na testu je baziran baš na toj premisi i dizajniran je da sarađuje sa njihovom odličnom serijom dual-band rutera, što može i videti iz dizajna koji je je potpuno isti kao kod RT-N56U rutera koji smo već imali na testu.
 


Kućište je napravljeno tako da izgleda kao isklesano iz nekog monolita, a signalni LED kao da je izašao iz filma X-Men. Nama je uvek primarna funkcionalnost nekog uređaja ove vrste, ali nemamo zamerku ako se neki proizvođač dodatno potrudi oko izgleda, kao što je to ovde slučaj.
 


 

Uz sam USB adapter, u kutiji se dobija kratko uputstvo, CD sa drajverima i softverom, kao i USB produžni kabl. Interesantno je to što je produžni USB zapravo dovoljno krut da će ostati u položaju u koji ga namestite, pa može koristiti za usmeravanje antene (koja je u ovom slučaju deo uređaja i pomera se zajedno sa njim), tako da možete izvući najbolji mogući signal na mestu na kojem se nalazite.
 


 

Kao što smo već rekli, ovaj adapter je namenjen korisnicima kojima je potrebna velika brzina prenosa, što je danas prvenstveno bitno za stream-ovanje HD multimedije. Uz to, ako imate WiFi ruter koji podržava istovremeni rad na 2,4 i 5 GHz, možete koristiti jedan deo spektra i ostaviti potpuno slobodnu drugu frekvenciju za ostale uređaje u mreži.
 


 

Pređimo sada sa teorije na praksu...

Utisci u radu

Utisci u radu

Ovo je zaista prvi USB WiFi adapter sa ovako jakim karakteristikama koji nam je došao na test. Uglavnom su ti uređaji primarno mali i prenosni, a mnogo manje pažnje se obraća na performanse. Kod ovog ASUS-ovog modela to očigledno nije slučaj, pa je N53 prilično glomazan, ali se zato nije štedelo na tome da njime dobijete maksimalnu brzinu i domet.
 


 

Dizajn je u potpunosti usklađen sa aktuelnom generacijom ASUS Dual-Band rutera, pa je očigledno da je predviđeno da ih dopunjava. Uređaj svakako izgleda atraktivno i iz određenih uglova podseća na deo stealth aviona, ali su oštre ivice zaoštrene do te mere da ga je skoro neprijatno držati u ruci, jer vam se praktično useca u kožu.
 


 


 

USB produžni koji se dobija nije neophodan, ali je poželjan u situacijama gde je signal nešto slabiji, jer će vam omogućiti da ga postavite uređaj u vertikalan položaj, a samim tim i antene u njemu, što će često popraviti prijem. Uz to, s obzirom na dimenzije uređaja, u nekim situacijama je nemoguće ubosti adapter direktno, jer je drugi kabl ili deo kućišta fizički na putu.
 


 


 

Imamo malu zamerku na činjenicu da se drajveri i softver dobijaju na CD-u, što može predstavljati problem ako imate Netbook ili Ultrabook koji nema optički uređaj. U poslednje vreme je česta praksa da ovakvi uređaji imaju neku internu memoriju na kojoj drže softver, pa se prilikom ubadanja u računar prijave kao prenosni disk i omoguće automatsku instalaciju.

Sama instalacija softvera je brza i jednostavna, a kada se završi dobićete instalirane drajvere i prečicu na desktop-u koja pokazuje do ASUS-ovog softvera za upravljanje uređajem.
 


 

Iz softvera je onda vrlo lako videti spisak raspoloživih mreža i povezati se na neku od njih. U našem slučaju, prvo smo se povezali na naš 802.11n ruter koristeći frekvenciju od 2,4 GHz i ostvarili smo vezu od teoretskih 144 Mbps. U okviru softvera imate i "Status" tab iz kojeg možete tačno videti jačinu signala koja dobija svaka od dve integrisane antene. Nismo sigurni iz kog razloga se adapter nije povezao na punih 300 Mbps, moguće je da je prosto u pitanju zagušenje velikim brojem prisutnih mreža na 2,4 GHz.
 


 


 

Koristeći ovu konekciju, testirali smo brzinu i dobili vrednost od oko 70 Mbps, tj. 8,3 MB/s. Ovo je naravno i više nego dovoljno za prenos bilo koje aktuelne Full-HD multimedije u realnom vremenu.
 


 

Interesantno je primetiti da je 802.11n adapter integrisan u laptopu, koji radi na 2,4 GHz, ostvario bolje rezultate u istoj situaciji, pa smo kod njega izmerili 82 Mbps, tj. 98,6 MB/s.
 


 

Kada smo se prebacili na 5 GHz, dobili smo odmah vezu od 300 Mbps, a WiFi saobraćaj koji bi nas ometao u tom spektru praktično nije postojao.
 


 


 

Mereći brzinu transfera preko ove konekcije, dobili smo vrednosti od 107 Mbps, tj. 12,8 MB/s. Ovo nije duplo više nego što smo dobili na 2,4 GHz, ali je primetno više i definitivno je najveća brzina koju smo do sada videli od uređaja ovog tipa.
 


 

Sve u svemu, brzina transfera možda nije toliko impresivna kao što smo očekivali, ali daleko od toga da je loša. Brzina koju smo ostvarili preko 5 GHz konekcije je veća od onoga što možete dobiti 100 MBit LAN-om, tako da morate imati i gigabitnu lokalnu mrežu kako biste je uopšte iskoristili u potpunosti. Nismo baš sigurni zbog čega se adapter pokazao nešto lošije od integrisanog na 2,4 GHz.
 


 

Adapter u početku izgleda pomalo čudno kada ga uspravite na USB produžetku, ali smo se brzo navikli i nije nam smetao u radu. Moramo da primetimo da je LED koji svetli u X zaista uber kul dodatak.
 


 

Zaključak

Zaključak

ASUS je napravio dobar potez time što je akcenat i na polju mrežnih uređaja stavio na performanse, pošto korisnici već povezuju ASUS brend sa kvalitetnim i brzim matičnim pločama i grafičkim kartama. USB-N53 je odličan dodatak njihovoj WiFi familiji i savršeno dopunjuje postojeću ponudu ASUS dual-band rutera sa kojima deli i atraktivan dizajn.
 


 

Atraktivnog dizajna i sa spiskom mogućnosti koga se ne bi postideo ni mnogo veći uređaj, ovaj mališa će u svakako zadovoljiti vašu potrebu za brzinom prenosa podataka u kućnoj WiFi mreži. Podrška za sve postojeće protokole za enkripciju, kao i WPS sistem uparivanja uređaja garantuju bezbednost i laku upotrebu, a rad na 2,4 i 5 GHz osigurava da nećete nikada zavisiti od zagušenosti lokalnog spektra drugim aktivnim mrežama.


Prednosti:
- Rad na frekvencijama od 2,4 i 5 GHz
- Dve integrisane antene koje omogućavaju velike brzine
- Kruti USB produžni kabl koji olakšava najbolje pozicioniranje antena

Mane:
- Velike dimenzije
- Neophodnost posedovanja optičkog uređaja za instalaciju softvera


Uređaj na test ustupio ASUS.

Komentari

0 Dodaj komentar

Test: D-Link Le Petit 3.75G Router (DWR-510)

Test: ASUS RT-N66U Double 450Mbps N Router

10203
10205
10206
10207
10208
10209