Greška

Došlo je do greške.

Test: ASUS TUF X470-Plus Gaming

27.06.2018 13:18 | 0 Hardver
Test: ASUS TUF X470-Plus Gaming

Ukoliko ste prosečan korisnik i gejmer ograničen količinom novca za izdatak prilikom konfigurisanja nove PC borbene stanice, ova ploča je odličan izbor. Radi bez zamerke, ima sve što vam treba i jednako dobro izgleda u skladu sa cenovnom klasom kojoj pripada. ASUS se trudio da iako se radi o budžet modelu, ne zakine ni u jednom delu koji čini današnju generaciju modernih i atraktivnih matičnih ploča.

Izlazak AMD X470 čipseta i odgovarajućih AMD Ryzen procesora druge generacije na bazi Zen+ jezgara, inicirao je novi talas matičnih ploča za obnovljenu AMD platformu u klasi moćnih desktop PC rešenja. Obzirom da je prilikom lansiranja novih CPU čipova, praktično predstavljen samo jedan - AMD X470 čipset, logično je očekivati izlazak matičnih ploča iz najskupljeg segmenta. Tako je i bilo. Do sada smo dobijali samo premijum AM4 X470 bazirane modele, sve dok ASUS nije predstavio TUF X470-Plus Gaming ploču sa iole pristojnom cenom. Danas predstavljamo dotični model koji će svakako olakšati prelazak mnogima na najaktuelniju AM4 platformu.
 
ASUS TUF serija ploča je inspisrisana kvalitetom i izdržljivošću. Napravljena je da radi u uslovima gde druge ploče pokazuju znake zamora i poteškoće da održe čitav sistem stabilnim tokom dužeg perioda rada pod izrazito stresnim uslovima. U tu svrhu ASUS TUF serija koristi kvalitetne komponente pružajući podršku neograničeno dugim gejming sesijama. Ukoliko se opredelite za ASUS TUF seriju iza nje stoji TUF Gejming alijansa - udrženje proverenih partnera iz ovog dela IT industrije koji obezbeđuju lakše konfigurisanje PC sistema, najbolju moguću kompatibilnost kao i odgovarajuću estetiku koja je komplementarna sa TUF vizuelnim identitetom. Podsetićemo vas da je nedavno i Cooler Master ušao u ovu alijansu sa odgovarajućim kućištima, kulerima i napajanjima. Tu su i imena poput Corsair-a, InWin-a i drugih.
  TUFX470PLUSGAMING_1s.jpg
 
 
Kada spomenemo ASUS TUF seriju matičnih ploča prva asocijacija jesu čuveni Sabertooth modeli. Nešto kasnije su predstavljeni i oni pod Gryphon serijom, ali današnji model ne pripada ni jednoj od pomenutih serija već čini grupu budžetskih modela i cilja na deo tržišta sa slabijiom platežnom moći. Definitvno je na delu komercijalizacija TUF brenda jer očigledno je da Asus ima nameru da ploče iz ove serije učini široko zastupljenim.
 
To je već vidljivo na prvom susretu sa pakovanjem koje ostavlja sasvim običan utisak, malo različit od ostatka ploča iz ekonomske klase po žutim detaljima netipičnim za ASUS modele matičnih ploča. Oprema pakovanja je takođe svedena na osnovne dodatke neophodne da pustite ploču u rad. Sama matično ploča deluje lagano, a ukrasni detalji nedvosmisleno ukazuju na jeftiniji proizvod. Uglavnom, opšte prisutan je osećaj jeftinijieg proizvoda i to ćete definitivno osetiti čim vidite i uzmete u ruke ovu ploču. Naravno, takav utisak je potpuno očekivan.
 
Nesumnjivo lakša i tanja štampana ploča upućuje na zaključak da je ASUS TUF X470-Plus Gaming izrađen uz upotrebu manjeg broja slojeva, a što nas odmah asocira na jedan kadar iz AMD-ove PPT prezentacije prilikom predstavljanja druge generacije Ryzen procesora. On se tiče informacije da ploče sa manjim brojem međuslojeva imaju lošiji integritet signala na relaciji CPU-RAM, te da rade na sporijim parametrima. Neodoljiva prilika da proverimo dotičnu tvrdnju u praksi. 
 AsusX470tufgaming1s.jpg
 
Moramo priznati da je - tačna. Naime, ploča je sa G.Skill SNIPER modulima koji su radili na svim dosadašnjim testiranim X470 modelima matičnih ploča na deklarisanih 3600MHz pri CL16 parametrima kašnjenja u prvom trenutku nakon učitavanja XMP profila, odbila saradnju. Nakon nekoliko pokušaja i dodatnih podešavanja u BIOS-u definitivno je odbila rad na predviđenim parametrima. Naknadnim spuštanjem frekvencija i eksperimsntisanjem sa latencijama, došli smo do momenta kada smo uspeli da stabilizujemo rad RAM memorije na 3600MHz ali uz obaveznu žrtvu povećanja faktora kašnjenja na CL18.
 
 TUFX470cpuz.png
 
Uopšte taj osećaj tanje štampe nedoljivo podseća na ASUS PRIME B350-Plus čak i raspored nekih elemenata. Kao da je na istu ploču neko ugradio X470 umesto B350 čipseta uz dodatak vizuelnih TUF print detalja. Ipak, ASUS je očigledno hteo da izbegne ovakvu asocijaciju pa su prisutni neki detalji koje srećemo na skupljim Apex modelima, a koji se tiču određenih ureza na štampanoj ploči u delu SATA konektora radi lakšeg prilaza odgovarajućih SATA kablova za podatke. Detalj koji treba da asocira na ultimativne gejming i OC modele.
 
Uglavnom, ASUS se sa dizajnom ove ploče igra vašim osećanjima. Sa jedne strane znate da je u pitanju budžet ploča sa neminovnim žrtvama i uštedama, ali sa druge strane vizuelni detalji vas asociraju na najuspelije izdanke ASUS ROG modela. U pitanju je definitivno uspela vizuelna igra jer ploča neupućenim korisnicima deluje u najmanju ruku „opasno“ kako i dolikuje punokrvnoj gejming matičnoj ploči.
 
 TUFX470PLUSGAMING_4s.jpg
 
Kombinacija crnog pertineksa, srebrnih print detalja, TUF logoa i tamno-grafitnih hladnjaka prošarani pažljivo doziranim žutim detaljima daju onaj poželjni gejmerski „filing“. Pojedini detalji ka spoljnim ivicama imaju i LED osvetljenje kako bi utisak bio kompletan. Dobar osećaj pojačava i prisustvo oklopa na sekciji ATX konektora koji je prisutan kao i kod mnogo skupljih modela. Dotični detalj dodaje osećaj robusnosti. 
 
Uprkos tome osećaj uštede i pripadnosti budžetskom segmentu je vidljiv na svakom koraku tj. ako se malko bolje zagledate u detalje. Jedan od prvih je građa VRM modula za napajanje centralnog procesora. On je izveden u ukupno šest aktivnih faza (CPU jezgra + sistemski kontroler) čije su elektronske komponente prekrivene skromnim hladnjacima čineći se većim nego što to zaista jesu zbog optičke iluzije usled prisustva velikog oklopa koji prekriva deo štampane ploče i ATX konektora. Ipak, treba napomenuti da su za izradu VRM modula korišćene TUF zavojnice, kondezatori i tranzistori, a što garantuje određeni nivo kvaliteta i izdržljivosti na nivou onih koji propisuju strogi vojni standardi.
 
Kada smo već spomenuli dotični oklop na ATX sekciji recimo da se u prostoru koji on pokriva nalazi elektronika za zaštitu portova od delovanja elektrostačikog pražnjenja koje bi moglo da ošteti matičnu ploču tj. pojedine delove za kontrolu rada: periferija, LAN, VGA i USB konekcija. Upotrebljene su TVS diode - uređaji napravljeni da prekinu ili preusmere napon kako bi zaštitili elektronska kola u slučaju naglog skoka vrednosti napona. Zgodna funkcionalnost koja itekako pristaje ploči sa TUF oznakom. 
 AsusX470tufgaming2s.jpg
 
U nastavku priče o ATX sekciji, recimo da su prisutni par USB 2.0 konektora, jedan kombo PS2 za tastaturu i miša, zatim DVI-D i HDMI konektori za povezivanje ekrana, jedan USB tip-C i to sa USB 3.0 specifikacijama, par ultra brzih USB 3.1 tip-A portova, dodatni par USB 3.0 portova i skromna audio sekcija sa tri audio konektora. Na ploči su prisutni i dodatni interni USB 3.0 portovi za ukupno četiri konektora, još četiri za USB 2.0 konekcije, tako da imate dovoljno opcija za brze USB konekcije sa prednje strane kućišta i dodatno USB kontrolisane uređaje (LED kontroleri, AiO hlađenja itd.).
 
Kao što možete videti uštede na ASUS TUF X470-Plus Gaming ploči su uticale na izostanak USB tip-C konektora sa USB 3.1 specifikacijama, izostali su integrisani hladnjaci na pozicijama M.2 diskova. Mali broj audio konektora upućuje i na drugačije rešenu audio sekciju. Umesto standardnog za ovu klasu audio codec ALC1220 rešenja, našao se slabiji ALC887-VD2 kontroler zvuka. Dotični se nalazi na štampi ispod simpatičnog aluminijumskog štita sa TUF logoom. Mrežna komunikacija se odvija pod kontrolom Realtek RTL8111H gigabitnog LAN kontrolera. 
 AsusX470tufgaming3s.jpg
 
Ploča koristi dva M.2 porta. Prvi koji se nalazi ispod pozicije centralnog procesora, komunicira magistralom širine četiri PCI-Express 3.0 komunikacione linije i podržava rad oba, trenutno važeća protokola: NVMe i SATA SSD. Drugi koji je smešten tik uz X470 čipset i to ne bez razloga pošto je za razliku od prvog koji kontroliše sistemski kontroler CPU čipa, pod listom poslova pomenutog X470 čipseta. Prema podacima ASUS-a, komunicira pomoću dve PCI-e 3.0 linije. Nije nam najjasnije kako, jer X470 čipset nema na raspolaganju noviju verziju PCI-Express 3.0 već samo sporiju PCIe V2.0 specifikaciju transportnih putanja. Takođe je podržan rad oba standarda M.2 diskova sa SATA i bržim, NVMe protokolom.
 
Za rad sa diskovima na raspolaganju su vam šest klasičnih SATA 3 konektora. Dva se nalaze na "urezanom" delu štampane ploče i postavljeni su pod uglom od 180 stepeni u odnosu na površinu štampe kako bi ih lakše povezali sa SATA kablovima vodeći računa o urednom rutiranju kablova. Dodatna četiri SATA porta su dislocirana na poziciju ispod X470 čipseta i nalaze se pod uglom od 90 stepeni.  
 AsusX470tufgaming4s.jpg
 
Ploča raspolaže sa dva PCI-e x16 fizička slota od kojih je prvi pojačan specijalnim „safe slot“ sistemom za rad sa najvećim grafičkim kartama i komunicira sa svih 16 PCI Express transportnih vodova treće generacije. Drugi slot nema dodatno ukrućenje pozicije slota i može da komunicira samo u PCIe x8 režimu. Služi ako u sistemu imate dve grafičke karte za rad u odgovarajućem CrossFire ili SLI režimu rada uparenih grafičkih karti. Osim pomenutih ploča raspolaže sa još jedinm fizičkim PCIe x16 slotom sa 4 aktivne PCIe putanje i tri PCIe x1 slota. 
 
Ono što nam se svakako svidelo jeste i prisustvo brojnih senzora toplote i to na ključnim pozicijama što u kombinaciji sa Fan Xpert 4 softverom omogućava upravljanje radom prisutnih ventilatora u računaru, pod uslovom da su povezani sa konektorima na ASUS ploči. Moguće je aktivirati tri senzora i očitane vrednosti koristiti kao granične limite na osnovu kojih će sistem ubrzati rad ventilatora kada temperatura CPU, GPU ili matične ploče pređe zadati kriterijum vrednosti. Veoma korisna opcija koja održava vaš sistem provetrenim i hladnim. S druge strane zameramo ograničeni broj prisutnih konekcija za dodatne ventilatore, a što je inače odlika jeftinijih modela.  
 AsusX470tufgaming5s.jpg
 
Konačno, tu je i prepoznatiljivi ASUS UEFI BIOS sa svim mogućim opcijama podešavanja parametara rada sistema, overklokinga i dodatnih alata za ažuriranje BIOS-a ploče. Zahvaljujući njemu smo jednako uspešno kao i sa drugim ASUS X470 baziranim pločama naš referentni Ryzen 7 2700X overklokovali do 4.2GHz. Ovde skrećemo pažnju da je BIOS limitiran na sistem „offset“ podešavanja vrednosti CPU napona, što znači da ne možete ručno uneti željenu vrednost, ali ćete i sa ovakvim sistemom podešavanja vrlo brzo ući „u foru“. Onim manje vičnim će ovo predstavljati poteškoću, dok su oni iskusniji u overklokingu već upoznati sa ovakvim sistemom štelovanja napona. Takođe, treba spomenuti da zbog prostijeg VRM dizajna, ploča nije tako efikasna kao skuplji ROG i STRIX X470 bazirani modeli, te osetno više rasipa energiju prilikom overklokinga jer se VRM zbog slabije građe i manjeg broja prisutnih komponenti više greje u overkloking režimu, trošeći i do 30-40W više.
 
TUFX470cpuz.png 
AsusX470tufgaming1.jpg

ASUS TUF X470-Plus Gaming - performanse

Test platforma:

MB:  ASUS ROG STRIX X470-F
CPU:  AMD Ryzen 7 2700X
RAM:  2x8GB G.Skill SNIPER X 3466 CL16 
VGA:  MSI GTX 1060 AERO ITX
HDD:  Seagate Barracuda ST1000
SSD:  Kingston A400 240GB
Cooler: Cooler Master AiO MasterLiquid Pro 240 
PSU:  Cooler Master V1200 Platinum 

AsusX470tufgaming6.jpg

Performanse:

Windows 10 App ( Video Adobe Premiere Pro CC rendering )
Vreme izvršenja
ASUS ROG Crosshair VII Hero
ASUS ROG Strix X470-F Gaming
Gigabyte X470 Aorus Gaming 7 WiFi
ASUS TUF X470-Plus Gaming
0 13 25 38 50
manje je bolje (sec.)
Windows 10 App ( Muzika dBpoweramp FLAC u MP3 )
Vreme izvršenja
ASUS ROG Crosshair VII Hero
ASUS ROG Strix X470-F Gaming
Gigabyte X470 Aorus Gaming 7 WiFi
ASUS TUF X470-Plus Gaming
0 50 100 150 200
manje je bolje (sec.)
Windows 10 App ( Foto Adobe Photoshop CC Speedtest )
Vreme izvršenja
ASUS ROG Crosshair VII Hero
ASUS ROG Strix X470-F Gaming
Gigabyte X470 Aorus Gaming 7 WiFi
ASUS TUF X470-Plus Gaming
0 5 10 15 20
manje je bolje (sec.)
Windows 10 System ( RAM Performanse )
Transfer podataka
ASUS ROG Crosshair VII Hero
ASUS ROG Strix X470-F Gaming
Gigabyte X470 Aorus Gaming 7 WiFi
ASUS TUF X470-Plus Gaming
0 25 50 75 100
veće je bolje (GB/s)
Windows 10 System ( CPU AES Cryptographic Performance )
Transfer podataka
ASUS ROG Crosshair VII Hero
ASUS ROG Strix X470-F Gaming
Gigabyte X470 Aorus Gaming 7 WiFi
ASUS TUF X470-Plus Gaming
0 7500 15000 22500 30000
veće je bolje (MB/s)
Windows 10 System ( CPU WinArchiver Performance )
Transfer podataka
ASUS ROG Crosshair VII Hero
ASUS ROG Strix X470-F Gaming
Gigabyte X470 Aorus Gaming 7 WiFi
ASUS TUF X470-Plus Gaming
0 2500 5000 7500 10000
veće je bolje (MB/s)
Windows 10 System ( Microsoft Media Direct Show )
Vreme izvršenja
ASUS ROG Crosshair VII Hero
ASUS ROG Strix X470-F Gaming
Gigabyte X470 Aorus Gaming 7 WiFi
ASUS TUF X470-Plus Gaming
0 3 5 8 10
manje je bolje (sec.)
3D Gejming ( Hitman 1080p )
broj frejmova u sekundi
ASUS ROG Crosshair VII Hero
ASUS ROG Strix X470-F Gaming
Gigabyte X470 Aorus Gaming 7 WiFi
ASUS TUF X470-Plus Gaming
0 25 50 75 100
veće je bolje (fps)
3D Gejming ( Deus Ex: Mankind Divided 1080p )
broj frejmova u sekundi
ASUS ROG Crosshair VII Hero
ASUS ROG Strix X470-F Gaming
Gigabyte X470 Aorus Gaming 7 WiFi
ASUS TUF X470-Plus Gaming
0 25 50 75 100
veće je bolje (fps)
3D Gejming ( The Division 1080p )
broj frejmova u sekundi
ASUS ROG Crosshair VII Hero
ASUS ROG Strix X470-F Gaming
Gigabyte X470 Aorus Gaming 7 WiFi
ASUS TUF X470-Plus Gaming
0 28 55 83 110
veće je bolje (fps)
3D Gejming ( Rise of the Tomb Raider 1080p )
broj frejmova u sekundi
ASUS ROG Crosshair VII Hero
ASUS ROG Strix X470-F Gaming
Gigabyte X470 Aorus Gaming 7 WiFi
ASUS TUF X470-Plus Gaming
0 33 65 98 130
veće je bolje (fps)
 
x470TUFOC.PNG

ASUS TUF X470-Plus Gaming - zaključak

ASUS TUF X470-Plus Gaming je dobra ploča za sve one koji hoće proverenu i stabilnu osnovnu paltformu za svoj najnoviji AMD Ryzen procesor. Stabilna, funkcionalana i praktično brza na nivou referentnih fabričkih vrednosti, ova ploča pruža sve što i većina drugih po nižoj ceni. Razlika u finesama i detaljima je primetna ali većina prosečnih korisnika je neće osetiti u svakodnevnom radu. Otuda je odlična vrednost za uloženi novac. 
 AsusX470tufgaming7s.jpg
 
Mnogo je detalja koju ovu ploču čine dobrim izborom. Mi bismo je pre svega preporučili kao idealan izbor u klasi Ryzen 5 2600X modela i zbog manjih energetskih zahteva kojima je primerenija uprošćenija VRM jedinica. Ploča će se usled skromnijeg dela za napajanje SoC i integrisane grafike više grejati sa AMD APU modelima. Zadovoljni će biti oni koji koriste jednu grafičku kartu, mada ploča u skladu sa X470 mogućnostima ima pripremu za prihvat i rad dve grafičke karte. Nisu zaboravljeni ni ukrasni detalji u vidu atraktivnih printova kao i LED svetlosnih detalja na spoljnim ivicama ploče koji se mogu sinhronizovati sa ostalim ASUS Aura komponentama preko istoimenog softvera. Ploča raspolaže jednim dodatnim konektorom za povezivanje +5V LED trake.
 
Instalacija, podešavanje i puštanje u rad su identični kao i na svim ASUS pločama. Jednom rečju za primer drugima. Usled manjeg broja prisutnih slojeva štampe, baš kako je to i AMD skrenuo pažnju ne radi tako „zategnuto“ sa memorijama kao skuplji premijum modeli. Ponovo skrećemo pažnju da to nije razlika koju će osetiti većina običnih korisnika, pre svega se radi o finesama na kojima insistiraju entuzijasti i overklokeri, a koje za svakodnevne korisnike i većinu gejmerske populacije, nemaju praktični značaj u realnom radu.
 
ASUS je poznat po svojim premijum modelima u klasi gde praktično vlada bez premca. Ipak, u ekonomskoj klasi nije tako siguran jer slični Gigabyte Ultra Gaming i MSI Carbon modeli predstavljaju vrlo ozbiljnu konkurenciju po jednakoj, a nekada i nižoj ceni. Ipak, ljubitelji ASUS hardvera i sjajnog UEFI BIOS-a će sa velikom dozom sigurnosti reći da ASUS TUF X470-Plus Gaming nema alternativu u klasi jeftinihjih X470 rešenja i u tom pogledu im ne možemo staviti ni najmanju primedbu.  
 AsusX470tufgaming8s.jpg
 
Ukoliko ste prosečno zahtevan korisnik i gejmer ograničen količinom novca za izdatak prilikom konfigurisanja nove PC borbene stanice, ova ploča je odličan izbor. Radi bez zamerke, ima sve što vam treba i jednako dobro izgleda u skladu sa cenovnom klasom kojoj pripada. ASUS se trudio da iako se radi o budžet modelu, ne zakine ni u jednom delu koji čini današnju generaciju modernih i atraktivnih matičnih ploča. Naravno, nije poput onih iz premijum klase, ali ćete primetiti da je sve bitno prisutno i na ovoj ploči, praktično sve što vam treba bez preterivanja u nekim dodatnim opcijama. Ploča sa kojom će većima korisnika dugo i srećno raditi i igrati se na svojim PC računarima! 
 
Prednosti:
- Dobra vrednosti za uloženi novac
- Moderna i zaokružena ploča
- Prisustvo svih novijih i bržih standarda
 
Nedostaci:
- Ograničeno efikasna VRM jedinica
 
CENA: 165€

Komentari

0 Dodaj komentar

Test: ASUS ROG STRIX X470-F Gaming

Test: ROG STRIX X470-I GAMING

10203
10205
10206
10207
10208
10209