Greška

Došlo je do greške.

Test: Asus TUF X299 Mark 1

20.09.2017 10:21 | 0 Hardver
Test: Asus TUF X299 Mark 1

Konačno smo dobili i šansu da isprobamo pripadnika jedne od omiljenih kategorija matičnih ploča u Asus ponudi sa Intel X299 čipsetom. Govorimo o TuF, odnosno The Ultimate Force porodici koji nam je poslat na test u Mark 1 varijanti. Reč je o najizdržljivijim pločama koje su, poput specijalnih vojnih formacija, podvrgnute najstrožim testovima u nezahvalnim uslovima. Kada dobiju sertifikat, ove ploče postaju apsolutno spremne za sve.

Nebojša Todorović

Asusovi TuF modeli su vrlo specifični po svom konceptu i ne odgovaraju preveliko širokom spektru korisnika. Jednostavno, retko kada su previše opremljene na polju konektora i slotova, a koštaju znatno više od klasičnih modela. Stoga, manje upućeni korisnici ne mogu da razumeju o čemu se radi. Sa druge strane, niša koju Asus gađa su ljubitelji apsolutne pouzdanosti, koji žele da znaju da ukoliko i nešto otkaže na njihovom PC-u to nikako nije ploča. Naravno, verujemo da ima onih koji vole i specifičan "vojni" dizajn TuF ploča, koje shodno svojoj izradi izgledaju robusno i neuništivo.


asus_tuf_x299_mark_1_015_s.jpg


Sve ove ploče se podvrgavaju raznim vojnim testovima kako bi se na kraju dobio sertifikat koji se isporučuje u svakom pakovanju, a on garantuje da će uređaj da radi u svakakvim nehumanim uslovima, od velike vlage, preko prašine, pa sve do ekstremno visokih ili niskih temperatura. Uz sve to, ovakvi modeli su propraćeni adekvatnim softverom i mogućnostima za monitoring kako biste tačno znali šta se dešava sa pločom u svakom trenutku.

 

Specifikacije
 • Proizvođač Asus
 • Model Asus TUF X299 Mark 1
 • Platforma Intel
 • Veličina ATX
 • Čipset Intel X299
 • Tip memorije DDR4
 • Broj memorijskih slotova 8 kom.
 • PCI-Express 5 kom.
 • SATA 6Gbps 8 kom.
 • M.2 2 kom.
 • USB 2.0 5 kom.
 • USB 3.1 [Kom.] 6
 • USB 3.1 Type C 1 kom.
 • LAN 2 kom.
 • Ostali konektori 5 x 3.5 mm audio, S/PDIF
 • Audio 7.1
 • Audio izlazi 6 kom.


Asus TuF X299 Mark 1 je klasičan predstavnik ove familije i to se jasno vidi već nakon nekoliko minuta druženja. Ploča je ekstremno masivna zahvaljujući ne samo kvalitetnoj višeslojnoj štampanoj ploči, već i zbog toga što poseduje oklop sa gornje i debeli metalni "backplate" donje strane.


 asus_tuf_x299_mark_1_016_s.jpg


Naravno, dizajn je modernizovan, pa tako ni konzervativni TUF modeli ne mogu da "pobegnu" od RGB LED osvetljenja koje je ipak malo diskretnije u odnosu na neke druge modele koji su komercijalniji. U ovom slučaju, AURA SYNC ovde obasjava The Ultimate Force logo na centralnom delu ploče ispod kog je smešten hladnjak.


 asus_tuf_x299_mark_1_039_s.jpg


Iznad njega se nalazi LGA2066 ležište za HEDT procesore nove generacije, a Asus je opremio naponsku jedinicu kvalitetnim komponentama. Ona nije izvedena u ekstremno velikom broju faza, što je i logično, jer se kod ovakvih ploča preferira jednostavniji i provereni dizajn koji retko uvodi eksperimente. Sa druge strane, tu su TUF zavojnice za koje proizvođač kaže da su sertifikovane za vojne standarde, kao i TUF 10K Black Metallic kondenzatori deklarisani za rad na od -70 do 125 stepeni Celzijusove skale pri čemu zadržavaju predviđeni radni vek od 10.000 časova. I MOSFET-ovi su posebni za TUF modele kao i praktično svi elementi naponske jedinice. Zbog toga je jasno zašto kompanija daje garanciju od 5 godina i kada je namenjena da radi u uslovima koji su manje od idealnog.


 asus_tuf_x299_mark_1_019_s.jpg


Naravno, tu je i osam memorijskih slotova koji omogućavaju "quad-channel" konfiguraciju, a Asus navodi DDR4 RAM frekvencije do 4000 MHz kao zvanično podržan. Što se kapaciteta tiče, poput ostalih modela zasnovanih na Intel X299 čipsetu i ova ploča podržava 128 GB RAM-a.


 asus_tuf_x299_mark_1_018_s.jpg


Po broju slotova, TUF Mark 1 je zapravo malo siromašniji u odnosu na druge Asus modele sa Intel X299 čipsetom. Tu su tri PCIe x16 i dva PCIe x4. U zavisnosti od procesora i njegovog broja PCIe linija na raspolaganju imate drugačiju konfiguraciju, a ispod možete da pronađete detalje.


 asus_tuf_x299_mark_1_021_s.jpg

44 Lane CPU - Core i9-7900X, Core i9-7920X, Core i9-7940X, Core i9-7960X, Core i9-7980XE
3 x PCIe 3.0/2.0 x16 (x16, x16/x16, x16/x16/x8)
2 x PCIe 3.0/2.0 x4 (max @ x4 mode)
28 Lane CPU - Core i7-7800X, Core i7-7820X
3 x PCIe 3.0/2.0 x16 (x16, x16/x8, x16/x8/x1)
2 x PCIe 3.0/2.0 x4 (max @ x4 mode)
16 Lane CPU - Core i5-7640X, Core i7-7740X
3 x PCIe 3.0/2.0 x16 (x16, x8/x8, x8/x8/x1)
2 x PCIe 3.0/2.0 x4 (max @ x4 mode)

 

Iza drugog PCIe x4 slota je pametno smešten M.2 slot sa sve poklopcem koji je pričvršćen pomoću dva šrafa. Nakon što ih uklonite, dobijate mogućnost da ugradite M.2 uređaj, ali i da zamenite bateriju biosa koja se takođe skrila ispod ovog poklopca.


asus_tuf_x299_mark_1_022_s.jpg
 

asus_tuf_x299_mark_1_023_s.jpg


Drugi M.2 slot je vertikalno orijentisan i smešten je pomalo nepraktično uz samu ivicu štampane ploče. Moramo priznati da nam se ovaj položaj ne dopada preterano iako bi u teoriji smestio M.2 karticu periferno tako da ne smeta.


asus_tuf_x299_mark_1_025_s.jpg
 

Asus TUF X299 Mark 1 - Nastavak

Verovatno ste do sada primetili da TUF X299 Mark 1 poseduje i aktivni element hlađenja, odnsono mali turbinski ventilator. On se nalazi bliz čipseta, ali ne hladi samo njega, već i druge komponente. Naime, on omogućava cirkulaciju vazduha ispod termalnog oklopa, kako ga Asus naziva, tako da osim čipseta hladi i neke druge elemente. Asus ističe da ovaj ventilator hladi M.2 hladnjak i smanjuje temperaturu M:2 SSD-a za do 25 stepeni Celzijusa. U praksi, ovaj mali ventilator nije bučan, tako da zaista ne smeta u svakodnevnom radu, a nadamo se da je kvalitetno napravljen, jer smo i dalje skeptični prema ovakvim rešenjima još iz doba nForce ploča.


 asus_tuf_x299_mark_1_027_s.jpg


Poput mnogih drugih Asus modela o TUF X299 Mark 1 ima zanimljiv dodatak u vidu USB 3.1 konektora na samoj ploči i koji može biti koristan u nizu situacija. Dopada nam se praksa Asusa, jer sve češće vidimo ovu funkcionalnost prisutnu na njihovim pločama.


asus_tuf_x299_mark_1_028_s.jpg


Dopada nam se to što se Asus odlučio na ugradnju osam SATA 6 Gbps konektora koji ne dele protok ni sa jednim drugim interfejsom, tako da je zaista moguće ugraditi osam hard diskova bez bojazni da ćete "zatvoriti" neki drugi slot ili konektor.


asus_tuf_x299_mark_1_026_s.jpg
 


Naravno, kao i sve TUF ploče do sada, i ovaj model raspolaže sa velilkim brojem priključaka za ventilatore, od kojih svaki može da se kontroliše putem odličnog softvera iza koga stoji Asus. Tu je ukupno 10 4-pinskih konektora za ventilatore i svaki je moguće kontrolisati zasebno i praviti različite profile kako biste postigli optimalan režim rada. Naravno, zahvaljujući Thermal Tuning funkciji, moguće je napraviti i automatski profil ukoliko nemate želju da provedete sate u ručnom štelovanju.


 asus_tuf_x299_mark_1_030_s.jpg


Suprotno očekivanjima, ploča ne poseduje klasičan POST ekran, već koristi LED-ove ugrađene u termalni oklop koji služe kao indikacija za tip problema ukoliko do njega dođe. Ovo je vrlo interesantno rešenje koje ne menja popularni POST ekran u potpunosti, ali Asus verovatno ima svoje razloge zašto se za njega nije našlo mesta. Odmah do ovih LED-ova se nalazi i korisni MemOK!.


asus_tuf_x299_mark_1_029_s.jpg
 


Na polju konektora, TUF X299 Mark 1 je jako dobro opremljen. Tu je ukupno 11 SB konektora različitog tipa. Dva su USB 3.1 Gen 2 od kojih jedan odgovara Type-C specifikaciji. Pored njih, tu je četiri USB 3.1 Gen 1 i čak pet USB 2.0. Ovo je pomalo neuobičajen broj sa mnogo USB 2.0 konektora, ali možemo reći da smo i dalje vrlo zadovoljni.


asus_tuf_x299_mark_1_033_s.jpg
 


Osim njih, ugrađena su i dva LAN konektora. Iza prvog stoji Intel I219-V kontroler, dok iza drugog stoji takođe Intelov kontroler, ali ovog puta i211 AT koji se često koristi kao sekundarni mrežni čip. Oba su zaštićena Asusvom LanGuard tehnologijom, odnsono ESD zaštitom. Na kraju, tu je i pet 3.5mm audio priključaka i jedan S/PDIF kako smo i očekivali, kao i jedan USB BIOS Flashback prekidač za vraćanje ploče u život ukoliko nešto pođe naopako sa biosom.


 asus_tuf_x299_mark_1_034_s.jpg


Već smo pomenuli ranije, ali ćemo to učiniti još jednom. Asus TUF X299 Mark 1 je opremljen debelom metalnom pločom koja ima dvostruku funkciju. Pre svega, čini je otpornom na fizička oštećenja, uključujući i to da zahvaljujući njemu ovaj model ima sertifikat za "drop test" odnosno izdržljivost pri padu. Takođe, ovaj metal preuzima deo toplote na sebe i odvodi ga sa same ploče što je uvek dobra vest.


asus_tuf_x299_mark_1_040_s.jpg

asus_tuf_x299_mark_1_041_s.jpg

BIOS

Bios kod TUF modela deli vizelni identitet sa ostalim matičnim pločama u ponudi Asusa, što je i očekivano. Kompanija koristi istu softversku platformu i sve što menja su estetski detalji i funkcionalnosti koje idu u skladu sa mogućnostima ploče. Primera radi, TUF modeli imaju nešto bogatiju sekciju za monitoring zahvaljujući većem broju senzora, ali je u suštini to najveća razlika. Zapravo, ono što su nekadašnji TUF modeli krili u Biosu sada je preneseno na sjajni prateći softver koji Asus isporučuje uz ove modele.


 

 

 

 


Tu je niz automatskih overklok opcija, ali i ručnih podešavanja u sitne detalje. Sistem je sposoban da sam overklokuje procesor, podesi brzine ventilatora, napone i sve ostalo, a korisnik samo da "naruči". Pritom, Asus nije na račun toga oduzeo korisnicima koji vole da svaku stavku ponaosob prilagode sami, već je i to opcija za one koji sebe smatraju naprednim korisnicima. Ipak, sve što je potrebno za overklok je tu i ukoliko ne tražite da podešavate detaljno sublatencije memorije i neke dodatne napone koji će vam služiti samo u ekstremnim situacijama, možete da računate da vam ništa neće nedostajati. Uostalom, većina čak i najnaprednijih korisnika prilikom overkloka za "svaki dan" ostavi ova podešavanja na "auto".


 

 

 

 


Odeljak za praćenje napona i temperature je praktično isti u odnosu na ostale modele, ali je ipak manji broj senzora i konektora za ventilatore smanjio količinu informacija koju možete da dobijete. Ne mnogo, tako da se ne treba previše opterećivati. Sve se pedantno prati i vrednosti svih očitavanja možete paralelno da nadgledate. Tu je i niz dodatnih opcija, među kojima se nalazi odličan sistem za fleš biosa, proveru SPD informacija za memoriju, kao i info o slotovima na ploči gde možete da vidite šta se gde nalazi.


 

 

 

 

Pakovanje i propratna oprema

Ukoliko pratite Asus i čitate testove, verovatno ćete umeti "iz aviona" da prepoznate kutiju u kojoj stiže TUF model. Redovno su to pakovanja dizajnirana bitno drugačije sa ponosno istaknutim "TUF" logoom, tamnim tonovima gde se često pojavljuje nekakav "vojni šmek". Jednostavno, ove ploče su drugačije i pakovanje to jasno pokazuje. Naravno, logotip koji naglašava da se na ploču daje 5 godina garancije je takođe jasno istaknut.


asus_tuf_x299_mark_1_001_s.jpg


Poleđina je puna informacija i to ne samo kada su u pitanju suve specifikacije, već su tu ilustrovane najvažnije mogućnosti i tehnologije, a prisutna je slika ploče i zadnjeg panela sa konektorima što može lepo da posluži ukoliko odluku morate da donesete na licu mesta.


 asus_tuf_x299_mark_1_004_s.jpg


Sadržaj pakovanja je prilično bogat, posebno kada imamo u vidu da u današnje vreme proizvođači često daju puku minimum sa kojim mogu da se provuku. To nije slučaj i ovde, pa počinjemo sa osnovnim elementima propratnog paketa u vidu diska sa drajverima, uputstvom, kuponom za CableMod kablove, sertifkatom pouzdanosti i još ponekim sitnim detaljem koji možete videti ispod.


 asus_tuf_x299_mark_1_007_s.jpg

 asus_tuf_x299_mark_1_008_s.jpg


Tu je zaštitni lim za konektore crne boje, kao i četiri SATA kabla, a Asus isporučuje i dva SLI HB mostića u čvrstom obliku što je dobro znati ukoliko planirate multi-GPU konfiguraciju sa Nvidia grafičkim kartama. Isporučuje se i dodatak za vertikalnu montažu M.2 kartica, koji je neophodan imajući u vidu orijentaciju slota na ploči.


 asus_tuf_x299_mark_1_009_s.jpg

asus_tuf_x299_mark_1_010_s.jpg

asus_tuf_x299_mark_1_011_s.jpg


Možda najposebniji dodatak dolazi u formi USB uređaja koji izgleda kao "debeljuškasti" USB fleš disk. Ipak, reč je o BlueTooth dodatku koji zapravo omogućava da pomoću aplikacije za pametne telefone povežete isti sa PC-em i vršite monitoring u realnom vremenu i dobijete sve potrebne informacije.


 asus_tuf_x299_mark_1_012_s.jpg


Na kraju, tu su poklopci za slotove koji sprečavaju ulazak prašine ukoliko ih ne koristite, a tu je i dodatak za sigurnu montažu masivnih grafičkih karti koji je svakako praktičan element koji treba pohvaliti.


asus_tuf_x299_mark_1_013_s.jpg

asus_tuf_x299_mark_1_014_s.jpg

Rezultati 1. deo

Test konfiguracija:

CPU: Intel Core i7 7820X
Matična ploča: Asus Prime X299-A
RAM: 2 x 8 GB DDR4 Kingston Savage DDR4 3000 MHz
HDD: Toshiba 1TB 7200 RPM
VGA: Asus GeForce GTX 1080 Ti Strix
Napajanje: Cooler Master V1200 Platinum
OS: Win 10 64bit

 

 

Cinebench R15 ( R15 )
CPU
CPU Single Sore
OpenGL (fps)
Asus TUF X299 Mark 1
Asus Prime X299 Deluxe
Gigabyte X299 Aorus Gaming 3
Asus RoG Strix X299-E Gaming
Asus Prime X299-A
0 375 750 1125 1500
64-bit
7Zip Benchmark ( 7Zip Benchmark )
Decompressing
Compressing
Asus TUF X299 Mark 1
Asus Prime X299 Deluxe
Gigabyte X299 Aorus Gaming 3
Asus RoG Strix X299-E Gaming
Asus Prime X299-A
0 125000 250000 375000 500000
7Zip Benchmark
WinRAR 5.01 ( WinRAR 5.01 )
Compressing
Asus TUF X299 Mark 1
Asus Prime X299 Deluxe
Gigabyte X299 Aorus Gaming 3
Asus RoG Strix X299-E Gaming
Asus Prime X299-A
0 5000 10000 15000 20000
WinRAR 5.01

Rezultati 2. deo

AIDA64 RAM ( AIDA64 RAM )
Read
Copy
Write
Latency
Asus TUF X299 Mark 1
Gigabyte X299 Aorus Gaming 3
Asus RoG Strix X299-E Gaming
Asus Prime X299 Deluxe
Asus Prime X299-A
0 15000 30000 45000 60000
AIDA64 RAM
TrueCrypt 7.01a Benchmark ( TrueCrypt 7.01a Benchmark )
AES
Twofish
Serpent
Asus TUF X299 Mark 1
Gigabyte X299 Aorus Gaming 3
Asus RoG Strix X299-E Gaming
Asus Prime X299 Deluxe
Asus Prime X299-A
0 2750 5500 8250 11000
[MB/s]
x264 HD5.1 ( x264 HD5.1 )
First Pass
Second Pass
Asus TUF X299 Mark 1
Gigabyte X299 Aorus Gaming 3
Asus RoG Strix X299-E Gaming
Asus Prime X299 Deluxe
Asus Prime X299-A
0 50 100 150 200
x264 HD5.1

Utisci u radu i zaključak

Na polju overkloka, kvalitetne komponente su došle do izražaja, pa smo u odnosu na Prime modele dobili nešto bolji rezultat. Naravno, u pitanju je sitnih 100 MHz razlike, ali je i to nešto. Dakle, naš testni Core i7 7820X je ostvario odličnih 4.7 GHz pri 1.275 V podešenih u biosu što je sasvim korektan rezultat. Ponovićemo da smo rezultat postigli koristeći NZXT Kraken X61 vodeno hlađenje koje je spada među bolje All-in-One sisteme.


asus_tuf_x299_mark_1_001_oc.png
 

Kao i uvek, pozitivno smo naklonjeni prema članu TUF familije, pa takva je priča i ovog puta. Istini za volju, reč je o najboljoj i najkompletnijoj TUF ploči do sada koja pored fantastičnog kvaliteta izrade ovog puta nudi i veoma veliku funkcionalnost koja komotno parira klasičnim "civilnim" modelima.


asus_tuf_x299_mark_1_award_s.jpg


U skladu sa tim, naš izbor zaista pada na TUF X299 Mark 1, a u slučaju LGA2066 platforme to zaista ima više smisla nego kod nekih komercijalnijih platformi iz prostog razloga što svako ko sada kupuje sistem sa nekim od LGA2066 procesora verovatno planira korišćenje na duge staze. U skladu sa tim, pouzdanost treba da bude visoko na listi prioriteta, a tada ploča poput ove izlazi u prvi plan.


Prednosti:

- Vrhunski kvalitet
- Pet godina garancije
- Kompletno oklopljena
- Funkcionalnost

Nedostaci:

- Položaj sekundarnog M.2 slota
- Nema poklopaca za konektore na zadnjem panelu
- Nema 4Way SLI podršku


Cena: oko 400 evra


Matičnu ploču na test ustupio ASUS.

Komentari

0 Dodaj komentar

Test: Asus RoG Strix X299-E Gaming

Test: Gigabyte X299 Aorus Gaming 3

10203
10205
10206
10207
10208
10209