Greška

Došlo je do greške.

Test: ASUS TUF Gaming FX504G (Video)

30.11.2018 11:30 | 0 Mobile
Test: ASUS TUF Gaming FX504G (Video)

ASUS nesmanjenim tempom nastavlja na polju igračkih laptopova. Nedavno smo vam predstavili jednog člana TUF Gaming serije, a danas imamo priliku da isprobamo sličan uređaj. Pred nama je TUF Gaming FX504G, igrački laptop namenjen svima koji žele visok nivo performansi. Može li da ostvari očekivano i ispuni obećano? Ispitaćemo kako stvari stoje...


Tajvanski proizvođač je veoma prepoznatljiv na tržištu računara orijentisanih ka gejmingu i visokim performansama. No, danas dolaze nova vremena, i RoG očigledno više nije dovoljan – valja ubaciti u igru i TUF. TUF, kao svojevrsna igra reči, se čita kao “taf”, što na engleskom jeziku znači izdržljiv, čvrst, tvrd. Istovremeno, to je oznaka ASUS proizvoda namenjenih svima koji se ne zadovoljavaju mejnstrim linijom, ali bi ipak želeli da prištede koji dinar u odnosu na RoG modele čija je cena zaista veoma visoka.

 

Stoga, TUF Gaming FX504G spada u grupu računara visokih performansi, koji postoje u raznim konfiguracijama i izvedbama. Model koji vam danas predstavljamo, po našem mišljenju, nema baš idealan odnos karakteristika kada je igranje u pitanju. Naime, današnja kombinacija koristi nešto slabiju grafiku i jači procesor, te bismo verovatno odabrali drugačiju konfiguraciju. No, o tome nešto kasnije, kada bude bilo vreme. Da pogledamo sam uređaj na testu.

Test: ASUS TUF Gaming FX505 (Video)


Uređaj

ASUS-ov laptop stiže u regularnom pakovanju, u kome se nalaze laptop i strujni ispravljač. Ova kutija je boje kartona, bez nekih naročitih ukrasa – sa istaknutim TUF logoom i crvenim detaljem pri vrhu, ali i dalje sa malo čime što bi je razlikovalo od mase drugih laptopova. No, kako naš narod kaže, odelo ne čini čoveka. Mnogo je bitnije ono što se nalazi unutra.TUF Gaming FX504G je veoma dopadljiv laptop, koji odaje visok kvalitet izrade. Sam laptop ćete definitivno prepoznati kao izdanak ASUS gejming serije proizvoda, sa brojnim šarama, akcentovanim, reljefnim površinama, te dominacijom uglova i piramida u vidu glavnih motiva.Sama izrada je prilično dobra, ali morate imati u vidu da se radi o – plastici. Veoma kvalitetna plastika može veoma lako da zavara da je reč o metalu, makar iz daljine. Ipak, ne zameramo ništa, budući da je ovo zapravo i najpogodniji materijal za gejming računar iz budžetne kategorije, za koji se očekuje solidno zagrevanje, ali i koji teško da će korisnik nositi sa sobom na poslovne sastanke.Dizajn računara nam se veoma dopada. Naročito to važi za crveno pozadinsko osvetljenje. Ono je prisutno u unutrašnjosti računara, ispod tastature, ali i na poklopcu, gde centralno postavljeni ASUS logo svetli crvenom bojom kara je uređaj uključen. Naslednik, FX505, to diže na još viši nivo, ali možda je ovo zapravo prava mera kada govorimo o pozadinskom osvetljenju, pošto ne svetle nikakvi dodatni elementi koji bi uticali da utisak bude prenaglašen.U unutrašnjosti ne zatičemo iznenađenja. Tastatura je čiklet tipa i prostire se na većem delu površine, nudeći i numerički deo. Tačped je veliki, decentriran i blago pomeren ulevo, i kompletan može da funkcioniše kao klikped. Gumirane nožice na donjoj strani su dosta velike, sa jasnim ciljem da laptop drže čvrsto na podlozi. Najzad, na zadnjoj strani zatičemo otvore za ventilaciju veoma intrigantnog rashladnog sistema, koji će itekako biti stavljen na probu.Stoga, inicijalni utisci su odlični. Ovo je laptop tačno onakav kakav treba da bude jedan gejming laptop iz kategorije pristupačnih. No, podsećamo da to ne znači da je i laptop kao celina pristupačan u apsolutnom smislu. Odnos uloženo-dobijeno će, kao i uvek, zavisiti poprilično od hardvera...


 

Hardver

Uvek naglašavamo koliko je hardverska osnova važna kod gejming računara. Ipak, tu mora važiti i svojevrsni balans, a to je da u zavisnosti od vaših potreba možete nabaviti razne konfiguracije, pa je takav slučaj i ovde. No, činjenica je da je uvek najvažnija što snažnija grafika kada je jedan gejming računar u pitanju, bio desktop ili laptop.ASUS je, makar u modelu koji je stigao do nas na test, išao obrnutom logikom i ugradio je verovatno najsnažniji mejnstrim laptop procesor, dok je grafika nešto skromnija. Konkretno, koristi se Kaby Lake refresh serija procesora, o kojoj smo već puno pisali. Novi procesori donose više jezgara, kao i značajno realno ubrzanje performansi od 25 i više procenata u svim prilikama, a ono neretko ide i do 60% u određenim scenarijima, pa i više.


fx504skrin2_s.jpg


TUF Gaming FX504G dolazi sa šestojezgarnim Core i7-8750H procesorom. To nije sve, budući da multithreading podrška znači da može da obradi do 12 threadova istovremeno. Radi u rasponu od 2.2 GHz pa sve do 4.1 GHz, pri čemu ta Turbo frekvencija zavisi od broja aktivnih jezgara. Svih šest jezgara će ubrzavati rad do 3.9 GHz, četiri do 4 GHz, a dva do 4.1 GHz. Termalna disipacija je deklarisana na 45 W, a CPU raspolaže sa 9 MB keš memorije. Ovaj 14-nanometarski procesor u svakom slučaju itekako uspeva da ispuni svoj prevashodni zadatak - da bude hardverska osnova izuzetno brzog i moćnog računara.


Specifikacije
 • Proizvođač Asus
 • Model TUF Gaming FX504G
 • Procesor Intel Core i7-8750H, 2.2 GHz do 4.1 GHz
 • Klasa procesora Core i5
 • RAM memorija 8 GB
 • Tip memorije DDR4
 • Skladište 1 TB SSHD + 16 GB Intel Optane
 • Dijagonala ekrana 15.6 in
 • Rezolucija ekrana 1920 x 1080
 • Tip ekrana TN
 • Grafika NVIDIA® GeForce® GTX 1050 Ti 4 GB

  Intel HD 630
 • Portovi 2 x USB 3.0
  1 x USB 2.0
  1x HDMI
  Gigabit LAN
  1 x Audio combo jack
 • Web kamera HD webcam
 • LAN 10/100/1000 Mbit
 • WiFi 802.11 b/g/n/ac
 • Bluetooth Da
 • Dimenzije 384 x 262 x 25 mm
 • Masa 2,3 kg
 • Baterija 3 -Cell 48 Wh
 • Operativni sistem Windows 10 Home


Međutim, kada je grafika u pitanju, imamo GeForce GTX 1050 Ti sa 4 GB sopstvene memorije. Ona koristi 128-bitni memorijski interfejs koji komunicira sa GDDR5 memorijom koja radi na 7 GHz. GPU je baziran na GP107 čipu, koji radi u rasponu od 1493 do 1620 MHz. Podržan je čitav spektar savremenih tehnologija, a posebno naglašavamo da zahvaljujući modernim softverskim aplikacijama i prisustvu ovog čipa postoji mogućnost da profesionalci koriste CUDA jezgra za hardversku akcelaraciju profesionalnih aplikacija, što upotrebljivost računara odvodi i van gejming kategorije, pošto smo sasvim uvereni da ima osoba koje će itekako znati da hardverske mogućnosti FX504G laptopa uposle do krajnjih limita, što im može dodatno olakšati posao i ubrzati izvršavanje zadataka.

Ipak, kada su igre u pitanju, naravno da bismo više voleli što jaču grafiku, čak i po cenu nešto sporijeg procesora. Smatramo da bi kombinacija Core i5 8000 rešenja sa 4 jezgra i neke GTX 1060, ako već 1070 ne bi bilo moguće, bila bolji izbor za svakog gejmera. Kada ne postoji hardverska potreba, laptop koristi integrisanu Intel HD 630 grafiku bazičnih mogućnosti.U modelu koji smo mi dobili na test stiže 8 GB DDR4 memorije, ali su u ponudi razne varijante sa mnogim kombinacijama po pitanju izbora procesora, grafike, količine memorije, ali i skladišnog prostora. Što nas dovodi do jedne od najzanimljivijih stavki, kada je u pitanju ASUS TUF Gaming FX504G laptop.

Naime, uređaj dolazi sa 16 GB Intel Optane memorije. Šta to znači? Intel Optane je zapravo, najprostije rečeno, ugrađena fleš memorija koja treba da ubrzava storidž sistem, ali i dopunjuje sistemsku memoriju u nekim novijim iteracijama. Više o ovome ćemo govoriti u utiscima. Što se skladišnog sistema tiče, prisutan je Seagate SSHD, što je hard disk koji koristi fleš memoriju za keširanje (povrh Optane podrške). Kapacitet je 1 TB.Što se tiče konektora, veoma je interesantno da na desnoj strani nema nijednog konektora. Drugim rečima, korisnici miša će moći da se “razmašu” bez bojazni da će kačiti konektore ili bilo šta što bi virilo iz njih. Na suprotnoj, levoj strani računara, zatičemo dva USB 3.0 i jedan USB 2.0 konektor, te HDMI izlaz, LAN konektor, te audio kombo port.

Drugim rečima, nema novijih konekcija poput USB-C porta, ali to smatramo sasvim razumljivim, posebno zbog toga što se i dalje radi o modelu na kome se mora ostvariti i poneka ušteda. Sa druge strane, treba voditi računa da je HDMI zapravo 1.4 tipa. Podržan je dual-mode WiFi (AC), kao i Bluetooth 4.0. Model na našem testu je stigao sa Windows 10 Home operativnim sistemom, ali treba imati u vidu da se ovakvi računari uglavnom isporučuju bez operativnog sistema, ponovo radi uštede.


 

 

 

Testovi

Iskoristili smo priliku da se ASUS TUF Gaming FX504G i nedavno prikazani Lenovo Legion Y530 baziraju na praktično identičnom hardveru. Stoga smo ih sučelili i u našoj bateriji testova premerili ko može koliko, odnosno šta ovi računari nude, gde su brži, gde su sporiji. Rezultat tog poređenja možete videti na grafikonima u daljem toku ove stranice.

 

Baterija ( Trajanje baterije )
Minuti (više je bolje)
Legion Y530
TUF Gaming FX504G
120 220 440 660 1000
Autonomija baterije u minutima
Cinebench 11.5 ( OpenGL )
fps (više je bolje)
Legion Y530
TUF Gaming FX504G
5 37 73 110 150
OpenGL test Cinebench 11.5 aplikacije
Cinebench 11.5 ( CPU )
poena (više je bolje)
Legion Y530
TUF Gaming FX504G
1 6 12 18 25
CPU rendering test Cinebench 11.5 aplikacije
Nuclearus MultiCore ( Nuclear )
Poena (više je bolje)
Legion Y530
TUF Gaming FX504G
5000 8750 17500 26250 40000
Broj poena koji se ostvaruju u seriji kompleksnih testova na relaciji CPU-čipset-memorija
wPrime ( 32M )
sekundi (manje je bolje)
Legion Y530
TUF Gaming FX504G
5 13 25 38 55
Broj sekundi za koje se odradi kalkulisanje kvadratnog korena putem rekurzivne Njutnove metode
HD Tune ( Transfer )
MB/s (više je bolje)
Legion Y530
TUF Gaming FX504G
35 792 1583 2375 3200
Brzina transfera diska
Resident Evil 5 ( 1366 x 768, High )
fps (više je bolje)
Legion Y530
TUF Gaming FX504G
10 98 195 293 400
Broj frejmova u sekundi koji se ostvaruje u igri Resident Evil 5
Unigine ( Heaven Benchmark )
broj poena (više je bolje)
Legion Y530
TUF Gaming FX504G
100 2025 4050 6075 8200
Broj poena u 3D testu Unigine Heaven
PCMark 8 ( PCMark 8 Accelerated )
Poeni
Legion Y530
TUF Gaming FX504G
0 2500 5000 7500 10000
Broj poena (više je bolje)
3D Mark ( Fire Strike )
Poeni
Legion Y530
TUF Gaming FX504G
200 6200 12400 18600 25000
Broj poena (više je bolje)
Far Cry: Primal ( 1920 x 1080, Very High )
fps (više je bolje)
Legion Y530
TUF Gaming FX504G
10 30 60 90 130
Broj frejmova u Far Cry Primal testu
GTA V ( 1920 x 1080, Very High )
fps (više je bolje)
Legion Y530
TUF Gaming FX504G
20 45 90 135 200
Broj frejmova u GTA V testu
Metro: Last Light ( 1920 x 1080, Very High )
fps (više je bolje)
Legion Y530
TUF Gaming FX504G
20 33 65 98 150
Broj frejmova u sekundi koji se ostvaruje u igri
Deus Ex: Mankind Divided ( 1920 x 1080, High, DX12 )
fps (više je bolje)
Legion Y530
TUF Gaming FX504G
10 35 70 105 150
Broj frejmova u sekundi koji se ostvaruje u igri

Utisci

Performanse možemo samo da pohvalimo, ali uz dve bitne ograde. One se odnose na nivo performansi u igrama, ali i na stepen zagrevanja. Već smo rekli da bi se igra ponašale još bolje da je ugrađena brža grafika. Slično tome, računar bi se manje zagrevao kada bi bio korišćen nešto skromniji procesor, a nismo sigurni koliko bi se u praksi izgubilo na performansama.Sa GTX 1050 Ti ćete se moći igrati, ali teško da ćete moći da najnovije i najzahtevnije igračke naslove pokrećete na visokim detaljima, čak i u 1080p rezoluciji, koja karakteriše TUF Gaming FX504G. GTX 1060 bi ipak bio neka naša preporuka, pa imajte to u vidu ukoliko budete kupovali gejming računar. Sa druge strane, za svakodnevan rad bilo kakvog tipa, FX504G će poslužiti fenomenalno, zahvaljujući obilju hardverske snage.

Valja spomenuti i da audio konektor podržava DTS Headphone: X tehnologiju. Zahvaljujući njoj, možete da povežete top gejming slušalice na laptop i uživate u okružujućem 7.1 zvuku bez ikakvih problema.

Intel Optane

Kao što smo pomenuli, Optane je zapravo Intelova tehnologija koja podrazumeva ugrađivanje fleš memorije koja se može koristiti za posebne namene. U prvoj generaciji, Optane se mogao koristiti za ubrzavanje performansi hard diska putem keširanja podataka. U drugoj, sa ubrzavanjem same memorije, je dobijena još jedna interesantna opcija – da se deo Intel Optane memorije dodeli sistemskom RAM-u. On je sporiji od RAM-a, ali će svakako lepo poslužiti onima kojima je potrebna dodatna količina sistemske memorije bez potrebe da idu u prodavnicu i dokupljuju istu da bi, na primer, isprobali mnoštvo virtuelnih mašina i tako dalje.


fx504skrin1_s.jpg


No, TUF Gaming FX504G stiže sa prvom iteracijom, što znači da je prisutna Intel Optane memorija “uparena” sa hard diskom, kako bi unapredila performanse diskovnog podsistema. Naša merenja su pokazala da je ovo postignuto, naročito kada je reč o vremenu pristupa. Treba imati u vidu da je potrebno da prođe neko vreme da bi algoritam “naučio” šta treba da kešira i kako da to pravilno čini kako bi odgovorio na potrebe korisnika.


Ekran

Ekran je prilično dobar, ali verovatno će se neki namrštiti kada budemo rekli da je reč o TN ekranu. Odluka o njegovoj implementaciji ne čudi, imajući u vidu da je reč o igračkom računaru, ali ipak mnogi više vole IPS ekran, bez obzira na situaciju. Možemo reći da nije baš sasvim lako “prokljuviti” o kom se ekranu radi, budući da je FX504G prilično dobar po tom pitanju. Svakako je reč o jednom od najboljih TN ekrana koje smo videli na laptopu. Slično kao i za procesor, grafiku, memoriju i slično, i ovde važi pravilo da možete nabaviti različite varijante ekrana, osvežavanja 60 ili 120 Hz. Zanimljivo je da nalepnica kaže “IPS nivo ekrana”, a rezolucija od 1920 x 1080 piksela je primerena gejming konfiguraciji, naročito imamo li u vidu GTX 1050 Ti grafičku kartu.Ulazni uređaji

Tastatura je odlična, što će obradovati igrače, posebno kada su tvrdoća i hod tastera u pitanju. Sama tastatura je vrlo udobna za kuckanje. Raspolaže svim potrebnim tasterima, sa numeričkim delom i zakrivljenjima. Ima crveno pozadinsko osvetljenje. Osim toga, svaki taster ima zakrivljenje gornje površine od 0,25 mm zarad udobnijeg kuckanja, te hod od 1,8 milimetara. ASUS je obezbedio i garantovanih 20 miliona klikova za svaki od tastera ove tastature, što će obradovati igrače, ali i sve druge koji intenzivno upotrebljavaju tastaturu.Slične pohvale možemo izreći i za tačped, koji može funkcionisati kao klikped i koji odlično detektuje pokrete. Radi se o jednom od najboljih tačpeda koje smo imali prilike da probamo, premda jeste činjenica da će korisnici ovakvog računara sasvim sigurno uglavnom koristiti miša.


Temperature i buka

Ukoliko se sećate našeg testa Lenovo Legion Y530 laptopa, sasvim je očekivano da, s obzirom da je reč o računaru sa praktično identičnim hardverom, ponesemo slične utiske. Srećom, ASUS je obezbedio vrlo kvalitetno hlađenje sa dva ventilatora, koji povrh toga mogu da se podiče Anti-Dust tehnologijom, te se prilikom startovanja ventilatori okreću u suprotnom smeru kako bi izbacili prašinu. Dugoročno, ova stavka sigurno pravi razliku.No, HyperCool tehnologija može samo da donekle pomogne, čak i ako uključimo Fan Overboost funkciju, budući da imamo top model procesora čija temperatura prelazi 85 stepeni tokom opterećenja. To je nešto bolje od Lenovo Legion modela, ali i se i dalje radi o priličnom stepenu zagrevanja, pa to onda utiče i na ventilatore i buku u radu. To ćete posebno osetiti tokom gejming sesija, bez sumnje.


Baterija

ASUS isporučuje TUF Gaming FX504G sa troćelijskom baterijom od 48 Wh. Ispostavlja se da je ona sasvim dovoljna za preko 6 sati autonomije, što nam se veoma dopalo. Imajte samo u vidu da ta autonomija zavisi od toga šta radite, te da lako može biti dramatično smanjena ukoliko se igrate dok računar radi na bateriji ili radite nešto zahtevno. Sve u svemu, za jedan računar orijentisan ka gejmingu koji se verovatno neće puno pomerati sa stola, postižu se odlični rezultati.

 

 

Zaključak

ASUS je definitivno kreirao veoma dobar računar, ali naše preporuke ostaju – verovatno je bolje opredeliti se za neku drugu konfiguraciju, koja bi davala još bolje performanse u igrama, a i dalje pružala odličnu podlogu za svakodnevni rad. Drugim rečima, smatramo da je bolje ići na bržu grafiku i (ne puno) slabiji procesor.

 

Teži zaključak spada na stranu Intel Optane tehnologije. Iskreni da budemo, pitanje je koliko će vam ona koristiti. Ono što će vam sigurno koristiti jeste veoma dobra izrada i generalno korektna hardverska platforma koja čini ovaj računar prilično poželjnim. Doduše, to će svakako zavisiti od faktora zvanog cena. Dobijate odličnu mašinu, ali isto tako imate razne druge varijante da birate.


asus_fx504_13_s.jpg


Sve u svemu, ASUS je napravio dobar posao, potvrđujući da može da kreira računar koji je odličan izbor ne samo za kategoriju korisnika kojoj je namenjen, već i za druge vrste kupaca. Neki bi rekli da je to odlika kvalitetnog računara.


Prednosti:

- Dobre performanse
- Dopadljiv dizajn
- Tastatura
- Rashladni sistem


Nedostaci:

- Bez novijih konekcija
- Želeli bismo snažniji GPU
- Nešto veći stepen zagrevanja i buke, što je i logično s obzirom na vrstu konfiguracije


Računar na test ustupio ASUS.

Komentari

0 Dodaj komentar

Test: Lenovo Legion Y530 (Video)

Test: Acer Aspire 3 A315-41-R5BB (Video)

10104
10105
10106
10107
10108
10109