Greška

Došlo je do greške.

Test: ASUS Transformer Book T300L

20.01.2014 16:37 | 0 Mobile
Test: ASUS Transformer Book T300L

Koliko su vam zanimljivi 2-u-1 koncepti? Nalazite koncept više mašina integrisanih u jednu interesantnim? Štaviše, priželjkujete budućnost u kojoj će naprave koje danas smatramo simbiozom nekoliko postojećih biti nova normalnost? U tom slučaju, živite u veoma uzbudljivom dobu, gledano sa tehnološke strane, budući da smo upravo svedoci stvaranja nekih novih trendova, i kreiranja potpuno novih klasa uređaja koji spolja deluju kao manje ili više uspešan spoj nekoliko dosadašnjih kategorija. Takva naprava je pred nama...

Test: ASUS Transformer Book T300L

Filip Majkić

Najnoviji član Transformer serije uređaja kompanije ASUS, sada već dobro poznate, nosi ouznaku T300L. Kako bi se “pojačao” njegov “laptop DNK”, kategorisan je kao pripadnik Transformer Book familije. O čemu se zapravo radi? Krajnje jednostavno, radi se o 13-inčnom računaru visoke klase, koji po potrebi može da se koristi i kao ultrabuk i kao tablet. Razlika potiče od (ne)priključenog docka, odnosno podnožja, koje u konkretnom slučaju sa sobom donosi tačped i tastaturu.

Već u samom startu je jasno da će pogled na ovaj “laptab” pre svega zavisiti od – vaše perspektive, mnogo pre nego od njegovih objektivnih karakteristika i upotrebljivosti. Oni koji žele jasno diferencirane uređaje, i koji kompromise koji su neizbežni (makar trenutno) u napravama koje eksperimentišu sa granicama ili ih čak potpuno ukidaju, smatraju nepotrebnim ili čak nepraktičnim, svakako ne gledaju dobronamerno na ovakve sprave. Posebno sa cenom koja dobrano premašuje stotinu hiljada dinara. Sa druge strane, neki drugi korisnici će ovo dočekati kao savršen odgovor na svoje želje i potrebe. U startu će stoga da se stvori tabor onih koji će na ovakve računare gledati pozitivno ili negativno, i to ako treba do krajnjih granica tih pojmova.

Pre nekoliko nedelja smo prikazali test Transformer Book T100 uređaja. Da pozajmimo jedan izraz kojim će se najbolje objasniti relacija između njih – “T100 je za masu, T300 je za klasu”. Dakle, iako se radi o sličnim konceptima, T300 predstavlja visoku klasu onoga što je T100. Ne samo što je računar veći, samim tim sa većim i boljim ekranom, tastaturom i tačpedom, već je izrađen od aluminijuma, u njemu se koristi “punokrvna” Haswell hardverska platforma i tako dalje. Uostalom, uskoro ćete sve saznati, ali je ovo dovoljno da steknete odgovarajuću predstavu već na samom startu. Pređimo na T300...


Dizajn, konektori

Primerak smo dobili u klasičnoj “ekološkoj” kutiji. Nema naročitih ekskluzivnih dodataka, poput neke torbe koja bi sasvim sigurno koristila u nošenju, ali bi sa druge strane i cenu paketa učinila većom. Strujni ispravljač je (sada već standardno, za ultrabuk računare više klase) specifičnog dizajna, istanjen, u minimalističkom stilu. 45 W je više nego dovoljno da napaja ovakvu mašinu bez problema. U paketu zatičemo i micro USB – to – USB kablić (ne dongle koji vam samo omogućava da na micro USB priključite USB uređaje, već dupli ulaz), koji služi za povezivanje ekranskog dela sa dockom i punjenje docka. Videćete već o čemu se tu radi.

Odmah u oči upada težina ekranskog dela. Neka vas to ne čudi, jer je u njemu sav hardver. Imamo situaciju da je masa tablet dela 960 grama, a docka 650 grama. Izrada je sjajna! Oba dela su izrađena od brušenog aluminijuma i izgledaju kao prefinjeni ultrabuk kada su spojena (što ovako spojena naprava zapravo i jeste), ali isto tako tablet deo izgleda veoma lepo sam za sebe.

Što je takođe bitno, vrlo je simetričan. Obično kompanije zanemare ovaj faktor prilikom kreiranja sličnih uređaja, pogrešno ostavivši da jedna ivica bude šira od druge (najčešće donja od gornje), ili da debljina tablet dela bude različita, jer zaborave (ili ne žele) da dovoljno modifikuju ekranski deo. Tako u tim situacijama imamo da računar izgleda i deluje sasvim logično u laptop modu, ali nesimetrično i nezgrapno u tablet modu. Ovde to nije slučaj. Naprotiv, sve ivice su zakošene ka unutrašnjosti, što dodatno pomaže simetričnosti.

Dock deo je veoma tanak, što je posledica toga da u ovaj deo nije stavljan hardver za razliku od standardnog laptopa, jer je ovde hardver smešten “iza ekrana”, kako bi računar normalno funkcionisao u tablet modu. Dok je gornji deo docka izrađen od aluminijuma, donji deo je od kvalitetne plastike. Aluminijum sa obe strane bi bio istinski “overkill”, obzirom da ovde, kao što rekosmo, nema hardvera.

Čiklet tastatura je veoma solidna, standardnog je rasporeda, sa velikim Enter tasterom i našim slovima. Ispod nje je smešten tačped. Relativno su solidnih dimenzija, imajući u vidu da se radi o 13,3-inčnom uređaju.  Levo i desno od tastature i ispod tačpeda su gumeni “prihvatači” koji služe da na mekan način obezbede prijanjanje ekrana kada je uređaj zatvoren. Na gornjem delu docka je konektor za povezivanje sa laptopom, a na levoj strani micro USB izlaz.

Osim da povežete USB drajv, on služi i za jednu specifičnu svrhu – punjenje docka. Ne, dock nema “pomoćnu bateriju”, u tom smislu da je u njemu smeštena sekundarna baterija koja će pomagati u autonomiji, ali ima svoju sopstvenu “baterijicu” koja će obezbediti da dock radi odvojeno od ekranskog dela, u slučaju potrebe ili želje korisnika. Za obezbeđivanje ove mogućnosti imamo i prekidač u gornjem levom uglu. Na ovaj način možete zadavati komande dockom dok je ekran na nekoj odvojenoj poziciji. Sa druge strane, ova stavka bi bila još bolja kada bi ekran imao neku dršku ili naslon, ali bi se tada svakako narušila estetika računara. Pada nam na pamet i scenario gde iz tableta izbacujete sliku na veći ekran, bilo putem micro HDMI konektora, bilo putem Intel Wireless Display tehnologije, dok bežično upravljate pomoću docka.

 

 

Komentari

0 Dodaj komentar

Test: Samsung ATIV Book 9 Plus

Test: ASUS ZenBook UX301

10104
10105
10106
10107
10108
10109