Greška

Došlo je do greške.

Test: ASUS Taichi 21

11.02.2013 10:11 | 1 Mobile
Test: ASUS Taichi 21

ASUS je prvi koji je počeo da plasira ultrabukove na domaće tržište, pa je nekako logično očekivati da iz tog pravca dođu i koncepti koji podižu čitavu priču na jedan viši nivo. Tim pre što se ASUS nimalo ne libi da eksperimentiše i pokuša nešto novo (ko je rekao Padfone?). Najnovija inovacija tajvanske kompanije dolazi u vidu hibrida ultrabuka i tableta, pod oznakom Taichi. O čemu se zapravo radi...? Slobodni smo da konstatujemo da se radi o najuspešnijem hibridu…

Filip Majkić

Inženjeri kompanije ASUS su došli na ideju integracije ekrana u poklopac ultrabuka, što nije novost samo po sebi, ali je retko kada izvedeno kako valja. Tek u novije vreme, sa ultra-tankim laptopovima, novim ekranima, te tehnologijama koje štite ekrane od grebanja i oštećenja, omasovljivanjem upotrebe ekrana osetljivih na dodir, kao i unapređivanjem Windows operativnog sistema (ali i ostalih) u smislu da su optimizovani za interakciju prstima i dodirom dolazimo u situaciju da ovakve koncepte možemo itekako upotrebljavati u svakodnevnoj praksi.

Upoznajmo Taichi, najnoviju kreaciju tajvanske kompanije. U suštini, ovo je Zenbook sa dodatnim ekranom na gornjoj površini, zahvaljujući kome se može koristiti i poput tableta. Ipak, to mu otvara i neke nove mogućnosti, kao što su deljenje rada i funkcija, ili prezentacione izvedbe na sastancima koje do sada nisu bile moguće. Pride, uređaj zaista ostavlja utisak na posmatrače, bez obzira da li su skeptični prema ovakvim napravama ili ne. Ceo koncept je dovoljno zreo da se može plasirati na masovno tržište.

Nema sumnje da će nešto starije domaće korisnike ime računara podsetiti na nadimak jugoslovenske pevačice poznate pod nadimkom Tajči. Igrankama oko imena nikad kraja, makar na ovim našim prostorima. No, ostavimo to po strani i pogledajmo kako to sve deluje u praksi.

 

Dizajn, izrada

Elegantan uređaj stiže u adekvatno privlačnoj kutiji. U njoj ćete, osim samog računara, zateći još nekoliko sitnica i "sitnica". Tu je futrola za nošenje, koja bi ovde mogla biti natprosečno važna, imajući u vidu da je gornja površina zapravo - još jedan ekran. Takođe, tu su i trakice za kablove, adapter za VGA, adapter za LAN koji se povezuje na USB, kao i olovka za ekran osetljiv na dodir, ukoliko želite da ga tako koristite.

Taichi je u potpunosti izrađen od metala, što je i očekivano. Imajući u vidu da je gornji poklopac praktično ekran, ovo se daleko više oseća u unutrašnjosti i na bokovima. Gornji ekran je zaštićen FIT staklom, ultra-otpornim na grebanje i udarce. Istovremeno, taj ekran je osetljiv na dodir, što nije slučaj sa unutrašnjim ekranom. Oba ekrana su Full HD rezolucije, tj. rezolucije od 1920 x 1080 piksela! Verzija na našem testu ima dijagonalu od 12 inča, što je pogodno za tablet upotrebu u odnosu na veće varijante.

U unutrašnjosti zatičemo tipičnu ASUS izradu, sa čistim površinama, tačpedom velikih dimenzija (u odnosu na 12" laptop) koji se ponaša kao klikped tj. na koji se može kliknuti. Dominantna boja je tamno-siva, praktično crna. Tastatura ima belo pozadinsko osvetljenje, i sve površine su mat - sa izuzetkom ekrana na poklopcu, preko koga je prevučeno staklo. Uz sve to, zatičemo i Bang & Olufsen ICEpower audio rešenje, sa natprosečno kvalitetnim zvukom.

Konektori i još ponešto

Taichi 21 stiže sa konektorima tipičnim za ultrabukove. Tu su dva USB 3.0 porta, po jedan mini-VGA i micro-HDMI i jedan audio konektor. Minimalistički i očekivano. Istovremeno, kako bi uređaj adekvatno funkcionisao u tablet modu, u njega su ugrađeni žiroskop, G-senzor, senzor ambijentalnog osvetljenja, NFC smart, te e-kompas.

Postoje dve kamere - jedna koja se koristi kao web kamera u notebook režimu (720p HD kamera) i druga koja se koristi za snimanje u tablet režimu (5 megapiksela). Pogledajmo sada i šta čini hardversku osnovu ovog računara...

Hardver

Taichi u suštini nudi hardver predviđen za ultrabuk računare, obogaćen tu i tamo ponekim dodatkom koji je tu zarad korektnog funkcionisanja u tablet modu (pojedini senzori i slično). Ima Intel Core i7-3517U mobilni procesor. Imajte u vidu da uprkos Core i7 oznaci, to nije ultra-brz ili snažan procesor, već da se radi o ubrzanoj verziji ULV procesora koji se koriste u ultrabukovima. Dvojezgarni procesor radi na 1,9 GHz, ali u Turbo modu može da ode do 2,8 GHz (dva jezgra opterećena) ili čak 3 GHz (jedno jezgro), što mu omogućava da određene zadatke obavi vrlo efikasno.

Inače, sam CPU je 22-nanometarski, sa 3 MB keš memorije i podrškom za Hyperthreading (odnosno, četiri threada). Potrošnja mu je deklarisana na 17 W. Raspolaže integrisanim Intel HD 4000 grafičkim čipom. On radi u rasponu od 350 MHz do 1,15 GHz (naspram 1,05 GHz u većini ultrabuk iGPU-ova), u zavisnosti od opterećenja. Integrisana grafika će pozajmljivati memoriju neophodnu za svoj rad od sistemske memorije, koje ima 4 GB.

 

Specifikacije
 • Proizvođač Asus
 • Model Taichi 21
 • Procesor Intel Core i7-3517U 1.9GHz
 • Klasa procesora Core i7
 • Generacija procesora Ivy Bridge
 • RAM memorija 4 GB
 • Tip memorije DDR3 1600MHz
 • Skladište 256GB SSD
 • Dijagonala ekrana 11.6 in
 • Rezolucija ekrana 1920 x 1080
 • Tip ekrana (dual) Non-glare LED + touchscreen Glare LED
 • Grafika Intel HD Graphics 4000
 • Portovi micro-HDMI, mini-VGA, 2 x USB 3.0, audio ulaz/izlaz
 • Web kamera 5 MP zadnja, 1.3 MP prednja kamera sa mikrofonom
 • LAN 10/100 Mbit
 • WiFi 802.11 a/b/g/n
 • Bluetooth Da, 4.0
 • Optički uređaj Ne
 • Dimenzije 30.6 x 19.9 x 1.74-0.47 cm
 • Masa 1.25 Kg
 • Baterija 6-cell 35WHrs 3200mAh Li-Ion
 • Operativni sistem Windows 8 64-bit

Kada je skladišni prostor u pitanju, koristi se SSD kompanije SanDisk. Reč je o SSD-u kapaciteta 256 GB, što je više nego pristojna količina. Imajući u vidu sve benefite koje SSD donosi, uvek pozdravljamo implementaciju SSD-a u računar, pa tako i ovoga puta.

Najzad, već smo spominjali da su ekrani Full HD; i "običan" mat ekran koji je unutra i služi kao "laptop ekran", i spoljni osetljiv na dodir presvučen staklom, koji služi kao "tablet ekran" imaju rezoluciju od 1920 x 1080 piksela. Zahvaljujući tome slika je vrlo oštra i jasna, što je posebno bitno u tablet režimu gde se brzo i lako može zumirati prikaz sa ekrana, ali je isto tako bitno i na "običnom ekranu". Moramo priznati da se prvi put susrećemo sa ekranom ovolike rezolucije na laptopu dijagonale od 12 - tačnije,11,6 inča. Naglasimo još da su oba ekrana IPS tipa.

Senzore smo već spominjali u par navrata. WiFi Draft N je tu, kao i Bluetooth, te WiDi podrška. Da biste dobili LAN, potrebno je da iskoristite adapter koji dolazi uz računar, a ubacuje se u jedan USB port (od dva USB 3.0 porta koja su na raspolaganju). Tako dobijen LAN je 10/100 tipa. Istaknimo još jednom kamere od 1,3 i 5 megapiksela.

Uz računar se isporučuje Windows 8, što takođe treba napomenuti. Ovakav operativni sistem je zapravo "jedini mogući Windows" za ovakav računar, iskreno govoreći. Posebno je bitan zbog toga što se eksterni ekran karakteriše 10-point multitač podrškom. Pogledajmo sada kako se sve to ponaša u praksi...

Rezultati testova

Evo nas i kod rezultata testova. Ilustracije radi, uporedili smo računar sa Samsung Series 9 ultrabukom i rezultati su u rangu onoga što se može očekivati.

 

 

ASUS Taichi

Samsung Series 9

Battery Eater – Reader test

3:35

7:15

PC Mark 7

4370

3735

Cinebench 11.5 OpenGL

15,73 fps

13,26 fps

Cinebench 11.5 Rendering

2,71 pts

2,41 pts

Resident Evil 5 (High, 1366 x 768, no AA, no AF)

29,6 fps

29,4 fps

Unigine  (High, 1366 x 768, no AA, no AF)

12,9 fps
325 poena

10,0 fps
253 poena

Nuclear MC

10622

10461

wPrime 32M (sec)

21,641

21,981

HD Tune Transfer (MB/s)

269,4

319

 

Utisci

Utisci o radu u Windows okruženju su veoma pozitivni. Zahvaljujući veoma brzom SSD-u na koji je smešten operativni sistem, Windows deluje vrlo odzivno, i generalno gledano je sasvim udoban za korišćenje. Vrlo će lako odgovoriti na potrebe mejnstrim korisnika. Korišćenje raznih aplikacija, kuckanje mejlova, rad u Office okruženjima i tako dalje, tu se i nema naročito previše pričati u odnosu na ranija iskustva.

Ono što čini računar toliko atraktivnim i drugačijim od drugih jesu zapravo četiri različita režima prikaza i iskustvo u korišćenju se upravo na to fokusira. Neki od ovih režima prikaza su univerzalno korisni, a neki su situaciono zavisni, pa ćemo vam sada dočarati šta možete da očekujete od kog i šta dobijate njima.

Iskustvo ekrana

Pritiskom na specijalno Taichi dugme, izdvojeno na tastaturi plavom oznakom, pokrećete poseban meni iz koga birate određene funkcije. Neke od njih su specifične za Taichi laptop, neke su prisutne na ASUS laptopovima generalno, ali se dobija sasvim upotrebljiv svojevrsni "komandni centar" za Taichi funkcije. Najbitnije za ono što hoćemo da vam ilustrujemo u svemu tome jesu četiri ikonice smeštene u gornjem desnom uglu.

Pomoću njih birate jedan od četiri režima prikaza. Dva od četiri režima prikaza su sasvim jasna - prvom ikonicom, aktivirate samo primarni, "laptop" ekran, dok je gornji "tablet" ekran ugašen. Drugom ikonicom - obrnuto; aktivan je samo "tablet" ekran, dok je "laptop" ekran ugašen i tada je za očekivati da ćete preklopiti poklopac i koristiti uređaj poput tableta.

Preostala dva moda su interesantnija. Treća ikonica aktivira Mirror mod, gde se na unutrašnjem i spoljašnjem ekranu prikazuje identična slika. Na taj način korisnici mogu da dele isti prikaz, bez obzira da li se radi o poslovnim potrebama, ili potrebama zabave.

Međutim, četvrti mod je zapravo najspektakularniji - na "laptop" i "tablet" ekranima vam se prikazuju potpuno različite stvari! Primera radi, ovo je idealno za poslovne sastanke i prezentacije u okviru manjeg skupa, gde nije potrebno ili je previše komplikovano donositi projektor i slično. Sa druge strane, obzirom da interfejs spoljnog ekrana jeste svo vreme aktivan, ovaj mod se može koristiti i za istovremeno upotrebljavanje računara od strane dvoje korisnika, gde bi jedan radio sa jedne strane kao za laptopom, a drugi sa druge strane kao na tabletu, pomoću dodira!

Korišćenje

Prebacivanje iz moda u mod se vrši veoma brzo. Posebno je impresivno automatsko prebacivanje iz laptop u tablet režim rada i obrnuto prostim otvaranjem i zatvaranjem poklopca, gde se sve vrši tako reći trenutno.

Dakle, u zavisnosti od broja aktivnih ekrana zavisi koliko korisnika mogu da istovremeno koriste računar - jedan ili dvoje. Možete koristiti miša, tastaturu, tačped, ali i ekran osetljiv na dodir ili olovku koja se takođe isporučuje u paketu, ako tako želite. Zanimljivo je da ASUS naglašava i redosled, tj. prioritet prihvatanja komandi: multitač panel (spoljni ekran), kursor, tačped, tastatura.

Moguće je butovati sistem pomoću bilo kog aktivnog ekrana, tako da niste ograničeni da neke operacije morate da vršite sa jednog, a neke sa drugog ekrana. Takođe, treba voditi računa da dva aktivna ekrana više opterećuju bateriju uređaja. Više o tome ispod, u sekciji posvećenoj bateriji.

 

Kada ga držite u tablet modu, problem je što hvatate donju površinu i što se laptop greje. Takođe, ne radi u portret modu kao tablet, već samo u pejzaž modu. Nismo sigurni da li je ovde reč o bagu u semplu koji smo dobili od lokalne kancelarije (koji je preproduction primerak).


Temperature i buka

Load


Idle

Buka

 Baterija

Reč je o Ly-Pol bateriji, kapaciteta 35 Wh, odnosno 4800 mAh. Pošto ne verujemo da će neko koristiti uređaj u potpunosti sa oba ekrana, primarna odrednica nam je autonomija u laptop modu, sa jednim uključenim ekranom. Naravno, daćemo sve rezultate trajanja baterije u sva tri moda:

3 sata 35 minuta u laptop režimu

4 sata 40 minuta u tablet režimu

3 sata kada su oba ekrana upaljena

Zaključak

Taichi je drevna kineska borilačka veština, koja je nekad imala samo tri pokreta, ili kako su ih nekad zvali tri pesnice ili “tri stara reza”. Tai chi chuan, kako mu glasi puno ime, danas uglavnom služi kao terapeutska veština, potpuno nezavisna od godina, pola, snage i kondicije. Vežbanjem se pospešuje cirkulacija krvi i energije i dolazi do relaksacije uma i tela. Postiže se mir koji je potpuno prirodno ljudsko stanje kada se vaša pažnja i svest usmere ka unutra. Verovatno ste imali prilike da vidite na nekim slikama ili prenosima kineske građane kako grupno vežbaju po parkovima i trgovima - to je Taichi.

Kratak opis veštine po kojoj je uređaj dobio ime namerno navodimo kao potpuni kontrast osećaju koji smo imali dok smo koristili računar. Ovo je jednostavno vrlo uzbudljiva mašina - ništa nalik osećaju relaksiranosti, smirenosti i opšteg opuštanja. Taichi računar je zapravo prva inkarnacija koncepta čiji će se potencijal tek otkrivati u godinama koje dolaze. Mogućnosti su velike, hardver je doveden na visok nivo, ali i softver je sazreo, što je verovatno najbitnije kako bi se čitava priča zaokružila na pravi način.

Dakle, sa Taichi 21 modelom, i njegovih 11,6 inča, dobijate nešto što praktično niko ne može da vam ponudi - dva uređaja u jednom, pri čemu je jedan u potpunosti u nivou svoje klase (laptop mod), dok je drugi nešto teže upotrebljiv od klasičnog tableta pre svega zbog većih dimenzija i mase, ali i dalje vrši funkciju de facto pomoćne naprave na odličan način. Međutim, dobijate i nešto što ta dva uređaja ne mogu da ponude odvojeno - određenu dozu sinergije i simpatične univerzalnosti koja biva otkrivena tek samim korišćenjem u svakodnevnoj praksi.

Od dizajna pa nadalje, sve je odrađeno na vrhunskom nivou. Tako nešto smo, doduše, i očekivali, što zbog brenda, što zbog visoke cene računara. Zapravo, to bi bila i jedina mana uređaja, ako bismo baš morali da ističemo nešto kao manu - pri čemu ni ne možemo zameriti visoku cenu imajući u vidu šta se dobija.

Najbitnije pitanje koje se postavlja jeste "da li je ASUS uspeo da izvede da Taichi bude upotrebljiv kao tableti u tablet režimu, odnosno kao laptop u laptop režimu, bez trulih kompromisa"? Odgovor na to pitanje je - da! Doduše, ovo tvrdimo samo za 11,6-inčni model. Kod većih modela bi već bilo manje pogodno koristiti tablet režim u određenim okolnostima. Ali ovde sve funkcioniše veoma dobro. Na ovaj način korisnici dobijaju "Windows 8 Pro" tablet sa snagom x86 hardvera u punom sjaju - iako ne u rangu mejnstrim hardvera, svakako daleko snažnije nego sa nekim Tegrama ili Atomima koji su tu tek da se kaže da je to x86 uređaj.

Imajući u vidu sve rečeno, ostaje nam da konstatujemo da je Taichi idealna naprava za svakog poklonika tehnologije kome treba mobilna mašina. Uređaju dodeljujemo priznanje našeg sajta koje procenjujemo najadekvatnijim njegovim karakteristikama, mada u neku ruku može komotno da ponese gotovo sva priznanja. Ne dešava se svaki dan da vidimo da se neka inovacija ovako dobro integriše u svakodnevnu praksu, snalazeći se u standardnim načinima primene kao riba u vodi i nalazeći smesta i nove načine i vidove primene u odnosu na dotadašnju ustaljenu praksu. Sa naše strane, sve čestitke!

Ocena: 93%

Prednosti:

- Sjajno sproveden koncept sa dva ekrana u praksi
- Fenomenalna izrada
- Dizajn
- Performanse i ponašanje u svakodnevnom radu
- Odlični ekrani (mat ekran unutra, touch ekran spolja, oba Full HD)
- Opšti utisak

Nedostaci:

- Visoka cena
- Ispodprosečna autonomija

Računar na test ustupio ASUS.

Komentari

0 Dodaj komentar

Test: HP Envy 6

Test: Apple MacBook Pro 15 (Mid 2012)

10104
10105
10106
10107
10108
10109