Greška

Došlo je do greške.

Test: ASUS STRIX RX 580 8GB OC GAMING

26.02.2018 17:26 | 7 Hardver
Test: ASUS STRIX RX 580 8GB OC GAMING

ASUS je sa svojim osveženim izdanjem najjače AMD Polaris GPU verzije igrao na sigurnu kartu. Grafički procesor koji je dodatno poboljšan usavršenim postupkom proizvodnje, sada troši manje energije i radi na većim radnim frekvencijama. Tako poboljšanog, smestio ga je u dokazano dobro radno okruženje prethodnih "udarnih" Strix modela i dobio grafiku kojoj je realno, gotovo nemoguće naći iole ozbiljniji nedostatak.

Aleksandar Božović
 
Osećam se pomalo čudno držeći ovaj izdanak AMD Polaris tehnologije upakovan u elitno ROG Strix izdanje poznatih ASUS proizvoda namenjenih zahtevnijoj gejming populaciji. Kako drugačije opisati stanje kada držite grafiku koja je poput istrebljene vrste i praktično joj preti izumiranje zbog euforije kopanja kripto valuta. Kada je pogledate ne možete da prežalite tu činjencu obzirom da je u pitanju proizvod koji je po svim karakteristikama namenjen gejmingu, ali je silom prilika gotovo nemoguće pronaći i kupiti zato što je zbog prethodno opisane situacije zarobljena u prašnjavim rudnicima eterijuma gde je praktično na prisilnom radu van svog prirodnog okruženja gejming mašina. Da upravo tako, ovaj gejming dragulj je na 24-časovnom prislinom radu koji nije primeran njenoj osetljivoj gejmerskoj prirodi. Ona je gejming sprinter, a ne neki težak navikao da kuluči u prašnjavim "majning" gnezdima... 
 asus_radeon_rx_580_strix_006_s.jpg
 
No, ne preostaje nam ništa druge nego da bar za potrebe ovog testa zaboravimo, ove nepovoljne okolnosti, distanicramo se i testiramo kao da je sve normalno. U suprotnom se dramatično menja perspektiva, sve postaje potpuno drugačije, nerezonski, kao posledica potpuno poremećenog odnosa ponude i tražnje. I što je najtužnije po nas "normalne" korisnike, rešenje ove situacije se ni ne nazire.
 
Krenimo redom. ROG Strix RX 580 sa 8GB video memorije u fabričkom overkloking izdanju je namenjen zahtevnoj gejmerskoj populaciji sa Full HD 1080p monitorima i potrebom igranja u maksimalno kvalitetnom grafičkom okruženju te savršenom glatkom izvođenju 3D animiranih scena. Radeon RX 580 kartice su dostigle vrhunac popularnosti o čemu govore potpuno ispražnjene police i nerealno "naduvane" cene po oglasima.  
 asus_radeon_rx_580_strix_024_s.jpg 
U danima kada je praktično nemoguće naći iole solidnu AMD Radeon grafiku novije generacije, prisustvo ROG Strix RX 580 Gaming modela u našoj test mašini deluje gotovo nadrealno. Na sreću, do nas je nekako dospeo jedan od najjačih predstavnika nove generacije AMD Polaris 20 baziranih kartica u vidu pomenutog modela čija puna oznaka glasi - ASUS ROG STRIX RX 580 8GB OC GAMING. Veliki hladnjak, unapređene performanse i gotovo savršeno ponašanje u radu udarnog Radeon "mainstream" GPU procesora sa ultrabrzom GDDR5 memorijom, predstavlja ideal grafike u srednje skupoj klasi, najpoželjnijih gejming modela.

Grafička karta na testu - karakteristike i utisci

Ogromno pakovanje i poprilični gabariti karte su pojava na koju smo uveliko navikli kada su u pitanju ASUS Strix grafike sa trostrukom konfiguracijom ventilatora. Karta vizuelno i veličinom je identična prethodno testiranim GTX 1060, GTX 1070 Ti, GTX 1080 Ti i RX 480 iz ROG Strix linije modela. Iako nemamo nikakvu primedbu u pogledu konstrukcijskog rešenja kompletne karte, voleli bismo da se makar u nekom ukrasnom detalju razlikuje od navedenih modela. 
 
asus_radeon_rx_580_strix_004_s.jpg 
ASUS je sa svojim osveženim izdanjem najjače AMD Polaris GPU verzije igrao na sigurnu kartu. Grafički procesor koji je dodatno poboljšan usavršenim postupkom proizvodnje, sada troši manje energije i radi na većim radnim frekvencijama. Tako poboljšanog, smestio ga je u dokazano dobro radno okruženje prethodnih "udarnih" Strix modela i dobio grafiku kojoj je realno, gotovo nemoguće naći iole ozbiljniji nedostatak.
 
Glavni detalji u kojima se ASUS ROG STRIX RX 580 8GB OC GAMING ističe među sličnim Radeon RX 580 8GB primercima jesu pre svega vrhunski kuler, koji prati odlično projektovanu štampanu ploču i na kraju kvalitetna te vrlo brza video memorija. To su tri ključna faktora koja u kombinaciji sa naprednijom evolucijom Polaris GPU procesora, donose porast performansi u odnosu na prethodnu verziju u vidu Radeon RX 480 8GB grafike. 
 asus_radeon_rx_580_strix_012_s.jpg
 
Novija evolucija u vidu Polaris 20 GPU procesora donosi veće radne frekvencije. Praktično, tamo gde se zaustavlla prethodna verzija Polars 10 GPU-a, počinje deo poboljšanih performansi Polaris 20 verzije i adekvatnih Radeon RX 580 modela. Da bi se obezbedilo što bolje okruženje, ASUS je insistirao na velikom telu kulera i upotrebi brojnih toplotnih cevi, obzirom da je dobro poznato kako Polaris GPU familija lako dostiže prilično visoke temeprature u slučaju lošije konstruisanh rashladnih rešenja.
 
Zbog toga se insistiralo na ogromnom hladnjaku čije telo sa ukrasnom plastičnom maskom, zauzima mesto za dva i po slota u kućištu. Posebno je povećana površina rashladnih rebara u zoni kontakta sa površinom GPU procesora, dok se telo "protkano" sa 5 toplotnih cevi pruža ćitavom dužinom 30 cm velike grafičke karte kako bi se maksimalno iskoristila korisna površina za predaju toplotne energije. Velika bakarna komora naleže na površinu GPU procesora  i transportuje toplotu u udaljene delove hladnjaka sistemom kapilarne tehnologije. Dodatno ispolirana površina baze hladnjaka obezbeđuje duplo veću korisnu površinu kontakta i predaje toplote, obezbeđujući efiksnije hlađenje GPU čipa. Čitav proces transporta toplotne energije je ubrzan radom tri velika ventilatora. Jasno je da ROG Strix RX 580 8GB predstavlja vrlo veliku i natprosečno tešku verziju grafičke karte. 
 asus_radeon_rx_580_strix_014_s.jpg
 
asus_radeon_rx_580_strix_015_s.jpg

Efikasan sistem hlađenja, otvara dodatni prostor za ubrzanje radnog takta grafičkog procesora, što je omogućilo dodatnu uptimizaciju upravljačkog softvera karte, gde je ASUS pravi majstor. Grafika to pokazuje u radu, postižući bez problema maksimalnu frekvenciju GPU-a na 1380MHz. Polaris 20 je uparen sa 8GB izuzetno brze GDDR5 memorije koja u fabričkoj konfiguraciji radi na efektivnih 8GHz. Tokom testiranja i eksperimentisanja uspeli smo da memoriju ubrzamo do maksimalnih 9GHz bez ikakvih reprekusija po stabilnost sistema. Igre dotični potez ubrzanja VRAM memorije nagrađuju sa 5% većim frejmrejtom, a dotična činjenica je jedan od ključnih razloga popularnosti ovog modela među "majnerima". 
 
ASUS_GPUTweak_sysinfo.png
 
Sa druge strane, GPU je tokom overklokinga glatko prebacio 1400MHz i zaustavio se na 1480MHz što je u kombinaciji sa ubrzanom VRAM memorijom sveukupno donelo unapređenje od preko 13% performansi u igrama. To je odličan rezultat. Najviše od svega nam se svidelo to što je rad grafike odlično uparen sa pratećim rashladnim sistemom pa je procesor uvek u zoni realno kontrolisanih temperatura, potpuno drugačije od konkurentskih modela koje smo do sada testirali. U slučaju većine konkurentskih karti, BIOS nerezonski dugo ventilatore drži neaktivnim, a AMD Polaris GPU u zoni viših temperatura, što svakako nije dobro po zdravlje grafičke karte. Ova čudna i nepoželjna praksa na sreću, nije naišla na primenu kod testiranog Asus Strix modela.
 
 ASUSSTRIXRX580oc.png 
 
ASUS ROG STRIX RX 580 8GB OC GAMING je zbog ogromnog tela i pametnije podešenog radnog režima ventilatora značajno hladnija i to se odmah primeti tokom rada i igranja. Pri tome ni za pedalj nije bučnija što je rezultat ugradnje velikog tela kao i specijalno oblikovanih propelera ventilatora. Plus, štampana ploča ima dodatna dva konektora za sistemske ventilatore čiji rad reguliše grafička karta i time obezbeđuje hladnije radno okruženje. Zbog toga smo skloni da zaključimo da ova ASUS Radeon grafička karta ima trenutno jedan od najboljih, ako ne i najbolji sistem vazdušnog hlađenja, ne računajući "aftermarket" rešenja nezavisnih proizvođača kulera za grafičke karte.
 
Pored odličnog ponašanja u radu, ova karta standardno stiže sa funkcijom Aura LED svetlosnih efekata koji ukrašavaju oklop hladnjaka i zadnju stranu karte gde se na delu metalne površine koja služi kao dodatna površina za oslobađanje toplotne energije, pozicionirao ogromni svetleći ASUS ROG logo. Svetlosne efekte je moguće sinhronizovati sa ostalim ASUS komponentama koje poseduju Aura LED funkciju čineći rad sistema vizuelno spektakularnim. 
 
asus_radeon_rx_580_strix_017_s.jpg 
Štampana ploča se napaja pomoću jednog 8-pinskog PCI Express konektora. Od raspoloživih konektora za povezivanje ekrana nudi izbor jednog DVI-D, par DisplayPort 1.4 i par HDMI 2.0b konektora. Nabrojane mogućnosti vam poručuju kako je grafika odmah spremna za VR naslove.
 
Prilikom instalacije je potrebno povesti računa jer karta dugačka 30cm i teška preko jednog kilograma, zahteva pažnju kako ne bi došlo do oštećenja matične ploče. Kada zauzme poziciju u kućištu, potrebno je pričvrstiti u dve tačke kako bi pozicija bila što bolje fiksirana i time smanjen mehanički stres na PCIe x16 slot. Nakon toga treba još samo povezati dodatno 8-pinsko napajanje i eventualno dodatne sistemske ventilatore preusmeriti na poziciju kontakta sa grafikom, nakon čega je sve spremno za početak rada i gejming uživanja.

Test sistem i performanse

Test sistem:

MB Gigabyte X370 Aorus Gaming 5
CPU AMD Ryzen 7 1700  
RAM 16GB (2x8GB) HyperX FURY 2666MHz CL16 
Hladnjak Cooler Master Nepton 280L
GPU ASUS Strix Radeon RX 580 8GB OC GAMING
HDD Seagate Barracuda ST2000 SATA 6Gbps
SSD Kingston SSD Now A400 240GB
PSU Cooler Master V1200 Platinum

 

 

 

 

 

 

 

asus_radeon_rx_580_strix_009_s.jpg

Performanse u igrama i aplikacijama:

 
Gejming performanse ( Crysis 3, Very High, SMAAx4 )
1080p
1440p
4K
AMD Radeon RX VEGA 56
ASUS STRIX GTX 1070 Ti Gaming 8G
Asus Radeon RX 470 Strix Gaming 4 GB
Asus Radeon RX 480 Strix Gaming 8 GB
ASUS Strix RX 580 8GB OC GAMING
MSI GeForce GTX 1060 Gaming X 6 GB
0 38 75 113 150
veće je bolje (fps)
Gejming performanse ( Battlefield 1, Ultra, DX12 )
1080p
1440p
4K
AMD Radeon RX VEGA 56
ASUS STRIX GTX 1070 Ti Gaming 8G
Asus Radeon RX 470 Strix Gaming 4 GB
Asus Radeon RX 480 Strix Gaming 8 GB
ASUS Strix RX 580 8GB OC GAMING
MSI GeForce GTX 1060 Gaming X 6 GB
0 38 75 113 150
veće je bolje (fps)
Gejming performanse ( FarCry Primal, Very High, Maximum )
1080p
1440p
4K
AMD Radeon RX VEGA 56
ASUS STRIX GTX 1070 Ti Gaming 8G
Asus Radeon RX 470 Strix Gaming 4 GB
Asus Radeon RX 480 Strix Gaming 8 GB
ASUS Strix RX 580 8GB OC GAMING
MSI GeForce GTX 1060 Gaming X 6 GB
0 38 75 113 150
veće je bolje (fps)
Gejming performanse ( GTA V, Very High/Ultra, FXAA, MSAAx4, AFx16 )
1080p
1440p
4K
AMD Radeon RX VEGA 56
ASUS STRIX GTX 1070 Ti Gaming 8G
Asus Radeon RX 470 Strix Gaming 4 GB
Asus Radeon RX 480 Strix Gaming 8 GB
ASUS Strix RX 580 8GB OC GAMING
MSI GeForce GTX 1060 Gaming X 6 GB
0 38 75 113 150
veće je bolje (fps)
Gejming performanse ( The Division, Ultra, AFx16, AA Supersampling )
1080p
1440p
4K
AMD Radeon RX VEGA 56
ASUS STRIX GTX 1070 Ti Gaming 8G
Asus Radeon RX 470 Strix Gaming 4 GB
Asus Radeon RX 480 Strix Gaming 8 GB
ASUS Strix RX 580 8GB OC GAMING
MSI GeForce GTX 1060 Gaming X 6 GB
0 38 75 113 150
veće je bolje (fps)
Gejming performanse ( Deus Ex: Mankind Divided, Very High, DirectX 12 )
1080p
1440p
4K
AMD Radeon RX VEGA 56
ASUS STRIX GTX 1070 Ti Gaming 8G
Asus Radeon RX 470 Strix Gaming 4 GB
Asus Radeon RX 480 Strix Gaming 8 GB
ASUS Strix RX 580 8GB OC GAMING
MSI GeForce GTX 1060 Gaming X 6 GB
0 38 75 113 150
veće je bolje (fps)
Gejming performanse ( Rise of the Tomb Raider - Very High, DirectX 12 )
1080p
1440p
4K
AMD Radeon RX VEGA 56
ASUS STRIX GTX 1070 Ti Gaming 8G
Asus Radeon RX 470 Strix Gaming 4 GB
Asus Radeon RX 480 Strix Gaming 8 GB
ASUS Strix RX 580 8GB OC GAMING
MSI GeForce GTX 1060 Gaming X 6 GB
0 50 100 150 200
veće je bolje (fps)
Gejming performanse ( Wolfenstein II: The New Colossus, Vulkan, Ultra )
1080p
1440p
4K
AMD Radeon RX VEGA 56
ASUS STRIX GTX 1070 Ti Gaming 8G
Asus Radeon RX 470 Strix Gaming 4 GB
Asus Radeon RX 480 Strix Gaming 8 GB
ASUS Strix RX 580 8GB OC GAMING
MSI GeForce GTX 1060 Gaming X 6 GB
0 50 100 150 200
veće je bolje (fps)
OpenCL/CUDA performanse ( Adobe Premiere Pro CC - Video rendering )
vreme izvršenja testa
AMD Radeon RX VEGA 56
ASUS STRIX GTX 1070 Ti Gaming 8G
Asus Radeon RX 470 Strix Gaming 4 GB
Asus Radeon RX 480 Strix Gaming 8 GB
ASUS Strix RX 580 8GB OC GAMING
MSI GeForce GTX 1060 Gaming X 6 GB
0 25 50 75 100
manje je bolje (sec)
OpenCL/CUDA performanse ( Blender 2.79b - rendering pojedinačnog kadra )
vreme izvršenja testa
AMD Radeon RX VEGA 56
ASUS STRIX GTX 1070 Ti Gaming 8G
Asus Radeon RX 470 Strix Gaming 4 GB
Asus Radeon RX 480 Strix Gaming 8 GB
ASUS Strix RX 580 8GB OC GAMING
MSI GeForce GTX 1060 Gaming X 6 GB
0 50 100 150 200
manje je bolje (sec.)
OpenCL/CUDA performanse ( Adobe Photoshop CC - primena OpenCL filtera )
vreme izvršenja testa
AMD Radeon RX VEGA 56
ASUS STRIX GTX 1070 Ti Gaming 8G
Asus Radeon RX 470 Strix Gaming 4 GB
Asus Radeon RX 480 Strix Gaming 8 GB
ASUS Strix RX 580 8GB OC GAMING
MSI GeForce GTX 1060 Gaming X 6 GB
0 13 25 38 50
manje je bolje (sec.)
Kultura rada ( Potrošnja energije )
pod punim opterećenjem
u stanju neaktivnosti
AMD Radeon RX VEGA 56
ASUS STRIX GTX 1070 Ti Gaming 8G
Asus Radeon RX 470 Strix Gaming 4 GB
Asus Radeon RX 480 Strix Gaming 8 GB
ASUS Strix RX 580 8GB OC GAMING
MSI GeForce GTX 1060 Gaming X 6 GB
0 75 150 225 300
manje je bolje (Watt)
Kultura rada ( Radne temperature )
pod punim opterećenjem
u stanju neaktivnosti
AMD Radeon RX VEGA 56
ASUS STRIX GTX 1070 Ti Gaming 8G
Asus Radeon RX 470 Strix Gaming 4 GB
Asus Radeon RX 480 Strix Gaming 8 GB
ASUS Strix RX 580 8GB OC GAMING
MSI GeForce GTX 1060 Gaming X 6 GB
0 25 50 75 100
manje je bolje (ºC)

 

ASUS STRIX RX 580 8GB OC GAMING - zaključak

Zbog odličnih karakteristika i jednako impresivnog ponašanja u radu, skloni smo da zaključimo kako je ASUS ROG STRIX RX 580 8GB OC GAMING najbolja AMD Polaris GPU bazirana grafička karta sa kojom smo imali prilike do sada da se susretnemo i radimo u situaciji realnih aplikacija i 3D igara. Pre svega nas impresionira visoka kultura rada uz natprosečno visok nivo performansi. Grafika je tiha, bešumna i prilično hladna, imajući u vidu neke od RX 480 modela u prošlosti.
 
Važnu ulogu u čitavoj situaciji igra vanserijski kuler i njegova usklađenost sa upravljačkim softverom grafike, koji reguliše rad prisutnih ventilatora. Iako počinju svoju aktivnost tek na 55 stepeni, pokazalo se da do tada veliko telo hladnjaka sa prisustvom brojnih toplotnih cevi velikog promera, odlično rešava problem generisane toplote, neuporedivo bolje od konkurencije sa manjim hladnjacima. Ovo nas navodi na zaključak da neaktivnost ventilatora na grafičkim kartama koje mahom koriste granicu od 50-55 stepeni kao početnu tačku svog angažovanja, pretpostavlja upotrebu velikih pasivnih tela hladnjaka. Ukoliko proizvođači "ne pogode" dobro rashladni kapacitet hladnjaka, za rezultat imate prilično pregrejanu grafiku, a takvu situaciju ne volimo jer to svakako nije dobro po zdravlje GPU procesora i prateće elektronike. Ovaj izazov je ASUS rešio na konkretnom modelu za čistu "desetku"! 
 asus_radeon_rx_580_strix_020_s.jpg
 
U takvom okruženju, Polaris 20 GPU briljira i u najboljem svetlu pokazuje unapređenja novije evolucije Radeon grafičkog procesora. ASUS mu je podario prilično brzu GDDR5 memoriju pa su i performanse natprosečno dobre za ovu klasu grafičkih karti. Ovakvom utisku doprinose jednako dobre overkloking karakteristike koje omogućavaju da se ionako brza, fabrički overklokovana ASUS ROG STRIX RX 580 8GB OC GAMING karta, dodatno ubrza preko 10% procenata što je za svaki respekt.
 
Prikazane performanse obezbeđuju potpuni komfor igranja u 1920x1080px rezoluciji. Grafika ima dovoljno snage dozvoljavajući da eksperimentišete sa maksimalno postavljenim grafičkim detaljima u igrama, obezbeđujući pri tom glatku 3D animaciju. Dodatno optimizovane Vulkan igre (Wolfenstein II, Doom, DOTA 2...) će izvući aposlutnim maksimum iz raspoloživog hardvera obezbeđujući izuzetan osećaj tokom igranja. Slično je i sa trenutno aktuelnim DirectX 12 igrama (Battlefield 1, Rise of The Tomb Raider, Star Wars Battlefront II) gde se prosečni "frejmrejt" kreće daleko iznad željenih 60 frejmova u sekundi. Otuda će mnogi pronaći da u ovim situacijama dotična ASUS Strix RX580 grafika ispunjava sve zahteve monitora sa još zahtevnijom 1440p rezolucijom pri maksimalno postavljenim detaljima. Dodajte ovome i činjenicu da savršeno funkcioniše sa FreeSync monitorima, dodatno podižući utisak besprekorne animacije u igrama.
 
U realnom radu ova gejming grafika praktično nema slabu tačku. Dotični utisak je posebno izražen usled situacije u kojoj je veoma teško doći do jedne ovako brze gejming grafike. Shodno karakteristikama GPU procesora doneće adekvatno ubrzanje u GPGPU aplikacijama poput Blendera ili Adobe Premier-a, a primećujemo da softver nema problema sa detekcijom ovog GPU-a i da odmah nakom pokretanja prepoznaje GPU momentalno uključujući OpenCL akceleraciju. Sa druge strane u 3D igrama na 1080p rezoluciji jednako impresionira kvalitetnom grafikom i tečnom 3D animacijom. U tom kontekstu nemamo primedbi jer je bukvalno svaki put na visini zadatka.  Jednom rečju savršeno pakovanje grafike za PC. 
 asus_radeon_rx_580_strix_award._s.jpg
 
Obzirom na vrhunske karakteristike i opremu, a naročito zbog trenutne nestašice iole jačih grafičkih karti na tržištu, cena ASUS ROG STRIX RX 580 8GB OC GAMING modela se vinula "u nebo" dostižući nivo od čak 500 evra. Vrlo je teško u takvim situacijama reći gde je ona gornja granica isplativosti i svakako će zavisiti od konkretnih okolnosti pod kojima kupujete grafiku. Navedena suma je u najmanju ruku preterana jer je realna cena ove klase gejming grafičkih karti oko 310€. U pitanju je grafika koja nesumnjivo pripada višoj klasi 3D akceleratora gde svaki evro ima opravdanje u vanserijskoj opremi i natprosečnoj brzini. Sve postavljene zahteve besprekorno ispunjava u radu i sigurno smo da ćete dugo koristiti i voleti ovu grafiku u vašoj gejming PC konfiguraciji!
 
 
Prednosti
- Performanse u 1080p rezoluciji
- Odličan sistem hlađenja
- Softverska podrška i alati
- Overkloking mogućnosti
- Ponuda konektora
- Atraktivno osvetljenje
 
Nedostaci
- Trenutna cena
- Nešto veća potrošnja za ovu klasu 
 
 
Cena:  310€-500€

BaneJ Član postova: 120
Prošle godine sam nabavio FreeSync monitor, Samsung od 27 incha ali doduše FHD 1920x1080 i do 75Hz osvežavanja jer je situacija sa nabavkom jačih grafičkih AMD kartica loša. Skoro sam uzeo GTX980 od dobrog prijatelja za 270e, koji nije imao mnogo vremena da se na njoj igra i planira da uzme uskoro (sa izlaskom nove serije) neki GeForce koji bi mu omogućio komotno igranje u 4k.
Naravno, da sam mogao da nabavim uzmem RX580 (nov, sa garancijom) za 270-300 evra sigurno da bi. Ali dok je cena na nivou 400+ evra realno sam bolje prošao ovako. Drago mi je da AMD-u ide prodaja kartica jer su oni i na polju GPU ipak "underdog" ali mi je krivo što gaming kartice ne idu gejmerima već u crnu rupu zvanu kripto-majning. Naravno, specifično kod nas mislim to utiče i na prodaju drugih komponenti, jer kad gejmer nemože da uzme novu karticu onda se neće prodati ni nova ploča, procesor, gejming tastatura itd. jer sve to ide u kompletu. Nadam se da će nvidia izbaciti uskoro svoj čip koji je privlačniji majnerima, da se nama "gejmerima" skinu sa vrata.
burgija Neregistrovan korisnik
ustaihbolela
bombaš Član postova: 2656
Da bi ovako bilo god-dve, moraju i cene valuta to sve da isprate.. u suprotnom, rudari sami sebe "gutaju".
zokocx Neregistrovan korisnik
Sve dok traje ovo ludilo sa kripto rudarenjem, ili bar dok Etherum ne pređe na PoS ili pojave se ASIC i difficulty skoči astronomski cena ovim AMD grafikama će biti prevelika zbog potraže za rudarenjem. (sad je i za 100% veća od preporučene).
Tužno je što je tržište trenutno takvo, i što ovakve grafike za igranje su defacto kod rudara. Bar godinu 2 će proći dok se ne sredi da rudari dobijaju svoje modele i poveća proizvodnja.
Sasa Neregistrovan korisnik
Kakvih 310 eura. To je iluzija. Cena je daleko visa u odnosu na nju kao pocetnu. Da se igde moze naci po toj ceni svako bi je kupio i ja medju prvima. Ovi testovi su sada besmisleni. Bolje je pisati sto je moguce vise o trzistu i promenama na istom. To je sada najvaznije. Potrebno je znati kada se ocekuju padovi i da li ce ih uopste biti.

Test: Gigabyte Radeon RX 550 Gaming OC 2G

Test: ASUS CERBERUS GTX1070TI A8G

10203
10205
10206
10207
10208
10209