Greška

Došlo je do greške.

Test: ASUS STRIX Fusion 300 Virtual 7.1 Surround

20.11.2017 10:35 | 2 Games
Test: ASUS STRIX Fusion 300 Virtual 7.1 Surround

Ogroman portfoilo i dugogodišnje iskustvo ASUS-a u kategoriji gejmerskih headsetova iznedrili su jedan potpuno drugačiji model u vidu STRIX Fusion 300 primerka, koji po prvi put objedinjuje zahteve gaming i audiofilske publike. Ukratko rečeno, Fusion 300 ćete vrlo rado koristiti u kući za računarom, ali i van nje!

Vladimir Pejić
 
Upravo zbog ovakve fleksibilnosti upotrebe, Fusion 300 je jednostavno morao biti dizajniran drugačije od ostalih Asus gaming headsetova. Spoljašnji izgled je vrlo umeren, sa tek ponekim diskretnim ROG oznakama i linijama na unutrašnjoj strani metalnog slajdera. Čak je sam mikrofon, koji se inače izvlači, tako dobro sakriven i prikriven da ga nećete videti prikazanog na samoj kutiji, a i sama „potraga“ za njim će biti bezuspešna za svakog ko ne može da se pohvali tzv. „oštrim okom“. Za ovakav tip slušalica, koje koketiraju sa različitim tipovima korisnika, ovo je i najveća pohvala.
 
Strixfusion3001mala.jpg
 
Sa pakovanjem doduše imamo jedan problem u startu, jer vas može dovesti u malu zabludu ako prethodno niste dobro proučili specifikacije. Naime, veliki ROG logo je prikazan u popularnim RGB bojama, iako sam headset nema ovakvu opciju osvetljenja u radu. Istina, na zadnjoj strani možete tačno videti kako će slušalice „svetleti“ u radu, ali prednja strana je ona koja stvara prvi utisak. Tu još možemo saznati i par detalja o samom headsetu, poput postojanja podrške za simulaciju 7.1 zvuka bez ikakvog pratećeg softvera za kontrolu, što baš i ne uliva neko poverenje. Takođe, Asus ističe i jaku Cross Platform podršku i u pakovanje uključuje USB (2.0m) i 3.5mm (1.5m) kablove. Kako sam 3.5mm kabl dolazi sa jednim navojem više, to znači da će kompletna funkcija ovog headseta biti podržana na konzolama, telefonima itd.
 
Strixfusion3002mala.jpg
 
Pored ova dva kabla i prateće dokumentacije, u pakovanju ćete još pronaći i dodatne jastučiće. Da budemo precizniji, Asus je i ovde napravio odličan posao uvrstivši u ponudu tzv. ROG Hybrid jastučiće, koji kombinuju tkaninu spolja i veštačku kožu na unutrašnjem rubu, kao i 100% Protein Leather jastučiće koji su kompletno obloženi vrlo finom imitacijom kože. 100% Protein leather ili Pleather materijal je vrlo interesantan budući da nastaje kombinacijom specifične vrste smole i proteina koji se ekstrahuju iz ljuske kokošijih jaja. Ono što ovaj materijal deli sa pravom kožom su termalne odlike i performanse, duži životni vek, kao i naravno sam osećaj pod prstima. Zbog ovakvog dodatka Asus od nas dobija maksimalnu pohvalu, budući da se identičan 100% Pleather materijal može pronaći tek na višestruko skupljim HighEnd audiofilskim slušalicama. 
 
Strixfusion3003mala.jpg

ASUS STRIX Fusion 300 Virtual 7.1 Surround - utisci

Kada je dizajn u pitanju, Asus se odlučio za mnogo umerenije izvođenje u odnosu na neke dosadašnje STRIX modele. Više nema predimenzioniranih nosača drajvera, kao i ogromnog rajfa na vrhu. Strix Fusion 300 tako više podseća na neke “normalnije” slušalice za uživanje u muzici, a zahvaljujući vrlo lepo sakrivenom mikrofonu koji se izvlači samo kada je potreban, ove slušalice možete bez blama poneti svuda sa sobom. Kada su jastučići u pitanju, sve je u skladu sa Fusion nazivom. ROG Hybrid, verziju sa tkaninom, koristićete najviše za gaming potrebe kada je bitnije da koža lica “diše” prilikom višečasovne upotrebe. Kod ove vrste jastučica, doduše smanjena je i sama imerzija jer izolacija od ambijentalnih zvukova nije toliko izražena kao kod 100% Protein Leather varijante jastučića.

 Strixfusion3004mala.jpg


Sa njima je priča npr. totalno drugačija. Osim što su neverovatno mekani i udobni, ovi jastučići imaju i vrlo moćnu pasivnu izolaciju. Sama zamena istih je vrlo laka i intuitivna, a kada ih skinete sa nosača videćete ugrađene 50mm drajvere u zanimljivom metalnom “kavezu”. Iznad svakog od drajvera primetni su tzv. bass port otvori koji su u vezi sa unutrašnjom Airthight komorom. Sve ovo, kada su slušalice povezane USB konekcijom, rezultuje gotovo savršeno izbalansiranim zvukom. Igrajući neke od trentno najnovijih igara, ali i slušajući više žanrova muzike, primetili smo gomilu vrlo jasnih detalja pri visokim, srednjim ali i jako niskim tonovima. Zvuk je savršeno glasan, bass neverovatno tačan i jak, a u isto vreme ništa od visokih i srednjih tonova nije narušeno ili prigušeno. Jedini minus kod USB vezivanja je vrlo izražen pozadinski šum (zujanje) kada je jačina zvuka na maksimumu, a slušalice ne reprodukuju nikakav zvuk.

 Strixfusion3005mala.jpg

Strixfusion3006mala.jpg

Strixfusion3007mala.jpg

Strixfusion3008mala.jpg


Situacija je doduše nešto drugačija kada se koristi 3.5mm konekcija. Iako sam kvalitet nije drastično narušen, primetno je da su slušalice dosta tiše na analognoj vezi. Isprobali smo ih sa gaming konzolama i telefonom i situacija je identična kao i na računaru sa analognom konekcijom, osim što na njima za razliku od računara dobijate kompletno handsfree iskustvo preko jednog kabla.

 Strixfusion3009mala.jpg

Kada je mikrofon u pitanju, na priloženim linkovima možete poslušati kvalitet snimaka preko USB konekcije, ali i 3.5mm veze. Naš favorit je svakako USB za ovakvu namenu, ali konačan sud ostavljamo vama.

Test mikrofona 3.5mm (integrisana audio kartica) - https://soundcloud.com/vladimir-peji/asus-rog-fusion-300-test-mikrofona-integrisana-audio-kartica

Test mikrofona USB - https://soundcloud.com/vladimir-peji/asus-rog-fusion-300-test-mikrofona-usb-audio-kartica
 Strixfusion30010mala.jpg

Od dodataka ne smemo zaboraviti mogućnost aktivacije virtualnog 7.1 zvuka, kao i crveno osvetljenje drajvera. Obe opcije su vam na raspolaganju samo preko USB konekcije i obe su izvedene ispodprosečno. Osvetljenje “regulišete” preko AURA Peripherals aplikacije, gde vam je jedini izbor opcija “disanja” ili statično osvetljenje. Kada je virtuelni 7.1 zvuk u pitanju aktivirate ga preko tastera na pozadini headseta, a jedino što ćete u radu primetiti je vrlo iritantan eho efekat, bez bilo kakvih pokušaja simulacije prostornog zvuka. Isti smo vrlo brzo isključili i nastavili da uzivamo u iznadprosečnom stereo kvalitetu, a vama savetujemo da Strix Fusion 300 generalno posmatrate baš kao normalne stereo slušalice, jer tu pružaju maksimalan kvalitet.
 Strixfusion30011mala.jpg

Još jedna zanimljivost koju smo uočili u radu sa Playstation 4 Pro konzolom je da ASUS Strix Fusion 300 na ovoj konzoli možete, kao i na računaru, koristiti kako putem 3.5mm veze na DualShock 4 kontroleru, tako i pomoću USB konekcije. Međutim, u oba slučaja je rezultat bio potpuno identičan kada su u pitanju kvalitet i jačina zvuka u samim drajverima. Primera radi, nedavno testirani Kingston Hyper X Revolver S headset je preko USB konekcije sa konzolom uspeo da ponudi daleko kvalitetniji zvuk u odnosu na 3.5mm konekciju.

ASUS STRIX Fusion 300 Virtual 7.1 Surround - zaključak

ASUS Strix Fusion 300 nam je bez sumnje verovatno i najzanimljiviji gaming headset ovog proizvođača, koji smo imali na testu. Kada je sam zvuk u pitanju, ovoliki skok na bolje posledica je svakako veoma popularnih konkurentnih modela, koji već neko vreme svoje “gene” vuku iz HiFi klase audiofilskih slušalica. Sa Strix Fusion 300 modelom ASUS nije samo raskrstio sa vrlo diskutabilnim dizajnom ranijih Strix modela, već je uveo i niz prvoklasnih HiFi komponenti koje ovde potpisuje čuveni ESS Technology. Prisustvo ESS Sabre DAC-a i pojačala, u kombinaciji sa redizajniranim Airthight komorama doneli su dodatnu vrednost ovom headset-u, koja se čuje već pri prvom slušanju. Sada vam više neće trebati poseban headset za gaming, i neke zasebne audiofilske slušalice za muziku.

Strixfusion30012mala.jpg


Mikrofon je vrlo impresivan, pogotovo kada uzmemo u obzir njegov dizajn. Kada ga izvučete primetno je da zbog samog dizajna nosača njegova dužina deluje neadekvatno. Međutim, osetljivost mu je na toliko visokom nivou da smo je čak morali smanjivati prilikom testiranja na 80%. Kvalitet zvuka definitivno prevazilazi veliku većinu konkurentnih modela, i tu pritom mislimo i na zvuk drajvera ali i na mikrofon. Međutim, sve ovo je vezano samo za USB konekciju, pa vam za PC upotrebu upravo nju i savetujemo da koristite.

 Strixfusion30013mala.jpg

Ono što je vrlo bitno kod Strix Fusion 300 modela je činjenica da predstavlja entry level model ove nove Fusion serije i da će kao takav imati prilično popularnu cenu na tržištu. Time ASUS definitivno opravdava i neke kozmetičke nedostatke poput izostanka RGB svetla koje će biti sastavni deo “jačih” Strix Fusion 500 i 700 modela. Ono što se nama dopada kod ovog entry level modela je što već u startu postavlja jaku osnovu, donosi mnogo toga što nam je kod Strix modela dosad falilo i što ga možete koristiti u svakoj prilici, gde god se nalazili. Zbog toga ASUS Strix Fusion 300 od nas dobija “Highly Recommended” nagradu!

 

Prednosti:

- Dizajn
- Kvalitet izrade
- Vrhunski izbalansirani 50mm drajveri
- Mikrofon
- 100% Pleather jastučići

Nedostatci

- Virtuelni 7.1
- Nedostatak first party audio softvera

Cena: 139€

Jovica Neregistrovan korisnik
Voleo bih da znam koji od gejmera je testirao ove slusalice ili makar neko ko se bavi amater gaming streamingom... Moje pitanje je, kako moze da bude visoka preporuka slusalica koji nemaju tastere za smanjivanje i pojacavanje zvuka vec sve sve mora raditi iz samog windows-a. Dizajn je fantastican ali kvalitet diskutabilan. Virutal 7.1 je tako slab i proizvodi eho mnogo. Ove slusalice jesu glasne i udobne ali su preglasne. Mikrofon nije fleksibilan tako da svako pomeranje proizvodi noise... Prosto se uopste ne bih slozio sa vama da se ovo zove highly preporuka benchmark-a.
Po prvi put pisem jer vas sajt koristim kada nabavljam novu opremu ako se ne slazete samnom pogledajte youtube korisnike koji ih poseduju.
Poverenje se gradi, lako se proda.
Lepe praznike vam zelim.
Jovica

Test: Cooler Master MasterKeys MK750 (Video)

Test: HyperX Alloy Elite

10404
10405
10406
10407
10408
10409