Greška

Došlo je do greške.

Test: Asus Sabertooth Z97 Mark 2

15.06.2014 12:00 | 0 Hardver
Test: Asus Sabertooth Z97 Mark 2

U okviru Asusovog dugačkog spiska matičnih ploča sa Intelovim Z97 čipsetom, TUF seriju zastupaju dva modela. Oba nose naziv Sabertooth, s tim da jedna nosi oznaku Mark 1, a druga Mark 2 (u nastavku teksta Mk 1 i Mk 2). Nakon što smo imali prilike da se družimo sa prvom verzijom, odmah nakon nje je pristigla i druga. Razlike su značajne, iako se to na prvi pogled možda ne bi reklo. Za početak, dovoljno je reći da ih deli razlika u ceni od oko 100 evra. Šta se u toj cifri dobija, a šta gubi, ostaje nam da proverimo...

Asus SaberTooth Z97 Mark 1

Nebojša Todorović

Pakovanje je praktično identično onom koje karakteriše Mark 1 i razlika praktično i nema. Siva kutija čije površine asociraju na brušeni metal su karakteristične za SaberTooth ploče čiji dizajn nije preterano ekstravagantan koliko funkcionalan i dugotrajan. Kutija naglašava to TuF logoom, a jedina razlika u odnosu na Mk 1 je jedna jedina oznaka. Informacije o samom proizvodu nećete naći sa prednje strane, već isključivo pozadi. 

Poleđina predstavlja drugu priču, jer se ovde mogu naći detaljne informacije o testiranom proizvodu. Tu su kompletne specifikacije, zajedno sa slikom zadnjeg panela i cele ploče uz izdvajanje implementiranih tehnologija koje su jako bitne za SaberTooth ploče. Jedna od stavki koja se lako primeti da nedostaje je termalni oklop koji predstavlja zaštitni znake serije. Ovde ga nema, dok su ostale karakteristike dobrim delom neizmenjene.
 


 

Dok je pakovanje skuplje verzije delovalo veoma izdašno zahvaljujući nizu dodataka koji upotpunjuju termalni oklop, ovde ta stavka izostaje, a činila je više od trećine ukupnog paketa. Stoga, sa Mark 2 se vraćamo na uobičajeni spisak koji podrazumeva dokumentaciju, disk sa drajverima, sertifikat stabilnosti i "TUF Inside" nalepnicu karakterističnu za ovu liniju proizvoda.
 


To nije sve, jer Asus isporučuje i četiri SATA kabla, SLI mostić i Q-Connector kit. Tu je i crni lim za zadnji panel koji se uklapa sa dizajnom ploče i ima otvor koji u ovom slučaju nema svoju funkciju, ali je prisutan jer Asus nije želeo da izrađuje dve različite verzije za Mk 1 i Mk 2.
 


Zahvaljujući činjenici da smo rasklopili Sabertooth Mark 1 nije nam mnogo trebalo da shvatimo da se radi o gotovo identičnim pločama. Ukoliko pogledate slike sa prethodnog linka lako ćete shvatiti da se Mark 1 i Mark 2 baziraju na identičnim štampanim pločama što se jasno ogleda u ugrađenim komponentama i njihovom položaju.


 

Naravno, ne možemo da kažemo da je sve u potpunosti isto, iako smo sigurni da bi mnogi želeli da čuju da je Mark 2 osiromašen samo za termalni oklop. Ipak, imamo dobre vesti, jer Mark 2 nema samo one stvari koje većini nikada neće niti zatrebati, niti će primetiti da nedostaju. Sam "layout" ploče je identičan, tako da tu nema mnogo materijala o kom bismo pričali.
 

Poput Mk 1 i ovaj model raspolaže sa osmofaznom naponskom jedinicom sa potpuno novim TUF zavojnicama. O kakvim se zavojnicama tačno radi, Asus nije pominjao, ali velika površina i mali stepen zagrevanja prilikom overkloka jasno daju do znanja da su prilično kvalitetne. Odmah do njih su smešteni TUF 10K Ti kondenzatori koji takođe važe za vrhunsko rešenje. Naravno MOSFET-ovi odgovaraju vojnim standardima što znači da će raditi i u najtežim okolonostima. Sa spoljne strane hladnjaka duž gornje ivice ploče se nalaze tri konektora za ventilatore, od kojih dva imaju četiri, a jedan tri pina.
 

 

Kao i kod ostalih Z97 modela tu su uobičajena četiri DIMM slota koji su kompatibilni sa DDR3 modulima. Intel Z97 donosi nativnu podršku za module brzine do 3200 MHz, ali realno gledano to u praksi ne donosi ništa. U slučaju Asusa DIMM slotovi su ofarbani tako da se uklapaju u imidž ploče, pa je reč o bež i braon boji.Maksimalan kapacitet RAM-a je kao što smo i očekivali 64 GB. Odmah do njih je smešten i MemOK! taster koji će poslužiti u momentima kada preterate sa overklokom ili latencijama. Jednostavnim pritiskom na njega ćete dobiti tzv. "fail-safe" podešavanja dovoljna za osnovnu funkcionalnost sistema.
 


 

Sabertooth Mark 2 ima identičan set PCI-Express slotova kao i skuplji Mark 1 tako da na ovom polju nije bilo nikakvih redukcija. To implicira dva PCI-Express 3.0 slota punih dimenzija koji mogu da rade u x16/x4, x8/x8 režimu. Prisutan je i treći veliki PCI-Express slot, ali on odgovara 2.0 specifikaciji i pritom je ograničen na x4 režim rada. Tu su i ukupno četiri x1 slota koji će odlično poslužiti za sve ostale komponente kao što su PCI-Express SSD-ovi, zvučne i LAN kartice i sl. Imajući u vidu tri velika PCI-Express slota i Z97 čipset, ne treba posebno napominjati podržku za SLI i CrossFire konfiguracije. Sam čipset se hladi pomoću povećeg rashladnog tela koje ima dovoljno nizak profil da ne bi zasmetalo prilikom montaže kartica u PEG slotove.
 

 

Specifikacije
 • Proizvođač Asus
 • Model Sabertooth Z97 Mark 2
 • Platforma Intel
 • Veličina ATX
 • Podnožje LGA 1150
 • Čipset Intel Z97 Express
 • Tip memorije DDR3
 • Broj memorijskih slotova 4 kom.
 • PCI-Express 6 kom.
 • SATA 6Gbps 6 kom.
 • USB 2.0 4 kom.
 • USB 3.0 4 kom.
 • LAN 1 kom.
 • Video izlazi HDMI x1
  DVI-D x1
 • Ostali konektori Optički S/PDIF izlaz x1
  USB BIOS Flashback dugme
 • Audio 7.1
 • Audio izlazi 5 kom.

Komentari

0 Dodaj komentar

GIGABYTE predstavlja 9. seriju overklokerskih matičnih ploča i postavlja 9 novih svetskih rekorda na lansiranju

ASRock Z97 OC Formula matična ploča postavila dva svetska rekorda

10203
10205
10206
10207
10208
10209