Greška

Došlo je do greške.

Test: Asus Sabertooth Z97 Mark 2

15.06.2014 12:00 | 1 Hardver
Test: Asus Sabertooth Z97 Mark 2

U okviru Asusovog dugačkog spiska matičnih ploča sa Intelovim Z97 čipsetom, TUF seriju zastupaju dva modela. Oba nose naziv Sabertooth, s tim da jedna nosi oznaku Mark 1, a druga Mark 2 (u nastavku teksta Mk 1 i Mk 2). Nakon što smo imali prilike da se družimo sa prvom verzijom, odmah nakon nje je pristigla i druga. Razlike su značajne, iako se to na prvi pogled možda ne bi reklo. Za početak, dovoljno je reći da ih deli razlika u ceni od oko 100 evra. Šta se u toj cifri dobija, a šta gubi, ostaje nam da proverimo...

Nebojša Todorović

Pakovanje je praktično identično onom koje karakteriše Mark 1 i razlika praktično i nema. Siva kutija čije površine asociraju na brušeni metal su karakteristične za SaberTooth ploče čiji dizajn nije preterano ekstravagantan koliko funkcionalan i dugotrajan. Kutija naglašava to TuF logoom, a jedina razlika u odnosu na Mk 1 je jedna jedina oznaka. Informacije o samom proizvodu nećete naći sa prednje strane, već isključivo pozadi. 

Poleđina predstavlja drugu priču, jer se ovde mogu naći detaljne informacije o testiranom proizvodu. Tu su kompletne specifikacije, zajedno sa slikom zadnjeg panela i cele ploče uz izdvajanje implementiranih tehnologija koje su jako bitne za SaberTooth ploče. Jedna od stavki koja se lako primeti da nedostaje je termalni oklop koji predstavlja zaštitni znake serije. Ovde ga nema, dok su ostale karakteristike dobrim delom neizmenjene.
 


 

Dok je pakovanje skuplje verzije delovalo veoma izdašno zahvaljujući nizu dodataka koji upotpunjuju termalni oklop, ovde ta stavka izostaje, a činila je više od trećine ukupnog paketa. Stoga, sa Mark 2 se vraćamo na uobičajeni spisak koji podrazumeva dokumentaciju, disk sa drajverima, sertifikat stabilnosti i "TUF Inside" nalepnicu karakterističnu za ovu liniju proizvoda.
 


To nije sve, jer Asus isporučuje i četiri SATA kabla, SLI mostić i Q-Connector kit. Tu je i crni lim za zadnji panel koji se uklapa sa dizajnom ploče i ima otvor koji u ovom slučaju nema svoju funkciju, ali je prisutan jer Asus nije želeo da izrađuje dve različite verzije za Mk 1 i Mk 2.
 


Zahvaljujući činjenici da smo rasklopili Sabertooth Mark 1 nije nam mnogo trebalo da shvatimo da se radi o gotovo identičnim pločama. Ukoliko pogledate slike sa prethodnog linka lako ćete shvatiti da se Mark 1 i Mark 2 baziraju na identičnim štampanim pločama što se jasno ogleda u ugrađenim komponentama i njihovom položaju.


 

Naravno, ne možemo da kažemo da je sve u potpunosti isto, iako smo sigurni da bi mnogi želeli da čuju da je Mark 2 osiromašen samo za termalni oklop. Ipak, imamo dobre vesti, jer Mark 2 nema samo one stvari koje većini nikada neće niti zatrebati, niti će primetiti da nedostaju. Sam "layout" ploče je identičan, tako da tu nema mnogo materijala o kom bismo pričali.
 

Poput Mk 1 i ovaj model raspolaže sa osmofaznom naponskom jedinicom sa potpuno novim TUF zavojnicama. O kakvim se zavojnicama tačno radi, Asus nije pominjao, ali velika površina i mali stepen zagrevanja prilikom overkloka jasno daju do znanja da su prilično kvalitetne. Odmah do njih su smešteni TUF 10K Ti kondenzatori koji takođe važe za vrhunsko rešenje. Naravno MOSFET-ovi odgovaraju vojnim standardima što znači da će raditi i u najtežim okolonostima. Sa spoljne strane hladnjaka duž gornje ivice ploče se nalaze tri konektora za ventilatore, od kojih dva imaju četiri, a jedan tri pina.
 

 

Kao i kod ostalih Z97 modela tu su uobičajena četiri DIMM slota koji su kompatibilni sa DDR3 modulima. Intel Z97 donosi nativnu podršku za module brzine do 3200 MHz, ali realno gledano to u praksi ne donosi ništa. U slučaju Asusa DIMM slotovi su ofarbani tako da se uklapaju u imidž ploče, pa je reč o bež i braon boji.Maksimalan kapacitet RAM-a je kao što smo i očekivali 64 GB. Odmah do njih je smešten i MemOK! taster koji će poslužiti u momentima kada preterate sa overklokom ili latencijama. Jednostavnim pritiskom na njega ćete dobiti tzv. "fail-safe" podešavanja dovoljna za osnovnu funkcionalnost sistema.
 


 

Sabertooth Mark 2 ima identičan set PCI-Express slotova kao i skuplji Mark 1 tako da na ovom polju nije bilo nikakvih redukcija. To implicira dva PCI-Express 3.0 slota punih dimenzija koji mogu da rade u x16/x4, x8/x8 režimu. Prisutan je i treći veliki PCI-Express slot, ali on odgovara 2.0 specifikaciji i pritom je ograničen na x4 režim rada. Tu su i ukupno četiri x1 slota koji će odlično poslužiti za sve ostale komponente kao što su PCI-Express SSD-ovi, zvučne i LAN kartice i sl. Imajući u vidu tri velika PCI-Express slota i Z97 čipset, ne treba posebno napominjati podržku za SLI i CrossFire konfiguracije. Sam čipset se hladi pomoću povećeg rashladnog tela koje ima dovoljno nizak profil da ne bi zasmetalo prilikom montaže kartica u PEG slotove.
 

 

Specifikacije
 • Proizvođač Asus
 • Model Sabertooth Z97 Mark 2
 • Platforma Intel
 • Veličina ATX
 • Podnožje LGA 1150
 • Čipset Intel Z97 Express
 • Tip memorije DDR3
 • Broj memorijskih slotova 4 kom.
 • PCI-Express 6 kom.
 • SATA 6Gbps 6 kom.
 • USB 2.0 4 kom.
 • USB 3.0 4 kom.
 • LAN 1 kom.
 • Video izlazi HDMI x1
  DVI-D x1
 • Ostali konektori Optički S/PDIF izlaz x1
  USB BIOS Flashback dugme
 • Audio 7.1
 • Audio izlazi 5 kom.

Asus SaberTooth Z97 Mark 1 - detaljnije

Specifikacije
 • Proizvođač Asus
 • Model Sabertooth Z97 Mark 2
 • Platforma Intel
 • Veličina ATX
 • Podnožje LGA 1150
 • Čipset Intel Z97 Express
 • Tip memorije DDR3
 • Broj memorijskih slotova 4 kom.
 • PCI-Express 6 kom.
 • SATA 6Gbps 6 kom.
 • USB 2.0 4 kom.
 • USB 3.0 4 kom.
 • LAN 1 kom.
 • Video izlazi HDMI x1
  DVI-D x1
 • Ostali konektori Optički S/PDIF izlaz x1
  USB BIOS Flashback dugme
 • Audio 7.1
 • Audio izlazi 5 kom.

Sam čipset se hladi pomoću povećeg rashladnog tela koje ima dovoljno nizak profil da ne bi zasmetalo prilikom montaže kartica u PEG slotove. Hladnjak je izrađen od aluminijuma koji je ofarban u crno i na kom se nalazi atraktivna nalepnica sa maskirnim bojama. Moramo da pohvalimo Asus na poklanjanje pažnje detaljima poput ovog, jer će korisnicima koji preferiraju ovaj imidž, Sabertooth i generalno cela TUF porodica proizvoda biti jako primamljivi.
 


 

Tek sada dolazimo do prve osobine gde primećujemo određena "zakidanja" od strane Asusa. Umesto velikog broja SATA konektora koji su krasili Mk 1 model, sada je tu šest SATA 6 Gbps priključaka. Ukoliko ste pomislili "Pa šta će mi više zaboga?", a verovatno jeste, onda ne trebate da se opterećujete činjenicom da Mark 1 raspolaže sa SATA Express i još jednim SATA kontrolerom. Realno gledano, ovo je više nego dovoljno za 90% korisnika, tako da verujemo da je proizvođač napravio ustupak na pravom mestu. U suštini, ovo je omogućilo Asusu da izbaci ASMedia kontroler i u potpunosti se osloni onaj ugrađen u Intel Z97 čipset. Odmah do SATA portova je lociran i USB 3.0 header za povezivanje sa konektorima na kućištu.
 


 

Od specifičnih čipova treba da se pomene TUF kontroler koji povećava broj mogućih mernih tačaka za temperature, koji ujedno omogućava preciznu manuelnu, ali i ručnu kontrolu ventilatora. Standardno su prisutni i TPU, kao i DIGI+ naponski regulator. Za dodatne USB 3.0 i SATA konektore, Asus kao i mnogi drugi proizvođači je zadužio ASMedia kontrolere koji predstavljaju odličan izbor u smislu da pružaju praktično iste performanse kao i Intelovi.
 


 

Konekcije na zadnjem panelu su još jedan aspekt gde je Asus odradio skoro potpuni "copy/paste", jer ništa nije promenjeno u odnosu na Mark 1. Izuzetak je jedna stavka, a reč je o LAN konektoru. Mark 2 ima samo jedan LAN, jer je poroizvođač izbacio dodatni Realtek 8111R kontroler, kako bi se napravila još jedna ušteda. Stoga, prisutna su dva video izlaza i to po našem mišljenju najbolje odabrana. Mislimo naravno na DisplayPort i HDMI u svojoj punoj veličini. Implementirana su četiri USB 2.0 i isto toliko USB 3.0 konektora, kao i jedan LAN. U ovom pogledu je odnos mogao da bude malo bolji tako što bi bilo dostupno 6 USB 3.0 i 2 USB 2.0, ali verujemo da većini to neće predstavljati problem.Na kraju tu je i audio sekcija sa pet 3.5 mm priključcima, zajedno sa jednim S/PDIF-om. Pomalo izdvojen, na panel je smešten i BIOS Flashback taster kojim možete da obavite fleš biosa čak i u scenariju da nemate procesor. Sve što je potrebno da se ova operacija obavi je, sasvim logično, napajanje.
  

Što se zvuka tiče, za njega je zadužen Realtek ALC1150 koji predstavlja verovatno najpopularniji izbor u poslednjih godinu ili dve dana. Zvučna podloga ove ploče je izvedena po novom modelu gde proizvođači obavezno implementiraju dosta unapređenja kao što su pojačala, posebni kondenzatori i sl. Ovde nema "specijalnih audio kondenzatora", a upotrebljen je Realtek ALC1150 audio kodek koji prati Texas Insturments R4580I pojačivač audio signala. Kako ne bi došlo do neprijatnog "crosstalk-a" zvučni kanali su razdvojeni po slojevima štampane ploče, tako da se ove magistrale nalaze na različitim nivoima. Asus navodi i da su izvršene dodatne mere zaštite kako ne bi dolazilo do pucketanja u situacijama kada se PC nalazi u "boot" fazi i kada generalno dolazi do nagle promene napona.
 

 


 

Na kraju, ostaje još samo da napomenemo i da je ugrađeni LAN kontroler Intelov i da je reč o novom I817V modelu koji se koristi u novoj generaciji matičnih ploča, a predstavlja naslednika popularne I817V verzije. Reč je o gigabitnom LAN kontroleru proverenih performansi.
 


 

BIOS, AutoOC, Performanse

Mark 1 i Mark 2 modeli dele identične biose i osim par opcija vezanih za odsutne LAN i SATA kontrolere, razlika u bilo kakvom drugom smislu nema. Svi ostali aspekti su u potpunosti identični, od izgleda interfejsa do opcija na polju overkloka i monitoringa temperatura. Uostalom bilo bi čudno da je Asus "na silu" ugasio neke mogućnosti, jer bi bilo jasno da se radi o iznuđenoj segmentaciji koja ne bi bila pozitivno prihvaćena kod korisnika, ali ni medija.

 

Broj opcija je veliki, a dopadaju nam se grafički prikazi mnogih opcija, kao i praćenja temperature procesora i drugih komponenti. Implementirana je grafičko kreiranje profila za kontrolu ventilatora koje je predstavljeno grafikonom što olakšava prilagođavanje sopstvenim potrebama. Sam Bios je toliko napredovao da bi opisivanje svake mogućnosti trajalo gotovo koliko i opis ploče. Ipak, najbitnije je da znate da postoje dva režima rada. Normalni, odnosno napredni koji omogućava korisnicima da sve opcije budu maksimalno detaljne kako bi mogli da sve prilagode do maksimuma. Alternativno, tu je EZ režim koji praktično daje korisniku "korak po korak" sistem podešavanja gde sam BIOS vodi glavnu reč. Isto važi i za overklok.
 

 

Auto OC i performanse

Overklok je protekao potpuno identično kao i sa skupljm modelom, što ne čudi kada je mehanizam automatskog overkloka isti, a pritom je naponska jedinica i komponente koje je čine takođe do detalja identična. Nismo ni očekivali drugi rezultat. AutoOC opcija je pronašla takt od gotovo 4500 MHz i naponom od 1.252 V optimalnom, tako da je i ovaj model izvukao izuzetno mnogo iz našeg testnog procesora.
 


 

Memorija nije doživela nikakva ubrzanja, pa smo sve prepustili automatici koja je bila zadovoljna sa 2446 MHz što je svega 46 MHz više od deklarisane vrednosti naših modula.

 

Rezultati- Cinebench R15,AIDA64 RAM,WinRaR 5.10 beta 4...

Cinebench R15 ( R15 )
CPU
CPU Single Sore
OpenGL (fps)
Z87-Deluxe CPU: 4.4 GHz, RAM: 2133 MHz, GPU: 1302 MHz
Z97 SaberTooth Mk1 CPU 4.48 GHz, RAM: 2446 MHz, GPU: 1302 MHz
Z87 Pro3 CPU 4.3 GHz, RAM: 2133 MHz, GPU: 1200 MHz
0 375 750 1125 1500
64-bit
AIDA64 RAM ( AIDA64 RAM )
Write
Copy
Read
Z87-Deluxe CPU: 4.4 GHz, RAM: 2133 MHz, GPU: 1302 MHz
Z97 SaberTooth Mk1 CPU 4.48 GHz, RAM: 2446 MHz, GPU: 1302 MHz
Z87 Pro3 CPU 4.3 GHz, RAM: 2133 MHz, GPU: 1200 MHz
0 15000 30000 45000 60000
AIDA64 RAM
WinRAR 5.1 ( WinRAR 5.10 Beta 4 )
kb/s
Z87-Deluxe CPU: 4.4 GHz, RAM: 2133 MHz, GPU: 1302 MHz
Z97 SaberTooth Mk1 CPU 4.48 GHz, RAM: 2446 MHz, GPU: 1302 MHz
Z87 Pro3 CPU 4.3 GHz, RAM: 2133 MHz, GPU: 1200 MHz
0 2000 4000 6000 8000
WinRAR 5.10 Beta 4
x264 HD4.0 ( video encoding benchmark )
Pass 2 (fps)
Pass 1 (fps)
Z87-Deluxe CPU: 4.4 GHz, RAM: 2133 MHz, GPU: 1302 MHz
Z97 SaberTooth Mk1 CPU 4.48 GHz, RAM: 2446 MHz, GPU: 1302 MHz
Z87 Pro3 CPU 4.3 GHz, RAM: 2133 MHz, GPU: 1200 MHz
0 63 125 188 250
video encoding benchmark
FryBench time ( FryBench time )
sec
Z87-Deluxe CPU: 4.4 GHz, RAM: 2133 MHz, GPU: 1302 MHz
Z97 SaberTooth Mk1 CPU 4.48 GHz, RAM: 2446 MHz, GPU: 1302 MHz
Z87 Pro3 CPU 4.3 GHz, RAM: 2133 MHz, GPU: 1200 MHz
0 1500 3000 4500 6000
sec
 

Rezultati- FutureMark 3DMark,FutureMark 3DMark 11...

Futuremark 3DMark ( 3D Mark )
Ice Storm
Cloud Gate
Fire Strike
Z97 SaberTooth Mk1 CPU 4.48 GHz, RAM: 2446 MHz, GPU: 1302 MHz
Z87-Deluxe CPU: 4.4 GHz, RAM: 2133 MHz, GPU: 1302 MHz
Z87 Pro3 CPU 4.3 GHz, RAM: 2133 MHz, GPU: 1200 MHz
0 25000 50000 75000 100000
Score
Futuremark 3DMark 11 ( Futuremark 3DMark 11 )
Physics score
Final score
Graphics score
Z97 SaberTooth Mk1 CPU 4.48 GHz, RAM: 2446 MHz, GPU: 1302 MHz
Z87-Deluxe CPU: 4.4 GHz, RAM: 2133 MHz, GPU: 1302 MHz
Z87 Pro3 CPU 4.3 GHz, RAM: 2133 MHz, GPU: 1200 MHz
0 2500 5000 7500 10000
Performance preset
Bioshock Infinite ( Bioshock Infinite )
1680x1050
Z97 SaberTooth Mk1 CPU 4.48 GHz, RAM: 2446 MHz, GPU: 1302 MHz
Z87-Deluxe CPU: 4.4 GHz, RAM: 2133 MHz, GPU: 1302 MHz
Z87 Pro3 CPU 4.3 GHz, RAM: 2133 MHz, GPU: 1200 MHz
0 8 15 23 30
Bioshock Infinite
Hitman Absolution ( Hitman Absolution )
1680x1050
Z97 SaberTooth Mk1 CPU 4.48 GHz, RAM: 2446 MHz, GPU: 1302 MHz
Z87-Deluxe CPU: 4.4 GHz, RAM: 2133 MHz, GPU: 1302 MHz
Z87 Pro3 CPU 4.3 GHz, RAM: 2133 MHz, GPU: 1200 MHz
0 10 20 30 40
Hitman Absolution
Metro Last Light ( Metro Last Light )
1680x1050
Z97 SaberTooth Mk1 CPU 4.48 GHz, RAM: 2446 MHz, GPU: 1302 MHz
Z87-Deluxe CPU: 4.4 GHz, RAM: 2133 MHz, GPU: 1302 MHz
Z87 Pro3 CPU 4.3 GHz, RAM: 2133 MHz, GPU: 1200 MHz
0 5 10 15 20
Metro Last Light
Just Cause 2 ( Just Cause 2 )
1680x1050
Z97 SaberTooth Mk1 CPU 4.48 GHz, RAM: 2446 MHz, GPU: 1302 MHz
Z87-Deluxe CPU: 4.4 GHz, RAM: 2133 MHz, GPU: 1302 MHz
Z87 Pro3 CPU 4.3 GHz, RAM: 2133 MHz, GPU: 1200 MHz
0 15 30 45 60
Just Cause 2
 

Zaključak

Asus Sabertooth Z97 Mark 2 predstavlja blago oslabljenu verziju skupljeg modela. U suštini, za većinu korisnika nema mnogo razlika koje opravdavaju ulaganje od čak 100 evra i to nam je apsolutno jasno. Broj SATA konektora i dodatni LAN će retko uticati na donošenje nečije odluke, a jedino će onima kojima se dopada koncept termalnog oklopa osećati da nešto gube. Sve ostalo je tu. Naponska jedinica, kvalitetne komponente, garantni rok od pet godina itd. Ništa drugo ne žrtvujete.Da li ćete se odlučiti na Mark 1 ili Mark 2? Jako teško pitanje. Razlika u ceni je vrlo konkretna, a dobijate nešto što će razum veoma teško moći da opravda. Funkcionalnost je praktično na istom nivou za većinu korisničkih profila, a uvek ostaje manji broj onih kojima je potrebno nešto više ili žele nešto unikatno, jer u suštini to je najveća stvar koja nedostaje Mark 2 modelu. Osim te unikatnosti koju obezbeđuje ogromni oklop, Sabertooth Z97 Mark 2 ne manjka ni u jednom pogledu. Da li vam se više dopada da prođete bez oklopa i sa 100 evra više u džepu, odluka je samo vaša. Mi ne bismo mnogo razmišljali.


Za:

- Kvalitetne komponente
- 5 godina garancije
- Cena

Protiv:

- Intel Z97 čipset ne donosi gotovo ništa novo


Matičnu ploču za potrebe testiranja ustupio ASUS

Komentari

0 Dodaj komentar

GIGABYTE predstavlja 9. seriju overklokerskih matičnih ploča i postavlja 9 novih svetskih rekorda na lansiranju

ASRock Z97 OC Formula matična ploča postavila dva svetska rekorda

10203
10205
10206
10207
10208
10209