Greška

Došlo je do greške.

Test: Asus SaberTooth Z97 Mark 1

03.06.2014 20:20 | 1 Hardver
Test: Asus SaberTooth Z97 Mark 1

Talas Z97 matičnih ploča je počeo, a Asus je na samom početku imao čak devet spremnih modela. Iako ne donosi ništa posebno novo Intelov Z97 će biti izbor onih koji tek planiraju da pazare novu konfiguraciju, dok postojeći vlasnici prošlogodišnjih ploča sa LGA1150 podnožjem nemaju razloga za nadogradnju. Osim u slučaju da nisu čekali baš novine koje novi Intelov čipset donosi, a verujemo da takvih nema mnogo. U svakom slučaju, sagu o Asusovim Z97 pločama započinjemo sa modelom koji pleni svojim kvalitetom, otpornošću i petogodišnjim garantnim rokom. Govorimo naravno o pripadniku SaberTooth porodice

Nebojša Todorović

Siva kutija čije površine asociraju na brušeni metal su karakteristične za SaberTooth ploče čiji dizajn nije preterano ekstravagantan koliko funkcionalan i dugotrajan. Kutija naglašava to TuF logoom, kao i sličicom koja implicira garantni rok od pet godina kojima se ne mogu pohvaliti čak ni pripadnici elitne Republic of Gamers linije. Naličje kutije nije previše informativno, pa osim čipseta i nekoliko uobičajenih logoa na dnu, nema ničega što bi privuklo pažnju kupca, odnosno korisnika. 

Poleđina predstavlja drugu priču, jer se ovde mogu naći detaljne informacije o testiranom proizvodu. Tu su kompletne specifikacije, zajedno sa slikom zadnjeg panela i cele ploče uz izdvajanje implementiranih tehnologija koje su jako bitne za SaberTooth ploče. Upravo tih nekoliko karakteristika je ključno za ove matične ploče, jer ih izdvaja ne samo od konkurencije, već i od ostalih opcija u okviru same Asusove ponude. Na osnovu mnogih parametara, SaberTooth nije bolji u klasičnom smislu od recimo Z97-Deluxe modela, štaviše, inferioran je, ali tu su tehnologije i rešenja koja omogućavaju dugu garanciju, rad u najnezahvalnijim uslovima, kao i mogućnost očitavanja i kontrole napona i temperatura na znatno više tačaka i upravo takve stavke čine SaberTooth tako popularnim.
 


 

Pakovanje je prilično bogato, pa ćemo krenuti od obimne papirologije i drajvera. Pored uobičajenog uputstva i diska, tu je sertifikat stabilnosti, kao i dodatna uputstvo za korišćenje dodataka koji se isporučuju uz ploču. Konkretno, radi se o načinu montaže dodatnih ventilatora koji ne dolaze fabrički ugrađeni, kao i dodavanja različitih poklopaca za slotove i konektore koje ne koristite, a objasnićemo kasnije i o čemu je tačno reč.
 


Tu su dva seta od po dva SATA kabla, "TUF Inside" nalepnice, diode za merenje temperatura koje možete montirati na željene pozicije, SLI kablić i crni lim za zadnji panel. Osim ovoga, tu su i pomenuti poklopci koji su izrađeni od plastike i ima ih jako puno. Ideja je da svaki slot ili port koji se ne koristi bude zatvoren kako bi se ploča u što većoj meri zaštitila od prašine. Ovo je odlična ideja, posebno za one koji ne menjaju preterano često komponente, jer zasigurno pomaže da prašina ne dopre do osetljivih konektora i pinova. Proizvođač je toliko temeljno razradio ceo koncept, da se dobija i minijaturni filter koji prekriva lim za zadnji panel na kućištu kako prašina ne bi ulazila sa te strane.
 


 

Na kraju, tu su i dva minijaturna ventilatora prečnika 35 i 40 milimetara. Verujemo da mnogi neće želeti da ih upotrebe iz prostog razloga što ovako mali ventilatori tradicionalno jako brzo počnu da zuje. Asus garantuje da se tako nešto neće desiti, a sa druge strane, oni imaju funkciju da povećaju protok ispod oklopa koji prekriva matičnu ploču. U praksi nismo primetili potrebu za istim, ali istini za volju, mi smo ploču testirali na otvorenoj platformi gde tako nešto nismo ni očekivali.
 


Ploča izgleda veoma interesantno i malo kome neće privući pažnju već na prvu loptu. Najveću ulogu u tome ima upravo termalni oklop, ali i militaristički dizajn koji sugerišu maskirne boje na manjim površinama. Reč je o plastičnom prekrivaču koji ostavlja vidljivim samo male delove ploče štiteći je tako od prašine i bilo kakog fizičkog oštećenja. Osim toga, reč je o ploči uobičajenog rasporeda konektora, tako da sam "layout" nije trpeo na račun upotrebe termalnog oklopa. Sve konekcije na ploči su veoma organski smeštene i nema nikakvih problema da sve ispovezujete i time ne narušite estetsku stranu enterijera vašeg kućišta.


Termalni armor pored svojih osnovnih funkcija ima i zanimljiv dodatak u vidu "ventila" za kontrolu vazduha. Reč je o relativno primitivnim mehanizmima koji praktično otvaraju dva kanala duž naponske jedinice. Sive polugice sa praktično pomeraju mala "krilca" koja omogućavaju da vazduh struji nesmetano, a sve to ima veću funkciju upravo kada su montriani ventilatori.


Zadnji panel ploče izgleda ubedljivo i zaista se može reći da je SaberTooth Z97 Mark 1 odlično opremljen na ovom polju. Pre svega tu su po četiri USB 2.0 i isto toliko USB 3.0 konektora. U ovom pogledu je odnos mogao da bude malo bolji tako što bi bilo dostupno 6 USB 3.0 i 2 USB 2.0, ali verujemo da većini to neće predstavljati problem. Tu ujedno i dva gigabitna LAN konektora, a iza prvog stoji Intelov I218V kontroler, dok drugim upravlja Realtekov 8111GR.
 


 

Tu su dva video izlaza i to po našem mišljenju najbolje odabrana. Mislimo naravno na DisplayPort i HDMI u svojoj punoj veličini. Na kraju tu je i audio sekcija sa pet 3.5 mm priključcima, zajedno sa jednim S/PDIF-om. Pomalo izdvojen, na panel je smešten i BIOS Flashback taster kojim možete da obavite fleš biosa čak i u scenariju da nemate procesor. Sve što je potrebno da se ova operacija obavi je, sasvim logično, napajanje.
 


 

Probe radi, instalirali smo pomenuta dva ventilatora iz dodatne opreme. Nakon što smo otvorili poklopce, sve je prošlo sasvim glatko, ali u praksi, kao što smo već pomenuli, nismo primetili bitnu razliku na polju temperatura. Prilikom većih obrtaja ovi mali ventilatori imaju tendenciju da proizvode visokofrekventni zvuk, tako da zaista ne bismo posezali za njima bez neke preke potrebe.
 

 

Specifikacije
 • Proizvođač Asus
 • Model Sabertooth Z97 Mark 1
 • Platforma Intel
 • Veličina ATX
 • Podnožje LGA 1150
 • Čipset Intel Z97
 • Tip memorije DDR3
 • Broj memorijskih slotova 4 kom.
 • PCI-Express 6 kom.
 • SATA 6Gbps 6 kom.
 • USB 2.0 4 kom.
 • USB 3.0 4 kom.
 • LAN 2 kom.
 • Video izlazi DisplayPort x1
  HDMI x1
 • Ostali konektori Optički S/PDIF izlaz x1
  USB BIOS Flashback dugme
 • Audio 7.1
 • Audio izlazi 5 kom.
 

 

Detaljnije...

Na ploči pronalazimo dva PCI-Express 3.0 slota punih dimenzija koji mogu da rade u x16/x4, x8/x8 režimu. Prisutan je i treći veliki PCI-Express slot, ali on odgovara 2.0 specifikaciji i pritom je ograničen na x4 režim rada. Tu su i ukupno četiri x1 slota koji će odlično poslužiti za sve ostale komponente kao što su PCI-Express SSD-ovi, zvučne i LAN kartice i sl. Imajući u vidu tri velika PCI-Express slota i Z97 čipset, ne treba posebno napominjati podržku za SLI i CrossFire konfiguracije. Sam čipset se hladi pomoću povećeg rashladnog tela koje ima dovoljno nizak profil da ne bi zasmetalo prilikom montaže kartica u PEG slotove.
 


 

Ploča poseduje ukupno osam SATA 6 Gb/s konektora kao i jedan SATA Express Port. Naravno, postoje određena ograničenja, a konkretno radi se o tome da sa upotrebom SATA Express interfejsa, morate da otpišete dva SATA konektora. To ostavlja četiri SATA 6 Gbps porta Intelovom, a dva ASMedia kontroleru. Treba imati u vidu da ova ploča ne raspolaže sa M.2 slotom koji se često sreće kod drugih Z97 matičnih ploča. Odmah do SATA portova se nalazi i USB 3.0 header koji obezbeđuje dva USB 3.0 porta na kućištu.
 


 

Uklanjanje termalnog oklopa je potrajalo i reč je o malo mukotrpnijem procesu zbog velikog broja šrafova. Kada smo to obavili dobili smo "ogoljenu" ploču koja je odjednom dobila mnogo običniji izgled. Ipak, ovo je bio jedini način da vidimo neke detalje koji su nas interesovali. Pre toga, pozabavićemo se još samo pitanjem rama. Kao i kod ostalih Z97 modela tu su uobičajena četiri DIMM slota koji su kompatibilni sa DDR3 modulima. Intel Z97 donosi nativnu podršku za module brzine do 3200 MHz, ali realno gledano to u praksi ne donosi ništa. U slučaju Asusa DIMM slotovi su ofarbani tako da se uklapaju u imidž ploče, pa je reč o bež i braon boji.Maksimalan kapacitet RAM-a je kao što smo i očekivali 64 GB.
 


 

Kao što možete videti na slikama ispod, uklanjanje oklopa je puno značilo da vidimo kako je rešena naponska jedinica. U pitanju je osmofazna naponska jedinica sa potpuno novim TUF zavojnicama. Kakve su zavojnice tačno, Asus nije pominjao, ali velika površina i mali stepen zagrevanja prilikom overkloka jasno daju do znanja da su prilično kvalitetne. Odmah do njih su smešteni TUF 10K Ti kondenzatori koji takođe važe za vrhunsko rešenje. Naravno MOSFET-ovi odgovaraju vojnim standardima što znači da će raditi i u najtežim okolonostima.
 


Zvučna podloga ove ploče je izvedena po novom modelu gde proizvođači obavezno implementiraju dosta unapređenja kao što su pojačala, posebni kondenzatori i sl. Ovde nema "specijalnih audio kondenzatora", a upotrebljen je Realtek ALC1150 audio kodek koji prati Texas Insturments R4580I pojačivač audio signala. Asus navodi i da su izvršene dodatne mere zaštite kako ne bi dolazilo do pucketanja u situacijama kada se PC nalazi u "boot" fazi i kada generalno dolazi do nagle promene napona.
 


 

Od specifičnih čipova treba da se pomene TUF kontroler koji povećava broj mogućih mernih tačaka za temperature, a tu je standardno i TPU, kao i DIGI+ naponski regulator. Za dodatne USB 3.0 i SATA konektore, Asus kao i mnogi drugi proizvođači je zadužio ASMedia kontrolere koji predstavljaju odličan izbor u smislu da pružaju praktično iste performanse kao i Intelovi.
 


 

BIOS, AutoOC, Performanse

UEFI Bios kod Asus ploča nikada nije bio problematičan aspekt kao kod konkurencije, tako da smo i ovog puta imali jako ugodno iskustvo. Kompanija pazi na to da izvrši unapređenja na pravim mestima tako da je rezultat intuitivan interfejs koji je vizuelno veoma atraktivan. Moramo priznati da nam se čak dopada više od RoG modela, jer deluje nekako urednije.

 

 

Broj opcija je veliki, a dopadaju nam se grafički prikazi mnogih opcija, kao i praćenja temperature procesora i drugih komponenti. Implementirana je grafičko kreiranje profila za kontrolu ventilatora koje je predstavljeno grafikonom što olakšava prilagođavanje sopstvenim potrebama. Sam Bios je toliko napredovao da bi opisivanje svake mogućnosti trajalo gotovo koliko i opis ploče. Ipak, najbitnije je da znate da postoje dva režima rada. Normalni, odnosno napredni koji omogućava korisnicima da sve opcije budu maksimalno detaljne kako bi mogli da sve prilagode do maksimuma. Alternativno, tu je EZ režim koji praktično daje korisniku "korak po korak" sistem podešavanja gde sam BIOS vodi glavnu reč. Isto važi i za overklok.
 

 

Auto OC i performanse

Kako smo koristili naš testni procesor, znali smo gde će najverovatnije automatski overklok stati. To se se desilo na 4487 MHz što je zaista dobar rezultat, jer ni ručnim putem ne bi moglo da se dobije posebno mnogo bolji skor. U svakom slučaju, ovo je daleko ispred mnogih rešenja iz drugih kompanija, tako da je na ovom polju Asus i dalje u prednosti. Visoka frekvencija je ostvarena uz stabilan rad i prolazak kroz test stabilnosti.
 


 

Memorija nije doživela nikakva ubrzanja, pa smo sve prepustili automatici koja je bila zadovoljna sa 2446 MHz što je svega 46 MHz više od deklarisane vrednosti naših modula.

Rezultati- Cinebench R15,AIDA64 RAM,WinRaR 5.10 beta 4...

Cinebench R15 ( R15 )
CPU
CPU Single Sore
OpenGL (fps)
Z87-Deluxe CPU: 4.4 GHz, RAM: 2133 MHz, GPU: 1302 MHz
Z97 SaberTooth Mk1 CPU 4.48 GHz, RAM: 2446 MHz, GPU: 1302 MHz
Z87 Pro3 CPU 4.3 GHz, RAM: 2133 MHz, GPU: 1200 MHz
0 375 750 1125 1500
64-bit
AIDA64 RAM ( AIDA64 RAM )
Write
Copy
Read
Z87-Deluxe CPU: 4.4 GHz, RAM: 2133 MHz, GPU: 1302 MHz
Z97 SaberTooth Mk1 CPU 4.48 GHz, RAM: 2446 MHz, GPU: 1302 MHz
Z87 Pro3 CPU 4.3 GHz, RAM: 2133 MHz, GPU: 1200 MHz
0 15000 30000 45000 60000
AIDA64 RAM
WinRAR 5.1 ( WinRAR 5.10 Beta 4 )
kb/s
Z87-Deluxe CPU: 4.4 GHz, RAM: 2133 MHz, GPU: 1302 MHz
Z97 SaberTooth Mk1 CPU 4.48 GHz, RAM: 2446 MHz, GPU: 1302 MHz
Z87 Pro3 CPU 4.3 GHz, RAM: 2133 MHz, GPU: 1200 MHz
0 2000 4000 6000 8000
WinRAR 5.10 Beta 4
x264 HD4.0 ( video encoding benchmark )
Pass 2 (fps)
Pass 1 (fps)
Z87-Deluxe CPU: 4.4 GHz, RAM: 2133 MHz, GPU: 1302 MHz
Z97 SaberTooth Mk1 CPU 4.48 GHz, RAM: 2446 MHz, GPU: 1302 MHz
Z87 Pro3 CPU 4.3 GHz, RAM: 2133 MHz, GPU: 1200 MHz
0 63 125 188 250
video encoding benchmark
FryBench time ( FryBench time )
sec
Z87-Deluxe CPU: 4.4 GHz, RAM: 2133 MHz, GPU: 1302 MHz
Z97 SaberTooth Mk1 CPU 4.48 GHz, RAM: 2446 MHz, GPU: 1302 MHz
Z87 Pro3 CPU 4.3 GHz, RAM: 2133 MHz, GPU: 1200 MHz
0 1500 3000 4500 6000
sec
 

Rezultati- FutureMark 3DMark,FutureMark 3DMark 11...

Futuremark 3DMark ( 3D Mark )
Ice Storm
Cloud Gate
Fire Strike
Z97 SaberTooth Mk1 CPU 4.48 GHz, RAM: 2446 MHz, GPU: 1302 MHz
Z87-Deluxe CPU: 4.4 GHz, RAM: 2133 MHz, GPU: 1302 MHz
Z87 Pro3 CPU 4.3 GHz, RAM: 2133 MHz, GPU: 1200 MHz
0 25000 50000 75000 100000
Score
Futuremark 3DMark 11 ( Futuremark 3DMark 11 )
Physics score
Final score
Graphics score
Z97 SaberTooth Mk1 CPU 4.48 GHz, RAM: 2446 MHz, GPU: 1302 MHz
Z87-Deluxe CPU: 4.4 GHz, RAM: 2133 MHz, GPU: 1302 MHz
Z87 Pro3 CPU 4.3 GHz, RAM: 2133 MHz, GPU: 1200 MHz
0 2500 5000 7500 10000
Performance preset
Bioshock Infinite ( Bioshock Infinite )
1680x1050
Z97 SaberTooth Mk1 CPU 4.48 GHz, RAM: 2446 MHz, GPU: 1302 MHz
Z87-Deluxe CPU: 4.4 GHz, RAM: 2133 MHz, GPU: 1302 MHz
Z87 Pro3 CPU 4.3 GHz, RAM: 2133 MHz, GPU: 1200 MHz
0 8 15 23 30
Bioshock Infinite
Hitman Absolution ( Hitman Absolution )
1680x1050
Z97 SaberTooth Mk1 CPU 4.48 GHz, RAM: 2446 MHz, GPU: 1302 MHz
Z87-Deluxe CPU: 4.4 GHz, RAM: 2133 MHz, GPU: 1302 MHz
Z87 Pro3 CPU 4.3 GHz, RAM: 2133 MHz, GPU: 1200 MHz
0 10 20 30 40
Hitman Absolution
Metro Last Light ( Metro Last Light )
1680x1050
Z97 SaberTooth Mk1 CPU 4.48 GHz, RAM: 2446 MHz, GPU: 1302 MHz
Z87-Deluxe CPU: 4.4 GHz, RAM: 2133 MHz, GPU: 1302 MHz
Z87 Pro3 CPU 4.3 GHz, RAM: 2133 MHz, GPU: 1200 MHz
0 5 10 15 20
Metro Last Light
Just Cause 2 ( Just Cause 2 )
1680x1050
Z97 SaberTooth Mk1 CPU 4.48 GHz, RAM: 2446 MHz, GPU: 1302 MHz
Z87-Deluxe CPU: 4.4 GHz, RAM: 2133 MHz, GPU: 1302 MHz
Z87 Pro3 CPU 4.3 GHz, RAM: 2133 MHz, GPU: 1200 MHz
0 15 30 45 60
Just Cause 2
 

Zaključak

Koncept SaberTooth ploča je takav da pored svih svojih vrlina u vidu odličnog BIOS-a, kvalitetnih komponenti, termalnog oklopa itd. ima još jednu prednost koju nije lako zanemariti. Reč je naravno o činjenici da konkurencija jednostavno nema da ponudi ništa slično, a kamoli isto. Zbog toga, Asus popunjava ovu nišu veoma lako, a pritom svake godine uvede još malo inovacija.Na kraju, zaista nemamo nikakvih zamerki na novi Z97 SaberTooth Mark 1, jer je zaista reč o kompletnom proizvodu kod koja je proizvođač obratio pažnju na gotovo sve. Naravno, uvek se postavlja neprijatno pitanje cene, ali u ovom slučaju imamo utisak da novac odlazi na kvalitet što je nekako lakše za podneti. Plaćanje funkcija koje nećete iskoristiti uvek implicira da se postavi pitanje da li vam to onda uopšte i treba. Sa druge strane, ovo je ploča za sve one koji žele da budu sigurni u stabilnost i ispravnost na duge staze.


Za:

- Kvalitetne komponente
- Termalni oklop i TUF Fortifier
- 5 godina garancije

Protiv:

- Intel Z97 čipset ne donosi gotovo ništa novo


Matičnu ploču za potrebe testiranja ustupio ASUS

Komentari

0 Dodaj komentar

Test: ASRock AM1B-ITX i AM1B-M

Test: Gigabyte GA-Z97X-UD5H

10203
10205
10206
10207
10208
10209