Greška

Došlo je do greške.

Test: Asus SaberTooth Z97 Mark 1

03.06.2014 20:20 | 0 Hardver
Test: Asus SaberTooth Z97 Mark 1

Talas Z97 matičnih ploča je počeo, a Asus je na samom početku imao čak devet spremnih modela. Iako ne donosi ništa posebno novo Intelov Z97 će biti izbor onih koji tek planiraju da pazare novu konfiguraciju, dok postojeći vlasnici prošlogodišnjih ploča sa LGA1150 podnožjem nemaju razloga za nadogradnju. Osim u slučaju da nisu čekali baš novine koje novi Intelov čipset donosi, a verujemo da takvih nema mnogo. U svakom slučaju, sagu o Asusovim Z97 pločama započinjemo sa modelom koji pleni svojim kvalitetom, otpornošću i petogodišnjim garantnim rokom. Govorimo naravno o pripadniku SaberTooth porodice

Asus SaberTooth Z97 Mark 1

Nebojša Todorović

Siva kutija čije površine asociraju na brušeni metal su karakteristične za SaberTooth ploče čiji dizajn nije preterano ekstravagantan koliko funkcionalan i dugotrajan. Kutija naglašava to TuF logoom, kao i sličicom koja implicira garantni rok od pet godina kojima se ne mogu pohvaliti čak ni pripadnici elitne Republic of Gamers linije. Naličje kutije nije previše informativno, pa osim čipseta i nekoliko uobičajenih logoa na dnu, nema ničega što bi privuklo pažnju kupca, odnosno korisnika. 

Poleđina predstavlja drugu priču, jer se ovde mogu naći detaljne informacije o testiranom proizvodu. Tu su kompletne specifikacije, zajedno sa slikom zadnjeg panela i cele ploče uz izdvajanje implementiranih tehnologija koje su jako bitne za SaberTooth ploče. Upravo tih nekoliko karakteristika je ključno za ove matične ploče, jer ih izdvaja ne samo od konkurencije, već i od ostalih opcija u okviru same Asusove ponude. Na osnovu mnogih parametara, SaberTooth nije bolji u klasičnom smislu od recimo Z97-Deluxe modela, štaviše, inferioran je, ali tu su tehnologije i rešenja koja omogućavaju dugu garanciju, rad u najnezahvalnijim uslovima, kao i mogućnost očitavanja i kontrole napona i temperatura na znatno više tačaka i upravo takve stavke čine SaberTooth tako popularnim.
 


 

Pakovanje je prilično bogato, pa ćemo krenuti od obimne papirologije i drajvera. Pored uobičajenog uputstva i diska, tu je sertifikat stabilnosti, kao i dodatna uputstvo za korišćenje dodataka koji se isporučuju uz ploču. Konkretno, radi se o načinu montaže dodatnih ventilatora koji ne dolaze fabrički ugrađeni, kao i dodavanja različitih poklopaca za slotove i konektore koje ne koristite, a objasnićemo kasnije i o čemu je tačno reč.
 


Tu su dva seta od po dva SATA kabla, "TUF Inside" nalepnice, diode za merenje temperatura koje možete montirati na željene pozicije, SLI kablić i crni lim za zadnji panel. Osim ovoga, tu su i pomenuti poklopci koji su izrađeni od plastike i ima ih jako puno. Ideja je da svaki slot ili port koji se ne koristi bude zatvoren kako bi se ploča u što većoj meri zaštitila od prašine. Ovo je odlična ideja, posebno za one koji ne menjaju preterano često komponente, jer zasigurno pomaže da prašina ne dopre do osetljivih konektora i pinova. Proizvođač je toliko temeljno razradio ceo koncept, da se dobija i minijaturni filter koji prekriva lim za zadnji panel na kućištu kako prašina ne bi ulazila sa te strane.
 


 

Na kraju, tu su i dva minijaturna ventilatora prečnika 35 i 40 milimetara. Verujemo da mnogi neće želeti da ih upotrebe iz prostog razloga što ovako mali ventilatori tradicionalno jako brzo počnu da zuje. Asus garantuje da se tako nešto neće desiti, a sa druge strane, oni imaju funkciju da povećaju protok ispod oklopa koji prekriva matičnu ploču. U praksi nismo primetili potrebu za istim, ali istini za volju, mi smo ploču testirali na otvorenoj platformi gde tako nešto nismo ni očekivali.
 


Ploča izgleda veoma interesantno i malo kome neće privući pažnju već na prvu loptu. Najveću ulogu u tome ima upravo termalni oklop, ali i militaristički dizajn koji sugerišu maskirne boje na manjim površinama. Reč je o plastičnom prekrivaču koji ostavlja vidljivim samo male delove ploče štiteći je tako od prašine i bilo kakog fizičkog oštećenja. Osim toga, reč je o ploči uobičajenog rasporeda konektora, tako da sam "layout" nije trpeo na račun upotrebe termalnog oklopa. Sve konekcije na ploči su veoma organski smeštene i nema nikakvih problema da sve ispovezujete i time ne narušite estetsku stranu enterijera vašeg kućišta.


Termalni armor pored svojih osnovnih funkcija ima i zanimljiv dodatak u vidu "ventila" za kontrolu vazduha. Reč je o relativno primitivnim mehanizmima koji praktično otvaraju dva kanala duž naponske jedinice. Sive polugice sa praktično pomeraju mala "krilca" koja omogućavaju da vazduh struji nesmetano, a sve to ima veću funkciju upravo kada su montriani ventilatori.


Zadnji panel ploče izgleda ubedljivo i zaista se može reći da je SaberTooth Z97 Mark 1 odlično opremljen na ovom polju. Pre svega tu su po četiri USB 2.0 i isto toliko USB 3.0 konektora. U ovom pogledu je odnos mogao da bude malo bolji tako što bi bilo dostupno 6 USB 3.0 i 2 USB 2.0, ali verujemo da većini to neće predstavljati problem. Tu ujedno i dva gigabitna LAN konektora, a iza prvog stoji Intelov I218V kontroler, dok drugim upravlja Realtekov 8111GR.
 


 

Tu su dva video izlaza i to po našem mišljenju najbolje odabrana. Mislimo naravno na DisplayPort i HDMI u svojoj punoj veličini. Na kraju tu je i audio sekcija sa pet 3.5 mm priključcima, zajedno sa jednim S/PDIF-om. Pomalo izdvojen, na panel je smešten i BIOS Flashback taster kojim možete da obavite fleš biosa čak i u scenariju da nemate procesor. Sve što je potrebno da se ova operacija obavi je, sasvim logično, napajanje.
 


 

Probe radi, instalirali smo pomenuta dva ventilatora iz dodatne opreme. Nakon što smo otvorili poklopce, sve je prošlo sasvim glatko, ali u praksi, kao što smo već pomenuli, nismo primetili bitnu razliku na polju temperatura. Prilikom većih obrtaja ovi mali ventilatori imaju tendenciju da proizvode visokofrekventni zvuk, tako da zaista ne bismo posezali za njima bez neke preke potrebe.
 

 

Specifikacije
 • Proizvođač Asus
 • Model Sabertooth Z97 Mark 1
 • Platforma Intel
 • Veličina ATX
 • Podnožje LGA 1150
 • Čipset Intel Z97
 • Tip memorije DDR3
 • Broj memorijskih slotova 4 kom.
 • PCI-Express 6 kom.
 • SATA 6Gbps 6 kom.
 • USB 2.0 4 kom.
 • USB 3.0 4 kom.
 • LAN 2 kom.
 • Video izlazi DisplayPort x1
  HDMI x1
 • Ostali konektori Optički S/PDIF izlaz x1
  USB BIOS Flashback dugme
 • Audio 7.1
 • Audio izlazi 5 kom.
 

 

Komentari

0 Dodaj komentar

Test: ASRock AM1B-ITX i AM1B-M

Test: Gigabyte GA-Z97X-UD5H

10203
10205
10206
10207
10208
10209