Greška

Došlo je do greške.

Test: ASUS RT-N66U Double 450Mbps N Router

27.06.2012 09:48 | 1 Hardver
Test: ASUS RT-N66U Double 450Mbps N Router

ASUS nastavlja sa svojim probojem na tržište mrežne opreme, pa je ovaj put pred nama bio najnoviji top model u ponudi kućnih ASUS WiFi rutera: RT-N66U. Ovaj ruter pored oznake ima i dodatno ime: "Dark Knight", ne bez razloga. Ovaj "Crni Vitez" ima zaista impresivan spisak mogućnosti, pa je tu istovremeni i kombinovani rad na 2,4 i 5 GHz do maksimalne teoretske zbirne brzine od čak 900 Mbps, dva USB porta na koja se mogu priključiti USB diskovi, štamp

Bojan Dančuo

Test: ASUS RT-N66U Double 450Mbps N Router (Dark Knight)


RT-N66U nastavlja istim stopama kao i odlični RT-N56U, koji smo već imali na testu. U pitanju je naravno noviji uređaj koji je još moćniji i brži od svog prethodnika. ASUS nije ni malo štedeo na ovom ruteru visoke klase, pa je osim odlično dizajnirane spoljašnjosti unutra smestio i vrlo jak hardver.
 


RT-N66U pokreće Broadcom 4706 procesor na 600MHz i ima 256 MB radne memorije, što mu omogućava da podrži do 300.000 data sesija. Ruter ima 4 gigabitna LAN i jedan gigabitni WAN port, a tri podesive antene sarađuju istovremeno sa 2,4 i 5 GHz predajnicima i omogućavaju teorijsku maksimalnu brzinu od 2 x 450 Mbps. Na dva USB 2.0 porta mogu da se povežu USB diskovi kapaciteta do 2 TB i da se zatim njihov sadržaj podeli na lokalnoj mreži ili preko Interneta, kao i da se automatski download-uje sadržaj na njih. Pored diskova, na USB portove se može povezati i štampač, kao i 3G modem, koji se onda ponaša kao rezervna veza sa Internetom u slučaju da glavna WAN konekcija zakaže.
 


Uređaji koji rade na 2,4 GHz i koji su trenutno u većini, mogu da koriste svoj frekventni opseg, dok za to vreme uređaji koji rade na 5 GHz mogu nesmetano da koriste pun 450 Mbps protok za sebe.
 


RT-N66U podržava i ASUS Ai Radar tehnologiju koja ne emituje signal iste snage u svim pravcima, već šalje usmereni signal ka klijentima sa kojima aktivno razmenjuje podatke.
 


Ispod ćete naći specifikacije rutera, a na sledećoj strani ćemo pogledati detaljnije hardver.


Specifikacija:

 

ASUS RT-N66U Double 450Mbps Router
Procesor Broadcom 4706 @ 600 MHz
RAM 256 MB DDR2
Flash 32 MB Flash
WAN 1 Gigabit Ethernet ili USB 3G/4G dongle
LAN 4 Gigabit Ethernet
USB USB 2.0 x 2 za eksterne diskove, printere i 3G/4G dongle-ove (struja do 3A)
Antena 3 x eksterne montažne antene za 2,4 GHz i 5 GHz
Dimenzije 207 x 148,8 x 35,5 mm
Tasteri WPS taster, Reset taster, Power taster
Frekvencija 2,4 GHz i 5 GHz
Brzina prenosa podataka 802.11n (2,4 GHz i 5 GHz) do 450 Mbps
802.11a/g do 54 Mbps
802.11b do 11 MBps
Izlazna snaga 2,4 GHz i 5 GHz (podesivo od strane korisnika)
802.11n: 17~26 dBm
802.11g: 17~26 dBm
802.11b: do 26 dBm
*Maksimalna izlazna snaga zavisi od zakonskih regulativa u konkretnoj državi
Enkripcija 64/128 bit WEP
WPA-PSK/ WPA2-PSK
WPA-Enterprise, WPA2-Enterprise
Autentikacija Wi-Fi Protected Setup (WPS & PIN)
Mrežni protokoli Automatic IP, Static IP, PPPoE(MPPE support), PPTP, L2TP
IPv4, IPv6
DHCP Server, Client, DHCP Client list, IP and MAC binding
QoS WMM, User definable rule for IP/MAC, Port, Protocol, upload and download bandwidth management.
Port Forwarding Port forward, Port trigger, UPnP, DMZ
Dynamic DNS ASUS DDNS, DynDNS, TZO, ZONEEDIT
NAT Passthrough IPSec, PPTP, L2TP, RTSP passthrough, PPPoE relay
Firewall Firewall: NAT and  SPI, intrusion detection, DoS protect,  Port filter, MAC filter
Kontrola pristupa Parental control, MAC filter, Network service  filter, URL filter
Menadžment Network map
Traffic monitor
Performance tuning
Telnet server
System log
Mod rada Router mode, AP mode

 

Hardver

Hardver

Već po kutiji u kojoj stiže vidi se da je RT-N66U luksuzna komponenta. U kutijama ove veličine uglavnom očekujemo neku grafičku kartu visoke klase, a ne ruter.
 


Unutar kutije se nalaze: ruter, tri antene, Ethernet kabl koji je crne boje kako bi se uklopio sa ostatkom paketa, postolje za ruter, transformator za napajanje i uputstvo sa pratećim CD-om. Dizajn rutera je u "Black Diamond" stilu, koji je sada karakterističan za sve aktuelne modele ASUS mrežnih uređaja.
 


 

Ruter se može postaviti položeno ili uspravno, uz pomoć postolja koje se dobija u paketu.
 


 


 


 


 

Sa prednje strane se nalaze signalni LED-ovi za power, aktivnost LAN portova, Internet aktivnost, WiFi aktivnost (posebno za 2,4 i 5 GHz) i USB aktivnost. Svetlo koje LED-ovi odaju je plave boje, što je danas moderno, a srećom nije previše blještavo kao što ume da bude na nekim uređajima koje smo testirali.
 


 


 

Sa zadnje strane se nalaze svi konektori, pa ćete tu pronaći s leva na desno: konektor za napajanje, power taster, dva USB konektora, reset taster, WAN Ethernet konektor, četiri LAN Ethernet konektora i WPS taster za lako uparivanje sa drugim mrežnim uređajima koji podržavaju taj standard.
 


 

Softver i utisci u radu

Softver

ASUS je u svojoj novoj generaciji mrežnih uređaja za kućne korisnike postavio kao visoki prioritet lakoću podešavanja. Kod RT-N66U je to u potpunosti implementirano, pa je puštanje u pogon i osnovno podešavanje zaista u potpunosti Plug & Play.

Kada prvi put priključite ruter i povežete ga sa računarom, dobićete pop-up koji će vam ponuditi da podesite mrežne parametre. Ovo je čak moguće i preko WiFi-a, samo što ćete onda morati da unesete PIN kod koji se nalazi na ruteru, kako bi se izbegao neovlašćeni pristup (što je vrlo dobra strategija).
 


 

Ruter će vas zatim provesti kroz "čarobnjaka" za podešavanje, gde je osnovna stvar koju treba podesiti naziv bežičnih mreža (pošto ih u ovom slučaju ima dve - na 2,4 i 5 GHz) i lozinka za pristup. Što se lozinke tiče, dobićete već ponuđenu neku unapred generisanu bezbednu lozinku koju možete ostaviti u tom formatu ako ćete za povezivanje koristiti WPS, ali je ipak poželjno promeniti je u nešto što ćete zapravo moći da zapamtite i unesete ako bude potrebno.
 


 


 

Kako smo za vreme testa imali na mrežu povezan još jedan ruter, RT-N66U nas je prijatno iznenadio time što je to detektovao i automatski promenio svoju IP adresu tako da ne upadne u isti subnet sa već postojećim ruterom, kako ne bi došlo do kolizije na mreži. Korisna stvar koju do sada nismo videli ni na jednom drugom ruteru.
 


 

Web interfejs na ovom ruteru je vrlo moderan i vidi se da je u pitanju evolucija koncepta vizuelne grafičke prezentacije mrežnih komponenti koju ASUS već neko vreme forsira. Moramo da priznamo da nam se ovo dopada i da vizuelna atraktivnost ni malo ne utiče na smanjenje funkcionalnosti, naprotiv.

Sa leve strane se nalaze kategorije po kojima se možete prebacivati, dok je u sredini trenutno aktuelni sadržaj. Mrežna mapa je vrlo korisna i grafički prikazuje sam ruter i uređaje povezane na njega, a klikom na sliku uređaja možete dobiti detaljnije informacije o njemu, kao i pristupiti podešavanjima. U svakom momentu možete lako videti spisak povezanih klijenata i ako se za time ukaže potreba, jednim klikom blokirati pristup mreži nekome od njih.
 


 


 

Ako vam je to potrebno, RT-N66U podržava čak do 6 nezavisnih guest mreža (tri u 2,4 GHz i tri u 5 GHz opsegu).
 


 

Napredan QoS servis automatski prioritetizuje multimedijalni sadržaj, a postoje i prilično detaljna manuelna podešavanja.
 


 

Moguće je detaljno praćenje protoka podataka, posebno za svaki mrežni interfejs.
 


 

Integrisanu IPv6 podršku svakako pozdravljamo, mada je to nešto što bi danas trebalo svaki mrežni uređaj da poseduje.
 


 

USB portovi na ovom ruteru su veoma korisni, pa tako možete povezati na njih eksterni USB drajv, štampač ili 3G modem. Sadržaj USB drajva je moguće podeliti u lokalnoj mreži preko FTP ili SAMBA servera, kao i na Internetu, koristeći ASUS-ov AiDisk koji će vam dati mogućnost da se registrujete na DDNS serveru i omogućite pristup sadržaju USB diska preko FTP-a sa bilo koje lokacije. Priključeni štampač je naravno isto moguće podeliti u mreži, a 3G modem može da funkcioniše kao rezervna Internet konekcija, ako se dogodi da glavni link zakaže.
 


 


 


 


 

Dok smo testirali ruter, bili smo veoma zadovoljni dometom, pa par zidova nije predstavljalo nikakav problem za njega niti je dovodilo do pada brzine. Generalno je na istim lokacijama signal bio u rangu sa našim referentnim ruterom ili bolji.

Testiranje brzine WiFi-a smo izveli NAS Performance Tester-om, koji više puta kopira fajl od 400 MB na mrežni disk i onda daje rezultate u vidu brzine čitanja i pisanja. Rezultati dobijeni njim nisu idealni, jer su interferencije neizbežne, pošto ipak uređaje ne testiramo u laboratorijskim uslovima. Ipak, smatramo da dobro odslikavaju realne uslove u kojima će korisnici koristiti ruter. Za testiranje nažalost nismo imali na raspolaganju drugi uređaj koji može da postigne 450 Mbps, već smo koristili ASUS USB-N53 300 Mbps Dual Band WiFi adapter i naš referentni laptop koji isto može da postigne maksimalno 300 Mbps (oba rade i na 2,4 i na 5 GHz).

RT-N66U je na 2,4 GHz postigao brzine transfera do 11 MB/s, s tim da je naš referentni laptop davao nešto niže uplink brzine.
 


 


 

Na 5 GHz, brzina se skoro duplirala, pa je tako u paru sa USB-N53 brzina išla do 16 MB/s, a sa našim referentnim laptopom i do 20 MB/s (mada je opet bio prisutan čudan pad uplink brzine).
 


 


 

Svakako, brzine su itekako dobre, pa na 2,4 GHz dostižu brzinu 100 Mbit LAN-a, a na 5 GHz ga već uveliko prevazilaze.
 

Zaključak


 

Zaključak

Uvek je prijatno iskustvo raditi sa uređajima ovako visoke klase i kvaliteta izrade, a ASUS u slučaju RT-N66U rutera svakako nije štedeo. Pored elegantnog dizajna i impresivnog hardvera, prateći firmware itekako podiže vrednost ovog uređaja nudeći veliki spisak mogućnosti za razna sitna i krupnija podešavanja, praćenje protoka u realnom vremenu i nadziranje povezanih mrežnih klijenata. Trenutno aktuelni 802.11n WiFi standard je na ovom ruteru iskorišćen do maksimuma i omogućava teoretske brzine do 2 x 450 Mbps (na 2,4 i 5 GHz), pa će se tek sa 802.11ac standardom koji je trenutno u povoju pojaviti nešto brže od njega.
 


 

Gigabitni LAN portovi su tu da vam obezbede maksimalnu brzinu lokalne mreže i podrže izuzetno brzi wireless, a dva USB 2.0 porta na koja možete povezati eksterne diskove, štampače ili 3G modem su vrlo koristan dodatak. Firewall naravno podržava zaštitu od DoS napada, napredan QoS, UPnP, VPN, IPv6 , a tu su i FTP server i DDNS za pristup sadržaju deljenog eksternog diska sa Interneta. Mogućnost kreiranja do šest dodatnih virtuelnih WiFi mreža može uvek dobro doći, a nije za bacanje ni mogućnost automatizovanog download-a na priključeni disk.

Uz sve te napredne opcije, podešavanje rutera je i dalje izuzetno jednostavno, pa će se čak i potpuni laik snaći i u roku od par minuta biti povezan na Internet i imati obezbeđenu wireless mrežu. ASUS je ovim modelom definitivno u velikom stilu potvrdio svoje mesto u visokoj klasi mrežnih uređaja, a jedina prepreka za nabavku ovog sjajnog rutera može biti cena, koja je očekivano prilično visoka. Shodno tome, RT-N66U sa razlogom dobija od nas Highly Recommended nagradu.


Prednosti:

- Istovremeni rad na 2,4 GHz i 5 GHz frekventnim opsezima
- WiFi brzine od 2 x 450 Mbps
- Gigabitni LAN
- Izuzetno lako podešavanje uz veliki broj naprednih opcija
- Mogućnost priključivanja eksternih diskova, štampača i 3G modema na ugrađene USB 2.0 portove
- IPv6 podrška


Mane:

- Cena (uslovno)Uređaj na test ustupio ASUS.

Komentari

0 Dodaj komentar

Test: ASUS USB-N53 Dual-Band WiFi Adapter

Test: D-Link DIR-657 - HD Media Router

10203
10205
10206
10207
10208
10209