Greška

Došlo je do greške.

Test: ASUS RT-N14U, DSL-N66U i PCE-AC66

21.12.2013 12:45 | 1 Hardver
Test: ASUS RT-N14U, DSL-N66U i PCE-AC66

ASUS nam je ovaj put iz svoje ponude ustupio na testiranje dva Wi-Fi rutera i jedan PCI-E WiFi adapter. RT-N14U je zanimljiv ruter srednje klase, sa softverom koji podržava mnoge opcije do skoro rezervisane za visoku klasu, DSL-N66U je vrhunski dual-band ruter, specifičan po tome što može da radi i kao kablovski i kao ADSL ruter, a PCE-AC66 je WiFi adapter za one koji žele u svoj desktop da dodaju podršku za novi 802.11ac WiFi standard...

Bojan Dančuo

 

Svi hardverski entuzijasti itekako dobro znaju za firmu ASUS, ali im sigurno mrežna oprema nije prva asocijacija kada se ta kompanija pomene. ASUS je zaista tek relativno skoro ozbiljno "zagrizao" u to tržište, ali sudeći po modelima koje je izbacio u poslednjih par godina, grabi krupnim koracima napred i već se može smatrati vrlo konkurentnim igračem u toj areni. Ovaj put ćemo se upoznati sa dva ASUS-ova WiFi rutera i jednim PCI-E WiFi adapterom, od kojih je svaki zanimljiv na svoj način.


 

Kao i kod procesora, čipseta za matične ploče i grafičkih kartica, mrežna oprema isto napreduje i dolazi do smene generacija. Prethodnih par godina smo bili svedoci lagane zamene 802.11g WiFi rutera novijim 802.11n WiFi ruterima, koji su naravno omogućavali veće brzine prenosa, ali su i počeli da donose u kućne rutere neke opcije koje su do skoro bile rezervisane za dosta skuplje uređaje. Tek što su u prodavnicama zavladali 802.11n ruteri, a već nas očekuje sledeći korak, tj. tranzicija na još noviji 802.11ac standard.


Kao podsećanje, u tabeli ispod možete videti trenutno aktuelne WiFi standarde i njihove osnovne karakteristike.
 

802.11 protokol Frekvenca (Ghz) Širina frekventnog opsega (Mhz) Maksimalni broj tokova podataka Brzina protoka po jednom toku podataka (Mbit/s)
a 5 20 1 54
b 2,4 20 1 11
g 2,4 20 1 54
n 2,4 i 5 20 i 40 4 72 i 150
ac 5 20, 40, 80 i 160 8 87,6, 200, 433,3 i 866,7
ad (najavljen) 60 2000 1 (za sada) 7000


 

Ipak, ne očekujte da će se ta promena desiti preko noći, pošto je napredak mrežne tehnologije ipak sporijeg tempa i sigurno će proći još par godina dok novi standard ne zaživi. Takođe, ono što je sigurno je da će podrška za 802.11g i 802.11n uređaje još dugo biti integrisana u sve nove rutere koji se pojave na tržištu, a i većina kućnih korisnika još duže vreme neće imati potrebu za većim brzinama koje zahtevaju novi standard.

Shodno tome, primetićemo da oba WiFi rutera koja su ovaj put bila na testu i dalje rade po 802.11n standardu, ali to ne znači da nemaju mnogo toga drugog da ponude. Odavno je prošlo vreme kada se od rutera očekivalo da ispuni samo svoju osnovnu funkciju, a srećom, ASUS je svoje uređaje napakovao svim i svačim... ali da ne žurimo. Ispod možete videti specifikacije uređaja na testu, a na sledećih stranama ćemo se pozabaviti svakim pojedinačno.
 
 


 


 


 


 

ASUS RT-N14U

 

RT-N14U je WiFi ruter srednje klase, koji podržava 100 Mbit LAN i 802.11n WiFi na 2,4 GHz, sa maksimalnom teorijskom brzinom transfera od 300 Mbps (poseduje dve integrisane antene). To ga i dalje svrstava u grupu uređaja koja će osnovnim tehničkim karakteristikama sasvim zadovoljiti više od 90% potencijalnih korisnika, a pri tom čak nismo ni pomenuli njegove ostale mogućnosti. Ali krenimo od početka...Kao što je već postalo uobičajeno za ambalažu ASUS-ovih rutera, pored slike samog uređaja, na kutiji možete pronaći i odštampane neke najbitnije podatke vezane za njega. Tako su sa prednje stane u vidu sličica i naziva izvučene osnovne karakteristike rutera, dok sa zadnje strane možemo već videti više informacija, koje uključuju i neke slučajeve korišćenja, očigledno kako bi se korisniku već u startu predočilo šta sve ovaj ruter ume.
 


 


 

ASUS je između ostalog i lepo obeležio u kojoj tačno klasi se nalazi ovaj ruter, navodeći poređenje opcija sa nekim svojim drugim modelima, što je istovremeno i potpuno fer, a i dobra je reklama, jer će se neki od kupaca kada to vide možda odlučiti za skuplji model.

U kutiji smo našli ruter i postolje za njega, ispravljač za napajanje strujom, LAN kabl i quick start guide knjižicu. Interesantno je da nije bilo CD-a, mada u slučaju rutera on zaista nije ni potreban, jer ne postoje nikakvi drajveri koji treba sa njega da se instaliraju, već ćete tu uglavnom pronaći samo uputstvo u elektronskom obliku i instalaciju acrobat reader-a.
 


 

Dizajn rutera je u skladu sa ostalim ASUS-ovim ruterima iz Black Diamond serije i na prednjoj (ili gornjoj, ako ga postavite horiznotalno) površini ima izlomljenu strukturu koja mu daje izgled koji podseća na površinu dijamanta. Sa prednje strane se takođe nalaze i plave LE diode koje signaliziraju kada je ruter uključen, kada ima vezu sa Internetom, kada WiFi radi, kada radi LAN i kada je neki uređaj priključen na ugrađeni USB port.
 


 

Sa zadnje (donje) strane se nalaze dva krstasta udubljenja, koja su tu da omoguće kačenje rutera na zid. Tu je sakrivena i mala rupica ispod koje se nalazi taster za resetovanje rutera na fabrička podešavanja.
 


 

Sa zadnje strane zatičemo uobičajene stvari, odozdo na gore: priključak za napajanje, power taster, WAN port, četiri LAN porta, WPS taster i USB 2.0 konektor.
 


 

Kada je ruter uključen, LED-ovi svetle plavo, a njihovo svetlo se širi u obliku slova X i prati linije prednje strane kućišta, što daje prilično dopadljiv vizuelni efekat.
 


 

Osnovno podešavanje je izuzetno jednostavno, a kada vas ruter provede kroz tih par koraka, doćićete do web interfejsa koji je dizajniran u sada već standardnom ASUS-ovom maniru, na koji smo se navikli u poslednjh par serija mrežnih uređaja.
 


 

Na osnovnoj strani ćete videti podatke o stanju Internet konekcije, parametrima WiFi-a, povezanim mrežnim klijentima, kao i uređajima zakačenim na USB. Osnovne kategorije se zatim nalaze sa leve strane, a svaka kategorija ima jedan ili više tab-ova sa dodatnim opcijama.

Pošto smo istovremeno sa ovim ruterom testirali i jači model, odmah smo primetili jednu odličnu stvar, a to je da RT-N14U ima praktično sve opcije kao i njegov jači i skuplji brat. To je naravno odlična vest za kupce, koji neće ostati uskraćeni ni za jednu od bitnih funkcija.
 


 

Kada već pomenusmo funkcije, njih u podešavanjima ASUS-ovih rutera ima zaista, zaista mnogo. Pored klasičnih stvari ne koje su vezane za osnovne funkcije rutera (firewall, mapiranje portova, guest WiFi mreže, QoS, parental control, praćenje protoka, PIv6 podrška...), tu su i zanimljive opcije vezane za uređaje povezane na USB. Tako možete deliti štampač u lokalnoj mreži, koristiti USB 3G/4G modem kao rezervnu konekciju, deliti sadržaj sa USB diska u lokalnoj mreži ili preko Interneta, kao i podesiti download fajlova na USB disk bez potrebe za računarom (softver prima http, ftp, torrent, nzb...).

Postoje čak i aplikacije za mobilne telefone preko kojih možete pratiti status download-a ili pristupiti fajlovima koje ste podelili sa USB diska, gde god da se nalazite.
 


 

ASUS je uz sve ovo odlučio i da omogući svojim korisnicima da koriste WebStorage cloud servis za smeštanje podataka, koji funkcioniše po istom principu kao Dropbox, Google Drive ili Skydrive. Možete instalirati aplikaciju na svoj računar, mobilni telefon (postoje Android, iOS i Windows Phone aplikacije) i pristupiti sinhronizovanom sadržaju sa bilo kog uređaja. Svaki vlasnik ASUS rutera dobija u startu 5 GB prostora za ovaj servis, a moguće je naravno doplatiti za više.
 


 


 

Utisi tokom korišćenja ovog rutera su nam bili vrlo pozitivni. ASUS je fino ispeglao interfejs, a početno podešavanje je zaista "prosto k'o pasulj", čak i za nekoga ko se nikada nije bavio mrežnim uređajima.

Brzina WiFi-a je u skladu sa očekivanjima, mada se u kućnim uslovima već primećuje problem zagušenja na 2,4 GHz, pa ima dosta varijacija u rezultatima. Brojke na grafikonu su izvučene kao srednja vrednost pet uzastopnih merenja, ali ih naravno ne treba uzeti kao apsolutne, već više kao orijentaciju za ono što možete očekivati u standardnim uslovima eksploatacije.
 


 

Brzina transfera preko WiFi-a, kada je ruter bio uparen sa ASUS-ovom PCI-E WiFi karticom, skoro da dostiže brzinu 100 Mbit LAN-a, što je u principu dovoljno za većinu slučajeva streaming-a full HD multimedijalnog video sadržaja i zadovoljiće većinu korisnika.

Sve u svemu, RT-N14U je izuzetno svestran ruter, solidnog hardvera i sa vrlo funkcionalnim interfejsom. Praktično jedina zamerka koju možemo da uputimo sa naše strane se odnosi na činjenicu da ne podržava gigabitni LAN, što mislimo da bi tebalo da postane standard čak i u srednjoj klasi, pošto praktično sve nove matične ploče par generacija unazad imaju integrisan gigabitni LAN interfejs.
 

ASUS DSL-N66U

 

ASUS-ov DSL-N66U ruter je uređaj visoke klase i to se odmah vidi. Počevši od impresivnih specifikacija (gigabitni LAN, dual band 802.11n WiFi sa tri antene koji radi na 2,4 i 5 Ghz istovremeno- do maksimalnih teorijskih 2 x 450 Mbps protoka, 2 USB konektora), podužeg spiska mogućnosti, pa do izuzetno elegantnog dizajna. Uz to, DSL-N66U ima još jednu interesantnu karakteristiku, sa kojom se do sada nismo sretali, a to je da može da radi i kao ADSL i kao kablovski ruter.
 


 

Kutija u kojoj DSL-N66U dolazi je prilično velika i nagoveštava da se unutra nalazi moćna zver. Legenda na zadnjoj strani to i potvrđuje, pa je ovaj model obeležen kao najjači u seriji.
 


 


 

Unutra zatičemo ruter (koji ovaj put već ima montirano postolje koje se ne skida, što očigledno znači da je jedini ispravan način da stoji vertikalno), strujni ispravljač sa kablom, LAN kabl, telefonski kabl, dva ADSL splitter-a (od kojih je jedan za naš telefonski standard) i kratko uputstvo.
 


 

DIzajn rutera ima elemente ASUS-ove Black Diamond serije, ali ima i svoj specifičan vizuelni identitet. Prednji deo je od glatke plastike i na njemu se nalaze power i WPS dugme, dok su na prednjoj površini locirani i LED-ovi za signalizaciju aktivnosti, ali su praktično nevidljivi iz daljine, dok se ne uključe.
 


 

Na zadnjoj strani su, odozdo na gore: prekidač za uključivanje, konektor za napajanje, konektor za telefonski kabl, četiri gigabitna LAN porta, gigabitni WAN port, dva USB 2.0 konektora, mali reset taster, a na samom vrhu je rešetka za ventilaciju, pomoću koje se ruter hladi.
 


 

Kada su diode sa prednje strane aktivne, svetle vrlo lepom nijansom plave boje i nisu previše drečave, tako da odaju utisak umerene elegancije. Verovatno ste već mogli da primetite da nam se ovaj ruter vizuelno zaista jako dopao.
 


 

Web interfejs je praktično identičan kao kod RT-N14U modela, dopadljiv i funkcionalan, sa mnoštvom opcija. 

Razlike u odnosu na interfejs RT-N14U postoje samo u tom smislu da ruter na odgovarajućim mestima poseduje posebne tab-ove za 5 GHz WiFi mrežu, a tu je i posebna sekcija za podešavanje ADSL konekcije.
 


 

Sve što smo rekli za prethodni ruter, važi i ovde, pa je tu podrška za deljenje sadržaja sa priključenog USB diska u lokalnoj mreži ili preko Interneta, cloud storage sistem itd..
 


 

Rezultati brzinskih testova su vrlo zadovoljavajući, pa smo tako u komunikaciji sa PCI-E WiFi adapterom na 5 GHz dostigli brzinu prenosa od preko 30 MB/s, tj. skoro tri puta brže od 100 Mbit LAN-a! Naravno, gigabitni LAN pokazuje koliko je i dalje superioran u odnosu na wireless i kod njega usko grlo za brži transfer može da postane brzina hard diska sa kojeg ili na koji se podaci kopiraju.

Da zaključimo: DSL-N66U je sjajan uređaj, čiji nam se dizajn jako dopao, kao i njegove mogućnosti. Uz njega dobijate i izuzetnu fleksibilnost, jer može da radi i kablovski i kao ADSL ruter, a jedina prava zamerka može da se odnosi na to što su USB portovi po 2.0 standardu, što ograničava brzinu transfera sa priključenih diskova. Istina je i da DSL-N66U ne podržava 802.11ac standard, pa možda nije toliko "future proof", koliko bi mogao da bude. Naravno, zbog toga ASUS ima i adekvatan ruter iz AC serije, za one kojima možda uz sve ove mogućnosti koje smo pobrojali još i to treba.
 

ASUS PCE-AC66Kako je još uvek retka pojava da imamo već razvučene LAN kablove u stanu, a konektor za povezivanje na Internet često nije baš blizu radnog stola, neibežno dolazimo u situaciju da nekako moramo da spojimo ruter sa računarom, što može da zahteva dosta gimnastike oko provlačenja kablova ili da prosto bude jako nepraktično. Tu na scenu stupaju WiFi adapteri, koji mogu vaš desktop bežičnim putem da povežu sa ruterom i na taj način eliminišu celu tu glavobolju.
 


 

Kao rešenje u tim slučajevima često preovlađuju mali USB WiFi adapteri, ponekada sa eksternom antenom, ali često bez nje. To će naravno funkcionisati, ali ćete vrlo brzo utvrditi da je brzina prenosa podataka na taj način daleko od idealne, a ako imate neki iole kvalitetniji ruter sa više antena, njegov potencijal neće uopšte biti iskorišćen do kraja.

Tu na scenu stupaju "ozbiljniji" WiFi adapteri, koji se zbog zahteva za brzinom često povezuju direktno na ploču. Iz ASUS-a smo tako ovaj put na test dobili PCI-E adapter visoke klase, koji zaista može da stane rame uz rame čak i sa gigabitnim LAN-om, a da se ne postidi!
 


 


 

Kutija sa prednje strane ima interesantan detalj, jer se trougaoni deo u kojem stoji podnožje za antene providi. Funkcionalno nepotreban, ali vizuelno dopadljiv momenat, koji u prodavnici može da privuče pažnju kupca (ne obraćajte pažnju na to što na slici stoji malo nakrivo, to je zato što ga mi nismo dobro vratili na mesto pre slikanja). Legenda sa zadnje strane kutije jasno stavlja do znanja da je ovo najjači model u ovoj ASUS-ovoj seriji WiFi adaptera.
 


 

U kutiji smo našli PCI-E karticu sa tri konektora za antene i prilično gabaritnim hladnjakom za ovu vrstu uređaja, trougaono postolje za antene, tri antene, CD sa softverom i kratko štampano uputstvo.
 


 

Antene se u suštini mogu zašrafiti i direktno na karticu, ali pošto već postoji postolje, treba ga iskoristiti, jer ćete tako moći mnogo lakše optimalno da ih pozicionirate i što se prijema i što se zauzimanja prostora tiče. Trougaono postolje je teže nego što na prvi pogled izgleda, a sa donje strane ima i prilično jake magnete, pa ga možete staviti na vrh kućišta ili čak "zalepiti" na stranicu kućišta pod uglom od 90 stepeni, bez bojazni da će spasti.
  

Instalacija softvera je, kao i obično, vrlo jednostavna. Kada je završite, dobićete novu ikonicu na desktopu kojom pozivate aplikaciju za konektovanje, pa iako za povezivanje možete koristiti i klasičan Windows-ov interfejs, poželjno je koristiti ASUS-ovu aplikaciju, jer vam daje više mogućnosti i informacija.
 


 

Kada smo skenirali okolne mreže, zateklo nas je vrlo prijatno iznenađenje. PCE-AC66 je uhvatio otprilike duplo više wireless mreža nego naš referentni WiFi adapter! Ovo je nesumnjivo WiFi adapter najvećeg dometa od svih koje smo do sada testirali! Povezivanje je proteklo bez ikakvih problema, a ispisivanje dodatnih informacija o WiFi mrežama, kao što su kanal na kojoj rade i vrsta enkripcije koju koriste je fin i koristan dodatak u interfejsu aplikacije.
 


 

Prilikom testiranja brzine prenosa podataka, opet se pokazala očigledna superiornost 5 GHz WiFi mreža, prvenstveno zahvaljujući slobodnim frekvencijama (naše test mreže su jedine mreže na 5 GHz koje smo uhvatili u blizini). Frekventni opseg koji koriste 2,4 GHz mreže je već veoma zagušen i u standardnim kućnim uslovima praktično više ne postoji način da se preko njega postigne maksimalna brzina.

Nažalost, nismo u ovom trenutku imali 802.11ac ruter kojim bismo isprobali brzine prenosa preko tog standarda, pa vam to ostajemo dužni za neki sledeći put, ali 20-30 MB/s preko 802.11n 5GHz WiFi-a koje smo ostvarili u kombinaciji sa DSL-N66U ruterom uopšte nije za potcenjivanje.

Sve u svemu, ovo je u suštini vrlo jednostavno parče hardvera, sa jednom jedinom namenom, a to je da vaš desktop računar najbolje i najvećom mogućom brzinom poveže sa WiFi ruterom, u čemu u potpunosti uspeva. Nemamo ni jednu smislenu zamerku na PCE-AC66, pa prema tome... bravo za ASUS!

Zaključak


 ASUS RT-N14U

RT-N14U je vrlo kompletan WiFi ruter srednje klase. Sa širokim spiskom opcija, koje se praktično i ne razlikuju od dosta skupljih rutera iz iste serije, zadovoljiće verovatno veliki broj prosečnih kućnih korisnika. Brzina LAN-a od 100 Mbps je nama lično malo razočaravajuća, ali u suštini nije ograničavajući faktor ni za koju drugu funkciju, jer preko 2,4 GHz WiFi-a i ne možete ostvariti veće brzine prenosa.
 


 

Ono što definitivno izdvaja ovaj ruter je softver, koji vam pored osnovnih funkcija koje se očekuju od rutera, omogućava i razne druge opcije, vezane za USB 2.0 port koji se nalazi na njemu. Tako možete na USB port priključiti štampač i deliti ga u mreži, koristiti 3G/4G modem preko njega, deliti sadržaj USB diska u lokalnoj mreži, kao i preko Interneta ili čak aplikacije za mobilne telefone, a tu je i softver za automatski download na USB disk bez potrebe za uključivanjem računara, koji prihvata HTTP i FTP linkove, kao i torrent i NZB fajlove. Ako vam sve to nije dovoljno, tu je i 5 GB cloud storage prostora, koje ASUS daje besplatno svim kupcima svojih rutera iz ove serije.

Za korisnike koji ne jure najveće brzine, ali imaju potrebu za dodatnim opcijama i naprednim podešavanjima, RT-N14U je vrlo dobar izbor.


Prednosti:

- Lako podešavanje i mnogo dodatnih opcija
- USB 2.0 port sa mogućnošću deljenja uređaja u mreži i sadržaja preko Interneta, kao i opcija automatskog download-a na USB disk
- Cloud storage sa 5 GB besplatnog prostora

Mane:

- Samo 100 Mbit LAN

 

Zaključak - ASUS DSL-N66U

Odličan ruter visoke klase, sa ogromnim brojem opcija i podrškom za velike brzine. Ima vrlo interesantnu mogućnost da radi i kao kablovski i kao ADSL ruter, a gigabitni LAN i dual band WiFi sa tri integrisane antene garantuje odlične performanse.
 


 

Izuzetno lepog dizajna, DSL-N66U ima samo jednu manu, a to je da postoji još jači model od njega, koji uz sve pomenute prednosti ovog modela, podržava još i 802.11ac WiFi standard. Što se svega ostalog tiče, čak i izuzetno zahtevnim korisnicima neće ništa nedostajati. Kao i kod RT-N14U, preko USB porta je moguće deliti uređaje, povezivati 3G/4G modem, deliti sadržaj USB diska, kao i skidati fajlove sa Interneta na USB disk, sa time što DSL-N66U ima čak dva USB porta. Šteta je što su portovi USB 2.0, jer pri gigabitnim brzinama LAN-a to već postaje ograničavajući faktor.

Namenjen zahtevnim korisnicima, ovaj ruter ni u jednoj kategoriji ne razočarava, plus ne morate da razmišljate koju vid pristupa Internetu ćete koristiti, jer DSL-N66U podržava oba.


Prednosti:

- Može da radi i kao kablovski i kao ADSL ruter (integrisan VDSL2 modem)
- WiFi i na 2,4 GHz i na 5 GHz istovremeno
- Lako podešavanje i mnogo dodatnih opcija
- Dva USB 2.0 porta sa mogućnošću deljenja uređaja u mreži i sadržaja preko Interneta, kao i opcija automatskog download-a na USB disk
- Cloud storage sa 5 GB besplatnog prostora

Mane:

- USB portovi su "samo" USB 2.0

 

Zaključak - ASUS PCE-AC66

PCE-AC66 je PCI-E WiFi adapter vrhunske klase, koji podržava najveće moguće brzine trenutno dostupne kućnim korisnicima. Podrška za novi 802.11ac WiFi standard, tri antene i odlično eksterno postolje za njih, omogućiće vašem desktop računaru da i bez kabla ostvari izuzetno visoke brzine prenosa podataka.
 


 

Posle dva rutera pretrpana mogućnostima, ovaj WiFi adapter možda deluje previše jednostavno, ali on svoju funkciju izuzetno dobro obavlja i tokom testiranja nas je oduševio dometom i ostvarenim brzinama. Zaista izuzetan uređaj u svojoj klasi koji je sa punim pravom zaradio od nas "Highly recommended" značku.

Ako vam treba ultimativni WiFi za desktop računar, ne tražite dalje. Sa PCE-AC66 nećete pogrešiti.


Prednosti:

- Podrška za novi 802.11ac standard
- Tri eksterne antene na magnetizovanom postolju, što omogućava odličan domet i lako podešavanje položaja antena
- Podrška za 2,4 GHz i 5 GHz frekventne opsege

Mane:

- Bez bitnih zamerki

Uređaje na test ustupio ASUS.

Komentari

0 Dodaj komentar

Test: D-Link DIR-865L i DWA-182

5 razloga zašto da izaberete RT-AC52U & USB-AC50

10203
10205
10206
10207
10208
10209