Greška

Došlo je do greške.

Test: ASUS RT-AC86U AC-2900

10.03.2018 16:21 | 9 Hardver
Test: ASUS RT-AC86U AC-2900

ASUS RT-AC86U je jedan od najozbiljnijih kandidata za idealni kućni ruter koji smo imali prilike u poslednje vreme da testiramo. Lep izgled, mnoštvo savremenih funkcija i odličan upravljački softver će vam pružiti uživanje u radu sa ovim uređajem, a vaš bežični internet dobiti značajno na kvalitetu.

Aleksandar Božović
 
Kada dođete do momenta spoznaje da je ruter koji ste dobili u paketu vašeg internet provajdera, zapravo nezadovoljavajuće loš uređaj, dolazi momenat za nabavku novog, modernijeg, sa pregršt naprednih funkcija koji će poboljštati komfor rada i svakodnevnog korišćenja. Nakon toga sledi raspitivanje i traganje za savetom gde jedan takav uređaj pronaći i koji je to dovoljno dobar ruter koji će opravdati nabavku ove vrste.
 
Danas testiramo najnoviji ASUS RT-AC86U AC-2900 bežični ruter sa raznovrsnim spiskom mogućnosti i dodatnih funkcija koji će bukvalno preporoditi vašu bežičnu internet mrežu. Učiniće je bržom, sa jačim signalom i mogućnošću povezivanja dodatnih uređaja koji će olakšati vaš svakodnevni rad na internetu i podacima koje želite da podelite sa ostalim ukućanima.

 
asusac29001s.jpg 

Mnogi se vode stavom da je ruter koji dobijaju u paketu internet usluga zapravo sve što će im ikada zatrebati. Vođeni principom kako ne treba izvoditi “besne gliste” jer dobijate uređaj čija je namena suština korišćenja bežičnog interneta i to je to, više vam od toga neće trebati. Onda nakon određenog vremena, poput bumerang efekta shvataju u realnim situacijama kako ovaj uređaj ima puno nedostataka i ograničenja. Tada je vreme da krenete u nabavku novog rutera.
 
Upravo ASUS RT-AC86U je jedan od najozbiljnijih kandidata za idealni kućni ruter koji smo imali prilike u poslednje vreme da testiramo. Lep izgled, mnoštvo savremenih funkcija i odličan upravljački softver će vam pružiti uživanje u radu sa ovim uređajem, a vaš bežični internet dobiti značajno na kvalitetu. Podsetićemo vas da ASUS već duže vremena pravi vrlo kvalitetnu mrežnu opremu, a njihovi uređaji su već dokazano dobri na našem tržištu pa ne čudi što su potisnuli nekada mnogo poznatije marke sa ovog dela tržišta. 

 asusac29008s.jpg
 

Ruter stiže u velikoj kartonskoj ambalaži gde ćete pored samog uređaja pronaći svu potrebnu opremu, kablove, ispravljač za napajanje, uputstvo i tri antene. ASUS ne napušta svoj princip vertikalno postavljene pozicije ruter uređaja sa antenama postavljenim na vrhu kako bi dominirao poljem koje pokriva. Lično nam se sviđa takav pristup, a elegantna i vižljasta silueta odudara od stereotipa kutijastih plastičnih uređaja na koje smo navikli prilikom susreta sa ovim tipom rutera. Primećujemo da je oblik skoro identičan kao i na prethodnim ASUS modelima iz ove klase, sa razlikom da je izgled promenjeni i osvežen. 
 
Za razliku od prethodnih AC68U i sličnih bežičnih rutera koji su imali skoro identičan vertikalni položaj i sećate se, atraktivni prednji panel izrađen od sjajne plastične teksture prizmičnih oblika, novi AC86U je smirio dizajn. Panel je ravan sa tri iskošene površine koje se spajaju u centralnoj tački prednjeg panela i jedini prisutni ukrasni detalj su dve vertikalne crvene trake, što sveukupno nedvosmisleno asocira na gejming izgled.  ASUS nam poručuje da u ovom uređaju definitivno ima "vatre" i da je insistirao na dobrim performansama.
 
Nije ni čudo jer gejming je u modi pa zašto ne eksploatisati dotičnu temu kada je već toliko popularna. Bez obzira što bi neko mogao pomisliti kako je već pomalo dosadilo insistiranje na gejmingu, nama se izgled AC86U uređaja definitivno dopao. Lep je i zgodan pa će lako pronaći svoju poziciju što pomaže da uz pomoć visoko postavljenih antena idealno usmerite signal svoje kućne bežične internet konekcije. Ako je Netgear postao prepoznatljiv po svojim Nighthawk ruterima koji koriste “stealth” dizajn, onda je ASUS definitivno postao prepoznat po svojoj AC  seriji vertikalno pozicioniranih kućnih rutera. Nije to samo dizajnerski detalj već vrlo korisna osobina koja u neku ruku pomaže boljem radu uređaja.

ASUS RT-AC86U AC-2900 - tehničke karakteristike

Jednom rečju, ASUS RT-AC86U je moderan ruter koji vam donosi esenciju novih tehnologija u kućno okruženje. Ruter radi na dve talasne dužine: 2.4GHz i 5GHz uz podršku MU-MIMO tehnologije. To znači da podržava 802.11ac i 802.11n standarde bežične komunikacije te će raditi sa starijim kao i najnovijim tipovima bežičnih mrežnih karti i mobilnih uređaja. Skrećemo vam pažnju na detalj da u režimu rada na 2.4GHz funkcioniše u 3x3 MU-MIMO modu, dok na 5GHz koristi 4x4 MU-MIMO tehniku komunikacije akitivrajući dodatnu antenu kako bi bolje komunicirao sa više povezanih uređaja istovremeno. Proizvođač tvrdi da uz pomoć svoje specijalne NitroQAM tehnologije nudi veći transfer podataka u odnosu na standardni, pa tako deklariše maksimalnih 2167 Mbit/s kada radi u pomenutom 4x4 NitroQAM modu na talasnoj dužini od 5GHz, odnosno 750 Mbit/s u 3x3 NitroQAM režimu na 2.4GHz.

 
asusac29003s.jpg 

U svrhu boljeg pokrivanja signalom i bržeg transfera podataka, ovaj ruter koristi sistem tri spoljne antene i jedne dodatne, interne koja se nalazi u unutrašnjosti uređaja i pokriva prenos na 5GHz emitujujući signal jačine 3dB. U kućištu ovog uređaja se krije dobar hardver, respektabilnih specifikacija. Srce ovog uređaja čini dvojezgarni 64-bitni Broadcom procesor koji radi na 1.8GHz i svakako pomaže u nameri da se postigne što veći transfer podataka u režimu četvorostrukog prenosa. Moćan procesor posebno pomaže u situacijama kada imate brz USB disk prikačen na ruter u šta smo se uverili tokom testiranja. Inače, pomenuti procesor na raspolaganju ima 512MB RAM i 256MB ugrađene fleš memorije u kojoj se nalazi odličan upravljački softver koji daje posebnu vrednost ovom uređaju.
 
Na prednjem delu je postavljen horizontalni panel sa svetlosnom signalizacijom i statusom aktivnosti  uređaja. Kao po navici ASUS je u ovom pogledu vrlo pedantan i informativan što je za svaku pohvalu. Pomalo neprimetno, na desnoj bočnoj strani rutera se nalaze dva stilizovana tastera za aktiviranje WPS zaštićenog pristupa kao i drugi za deaktivaciju/aktivaciju funkcije bežičnog prenosa.

 
asusac29004s.jpg
 

Zadnja strana je izrađena u obliku poklopca sa velikim uzdužnim prorezima pomoću kojih se ruter lakše oslobađa toplote nastale radom ugrađenog hardvera. Donji deo je predviđen za raznovrno prisutne priključke. Tu ćete pronaći zaista sve što očekujete od rutera modernih karakterisktika. Krećući se sa leva na desno primećujemo “power” taster, zatim konektor za eksterno napajanje. Sledi Jedan USB 2.0 i brži USB 3.0 port obojen u plavo. Uz pomoć ovih portova možete povezati pregršt uređaja od eksternih diskova, dodatnih 3G/4G modem modula, štampača i tako podeliti njihove resurse na mreži sa drugim korisnicima. Nailazimo na taster kojim se kontroliše prednje LED osvetljenje rutera, a potom na nezaoblilazni WAN port i sekciju četiri gigabitna LAN porta za povezivanje uređaja mrežnim kablom.
 
Spoljne antene su demontažne i imaju zglob u osnovi koji dozvoljavaja detaljno podešavanje usmerenosti antene kako bi bolje podesili pokrivanje prostora željenom jačinom signala bežičnog interneta.

 
asusac29005s.jpg 

Nakon što ste postavili antene, povezali potrebne kablove i uključili ruter, iz internet pretraživača startujete skraćeni instalacioni postupak. Već na prvi pogled je jasno kako je ASUS dodatno izbrusio mogućnosti ovog uređaja raznovrsnim softverskim opcijama koje dozvoljavaju podešavanje rada do u najsitnije detalje i finese. ASUS je poznat po softverskoj komponenti svojih uređaja. Na dotičnoj je stekao reputaciju najboljih matičnih ploča, ali očigledno je da shvatanje ove vrednosti jednako prenosi i na druge uređaje iz svog asortimana i to je nešto što posebno moramo istaći.
 
Postupak inicijalnog podešavanja i puštanja u rad ne može biti jednostanviji. Nakon što unesete podatke za ulazak u upravljački softver, dovoljno je za početak da podesite naziv bežične mreže i definišete lozinku za ulaz. Upravljački softver će proveriti da li je dostupna novija verzija i automatski krenuti u proces ažuriranja. Nakon toga možete početi sa testiranjem “specijaliteta” koje nudi ovaj ruter. Broj opcija i dodatnih funkcionalnosti je zaista impresivan što će definitivno na prvi susret zbuniti korisnike koji nisu vični detaljnom podešavanju ruter uređaja. Za tu svrhu ASUS je obezbedio pomoć u vidu dodatnog objašnjenja šta konkretna funkcionalnost znači i koja je njena svrha. Jednostavnim prevlačenjem kurzora preko željene opcije, iskače kontekstualni meni sa detaljnim objašnjenjem.

 
asusac29006s.jpg 
 

Hijerarhija menija je dobro organizovana i pregledna, jasno kategorizovana i time intuitivna za rad. Brojnost “tabova” je impresivna i definitivno će vam trebati vremana dok ne naučite sve dostupne opcije. 
 
Upravljačkim softverom bi se mogli baviti na sledećih desetak strana, ali pomenućemo najbitnije. QoS deo za određivanje prioriteta u saobraćaju podataka u zavisnosti od prirode vaše aktivnosti (gejming, pretraga sadržaja na internetu, kopiranje datoteka, prenos media sadržaja itd.), zatim “WTFast Gamers Private Network” za poboljšanje performansi kod internet igara koji vrši automatsku optimizaciju putanja za transport gejming paketa podataka kako bi smanjio ping i na najmanju meru sveo gubitak podataka prilikom komunikacije sa gejming serverima. U tu svrhu definišete jedan izabrani uređaj sa kojim će ruter maksimalno ubrzati komunikaciju kako bi bili što konkurentniji prilikom igranja multi-player internet igara. 
 
AiProtection je bezbednosni deo softvera koji je prema rečima ASUS-a na nivou komercijalnih rešenja, a baziran je na Trend Micro Smart home rešenju. Povezani uređaji na ruter su zaštićeni čak i kada nemaju instaliran antivirus softver. Poseban aspekt bezbednosti predstavlja ugrađeni Firewall sa dodatnom opcijom roditeljske kontrole, filtriranjem mrežnih servisa, zatim filtriranjem internet adresa kao i fizičkih portova na uređaju.


 ASUSac2900firmware1s.jpg
 

AiMesh je odgovor na zahtev za boljim pokrivanjem signala u velikim objektima. U većini slučajeva, ruteri su dizajnirani da obezbede dobar signal u vašem stanu, ali postoje situacije u kojima to nije slučaj, a na takve situacije može uticati veliki broj faktora (debljina zidova, raspored prostorija, materijali itd). Ukoliko stan ili kuća imaju tkz. mrtve zone koje nisu pokrivene signalom pojedinačnog rutera, opcija međusobnog umrežavanja ASUS rutera (AiMesh) je potencijalno rešnje ove vrste problema. Naime ovaj ruter aktiviranjem AiMesh funkcije možete povezati sa odgovarajućim ASUS ruterima koje već posedujete i umrežiti njihov međusobni rad kako bi zone slabog signala pokrili odgovarajuće kvalitetnom i brzom bežičnom vezom. Na ovaj način možete međusobno povezati različite modele ASUS rutera. Ne morate bacati svoj stari uređaj već ga na pravi način uposliti i iskoristiti.  
 
Softver nudi opciju konfigurisanja naprednog media server uređaja za deljenje JPEG fotografija i najčešće korišćenih audio i video formata. Prisutan je i printer server koji funkcioniše u kombinaciji sa Windows operativnim sistemom, zatim tu je Download Master menadžer za automatsko preuzimanje podataka sa internet mreže i konačno AiDisk server koji  radi sa diskovima i NAS sistemima povezanim na USB port rutera uz pomoć Samba ili FTP protokola.  


 ASUSac2900firmware3s.jpg
 

Sve nabrojano deluje u najmanju ruku impresivno za jedan kućni ruter. Ipak, primarno je da pored naprednih opcija koje nude nesumnjivu prednost u odnosu na rutere koje dobijemo od provajdera, a tiču se komfora u radu – proverimo i razlike u performansama. Zbog toga smo brzinu rada  ASUS RT-AC86U AC-2900 uređaja uporedili sa jednim Ubee EVW327 modelom koji SBB isporučuje kao rešenje za naprednije korisnike sa bržim internet paketima, a koji između ostalog radi na dve talasne dužine i raspolaže nekim naprednijim funkcijama, a odlikuje ga i prisustvo USB porta.

ASUS RT-AC86U AC-2900 - performanse

Test sistem:
 
MB Gigabyte Aorus X370 Gaming 5
CPU AMD Ryzen 7 1700X
RAM 2x8GB HyperX Fury DDR4 2666 CL16 
VGA MSI GTX 1070 Ti GAMING 8GB
HDD Seagate Barracuda ST1000
SSD Kingston A400 240GB
Cooler Cooler Master AiO MasterLiquid Pro 240
PSU Cooler Master V1200 Platinum
Laptop Apple MacBook Pro 13
USB drive Kingston Data Traveler Elite G2

 

 
asusac29009s.jpg 
 
Performanse:
 
Transfer podataka ( Win 10 File Explorer - USB SSD File Download )
LAN
Wireless 5 GHz
Wireless 2.4 GHz
ASUS RT-AC86U AC-2900
Ubee EVW327
0 25 50 75 100
veće je bolje (MB/s)
Transfer podataka ( Win 10 File Explorer - USB SSD File Upload )
LAN
Wireless 5 GHz
Wireless 2.4 GHz
ASUS RT-AC86U AC-2900
Ubee EVW327
0 25 50 75 100
veće je bolje (MB/s)
 

Transfer podataka ( Internet Wi-Fi 5GHz performanse 1-5m )
Download
Upload
Ubee EVW327
ASUS RT-AC86U AC-2900
0 50 100 150 200
veće je bolje (Mbps)
Transfer podataka ( Internet Wi-Fi 5GHz performanse 10m )
Download
Upload
Ubee EVW327
ASUS RT-AC86U AC-2900
0 50 100 150 200
veće je bolje (Mbps)
Transfer podataka ( Internet Wi-Fi 2.4GHz performanse 1-5m )
Download
Upload
Ubee EVW327
ASUS RT-AC86U AC-2900
0 50 100 150 200
veće je bolje (Mbps)
Transfer podataka ( Internet Wi-Fi 2.4GHz performanse 10m )
Download
Upload
Ubee EVW327
ASUS RT-AC86U AC-2900
0 50 100 150 200
veće je bolje (Mbps)
Transfer podataka ( Internet LAN performanse )
Download
Upload
Ubee EVW327
ASUS RT-AC86U AC-2900
0 50 100 150 200
veće je bolje (Mbps)
 
ASUS AC86U posebno briljira kada je u pitanju brzina rada sa povezanim USB diskom. Razlike su dramatične jer Ubee uređaj nema dobro rešen deo za povezivanje eksternih diskova na nivou upravljačkog softvera, a provajder se definitivno ne trudi da ga po ovom pitanju ažurira. Razlike su zbog toga u najmanju ruku dramatične.
 
Kada je u pitanju  rad sa internet sadržajima i tu je ASUS ruter bolji i brži. Razlika je velika posebno u slučaju 5G režima na većim distancama. Nije nam po volji pad brzine na 2.4GHz kada je pozicija u udaljenom delu stana, a što ne bi trebalo da se dešava na ovoj talasnoj dužini. Takođe, 5 GHz veza varira od prisustva fizičkih prepreka ali i dalje je neuporedivo bolja od onoga što nudi rešenje lokalnih provajdera.
 
Ostaje lični utisak da smo videli i brže ASUS rutere, ali nam posebno smeta da bežičnim prenosom nismo uspeli da dostignemo maksimalni transfer raspoloživog internet paketa kao u slučaju klasične LAN veze, iako bi prema specifikacijama rutera to trebalo da bude lako ostvariv cilj. Krivica pada na upotrebljene 5G mrežne adaptere koje smo koristili tokom testa, a koji defintivno nisu bili na nivou brzine ASUS rutera, tako da i o ovom detalju morate povesti pažnju prilikom namere da sikoristite maksimalne brzinske potencijale ovog uređaja. 

ASUS RT-AC86U AC-2900 - zaključak

ASUS AC86U AC-2900 je savremen i brz ruter uređaj koji je nesumnjivo mnogo bolje rešenje od standardnih koje dobijate od provajdera. Nekoga će zadovoljiti samo osnovne funkcije, ali kada se naviknete na brzinu, kvalitet bežične veze i posebno dodatne mogućnosti koje dramatično utiču na komfor rada, teško ćete se odreći tog malog ali bitnog luksuza u svakodnevnom korišćenju interneta i resursa lokalne kućne mreže. Sa druge strane, testirani ASUS ruter nije jeftin, obzirom na sumu od 220-250€ koju za njega treba izdvojiti. Takođe, napominjemo da ovaj ruter apsolutno nema nikakve veze sa onim što većina prosečnih korisnika podrazumeva pod pojmom rutera, a čije se cene kreću oko par hiljada dinara.

 
asusac29007s.jpg 


U najkraćem, volećete njegovu lepu pojavu i atraktivan izgled, kao i veliki broj opcija koje ćete sigurno otkrivati tokom dužeg vremena. Domet je jednako dobar i zapravo trenutno ne postoji kućni paket sa tolikom brzinom protoka koji bi ovaj model stavio na iskušenje. U tom smislu ste spremni za neke nove i brže paketa jednom kada ih internet provajderi uvrste u svoju ponudu. Ako sada pomislite da je dotični ASUS onda bespotrebna investicija, varate se, jer ima toliko dodatnih korisnih mogućnosti koji ga čine savršenim uređajem za kućno okruženje u uslovima rada velikog broja uređaja koji se povezuju na internet.
 
Obzirom da naše tržište oskudeva u ponudi kućnih rutera naprednijih karakteristika, ASUS AC86U AC-2900 je pravo osveženje i sigurni smo da svoju cenu opravdava velikom ponudom naprednih opcija, kao i onim najbitnijim - brzinom i kvalitetom bežičnog prenosa. To je u najboljem svetlu dokazao i tokom testiranja. Najčešće niste ni svesni koliko promena u jednom uređaju koji do sada praktično niste ni primećivali do momenta kada ste povremeno izvlačili kabl za struju da bi resetovali njegov rad, može da donese poboljšanja u radu.
 
award86.jpg
 
Ko može i kome finansijska sredstva dopuštaju, neka obavezno nabavi jedan ovakav uređaj jer smisao bežične mreže, deljenja resursa i interneta dobija jedno mnogo bolje značenje. Zbog toga zaslužuje sve preporuke ukoliko ste shvatili da je vreme da osavremenite, poboljšate i ubrzate vašu bežičnu kućnu mrežu.
 
Prednosti:

- Odličan upravljački softver
- Solidne performanse
- Raznovrsnost dodatnih funkcija
- Gejming optimizacija
 
Nedostaci

- Visoka cena 
 
Cena: 220-250€

Bozza Bench Član postova: 303
Citiram korisnika: ArahneNešto nije u redu sa testom "Transfer podataka ( Internet LAN performanse )". Vrednost 165 Mbps je previše niska.
Pa to je trenutni max. za obične "građanske" internet pakete u SBB-u...
Arahne Član postova: 861
Nešto nije u redu sa testom "Transfer podataka ( Internet LAN performanse )". Vrednost 165 Mbps je previše niska.
desp Član postova: 7424
Što vole da ih dizajniraju kao da je u pitanju neki svemirski brod...
Bozza Bench Član postova: 303
Citiram korisnika: galisnikNisam nikad komentarisao ove testove, ali ovaj moram. Prvo gdje ima ovaj uređaj u našoj zemlji za 220eura da ga odmah kupim? A drugo, predlagati za kućni router uredjaj koji u Srbiji ne može da se nabavi ispod 38000RSD je u blagom slučaju - ne smijem ni reći šta, kad ogromnoj većini korisnika posao će odraditi i taj kritikovani uređaj lokalnih internet provajdera koji se uopšte ne plaća. Znači, ovo se može nazvati samo napredni uređaj za entuzijaste sa viškom para, a ne idealan kućni WiFi router. Toliko od mene i hvala, nadam se da ćete mi objaviti poruku.
Preporučena cena uređaja koju navodimo u testovima je realna cena uređaja, novčani okvir u kome vredi sve izrečeno u tekstu o ovom uređaju. Dakle, cenu detaljno proverimo i na stranim tržištima. Ta cena je upravo realna protivvrednost za uređaj ove kategorije. To što naši prodavci pumpaju cene u nedogled pa to je njihov problem kao i problem lokalnog ASUS predstavništva i PM-a u distributerskim kućama. Po cenma od 320-400 evra niko normalan ne kupuje ovakav uređja. Zato će drugi koji brinu da na tržištu nešto prodaju, imati prođu sa DLink, TPLink, Netgear i drugim uređajima iz ove klase. Naše je da vas obavestimo o realnim relacijama i ovo nije prvi put da se ovako nešto dešava. Sa druge strane vi se morate cenjkati sa prodavcima, pa to je uostalom stari sport ljudi sa ovog prostora.Ovakve anomalije po pravilu prosleđujemo predstavništvu proizvođača, a na njima je da reaguju. Pozitivan primer je MSI, koji je nakon našeg i vašeg zapažanja u roku od 3 dana korigovao cenu za testirani uređaj intervenišući kod distributera. Na taj način želimo da vas zaštitimo i koliko god je moguće stavimo vas u ravnopravniji položaj u odnosu na kupce na drugim tržištima. Deluje kao utopija, ali ako ne pokušamo, neće nam biti bolje. Ovo je naš mali doprinos normalizaciji tržišta, i definitivno nam nije namera da vas dezinformišemo.Što se tiče zapažanja o uređaju. Onaj koji dobijate besplatno, bazni model kao i napredniji modeli poput Ubee i sličnih modela definitivno nisu džabe. Kroz pretplatu ih debelo platite i pri tome niste vlasnik dotičnog uređaja. Kao što sam rekao, stvar nabavke naprednijeg rutera je izraz potreba pojedinačnog korisnika. Nekoga će zadovoljiti osnovno, a neko defintivno traži više opcija i dodatne funkcije. Tek kada isprobate njegove napredne opcije možete reći da li se nešto isplati i da li vam tako nešto uopšte treba. Ukoliko sebe ne pronalazite ni u jednoj od opisanih situacija, onda je za vas bazni uređaj koji na korišćenje ustupa ISP sasvim dovoljan, ali ako isto tako prepoznate neko dodatnu vrednost ili vam damo ideju o naprednijem korišćenju rutera onda je pogođena poenta. To i jeste cilj testova da korisnik donese racionalan sud da li mu nešto treba ili ne.
mirza82 Član postova: 4613
Od ovog rutera me boli glava, mislim previse zraci.

Test: QNAP TS-453Bmini

Test: ROG Rapture GT-AC5300

  • Povezane teme:
10203
10205
10206
10207
10208
10209