Greška

Došlo je do greške.

Test: ASUS RT-AC68U, DSL-AC68U, DSL-N55U ruteri

29.09.2014 22:45 | 5 Hardver
Test: ASUS RT-AC68U, DSL-AC68U, DSL-N55U ruteri

ASUS nam je ovaj put iz svoje ponude ustupio na testiranje tri Wi-Fi rutera, od čega su dva iz apsolutno najviše klase. RT-AC68U i DSL-AC68U podržavaju najnoviji 802.11ac Wi-Fi standard koji omogućava brzine uporedive sa gigabitnim LAN-om, dok je DSL-N55U isto vrlo kvalitetan uređaj, specifičan po tome što može da radi i kao kablovski i kao ADSL ruter...

Bojan Dančuo

ASUS se bez ikakve sumnje u poslednjih par godina vrlo dobro pozicionirao na tržištu mrežne opreme. Na našem tržištu je takođe počeo da biva prepoznat po tome što nudi uređaje koji su kvalitetniji od uobičajene konkurencije, mada po pravilu nešto skuplji. Srećom, ta razlika u ceni nije tu bez razloga, već ASUS ruteri zaista nude vrlo dobar hardver, sa sada već jako dobro ispeglanim softverom koji korisnicima pruža zaista mnogo mogućnosti, od kojih je veliki broj bio do skoro rezervisan za rutere namenjene isključivo poslovnim korisnicima.

RT-AC68U i DSL-AC68U ruteri su bazirani na skoro identičnoj osnovi i oba nude napredne mogućnosti u kombinaciji sa gigabitnim LAN-om i 802.11ac WiFi standardom, koji nudi izuzetno visoke brzine, čak direktno uporedive sa gigabitnim LAN-om, pod uslovom da se i sa druge strane nalazi odgovarajući mrežni uređaj. Jedina razlika je u tome što je DSL-AC68U predviđen za korisnike ADSL servisa, pa ima u sebi integrisan ADSL modem, dok je RT-AC68U klasičan ruter, pogodan za pristup Internetu preko kablovskih operatera.

DSL-N55U je ruter koji nudi skoro sve opcije koje dobijate i uz prethodna dva, sa time što podržava "samo" 802.11n Wi-Fi standard, pa samim tim ima i nešto niže maksimalne brzine bežičnog prenosa podataka. Još jedna specifičnost ovog modela je to što poseduje i ADSL modem i ethernet LAN priključak, pa se može koristiti i za pristup Internetu preko ADSL-a i preko kablovskog neta (napomena: postoji više verzija ovog rutera, kod nas na testu je bila DSL-N55U_C1 verzija sa dve WAN konekcije, ali postoji i varijanta koja poseduje samo ADSL priključak).

Kao podsećanje, u tabeli ispod možete videti trenutno aktuelne WiFi standarde i njihove osnovne karakteristike.
 

802.11 protokol Frekvenca (Ghz) Širina frekventnog opsega (Mhz) Maksimalni broj tokova podataka Brzina protoka po jednom toku podataka (Mbit/s)
a 5 20 1 54
b 2,4 20 1 11
g 2,4 20 1 54
n 2,4 i 5 20 i 40 4 72 i 150
ac 5 20, 40, 80 i 160 8 87,6, 200, 433,3 i 866,7
ad (WiGig) (najavljen) 60 2000 1 (za sada) 7000

 

Ispod možete videti specifikacije uređaja na testu, a na sledećih stranama ćemo se pozabaviti svakim pojedinačno.

Asus_ruteri_02_002.jpg

Asus_ruteri_02_003s.jpg

Asus_ruteri_02_004.jpg

Asus_ruteri_02_005s.jpg

Asus_ruteri_02_006.jpg

Asus_ruteri_02_007s.jpg

ASUS RT-AC68U

ASUS-ov RT-AC68U ruter je uređaj visoke klase i to se odmah vidi. Počevši od impresivnih specifikacija (gigabitni LAN, dual band 802.11ac WiFi sa tri antene koji radi na 2,4 i 5 Ghz istovremeno - do maksimalnih teorijskih 1300 + 600 Mbps protoka, 1 x USB 3.0 i 1 x USB 2.0 konektora), podužeg spiska mogućnosti, pa do izuzetno elegantnog dizajna.

Asus_ruteri_02_002.jpg

Po natpisima na kutiji i legendi sa zadnje strane kutije, očigledno je da je u pitanju trenutno najjači ASUS-ov model rutera.

Asus_ruteri_02_008.jpg

Asus_ruteri_02_009.jpg

U kutiji se nalaze: ruter sa već montiranim postoljem koje se ne skida - što očigledno znači da je jedini ispravan način da stoji vertikalno, strujni ispravljač sa kablom, LAN kabl, tri antene koje se montiraju na ruter i prateći CD sa dokumentacijom i softverom.

Asus_ruteri_02_010.jpg

Dizajn je očiglsno nastavak ASUS-ove "Black Diamond" vizuelne filozofije i vrlo je elegantan i odmeren. Sa prednje strane se nalaze LED-ovi za signalizaciju i oznaka modela.

Asus_ruteri_02_011.jpg

Sa zadnje strane se nalaze (sa leva na desno): taster za uključivanje i ispod njega konektor za napajanje, USB 2.0 konektor, USB 3.0 konektor, gigabitni WAN konektor, taster za uključivanje/isključivanje signalnih LED-ova, kao i četiri gigabitna LAN konektora.

Asus_ruteri_02_012.jpg

Sa bočne strane se nalaze WPS i Wi-Fi on/off tasteri, što vam omogućava da na vrlo lak način onesposobite na određeno vreme WiFi, ako ne želite da ga koristite. Iznad tastera za uključivanje se nalazi i mali reset taster, kojim možete resetovati ruter ili ga vratiti na fabrička podešavanja. Na dnu sredine zadnje strane rutera se nalazi i deo od providne plastike sa ASUS logom, koji svetli kada je ruter uključen, ali se gasi zajedno sa signalnim LED-ovima, ako pritisnete taster za njihovo isključivanje. Inače, moramo da pohvalimo to što je ASUS našao za shodno da ubaci ovaj taster na ruter, pošto nam je jedna od kritika na neke od prethodnih modela bila da su LED-ovi jednostavno previše blještavi i mogu da smetaju. U ovom slučaju su LED-ovi i inače prilično diskretni i ne smetaju, a na ovaj način ih možete i u potpunosti ugasiti, ako vam ne odgovara da gledate njihovo svetlucanje.

Asus_ruteri_02_013.jpg

Osnovno podešavanje je izuzetno jednostavno, a kada vas ruter provede kroz tih par koraka, doćićete do web interfejsa koji je dizajniran u sada već standardnom ASUS-ovom maniru, na koji smo se navikli u poslednjh par serija mrežnih uređaja.

Asus_ruteri_02_014.jpg

Na osnovnoj strani ćete videti podatke o stanju Internet konekcije, parametrima WiFi-a, povezanim mrežnim klijentima, kao i uređajima zakačenim na USB. Osnovne kategorije se zatim nalaze sa leve strane, a svaka kategorija ima jedan ili više tab-ova sa dodatnim opcijama.

Asus_ruteri_02_015.jpg

Funkcija u podešavanjima ASUS-ovih rutera ima zaista, zaista mnogo. Pored klasičnih stvari koje su vezane za osnovne funkcije rutera (firewall, mapiranje portova, guest WiFi mreže, QoS, parental control, praćenje protoka, IPv6 podrška...), tu su i zanimljive opcije vezane za uređaje povezane na USB.

Tako možete deliti štampač u lokalnoj mreži, koristiti USB 3G/4G modem kao rezervnu konekciju, deliti sadržaj sa USB diska u lokalnoj mreži ili preko Interneta, kao i podesiti download fajlova na USB disk bez potrebe za računarom (softver prima http, ftp, torrent, nzb...).

Postoje čak i aplikacije za mobilne telefone preko kojih možete pratiti status download-a ili pristupiti fajlovima koje ste podelili sa USB diska, gde god da se nalazite.

Asus_ruteri_02_016.jpg

ASUS je uz sve ovo odlučio i da omogući svojim korisnicima da koriste WebStorage cloud servis za smeštanje podataka, koji funkcioniše po istom principu kao Dropbox, Google Drive ili Skydrive. Možete instalirati aplikaciju na svoj računar, mobilni telefon (postoje Android, iOS i Windows Phone aplikacije) i pristupiti sinhronizovanom sadržaju sa bilo kog uređaja. Svaki vlasnik ASUS rutera dobija u startu 5 GB prostora za ovaj servis, a moguće je naravno doplatiti za više.

Asus_ruteri_02_017.jpg

Utisi tokom korišćenja ovog rutera su nam bili izuzetno pozitivni. ASUS je fino ispeglao interfejs, a početno podešavanje je zaista jednostavno, čak i za nekoga ko se nikada nije bavio mrežnim uređajima.

Domet WiFi-a je odličan, a brzina je u skladu sa očekivanjima, pa u nekim situacijama čak i veća nego što smo očekivali. Inače, očigledno je da je Wi-Fi-u na 2.4 GHz odzvonilo i samo je pitanje vremena kada će se desiti potpuni prelazak na frekvence oko 5 GHz. Razlike u brzini transfera su tolike, da kada jednom probate ovako brz Wi-Fi, povratak na staro praktično nije moguć. Jedinu kočnicu za brzinu usvajanja novog standarda vidimo u tome da korisnici i dalje imaju veliki broj starijih uređaja, koji ne podržavaju 5 GHz frekventni opseg.

Brzinu smo inače testirali NAS performance tester programom, koji iz našeg iskustva daje rezultate najbliže rezultatima koje ćete postići u uslovima realna eksploatacije. Sa jedne strane je bio povezan računar sa deljenim mrežnim diskom, preko gigabitnog LAN-a, dok je sa druge strane bio računar povezan na ruter preko ASUS-ovog PCE-AC68 PCI-E WiFi adaptera, što je garantovalo najviše moguće performanse.

Asus_ruteri_02_018.jpg

Brojke na grafikonu su izvučene kao srednja vrednost pet uzastopnih merenja, ali ih naravno ne treba uzeti kao apsolutne, već više kao orijentaciju za ono što možete očekivati u standardnim uslovima eksploatacije.

Asus_ruteri_02_019.jpg

Rezultati brzinskih testova su vrlo zadovoljavajući, pa smo tako u komunikaciji sa PCI-E WiFi adapterom na 5 GHz dostigli brzinu prenosa od preko 110 MB/s, tj. u rangu sa gigabitnim LAN-om! Naravno, LAN ima stabilniji protok sa manjim oscilacijama, pošto je u ipak kabl u pitanju, ali moramo da priznamo da smo izuzetno pozitivno iznenađeni performansama. Trenutno bukvalno ne postoji multimedijalni sadržaj koji može da zaguši ovakav WiFi, osim eventualno sirovog 4K materijala.

Da zaključimo: RT-AC68U je fantastičan uređaj! Nismo mu našli apsolutno ni jednu manu i jedino što može predstavljati problem je njegova relativno visoka cena (nešto preko 200e u dinarskoj protivvrednosti, u trenutku pisanja ovog teksta). S obzirom na to šta sve nudi i koliko dugo i kvalitetno će moći da opslužuje vašu kućnu mrežu i sve mrežne uređaje, mislimo da je to itekako isplativo ulaganje.

ASUS DSL-AC68U

DSL-AC68U je model skoro identičan sa RT-AC68U, što se vidi i iz oznake. Glavna razlika je u tome što DSL-AC68U ima u sebi integrisan ADSL modem, dok je što se ostalih stvari tiče funkcionalno potpuno ekvivalentan sa RT-AC68U. Samim tim, sve prethodno rečeno važi i za njega, pa se nećemo previše udubljivati u analizu, već ćemo samo navesti onih par razlika koje postoje.

Asus_ruteri_02_004.jpg

U kutiji uz ruter dobijate strujni adapter, LAN kabl, telefonski kabl, ADSL splitter, tri antene koje se montiraju na ruter i prateći CD sa uputstvom i softverom.

Asus_ruteri_02_020.jpg

DSL-AC68U takođe dolazi sa fiksnim postoljem i mora biti postavljen vertikalno. Raspored LED-ova za signalizaciju je identičan sa RT-AC68U, a jedina razlika je u tome što umesto "Internet" LED-a, postoji "DSL" LED.

Asus_ruteri_02_021.jpg

Sa zadnje strane zatičemo standardni raspored, a razlika u odnosu na RT-AC68U je u tome što nedostaje USB 2.0 port, ali je srećom USB 3.0 i dalje tu, što je bitno zbog brzine kopiranja sa USB diskova koji su priključeni na njega. Takođe, nedostaje prekidač za isključivanje LED-ova, što nije toliko bitna razlika, ali je, moramo priznati, malo čudna.

Asus_ruteri_02_022.jpg

WPS i Wi-Fi On/Off tasteri su na istom mestu kao i na RT-AC68U.

Asus_ruteri_02_023.jpg

Interfejs i mogućnosti softvera su identični sa RT-68U, a jedina razlika je u tome što postoje podešavanja za ADSL, kao informacije i kvalitetu ADSL signala.

Asus_ruteri_02_024.jpg

Asus_ruteri_02_025.jpg

Rezultati testova brzine su takođe skoro identični sa RT-AC68U, što će reći odlični! Razlike su u granicama greške koja potiče od spoljnih uslova.

Asus_ruteri_02_026.jpg

Asus_ruteri_02_027.jpg

Sve što smo rekli za RT-AC68U, važi i u slučaju DSL-AC68U. U pitanju je zaista fantastičan ruter, kome nismo našli praktično ni jednu manu!

Koji od ova dva rutera ćete izabrati, zavisi praktično samo od toga da li koristite ADSL ili kablovskog Internet provajdera.

ASUS DSL-N55U

Posle prethodna dva rutera, DSL-N55U ne deluje toliko impresivno, ali je i dalje u pitanju vrlo kvalitetan i moćan ruter. Podržava skoro sve funkcije koje poseduju njegova "jača" braća, a glavna razlika je u maksimalnoj brzini prenosa preko WiFi mreže, pošto DSL-N55U podržava "samo" 802.11n standard i teoretskih 300 + 300 megabita u sekundi. Takođe, verzija koja je bila kod nas na testu (DSL-N55U-C1) poseduje i ethernet i ADSL WAN konektore, tako da može da radi i kao ADSL i kao kablovski ruter!

Asus_ruteri_02_006.jpg

U pakovanju se nalazi ruter, strujni ispravljač, LAN kabl, telefonski kabl, splitter, tri antene i prateći CD sa uputstvom i softverom.

Asus_ruteri_02_031.jpg

Dizajn je takođe u Black Diamond stilu, s tim da je DSL-N55U postavljen vodoravno, a ne uspravno.

Asus_ruteri_02_028.jpg

Sa prednje/gornje strane se nalaze plavi signalni LED-ovi.

Asus_ruteri_02_029_1.jpg

Sa zadnje strane, sa leva na desno, nalaze se: reset taster, utičnica za strujni adapter, prekidač za uključivanje/isključivanje, WPS taster, dva USB 2.0 porta, WAN ethernet port, četiri gigabitna LAN porta i ADSL WAN port.

Asus_ruteri_02_030.jpg

Softver je klasičan za novu generaciju ASUS mrežnih uređaja.

Asus_ruteri_02_032.jpg

Sve napredne opcije su tu, uključujući i punu IPv6 podršku sa integrisanim firewall-om, VPN, šest Guest mreža, kontrolu protoka itd. Jedina razlika u odnosu na AC68U rutere koju smo primetili je nedostatak par opcija vezanih za povezane USB uređaje.

Asus_ruteri_02_033.jpg

U testovima brzine, DSL-N55U je naravno postigao očekivano slabije rezultate, mada je brzina WiFi mreže na 5 GHz i dalje sasvim dovoljna za bilo koju aktuelnu HD multimediju. Gigabitni LAN je naravno postigao potpuno iste rezultate kao i na jačim ruterima, prebacivši brzinu transfera od 110 MB/s.

Asus_ruteri_02_034.jpg

Ono što smo primetili je da ovaj ruter za nijansu osetljiviji na položaj WiFi klijenata u odnosu na AC68U rutere, pa smo iskusili veće padove brzine kada se između nas i rutera našla neka prepreka, nego što je to bio slučaj na prethodna dva rutera.

Asus_ruteri_02_035.jpg

Sve u svemu, da nismo pre DSL-N55U rutera testirali AC68U seriju, verovatno bismo bili više impresionirani njegovim performansama. Ovako smo samo izuzetno zadovoljni njegovim mogućnostima, dok je brzina WiFi-a ok, ali nekako "obična" i nema onaj "wow" efekat koji smo iskusili sa prethodna dva uređaja.

Činjenica da ovaj ruter može da radi i preko ADSL-a i preko kablovskog Interneta je svakako ogroman plus, mada treba obratiti pažnju na to da ova mogućnost nije uključena na svim verzijama ovog modela.

Odnos uloženog i dobijenog je i dalje veoma dobar, plus treba uzeti u obzir da većina korisnika još uvek nema potrebu za 802.11ac WiFi podrškom, pošto je i među WiFi klijentima ona još uvek rezervisana za relativno ograničen krug uređaja.

Zaključak

ASUS-ov RT-AC68U ruter je uređaj visoke klase i to se odmah vidi. Počevši od impresivnih specifikacija (gigabitni LAN, dual band 802.11ac WiFi sa tri antene koji radi na 2,4 i 5 Ghz istovremeno - do maksimalnih teorijskih 1300 + 600 Mbps protoka, 1 x USB 3.0 i 1 x USB 2.0 konektora), podužeg spiska mogućnosti, pa do izuzetno elegantnog dizajna.

Asus_ruteri_02_002.jpg

Po natpisima na kutiji i legendi sa zadnje strane kutije, očigledno je da je u pitanju trenutno najjači ASUS-ov model rutera.

Asus_ruteri_02_008.jpg

Asus_ruteri_02_009.jpg

U kutiji se nalaze: ruter sa već montiranim postoljem koje se ne skida - što očigledno znači da je jedini ispravan način da stoji vertikalno, strujni ispravljač sa kablom, LAN kabl, tri antene koje se montiraju na ruter i prateći CD sa dokumentacijom i softverom.

Asus_ruteri_02_010.jpg

Dizajn je očiglsno nastavak ASUS-ove "Black Diamond" vizuelne filozofije i vrlo je elegantan i odmeren. Sa prednje strane se nalaze LED-ovi za signalizaciju i oznaka modela.

Asus_ruteri_02_011.jpg

Sa zadnje strane se nalaze (sa leva na desno): taster za uključivanje i ispod njega konektor za napajanje, USB 2.0 konektor, USB 3.0 konektor, gigabitni WAN konektor, taster za uključivanje/isključivanje signalnih LED-ova, kao i četiri gigabitna LAN konektora.

Asus_ruteri_02_012.jpg

Sa bočne strane se nalaze WPS i Wi-Fi on/off tasteri, što vam omogućava da na vrlo lak način onesposobite na određeno vreme WiFi, ako ne želite da ga koristite. Iznad tastera za uključivanje se nalazi i mali reset taster, kojim možete resetovati ruter ili ga vratiti na fabrička podešavanja. Na dnu sredine zadnje strane rutera se nalazi i deo od providne plastike sa ASUS logom, koji svetli kada je ruter uključen, ali se gasi zajedno sa signalnim LED-ovima, ako pritisnete taster za njihovo isključivanje. Inače, moramo da pohvalimo to što je ASUS našao za shodno da ubaci ovaj taster na ruter, pošto nam je jedna od kritika na neke od prethodnih modela bila da su LED-ovi jednostavno previše blještavi i mogu da smetaju. U ovom slučaju su LED-ovi i inače prilično diskretni i ne smetaju, a na ovaj način ih možete i u potpunosti ugasiti, ako vam ne odgovara da gledate njihovo svetlucanje.

Asus_ruteri_02_013.jpg

Osnovno podešavanje je izuzetno jednostavno, a kada vas ruter provede kroz tih par koraka, doćićete do web interfejsa koji je dizajniran u sada već standardnom ASUS-ovom maniru, na koji smo se navikli u poslednjh par serija mrežnih uređaja.

Asus_ruteri_02_014.jpg

Na osnovnoj strani ćete videti podatke o stanju Internet konekcije, parametrima WiFi-a, povezanim mrežnim klijentima, kao i uređajima zakačenim na USB. Osnovne kategorije se zatim nalaze sa leve strane, a svaka kategorija ima jedan ili više tab-ova sa dodatnim opcijama.

Asus_ruteri_02_015.jpg

Funkcija u podešavanjima ASUS-ovih rutera ima zaista, zaista mnogo. Pored klasičnih stvari koje su vezane za osnovne funkcije rutera (firewall, mapiranje portova, guest WiFi mreže, QoS, parental control, praćenje protoka, IPv6 podrška...), tu su i zanimljive opcije vezane za uređaje povezane na USB.

Tako možete deliti štampač u lokalnoj mreži, koristiti USB 3G/4G modem kao rezervnu konekciju, deliti sadržaj sa USB diska u lokalnoj mreži ili preko Interneta, kao i podesiti download fajlova na USB disk bez potrebe za računarom (softver prima http, ftp, torrent, nzb...).

Postoje čak i aplikacije za mobilne telefone preko kojih možete pratiti status download-a ili pristupiti fajlovima koje ste podelili sa USB diska, gde god da se nalazite.

Asus_ruteri_02_016.jpg

ASUS je uz sve ovo odlučio i da omogući svojim korisnicima da koriste WebStorage cloud servis za smeštanje podataka, koji funkcioniše po istom principu kao Dropbox, Google Drive ili Skydrive. Možete instalirati aplikaciju na svoj računar, mobilni telefon (postoje Android, iOS i Windows Phone aplikacije) i pristupiti sinhronizovanom sadržaju sa bilo kog uređaja. Svaki vlasnik ASUS rutera dobija u startu 5 GB prostora za ovaj servis, a moguće je naravno doplatiti za više.

Asus_ruteri_02_017.jpg

Utisi tokom korišćenja ovog rutera su nam bili izuzetno pozitivni. ASUS je fino ispeglao interfejs, a početno podešavanje je zaista jednostavno, čak i za nekoga ko se nikada nije bavio mrežnim uređajima.

Domet WiFi-a je odličan, a brzina je u skladu sa očekivanjima, pa u nekim situacijama čak i veća nego što smo očekivali. Inače, očigledno je da je Wi-Fi-u na 2.4 GHz odzvonilo i samo je pitanje vremena kada će se desiti potpuni prelazak na frekvence oko 5 GHz. Razlike u brzini transfera su tolike, da kada jednom probate ovako brz Wi-Fi, povratak na staro praktično nije moguć. Jedinu kočnicu za brzinu usvajanja novog standarda vidimo u tome da korisnici i dalje imaju veliki broj starijih uređaja, koji ne podržavaju 5 GHz frekventni opseg.

Brzinu smo inače testirali NAS performance tester programom, koji iz našeg iskustva daje rezultate najbliže rezultatima koje ćete postići u uslovima realna eksploatacije. Sa jedne strane je bio povezan računar sa deljenim mrežnim diskom, preko gigabitnog LAN-a, dok je sa druge strane bio računar povezan na ruter preko ASUS-ovog PCE-AC68 PCI-E WiFi adaptera, što je garantovalo najviše moguće performanse.

Asus_ruteri_02_018.jpg

Brojke na grafikonu su izvučene kao srednja vrednost pet uzastopnih merenja, ali ih naravno ne treba uzeti kao apsolutne, već više kao orijentaciju za ono što možete očekivati u standardnim uslovima eksploatacije.

Asus_ruteri_02_019.jpg

Rezultati brzinskih testova su vrlo zadovoljavajući, pa smo tako u komunikaciji sa PCI-E WiFi adapterom na 5 GHz dostigli brzinu prenosa od preko 110 MB/s, tj. u rangu sa gigabitnim LAN-om! Naravno, LAN ima stabilniji protok sa manjim oscilacijama, pošto je u ipak kabl u pitanju, ali moramo da priznamo da smo izuzetno pozitivno iznenađeni performansama. Trenutno bukvalno ne postoji multimedijalni sadržaj koji može da zaguši ovakav WiFi, osim eventualno sirovog 4K materijala.

Da zaključimo: RT-AC68U je fantastičan uređaj! Nismo mu našli apsolutno ni jednu manu i jedino što može predstavljati problem je njegova relativno visoka cena (nešto preko 200e u dinarskoj protivvrednosti, u trenutku pisanja ovog teksta). S obzirom na to šta sve nudi i koliko dugo i kvalitetno će moći da opslužuje vašu kućnu mrežu i sve mrežne uređaje, mislimo da je to itekako isplativo ulaganje.

Dandy Vip member postova: 9184
Sama činjenica da postoji USB 3.0 port mnogo znači za brzinu priključenog diska. U zavisnosti od same brzine eksternog diska i njegovog interfejsa, brzine mogu ići i preko 60 MB/s (nisam imao bržu eksternu memoriju u tom trenutku, da vidim koji je pravi maksimum).
Priključeni disk kome je podešeno deljenje se inače bez problema vidi u lokalnoj mreži, probano sa desktop i laptop računara, Android telefona i iPad-a.
Performanse integrisanog ADSL modema nisu primetno odstupale od standardnog ADSL modema koji se dobija od provajdera.
Ovi ASUS-ovi ruteri nisu namenjeni istoj publici kao Mikrotik. Prosečnom korisniku je Mikrotik previše komplikovan za podešavanje. Takođe, Mikrotik ima neke mogućnosti koje ASUS nema, ali važi i obrnuto.
kUdtiHaEX Administrators postova: 17222
I gde mogu da se kupe posto ja nigde ne nadjoh?
EDIT: nadjoh, ovo kosta vise nego Mikrotik, ludilo.
Angel1 Član postova: 75
Da li ste testirali DSL-AC68U sa Telekom ADSL-om? Da li ima problema pri konektovanju? Da li se time dobija bolji SNR i ping ?
tesa Član postova: 209
Хтео бих да дам само једну замерку на чланак - не помиње се уопште претходни ASUS-ов модел RT-N66U. Право питање је управо да ли осим подршке за најновији стандард бежичног преноса података (АС), нови рутер има неку другу предност?
Коришћење прикљученог USB диска на претходном моделу је заиста био проблем због спорости читања и писања података. Иако и нови модел номинално подржава све што и један NAS, питање је да ли постоји значајно побољшање које би омогућило нормално коришћење прикљученог диска.

5 razloga zašto da izaberete RT-AC52U & USB-AC50

Velike brzine, povećanje dometa WiFi mreže: ASUS RT-N18U, PCE-AC68, RP-N53

10203
10205
10206
10207
10208
10209