Greška

Došlo je do greške.

Test: ASUS RT-AC66U 802.11ac Dual Band Wireless Router

04.10.2012 14:35 | 2 Hardver
Test: ASUS RT-AC66U 802.11ac Dual Band Wireless Router

Da li ste ikada poželeli brzinu gigabitnog LAN-a preko WiFi-a? RT-AC66U je novi ASUS-ov top model rutera koji omogućava baš to. Vizuelno identičan sa svojim prethodnikom, ovaj ruter sve svoje adute krije unutar kućišta, a glavna razlika u odnosu na prethodni model je podrška za novi 802.11ac WiFi standard koji omogućava teoretsku brzinu prenosa od čak 1,3 Gbps! Naravno, kao što smo već naučili da očekujemo od udarnih ASUS


Bojan Dančuo

Test: ASUS RT-AC66U 802.11ac Dual Band Wireless Router

 

ASUS je kao osnovu za ovaj model iskoristio odlični RT-N66U ruter, čiji test ste već mogli da čitate na stranama Benchmark-a. Vizuelno, između ova dva modela praktično ne postoji nikakva razlika, a samo po natpisu u gornjem desnom uglu možete zaključiti da nije u pitanju isti uređaj. Ono što ga razlikuje od svog prethodnika je podrška za novi 802.11ac standard za bežičnu komunikaciju, koji mu omogućava teoretske brzine prenosa podataka od čak 1,3 gigabita u sekundi.
 


 

Pre nego što nastavimo dalje, moramo prvo da se osvrnemo na prethodne WiFi standarde i da vidimo šta nam to novo 802.11ac zapravo donosi?

U tabeli ispod možete videti trenutno aktuelne WiFi standarde i njihove osnovne karakteristike.
(Napomena: Ovom prilikom se nećemo udubljivati u detalje tehnologije, jer to izlazi iz okvira ovog teksta. Za čitaoce koji žele da saznaju više, na raspolaganju je Wikipedija i veliki broj članaka na Internetu)
 

802.11 protokol Frekvenca (Ghz) Širina frekventnog opsega (Mhz) Maksimalni broj tokova podataka Brzina protoka po jednom toku podataka (Mbit/s)
a 5 20 1 54
b 2,4 20 1 11
g 2,4 20 1 54
n 2,4 i 5 20 i 40 4 72 i 150
ac 5 20, 40, 80 i 160 8 87,6, 200, 433,3 i 866,7

 

Kao što se može odmah videti, frekvence koje WiFi mreže koriste za komunikaciju se nalaze na 2,4 i 5 GHz. Zašto baš te frekvence? Pa zato što su ih regulatorna tela na svetskom nivou proglasila za slobodne i predviđene za ovu vrstu uređaja. Osim osnovne frekvence, tu je i širina "kanala" koji WiFi mreža koristi ze komunikaciju. Što je taj frekventni opseg širi, to je moguće ostvariti veću brzinu protoka, ali tada postoji i veća verovatnoća za interferenciju sa nekom drugom bežičnom mrežom i blizini. Veći broj tokova podataka se pojavio kao mogućnost od 802.11n standarda, koji je prvi uveo simultani rad sa više antena, a brzina protoka po toku podataka zavisi od karakteristika hardvera i protokola i polako je rasla vremenom, kako su dolazili noviji standardi.

Najstariji WiFi standardi iz ovog spiska su 802.11a i 802.11b, koji su ustanovljeni otprilike u isto vreme (krajem 1999. god), a i dan danas je najveći broj postojećih WiFi adaptera još uvek kompatibilan sa njima. Standard 802.11a radi na frekvenci od 5 GHz i namenjen je i kreiranju lokalnih bežičnih mreža, kao i komuniciranju usmerenim antenama na većim razdaljinama. Njegova maksimalna teorijska brzina prenosa podataka iznosi 54 Mbit/s. Standard 802.11b je namenjen prvenstveno lokalnim mrežama i kao takav je u to vreme bio primarni WiFi standard koji se koristio u prenosnim uređajima. Radi na frekvenci od 2,4 GHz i ima maksimalnu teorijsku brzinu prenosa od 11 Mbit/s. Danas je vrlo teško naći u upotrebi neki uređaj koji koristi isključivo neki od ova dva, sada već zastarela standarda.

Još uvek najrašireniji WiFi standard, 802.11g, pojavio se tokom 2003. godine. Doneo je brzinu od 54 Mbps na frekvenci od 2,4 GHz i vrlo brzo se nametnuo kao dominantan. Praktično svi aktuelni WiFi uređaji mogu da rade po njemu, a i dan danas se u prodavnicama mogu pronaći 802.11g WiFi ruteri koji mame kupce svojim izuzetno pristupačnim cenama.

Posle više godina vladavine 802.11g standarda, nakon određenih peripetija zbog neslaganja velikih kompanija oko detalja novog standarda, 802.11n je konačno finaliziran tokom 2009. godine. To ne znači da su se tek tada pojavili prvi uređaji bazirani na njemu, pošto je tzv. "draft" standard (neratifikovan, ali praktično kompletiran) već barem 4-5 godina pre toga počeo da se pojavljuje u nekim ruterima, laptopovima i u vidu WiFi adaptera. Donevši drastično veće brzine i veći domet zahvaljujući novoj tehnologiji koja omogućava rad sa više antena i širim frekventnim opsegom, 802.11n je vrlo brzo postao izbor korisnika kojima su primarne performanse. Relativno visoka cena osnovnih modela koja se držala do skoro je dovela do toga da se praktično tek od ove godine pojavio veliki broj lako priuštivih rutera i adaptera, koji su konačno potisnuli stare 802.11g uređaje sa polica.

Stižemo do današnjice i 802.11ac standarda, koji je sada u onom stadijumu u kojem je 802.11n bio pre par godina. Još uvek se čeka na finalnu ratifikaciju, ali su uređaji zasnovani na njemu već počeli da se pojavljuju. Sam standard donosi dalje unapređenje tehnologije i brzine koje u kućnim uslovima mogu da se mere sa gigabitnim LAN-om. Trenutno je praktično nemoguće na tržištu pronaći neki WiFi adapter ili mobilni uređaj koji ga podržava, a tek je par proizvođača mrežne opreme izbacilo rutere bazirane na njemu. ASUS je očigledno jedan od tih pionira, a RT-AC66U je njihov prvenac u 802.11ac areni.


Ispod možete videti specifikacije rutera, a njegovim hardverom ćemo se pozabaviti na sledećoj strani.
 


 

Hardver


 

Hardver
 

Kutija je dopadljive spoljašnjosti, sa slikom i nazivom rutera na prednjoj strani i popisom svih njegovih glavnih karakteristika, kako bi potencijalnom kupcu odmah zapale za oko.
 


 

Na poleđini kutije se nalaze još neka pojašnjenja primenjenih tehnologija, poređenje sa drugim modelima ASUS rutera, kao i preporuke za wireless adaptere koji će dobro sarađivati sa ovim ruterom. Tu se pominju i dva 802.11ac adaptera (jedan PCI-E i jedan USB), ali sa fusnotom koja kaže "Coming soon". U prevodu, još uvek ne postoji ni jedan adapter u ASUS-ovoj ponudi koji zapravo može da iskoristi maksimalnu brzinu koju RT-AC66U nudi.
 


 

U kutiji se nalaze: ruter, tri antene, strujni adapter, stalak za uspravno montiranje i uputstvo sa pratećim CD-om.
 


 

Antene se lako i brzo montiraju, a uputstvo savetuje da ih postavite u položaj kao na slici (centralna antena pod uglom od 90 stepeni, a bočne pod uglovima od 45 stepeni), radi što bolje pokrivenosti prostora WiFi signalom. Ne može se poreći da RT-AC66U zaista deluje elegantno i moćno kada ga stavite na sto.
 


 


 


 

Sa njegove prednje strane se nalazi red LED-ova za signalizaciju. Sa leva na desno, tu su: power, LAN 1-4, WAN, 2,4 GHz, 5 GHz i USB LED-ovi. Pri vrhu rutera se nalazi oznaka modela i ASUS logo ispisan zlatnom bojom.
 


 

Sa zadnje strane se nalaze: power konektor, power prekidač, dva USB 2.0 konektora, reset taster, WAN gigabitni Ethernet port, četiri LAN gigabitna Ethernet porta i WPS taster. USB portovi se mogu koristiti za povezivanje USB flash ili hard diskova, štampača, kao i USB 3G modema koji onda mogu biti rezervna veza sa Internetom u slučaju da dođe do prekida veze preko glavnog mrežnog interfejsa.
 


 


 


 

Ruter sa donje strane poseduje rupe koje se mogu koristiti za montažu na zid, a ako odlučite da iskoristite stalak koji dolazi uz njega, možete ga držati u uspravnom položaju, kada zauzima nešto manje mesta, mada mrežni kablovi koji su ubodeni u Ethernet portove onda štrče uvis.
 


 


 

Softver i utisci u radu


 

Softver i utisci u radu
 

Kao i kod svih ostalih aktuelnih ASUS modela rutera, osnovno podešavanje i puštanje rutera u rad je izuzetno jednostavno. Kada se prvi put povežete na njega, ruter će vas automatski preusmeriti na web stranicu za konfigurisanje, gde možete uz pomoć čarobnjaka podesiti osnovne parametre, od čega je najvažnije imenovati bežične mreže i dodeliti im lozinke za pristup.
 


 


 

Glavni ekran web interfejsa je identičan kao na RT-N66U ruteru, modernog dizajna sa grafičkim elementima umesto dosadnog teksta i tabela. Odmah na osnovnom ekranu možete videti koliko je klijenata trenutno povezano na ruter, koji su parametri WiFi mreža, da li je priključen neki USB uređaj i da li veza sa Internetom funkcioniše.
 


 


 

RT-AC66U poseduje sve standardne opcije koje se očekuju od modernih rutera visoke klase. Tu su mogućnosti kreiranja do šest "Guest" mreža, QoS, napredni firewall, podrška za IPv6, VPN i DDNS i još mnogo toga...
 


 


 


 

Mrežni saobraćaj je moguće detaljno pratiti na svakom od interfejsa.
 


 

Poseban deo je namenjen aplikacijama vezanim za USB funkcionalnosti. Odavde možete podesiti pristup sadržaju povezanog USB diska preko lokalne mreže ili Interneta, podeliti povezani USB štampač u mreži, podesiti parametre povezanog USB 3G modema ili pokrenuti na ruteru aplikaciju za download sa Interneta na USB disk.
 


 

Pristup podacima na USB disku u lokalnoj mreži je izuzetno lako podesiti, dok je za pristup sa Interneta potrebno malo više truda. Da bi olakšao taj vid pristupa, kao i omogućio neke nove funkcionalnosti (cloud backup, pristup putem Android i iOS aplikacija), ASUS je nedavno pokrenuo svoje nove cloud servise koje je stavio na raspolaganje korisnicima ove klase rutera.
 


 


 


 

Tokom testa nismo imali nikakvih problema u korišćenju rutera, podešavanje je bilo izuzetno lako i intuitivno, a web interfejs posle inicijalnog navikavanja veoma pregledan.
 


 

Pravi test brzine ovog rutera nažalost nismo mogli da izvedemo, iz prostog razloga što trenutno kod nas na tržištu ne postoji ni jedan klijentski WiFi uređaj koji podržava 802.11ac standard. Jedina mogućnost za testiranje tog tipa bi bila da smo od ASUS-a dobili još jedan isti ruter, kako bismo ih povezali međusobno, ali to ovaj put nije bilo moguće. U radu sa standardnim 802.11n klijentskim uređajima (laptopovi, WiFi adapteri na matičnoj ploči desktop računara, mobilni telefoni), izmerili smo brzine prenosa od 10 do 22 MB/s u zavisnosti od udaljenosti i količine smetnji u okolini, što je potpuno zadovoljavajuće.
 

Zaključak


 

Zaključak
 

RT-AC66U nas je, kao i njegov prethodnik, izuzetno impresionirao svojim mogućnostima. Na već vrlo bogatu osnovu, ASUS je dodao podršku za novi 802.11ac standard i tako više nego duplirao maksimalnu teorijsku brzinu WiFi-a, dostigavši impresivnih 1,3 Gbps. Nažalost, trenutno na tržištu ne postoji ni jedan WiFi klijentski uređaj koji to može da iskoristi, ali će korisnici koji se odluče za ovaj model biti mirni duži niz godina i neće morati u skorije vreme da razmišljaju o njegovoj zameni.
 


 

Gigabitni LAN portovi su tu da vam obezbede maksimalnu brzinu lokalne mreže i podrže izuzetno brzi wireless, a dva USB 2.0 porta na koja možete povezati eksterne diskove, štampače ili 3G modem su vrlo koristan dodatak. Firewall naravno podržava zaštitu od DoS napada, napredan QoS, UPnP, VPN, IPv6 , a tu su i FTP server i DDNS za pristup sadržaju deljenog eksternog diska sa Interneta. ASUS je uz to dodao i nove Cloud servise, koji dodatno olakšavaju Internet pristup lokalno povezanim diskovima, a mogu se podesiti i za pravljenje backup-a. Ne treba zaboraviti ni na korisnu opciju kreiranja do šest dodatnih virtuelnih WiFi mreža, a nije za bacanje ni mogućnost automatizovanog download-a na priključeni disk.Uz sve te napredne opcije, podešavanje rutera je i dalje izuzetno jednostavno, pa će se čak i potpuni laik snaći i u roku od par minuta biti povezan na Internet i imati obezbeđenu wireless mrežu. Kao i prethodnim modelom, ASUS je RT-AC66U ruterom ponovo dokazao da itekako ume da napravi mrežni uređaj visoke klase, a jedine prepreke za nabavku ovog sjajnog rutera mogu biti cena, koja je očekivano prilično visoka, kao i činjenica da će njegova prava brzina moći da se iskoristi tek za par godina, kada uređaji koji podržavaju 802.11ac standard postanu brojniji.


Prednosti:

- Podrška za novi 802.11ac standard
- Maksimalna brzina WiFi prenosa od impresivnih 1,3 Gbps
- Istovremeni rad na 2,4 GHz i 5 GHz frekventnim opsezima i podrška za sve aktuelne WiFi standarde
- Gigabitni LAN
- Izuzetno lako podešavanje uz veliki broj naprednih opcija
- Mogućnost priključivanja eksternih diskova, štampača i 3G modema na ugrađene USB 2.0 portove
- IPv6 podrška


Mane:

- Cena (uslovno)
- Trenutno na tržištu ne postoji ni jedan 802.11ac WiFi adapter koji bi mogao da iskoristi maksimalnu brzinu ovog rutera
 


Uređaj na test ustupio ASUS.

 

Komentari

0 Dodaj komentar

Test: D-Link DIR-505

Test: D-Link DIR-626L Cloud Router

10203
10205
10206
10207
10208
10209