Greška

Došlo je do greške.

Test: ASUS RoG XG27VQ

20.10.2017 12:14 | 4 Multimedija
Test: ASUS RoG XG27VQ

Novi član ASUS-ove ROG porodice predstavlja zanimljivu kombinaciju prepoznatljivog i agresivnog dizajna, neizbežnog RGB osvetljenja, kao i do sada retko viđanog VA panela, barem u ovoj 100Hz+ klasi monitora. Da li je ASUS sa ovim modelom konačno napravio savršen balans između cene i mogućnosti, pročitajte u nastavku teksta.

ASUS RoG XG27VQ

Vladimir Pejić

Kada pričamo o naprednijim gaming monitorima, činjenica je da trenutno na tržištu postoji mnogo različitih varijanti. Neki su prilagođeni nVidia G-Sync tehnologiji, drugi opet dolaze sa AMD FreeSync podrškom, ali velikoj većini je zajedničko da ugrađeni panel nosi IPS oznaku. Tu i tamo se provuče pokoji kvalitetniji TN, ali takvi modeli su sve ređi. Ono što svakako ovde dosad nismo viđali su VA modeli, koji su uvek „stajali“ po strani kao sekundarni izbor za multimediju, prvenstveno video. To svakako nije bilo bez razloga jer VA panele krasi i do 5x veći statički kontrast, bolji prikaz crne kao i nijansi boja uopšte što je idealno za filmofile. Zbog toga ćete danas u osam od deset 4K HDR televizora npr. pronaći upravo VA matricu.Međutim, kada je PC gaming u pitanju VA je često bio poznatiji po svom sporijem odzivu, kao i lošim uglovima posmatranja. Današnji test model dolazi sa jednom vrlo zanimljivom karakteristikom. ASUS je odlučio da se na vrlo zanimljiv način pozabavi svim ovim potencijalnim nedostacima, eliminiše ih i neke od prednosti VA tehnologije iskoristi za prilično jedinstvena gaming rešenja.

Specifikacije
 • Model Asus ROG XG27VQ
 • Dijagonala 27
 • Tip panela VA
 • Rezolucija 1920 x 1080
 • Odnos stranica 16:9
 • Tip pozadinskog osvetljenja LED
 • Odziv ekrana 4ms (GtG)
 • Maksimalno osvetljenje 300cd/m2
 • Dimenzije 619.64mm x (523.91mm ~ 423.91mm) x 268.62mm - sa postoljem
  619.64mm x 371.12mm x 109mm - bez postolja
  752mm x 560mm x 268mm - sa kutijom
 • Masa 6.9kg - bez kutije
  9.95kg - sa kutijom
 • Citirani statični kontrast 3000:1
 • Citirani dinamički kontrast 100000000:1
 • Konekcije HDMI 1.4, DisplayPort 1.2, DualLink DVI-D, 3.5mm
 • Mogućnosti promene ugla Tilt : +20° ~ -5°
  Swivel : +50° ~ -50°
 • Ugao gledanja 178°(H)/178°(V)


Ukoliko krenemo od samog pakovanja, videćemo jednu vrlo važnu stavku koju ASUS momentalno ističe – Curved Gaming Monitor. Ovaj monitor je zakrivljen sa prilično standardnom kurvaturom od 1800R za 27“ monitore. To je nešto što će biti od izuzetne koristi kada sednete ispred njega. Slika će vas savršeno okruživati sa svih strana, tako da će bilo kakva situacija posmatranja panela pod nešto većim uglom biti gotovo nemoguća.


asus_xg27v_1_s.jpg


Kada je ostatak mogućnosti XG27VQ modela u pitanju, bočna strana kutije nam vrlo lepim grafičkim prikazom otkriva da je ovde reč o 144Hz-nom modelu, sa AMD Freesync podrškom, koji koristi prilično standardnu ULMB tehnologiju smanjivanja zamućenja slike usled nešto većeg odziva matrice, zatim da poseduje FlickerFree pozadinsko osvetljenje.


asus_xg27v_2_s.jpg


Najzad, ASUS se poenosi činjenicom da monitor dolazi sa Aura RGB rasvetom kao atraktivnim dodatkom.  Aura RGB doduše ne treba mešati sa Aura Sync-om, jer ovu Aura RGB rasvetu nažalost ne možete sinhronizovati sa ostatakom Aura „osveštenih“ komponenti i dodataka (ploče, GPU-ovi, LED trake, ventilatori itd). Kod ovog monitora se postavlja i dodatno pitanje koliko je ovo Aura RGB pozadinsko osvetljenje uopšte i bitno pošto se nalazi iza monitora, dakle biće vam vidljivo samo u momentima kada budete povezivali neki kabl i slično. Ono što još treba da znate o ovom modelu je da je reč o FullHD 1080p monitoru.


asus_xg27v_10_s.jpg


Kada otvorite kutiju prvo što će vas dočekati je masivna unutrašnja konstrukcija od stiropora, koja pored standardne zaštitne funkcije samog monitora, ima i dodatnu ulogu nosača svih dodataka i osnovnih delova koji dolaze sa XG27VQ. Tu ćete npr. pronaći metalno tripod postolje, kablove, adaptere, uputstva i još par kozmetičkih sitnica.


asus_xg27v_3_s.jpg


Kada je naš testni primerak u pitanju, u pakovanju su stigla dva video kabla: HDMI i DisplayPort. Međutim, na zvaničnoj web prezentaciji se navodi da su oba opcioni, tako da ne mora da znači da će i standardna prodajna verzija monitora, kada se kod nas pojavi u prodaji, imati iste kablove u paketu. Naravno, pošto je ovde reč o 144Hz monitoru preporuka je da se koristi DisplayPort konekcija.


asus_xg27v_15_s.jpg

asus_xg27v_20_s.jpg

vladimirdowla Član postova: 3171
Hvala na komentarima, samo da dodam na sve da je to Gizmo daleko profesionalnije i bolje radio, pogotovo deo vezan za merenja, kalibraciju. Ja sam totalni početnik u svemu, trudim se i sam da shvatim neke od tih naprednijih stvari. Tu treba dosta iskustva, a ja sam pre ovoga sad u Benchu u životu video i koristio bukvalno 3 različita monitora, stim da kolorimetar nisam nikad ni koristio. Tako da ako vidim da na neki način radim downgrade kvaliteta tih recenzija, gledaću da se eliminišem iz tog dela testiranja .
DukeofSerbia Član postova: 1999

Komplikovana materija .
Moje lično mišnjenje u vezi ovoga modela je sledeće – osim što će mu cena odrediti sudbinu kao i dostupnost koja je već sahranila određene modele zato što kupci ne mogu
da čekaju do besvesti, moj (a i kod još nekih) glavni problem je bedna sRGB pokrivenost koju niko ne može da objasni kako se to desilo. Da je ~98-102% što je manje-više
standard za moderne VA panele, a to su poslednje ~4 god, onda bi ovaj model bio odličan, čak i uz premijum cenu. Ovako?
Običan kupac na to ne obraća pažnju niti ga se tiče, ali ovi informisaniji koji se kreću po netu… Jako, jako teško. Objašnjavao sam da kod VA panela je poželjno da imaju što
veću sRGB pokrivenost (moj model ima izmereno skoro 130% što je po deklaraciji) zbog horizontalne promene game. Za foto obradu treba onda da postoji odlično odrađen
sRGB mod i to je onda to kao npr. moj model ili čuveni Samsung C2xFG7x modeli, a za sve ostalo (igre, video) je proširena pokrivenost.
Možda nekom bude ovo od koristi .
Gizmo Moderators postova: 7214
Svaka cast Duke na izdvojenom vremenu, korisno je procitati analizu testa monitora osobe koja je duboko upucena u ovu materiju. Pohvalno je videti da moze na kulturan i fin nacin da se istaknu nedoslednosti/greske u testovima.
Ovo bi trebala biti cesca praksa, jer ko radi taj i gresi, a kad mu se skrene paznja na lep nacin, u narednim prilikama ce se vise potruditi i ispraviti zamerke upucene na njegov racun, barem ja mislim da je to logicna stvar Autoru koliko znam fali duzi kontakt sa monitorima, bice to bolje vremenom sigurno.
DukeofSerbia Član postova: 1999
Ovaj model je generalno solidan uz pomalo problematičan panel: 27“ Super-VA (SVA) 144 Hz. Samsung Display je napravio odličnu 23,6“ verziju tog panela, ali sad je već svima
(posle nekoliko modela koji ispoljavaju iste/slične slabosti) jasno da je 27“ slabiji. ASUS je uspeo da odradi nešto jako dobro, ali po običaju kao i svi drugi su morali da uprskaju nešto drugo...
Da prokomentarišem test.
Prvo kritika je što je autor uporno koristio termin gaming.
Druga kritika je naziv monitora – pravi naziv je Asus ROG Strix XG27VQ. Ono Strix je upravo da bi se razlikovali FreeSync modeli od Swift modela koji imaju G-Sync modul.
Asus ROG XG27VQ je zvanično tek drugi Republic of Gamers monitor sa podrškom za AMD Freesync tehnologiju

Postoje četiri ROG Strix modela sa sledećim panelima: 24,5“ (TN), 27“ (SVA), 31,5“ (SVA) i 35“ (AMVA3).
kao i do sada retko viđanog VA panela, barem u ovoj 100Hz+ klasi monitora

??? U Srbiji da, u inostranstvu ne.
ali velikoj većini je zajedničko da ugrađeni panel nosi IPS oznaku

Ne baš. Ima puno sa TN panelima (proizvodi ih AUO), a i većina tih IPS panela su u stvari AUO AHVA (svi 27“ 2560x1440 144 Hz koji se pogrešno reklamiraju kao IPS).
Tu i tamo se provuče pokoji kvalitetniji TN, ali takvi modeli su sve ređi

Postoje izuzetno kvalitetni modeli sa TN panelima i uopšte nisu sve ređi, sad što je ponuda ovde u Srbiji slaba do nikakva, to je nešto drugo.
podešavanje nagiba sa maksimalnih 5° ka napred i čak 20° unazad

To je standard za veliku većinu monitora. Do je do 25°, onda čak. Ovo nije kritika zato što postoji manjina monitora sa manjim nagibom...
Tu je još i HDMI konektor, ali nažalost samo u 1.4 verziji, kao i DisplayPort, koji takođe nažalost dolazi samo u 1.2 verziji.

To uopšte nije mana. Besmislica je ugrađivati novije revizije kad ih sam panel ne podržava.
HDMI konekcija vam omogućava Freesync u rasponu od 48-59Hz, DisplayPort takođe nudi Freesync ali u većem rasponu od 48-140Hz

Nešto kod vas opasno nije dobro sa Catalyst drajverom (poznat problem da dosta novijih verzija brljavi sa FreeSyncom).
Takođe površina panela dolazi sa Anti-Glare premazom koji se, zanimljivo, ne koristi toliko često u paru sa VA matricama budući da glossy finiš dodatno ističe prikaz boja.

Bez uvrede, ali autor deluje da je mlađih godina pošto se meša engleski jezik (uz konstantno gaming) iako postoje izrazi matiran i sjajan. Ne razumem koja je poenta toga?
Dalje, autor izgleda testira TV-e (???) pa ne zna da kod monitora postoji izuzetno mali broj modela koji imaju sjajan ekran.
Takođe, ovaj model ima polu-sjajan (~12-14% mat) premaz koji se koristi kod 23,8“ i 27“ AMVA+ panela što je najbolje rešenje za „sve u jedan“ upotrebu.
a odziv je bio besprekoran u svakoj situaciji.

Besprekoran nije, ali je definitivno ASUS odradio ovedrajv jako dobro do odlično (izvukli su maksimum) i moguće najbolje od svih 27“ SVA 144 Hz modela.
Benchmark i još jedan tester su dobili odlično kalibrisane primerke, međutim druga tri su dobili dosta slabu. Ono što je svima zajedničko je da monitor pokriva samo 91-93% sRGB boja,
što je apsolutno neprihvatljivo za tu cenu i ne sećam se da sam ikada video monitor sa VA panelom (pa još tako skup) sa tako očajnom pokrivenošću. To je na nivou 90%+ AH-IPS, PLS
i TN 1080p panela, što su VA paneli odavno prevazišli. Kako se to uopšte i desilo, uopšte mi nije jasno .
Zaključak autora je manje-više dobar izuzev:
- Zastarele konekcije koje sputavaju mogućnosti

Kako? Odgovor: nikako.
Sve u svemu, postoje jeftiniji modeli (naravno van Srbije) sa ovim panelom, koji su bolji u nečemu, a u nečemu slabiji.
Cena će mu odrediti sudbinu na tržištu zato što je konkurencija izuzetno velika.

Test: LG 29UM69G-B (Video)

10304
10305
10306
10307
10308
10309