Greška

Došlo je do greške.

Test: ASUS RoG XG27VQ

20.10.2017 12:14 | 5 Multimedija
Test: ASUS RoG XG27VQ

Novi član ASUS-ove ROG porodice predstavlja zanimljivu kombinaciju prepoznatljivog i agresivnog dizajna, neizbežnog RGB osvetljenja, kao i do sada retko viđanog VA panela, barem u ovoj 100Hz+ klasi monitora. Da li je ASUS sa ovim modelom konačno napravio savršen balans između cene i mogućnosti, pročitajte u nastavku teksta.

Vladimir Pejić

Kada pričamo o naprednijim gaming monitorima, činjenica je da trenutno na tržištu postoji mnogo različitih varijanti. Neki su prilagođeni nVidia G-Sync tehnologiji, drugi opet dolaze sa AMD FreeSync podrškom, ali velikoj većini je zajedničko da ugrađeni panel nosi IPS oznaku. Tu i tamo se provuče pokoji kvalitetniji TN, ali takvi modeli su sve ređi. Ono što svakako ovde dosad nismo viđali su VA modeli, koji su uvek „stajali“ po strani kao sekundarni izbor za multimediju, prvenstveno video. To svakako nije bilo bez razloga jer VA panele krasi i do 5x veći statički kontrast, bolji prikaz crne kao i nijansi boja uopšte što je idealno za filmofile. Zbog toga ćete danas u osam od deset 4K HDR televizora npr. pronaći upravo VA matricu.Međutim, kada je PC gaming u pitanju VA je često bio poznatiji po svom sporijem odzivu, kao i lošim uglovima posmatranja. Današnji test model dolazi sa jednom vrlo zanimljivom karakteristikom. ASUS je odlučio da se na vrlo zanimljiv način pozabavi svim ovim potencijalnim nedostacima, eliminiše ih i neke od prednosti VA tehnologije iskoristi za prilično jedinstvena gaming rešenja.

Specifikacije
 • Model Asus ROG XG27VQ
 • Dijagonala 27
 • Tip panela VA
 • Rezolucija 1920 x 1080
 • Odnos stranica 16:9
 • Tip pozadinskog osvetljenja LED
 • Odziv ekrana 4ms (GtG)
 • Maksimalno osvetljenje 300cd/m2
 • Dimenzije 619.64mm x (523.91mm ~ 423.91mm) x 268.62mm - sa postoljem
  619.64mm x 371.12mm x 109mm - bez postolja
  752mm x 560mm x 268mm - sa kutijom
 • Masa 6.9kg - bez kutije
  9.95kg - sa kutijom
 • Citirani statični kontrast 3000:1
 • Citirani dinamički kontrast 100000000:1
 • Konekcije HDMI 1.4, DisplayPort 1.2, DualLink DVI-D, 3.5mm
 • Mogućnosti promene ugla Tilt : +20° ~ -5°
  Swivel : +50° ~ -50°
 • Ugao gledanja 178°(H)/178°(V)


Ukoliko krenemo od samog pakovanja, videćemo jednu vrlo važnu stavku koju ASUS momentalno ističe – Curved Gaming Monitor. Ovaj monitor je zakrivljen sa prilično standardnom kurvaturom od 1800R za 27“ monitore. To je nešto što će biti od izuzetne koristi kada sednete ispred njega. Slika će vas savršeno okruživati sa svih strana, tako da će bilo kakva situacija posmatranja panela pod nešto većim uglom biti gotovo nemoguća.


asus_xg27v_1_s.jpg


Kada je ostatak mogućnosti XG27VQ modela u pitanju, bočna strana kutije nam vrlo lepim grafičkim prikazom otkriva da je ovde reč o 144Hz-nom modelu, sa AMD Freesync podrškom, koji koristi prilično standardnu ULMB tehnologiju smanjivanja zamućenja slike usled nešto većeg odziva matrice, zatim da poseduje FlickerFree pozadinsko osvetljenje.


asus_xg27v_2_s.jpg


Najzad, ASUS se poenosi činjenicom da monitor dolazi sa Aura RGB rasvetom kao atraktivnim dodatkom.  Aura RGB doduše ne treba mešati sa Aura Sync-om, jer ovu Aura RGB rasvetu nažalost ne možete sinhronizovati sa ostatakom Aura „osveštenih“ komponenti i dodataka (ploče, GPU-ovi, LED trake, ventilatori itd). Kod ovog monitora se postavlja i dodatno pitanje koliko je ovo Aura RGB pozadinsko osvetljenje uopšte i bitno pošto se nalazi iza monitora, dakle biće vam vidljivo samo u momentima kada budete povezivali neki kabl i slično. Ono što još treba da znate o ovom modelu je da je reč o FullHD 1080p monitoru.


asus_xg27v_10_s.jpg


Kada otvorite kutiju prvo što će vas dočekati je masivna unutrašnja konstrukcija od stiropora, koja pored standardne zaštitne funkcije samog monitora, ima i dodatnu ulogu nosača svih dodataka i osnovnih delova koji dolaze sa XG27VQ. Tu ćete npr. pronaći metalno tripod postolje, kablove, adaptere, uputstva i još par kozmetičkih sitnica.


asus_xg27v_3_s.jpg


Kada je naš testni primerak u pitanju, u pakovanju su stigla dva video kabla: HDMI i DisplayPort. Međutim, na zvaničnoj web prezentaciji se navodi da su oba opcioni, tako da ne mora da znači da će i standardna prodajna verzija monitora, kada se kod nas pojavi u prodaji, imati iste kablove u paketu. Naravno, pošto je ovde reč o 144Hz monitoru preporuka je da se koristi DisplayPort konekcija.


asus_xg27v_15_s.jpg

asus_xg27v_20_s.jpg

Monitor na testu

Prve konkretne utiske o dizajnu i kvaliteti izrade možete steći već prilikom montaže tripod postolja na monitor. Samo postolje izrađeno je od metala i kombinuje Gun Metal sivu boju sa vrlo agresivnim crvenim akcentima. Iako na prvi pogled deluje asimetrično, reč je samo o vrlo zanimljivom dizajnu koji je namerno tako odrađen. Po pitanju stabilnosti oduševljava i jedno je od boljih postolja na monitorima trenutno. Montaža je vrlo jednostavna, a ne zahteva čak ni alat. Dovoljno je zategnuti samo jedan šraf koji dolazi “zaključan” na navoju i poseduje vlastiti “prsten” koji eliminiše potrebu za šrafcigerom.


asus_xg27v_18_s.jpg


Ono što je dodatno zanimljivo kod postolja je središnji otvor, na koji se montira specijalan plastični nosač i nekoliko ovalnih pločica sa različitim verzijama Republic of Gamers logo-a. Ovi dodaci iskorištavaju opciono crveno LED osvetljenje u bazi monitora, kada se ROG logo projektuje na površinu radnog stola. Iako je ideja vrlo zanimljiva, izvođenje je prilično neuverljivo. Mehanizam plastičnog dodatka je vrlo labav i dovoljno je tek da malo jače lupite mišem po podlozi, prilikom nekog intenzivnog MP napucavanja, kako bi ispao iz ležišta. Ostaje još da se vidi da li je ovo vezano samo za testni primerak monitora. Pošto su ukusi različiti, i nekome se ova opcija možda i neće svideti pozitivna stvar je što ovo svetlo možete isključiti.


asus_xg27v_25_s.jpg


Metalno tripod postolje se nakon montaže direktno povezuje sa masivnim pozadinskim stubom, koji predstavlja nosač kompletnog monitora. Gledajući ga otpozadi ovaj stub na vrhu ima prepoznatljiv ROG logo izveden u crvenoj boji, dok se na samom dnu nalazi prilično velik otvor za cable management. Polovinu prednje površine ovog stuba čini slajder mehanizam, koji vam omogućava podešavanje visine. Od početnog do krajnjeg položaja na raspolaganju vam je ravno 100mm za podešavanje visine. U isto vreme dostupno vam je i podešavanje nagiba sa maksimalnih 5° ka napred i čak 20° unazad. Što se tiče swivel mogućnosti dobijate mogućnost zakretanja do 50° na obe strane, a Pivot je izostao pošto na ovakvom zakrivljenom monitoru realno ne bi ni imao smisla. Kompletan mehanizam svih nabrojanih podešavanja je izveden vrlo kvalitetno i podešavanje monitora po vašem ukusu neće biti nikakav problem.


asus_xg27v_13_s.jpg


Kada je sam ekranski deo u pitanju opis delimo na pozadinsku i prednju stranu. Krenućemo od pozadine i to sa vrlo upadljivim prstenom Aura RGB osvetljenja koji je izveden na vrlo zanimljiv način. Naime, kada je monitor isključen, ili ako je u podešavanjima samo RGB svetlo deaktivirano, prsten ima izgled hromirane površine, plastične doduše. Kada je svetlo uključeno, isto se vidi potpuno normalno. Ovo nas pomalo podseća na Xbox One kontroler i sam Xbox taster na njemu, budući da dele sličan dizajn imitacije hroma kada nema pozadinskog svetla. Kada je samo RGB svetlo u pitanju, osim činjenice da je lepo, ne vidimo konkretnu svrhu postojanja istog. ASUS se ovde nažalost nije potrudio da ga makar preko neke zasebne USB konekcije sinhronizuje sa ostatakom Aura Sync komponenti, a pritom je i previše slabo da bi se videlo kao pozadinski RGB efekat čak i kada monitor stavite na par centimetara od zida.

 


Što se ostatka pozadine tiče, donji levi deo je sekcija na kojoj se nalazi sva preostala “akcija”. Pre svega tu ćete već na rubu pronaći tastere za kontrolu i upravljanje interfejsom, kao i odličan 5-smerni joystick. Joystick je pravo uživanje za upotrebu, dok su mu pripadajući tasteri sušta suprotnost i njih najverovatnije nećete nikada ni koristiti. Vrlo su nezgodni za pronalaženje naslepo, nisu jasno definisani iako imaju povišene ivice, a sam klik je prilično nezadovoljavajuć i gotovo u potpunosti bez feedback-a. Nažalost na ovim tasterima se nalaze neke od prečica za quick menu funkcije, ali na sreću svim tim funkcijama možete pristupiti i samim 5-smernim joystickom, doduše uz malo više klikova. Daleko bolja stvar za Asus bi bila da quick menu opcije zaključa za određeni smer pritiska samog joystick-a i pritom ga učini malo većim. LG je to npr. doveo gotovo do savršenstva kod novih gaming modela poput nedavno testiranog 29UM69G-B.


asus_xg27v_24_s.jpg


Odmah pored ove sekcije za kontrolu interfejsom nalazi se sekcija sa konekcijama gde ćete pronaći, redom s leve na desnu stranu, 3.5mm izlaz za slušalice koji izvodi audio signal sa HDMI konekcije, zatim odmah pored se nalazi Dual Link DVI-D ulaz koji čak možete koristiti za slanje maksimalnog 1080p 144Hz video signala, doduše bez Freesync mogućnosti. Tu je još i HDMI konektor, ali nažalost samo u 1.4 verziji, kao i DisplayPort, koji takođe nažalost dolazi samo u 1.2 verziji. Za HDMI i Displayport verzije ističemo ono “nažalost” budući da ASUS već u prodaji ima monitore sa DP 1.4 i HDMI 2.0 konekcijama, koje bi ako ništa drugo bar predstavljale lep par modernim GPU-ovima i pružile vam dodatne opcije za kvalitetniju 144Hz podršku. To se nekako i očekuje od jednog ROG monitora. To znači da na kraju dobijate sledeću situaciju – HDMI konekcija vam omogućava Freesync u rasponu od 48-59Hz, DisplayPort takođe nudi Freesync ali u većem rasponu od 48-140Hz i DL DVI-D koji ne nudi Freesync, ali može da obezbedi maksimalnih 144Hz. Sve to naravno na 1080p rezoluciji.


asus_xg27v_16_s.jpg


Prednja strana monitora je vrlo elegantna i dolazi sa lepom kombinacijom boja. Donji deo okvira izveden je u istom GunMetal sivom finišu kao i samo tripod postolje, dok su preostale tri ivice tamnije. Ono što nam se ovde dopada je da ASUS nije išao na fake bezel-less dizajn i same ivice oko ekrana su jasno istaknute i vidljive. Takođe, hromirani ROG logo u sredini je pun pogodak i sam monitor vizuelno stavlja u rang iznad regularnih ASUS monitora. Panel je kao što smo u startu već naglasili zakrivljen. Krivina od 1800R nije previše agresivna, ali je itekako primetna budući da je reč o monitoru sa standardnim 16:9 odnosom stranica. Na nekom 35” UltraWide modelu, poput npr. PG35VQ modela ovakva krivina je nešto manje primetna.

 

 

Utisci u praksi

Ovakav zakrivljeni dizajn monitora najviše ima smisla upravo u kombinaciji sa ugrađenim VA panelom. Reč je 8-bit panelu sa statičkim kontrastom deklarisanim na 3000:1 i odzivom od 4ms (GtG). Tu je još i podatak da panel pokriva 72% NTSC spektra boja. Takođe površina panela dolazi sa Anti-Glare premazom koji se, zanimljivo, ne koristi toliko često u paru sa VA matricama budući da glossy finiš dodatno ističe prikaz boja. Naravno, ovo je više vezano za činjenicu da su VA paneli retki na ovoj gaming klasi monitora, gde glossy premaz jednostavno ne bi imao smisla. Pozadinsko osvetljenje deklarisano je na maksimalnih 300cd/m2 što je u skladu sa regularnim SDR vrednostima na vrhunskim gaming monitorima uopšte.


asus_xg27v_30_s.jpg


Uniformnost panela smo testirali na Gaming predefinisanim modovima rada od kojih izdvajamo Moba setting, koji je fabrički podešen na maksimalan nivo osvetljenja. Na priloženoj slici možete primetiti tek sićušno probijanje svetla u donjim i gornjim desnim uglovima, što je za svaku pohvalu. Stavite li monitor u savršeno fabrički kalibrisan Racing mod, kod kojeg je nivo osvetljenja i nešto niži, dobićete perfektnu uniformnost na čitavoj površini.


asus_xg27v_34_s.jpg


Svemu ovome ide u prilog i situacija vezana za uglove posmatranja i odziv panela. Kako je monitor zakrivljen, posmatrajući ga iz bilo kog položaja nije nam se prikazala ona “čuvena” VA mana sa lošijim uglovima, a odziv je bio besprekoran u svakoj situaciji. Čak štaviše, prilikom testiranja nismo primetili skoro nikakvu promenu u kvalitetu prikaza ili pojavu ghosting-a, što svakako možete videti i na priloženim slikama.


xg27v_testovi_1_s_1.jpg


OSD, merenje i kalibracija

OSD interfejs pokrećete jednostavnim pritiskom ili pomeranjem 5-smernog joystick-a na pozadini ekrana. Postoji još i mogućnost pokretanja brzih menija za “jednostavniji” i “brži” ulazak u specifične sekcije poput GamePlus-a, gde klikom na jedan od dodatnih tastera možete pokrenuti brzi izbor predefinisanog moda prikaza, postaviti crosshair overlay ili interni FPS counter, međutim korišćenje dodatnih tastera je prilično naporno i iritantno, budući da se i pored oznaka na boku monitora sve manje-više radi na slepo. Predefinisani zaključani pokreti joystick-a bi ovo dosta olakšali.


xg27v_testovi_2_s.jpg


Ulaskom u glavni OSD interfejs dobijate nešto poput tabele sa sedam opcija, koje mogu imati ukupno dva dodatna reda podešavanja. Game Visual vam nudi čak sedam predefinisanih modova prikaza i User mod za nešto zahtevnije korisnike. Blue Light Filter donosi ukupno pet nivoa aktivacije i jačine ovog filtera koji smanjuje naprezanje očiju. Color vam donosi dodatne mogućnosti podešavanja osvetljenja, kontrasta, saturacije i temperature boja, kao i podešavanje gamma-e. U zavisnosti od moda prikaza koji je izabran neke od ovih Color funkcija mogu, a i ne moraju biti dostupne. Naredna sekcija nosi naziv Image i tu ćete pronaći podešavanja za Overdrive, koji ima čak šest dodatnih nivoa, zatim je tu i kontrola dinamičkog kontrasta, prikaza različitih formata slike sa inputa, kao i opcija za aktivaciju/deaktivaciju Low Motion Blur i Freesync tehnologija.Input Select sekciju samo ime opisuje i ovde jednostavno ne možemo, a da ne uputimo zamerku ASUS-u što barem jedan od dodatnih tastera nije namenio baš ovoj radnji budući da monitor poseduje tri različita video ulaza. Monitor će pri uključivanju automatski detektovati aktivnu konekciju, ali će prelazak na narednu zahtevati dublji ulazak u OSD.System Setup vam donosi najveći broj podešavanja, a nabrojaćemo samo one najvažnije. Tu možete uključiti/isključiti osvetljenje u bazi monitora koje se projektuje na radnu površinu stola, zatim dobijate i malo veću kontrolu nad Aura RGB rasvetom pozadi. Tu su čak “zakopana” i podešavanja ugrađenih zvučnika, koje mi ipak nismo mogli iskoristiti zbog DisplayPort konekcije. I na kraju poslednja opcija glavnog menija nosi oznaku MyFavorite i tu imate priliku da u jedan od ukupno četiri profila sačuvate kompletan setting monitora. Dakle, tu neće biti sačuvan samo mod prikaza slike, već i sve ostale opcije koje ste odabrali u ostatku menija. Izuzetno korisna i zanimljiva opcija.


ASUS_XG27VQ_uglovi_s.jpg


Treba istaći i to da se na kutiji monitora ističe i postojanje tzv. Display Widget-a, aplikacije koja vam u Windowsu omogućava pristup svim ovim funkcijama iz OSD-a. Međutim, ovaj widget dolazi na pratećem CD-u (???), a u download sekciji na Asus Support stranici ovog monitora jednostavno nije izlistan niti ga je moguće skinuti.


xg27v_testovi_12_s.jpg

xg27v_testovi_16_s.jpg


Kako bismo detaljnije ispitali kvalitet predefinisanih modova slike ovog monitora koristili smo kolorimetar, a generalni zaključak je da monitor dolazi sa samo jednim modom koji nudi gotovo savršeno kalibrisane rezultate prikaza – Racing mod. Čak štaviše, ako stavite rezultate nakon kalibracije zajedno sa rezultatima Racing moda videćete da su odstupanja tek neznatna.


 racingmod.jpg

A Racing mod

 

 nakonkalibracije.jpg

B Nakon kalibracije


Još jedan vrlo zanimljiv mod prikaza je i Moba mod, kod kojeg ćete videti prilično ekstremne rezultate. U praksi, slika koju dobijate sa ovim podešavanjem je gotovo crno-bela, međutim neke od specifičnih boja koje su vrlo bitne u MOBA igrama, poput crvene ili zelene, ostaju potpuno vidljive ali samo u specifičnim nijansama. Dakle, na ovaj način se eliminiše ono suvišno šarenilo koje inače krasi MOBA naslove, i ovo omogućava igraču da se bolje fokusira na protivnika.


 mobamod.jpg

C MOBA mod

 srgbmod.jpg

D sRGB mod

 

 

Zaključak

Asus ROG XG27VQ je zvanično tek drugi Republic of Gamers monitor sa podrškom za AMD Freesync tehnologiju i kao takav predstavlja vrlo zanimljivu pojavu na tržištu. Verovatno je već i dobro poznato da modeli sa nVidia G-Sync podrškom imaju dosta više cene, a na primeru poređenja sa PG248Q modelom je to i više nego primetno. Naime, zakrivljeni 27” XG27VQ će vas koštati isto kao i “Flat” 24” PG248Q što, pogotovo gledajući iz ugla korisnika AMD grafika, predstavlja veliki plus. Ono što možda malo manje ide u korist XG27VQ modela je 1080p rezolucija, koju deli sa manjim PG248Q modelom, kao i činjenica da nema podršku za OC (PG248Q možete OC-ovati na 180Hz).


 


S druge strane, dobijate zakrivljen VA panel sa 3x većim kontrastom i savršeno kalibrisanim Racing modom prikaza, koji ujedno i iskorištava sve one dodatne gaming mogućnosti budući da pripada predefinisanom Gaming režimu. XG27VQ se takođe može pohvaliti i naprednijim dizajnerskim rešenjima, koja deli sa većinom daleko skupljih ROG modela. Merenja i testiranja su pokazala da XG27VQ dolazi sa vrlo korisnim dodatnim modovima i funkcijama, poput npr. Moba režima za igre, GamePlus dodataka koji u vidu overlay-a mogu poboljšati vaše gaming iskustvo, ali i naprednih tehnologija poput Motion Blur redukcije koja obezbeđuje savršeno brz odziv i odličan kvalitet prikaza u vrlo brzim scenama.


asus_xg27v_17_s.jpg


Nedostaci su najviše vezani za neke kozmetičke dodatke, koje realno možete i isključiti budući da ne utiču na rad ili performanse samog monitora, kao i navigaciju interfejsom, koja bi mogla biti i bolja ako bi se u narednim verzijama ASUS malo više fokusirao samo na joystick kontrole. Cena nije niska, ali je Asus vrlo lepo opravdava kvalitetom korišćenih materijala i završne obrade uopšte. Sve u svemu, prvi ASUS-ov pokušaj kreiranja high end gaming monitora zasnovanog na VA matrici je potpuni pogodak. Zakrivljen dizajn eliminiše potencijalne mane, a sama matrica donosi sa sobom širi spektar upotrebne vrednosti koji će zadovoljiti kako ljubitelje različitih gaming žanrova, tako i filmofile.


asus_xg27v_29_s.jpg


Prednosti

- Zakrivljeni VA panel
- 144Hz osvežavanje
- Predefinisani Racing mod prikaza
- ELMB tehnologija
- GamePlus Overlay
- Dizajn

Nedostaci

- 1080p rezolucija na 27”
- AuraRGB
- Zastarele konekcije koje sputavaju mogućnosti
- Cena


Monitor na test ustupio ASUS.

vladimirdowla Član postova: 3361
Hvala na komentarima, samo da dodam na sve da je to Gizmo daleko profesionalnije i bolje radio, pogotovo deo vezan za merenja, kalibraciju. Ja sam totalni početnik u svemu, trudim se i sam da shvatim neke od tih naprednijih stvari. Tu treba dosta iskustva, a ja sam pre ovoga sad u Benchu u životu video i koristio bukvalno 3 različita monitora, stim da kolorimetar nisam nikad ni koristio. Tako da ako vidim da na neki način radim downgrade kvaliteta tih recenzija, gledaću da se eliminišem iz tog dela testiranja .
DukeofSerbia Član postova: 2006

Komplikovana materija .
Moje lično mišnjenje u vezi ovoga modela je sledeće – osim što će mu cena odrediti sudbinu kao i dostupnost koja je već sahranila određene modele zato što kupci ne mogu
da čekaju do besvesti, moj (a i kod još nekih) glavni problem je bedna sRGB pokrivenost koju niko ne može da objasni kako se to desilo. Da je ~98-102% što je manje-više
standard za moderne VA panele, a to su poslednje ~4 god, onda bi ovaj model bio odličan, čak i uz premijum cenu. Ovako?
Običan kupac na to ne obraća pažnju niti ga se tiče, ali ovi informisaniji koji se kreću po netu… Jako, jako teško. Objašnjavao sam da kod VA panela je poželjno da imaju što
veću sRGB pokrivenost (moj model ima izmereno skoro 130% što je po deklaraciji) zbog horizontalne promene game. Za foto obradu treba onda da postoji odlično odrađen
sRGB mod i to je onda to kao npr. moj model ili čuveni Samsung C2xFG7x modeli, a za sve ostalo (igre, video) je proširena pokrivenost.
Možda nekom bude ovo od koristi .
Gizmo Vip member postova: 7319
Svaka cast Duke na izdvojenom vremenu, korisno je procitati analizu testa monitora osobe koja je duboko upucena u ovu materiju. Pohvalno je videti da moze na kulturan i fin nacin da se istaknu nedoslednosti/greske u testovima.
Ovo bi trebala biti cesca praksa, jer ko radi taj i gresi, a kad mu se skrene paznja na lep nacin, u narednim prilikama ce se vise potruditi i ispraviti zamerke upucene na njegov racun, barem ja mislim da je to logicna stvar Autoru koliko znam fali duzi kontakt sa monitorima, bice to bolje vremenom sigurno.
DukeofSerbia Član postova: 2006
Ovaj model je generalno solidan uz pomalo problematičan panel: 27“ Super-VA (SVA) 144 Hz. Samsung Display je napravio odličnu 23,6“ verziju tog panela, ali sad je već svima
(posle nekoliko modela koji ispoljavaju iste/slične slabosti) jasno da je 27“ slabiji. ASUS je uspeo da odradi nešto jako dobro, ali po običaju kao i svi drugi su morali da uprskaju nešto drugo...
Da prokomentarišem test.
Prvo kritika je što je autor uporno koristio termin gaming.
Druga kritika je naziv monitora – pravi naziv je Asus ROG Strix XG27VQ. Ono Strix je upravo da bi se razlikovali FreeSync modeli od Swift modela koji imaju G-Sync modul.
Asus ROG XG27VQ je zvanično tek drugi Republic of Gamers monitor sa podrškom za AMD Freesync tehnologiju

Postoje četiri ROG Strix modela sa sledećim panelima: 24,5“ (TN), 27“ (SVA), 31,5“ (SVA) i 35“ (AMVA3).
kao i do sada retko viđanog VA panela, barem u ovoj 100Hz+ klasi monitora

??? U Srbiji da, u inostranstvu ne.
ali velikoj većini je zajedničko da ugrađeni panel nosi IPS oznaku

Ne baš. Ima puno sa TN panelima (proizvodi ih AUO), a i većina tih IPS panela su u stvari AUO AHVA (svi 27“ 2560x1440 144 Hz koji se pogrešno reklamiraju kao IPS).
Tu i tamo se provuče pokoji kvalitetniji TN, ali takvi modeli su sve ređi

Postoje izuzetno kvalitetni modeli sa TN panelima i uopšte nisu sve ređi, sad što je ponuda ovde u Srbiji slaba do nikakva, to je nešto drugo.
podešavanje nagiba sa maksimalnih 5° ka napred i čak 20° unazad

To je standard za veliku većinu monitora. Do je do 25°, onda čak. Ovo nije kritika zato što postoji manjina monitora sa manjim nagibom...
Tu je još i HDMI konektor, ali nažalost samo u 1.4 verziji, kao i DisplayPort, koji takođe nažalost dolazi samo u 1.2 verziji.

To uopšte nije mana. Besmislica je ugrađivati novije revizije kad ih sam panel ne podržava.
HDMI konekcija vam omogućava Freesync u rasponu od 48-59Hz, DisplayPort takođe nudi Freesync ali u većem rasponu od 48-140Hz

Nešto kod vas opasno nije dobro sa Catalyst drajverom (poznat problem da dosta novijih verzija brljavi sa FreeSyncom).
Takođe površina panela dolazi sa Anti-Glare premazom koji se, zanimljivo, ne koristi toliko često u paru sa VA matricama budući da glossy finiš dodatno ističe prikaz boja.

Bez uvrede, ali autor deluje da je mlađih godina pošto se meša engleski jezik (uz konstantno gaming) iako postoje izrazi matiran i sjajan. Ne razumem koja je poenta toga?
Dalje, autor izgleda testira TV-e (???) pa ne zna da kod monitora postoji izuzetno mali broj modela koji imaju sjajan ekran.
Takođe, ovaj model ima polu-sjajan (~12-14% mat) premaz koji se koristi kod 23,8“ i 27“ AMVA+ panela što je najbolje rešenje za „sve u jedan“ upotrebu.
a odziv je bio besprekoran u svakoj situaciji.

Besprekoran nije, ali je definitivno ASUS odradio ovedrajv jako dobro do odlično (izvukli su maksimum) i moguće najbolje od svih 27“ SVA 144 Hz modela.
Benchmark i još jedan tester su dobili odlično kalibrisane primerke, međutim druga tri su dobili dosta slabu. Ono što je svima zajedničko je da monitor pokriva samo 91-93% sRGB boja,
što je apsolutno neprihvatljivo za tu cenu i ne sećam se da sam ikada video monitor sa VA panelom (pa još tako skup) sa tako očajnom pokrivenošću. To je na nivou 90%+ AH-IPS, PLS
i TN 1080p panela, što su VA paneli odavno prevazišli. Kako se to uopšte i desilo, uopšte mi nije jasno .
Zaključak autora je manje-više dobar izuzev:
- Zastarele konekcije koje sputavaju mogućnosti

Kako? Odgovor: nikako.
Sve u svemu, postoje jeftiniji modeli (naravno van Srbije) sa ovim panelom, koji su bolji u nečemu, a u nečemu slabiji.
Cena će mu odrediti sudbinu na tržištu zato što je konkurencija izuzetno velika.

Test: LG 29UM69G-B (Video)

Test: ASUS RoG PG27VQ (Video)

10304
10305
10306
10307
10308
10309