Greška

Došlo je do greške.

Test: Asus ROG Swift PG348Q

17.02.2016 10:36 | 10 Multimedija


Dragoljub Radovanović

Svedoci smo ubrzanog razvoja gejming monitora, tako da smo za relativno kratak vremenski period videli brojna unapređenja na ovom polju. Primećujemo i i da se veliki segment PC industrije razvija upravo u tom pravcu da isprati zahtevnije potrebe naprednijih i "zagriženijih" igrača. Tačnije, ne samo da isprati njihove potrebe, već da im ponudi maksimalno dobro gejming iskustvo. Itekako ima interesovanja u svetu hardvera za svakom spravom koja je označena kao "gejming", razne periferije kao što su tastature, miševi, slušalice, volani itd. dovoljno svedoče o tome. Jasno je zašto ovakve stvari postoje, mlađe generacije se prosto oduševljavaju ovom kategorijom, ali ne samo mladi, već i stariji gejmeri itekako cene postojanje "gejming proizvoda".

Asus je jedna od kompanija koja je rano uvidela da je ozbiljnije igranje na PC-ju popularna i unosna kategorija, tako da su razvili Republic of Gamers brend koji verovali ili ne postoji već deset godina - mi svakako nemamo osećaj da je prošlo već toliko. ROG je verovatno jedan od najpopularnijih izbora kada su u pitanju gejming periferije i uređaji, tako da je vremenom razvijena ogromna zajednica ljubitelja i pristalica ove vrste Asus proizvoda. Jedan od mnogih uređaja sa ROG oznakom jeste među najbitnijim stvarima za gejming - monitor. Ne bilo kakav monitor, već monitor sa izuzetnim odlikama, koji naizgled deluje kao san svakog iole ozbiljnijeg gejmera, ili pak gejming entuzijaste.


asus_rog_swift_pg348q_prva_1_s.jpg


U ovom trenutku pisanja teksta PG348Q je još uvek "retka zverka" u oblasti online novinarstva, pa nismo odoleli da iskoristimo priliku da se malo pohvalimo što smo ga od kompanije Asus dobili ovako "rano". Nekako osećamo potrebu da odmah razrešimo pitanje cene od 1400 evra, za koju će mnogi pomisliti da je neopravdano visoka, ili da jedan monitor uopšte vredi tih novaca. Možemo vam reći jednu stvar, sjajno će se slagati uz vašu NVIDIA GTX Titan X grafičku kartu koja košta 1200 evra...

Šalu na stranu, gejming u najvišoj klasi nije nikako jeftin, ali da budemo iskreni, da nema kupaca koji su spremni da izdvoje ovolike sume novca za sklapanje svoje super moćne gejming postavke, verujte nam da takvi proizvodi ne bi ni postojali. Sve ozbiljnije odlike koje PG348Q poseduje na kraju krajeva ipak moraju malo više da se plate... Ono što želimo da kažemo je sledeće - ne, ovo nije monitor koji će biti cenovno dostupan prosečnom gejmeru, ali ko je u mogućnosti da izdvoji ovu sumu, itekako će razmišljati u pravcu PG348Q modela. Evo i zbog čega.


asus_rog_swift_pg348q_prva_2_s.jpg


Asus ROG Swift PG348Q nije monitor koji će uopšte stati na vaš prosečni sto za računar, jer poseduje džinovski blago zakrivljeni panel dijagonale 34 inča. Da je u pitanju klasičan odnos kao što je 16:9 ili 16:10, po pitanju širine ta cifra ne bi bila toliko strašna, ali pošto je ovde reč o ultraširokom 21:9 odnosu, to je ogromna i vrlo široka površina panela koja će svakako pružiti jedno veoma drugačije iskustvo prilikom igranja. Ne može se okarakterisati kao 4K monitor, jer sa 3440x1440 rezolucijom više je kao prošireni 27-inčni 1440p model.


Specifikacije
 • Proizvođač Asus
 • Model ROG Swift PG348Q
 • Dijagonala 34
 • Tip panela IPS
 • Rezolucija 3440 x 1440
 • Odnos stranica 21:9
 • Tip pozadinskog osvetljenja LED
 • Odziv ekrana 5ms GTG
 • Maksimalno osvetljenje 300 cd/m2
 • Dimenzije 829 x 323 x 109 mm
 • Masa 11.2kg
 • Citirani statični kontrast 1000:1
 • Konekcije DisplayPort 1.2, HDMI 1.4, 3.5mm ulaz za slušalice
 • Mogućnosti promene ugla Nagib : +20°~-5°, Rotacija : +50°~-50°, Promena visine: 0~115 mm
 • Ugao gledanja 178/178 stepeni


Opet pričamo o većem nego što je uobičajeno broju piksela koje grafička karta mora da "pogura", tako da je preporučljivo imati i neku jaču grafiku uz ovaj monitor. Da bi gejming iskustvo bilo kompletno, poseduje G-Sync podršku, tako da ga je potrebno upariti sa NVIDIA kartama koje su kompatibilne sa ovom odlikom - što svakako neko ko želi ovaj monitor već poseduje u svojoj mašini. Vrlo bitna stvar, ovde ne pričamo o monitoru sa ne tako sjajnim TN tipom panela, već sa visokom klasom AH-IPS-a koji nudi vrlo široku 10bitnu paletu boja i široke uglove gledanja. Kao šlag na tortu, nešto što nedavno nismo mogli da očekujemo na IPS panelima, a danas je to moguće - osvežavanje ovog panela ide do 100Hz-a. Istina, po pitanju brzine odziva nije toliko brz kao 1ms TN modeli, ono što IPS u ovom trenutku može najviše da postigne jeste 5ms GTG odziv, na koliko je okarakterisan panel Asus PG348Q ROG monitora.


asus_rog_swift_pg348q_prva_3_s.jpg


Dizajn

Tokom godina i godina testiranja zaista smo imali prilike da se nagledamo raznih monitora, deo njih je bio privlačan, mnogi su bili prosečnog izgleda, a bilo je i manje privlačnih modela. Ono što sa sigurnošću možemo da tvrdimo jeste da je Asus PG348Q ROG jedan od najlepših monitora koje je autor držao na svom stolu. Tajvanski proizvođač se dakle potrudio ne samo da uključi odlične specifikacije, već i da ponudi gejming monitor koji odskače po pitanju izgleda. 

Kutija 34-inčnog model je očekivano ogromna, i ako možemo dodati sadržina je dosta tesno upakovana, te smo se namučili dok smo izvukli "sendvič" stiropora iz kutije, mada to je dobra stvar za transport. U kutiji je gomila prateće opreme, kao što su DisplayPort 1.2, HDMI 1.4 i USB 3.0 kablovi, "ciglica" adapter za napajanje i prateći naponski kabl, uputstva i druga dokumentacija, itd.


asus_rog_swift_pg348q_1_s.jpg


asus_rog_swift_pg348q_2_s.jpg


asus_rog_swift_pg348q_3_s.jpg


Asus PG348Q poseduje definitivno najkvalitetnije postolje koje smo imali prilike da vidimo, izrađeno je iz dva dela, metalnih nogu u vidu tri kraka, ne od aluminijuma već od dosta težeg materijala, i takoreći vrata postolja koja je sferična široka cevka, takođe poprilično teška. Asus koristi takozvanu Armor Titanium i Plasma Copper šemu, kombinaciju metalik sive i narandžaste boje, i zaista kapa dole, to izgleda predivno uživo. Ne govorimo samo o uklapanju dve boje, već kako je ukomponovan izgled detalja, narandžasti elementi nalik nakrivljenim zupčanicima, svemirske šare na poleđini i generalno obraćanje pažnje na detalje. 

Spreda dizajn za neupadljivim maskiranim tankim trakama oko ekrana, donjom širom sivom trakom sa šarom brušenog metala, a čak i ona nije ravna, već je zasečena i ima svoje kosine. Tronožno postolje takođe, svaka nogica ima više površina pod različitim uglovima, što daje monitoru specifični karakter. Jednostavno, celokupan dizajn govori za sebe da ovo nije dosadni office monitor, već kvalitetan i premium gejming model. Na vratu postolja pametno je rešen i menadžment kablova, dve plastikice se mogu ukloniti i kroz unutrašnji deo vrata sprovesti kablovi ka zadnjoj strani, tako da kablovi ne bi visili sa strane i upadali u oči. 


asus_rog_swift_pg348q_4_s.jpg


asus_rog_swift_pg348q_5_s.jpg


asus_rog_swift_pg348q_6_s.jpg


Neizostavan detalj koji vezuje sav ovaj prelep dizajn u ROG celinu jeste pečat Republic of Gamers zajednice, dobro poznati logo koji se infracrvenim laserom projektuje kroz cevku postolja i oslikava na površini stola ispod, zaista lep detalj koji samo potvrđuje da ovo nije običan monitor, a to kažemo bez neke preterane potrebe za preuveličavanjem. Sve što smo do sada rekli je po našem mišljenju itekako zasluženo, i očigledno je uložen veliki trud dizajnera da naprave PG348Q ROG što privlačnijim.

Još malo detalja na poleđini monitora su tasteri u obliku nepravilnih pravougaonika, da budemo precizniji ima ih četiri, a peti je zapravo "džojstik" taster, ujedno i po našem mišljenju najbolji i najbrži način kretanja kroz opcije menija i izmene podeđavanja. Vrlo bitna stvar za ultraširoki odnos stranica je da ne bude previše blizu stolu, tačnije da ekran ne bude previše nizak. To ovde nije slučaj, može se solidno podići od površine stola, ali i spustiti nisko ukoliko baš tako želite da ga postavite. Konkretan raspon promene visine je vrlo solidnih 115mm. 


asus_rog_swift_pg348q_7_s.jpg


asus_rog_swift_pg348q_8_s.jpg


Poseduje i kontrolu nagiba od +20 do -5 stepeni, a postolje nudi i rotiranje levo/desno od +50 do -50 stepeni, što je dosta dobar raspon. Ergonomija je sveukupno dosta napredna. Što se tiče konekcija, pozadi postoji i maska koja prikriva portove, a ispod nje su DisplayPort 1.2, HDMI 1.4, USB 3.0 veza sa računarom, dva USB 3.0 porta, servisni port, 3.5mm priključak za slušalice, i ulaz za napajanje sa adaptera, bananicom nalik onima za laptopove. Takođe sa zadnje strane monitora u dnu postoje dva proreza bliže levoj i desnoj strani, tu su smešteni 2x2W RMS zvučnici, ali ujedno služe i za ventilaciju. Asus ROG PG348Q koristi takozvanu "pametnu ventilaciju", gde vazduh struji sa dna ka većim drugim prorezima koji se nalaze iznad vrata postolja i u vrhu sa leve strane, tako da su osigurane dugačke gejming sesije bez pregrevanja monitora.


OSD

Meniju ROG PG348Q monitora pristupa se uz pomoć crnog džojstik tastera na poleđini, a ispod njega nalaze se i preostala četiri tastera koji imaju veću površinu, pa ih je lako napipati i u mraku. Njihova uloga je prikazana grafički u vidu prozorčića desno od menija, a sličice su u ravni sa tasterima, tako da je teško pritisnuti pogrešan taster. Dakle, ispod džojstika je taster koji služi za kompletan izlazak iz menija, zatim tu je taster koji nudi pristup GamePlus Technology opciji gde može da se uključi nišan, tajmer i FPS brojač. Ispod je Turbo Dugme za brzi pristup overklokovanju stope osvežavanja, tako da se vrlo lako može podići osvežavanje na 100Hz, ili se brzo vratiti na 60Hz ukoliko to želite. Poslednje dugme služi za uključivanje/isključivanje monitora.

Izgled menija je uobičajan za Asus monitore, sa jasnom razlikom da je ovde istaknut Republic of Gamers natpis i prateći logo u gornjem levom ćošku. Prozor menija je crne boje i podeljen je u tri vertikalne sekcije, tačnije delu sa kategorijama, izlistavanju opcija i poslednji je podešavanje tih opcija. Takođe vrlo korisna stvar je da u gornjem desnom uglu imate uvid da li je uključen G-Sync režim, trenutni izvor, rezoluciju i stopu osvežavanja, i ispod toga koji je režim slike aktivan.

asus_rog_swift_pg348q_9_s.jpg


asus_rog_swift_pg348q_10_s.jpg


asus_rog_swift_pg348q_11_s.jpg


Meni je podeljen u sedam kategorija - Overclocking, GameVisual, Blue Light Filter, Color, Image, Input Select i System Setup. Asus ROG PG348Q fabrički dolazi postavljen na 60Hz-a, tako da je u prvoj kategoriji potrebno uključiti overklokovanje i podići Max Refresh Rate na 100Hz, kako bi ta stopa osvežavanja bila dostupna u padajućem meniju u grafičkim podešavanjima u Windowsu. Ovaj monitor nudi šest predefinisanih režima slike - Scenery, Racing, Cinema, RTS/RPG, FPS i sRGB Mode. Takođe je dostupan i filter plavog svetla u četiri različita nivoa - za surfovanje, video gledanje, čitanje i mračnu sobu.

Unutar Color kategorija srećemo podešavanja osvetljenja, kontrasta, zasićenosti i temperature boja, dok Image sekcija kontroliše OD (OverDrive) opciju u tri podešavanja, Extreme, Normal i Off. Dostupan je takođe i ULMB (Ultra Low Motion Blur), ali da bi ova mogućnost bila aktivna potrebno je isključiti G-Sync jer je potrebna fiksna stopa osvežavanja da bi ULMB radio. Ovo je alternativa korisnicima kojima nije dostupan G-Sync. Sledeća kategorija nudi promenu izvora, a pošto PG348Q ima samo dva ulaza, ovde postoji izbor između DisplayPort-a i HDMI-a.


asus_rog_swift_pg348q_12_s.jpg


asus_rog_swift_pg348q_13_s.jpg


asus_rog_swift_pg348q_14_s.jpg


U kategoriji System Setup mogu se promeniti stvari kao što su jezik, pozicija, trasnparentnost i tajm-aut OSD-a, zaključavanje tastera, informacije o ulazu, rezoluciji i maksimalnoj stopi osvežavanja. Tu je zatim i Light in Motion opcija koja podrazumeva crveni ROG logo koji se projektuje na površinu stola, ovde se može podešavati jačina svetla, ili se ugasiti u potpunosti ukoliko vam smeta. Tu je i kontrolisanje nivoa zvuka sa ugrađenih zvučnika, mogućnost da se resetuju sve opcije i vrati na fabrička podešavanja i na kraju se nalaze dve opcije za uštedu energije - DisplayPort i HDMI Deep Sleep. 


asus_rog_swift_pg348q_15_s.jpg


asus_rog_swift_pg348q_16_s.jpg


Merenje i kalibracija

Asus ROG Swift PG348Q poseduje šest predefinisanih režima, slično kao i MG24UQ koji smo nedavno testirali, samo što pomenuti poseduje još jedan dodatni režim, User Mode, koji je ovde izostavljen. Ponovo moramo da istaknemo da iako je reč o dva gejming modela sa IPS panelima istog proizvođača, ne mora da znači da će pružati slične rezultate merenja kolorimetrom. Problem je u tome što je svaki monitor ima sopstvena fabrička podešavanja boja i ostalih parametara koja se određuju unutar servisnog menija direktno u fabrici iz koje monitor dolazi. Kakva su fabrička podešavanja PG348Q modela? U odnosu recimo na pomenuti MG24UQ gejming monitor su manja tačna u svim režimima. Moramo istaći da fabričkim podešavanjima režima ovog ROG monitora nismo oduševljeni, Asus izgleda ovde nije obratio dovoljno pažnje da boje budu tačne, kao što bi to recimo učinio da je u pitanju neki od njihovih poslovnih IPS monitora.

Kolorimetar u ovom slučaju je vrlo korisna sprava za procenjivanje koji režim je najbolji za korišćenje ovog monitora. Kako se ispostavilo, to su opet Racing i sRGB režimi kao i kod MG24UQ modela, samo što su oni ovde sa netačnijim Delta E vrednostima i nešto više "svetlijom" gamom. Kada posmatramo sveukupnu tačnost, sRGB je tek za koji procenat precizniji od Racing režima, ali treba uzeti u obzir da sRGB ima zaključane vrednosti osvetljenja, kontrasta i ostalih parametara slike. Samim tim, Racing je zbog toga ipak više preporučljiv. Pre svega, Gamma vrednost u fabričkoj kalibraciji režima je previše niska, konkretno je ovde 1.8 i odstupa 16% od idealne 2.2 granice. To znači da će sveukupan prikaz biti nešto svetliji, čak i u tamnijim oblastima slike. Za gejming to i nije tako strašno koliko je za posao vezan za obradu fotografija ili dizajn, pa ćete recimo u mračnijim igrama "bolje videti" tamnije detalje. Sa druge strane, kad je gamma preniska, slika može delovati pomalo neutralno. Interesantno je da kontrast nije lošiji zbog toga, ostaje i dalje visok sa 878:1 cifrom.

Iako nije pogodio pravu Gamma vrednost, Asus je ipak odlično pogodio temperaturu boja u režimima. Konkretno u Racing režimu zabeležili smo vrednost od 6583K uz samo 1% odstupanja i 296 cd/m2 svetlinu ekrana, što je cifra koja je dosta blizu citiranoj 300 cd/m2 maksimalnoj svetlini. sRGB režim je tu još malo bolji uz 6496K i 0% odstupanja, ali uz manju svetlinu od 204 cd/m2. Tačnost boja u predefinisanim režimima nije preterano dobra, konkretno u Racing režimu imamo Delta E prosek od 4.6 i maksimalnu Delta E vrednost od 7.9. Čisto kao poređenje uzeli bismo Asusov MG24UQ koji u Racing režimu ima bolje 2.3 i 4.0 Delta E vrednosti, takođe uz bolju 2.2 Gamma vrednost. S obzirom da je fabrička kalibracija manje precizna, poželjno je unaprediti prikaz hardverskom kalibracijom kolorimetrom. Kalibracija u slučaju PG348Q ROG monitora je prošla izuzetno dobro i bez greške, sliku smo doveli gotovo do savršenstva, gde su i Delta E vrednosti bile izuzetno niske baš kao kod nekog profesionalnog/poslovnog IPS monitora.

Racing Mode

 

Opcije u OSD meniju
Podešavanja
Brightness
80
Contrast
50
Režim slike
Racing Mode

 

 asus_pg348q_rog_80b_50c_racing.jpg

 

Parametri slike
Dobijeni rezultati
Luminance (cd/m2)
296
Black Point (cd/m2)
0.33
Temperatura boja
6583K
Gamma
1.8
Contrast Ratio
878:1
Delta E prosek
4.8
Delta E maksimum
8.2

 

sRGB Mode

 

Opcije u OSD meniju
Podešavanja
Brightness
-
Contrast
-
Režim slike
sRGB

 

asus_pg348q_rog_srgb.jpg 

 

Parametri slike
Dobijeni rezultati
Luminance (cd/m2)
204
Black Point (cd/m2)
0.23
Temperatura boja
6468K
Gamma
1.9
Contrast Ratio
872:1
Delta E prosek
4.6
Delta E maksimum
7.9

 

Kalibrisan

 

Opcije u OSD meniju
Podešavanja
Brightness
41
Contrast
54
Režim slike
Racing, Color Temp R84 G76 B82

 

asus_pg348q_rog_blueeye_kalibrisan_41b_54c_r84_g76_b82.jpg

 

Parametri slike
Dobijeni rezultati
Luminance (cd/m2)
120
Black Point (cd/m2)
0.20
Temperatura boja
6514K
Gamma
2.2
Contrast Ratio
614:1
Delta E prosek
0.3
Delta E maksimum
0.6


 

Gejming

Možete zamisliti u kojoj je oblasti ipak ovakav gejming monitor najbolji - pogodili ste, tokom igranja. Složićete se da ovo uopšte nije iznenađenje, jer se od monitora namenjenom igrama to i očekuje, tačnije očekuje se da ponudi najbolje moguće gejming iskustvo. Da li ispunjava taj uslov? Naš odgovor je - itekako. Dosta ljudi će se složiti da je 3440x1440 vrlo dobra rezlucija za igranje, a dok jeste sveukupno niža od 3840x2160 (4K) rezolucije, širina koju nudi je vrlo interesantna i igrama pruža drugačiju dimenziju u odnosu na klasični 16:9 ili 16:10 odnos stranica.


asus_rog_swift_pg348q_17_s.jpg


asus_rog_swift_pg348q_18_s.jpg


asus_rog_swift_pg348q_19_s.jpg


Prednost PG348Q gejming monitora nisu samo ultraširoki odnos strana ili blago zakrivljeni ekran, ima tu još i drugih stvari koje ga čine vrlo primamljivim za gejmere. Po našem mišljenju AH-IPS panel nudi bolje gejming iskustvo od TN panela iako nije recimo 144Hz i 1ms, već ide "samo" do 100Hz-a i 5ms GTG odziva. Jedna od oblasti gde bi pojedinac mogao primetiti razliku jeste u ultra brzim pucačinama iz prvog lica, tu će TN paneli nastaviti da budu bolji, ali za ostatak žanrova 100Hz i 5ms će svakako biti i više nego dovoljno, barem iz našeg pogleda na gejming. 


asus_rog_swift_pg348q_20_s.jpg


asus_rog_swift_pg348q_21_s.jpg


asus_rog_swift_pg348q_22_s.jpg


Povrh svega toga, tu je i G-Sync da osigura da će se gejming odvijati sa što manjim ulaznim kašnjenjem, bez poskakivanja ili cepanja slike. Već smo u nekoliko navrata potvrdili da sve to funkcioniše kako je "reklamirano" i u praksi, ali svejedno želimo to još jednom da potvrdimo da to zaista funkcioniše kako treba na Asus ROG PG348Q gejming monitoru. Neki od naslova koje smo isprobali na ovom modelu je vrlo popularna simulaciju vožnje - Project Cars. 


asus_rog_swift_pg348q_23_s.jpg


asus_rog_swift_pg348q_24_s.jpg


asus_rog_swift_pg348q_25_s.jpg

 
Ukoliko slučajno posedujete i neki gejming volan, zahvaljujući 21:9 ultraširokom aspektu, uz pogled kroz šoferku u igri vrlo lako možete da steknete osećaj kao da vozite pravi automobil, pogotovo ako se skloni tome da se malo više "uživite" u igranje. Autor nažalost nije toliki ljubitelj vožnji pa nema volan, ali čak i bez njega stiče se odličan osećaj tokom igranja, nema kašnjenja, sve je glatko i nema cepanja ili poskakivanja slike zahvaljujući G-Sync opciji. Naravno, neizostavan naslov je svakako Fallout 4, koji nažalost zvanično još uvek nema pravilnu podršku za 21:9 odnos, ali to smo lako sredili prateći uputstva modifikovanja Fallout4Prefs.ini fajla za omogućavanje ultrawide podrške i postavljanja pravilne rezolucije. Teško je preneti iskustvo igranja na PG348Q uz pomoć fotografija, ali nadamo se da smo vam barem malo približili kako izgleda gejming na ovom monitoru.


asus_rog_swift_pg348q_26_s.jpg


asus_rog_swift_pg348q_27_s.jpg


asus_rog_swift_pg348q_28_s.jpg


Ostatak u praksi

Svaki gejming monitor je uglavnom i monitor koji ćete koristiti u ostalim situacijama u Windowsu, tokom surfovanja, gledanja filmova ili serija, itd. Ultraširoki 21:9 odnos stranica može biti koristan u tim situacijama, a sa druge strane može delovati i neobično ukoliko ne pratite filmski materijal koji bi odgovarao 3440x1440 rezoluciji. Unutar standardnog okruženja u Windowsu neće biti nikakvih problema, ali kada gledate YouTube ili filmove, može se desiti da sva ta širina nije iskorišćena, tako da ćete sa leve i desne strane imati crne površine.


asus_rog_swift_pg348q_29_s.jpg

Surfovanje je sasvim u redu, sajtovi sa fiksnom širinom kao Benchmark će možda delovati da imaju malo previše slobodnog prostora sa strane, dok recimo Benchmark Forum iskorišćava celu površinu širokog ekrana. Ukoliko niste nikad koristili 21:9 odnos, sve vam isprva može delovati neobično, kod nas to nije bio slučaj jer smo se prethodno sretali i radili na monitorima sa ultraširokim odnosom stranica. Uglovi gledanja na AH-IPS su izuzetno dobri, čak i blago zakrivljenje dodatno pomaže po tom pitanju. 


asus_rog_swift_pg348q_30_s.jpg


asus_rog_swift_pg348q_31_s.jpg


Boje iz svih uglova ostaju manje-više nepromenjene, nema većeg posvetljivanja ili potamnjivanja slike kao kod TN panela, pa su uglovi gledanja sveukupno veoma dobri kod PG348Q ROG gejming monitora. Vreme odziva od 5ms deluje u praksi i još bolje nego na papiru. Uz kombinaciju 100Hz i G-Sync-a pojava duhova je svedena na minimalni nivo, čak smo donekle i iznenađeni koliko se dobro jedan IPS panel pokazao po ovom pitanju. Chrome pogrešno prikazuje osvežavanje kod ovog modela, prijavljuje da je u pitanju 60Hz iako je PG348Q overklokovan na 100Hz-a.


asus_rog_swift_pg348q_uglovi_s.jpg


asus_rog_swift_pg348q_37_s.jpg


asus_rog_swift_pg348q_38_s.jpg


Na kraju ostaje pitanje uniformnosti pozadinskog osvetljenja. Ravnomerno osvetliti ogroman 34-inčni panel nije lak poduhvat, ali uglavnom smo zadovoljni kako sve to deluje u praksi. Moglo je biti još bolje, pošto probijanje osvetljenja ipak postoji u određenoj meri u ćoškovima. Probijanje osvetljenja možda i nije najprecizniji opis, to je više isijavanje koje se vezuje za većinu IPS monitora, tačnije kod većine je slična situacija. Manifestuje se u vidu narandžastog ili crvenkastog oblaka u ćoškovima, ali nije toliko izražen kao na fotografijama. Ukoliko i sami posedujete neki IPS monitor, možete fotografisati svoj ekran sa crnom pozadinom, i primetićete da postoji isijavanje po ćoškovima, ali da uživo nije toliko strašno, jer kao što je to već dobro i poznata stvar, kamera zbog metode prikupljanja svetla ipak preuveličava ovaj efekat.

0% osvetljenja:


asus_rog_swift_pg348q_39_s.jpg


50% osvetljenja:


asus_rog_swift_pg348q_40_s.jpg


100% osvetljenja:


asus_rog_swift_pg348q_41_s.jpg


Zaključak

Posedovati ovakav monitor makar i samo na nedelju dana jeste veoma pozitivno i zanimljivo iskustvo. Jasno je da neće svako biti u prilici da isproba gejming monitor sa ovakvim specifikacijama i ujedno nešto većom cenom, tako da nam je drago da smo bili u prilici da ga testiramo. Postoji mnogo razloga zašto bi neko želeo ovakav model, počev od uobičajnijih stvari kao što je IPS panel, ali kada dodamo na to 100Hz osvežavanje i G-Sync, tu već stvari postaju ozbiljnije. Dodatan faktor primamljivosti je fenomenalan ROG dizajn, kvalitetni materijali i pažnja koja je obraćena na detalje. Izgleda prelepo u celini, a kao pečat Republic of Gamers zajednice pored logoa na monitoru tu je i svetleći emblem koji se projektuje na površinu stola - sve to ukazuje da se radi o ozbiljnom premium modelu i doprinosi većem "kul faktoru".


asus_rog_swift_pg348q_nagrada.jpg


Kontrole opcijama su rešene vrlo dobro džojstikom, a opcije u meniju su pregledne i jasne. Utisak nam malo kvare nešto netačniji fabrički predefinisani režimi slike, ali to se ne može uzeti kao ozbiljan nedostatak s obzirom da je ovo pre svega gejming a ne poslovni IPS model. Uostalom, kalibracija kolorimetrom lako rešava stvar. Ultraširoki 21:9 odnos je odličan za igranje, može vam biti neobičan ako ga ranije niste probali, ali korisnik se lako navikava na njega, a kada se naviknete shvatate da nudi vrlo zanimljivo gejming iskustvo.

Treba dodati da u Windowsu ovakav monitor ima i svojih prednosti, ali i nedostatak za gledanje video materijala (izuzev onog koji je namenski snimljen za 21:9 odnos stranica) zbog crnih površina sa leve i desne strane. Nijedan monitor nije potpuno idealan, ali kada je gejming u pitanju PG348Q se itekako približava granici savršenstva. Jasno je da će gejmeri koji su u mogućnosti da ga kupe veoma puno želeti, dok će ostalima ipak biti "san" koji neće moći da priušte. Na kraju krajeva, Asus ROG Swift PG348Q je izuzetan gejming monitor, i svakako zaslužuje najviše preporuke.


Prednosti

- G-Sync
- IPS i 100Hz osvežavanje
- Ultraširoki 21:9 odnos na ogromnih 34 inča
- Fenomenalan dizajn i izrada
- Sveukupno izuzetno gejming iskustvo
- Vrlo dobra ergonomija

Mane

- Slabija konektivnost
- Nešto netačniji predefinisani režimi slike

Cena: oko 1400 evra

Monitor na test ustupio Asus.

Komentari

0 Dodaj komentar

Bitka na polju gejming monitora: G-Sync vs Freesync

Test: Acer Predator XB271HU

10304
10305
10306
10307
10308
10309