Greška

Došlo je do greške.

Test: Asus ROG Swift PG248Q

21.09.2016 13:50 | 0 Multimedija
Test: Asus ROG Swift PG248Q

Da li ste ljubitelj brzih pucačina iz prvog lica? Ukoliko je odgovor potvrdan, posebno će vam biti interesantan novi gejming monitor kompanije Asus. Pre svega, da biste maksimalno iskoristili pogodnosti ovog modela, potrebno je biti vlasnik NVIDIA karte koja podržava G-Sync. Druge odlike PG248Q modela uključuju izuzetno visoku stopu osvežavanja ekrana od čak 180Hz-a, te veoma nizak odziv od 1ms zahvaljujući brzom TN tipu panela...


Dragoljub Radovanović

Danas na tržištu imamo ogroman broj različitih monitora, tako da kada se nekom modelu dodeli fraza "gejming", to je sada dosta širok pojam. Nekada se tačno znalo šta je gejming monitor i kakve odlike donosi, jer tih odlika nije bilo toliko puno. Danas postoji mnogo više vrsta, pre svega da li je reč o TN ili IPS gejming monitoru, da li ima 16:9 ili 21:9 odnos stranica, da li ima FreeSync ili G-Sync podršku. Takođe, koju stopu osvežavanja poseduje, da li je to 60, 120, 144 ili pak 180Hz-a, i da li mu je odziv 1ms ili 5ms u zavisnosti od tehnologije ekrana. Sreli smo se sa raznim varijacijama pomenutih odlika, tako da su mnogi monitori gejming orijentisani, ali nisu isključivo optimizovani za tu namenu.

asus_pg248q_prva_s.jpg

Asus ROG Swift PG248Q jeste upravo takav, tako da je ovo "pravi" gejming monitor, kombinujući najbitnije odlike za igranje - izuzetno nizak odziv, visoku stopu osvežavanja i tehnologiju adaptivnog osvežavanja ekrana. Borba između IPS i TN panela još uvek traje, s tim da se IPS u poslednje vreme mnogo više usvaja zbog boljeg prikaza i širih uglova gledanja. Ipak, TN je i dalje u prednosti kada je reč o odzivu, a takođe i nudi veću cifru maksimalnog refresh rate-a. Pre svega, oznaka ovog modela otkriva dijagonalu ekrana, reč je o nešto manjih 24 inča, tako da pored silnih 27-inčnih modela, ili pak 34-inčnih 21:9 gejming modela deluje ipak sitnije.

Panel je TN tipa i imamo informaciju da je proizveden od strane poznate korporacije AU Optronics. Danas kada su aktuelni 4K monitori, kao i 1440p modeli, 1080p rezolucija koja je prisutna na PG248Q nije tako visoka. To opet znači da za gejming nije potrebna ekstremno jaka mašina, tako da FullHD u neku ruku može biti i prednost. Iako ne morate imati najmoćniju grafiku kao što je slučaj kod igranja u 4K, veoma je poželjno da grafička bude Nvidia model novije generacije kako bi imala podršku za G-Sync koji je dostupan na ovom monitoru.


asus_pg248q_prva_2_s.jpg


Odlična stvar koja će privući mnoge potrošače je stopa osvežavanja od čak 180Hz-a. Da budemo precizniji, nativna stopa osvežavanja je 144Hz-a, uz mogućnost da se iz menija monitora "overklokuje" na 180Hz. Ostale informacije o PG248Q modelu su 350cd/m2 nivo svetline i White LED tip pozadinskog osvetljenja, citirani statični kontrast od 1000:1, kao i uglovi gledanja - horizontalni 170 stepeni i vertikalni 160 stepeni.


Specifikacije
 • Proizvođač Asus
 • Model ROG Swift PG248Q
 • Dijagonala 24
 • Tip panela TN
 • Rezolucija 1920 x 1080
 • Odnos stranica 16:9
 • Tip pozadinskog osvetljenja LED
 • Odziv ekrana 1ms
 • Maksimalno osvetljenje 350 cd/m2
 • Dimenzije 561.6 x 329.7 x 70 mm
 • Masa 6.6kg
 • Citirani statični kontrast 1000:1
 • Konekcije HDMI, DisplayPort, 2xUSB 3.0, 3.5mm audio
 • Mogućnosti promene ugla Promena nagiba -20 do +5
 • Ugao gledanja 170/160

Dizajn

Sa ROG monitorima sretali smo se i ranije, recimo PG278Q ili fenomenalni PG348Q. Što se tiče izgleda monitora, iako zvanično ne nose ROG značku, sličan dizajn smo sretali i kod MG278Q, MG279Q, MG24UQ ili već pomenutog PG278Q ROG Swift modela, kome je monitor kojim se bavimo i najsličniji. To znači da Asus već neko vreme ne odstupa previše od zacrtanog stila, što nikako nije loša stvar jer su Asus monitori sasvim privlačni kada je dizajn u pitanju. Pakovanje je klasično za ROG, kombinacija crne i crvene boje, uz isticanje ključnih odlika na vrhu i sa strane kutije. Situacija je dobra po pitanju sadržine, jer se dobijaju svi kablovi za konekcije koje PG248Q poseduje. Ovde srećemo HDMI i DisplayPort kablove, kabl za USB Hub, naponski kabl i adapter u koji se naponski kabl uključuje. Naravno, tu je i CD i prateća dokumentacija.


asus_pg248q_1_s.jpg


asus_pg248q_2_s.jpg


Nekako nam se čini da je većina monitora u poslednje vreme dolazila sa poznatim nevidljivim okvirom, a PG248Q odstupa od te tradicije, što barem iz našeg ugla nije loša stvar. Iako okvir nije nevidljiv i u ravni sa panelom, i dalje je prilično uzan sa svih strana, tako da je i dalje privlačan po tom pitanju. Plastika koja se koristi je mat tipa, što nam se i više dopada od sjajne varijante koja prikuplja otiske i sitne ogrebotine. Ergonomija je dosta dobra i monitor se može podesiti baš po potrebi korisnika. To znači da osim standardne promene nagiba postoji i promena visine panela, kao i rotacija ekrana koja je nezavisna od postolja. Povrh svega toga, ukoliko je potrebno, može se postaviti i u vertikalni režim, poznatiji kao pivot. 


asus_pg248q_14_s.jpg


asus_pg248q_15_s.jpg


asus_pg248q_16_s.jpg


Postolje je poveće površine i samim tim pozitivno utiče na stabilnost monitora. Nije klasičnog pravilnog kvadratnog oblika već ima zakošene delove i još pokoji interesantan detalj. Jedan od takvih je crveni prsten koji je čak i dodatno osvetljen, a to Asus naziva Light in Motion. Takođe na krugu na kojem se obrće vrat postolja postoji zanimljiva šara i crtice kojima možete preciznije videti koliko je ekran rotiran u odnosu na standardni položaj. Sam vrat postolja je širok i lepo oblikovan, sadrži otvor namenjen uređivanju kablova, a pozadi sadrži i ROG značku. Takođe, postoji još oznaka, u vidu utisnutog Republic of Gamers natpisa u donjem desnom uglu baze postolja.


asus_pg248q_17_s.jpg


Bokovi PG248Q ROG Swift modela nisu ni previše tanki, niti previše široki. Vrat postolja je nešto masivniji, što omogućava 120mm promenu visine, promenu nagiba 20-stepeni unazad i 5-stepeni unapred, rotaciju od 60 stepeni ulevo i udesno i 90-stepeni pivot. Tasteri koji se koriste za upravljanje opcijama su široki i imaju interesantan oblik, a još jedna stvar koja nam se sviđa jeste prisustvo džojstik tastera koji prilično olakšava navigaciju u odnosu na standardne dugmiće. 


asus_pg248q_18_s.jpg


asus_pg248q_21_s.jpg


Poleđina je takođe dosta zanimljivog izgleda jer je prisutan veći broj zakošenih površina. Leđa monitora su zaista futuristička i u silnim trouglovima, udubljenjima i prorezima za ventilaciju. U gornjem delu trougla je veliki Asus logo i ovde je drugačija hrapava šara u odnosu na ostatak poleđine. Što se tiče konektivnosti kod PG248Q modela, ona je samo prosečna. Na raspolaganju su samo dve metode povezivanja sa grafičkom kartom, a to su DisplayPort i HDMI portovi. Pored njih je tu i USB priključak za vezu sa računarem kojim se osposovljavaju dva USB 3.0 porta. Ovi portovi su nepristupačni jer nisu na boku, već na poleđini i u njih se kabl uključuje odozdo, tako da će "na slepo" teže biti ubosti fleš, eksterni hard disk ili druge periferije. Na suprotnom zakrivljenju postoji 3.5mm priključak za slušalice i port za napajanje.


asus_pg248q_19_s.jpg


asus_pg248q_20_s.jpg

OSD, merenje i kalibracija

Meniju ROG Swift PG248Q monitora pristupa se uz pomoć crnog džojstik tastera na poleđini, a ispod njega nalaze se i preostala četiri tastera koji imaju veću površinu, pa ih je lako napipati i u mraku. Njihova uloga je prikazana grafički u vidu prozorčića desno od menija, a sličice su u ravni sa tasterima, tako da je teško pritisnuti pogrešan taster. Dakle, ispod džojstika je taster koji služi za kompletan izlazak iz menija, zatim tu je taster koji nudi pristup GamePlus Technology opciji gde može da se uključi nišan, tajmer , FPS brojač i ravnanje displeja. Simbol sa G slovom je meni sa predefinisanim režimima slike, a poslednje dugme služi za uključivanje/isključivanje monitora.

Izgled menija je uobičajan za Asus monitore, sa jasnom razlikom da je ovde istaknut Republic of Gamers natpis i prateći logo u gornjem levom ćošku. Prozor menija je crne boje i podeljen je u tri vertikalne sekcije, tačnije delu sa kategorijama, izlistavanju opcija i poslednji je podešavanje tih opcija. Takođe vrlo korisna stvar je da u gornjem desnom uglu imate uvid u to da li je uključen G-Sync režim, trenutni izvor, rezoluciju i stopu osvežavanja, i ispod toga koji je režim slike aktivan.


asus_pg248q_5_s.jpg


Meni je podeljen u šest kategorija - Overclocking, Blue Light Filter, Color, Image, Input Select i System Setup. Asus ROG PG248Q fabrički dolazi postavljen na 144Hz-a, tako da je u prvoj kategoriji potrebno uključiti overklokovanje i podići Max Refresh Rate na 180Hz, kako bi ta stopa osvežavanja bila dostupna u padajućem meniju u grafičkim podešavanjima u Windowsu. Ovaj monitor nudi šest predefinisanih režima slike - Scenery, Racing, Cinema, RTS/RPG, FPS i sRGB Mode. Takođe je dostupan i filter plavog svetla u četiri različita nivoa - za surfovanje, video gledanje, čitanje i mračnu sobu.

Unutar Color kategorija srećemo podešavanja osvetljenja, kontrasta, zasićenosti i temperature boja, dok Image sekcija kontroliše OD (OverDrive) opciju u tri podešavanja, Extreme, Normal i Off. Dostupan je takođe i ULMB (Ultra Low Motion Blur), ali da bi ova mogućnost bila aktivna potrebno je isključiti G-Sync jer je potrebna fiksna stopa osvežavanja da bi ULMB radio. Ovo je alternativa korisnicima kojima nije dostupan G-Sync. Sledeća kategorija nudi promenu izvora, a pošto PG248Q ima samo dva ulaza, ovde postoji izbor između DisplayPort-a i HDMI-a.


asus_pg248q_6_s.jpg


asus_pg248q_7_s.jpg


asus_pg248q_8_s.jpg


asus_pg248q_9_s.jpg


U kategoriji System Setup mogu se promeniti stvari kao što su jezik, pozicija, trasnparentnost i vreme pre nego što se OSD isključi, zaključavanje tastera, informacije o ulazu, rezoluciji i maksimalnoj stopi osvežavanja. Tu je zatim i Light in Motion opcija koja podrazumeva crveni prsten na bazi postolja, tako da se ovde može isključiti crveno svetlo ukoliko isto smeta pri radu. Dostupna je mogućnost da se resetuju sve opcije i vrati na fabrička podešavanja i na kraju se nalaze dve opcije za uštedu energije - DisplayPort i HDMI Deep Sleep. 


asus_pg248q_10_s.jpg


Asus ROG Swift PG248Q poseduje šest različitih predefinisanih režima - Scenery, Racing, Cinema, RTS/RPG, FPS i sRGB. Kao što je to i čest slučaj kod Asus monitora koji poseduju ovaj režim, Racing se pokaže kao najtačniji pri merenju. Možemo reći da je prilično tačan što se tiče Gamma vrednosti i temperature boja, ali ne tako tačan kada je sama tačnost boja u pitanju. Kada se radi o preciznosti boja, IPS panel je ipak bolje rešenje od TN-a kakav je prisutan na PG248Q modelu. Racing režim donosi svega 1% odstupanja Gamma vrednosti, i takođe 1% odstupanja od 6500K granice. Maksimalna svetlina na 80% osvetljenja je 313cd/m2, tako da ekran može biti dosta svetao. 

Boje nisu toliko precizne, prosečna DeltaE vrednost je 4.1, dok je zelena boja poprilično netačna tako da se DeltaE maksimum penje na čak 11.4. Slične rezultate sa slabijom svetlinom i nešto lošijom gamma vrednosti donosi sRGB režim.  Statični kontrast PG248Q modela je sa druge strane slab, nije blizu 1000:1 koliko je citirano, već svega 612:1 unutar Racing režima. Samim tim, slabija je dubina crne boje koja iznosi 0.29 cd/m2. Kalibracija je poželjnija na TN-u poređenju sa IPS-om gde je potreba za ovom intervencijom manja. Dosta smo popravili sveukupnu preciznost boja kalibracijom, ali je crvena boja i dalje bila pomalo problematična i manje tačna. Kalibracija nije popravila vrednost kontrasta, koji je sada postao još lošiji i iznosi 428:1, a iako smo korigovali svetlinu na 120cd/m2, crna boja i dalje nije dobra i iznosi 0.29 cd/m2. Kontrastom i dubinom crne boje blago rečeno, nismo zadovoljni.

Racing:


asus_pg248q_racing_80b_50c.jpg


sRGB:


asus_pg248q_srgb.jpg

Kalibrisan:


asus_pg248q_blueeye_26b_54c_r95_g82_b94.jpg

U praksi

Gejming monitor je najbolji za jednu stvar - pogodili ste - gejming! Šta to znači? Kakva je desktop upotreba? Sa jedne strane, ne tako dobra usled sada već niže 1920x1080 rezolucije, iz razloga što nemate preveliku radnu površinu a uz to je i dijagonala ekrana od 24 inča u današnje vreme nešto sitnija. Ukoliko ste probali 27-inčne ili veće 2560x1440 ili 3840x2160 monitore, dobro znate o čemu govorimo. Krupnoća piksela nije toliko strašna kao recimo FullHD na 27 inča, ali u odnosu na 1440p i 4K, razlika u oštrini i radnoj površini je ipak jasna.


asus_pg248q_30_s.jpg


asus_pg248q_31_s.jpg


Dok nije sjajan u standardnom desktop u okruženju, odličan je u oblasti za koju je namenjen - igranju igara. Zbog niže FullHD rezolucije nije vam potrebna veoma skupa grafička karta, tako da ćete u 1080p imati odlične performanse i sa nekom kartom iz srednje klase. Za potrebe PG248Q modela dobavili smo Asusovu popularnu NVIDIA GTX 1060 kartu, koju je izuzetno preporučljivo upariti sa PG248Q monitor iz razloga što, pod jedan - nije skupa a nudi odlične rezultate i pod dva - donosi podršku za G-Sync ukoliko je nemate na trenutnoj karti.


asus_pg248q_4_s.jpg


Autor je navikao da se igra na 27-inčnoj dijagonali, tako da kada se vratite na 24-inča, ta dijagonala vam deluje mala. Ipak, to ne utiče toliko na sveukupno gejming iskustvo koje PG248Q donosi. Osvežavanje od 180Hz-a čini igre savršeno glatkim ukoliko možete da dobacite do cifre od 180FPS-a, ali u praksi zaista nismo videli neku ogromnu vidljivu beneficiju u poređenju sa 120Hz i 144Hz monitorima. Naravno, u odnosu na 60Hz monitore razlika je jasna kao dan.

G-Sync funkcioniše baš kao što je reklamirano, funkcioniše u rangu od 30Hz-180Hz i ne dozvoljava cepanje i poskakivanje slike, čineći gejming iskustvo maksimalno dobrim. Konkretno uz GTX 1060 veoma teško ćete imati ispod 30FPS-a u igrama, tako da će G-Sync uvek raditi sjajno. Postoji razlog zašto su G-Sync monitori skuplji od FreeSync alternativa, modul koji se ugrađuje nije toliko jeftin i to sveukupno diže cenu monitoru, a zauzvrat često nude bolji rad adaptivne stopa osvežavanja u poređenju sa FreeSync-om, koji je isključivo softversko rešenje.


asus_pg248q_3_s.jpg

asus_pg248q_11_s.jpg

Kada je u pitanju uniformnost pozadinskog osvetljenja, TN je generalno bolji od IPS-a koji poseduje poznato isijavanje. Pošto nijedan monitor koji smo imali prilike da testiramo nije bio idealan po ovom pitanju, nažalost nije ni PG248Q, ali smo ipak rezultatima zadovoljni. Ono što se može primetiti na fotografijama koje smo napravili na 0, 50 i 100% osvetljenja, jeste da je donji desni ugao ekrana svetliji od ostatka gde probijanja i isijavanje gotovo i da nema. Dakle, jedino je ta donja desna površina je svetlija na potpuno crnoj pozadini, dok se u praksi u realnom korišćenju to skoro pa i ne primećuje.

asus_pg248q_27_s.jpg

asus_pg248q_28_s.jpg


asus_pg248q_29_s.jpg


Modeli monitora sa TN panelima su često bolji u odnosu na modele sa IPS-om, pa je ovde PG248Q skoro pa savršen. Uz 1ms odziv i 180Hz stopu osvežavanja duhova skoro i da nema, ili su primetni u vrlo maloj meri u zavisnosti od svetline pozadine unutar UFO Ghosting testa. Ovo je još jedna stvar koja potvrđuje zašto je ROG Swift PG248Q veoma dobar izbor za ozbiljan gejming i pucačine iz prvog lica, gde razliku čini stoti delić sekunde, i gde je potrebno da reakcija igrača bude preneta na ekran uz što manje kašnjenja. Koliko je TN panel dobar po pitanju "brzine" toliko je i loš po pitanju uglova gledanja. Ukratko, uglovi gledanja su dosta ograničeni, kao i kod svakog monitora sa ovim tipom panela.


asus_pg248q_32_s.jpg


asus_pg248q_33_s.jpg

asus_pg248q_uglovi_s.jpg

Zaključak

Asus donosi još jednu opciju vlasnicima NVIDIA grafičkih karti, ali ne svakom vlasniku pomenutih karti, već pretežno osobama koje su usko orijentisane na gejming. To i jeste poenta gejming monitora, i razlog zašto ovaj model nosi Republic of Gamers logo. Uz sve to, gejmerima je obično bitan i sam dizajn, a što se toga tiče, PG248Q i više nego ispunjava uslov. Izgleda lepo, moderno i futuristički, lepo je izrađen i obraćena je pažnja na detalje kao što su uzane ivice, svetleći prsten, ili različite konture postolja i poleđine. Ne samo da je privlačan, već ima i odličnu ergonomiju jer može da se menja visina, nagib, rotacija ekrana, pa čak nudi i pivot režim.

asus_pg248q_prva_s.jpg

Prikaz ovog modela nije dobar kao kod monitora sa IPS tipom ekrana, pogotovo kada je u pitanju preciznost boja i uglovi gledanja. Reč je o FullHD rezoluciji, pa ne donosi previše oštru sliku ili veliku radnu površinu, mada je manja FullHD rezolucija odlična kada su u pitanje performanse igara. Fabrička podešavanja kada je reč o temperaturi prikaza i gamma vrednosti jesu tačna, tu nemamo većih zamerki, ali preciznost boja, kontrast i dubina crne boje, nisu baš tako dobri. Uniformnost ekrana je generalno dobra i odziv je skoro pa idealan, tako da nema duhova i bilo kakvih problema. Uz sve to, G-Sync osigurava da nema cepanja i poskakivanja slike, stopa osvežavanja ide čak do 180Hz, pa PG248Q nudi izuzetno gejming iskustvo.

Na korisniku ipak ostaje odluka da li vredi dati skoro pet stotina evra na FullHD 24-inčni monitor, pa ukoliko vam je gejming od najvišeg značaja i to je ono što ćete raditi 90% na ovom modelu, u tom slučaju kažemo da se PG248Q svakako isplati. No, dobro razmislite da li ćete računar koristiti baš toliko za igranje naspram ostalih vidova upotrebe...

Prednosti

- Lep ROG dizajn
- Odlična ergonomija
- G-Sync, 1ms odziv i 180Hz znače dosta za ozbiljniji gejming
- Uniformnost ekrana 

Mane

- Samo dva video ulaza
- Loši uglovi gledanje usled TN panela
- FullHD rezolucija i manja 24-inčna dijagonala

Cena: oko 500 evra

Monitor na test ustupio Asus.

Komentari

0 Dodaj komentar

Test: Acer Predator X34 (video)

Test: LG 27UD58 4K FreeSync (Video)

10304
10305
10306
10307
10308
10309