Greška

Došlo je do greške.

Test: Asus ROG STRIX Z370-G Gaming WI-FI AC

24.03.2018 09:43 | 0 Hardver
Test: Asus ROG STRIX Z370-G Gaming WI-FI AC

ASUS ROG STRIX Z370-G GAMING WI-FI AC je dobra, brza i vrlo atraktivna matična ploča ukoliko vaš PC planirate da izgradite na Intel Coffee Lake platformi. Posebna pogodnost koju vam pruža ova ploča jeste mogućnost izbora kompaktnijeg mini tower kućišta, značajno manjih dimenzija od onih koja primaju puni ATX format matične ploče.

Možda ne izgleda tako na prvi pogled, ali Intel je definitivno u ofanzivnom modu svoje tržišne aktivnosti. Dotični osećaj nam je izbrušen tokom niza godina tako da nepogrešivo znamo kada je neka od kompanija u periodu aktivnijeg delovanja. Poput mreže senzora koju čine distributeri i lokalne kancelarije svetski poznatih marki, oni počinju da promovišu, kao po komandi, istu vrstu proizvoda pulsirajući u skoro istom ritmu - Intel Z370 matičnih ploča. 
 
Do nas su u poslednje vreme počele  učestalije da prsitižu Intel Z370 matične ploče i to najraznovrsniji modeli od onih najjačih i najopremljenijih pa do baznih koji su pokušaj napada na jeftiniji segment. Danas je stvar malo zanimljivija. Na test smo dobili ROG STRIX Z370-G GAMING WI-FI AC, ploču koja pokušava da izađe u susret onima koji žele jaku platformu ali ne u pakovanju previše glomaznog kućišta. Dakle, neki kompaktni PC naprednih mogućnosti i raznovrsnih funkcija spakovan u mikro ATX formu. Moramo priznati da u skorije vreme nismo se susretali sa ozbiljnije koncipiranim pločama u ovoj umanjenoj formi tako da je dotični STRIX Z370-G GAMING u Wi-Fi verziji jedno pravo osveženje. Jer, sve je tu spakovano na relativno malom "parčetu" pertineksa, a pri tome nemate osećaj bespotrebno praznog prostora ili nečega što vam je na silu uskraćeno zbog eventualno manje forme. Naprotiv, radi se o jednom STRIX gejming klasiku...
 
strixz370gac0s.jpg 
Ploča stiže u kutiji četvrtastog oblika, definitivno manjih dimenzija od svega dosadašnjeg viđenog na temu ASUS gejming STRIX modela. Ipak, prepoznatljivi dizajn nam podiže očekivanja od hardvera koji se nalazi unutra. Uprkos činjenici manjih dimenzija, već prvi pogled i dodir govore da u ploči ima "materijala", a agresivni dizajn detalja na štampi i oblik hladanjaka vam dodatno ubrzavaju žmarce dok se spuštaju niz kičmu - znate već taj dobro poznati osećaj :). 
 
Cena koja se bliži granici od 200€, bez sumnje nagoveštava da se radi o ploči iz jake srednje klase, što bi rekli bez mane i nedostataka, istovremeno sa jakim overkloking mogućnostima jer je ipak, u pitanju veća svota novca. Onako, malo je gledajući "ispod oka" dok smo pripremali test, pokušali smo da joj tačnije odredimo ciljnu grupu. Pre svih to su svakako oni koji vole malo više slobodnog prostora u svom radnom okruženju, ali istovremeno neće ništa manje od najboljih karakteristika, najmodernijih standarda i vrhunskih performansi. ROG STRIX Z370-G GAMING WI-FI AC sa druge strane svojim izgledom apsolutno daje povoda za visoka očekivanja. 
 strixz370gac1s.jpg
 
Prema rečima ASUS-a inspiraciju za izgled ove ploče su našli u oštrici katana sečiva i pored stava da sa RGB osvetljenjem želi da ublaži svoju agresiju i približi se korisnicima manje borbenih raspoloženja, nesumnjivo je u pitanju "ratničko gejming" oruđe protkano esencijom ROG tehnologije kako bi se performanse pogurale do samog maksimuma koju pruža Intel Coffee Lake tehnologija.
 
Dakle, jedno neuobičajeno mikro ATX STRIX pakovanje podešeno tako da izvuče maksimum performansi iz najnovije 8. generacije Intel Core procesora, istovremeno opremljeno svim "luksuzima" koji će podići komfor svakodnevnog korišćenja kao što su ugrađena Wi-Fi mrežna funkcija na dve talasne dužine uz podršku MIMO tehnologije, odličan SupremeFX zvuk, tradicionalno lepo Aura RGB osvetljenje i što na kraju ispunjava očekivanja u pravcu besprekorne hardverske podrške vaše ambicije da dominirate u gejmingu.

Asus STRIX Z370-G Gaming WI-FI AC - karakteristike

Oštre ugaone konture elektro-hemijski obrađenih aluminijumskih hladnjaka čime se postiže atraktivna kolor nijansa i jedinstven osećaj metala pod rukom, a koji prekrivaju VRM jedinicu ploče, izazivaju u najmanju ruku strahopoštovanje. U odnosu na dimenzije čitave štampane ploče, proporcije ovih specijalno dizajniranih hladnjaka ukazuju da sa modulom koji se brine za napajanje centralnog procesora, nema šale. U tom pogledu ASUS nije pravio ustupke obzirom da se opredelio za provereni VRM dizajn sa 8 faza za napajanje jezgra i 2 faze koje brinu za rad iGPU i sistemskog kontrolera. Oba inače rade pod okriljem CPU čipa. Mračni blokovi induktora i još mračniji redovi kondezatora kao da poručuju kako su spremni za najviše izazove. Najlepše od svega je što čitava vizuelna predstava odlično funkcioniše u realnom radu. Razumno malo se greje čak i pri visokim overkloking radnim vrednostima. Nešto više nas brine preciznost upravljanjem prisutnog PWM kontrolera koji nikako nismo mogli da "ukrotimo", ali o tome ćemo nešto kasnije tokom iskustva u radu i overklokingu.
 
strixz370gac2s.jpg
 
Dakle, zona oko VRM modula je pokrivena velikim telom hladnjaka koje je prifilisano tako da maksimalno pokupi moguća vazdušna strujanja u kućištu i što pre, pomoću velikih pravilnih površina, "izbaci" toplotu u okruženje. Prostora oko samog CPU ležišta ima dovoljno tako da ugradnja vazdušnih kulera sa velikim telima ne predstavlja problem. Četiri DIMM memorijska podnožja su na dovoljnoj udaljenosti od LGA ležišta pa ni nakon ugradnje AIO hladnjaka nismo imali problem sa "L" oblikom holendera koji uvode creva u glavu hlađenja, inače uobičajen problem na pločama malih formata.
 
ROG STRIX Z370-G GAMING WI-FI AC može da adresira maksimalno 64GB RAM memorije, a to je inače u opisu posla memorijskog kontrolera samog procesorskog čipa. Važnije za nas je da ploča podržava rad RAM DDR4 modula do 4000 MHz u overkloking režimu čime se ostvaruje osetan napredak u performansama u odnosu na JEDEC 2666 MHz specifikacije koliko zvanično propisuje Intel. Ploča se odlično snalazi sa modulima koji imaju predefinisane XMP profile, a jednako je važno da je tokom testova  sarađivala sa nekoliko modela memorija i sa te strane je posebno pohvaljujemo kao vrlo zahvalnu ploču za eksperimentisanje sa različitim vrstama DDR4 RAM modula. Izrečeno pre svega važi iz ugla dodatnog ubrzanja i izvlačenja maksimalnih performansi RAM podsistema. Signalni vodovi između RAM podnožja i CPU ležišta su brižljivo rutirani i vođeni preko specijalnih slojeva štampane ploče. Namera proizvođača je da se postigne željeni kvalitet signala i vremenski poravna balansiranjem dužine putanja između pojedinačnih memorijskih slotova. Rezultat je stabilniji i brži rad sa RAM memorijom i možemo potvrditi da je Asus-u to definitivno pošlo za rukom.
 
strixz370gac3s.jpg
 
Prostora iza DIMM podnožja ima dovoljno da se komforno smesti 24-pinski ATX konektor, prateća jedinica za napajanje DDR4 memorija i jedan Asusov specijalitet u vidu vertikalno postavljenog slota za ugradnju M.2 SSD diskova. U pakovanju se nalazi i specijalni metalni adapter koji služi kao potpora tj. svojevrsni egzoskelet za poziciju M.2 SSD disk kartice. Osim toga velika metalna površina ovog nosača može da posluži i kao hladnjak, obzirom da je na takvoj poziciji gde će definitivno pokupiti strujanje vazduha koje stiže iz propelera ventilatora na prednjem delu kućišta. Dotični radi u režimu četiri PCI Express V3.0 komunikacione putanje, omogućujući maksimalno brz protok podataka sa vašeg M.2 NVMe SSD diska.
 
Još jedan detalj je bitan za rad procesora i ostalih komponenti, a koji želimo da istaknemo kod ovog modela matične ploče tiče se jedva dovoljnog prisustva, dobro raspoređenih 4-pinskih konektora za napajanje ventilatora i ostalih uređaja. Između CPU i DIMM ležišta se nalaze dva priključka sa PWM kontrolom, treći je u istoj liniji iza njih na krajnjem spoljnom delu ivice matične ploče, dok je četvrti u delu gde povezujemo svetlosnu signalizaciju (power, hdd, itd.). Konačni, peti konektor je predviđen da napaja pumpu vodenog hlađenja i smešten tik iza baterije na pola puta hladnjaka VRM jedinice i prvog PCIe x16 slota. U kontekstu toga prisutni su i termo senzori - jedan na lokaciji CPU ležišta, jedan na poziciji čipseta i jedan za eksternu termistor sondu.
 
strixz370gac4s.jpg
 
Što se tiče osvetljenja, ni jedan STRIX model do sada nije stizao bez ugrađene Aura RGB funkcije. Ovog puta, ona je krajnje skromno implementirana u smislu prisutnih svetlosnih efekata na samoj ploči. Naime, svetli samo ROG logo na čipsetu, čak nedostaju i one osvetljene putanje audio signala, ali je zato LED svetlosne efekte moguće sinhronizovati sa drugim Aura RGB kompatibilnim uređajima (grafičkim kartama, periferijama, itd). Kompletna kontrola svetla i upravljanje režimom rada se vrši iz pratećeg Aura softvera.
 
Ploča nudi standardno šest brzih SATA 3 portova za povezivanje HDD i SSD diskova, a raspolaže i sa dva ultra brza M.2  PCIe x4 Gen3 konektora za novu generaciju NVMe SSD diskova. O jednom smo već pričali, a drugi se nalazi tik ispod drugog fizičkog PCIe x16 konektora u neposrednoj blizini Intel Z370 čipseta. Kada smo već kod ugradnje dodatnih komponenti, skrećemo pažnju da ploča poseduje dva PCIe x16 Gen3 slota za prijem grafičkih karti koje mogu da rade u 1 x16 ili 2 x8 režimu. Ove PCI Express putanje  su pod direktnom kontrolom centralnog procesora. Zanimljivo je da ovi konektori poseduju specijalni metalni oklop kako bi konektor bio spremniji i izdržljiviji u situacijama većeg mehaničkog stresa ukoliko se u sistemu nađe jedna ili dve moćne grafičke karte, koje su zbog velikih metalnih površina i hladnjaka prilično teške i vrše dodatni mehanički pritisak na matičnu ploču. Pored navedenih, tu su i dva PCIe x1 konektora. 
 
strixz370gac5s.jpg
 
Što se tiča zvuka, ASUS na ovoj ploči koristi već standardno SupremeFX rešenje na bazi Realtek ALC S1220A  8-kanalnog codec rešenja u pratnji dvostrukog pojačala za slušalice i detekcijom prisustva slušalica na zadnjem konektoru ploče ili prednjem izlazu na kućištu. Proizvođač navodi prilično visoke vrednosti kada je u pitnaju dinamika zvuka, a dodatni kvalitet je i prisustvo audiofilskih kondezatora koji eliminišu metalni prizvuk visoko kompresovanih muzičkih fajlova, čineći da muzika zvuči makar malo toplije sa više detalja koji čine ukras audio doživljaja. Pored hardvera tu je i kombinacija Sonic Studio III + Sonic Studio Links softvera.
 
Deo zadužen za mrežni saobraćaj je specijalitet ove ploče. Klasični gigabitni LAN je izveden korišćenjem veze između integrisanog media kontrolera (MAC) u samom čipsetu i posebnog čipa I219 koji su povezani specijalnim vezama omogućujući 10/100/1000 Gbps mrežnu komunikaciju. Zanimljivo je da ASUS zbog ušetede prostora koristi specijlani metalni oklop za ovaj čip, jer prema specifikacijama Intela on mora biti udaljen najmanje 2.5 cm od LAN porta zbog elektromagnetnih smetnji koji stvara rad silicijumskog jezgra ovog čipa. Pošto ovoliko mesta na štampi je nerezonsko trošenje resursa, čip je oklopljen i potpuno zaštićen LANGuard tehnologijom.
 
strixz370gac6s.jpg
 
Drugi deo mrežnog dela je ugrađeni bežični Wi-Fi AC sa podrškom za komunikaciju sa više korisnika istovremeno (MU-MIMO) koji funkcioniše na dve talasne dužine: 2.4GHz i 5GHz. Prvi je za bolji domet, a drugi namenjen za veći transfer podataka. Isporučena je specijalna 2x2 dvopojasna antena u obliku leđnog peraja koja treba da doprinese boljem bežičnom prenosu između računara i rutera. 
 
Ponuda brzih USB portova radi što manjeg utroška vremena prilikom prenosa podataka sa eksternih uređaja, obuhvata šest USB 3.0 konekcija od čega su četiri porta izvedena na zadnjoj ATX sekciji u vidu plavih konektora, dok su dva na raspolaganju preko internog priključka na ploči. Ovi portovi su pod kontrolom rada Intel Z370 čipseta. Dostupno je još 6 USB 2.0 konekcija, dve u vidu portova na zadnjoj strani i dva interna konektora što može biti veoma korisno za one koji imaju LED kontrolere ili upravljive AiO sisteme vodenog hlađenja. Dotični su takođe po kontrolom čipseta. Konačno, tu su i ultrabrzi USB 3.1 portovi, tačnije jedan par tip-A konektora obojenih u crveno koje kontroliše zasebni ASMedia kontroler.
 
strixz370gac7s.jpg
 
Koheziju dobrom hardveru ROG STRIX Z370-G GAMING WI-FI AC ploče daje nezaobilazni UEFI prilagođeni BIOS sa već prepoznatljivim grafičkim okruženjem i velikim brojem opcija za podešavanje tehničkih finesa PC sistema. Kao i obično impresionira naprednim mogućnostima overklokinga, upravljanjem i monitoringa bitnih faktora rada. Osim mogućnosti da podešavanjem specijalnih opcija svoju borbenu gejming stanicu dovedete od vrha mogućnosti u pogledu brzine rada, tu je i pregršt korisnih funkcija poput EZ Flash 3 koji olakšava proceduru ažuriranja upravljačkog softvera, zatim CrashFree BIOS 3 koji oporavlja ploču čak i kada ste potpuno izbrisali upravljački softver, QFan kontrola ventilatora, itd. Jednom rečju u pitanju je jedan od najboljih BIOS-a koje možete pronaći na proizvodima ovog tipa.

Asus STRIX Z370-G Gaming WI-FI AC - utisci u radi i overkloking

Puštanje u rad i prvi utisci predstavljaju pozitivan primer kako bi to uopšte trebalo da izgleda kada se prvi put susrećete sa jednim ovakvim uređajem. Matična ploča ima posebno mesto u hijerarhiji svih oni koje vole da sklapaju PC računare. Instalalcija hardvera protiče lako jer je sve lepo i pedantno objašnjeno, tako da korisnici ne bi imali ni najmanju nedoumicu u pogledu slotova u koje treba ugraditi memoriju kako bi konfigurisali dvokanalni režim rada, do konektora u koji treba povezati ventilator na CPU kuleru kako vas BIOS ne bi zaustavio zbog ovog propusta prilikom prvog podizanja sistema.
 
UEFI.png
 
Nakon što ste povezali potrebne kablove za podatke i napajanje, preostaje vam da se prepustite užitku komfora u radu koji ROG STRIX Z370-G GAMING WI-FI AC pruža svojim vlasnicima. Ovo je jedna od onih ploča kojoj ne možete apsolutno ništa zameriti jer sve radi odmah i “iz prve”. Zbog ovakvih ploča pomislite da je konfigurisanje i puštanje računara u rad “med i mleko”. Zaista je tako jer smo zbog internih pretumbacija bili primorani da koristimo HyperX 426C FURY module za AMD platformu, koji su inače “nezgodni” kada hoćete da izvučete malo bolje performanse na Intel kombinaciji ploče i procesora. Međutim, ovaj ASUS je dotične module fabrički deklarisane na 2666MHz CL16 bez po muke podigao na 3066MHz CL17 i odradio kompletnu benchmarking proceduru bez i najmanjeg premišljanja. To mogu samo najbolji primerci.
 
Tokom, standardne brzinske procedure merenja performansi ploča je odlično sarađivala. Nismo primetili nikakvo naprezanje VRM modula za napajanje, čak ni sa najjačim izdanjem Coffee Lake tehnologije. Tako i treba da bude. Toplotu koju emituje deo za napajanje pokriven velikim hladnjacima, možemo opisati kao minimalnu. Primećujemo da softver nezavisnih proizvođača se ne snalazi baš najbolje sa očitanim vrednostima senzora na ovoj Asus ploči. Zbog toga vam savetujemo da koristite alate koje proizvođač isporučuje uz matičnu ploču.
 
Z370gamingstrixdefaults.png
 ROG STRIX Z370-G GAMING WI-FI AC @Default
 
Na fabrički podešenim vrednostima Ci7-8700K pri punom opterećenju procesorskih jezgara, troši nešto manje od 100W električne enerigje, tačnije 95W i pri tome ne prelazi temperaturu od 65-66oC što je na nivou proseka za Z370 klasu matičnih ploča. Maksimalno zabeleženi radni napon je iznosio 1.301V što je za 0.047V manje od prethodno testiranog Gigabyte Z370D-P3 modela. Sa druge strane je Gigabyte model zabeležio skoro 5W manju potrošnju pri punom opterećenju.
 
Nakon toga smo hteli da vidimo kako će se ponašati sa zahtevnim Core i7 8700K procesorom na ubrzanim vrednostima. I tu upoznajemo malo čudniju stranu ove ploče. Kao prvo već ste upoznati da koristimo HWMonitor kao našu standardnu aplikaciju za praćenje temperatura, kretanja vrednosti radnog napona, CPU opterećenja itd. Detaljnost u praćenju podataka i njihova nenadmašna preglednost su glavni razlog zbog čega volimo ovaj softverski alat. Retko kada imamo problem sa matičnim pločama, ali to je ovog puta bio izuzetak. 
 
Naime kada smo krenuli da overklokujemo, ploču smo prebacili u “XMP” sistem podešavanja kako bi izbegli bilo kakav problem u vezi rada DDR4 memorije i čime bismo ovaj element eliminisali iz liste potencijalnih OC problema. Nakon podizanja HWMonitor softvera videli smo odmah da pojedina očitavanja sa senzora toplote, ovaj program pogrešno interpretira. No dobro, dešava se, retko ali se ipak dešava što je i najmanji problem ako ćete iskreno. 
 
Z370gamingstrixOCs.png
ROG STRIX Z370-G GAMING WI-FI AC @OC 5.0GHz 
 
Dakle, na ovaj način smo krenuli da isključivo uvećavamo vrednost multiplikatora i radne frekvencije CPU čipa. Za početak automatika na ASUS ploči je preuzela brigu o napajanju procesora i pravilnog snadbevanja energijom. Hlađenje je povereno NZXT Kraken X62 AiO sistemu na bazi vode. Zaključavamo multiplikator za sva jezgra istovremeno, isključujemo trubo funkciju i podižemo sistem. Međutim, nakon provere frekvencije ispostavilo se da CPU “kuca” na tek baznim vrednostima radnog takta i da uopšte ne doseže postavljenu vrednost multiplikatora. Ulazimo ponovo u BIOS, vraćamo aktivnost turbo funkcije, re-startujemo sistem i sada je sve u radu, frekvencija je na željenoj vrednosti zadatog multiplikatora. Pomalo nelogično, ali dobro već smo navikli na ovakve stvari...
 Ploča bez pogovora sledi naše zahteve ubrzanja na 4.7GHz, zatim 4.8GHz, 4.9GHz i konačno stajemo na 5GHz. Windows podiže desktop i par aplikacija na brzinu. Toliko je sve lako prošlo da smo izgubili kontrolu razuma i u sledećem pokušaju otišli na 5.2GHz. I opet, ASUS bez ikakvog razmišljanja se sjurio sa ubrzanim Coffee Lake primerkom munjevito u desktop. Ubrzanje je primetno čak i prilikom učitavanja sistema iako je u tu svrhu koristio klasični hard disk.
 
Međutim, pokušaj obavljanja nekih zahtevnijih računanja bi odmah resetovao sistem. Znak da je vreme da krenemo sa ručnom kontrolom napona i važnijih radnih parametara. Inače je automatika počela da “divlja” sa radnim naponom koji je otišao čak do 1.529V, a što nikako nije dobro po procesorsko jezgro. Odlazimo u BIOS i spuštamo radni takt na 5100MHz dok napon postavljamo na 1.43V. Ponovo pokrećemo sistem i rendering našeg referentnog 4D Cinema Studio kadra. Procesor se zahuktao i počeo da osetnije podiže temperaturu na svim jezgrima, a da situacija postaje ozbiljna, upozorava nas buka ventilaora na radijatoru vodenog hlađenja koji su počeli da se okreću na granici od 2000 obrtaja u minuti. Spuštamo napon na ciljanih 1.4V. Međutim, u tim situacijama napon počinje prilično da osciluje, tako da je bilo samo pitanje trenutka kada će čitava operacija da stane. I upravo se to desilo nakon jedne trećine izrenderovanog kadra. 
 
Da bi stabilizovali napon ulazimo u “Manual” mod podešavanja gde nam je sada dostupna “DIGI+ VRM” opcija u okviru koje se nalazi “CPU Load-line Calibration”. Njenim aktiviranjem se otvara padajući meni sa izborom: “auto”, “default” i “Level 1 - Level 7” nivo stabilizacije napona. Biramo “Level 4” i odustajemo u prvom pokušaju obzirom da je interval u kome ploča pokušava da stabilizuje vrednost napona suviše veliki. Nakon toga biramo maksimalni “Level 7”, ali tada ploča “overvoltuje” na 1.428V što ponovo vodi pregrevanju. Konačno, se stvari popravljaju na “Level 6”, ali ni u toj situaciji nismo potpuno zadovoljni. Napon nije “zakucan” na 1.4V već se i dalje “traži” oscilujući od 1.376-1.392V. Na kraju nismo završili scenu renderovanja jer je nakon 10 minuta operacija “pukla”. Sledi korekcija na 5.0 GHz i sve konačno prolazi.
 
Nije nam se svidela ova situacija posebno što ROG STRIX Z370-G GAMING WI-FI AC nije tako siguran u uslovima malo žešćeg overklokinga. Oscilacija zadatog napona uprkos aktiviranju LLC funkcije dovodi do nepoverenja u OC oruđe koje imate pred sobom jer upravljanje postaje neprecizno ili kako to “rally” vozači kažu kao da imate “zmiju” u rukama. I još jedna stvar koja nam se nije svidela je da prelaskom u “Manual” mod, na neki volšeban način podaci o kretanju napona postaju nečitljivi za HWMonitor već smo morali da koristimo rezervni alat.

Asus STRIX Z370-G Gaming WI-FI AC - performanse

Test sistem:

MB:  Asus Strix Z370-G Gaming WI-FI AC 
CPU:  Intel Core i7 8700K Coffee Lake
RAM:  2x8GB HyperX DDR4 3600 CL17 Predator
VGA:  MSI GTX 1070 Ti GAMING 8GB
HDD:  Seagate Barracuda ST1000
SSD:  Kingston A400 240GB
Cooler: Cooler Master AiO MasterLiquid Pro 240 
PSU:  Cooler Master V1200 Platinum 

strixz370gac8s.jpg

Performanse:

Windows 10 System ( RAM Performanse )
Transfer podataka
ASUS ROG STRIX Z370-G GAMING WI-FI AC
NZXT N7 Z37XT
MSI Z370 GAMING PRO CARBON AC
Gigabyte Z370P D3
Gigabyte Z370 AORUS Gaming 7
Gigabyte Z370 AORUS Ultra Gaming
Asus RoG Strix Z370-F Gaming
0 25 50 75 100
veće je bolje (GB/s)
Windows 10 System ( CPU AES Cryptographic Performance )
Transfer podataka
ASUS ROG STRIX Z370-G GAMING WI-FI AC
NZXT N7 Z37XT
MSI Z370 GAMING PRO CARBON AC
Gigabyte Z370P D3
Gigabyte Z370 AORUS Gaming 7
Gigabyte Z370 AORUS Ultra Gaming
Asus RoG Strix Z370-F Gaming
0 7500 15000 22500 30000
veće je bolje (MB/s)
Windows 10 System ( CPU WinArchiver Performance )
Transfer podataka
ASUS ROG STRIX Z370-G GAMING WI-FI AC
NZXT N7 Z37XT
MSI Z370 GAMING PRO CARBON AC
Gigabyte Z370P D3
Gigabyte Z370 AORUS Gaming 7
Gigabyte Z370 AORUS Ultra Gaming
Asus RoG Strix Z370-F Gaming
0 2500 5000 7500 10000
veće je bolje (MB/s)
Windows 10 System ( Microsoft Media Direct Show )
Vreme izvršenja
ASUS ROG STRIX Z370-G GAMING WI-FI AC
NZXT N7 Z37XT
MSI Z370 GAMING PRO CARBON AC
Gigabyte Z370P D3
Gigabyte Z370 AORUS Gaming 7
Gigabyte Z370 AORUS Ultra Gaming
Asus RoG Strix Z370-F Gaming
0 3 5 8 10
manje je bolje (sec.)
Windows 10 App ( Video Adobe Premiere Pro CC rendering )
Vreme izvršenja
ASUS ROG STRIX Z370-G GAMING WI-FI AC
NZXT N7 Z37XT
MSI Z370 GAMING PRO CARBON AC
Gigabyte Z370P D3
Gigabyte Z370 AORUS Gaming 7
Gigabyte Z370 AORUS Ultra Gaming
Asus RoG Strix Z370-F Gaming
0 13 25 38 50
manje je bolje (sec.)
Windows 10 App ( Muzika dBpoweramp FLAC u MP3 )
Vreme izvršenja
ASUS ROG STRIX Z370-G GAMING WI-FI AC
NZXT N7 Z37XT
MSI Z370 GAMING PRO CARBON AC
Gigabyte Z370P D3
Gigabyte Z370 AORUS Gaming 7
Gigabyte Z370 AORUS Ultra Gaming
Asus RoG Strix Z370-F Gaming
0 50 100 150 200
manje je bolje (sec.)
Windows 10 App ( Foto Adobe Photoshop CC Speedtest )
Vreme izvršenja
ASUS ROG STRIX Z370-G GAMING WI-FI AC
NZXT N7 Z37XT
MSI Z370 GAMING PRO CARBON AC
Gigabyte Z370P D3
Gigabyte Z370 AORUS Gaming 7
Gigabyte Z370 AORUS Ultra Gaming
Asus RoG Strix Z370-F Gaming
0 5 10 15 20
manje je bolje (sec.)
3D Gejming ( Hitman 1080p )
broj frejmova u sekundi
ASUS ROG STRIX Z370-G GAMING WI-FI AC
NZXT N7 Z37XT
MSI Z370 GAMING PRO CARBON AC
Gigabyte Z370P D3
Gigabyte Z370 AORUS Gaming 7
Gigabyte Z370 AORUS Ultra Gaming
Asus RoG Strix Z370-F Gaming
0 25 50 75 100
veće je bolje (fps)
3D Gejming ( Deus Ex: Mankind Divided 1080p )
broj frejmova u sekundi
ASUS ROG STRIX Z370-G GAMING WI-FI AC
NZXT N7 Z37XT
MSI Z370 GAMING PRO CARBON AC
Gigabyte Z370P D3
Gigabyte Z370 AORUS Gaming 7
Gigabyte Z370 AORUS Ultra Gaming
Asus RoG Strix Z370-F Gaming
0 25 50 75 100
veće je bolje (fps)
3D Gejming ( The Division 1080p )
broj frejmova u sekundi
ASUS ROG STRIX Z370-G GAMING WI-FI AC
NZXT N7 Z37XT
MSI Z370 GAMING PRO CARBON AC
Gigabyte Z370P D3
Gigabyte Z370 AORUS Gaming 7
Gigabyte Z370 AORUS Ultra Gaming
Asus RoG Strix Z370-F Gaming
0 28 55 83 110
veće je bolje (fps)
3D Gejming ( Rise of the Tomb Raider 1080p )
broj frejmova u sekundi
ASUS ROG STRIX Z370-G GAMING WI-FI AC
NZXT N7 Z37XT
MSI Z370 GAMING PRO CARBON AC
Gigabyte Z370P D3
Gigabyte Z370 AORUS Gaming 7
Gigabyte Z370 AORUS Ultra Gaming
Asus RoG Strix Z370-F Gaming
0 33 65 98 130
veće je bolje (fps)

Asus STRIX Z370-G Gaming WI-FI AC - zaključak

ASUS ROG STRIX Z370-G GAMING WI-FI AC je dobra, brza i vrlo atraktivna matična ploča ukoliko vaš PC planirate da izgradite na Intel Coffee Lake platformi. Posebna pogodnost koju vam pruža ova ploča jeste mogućnost izbora kompaktnijeg mini tower kućišta, značajno manjih dimenzija od onih koja primaju puni ATX format matične ploče. Pri tome vas neće zakinuti ni za jednu bitniju funkciju ili mogućnost. Imaćete sve ono što i na većim formatima uz osetno manje dimenzije vašeg PC-a. Čak i odličnu WiFi + Bluetooth 4.2 bežičnu vezu sa internetom i periferijama. 
 strixz370gac9s.jpg
 
Primećujemo da Asus ovog puta nije preterivao sa Aura LED osvetljenjem, već je sasvim diskretno osvetlio logo na hladnjaku čipseta. Mnogima se to neće svideti, ali možda je sada trenutak da odmorimo od blještavih detalja. To će se posebno svideti onima koji ne vole šljašteća RGB LED svetla. Izgled sofisticirnog uređaja je sveopšte prisutan, performanse su odlične kao i rukovanje. Upravljanje naprednim mogućnostima zahvaljujući detaljnom ASUS UEFI BIOS-u je skoro dovedeno do savršenstva, tako da ova ploča u globalu, potpuno opravdava svoju cenu i poziciju u višoj-srednjoj klasi.
 
U radu pokazuje odlično ponašanje i da nije opisanih situacija tokom overklokinga, rekli bismo da je savršena. Ovako, taj epitet ostaje rezervisan za “Maximus” seriju Z370 baziranih modela. Da ne bude zabune, jer i ova ploča je odličan overkloker, mnogo bolji nego što će većini i trebati. Njeni glavni atributi su kompaktne dimenzije, raskošne opcije i veliki radni komfor. U tom pogledu joj malo koja Z370 ploča može parirati.
 
strixz370gacawards.jpg
 
Na kraju, posle par nedelja druženja sa ovom pločom rastajemo se teške volje. Navikla nas je na rad tečan i sladak, toliko da smo se uljuljkali u radu sa našim Bluetooth zvučnicima i muzikom koja nas je neprekidno relaksirala uprkos brojnim svakodnevnim obavezama i furioznom radnom tempu nametnutom brojnim poslovnim zadacima. Svo to vreme ROG STRIX Z370-G GAMING WI-FI AC nas je služio bez greške i spornih situacija sa brzinom koja vam definitivno “uđe pod ruku”. Otuda joj bez puno razmišljanja, dodeljujemo nagradu!
 
Prednosti:
⦁ Kompaktne dimenzije (mikro ATX)
⦁ Kompletan spisak mogućnosti i funkcija
⦁ Ugrađen 2.4/5GHz Wi-Fi + Bluetooth 4.2
⦁ Odlične performanse
 
Nedostaci:
⦁ Neprecizna ručna kontrola napona (OC)
⦁ Visoka cena
 
CENA: 200€

Komentari

0 Dodaj komentar

Test: Gigabyte Z370P D3

Test: Asus ROG Maximus X Formula

  • Povezane teme:
10203
10205
10206
10207
10208
10209