Greška

Došlo je do greške.

Test: Asus RoG Strix Z270F Gaming

28.06.2017 11:03 | 0 Hardver
Test: Asus RoG Strix Z270F Gaming

Strix matične ploče nastavljaju svoju ekspanziju, a Asus ih prvenstveno vidi kao adut u svojoj mejnstrim LGA1151 kategoriji. Model sa oznakom Strix Z270F Gaming je među bolje opremljenim predstavnicima ove porodice i nudi jako dobar odnos cene i performansi. Vrlo je zanimljivo da je Asus u ovako agresivnoj meri proširio svoju Republic of Gamers porodicu, ali moramo priznati da je svaki novi član odličan.

Nebojša Todorović

Vizuelno možemo reći da je Z270F praktično isti kao i njegova skuplja varijanta Z270E izuzev tek nekoliko detalja među kojima će većina na prvom mestu primetiti izostanak WiFi modula. Istini za volju, mnogi od nas ne koriste WiFi na glavnom PC-u, jer se prednost daje mrežnom kablu kao stabilnijoj vezi sa modemom, odnosno ruterom. Ovo je potpuno opravdan način razmišljanja i u tom slučaju dodatni WiFi modul je nešto što plaćate, a nećete koristiti.


 asus_z270f_strix_gaming_012_s.jpg

Iako je oznaka prilično kriptična i malo kome će naziv RoG STRIX Z270F ostati u sećanju, sama ploča je daleko od neupadljive. Reč je o modelu koji sasvim opravdano može da ponese RoG logo, a STRIX je sam po sebi postao prestižan brend i ova ploča to opravdava.


Specifikacije
 • Proizvođač Asus
 • Model Asus RoG Strix Z270F Gaming
 • Platforma Intel
 • Veličina ATX
 • Podnožje LGA 1151
 • Čipset Intel Z270
 • Tip memorije DDR4
 • Broj memorijskih slotova 4 kom.
 • PCI-Express 7 kom.
 • SATA 6Gbps 6 kom.
 • M.2 2 kom.
 • USB 3.0 4 kom.
 • USB 3.1 [Kom.] 1
 • USB 3.1 Type C 1 kom.
 • LAN 1 kom.
 • Video izlazi HDMI 2.0, DisplayPort, DVI
 • Ostali konektori S/PDIF, PS/2
 • Audio 7.1
 • Audio izlazi 5 kom.


Asus je ugradio veoma dobru naponsku jedinicu koja je smeštena oko LGA1151 ležišta za procesor. Filtracija napona se obavlja u 10 faza, a tu je i činjenica da se koriste kvalitetne komponente kao što su 5k kondenzatori, zajedno sa oklopljenim zavojnicama, što bi trebalo da obezbedi dug radni vek i stabilnost prilikom overkloka.


 asus_z270f_strix_gaming_019_s.jpg


Dopada nam se to što se nije štedelo na aluminijumskim hladnjacima koji prekrivaju naponsku jedinicu, implementirana je i AuraRGB tehnologija. Pored toga što može da se podešava boja osvetljenja i režim putem softvera ili BIOS, tu je i AuraSync koja omogućava da kontrolišete osvetljenje svih Asus proizvoda sa ovom opcijom što je svakako simpatično i daje uvid u to da Asus želi da napravi kompletan ekosistem, a ne samo zasebne proizvode.


 asus_z270f_strix_gaming_017_s.jpg


Desno od LGA1151 soketa se nalaze četiri DIMM slota za memorijske module, koji podržavaju dvokanalni rad i maksimalnu frekvenciju do 3866 MHz. Naravno, ovo je zvanična vrednost, ali će u praksi biti podržani i brži moduli.


 asus_z270f_strix_gaming_020_s.jpg


Asus RoG Strix Z270F Gaming je opremljen povećim broj PCIe slotova. Ističu se tri PCIe slota punih dimenzija. Kako to trend nalaže, Asus je prva dva slota, koji se koriste mahom za grafičke karte, ojačao metalnom konstrukcijom kako bi bio u stanju da pretrpi drastično veće sile nego klasični plastični slotovi. Treba imati u vidu da u skladu sa brojem PCI-Express "lane-ova" koji je isti kao i kod prošle generacije procesora ne mogu svi da rade u x16 režimu.


asus_z270f_strix_gaming_021_s.jpg


Sva tri velika slota odgovaraju PCI-Express 3.0 specifikaciji i mogu da rade u x16/x1 ili x8/x8 konfiguraciji. Treći je takođe PCI-Express 3.0 i radi u x4 modu. Zanimljivo je i to da su prisutna čak četiri PCIe x1 slota za ostale komponente.

 

 

 

Asus RoG Strix Z270F Gaming - Nastavak

Kao i većina drugih ploča koje nose Intelov Z270 čipset i dolaze iz Asusa, "storage" konektori se oslanjaju na čipset uz potpuno odsustvo dodatnih kontrolera. Dakle konfiguracija je potpuno identična sa većinom Asus Z270 ploča, a reč je o šest SATA 6 Gbps konektora i dva M.2 slota koji su obavezni deo moderne Intel LGA 1151 ploče.


 asus_z270f_strix_gaming_022_s.jpg


Dobra vest je da su M.2 slotovi, pametno smešteni na ploču kako im grafičke karte ne bi smetale. Proizvođač ih je pozicionirao tako da su dovoljno udaljeni od PCIe x16 slota, dok je drugi slot u liniji sa PCIe x1 slotom u koji se najčešće stavljaju ekstremno kratke kartice za proširenje funkcionalnosti PC-a.


 asus_z270f_strix_gaming_023_s.jpg


Zadnji panel ima odlično odabrane konektore na zadnjem panelu, iako bismo voleli da ih bude malo više pri čemu najviše mislimo na USB-ove. Tu su četiri USB 3.0, kao i dva USB 3.1 porta od kojih je jedan Type-C. Prisutno je pet 3.5mm audio priključaka kao i S/PDIF. Tu su i sva tri tipa digitalnih video izlaza, odnosno DVI, HDMI i DisplayPort. Naravno, tu je i LAN iza koga stoji Intel I219V kontroler, kao i jedan kombinovani PS/2 port za slučaj da koristite neku od starijih periferija.


 asus_z270f_strix_gaming_026_s.jpg


Na kraju, tu je i poslovično kvalitetna audio sekcija koju Asus naziva SupremeFX Audio. Osnovu čini Realtek ALC S1220A koji je uparen sa dvostrukim pojačalima za slušalice i kvalitetnim audio kondenzatorima koje je potpisao Nichicon. Naravno, tu je i EMI zaštita, a podržana je reprodukcija 32-Bit/192kHz audio materijala. Takođe, Asus se hvali 120 dB SNR-om za reprodukciju, odnosno 113 dB SNR pri snimanju što je svakako pohvalno.


asus_z270f_strix_gaming_024_s.jpg

asus_z270f_strix_gaming_025_s.jpg

BIOS

Asus RoG Strix Z270F Gaming koristi suštinski identičan UEFI bios kao i ostali modeli iz Republic of Gamers porodice, odnosno kao i sve ostale ploče koje kompanija proizvodi. Čak je i skin, odnosno kolorna šema ista, jer je zvanično reč o Republic of Gamers modelu što automatski znači da može da dobije bios crveno-crne boje. Prvo na šta nailazite je skraćeni režim, odnosno mod koji većinu potrebnih kontrola stavlja na glavni ekran. Alternativno, tu je napredni režim koji će vam omogućiti detaljno podešavanje svih stavki.


bios_asus_strix_z270e_gaming_003.jpg
 

Za one koji ne vole da komponente svetle, postoji opcija da se LED-ovi ugase iz BIOS-a. Zanimljivu opciju predstavlja QFan tuning koji automatski prilagođava broj obrtaja ventilatora na kuleru. U praksi, ploča prođe kroz puni raspon brzina kojima ugrađeni ventilator raspolaže, uporedi ih sa temperaturama i prilagodi profil u skladu sa dobijenim vrednostima.


bios_asus_strix_z270e_gaming_002.jpg


Ipak, sve što je potrebno za overklok je tu i ukoliko ne tražite da podešavate detaljno sublatencije memorije i neke dodatne napone koji će vam služiti samo u ekstremnim situacijama, možete da računate da vam ništa neće nedostajati. Uostalom, većina čak i najnaprednijih korisnika prilikom overkloka za "svaki dan" ostavi ova podešavanja na "auto".


bios_asus_strix_z270e_gaming_004.jpg

bios_asus_strix_z270e_gaming_005.jpg

bios_asus_strix_z270e_gaming_006.jpg

bios_asus_strix_z270e_gaming_009.jpg

bios_asus_strix_z270e_gaming_012.jpg

bios_asus_strix_z270e_gaming_013.jpg


Odeljak za praćenje napona i temperature je praktično isti u odnosu na ostale modele, ali je ipak manji broj senzora i konektora za ventilatore smanjio količinu informacija koju možete da dobijete. Ne mnogo, tako da se ne treba previše opterećivati. Sve se pedantno prati i vrednosti svih očitavanja možete paralelno da nadgledate. Tu je i niz dodatnih opcija, među kojima se nalazi odličan sistem za fleš biosa, proveru SPD informacija za memoriju, kao i info o slotovima na ploči gde možete da vidite šta se gde nalazi.


bios_asus_strix_z270e_gaming_015.jpg

 

 

Pakovanje i dodatna oprema

Kutija definitivno više odgovara opisu Strix proizvoda nego nekada isključivih predstavnika RoG serije kao što su Maximus ploče, na primer. Tu mislimo na izostanak jednoličnog bordo-crvenog dizajna koji nije davao nikakve indikacije o tome kakav se uređaj nalazi unutar pakovanja. Umesto toga, dočekuje nas pretežno crna kutija sa puno detalja kako sa prednje, tako i sa zadnje strane. Prednja stranica ne otkriva previše, već je osmišljena tako da privuče pažnju, dok se većina informacija o samoj ploči nalaze pozadi.


asus_z270f_strix_gaming_001_s_1.jpg

asus_z270f_strix_gaming_002_s_1.jpg


Zadnja strana prikazuje detaljne specifikacije, sliku ploče i objašnjenje nekih Asus tehnologija koje su implementirane i kojima kompanija želi da se istakne među ostalim proizođačima. Bez mnogo iznenađenja, u prvi plan je stavljena fantastična audio sekcija, AURA RGB sistem osvetljenja, USB 3.1 itd.


asus_z270f_strix_gaming_003_s_1.jpg


Propratno pakovanje nije preterano bogato, ali daleko od toga da može da se klasifikuje kao siromašno. Štaviše, retko smo viđali više ukoliko izostavimo slučajeve kada smo testirali naskuplje predstavnike nove generacije Intel ploča. Osnovne stvari su uključene i tu mislimo na SATA kablove kojih ima 4 komada, SLI HB mostič, alat za montažu procesora, dokumentaciju, disk sa drajverima i programima i sl. Osim toga, treba pomenuti nalepnice, podmetač, produžni kabl za RGB LED osvetljenje... Sve ovo čini paket bogatijim, a verujemo ujedno i ne previše skupljim za proizvođača.


asus_z270f_strix_gaming_007_s.jpg

 asus_z270f_strix_gaming_008_s.jpg

asus_z270f_strix_gaming_009_s.jpg

 asus_z270f_strix_gaming_010_s.jpg

 

 

Rezultati 1. deo

Test konfiguracija:

CPU: Intel Core i5 7600K
Matična ploča: Asus RoG Strix Z270F Gaming
RAM: 2 x 8 GB DDR4 Geil TridentZ 3200 MHz
HDD: Seagate 1TB 7200 RPM
VGA: Intel HD Graphics
Napajanje: Cooler Master V1200 Platinum
OS: Win 8.1 Pro

 

 

Cinebench R15 ( R15 )
CPU
CPU Single Sore
OpenGL (fps)
Asus Maximus IX Apex
Asus Maximus IX Extreme
Asus Maximus IX Formula
Asus TuF Z270 Mark 1
Gigabyte GA-Z270X-Gaming 9
Asus Maximus IX Hero
Asus Maximus IX Code
Asus Z270-WS
Gigabyte GA-Z270-Gaming K3
Gigabyte GA-H270-Gaming 3
Gigabyte GA-Z270X-Gaming 7
Asus RoG Strix Z270E Gaming
Asus RoG Strix Z270F Gaming
Asus Z270-A Prime
Asus Strix H270F Gaming
Asus RoG Strix B250F Gaming
Gigabyte GA-B250-HD3P
0 375 750 1125 1500
64-bit
7Zip Benchmark ( 7Zip Benchmark )
Decompressing
Compressing
Asus Maximus IX Apex
Asus Maximus IX Extreme
Asus Maximus IX Formula
Asus TuF Z270 Mark 1
Gigabyte GA-Z270X-Gaming 9
Asus Maximus IX Hero
Asus Maximus IX Code
Asus Z270-WS
Gigabyte GA-Z270-Gaming K3
Gigabyte GA-H270-Gaming 3
Gigabyte GA-Z270X-Gaming 7
Asus RoG Strix Z270E Gaming
Asus RoG Strix Z270F Gaming
Asus Z270-A Prime
Asus Strix H270F Gaming
Asus RoG Strix B250F Gaming
Gigabyte GA-B250-HD3P
0 125000 250000 375000 500000
7Zip Benchmark
WinRAR 5.01 ( WinRAR 5.01 )
Compressing
Asus Maximus IX Apex
Asus Maximus IX Extreme
Asus Maximus IX Formula
Asus TuF Z270 Mark 1
Gigabyte GA-Z270X-Gaming 9
Asus Maximus IX Hero
Asus Maximus IX Code
Asus Z270-WS
Gigabyte GA-Z270-Gaming K3
Gigabyte GA-H270-Gaming 3
Gigabyte GA-Z270X-Gaming 7
Asus RoG Strix Z270E Gaming
Asus RoG Strix Z270F Gaming
Asus Z270-A Prime
Asus Strix H270F Gaming
Asus RoG Strix B250F Gaming
Gigabyte GA-B250-HD3P
0 5000 10000 15000 20000
WinRAR 5.01

Rezultati 2. deo

AIDA64 RAM ( AIDA64 RAM )
Write
Copy
Read
Latency
Asus Maximus IX Extreme
Asus Z270-WS
Asus Maximus IX Apex
Asus Maximus IX Formula
Asus TuF Z270 Mark 1
Asus Maximus IX Hero
Asus Maximus IX Code
Gigabyte GA-Z270X-Gaming 7
Gigabyte GA-Z270X-Gaming 9
Asus RoG Strix Z270E Gaming
Gigabyte GA-H270-Gaming 3
Asus Z270-A Prime
Gigabyte GA-B250-HD3P
Asus RoG Strix Z270F Gaming
Gigabyte GA-Z270-Gaming K3
Asus Strix H270F Gaming
Asus RoG Strix B250F Gaming
0 15000 30000 45000 60000
AIDA64 RAM
TrueCrypt 7.01a Benchmark ( TrueCrypt 7.01a Benchmark )
AES
Twofish
Serpent
Asus Maximus IX Extreme
Asus Z270-WS
Asus Maximus IX Apex
Asus Maximus IX Formula
Asus TuF Z270 Mark 1
Asus Maximus IX Hero
Asus Maximus IX Code
Gigabyte GA-Z270X-Gaming 7
Gigabyte GA-Z270X-Gaming 9
Asus RoG Strix Z270E Gaming
Gigabyte GA-H270-Gaming 3
Asus Z270-A Prime
Gigabyte GA-B250-HD3P
Asus RoG Strix Z270F Gaming
Gigabyte GA-Z270-Gaming K3
Asus Strix H270F Gaming
Asus RoG Strix B250F Gaming
0 2750 5500 8250 11000
[MB/s]
x264 HD5.1 ( x264 HD5.1 )
First Pass
Second Pass
Asus Maximus IX Extreme
Asus Z270-WS
Asus Maximus IX Apex
Asus Maximus IX Formula
Asus TuF Z270 Mark 1
Asus Maximus IX Hero
Asus Maximus IX Code
Gigabyte GA-Z270X-Gaming 7
Gigabyte GA-Z270X-Gaming 9
Asus RoG Strix Z270E Gaming
Gigabyte GA-H270-Gaming 3
Asus Z270-A Prime
Gigabyte GA-B250-HD3P
Asus RoG Strix Z270F Gaming
Gigabyte GA-Z270-Gaming K3
Asus Strix H270F Gaming
Asus RoG Strix B250F Gaming
0 50 100 150 200
x264 HD5.1

Utisci u radu i zaključak

Ploča se zaustavila pri pristojnih 4.8 GHz na našem testnom Core i5 7600K procesoru što je sasvim u skladu sa nekim prethodnim iskustvima. Ovo nije najbolji rezultat, ali je interesantno da je Asus RoG Strix Z270F Gaming ovih 4.8 GHz postigao uz nešto manji napon od 1.35V u odnosu na neke druge ploče iz Asusa koje smo testirali, tako da to možemo da uzmemo u obzir kao svojevrsni plus.


asus_z270f_strix_gaming_oc.png


Asus RoG Strix Z270F Gaming je veoma dobra matična ploča koja predstavlja odličnu alternativu za one kojima je Z270E Gaming bio previše skup, a u isto vreme ne smatraju da je WiFi modul nužni dodatak koji žele da plate. Stoga, po nešto nižoj ceni dobijate jednako dobru ploču, a Z270F Gaming je dobar čak i u poređenju sa recimo novom generacijom Hero ploče, tako da od nas dobija toplu preporuku.

asus_z270f_strix_gaming_award_s.JPG


Prednosti:


- Niža cena u odnosu na punokrvne ROG modele
- AuraRGB i AURA SYNC
- Kvalitet izrade i ugrađene komponente

Nedostaci:


- malo slabiji OC potencijal
- Nema USB 3.1 na samoj ploči kao Z270E


Matičnu ploču na test ustupio ASUS.

Komentari

0 Dodaj komentar

Test: Asus Maximus IX Extreme

Test: Asus Z270-WS

10203
10205
10206
10207
10208
10209