Greška

Došlo je do greške.

Test: Asus RoG Strix Z270E Gaming

22.03.2017 12:08 | 5 Hardver

Prema izgledu se može zaključiti da je reč o nasledniku Pro Gaming matičnih ploča koje su imale za ideju da budu što bliže RoG modelima po konceptu, ali ujedno pristupačnije. Asus je želeo da ova serija ipak ne bude ostavljena po strani i napravila Strix predstavnike, ali ih je učinila delom RoG familije. Možda zvuči komplikovano, ali zaista nije. Asus je jednostavno želeo da što veći broj ploča nosi poželjni znak, a da pritom ne "razvodni" ponudu.

 asus_strix_z270e_gaming_014_s.jpg

Bilo kako bilo, u pitanju je vizuelno veoma upečatljiva ploča, što je veoma dobro, jer je oznaka maksimalno generička. Štampa ploča je prekrivena crnim lakom, hladnjaci su sivkasti i masivni, a tu je i popularni oklop koji prekriva panel sa konektorima. U svakom slučaju, reč je o veoma atraktivnom modelu koji zaista ostavlja "premium" utisak.

 

Specifikacije
 • Proizvođač Asus
 • Model Asus RoG Strix Z270E Gaming
 • Platforma Intel
 • Veličina ATX
 • Podnožje LGA 1151
 • Čipset Intel Z270
 • Tip memorije DDR4
 • Broj memorijskih slotova 4 kom.
 • PCI-Express 7 kom.
 • SATA 6Gbps 6 kom.
 • M.2 2 kom.
 • USB 3.0 4 kom.
 • USB 3.1 [Kom.] 1
 • USB 3.1 Type C 1 kom.
 • LAN 1 kom.
 • Video izlazi HDMI 2.0, DisplayPort, DVI
 • Ostali konektori S/PDIF, PS/2
 • Audio 7.1
 • Audio izlazi 5 kom.
 • Dodatno Wi-Fi 802.11 a/b/g/n/ac + BT 4.0

Ista stvar se nastavlja kada se zagleda detaljnije. Pre svega, tu je odlična naponska sekcija smeštena oko LGA1151 ležišta za procesor. Filtracija napona se obavlja u 10 faza, a tu je i činjenica da se koriste kvalitetne komponente kao što su 5k kondenzatori, zajedno sa oklopljenim zavojnicama što bi trebalo da obezbedi dug radni vek i stabilnost prilikom overkloka.

 asus_strix_z270e_gaming_029_s.jpg

Hladnjaci naponske jedinice su pristojno velikih dimenzija, a kao što je Asus istakao, ova ploča poseduje AuraRGB tehnologiju. Pored toga što može da se podešava boja osvetljenja i režim putem softvera ili BIOS, tu je i AuraSync koja omogućava da kontrolišete osvetljenje svih Asus proizvoda sa ovom opcijom što je svakako simpatično i daje uvid u to da Asus želi da napravi kompletan ekosistem, a ne samo zasebne proizvode.

 asus_strix_z270e_gaming_030_s.jpg

Desno od LGA1151 soketa se nalaze četiri DIMM slota za memorijske module, koji podržavaju dvokanalni rad i maksimalnu frekvenciju do 3866 MHz. Naravno, ovo je zvanična vrednost, ali će u praksi biti podržani i brži moduli.

 asus_strix_z270e_gaming_028_s.jpg

Na polju PCIe slotova, Asus RoG Strix Z270E Gaming ima dosta da ponudi. Prisutna su tri PCIe slota punih dimenzija. Kako to trend nalaže, Asus je prva dva slota, koji se koriste mahom za grafičke karte, ojačao metalnom konstrukcijom kako bi bio u stanju da pretrpi drastično veće sile nego klasični plastični slotovi. Treba imati u vidu da u skladu sa brojem PCI-Express "lane-ova" koji je isti kao i kod prošle generacije procesora ne mogu svi da rade u x16 režimu.

asus_strix_z270e_gaming_021_s.jpg Sva tri velika slota odgovaraju PCI-Express 3.0 specifikaciji i mogu da rade u x16/x1 ili x8/x8 konfiguraciji. Treći je takođe PCI-Express 3.0 i radi u x4 modu. Zanimljivo je i to da su prisutna čak četiri PCIe x1 slota za ostale komponente.

 asus_strix_z270e_gaming_026_s.jpg

 

 

 

 

Asus RoG Strix Z270E Gaming - Nastavak

Dolazimo i do konekcija koje se tiču "storage" uređaja. Na ovom planu nije bilo mnogo izmena, ne samo u pogledu ostalih Asus ploča, već onoga što je Intel zamislio kada je planirao ploču baziranu na Z270 čipsetu. Naime, skoro sve ploče koje smo testirali imaju isti layout. Govorimo naravno o šest SATA 6 Gbps konektora i dva M.2 slota.

 asus_strix_z270e_gaming_033_s.jpg

Kada smo već kod M.2 slotova, oni su promišljeno pozicionirani tako da im grafičke karte neće smetati, što je najčešći slučaj. Asus ih je postavio tako da su ili dovoljno udaljeni od PCIe x16 slota, ili su u liniji sa PCIe x1 slotom u koji se najčešće stavljaju ekstremno kratke kartice za proširenje funkcionalnosti PC-a.

 asus_strix_z270e_gaming_024_s.jpg

asus_strix_z270e_gaming_025_s.jpg

Lepa vest je da je tu i USB 3.1 montiran kao interni konektor. Njegova funkcija je da posluži kod kućišta koja imaju prednji panel sa ovom konekcijom da se priključi i omogući da samo kućište dobije najnoviji USB 3.1 interfejs na prednjoj strani što je svakako za pohvalu. Takođe, za ovaj konektor je zadužen zasebni ASMedia kontroler koji radi u PCIe 3.0 x2 režimu.

 asus_strix_z270e_gaming_027_s.jpg

Zadnji panel ima odlično odabrane konektore na zadnjem panelu, iako bismo voleli da ih bude malo više pri čemu najviše mislimo na USB-ove. Tu su četiri USB 3.0, kao i dva USB 3.1 porta od kojih je jedan Type-C. Prisutno je pet 3.5mm audio priključka kao i S/PDIF. Tu su i sva tri tipa digitalnih video izlaza, odnosno DVI, HDMI i DisplayPort. Naravno, tu je i LAN iza koga stoji Intel I219V kontroler, kao i jedan kombinovani PS/2 port za slučaj da koristite neku od starijih periferija.

 asus_strix_z270e_gaming_032_s.jpg

Naravno, ne možemo da izostavimo ni priključke za antene WiFi modula koji pored toga što podržava sve aktuelne WiFi standarde, poseduje i podršku za BlueTooth 4.0.

 asus_strix_z270e_gaming_023_s.jpg

Na kraju, tu je i poslovično kvalitetna audio sekcija koju Asus naziva SupremeFX Audio. Osnovu čini Realtek ALC S1220A koji je uparen sa dvostrukim pojačalima za slušalice i kvalitetnim audio kondenzatorima koje je potpisao Nichicon. Naravno, tu je i EMI zaštita, a podržana je reprodukcija 32-Bit/192kHz audio materijala. Takođe, Asus se hvali 120 dB SNR-om za reprodukciju, odnosno 113 dB SNR pri snimanju što je svakako pohvalno.

BIOS

Asus RoG Strix Z270E Gaming koristi suštinski identičan UEFI bios kao i ostali modeli iz Republic of Gamers porodice, odnosno kao i sve ostale ploče koje kompanija proizvodi. Čak je i skin, odnosno kolorna šema ista, jer je zvanično reč o Republic of Gamers modelu što automatski znači da može da dobije bios crveno-crne boje. Prvo na šta nailazite je skraćeni režim, odnosno mod koji većinu potrebnih kontrola stavlja na glavni ekran. Alternativno, tu je napredni režim koji će vam omogućiti detaljno podešavanje svih stavki.


bios_asus_strix_z270e_gaming_001.jpg 

Za one koji ne vole da komponente svetle, postoji opcija da se LED-ovi ugase iz BIOS-a. Zanimljivu opciju predstavlja QFan tuning koji automatski prilagođava broj obrtaja ventilatora na kuleru. U praksi, ploča prođe kroz puni raspon brzina kojima ugrađeni ventilator raspolaže, uporedi ih sa temperaturama i prilagodi profil u skladu sa dobijenim vrednostima.

bios_asus_strix_z270e_gaming_002.jpg

 


Ipak, sve što je potrebno za overklok je tu i ukoliko ne tražite da podešavate detaljno sublatencije memorije i neke dodatne napone koji će vam služiti samo u ekstremnim situacijama, možete da računate da vam ništa neće nedostajati. Uostalom, većina čak i najnaprednijih korisnika prilikom overkloka za "svaki dan" ostavi ova podešavanja na "auto".


bios_asus_strix_z270e_gaming_003.jpg

bios_asus_strix_z270e_gaming_004.jpg

bios_asus_strix_z270e_gaming_005.jpg

bios_asus_strix_z270e_gaming_006.jpg

bios_asus_strix_z270e_gaming_009.jpg

bios_asus_strix_z270e_gaming_012.jpg

bios_asus_strix_z270e_gaming_013.jpg

 

Odeljak za praćenje napona i temperature je praktično isti u odnosu na ostale modele, ali je ipak manji broj senzora i konektora za ventilatore smanjio količinu informacija koju možete da dobijete. Ne mnogo, tako da se ne treba previše opterećivati. Sve se pedantno prati i vrednosti svih očitavanja možete paralelno da nadgledate. Tu je i niz dodatnih opcija, među kojima se nalazi odličan sistem za fleš biosa, proveru SPD informacija za memoriju, kao i info o slotovima na ploči gde možete da vidite šta se gde nalazi.

bios_asus_strix_z270e_gaming_015.jpg

 

 

Pakovanje i dodatna oprema

Kutija definitivno više odgovara opisu Strix proizvoda nego nekada isključivih predstavnika RoG serije kao što su Maximus ploče na primer. Tu mislimo na izostanak jednoličnog bordo-crvenog dizajna koji nije davao nikakve indikacije o tome kakav se uređaj nalazi unutar pakovanja. Umesto toga, dočekuje nas pretežno crna kutija sa puno detalja kako sa prednje, tako i sa zadnje strane. Prednja stranica ne otkriva previše, već je osmišljena tako da privuče pažnju, dok se većina informacija o samoj ploči nalaze pozadi.

asus_strix_z270e_gaming_001_s.jpg

asus_strix_z270e_gaming_002_s.jpg

Zadnja strana prikazuje detaljne specifikacije, sliku ploče i objašnjenje nekih Asus tehnologija koje su implementirane i kojima kompanija želi da se istakne među ostalim proizođačima. Bez mnogo iznenađenja, u prvi plan je stavljena fantastična audio sekcija, AURA RGB sistem osvetljenja, USB 3.1 itd.

 asus_strix_z270e_gaming_003_s.jpg


Propratno pakovanje nije preterano bogato, ali daleko od toga da može da se klasifikuje kao siromašno. Štaviše, retko smo viđali više ukoliko izostavimo slučajeve kada smo testirali naskuplje predstavnike nove generacije Intel ploča. Osnovne stvari su uključene i tu mislimo na SATA kablove kojih ima 4 komada, SLI HB mostič, alat za montažu procesora, dokumentaciju, disk sa drajverima i programima i sl. Osim toga, treba pomenuti nalepnice, podmetač, produžni kabl za RGB LED osvetljenje... Sve ovo čini paket bogatijim, a verujemo ujedno i ne previše skupljim za proizvođača.


asus_strix_z270e_gaming_007_s.jpg

 asus_strix_z270e_gaming_008_s.jpg

asus_strix_z270e_gaming_009_s.jpg

Na kraju, tu je i tipična Asus antena za ploče koje poseduju WiFi modul. Već nekoliko godina ovaj dizajn se nije menjao, tako da ste ga u nekom momentu verovatno već videli. Za one koji su to propustili, reč je o jednostavnoj anteni sa magentnom bazom koja se lako "lepi" na kućište. Takođe, napravljena je tako da se presavije na polovini, kao što možete da vidite na slikama ispod.

asus_strix_z270e_gaming_010_s.jpg

asus_strix_z270e_gaming_011_s.jpg

asus_strix_z270e_gaming_012_s.jpg

Rezultati 1. deo

Test konfiguracija:

CPU: Intel Core i5 7600K
Matična ploča: Asus RoG Strix Z270E Gaming
RAM: 2 x 8 GB DDR4 Geil TridentZ 3200 MHz
HDD: Seagate 1TB 7200 RPM
VGA: Intel HD Graphics
Napajanje: Cooler Master V1200 Platinum
OS: Win 8.1 Pro

 

 

Cinebench R15 ( R15 )
CPU
CPU Single Sore
OpenGL (fps)
Asus Maximus IX Apex
Asus Maximus IX Extreme
Asus Maximus IX Formula
Asus TuF Z270 Mark 1
Gigabyte GA-Z270X-Gaming 9
Asus Maximus IX Hero
Asus Maximus IX Code
Asus Z270-WS
Gigabyte GA-Z270-Gaming K3
Gigabyte GA-H270-Gaming 3
Gigabyte GA-Z270X-Gaming 7
Asus RoG Strix Z270E Gaming
Asus RoG Strix Z270F Gaming
Asus Z270-A Prime
Asus Strix H270F Gaming
Asus RoG Strix B250F Gaming
Gigabyte GA-B250-HD3P
0 375 750 1125 1500
64-bit
7Zip Benchmark ( 7Zip Benchmark )
Decompressing
Compressing
Asus Maximus IX Apex
Asus Maximus IX Extreme
Asus Maximus IX Formula
Asus TuF Z270 Mark 1
Gigabyte GA-Z270X-Gaming 9
Asus Maximus IX Hero
Asus Maximus IX Code
Asus Z270-WS
Gigabyte GA-Z270-Gaming K3
Gigabyte GA-H270-Gaming 3
Gigabyte GA-Z270X-Gaming 7
Asus RoG Strix Z270E Gaming
Asus RoG Strix Z270F Gaming
Asus Z270-A Prime
Asus Strix H270F Gaming
Asus RoG Strix B250F Gaming
Gigabyte GA-B250-HD3P
0 125000 250000 375000 500000
7Zip Benchmark
WinRAR 5.01 ( WinRAR 5.01 )
Compressing
Asus Maximus IX Apex
Asus Maximus IX Extreme
Asus Maximus IX Formula
Asus TuF Z270 Mark 1
Gigabyte GA-Z270X-Gaming 9
Asus Maximus IX Hero
Asus Maximus IX Code
Asus Z270-WS
Gigabyte GA-Z270-Gaming K3
Gigabyte GA-H270-Gaming 3
Gigabyte GA-Z270X-Gaming 7
Asus RoG Strix Z270E Gaming
Asus RoG Strix Z270F Gaming
Asus Z270-A Prime
Asus Strix H270F Gaming
Asus RoG Strix B250F Gaming
Gigabyte GA-B250-HD3P
0 5000 10000 15000 20000
WinRAR 5.01

Rezultati 2. deo

AIDA64 RAM ( AIDA64 RAM )
Write
Copy
Read
Latency
Asus Maximus IX Extreme
Asus Z270-WS
Asus Maximus IX Apex
Asus Maximus IX Formula
Asus TuF Z270 Mark 1
Asus Maximus IX Hero
Asus Maximus IX Code
Gigabyte GA-Z270X-Gaming 7
Gigabyte GA-Z270X-Gaming 9
Asus RoG Strix Z270E Gaming
Gigabyte GA-H270-Gaming 3
Asus Z270-A Prime
Gigabyte GA-B250-HD3P
Asus RoG Strix Z270F Gaming
Gigabyte GA-Z270-Gaming K3
Asus Strix H270F Gaming
Asus RoG Strix B250F Gaming
0 15000 30000 45000 60000
AIDA64 RAM
TrueCrypt 7.01a Benchmark ( TrueCrypt 7.01a Benchmark )
AES
Twofish
Serpent
Asus Maximus IX Extreme
Asus Z270-WS
Asus Maximus IX Apex
Asus Maximus IX Formula
Asus TuF Z270 Mark 1
Asus Maximus IX Hero
Asus Maximus IX Code
Gigabyte GA-Z270X-Gaming 7
Gigabyte GA-Z270X-Gaming 9
Asus RoG Strix Z270E Gaming
Gigabyte GA-H270-Gaming 3
Asus Z270-A Prime
Gigabyte GA-B250-HD3P
Asus RoG Strix Z270F Gaming
Gigabyte GA-Z270-Gaming K3
Asus Strix H270F Gaming
Asus RoG Strix B250F Gaming
0 2750 5500 8250 11000
[MB/s]
x264 HD5.1 ( x264 HD5.1 )
First Pass
Second Pass
Asus Maximus IX Extreme
Asus Z270-WS
Asus Maximus IX Apex
Asus Maximus IX Formula
Asus TuF Z270 Mark 1
Asus Maximus IX Hero
Asus Maximus IX Code
Gigabyte GA-Z270X-Gaming 7
Gigabyte GA-Z270X-Gaming 9
Asus RoG Strix Z270E Gaming
Gigabyte GA-H270-Gaming 3
Asus Z270-A Prime
Gigabyte GA-B250-HD3P
Asus RoG Strix Z270F Gaming
Gigabyte GA-Z270-Gaming K3
Asus Strix H270F Gaming
Asus RoG Strix B250F Gaming
0 50 100 150 200
x264 HD5.1

Utisci u radu i zaključak

Iako smo imali vrlo malo vremena da se igramo sa overklokom, ova ploča je bez ikakvih poteškoća ostvarila frekvenciju od 4800 MHz sa našim Core i5 7600K procesorom. Iako je to nešto manje od Maximus ploča koje smo imali prilike da testiramo u prethodom periodu, ovog puta za to možemo da okrivimo kratko vreme koje smo proveli uz ploču. Istina, bolje hlađenje bi verovatno takođe pomoglo,, pa smo uz Hyper 212 Evo morali da se zadovoljimo na pomenutih 4.8 GHz.


asus_strix_z270e_gaming_001_s.jpg


Asus RoG Strix Z270E Gaming je fantastična matična ploča koja nudi atraktivan dizajn, veliki broj mogućnosti na svim poljima, a tu je i provereni kvalitet izrade iz koga stoji sam Asus. Uz to, cena je niža u odnosu na Maximus IX Hero za dobrih 50-ak EUR-a, a pritom nema reči o bitnim odricanjima koje biste napravili ukoliko biste se odlučili upravo za ovaj model.

asus_strix_z270e_gaming_award_s.jpg


Prednosti:


- Niža cena u odnosu na Maximus Hero
- Odlično rešeno RGB osvetljenje
- Kvalitet izrade i ugrađene komponente
- WiFi modul se dobija fabrički
- USB 3.1 na samoj ploči kao interni konektor


Nedostaci:


- Malo slabiji overkloker od Maximusa


Matičnu ploču na test ustupio ASUS.

Komentari

0 Dodaj komentar

Test: Gigabyte AX370 Gaming 5

Test: Asus TUF Z270 Mark 1

 • Povezane teme:
10203
10205
10206
10207
10208
10209