Greška

Došlo je do greške.

Test: ASUS ROG STRIX X470-F Gaming

13.06.2018 17:55 | 0 Hardver
Test: ASUS ROG STRIX X470-F Gaming

ROG STRIX X470-F Gaming je ploča koja čitavo vreme drži “pun gas” na pedali druge generacije Ryzen procesora. Dotična tvrdnja vas svom logikom navodi na to da ploča u čitavom dijapazonu aplikacija i igara isporučuje performanse koje su u samom vrhu X470 baziranih modela matičnih ploča.

Nabavka matične ploče za računar je jedan od delikatnih postupaka. Svi dobro znamo značaj i ulogu ove vitalne komponente po rad čitavog PC sistema. Sa takvim namerama i krećemo prilikom sklapanja konfiguracije, uvereni u stavu da na matičnoj ploči ne treba štedeti. Onda, odjednom postajete svesni realnosti, obzirom da vrhunske matične ploče sa lakoćom prelaze cenu od 300 evra. To vas vraća u surovu realnost ograničenih sredstava, i sa druge strane velikih želja. Odjednom, pažnja skreće sa matične ploče, u strahu da će vam ponestati novca za nabavku željenog CPU-a, grafičke karte, brzog diska.  Kao da vam je neko došapnuo: "Ma pusti, sve ploče su manje više iste, poneka je malo više našmikana ali zato neopravdano skupa. Glavni motor performansi su CPU sa što više jezgara i naravno što jača grafička karta." Tako matična ploča postaje najčešće žrtva preteranih očekivanja i ograničenih mogućnosti.
 
Dotična situacija je izrodila onu stalnu težnju da se za što razumniji novac pronađe i kupi što bolja matična ploča. Čak i najveći, po mnogima najbolji proizvođač matičnih ploča - ASUS se susreo i osetio posledice prethodno opisane situacije. Otuda je pažljivo osluškujući želje mnogih koji ciljaju na najbrže i najbolje ROG  modele, korisnicima ponudio nešto umerenije ali jednako atraktivne ploče iz STRIX serije. One su se već uveliko dokazale i sa svakom novom serijom postaju sve zapaženije u oku velikog broja korisnika. 
 STRIXX470F1s.jpg
 
Opisana situacija se može primeniti jednako na tržište Intel i AMD platformi, a mi ovoga puta predstavljamo ROG STRIX X470-F Gaming ploču koja korisnicima sa tanjim budžetom pruža alternativu skupljim ROG Crosshair VII Hero modelima kao "prajm" rešenju kada je u pitanju najnovija generacija Ryzen 2 procesora na bazi Zen+ jezgara.
 
U suštini ROG STRIX X470-F Gaming vam pruža sve što očekujete od vrhunske matične ploče, čak smo slobodni u tvrdnji da ide koji korak više od očekivanja većine. Tako spakovana, dotična ploča ne prelazi svotu od 200 evra koja je za mnoge još uvek nedostižna granica gde počinju premijum modeli, ali ipak mnogo dostupnija od pomenutog ROG Crosshair VII Hero i sličnih modela. 
 STRIXX470F2s.jpg
 
Ova ploča kao i većina onih sa ROG oznakom u nazivu ne ostavlja vas ravnodušnim već na prvi susret. Veliko pakovanje i izdašan spisak opreme vam nude makar koliko, toliku satisfakciju za poveliki izdatak prilikom nabavke. Ipak, ono pravo je spakovano u samu matičnu ploču koja je tipičan predstavnik ASUS filozofije u dizajniranju proizvoda vrhunskih performansi.
 
Zapravo, ROG STRIX X470-F Gaming je svojevrsni spoj performansi i funkcija sa ciljem da se zadovolje želje one grupe korisnika koji sebe smatraju entuzijastima. Sufiks "Gaming" samo proširuje ciljanu grupu, pažljivo dozirajući gejming detalje koji će ovu ploču maltene, preporučiti kao idealnu imajući u vidu kompletan spisak mogućnosti vrednovan kroz prizmu kontrolisane cene. 
 STRIXX470F3s.jpg
 
Da bi pojačali impresije kod korisnika u ASUS-u se odlučili da dotični model bude izrađen u Full ATX formatu kako bi eliminisali i pomisao na bilo kakav vid uštede. Spakovana sa kompletnim spiskom tehnologija za fino podešavanje performansi i vizuelnim detaljima koji garantuju vrhunski gejming doživljaj, ROG STRIX X470-F Gaming će vas privući poput magneta. Ako ste se nameračili i odvojili novac za nabavku vrhunske AMD AM4 matične ploče, sigurni smo da ste stigli na pravo odredište.

ASUS ROG STRIX X470-F GAMING - tehničke karakteristike

ASUS kod ovog modela primenjuje provereno rešenje dokazano kod sličnih modela iz prethodne generacije, ali dodaje neke nove opcije koje će vas ubediti da je ovo zasigurno bolja investicija. Crno-mračna pojava velikog ATX modela ispresecanog velikim brušenim aluminijumskim hladnjacima i atraktivnim natpisima dugo će zadržati pogled na ovoj ploči. Toliko dugo da smo donekle sigurni da nećete ni skretati pogled tražeći nešto drugo. Verujte, zaista je tako jer ploča u rukama deluje još ubedljivije nego na fotografijama. 
 STRIXX470F4s.jpg
 
Kao i kod svih matičnih ploča najnovijeg datuma, ističe se robusni deo sekcije ATX konektora koji je oklopljen i u sebi integriše Aura LED RGB svetlosni ukras u vidu osvetljenog ROG logoa i jedne LED lajsne. Dotični svetle u svim mogućim režimima rada, čak simulirajući i spektar duginih boja što je još uvek enigma za konkurenciju.
 
Dotični deo se odlikuje i integrisanim metalnim adapterom za instlaciju u kućište koji već dolazi montiran na ploču i dodatno izolovan kako bi eliminisao uticaj elektro-statičkog pražnjenja. Ploča u tu svrhu koristi i dodatnu elektroniku u zaleđu portova kako bi korisnik i ploča bili što sigurniji u radu.  
 STRIXX470F5s.jpg
  STRIXX470F6s.jpg
 
 
Na pomenutom panelu ATX sekcije konektora pored uobičajenih, skrećemo pažnju na prisustvo dva ultra brza USB 3.1 tip-A konektora za prenos podataka brzinom od 10Gbps. Ukoliko kojim slučajem koristite AMD APU Raven Ridge generacije dostupni su i video konektori u vidu HDMI i DisplayPort konekcije, obilje USB 3.0 i USB 2.0 portova kao i nezaobilazni USB tip-C, te gigabitni LAN port i izdašna audio sekcija sa kompletnim arsenalom analognih konektora za višekanalnu reprodukciju. Da bi spisak mogućnosti bio kompletan tu je i opcija optičke veze ka eksternim audio uređajima. 
 
Pod utiskom da je baš sve što vam treba na jednom mestu, nastavljamo vizuelnu inspekciju dela u kome je radno mesto centralnog procesora. Generalni utisak pedantne izrade i urednog prostora je odmah vidljiv jer je veliki hladnjak glavnog dela VRM jedinice vešto skriven ispod prethodno pomenutog ATX oklopa, dok je drugi deo "Г" tela vidljiv znatiželjnom oku korisnika na uobičajenoj poziciji i neposrednoj blizini 8-pinskog +12V EPS konektora za dodatno napajanje. VRM jedinica koristi "8+2" konfiguraciju aktivnih faza sa “dablerima” u delu koji je zadužen za napajanje SoC dela logike centralnog procesora. Rad jedinice za regulaciju napona je digitalno kontrolisan tako da se garantuje precizno napajanje čak i u uslovima intezivnog overklokinga. 
 STRIXX470F7s.jpg
 
Kako je to uobičajeno u neposrednoj blizini procesorskog podnožja, locirana su ležišta za RAM memoriju. Četiri DIMM DDR4 slota u kombinaciji sa integrisanim memorijskim kontrolerom na CPU čipu su sposobna da adresiraju maksimalno 64GB RAM memorije u dvokanalnom režimu rada instaliranih modula. Podržane su radne brzine u OC modu do 3600MHz. Ploča je specijalno podešena za rad sa brzim RAM modulima kako bi isporučila maksimalne performanse u aplikacijma i visok “frejmrejt” u igrama.
 
Bitno je pomenuti da su memorijski slotovi i rad RAM modula dodatno zaštićeni od prekomernog napona, kratkog spoja i nekontrolisanog rasta jačine struje kojom se napajaju, pomoću sistema osigurača koji se automatski aktiviraju i resetuju u dotičnim situacijama štiteći RAM module od eventualnog oštećenja tokom overkloking pokušaja. Obzirom da veće radne frekvencije traže jaču struju, ovo je vrlo korisna funkcija. Time se štite vaši skupi RAM moduli, ali i produžava radni vek matične ploče. 
 STRIXX470F8s.jpg
 
U zaleđini DIMM slotova se smestio energetski modul koji brine o njihovom napajanju, a tu je i tradicionalana pozicija za 24-pinski konektor za napajanje ploče. Pri samom vrhu, iza gornjeg dela pozicije memorijskih slotova su smešteni Q-LED indikatori koji pokazuju status napajanja matične ploče i signaliziraju na eventualne probleme u radu sa CPU, RAM, GPU podsistemima tokom procedure podizanja čitave platforme. 
 
Pozicija AMD X470 čipseta je prekrivena velikim hladnjakom originalnog i vrlo atraktivnog dizajna. Umesto svetlećih detalja, ovaj put su prisutni specijalno oblikovano aluminijumsko telo i print oznake poput grafita koje su ovlaš obojene izazivajući efekat prisutnog pozadinskog osvetljenja koga zapravo nema. Tu je i kuriozitet u vidu jezička od tkanine sa ASUS logoom koji izviruje poput onog na džepu farmerki. Simpatičan detalj koji ipak odudara od čitave HiTech pojave.  
 STRIXX470F9s.jpg
 
Deo tela i aluminijumskog bloka hladnjaka se produžava u poziciju iznad prvog PCI Express x16 slota sve do dela sa oklopom ATX sekcije stvarajući utisak da su sastavljeni iz jednog dela. Ispod ovog specijalno oblikovanog produžetka se nalazi zapravo hladnjak za M.2 SSD diskove čija je pozicija u potpunosti natkrivena hladnim telom aluminijuma. Koristeći novije NVMe uređaje moramo reći da je u pitanju koristan i u praksi vrlo upotrebljiv detalj koji vas lišava potrebe troška za nabavku dodatnih hladnjaka za M.2 SSD diskove.
 
Čipset kontroliše rad 6 klasičnih SATA 3 portova, dok je na izboru i korišćenje dva M.2 slota za NVMe i SATA diskove. Zanimljivost je da pomenutu poziciju prvog M.2 slota koji se nalazi bliže CPU ležištu u potpunosti kontroliše sistemski kontroler centralnog procesora, dodeljujući mu 4x PCI Express Gen3 putanje za maksimalni transfer podataka. Drugi M.2 slot je pod kontrolom čipseta i radi na magistrali koju čine samo dve PCI Express komunikacione linije. On deli resurse sa prvim i trećim PCI Express x1 slotom, pa kada je jedan od pomenutih slotova popunjen, drugi M.2 slot radi isključivo u SATA režimu jedne aktivne PCI Express Gen2 transportne putanje. 
 STRIXX470F10s.jpg
 
Ploča je namenjena gejmerima i zbog toga nudi opciju korišćenja jedne grafičke karte (PCI Express x16 3.0) ili njihovo uparivanje u u SLi ili CrossFire konfiguraciju kada se sekundarna grafika instalira u drugi, fizički PCI Express x16 slot. Tada će se grafičke karte automatski prebaciti u režim rada 2x8 PCI Express Gen 3 linija zbog ograničenih resursa u kontroleru samog centralnog procesora. Treći fizički slot je pod kontrolom čipseta i radi u režimu 4x PCIe 2.0 putanja. Dakle, imate mnoštvo opcija i kombinatorike ukoliko koristite brze uređaje za skladištenje podataka ili višestruke GPU akceleratore. Spomenimo da prvi i drugi PCI Express x16 slotovi imaju dodatno, metalno ojačanje koje štiti ploču od deformacija i oštećenja u slučaju korišćenja teških grafičkih karti sa masivnim hladnjacima.
 
Kada se radi o rešenju zvuka za potrebe gejminga, nije bilo mesta eksperimentisanju već je primenjen provereni SupremeFX 8-kanalni sistem audio codec-a na bazi Realtek S1220A čipa. Dodatno je prilagođen potrebama gejmera kroz ugradnju dvostrukih OP pojačala za slušalice, a tu je i neizbežno korisni Sonic Radar III za igranje i Sonic Studio III softer za ljubitelje muzike i zvuka. Vezu sa internetom i lokalnom mrežom obezbeđuje jednako poznati Intel I211-AT, gigabitni LAN kontroler. 
 STRIXX470F11s.jpg
 
Pošto se radi o zahtevnim korisnicima sa neskrivenim overkloking ambicijama, ploča je opremljena odgovarajućim arsenalom konektora za napajanje ventilatora, pumpi vodenog hlađenja i AiO sistema, kao i toplotnim senzorima na najkritičnijim pozicijama. Njihov rad je ispraćen telemetrijom podataka i softverom za praćenje ključnih radnih vrednosti računara.
 
Na samoj ivici donjeg dela ploče primećujemo prisustvo par internih USB 2.0 konektora, jedan široki za dodatne USB 3.0 portove dok se iznad sekcije SATA 3 portova našao i priključak za pozicioniranje ultrabrzog USB 3.1 porta sa prednje strane kućišta. Prisutna su i dva dodatna konektora za povezivanje LED svetlosnih traka od kojih je jedan adresibilan. Na žalost, nema zasebnih “reset” i “power” tastera, ali ako je to cena da ploča bude pristupačnija pristajemo na dotični kompromis. Sve to u želji za maksimalno dobrim ponašanjem i performansama u radu. 
 STRIXX470F12s.jpg
 
ASUS-ov UEFI BIOS u ROG izdanju ne treba preterano hvaliti obzirom da već svi dobro znaju da se radi o jednoj od najboljih implementacija upravljačkog softvera u svetu matičnih ploča. Potpuna kontrola čak i najfinijih podešavanja su njegov standardni arsenal koji će vam ispuniti i najsmelije overkloking snove. Zaista, ne znamo šta bi korisnik mogao poželeti više na jednom mestu koje je krcato opcijama upravljanja, poput avionskog kokpita. 

ASUS ROG STRIX X470-F GAMING - performanse

Test platforma:

MB:  ASUS ROG STRIX X470-F
CPU:  AMD Ryzen 7 2700X
RAM:  2x8GB G.Skill SNIPER X 3466 CL16 
VGA:  MSI GTX 1060 AERO ITX
HDD:  Seagate Barracuda ST1000
SSD:  Kingston A400 240GB
Cooler: Cooler Master AiO MasterLiquid Pro 240 
PSU:  Cooler Master V1200 Platinum 

Performanse:

Windows 10 App ( Video Adobe Premiere Pro CC rendering )
Vreme izvršenja
ASUS ROG Crosshair VII Hero
ASUS ROG Strix X470-F Gaming
Gigabyte X470 Aorus Gaming 7 WiFi
MSI B350 Gaming Plus
MSI X370 Gaming Pro Carbon
0 13 25 38 50
manje je bolje (sec.)
Windows 10 App ( Muzika dBpoweramp FLAC u MP3 )
Vreme izvršenja
ASUS ROG Crosshair VII Hero
ASUS ROG Strix X470-F Gaming
Gigabyte X470 Aorus Gaming 7 WiFi
MSI B350 Gaming Plus
MSI X370 Gaming Pro Carbon
0 50 100 150 200
manje je bolje (sec.)
Windows 10 App ( Foto Adobe Photoshop CC Speedtest )
Vreme izvršenja
ASUS ROG Crosshair VII Hero
ASUS ROG Strix X470-F Gaming
Gigabyte X470 Aorus Gaming 7 WiFi
MSI B350 Gaming Plus
MSI X370 Gaming Pro Carbon
0 5 10 15 20
manje je bolje (sec.)
Windows 10 System ( RAM Performanse )
Transfer podataka
ASUS ROG Crosshair VII Hero
ASUS ROG Strix X470-F Gaming
Gigabyte X470 Aorus Gaming 7 WiFi
MSI B350 Gaming Plus
MSI X370 Gaming Pro Carbon
0 25 50 75 100
veće je bolje (GB/s)
Windows 10 System ( CPU AES Cryptographic Performance )
Transfer podataka
ASUS ROG Crosshair VII Hero
ASUS ROG Strix X470-F Gaming
Gigabyte X470 Aorus Gaming 7 WiFi
MSI B350 Gaming Plus
MSI X370 Gaming Pro Carbon
0 7500 15000 22500 30000
veće je bolje (MB/s)
Windows 10 System ( CPU WinArchiver Performance )
Transfer podataka
ASUS ROG Crosshair VII Hero
ASUS ROG Strix X470-F Gaming
Gigabyte X470 Aorus Gaming 7 WiFi
MSI B350 Gaming Plus
MSI X370 Gaming Pro Carbon
0 2500 5000 7500 10000
veće je bolje (MB/s)
Windows 10 System ( Microsoft Media Direct Show )
Vreme izvršenja
ASUS ROG Crosshair VII Hero
ASUS ROG Strix X470-F Gaming
Gigabyte X470 Aorus Gaming 7 WiFi
MSI B350 Gaming Plus
MSI X370 Gaming Pro Carbon
0 3 5 8 10
manje je bolje (sec.)
3D Gejming ( Hitman 1080p )
broj frejmova u sekundi
ASUS ROG Crosshair VII Hero
ASUS ROG Strix X470-F Gaming
Gigabyte X470 Aorus Gaming 7 WiFi
MSI B350 Gaming Plus
MSI X370 Gaming Pro Carbon
0 25 50 75 100
veće je bolje (fps)
3D Gejming ( Deus Ex: Mankind Divided 1080p )
broj frejmova u sekundi
ASUS ROG Crosshair VII Hero
ASUS ROG Strix X470-F Gaming
Gigabyte X470 Aorus Gaming 7 WiFi
MSI B350 Gaming Plus
MSI X370 Gaming Pro Carbon
0 25 50 75 100
veće je bolje (fps)
3D Gejming ( The Division 1080p )
broj frejmova u sekundi
ASUS ROG Crosshair VII Hero
ASUS ROG Strix X470-F Gaming
Gigabyte X470 Aorus Gaming 7 WiFi
MSI B350 Gaming Plus
MSI X370 Gaming Pro Carbon
0 28 55 83 110
veće je bolje (fps)
3D Gejming ( Rise of the Tomb Raider 1080p )
broj frejmova u sekundi
ASUS ROG Crosshair VII Hero
ASUS ROG Strix X470-F Gaming
Gigabyte X470 Aorus Gaming 7 WiFi
MSI B350 Gaming Plus
MSI X370 Gaming Pro Carbon
0 33 65 98 130
veće je bolje (fps)

ASUS ROG STRIX X470-F GAMING - overkloking i sumiranje utisaka

ASUS je poznat po dobrim pločama i njihovom gotovo savršenom ponašanju u radu. Ni ovog puta nije bilo drugačije. Kontrolisan rad i performanse koje su u samom vrhu klase kojoj pripada, bile su dodatno istaknute vanserijskim overkloking ponašanjem u radu. 
 
Nakon postupka instalacije koji prati onaj neizmerni osećaj uživanja kada u rukama imate jednu vanserijski dobru ploču je nadamo se, opšte poznat. Elem, nakon instalacije i puštanja u rad, sledi standardna test baterija koja prtiče očekivano bez ikakvih problema, usledila je procedura utvrđivanja maksimalnih overkloking dometa.
 
X470FSTRIXOC4343.png 
Upravo u tom delu se ROG STRIX X470-F Gaming pokazao u najboljem svetlu. Dok se to očekivalo u standardnom delu rada na fabričkim vrednostima, u OC modu smo priželjkivali da makar dostignemo rezultate prethodno testiranih modela sa našim već dobro isprobanim primerkom Ryzen 7 2700X procesora. Pre čitave procedure OC testiranja kako to uobičajeno radimo, prvo ažuriramo UEFI BIOS sa poslednjom aktuelnom verzijom AGESA koda, a što se još jednom potvrdilo kao ispravan postupak u lovu na vanserijske OC rezultate.
 
Zaključavamo multiplikator radne frekvencije za sva Zen+ jezgra i krećemo u lov na maksimalnu frekvenciju. Neočekivano lako i sa ne malim iznenađenjem, stižemo do granice od 4.2GHz praktično bez preuzimanja ručne kontrole napona. U pitanju je maksimum frekvencije na kojoj su svi dosadašnji modeli ploča stali bez izuzetka. To nas je odmah motivisalo da krenemo dalje i probamo da postignemo više i oborimo dosadašnji rekord. 
 
Krećemo sa pokušajem na 4.3GHz i skoro ushićeni konstatujemo da smo uspeli, no u zadnjem ponavljanju velikog rendering kadra sistem nas demantuje klasičnim zaglavljivanjem. Ništa strašno, ručno podešavamo napon na 1.365V uz aktiviranje LLC funkcije i ponavljamo čitavu proceduru utvrđivanja stabilnosti na ovekloking radnim vrednostima. Sa velikim zadovoljstvom konstatujemo da je ROG STRIX X470-F Gaming oborio i to vrlo lako, dosadašnji rekord u visini frekvencije, ne za 50MHz već čitav korak od 100MHz ostavivši konkurenciju iza sebe čak i ROG Crosshair VII Hero bolje pozicionirani model iz iste kuće. Najlepše od svega je što to nije bio krajnji domet, već je konkurenciju dotukao sa maksimalno stabilnih 4.35GHz i tim postavio novi izazov konkurentima. 
 STRIXX470Fawards.jpg
 
Nema lepšeg osećaja nego kada sumirate utiske o jednoj ploči nakon ovako uspešne i uverljive demonstracije performansi. ROG STRIX X470-F Gaming  je ploča koja čitavo vreme drži “pun gas” na pedali druge generacije Ryzen procesora.  Dotična tvrdnja vas svom logikom navodi na to da ploča u čitavom dijapazonu aplikacija i igara isporučuje performanse koje su u samom vrhu X470 baziranih modela matičnih ploča. Veliki kvalitet ASUS modela je i u činjenici najažurnijeg izbacivanja novih UEFI BIOS verzija upravljačkog softvera, a što gotovo uvek rezultira dodatnim poenima. Time se dodatno izoštravaju performanse i ostvaruje ključna prednost prilikom poređenja ASUS ploča sa modelima ostalih proizvođača. Konačno, detalj kojim zaključujemo priču i stavljamo tačku na slučaj izbora najbolje X470 ploče za AM4 platformu su OC karakteristike u kojima je ROG STRIX X470-F Gaming - tako lako i ubedljivo ostavio iza sebe ostale modele da nas je iskreno pomalo iznenadio, te zasluženo poneo epitet overkloking šampiona. 
 
Uz besprekoran rad i ponašanje ide vrhunski izgled i atraktivna pojava. Jednom rečju ovo je kompletna ploča koja dobro izgleda, nudi pregršt najnovijih opcija i standarda, drži vrhunsku stabilnost u radu i postiže natprosečno dobre overkloking rezultate – jednostavno najbolja AM4 ploča do sada!

 
Prednosti:
Kompletan spisak mogućnosti i funkcionalnosti
Odlično ponašanje u radu
Brza komunikacija sa RAM memorijom
Vanserijske OC mogućnosti
ROG UEFI BIOS
 
Nedostaci:
Specifikacije drugog M.2 slota
 
Cena: 200-250€

Komentari

0 Dodaj komentar

Test: ASUS ROG Crosshair VII Hero

Test: ASUS TUF X470-Plus Gaming

10203
10205
10206
10207
10208
10209